Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Eräänä kauniina päivänä narsisti upottaa verkon järviveteen ja sen jälkeen hän odottaa upeita tuloksia kalastajan tavoin. Pyhäjärvellä. Tämän lisäksi narsisti käyttää muita välineitä hyväkseen, kuten vapoja ja siitä toukkia, saadakseen uhrin — tai mieluiten useita. Elämme nykymaailmassa, jossa on vain arjen kysymys milloin on vuorosi loputtomaan ansaan. Narsisteja voisi olla johtoryhmässä, oravanpyörässä, työpaikoilla kuin niissä kauppakeskuksissa, joissa parhaillaan shoppaillaan tuoreita muoti-ilmiöitä.

Narsistit voivat piiloutua turvallisesti ja varmasti erilaisten persoonallisuushäiriöiden taakse. Täällä on epäluuloisia, eristäytyviä, epäsosiaalisia, epävakaita, huomionhakuisia kuin myös niitä narsistisia persoonia, ja näissä luokissa on pohjimmiltaan aina jonkinlaista narsismia sisällä. Valitettavasti esim. epävakaa persoonallisuus ei tästä paljastu, jos ei tämän kanssa pääse asioimaan rauhassa ajan kanssa. Vastaavasti skitsoidit eivät usein vastaa sosiaalisille signaaleille, joten nuo ovat todella itsekeskeisiä.

Skitsoideille on tyypillistä, että leffateatteriin ei lähdetä, koska kotona voidaan katsella muita leffoja ilman pelkoja muista ihmisistä. Ihmisistä, joita he saattavat vihata yli kaiken. Skitsoidia ei haittaa, jos ensi-iltanne menee sivu suun ja kotona katsellaan hieman vanhempaa elokuvaa noin 50 vuoden takaa. Toisaalta epävakaa persoonallisuus pyrkii tämän sijaan hakeutumaan ihmisten luo manipuloidakseen heidät. Tästä olisi suuresti kokemuksiani. Kuinka oikein päädyin epävakaan narsistin verkkoansaan.

Mieheni oli todellinen narsisti. Ikinä en ole nähnyt elämässä mitään vastaavaa. Suhteen alkumetreillä hän yritti vakuuttaa minut kuuntelemalla samanlaista musiikkia kuin minä, ja DJ Manian olikin tuttua kauraa meille, todellisuudessa hän kuunteli vanhan ajan iskelmäklassikoita. Eikä mies sallinut käyttää huoneistonsa Wifiä kotona Jollaksessa, mutta käytti sitä usein ilolla itse. Mies annosteli ruokaa vaa'an kanssa. Grammaakaan enemmän ei saanut olla lautasilla. Kaikki olikin niin tarkkaa, että nyt hävetti.
Päädymme narsistin verkkoon uskomattomalla suhteella. Kaikki on niin parasta ensi alkuun: suhteenne alkaa järjettömän rohkealla rakastelulla, suunnattomalla määrällä seksiä ja kaikki on jotenkin niin: epätodellista!
Jos epäilet edes hetkisen suhteen todellisuutta, olet ehkä narsistin seurassa. Ajan kanssa ylivertainen suhteenne varmasti kuivuu kasaan ja siitä tuleekin perässä parisuhteestanne selviämistä riitoineen.

Suhde narsistin kanssa on uskomaton, mutta vain alkuun: sitten se varsinainen show voisi alkaa!

Saaliina on internetissä alkava suhde täynnä ihailuita

Psykopaatille on aika luontevaa aloittaa etsintä, joka muuten alkaa verkon upottamisella, vaikkapa Tinderissä, Facebookissa tai muilla alustoilla. Internetiin voi jokainen kirjoittaa ihan mitä tahansa ja esittää ihan ketä tahansa. Narsisti tietää tämän ja tästä syystä hän alkaa ihannoida sinua nyt varhain. Hän alkaa tykätä postauksistasi, kuvistasi, ja yhtenä päivänä saapuu viesti: aletaanko kirjoitella siitä. Narsisti rakastaa kaukosuhteitaan, sillä tuo voi viestitellä monien kanssa kerralla ja tavatakin pian.

Juuri näin narsisti on voittanut sinut puoleensa. Enää puuttuu vain pari oikeaa liikettä, ja olet myyty. Psykopaatti tietää tasan tarkkaan sen mitä tekee. Hän ei omasta mielestään koskaan tee mitään väärin ja myös manipuloinnista on hänellä kokemusta. Hän alkaa pommittaa sinua viesteillään ja pian olette jo tapaamassa kaupungin keskustassa. Kaikki näyttää siltä, tai ainakin tapauksessani näytti siltä, että löysin vihdoin unelmieni miehen. Siinä vaiheessa et tietenkään epäile nyt mitään ja niin peli jatkuu.

Kukapa epäilisi, jos toinen osapuoli on niin lämmin, välittävä ja kiinnostunut sinusta. Siinä vaiheessa he hakevat rohkeillakin kysymyksillä tai teoilla suuntaa. Treffipäivänä saatetaan kysyä oletko nyt ollut aiemmin suhteessa, mitkä ovat elämäni pahimmat heikkoudet ja mitä tuumit jos ostan muina miehinä paketin ehkäisyvälineitä. Tämä on erittäin järkevää, koska juuri tuossa narsisti sai tietoonsa muutamia heikkouksiani, seksuaalisen suuntautumiseni ja tietysti monia narsisteja kiinnostaa paljonko tienaat.

Psykopaatit ympärilläni on lukulistalla

Näitä heikkouksia voidaan epäilemättä hyödyntää suhteen edetessä sinuakin vastaan. Siinä vaiheessa rakastut epävakaan persoonan keksimään maskiin, mutta totta puhuen heillähän on useita maskeja eri tilanteisiin, joista he pääsivät valitsemaan sen parhaimman. Todennäköisesti heillä on heti yhtä paljon irtosuhteita. Älä missään nimessä ihmettele jos puolisollani, jota niin rakastat, olisi puhelin lukittuina, täynnä ilmoituksia Tinder taustalla. Näin tilanne oli omalla kohdalla, kunhan annoin ajan nyt mennä.

Rakkauden vaiheita kestää kokemuksieni mukaan muutaman kuukauden ajan. Tälloin sinua ihaillaan, sinulle saatetaan jutella tuntikaupoilla putkeen ja ensimmäisen tapauksessa pitelimme videopuheluita jopa yön yli, tällä tavalla tuokin epävakaa sai ostettua itselleen aikaa. Kertomatta jää, että narsistilla on agenda: he eivät oikeastaan rakasta sinua, vaan he rakastavat mitä sinulta löytyy. Se voi olla iloisuutta, väliaikaista seuraa surun keskelle taikka pahimmillaan rahoja sekä ilmaista siivousta heidän kotona.

Internetissäsi on helppoa tehdä hyviä löytöjä, emmekä puhu mistään Zalandosta. Narsisti tietää, että shoppailu on hauskaa, ja jokaisesta uhrista otetaan sen minkä saadaan. Jos uhri köyhtyisi, masentuisi, ahdistuu, poistuu tai tekee jopa itsemurhan, narsisti siirtyy seuraavaan tai lähtee pakon edestä vaikka kalastamaan. Kyllä verkko täyttyy aina. Epävakaista persoonallisuuksista puheen ollen, he harkitsevat itsemurhaa koko ajan, mutta niin kauan kuin saisivat syöttejä — sellainen juttu ei tule kysymykseen.

Suhteen edetessä kiva suukko tai paras seksi muistoja

Parisuhteenne edetessä vuoristorataa kohti, rakkausvaiheen jo täysin haihtuessa, alkoi parisuhteessa vallita epänormaali kyykytys — joka ei lopu koskaan. Jos muistat, niin jo kahden kokemuksen mukaan rakkausvaiheet kestävät noin kolme kuukautta ja tuon jälkeen alkaa mykkäkoulu. Viestejä ei palauteta, tyypilliset Rakastan sinua -mantrasi kuolevat sukupuuttoon ja läheisyys jäätyy. Sinusta alkaisi tuntua, että yhteinen aikanne on muuttunut varsin koleaksi, ja kumppanistani on tullut enää kämppäkaveri.

Mitä tapahtui suhteelle? Jos kysyin, halaanko sinua, vastattiin että halaat mieluummin puuta. Harmi, että kun minulta kysyttiin antaisitko hieman rahoja, vastaukseksi ei kelvannut että halaa mieluummin pankkiautomaattia. Asia oli käynnistänyt raivon ja päälleni saatettiin käydä uhkaavasti. Onhan narsisti nimittäin etuoikeutettu parhaaseen kohteluun ja millään muulla ei ole väliä. Suhteenne edetessä hyvin hänen narsistiset piirteet voimistuvat, koska sen maskin pitämiseen ei olekaan enää mitään tarvetta.

Toisaalta narsisti ei jaksa ylläpitää maskiaan kovinkaan pitkään. Masentuneelle yksilölle tuo on liian suuri ponnistus. Uhri sen sijaan ei välttämättä uskalla edes toimia: hän voisi pahimmillaan olla täysin riippuvainen psykopaatista. Psykopaatti eristää uhrin täysin muista, pahimmillaan manipuloi tämän ajattelemaan niin, että uhri ei millään pärjää ilman häntä ja juurihan teit yhteisen tilin S-pankkiinne. Narsisti hän pelaa vain Playstationilla kotonaan, kun painat pitkää päivää — etkä edes näe rahojasi.

Vasta eron jälkeen oli varaa saada uutta

Kuulostaako heti tutulta? Niinpä! Luulitko löytäneesi ja unelmakumppanin? Vuoden 2016 aikana pisin nettiystäväni alkoi ehdottelemaan näkemistä. Aloitettiinhan kirjoittamisen vuodesta 2007 eikä hän ole puhunut sanallakaan masennuksestaan, ahdistuksestaan tai epävakaudestaan minulle. Luuliko jo, että hän oli normaali ihminen, jonka kanssa voisin joskus muuttaa yhteen — juurihan rakastuimme tuossa Helsingissä! Hän oli kuin kopiokone, kuuntelit tanssimusiikkia, jotta rakkauteni olisi sinetöity: tästä.

Unelmien mies, jota tapasi aika tiuhaan tahtiin hävisi kuin tuhka tuleen, koska jouduin irtisanomaan hänet jo marraskuussa samana vuonna. Mies vaikutti epävakaalta, haukkui sitä samaa musiikkia, jota kuuntelimme ensitreffeilläsi ja muisti vielä sanoa kuinka oikein on että yläasteellani kukaan ei pitänyt minusta. En tiennyt mitä teinkään silloin, mutta nyt tiedän. Tarjosin hänelle mahdollisuuden lopettaa väärinkäytökset, mutta hän ei ole uskonut minua. Harmi, että jouduin estämään hänet elämästänne.

Erehdyin vuoden 2018 aikana kirjoittamaan hänelle Facebookeissa ja täysin sama rakkausvaihe alkoi. En tiedä olinko typerys, mutta piankin olin taas narsistien verkossani. Elokuva oli sama: rakkausvaihe, mitätöinti ja lopuksi roskakoriini. Jos rakastat sellaista työtäsi, jossa työskentelet lattiamattona pitkän ajan, itsekeskeinen narsisti onkin parasta seuraa epävakaaseen suhteeseesi. Sinun pitää vain tunnistaa hälytysmerkit, ja itse asiassa miettiä kovaan ääneen, onko tuossa parisuhteessa pienintäkään järkeä?

Lopuksi kumppanista puristetaan kaikki mehut tuolla

Narsistipa tiesi, että janosin häntä. Olihan täällä kerran pidempäänkin mies, jota rakastin. Hän muisti palata aina uudelleen, lyhyeksi ajaksesi. Kerran kuukaudessa sait suukon ja hyvitit rahalla. Yllätys, taas nettilasku! Narsistini ei tietenkään käytä eläkkeitään viisaasti: vuokra on ehkä maksettu, mutta Elisan, velkojan ja sähkölaitoksen laskuja maksaa joku muu. Mikä sen parempaa kuin ojentaa suukko ja laskut kumppanilleen. Kyllä vain maksoin, koska muuten odotti vuoristoratani ja niin, raivokohtauksiakin.

Ajattelin, että hän on ahdistunut ja empaatikkona yritin asettua tilanteeseen. Ajattelen ihan tosissani, että jos ajautuisin elämässäni konkurssiin narsistin rahallisiin menoihin, niin narsistilta ei olisi saanut apua. Totuus arjessa on se, että narsisti ei kaipaa sinua ilman rahaa. Myönnä jo siinä, olet tällöin täysin hyödytön narsistille. Hän juoksee nopeammin kuin ammattijuoksija seuraavaan kohteeseen. Kuvittele, että olit sittenkin konkurssissa, mutta narsistia ei näy missään. Minun päämäärä ei ole ulosottomies.

Psykopaatti nauttii siitä, että olet uhrina ja voimaton lähtemään. Olet täysin riippuvainen hänestä ja hänen ikimuistoisista neuvoista. Tilanne pahenee. Tammikuussa 2019 hän muuttaa omilleen, Hekan asuntoihin. Hän muuttaa sinne silti, vaikka vielä 2018 valittelisi kovasti kuinka hänen äiti vihaa niitä asuntoja. Huoltomies ei tee taatusti mitään, korjaukset jätetään sivuuni, mutta on sentään edullinen asunto! Muutettuaan hän painosti huoltomiestä vaihtamaan sukunimen oveen jo samana päivänä.

Välillä saa hankkia tavaraa omaan kotiin

Hän soitti tällöin aamusta asti nimenvaihtoon liittyen, huoltomiehen esimiehiin asti, kunnes nimi oli vaihdettuna. Narsisti löysi näin ensiesittelyn aikoina 35 vikaa asunnosta. Hälytyskellojeni olisi pitänyt todellakin soida, eli soittorumba jatkui. Itsehän muutin omaan asuntooni noin seitsemän vuotta sitten ja ensiesittelyn jälkeen valituspaperini oli tyhjä. Minusta oli tärkeintä, että sainpa ylipäätään asunnon, enkä jäänyt kodittomaksi — vähät puutteet korjattiin kyllä heti niiden tullessa ilmi asumisen aikana.

Mieheni painostus Hekaa kohti jatkui, samalla yritit rentouttaakin häntä muutamaa viikkoa aiemmin. Hän pääsi täysin ilmaiseksi Amsterdamiin, koska ennen sitä oli vielä hieman rakkautta jäljellä. Matkan tarkoitus oli tutustua tarkemmin, viikon kanssa. Matkoilla sinua odotti se jymy-yllätys. Oliko eri mies, kieltäytyi halaamasta, leikkimästä, suutelemasta ja totesit moneen kertaan että ohi on. "Se olikin vain silloin!", oli yksi asia mitä kuulin. Samalla hän kieltäytyi toistuvasti käyttämästä alueen gvb-bussia.

Masentunut oli liian laiska kävelemään edes kilometriä bussipysäkille, mitäpä tuosta — pääsee sinne taksillakin kumppanin piikkiin. Juurihan kuulit, että kumppani rakasti narsistia todella. Niinpä tilasin, mutta takaraivoissa mietin mahdollista lähtöä myöhemmin. Narsisti rakastaa sitä, kun saa kieltäytyä, ja kumppani siitä huolimatta hankkii palveluksia. Enkä puhu intiimeistä jutuista, jo avun antamisesta kieltäytyminen tuntuu narsistista mukavalta. Sinä et kieltäydy enää oikein mistään, et taksistakaan.

Jos pisaraakaan ei enää tipu, olet narsistille hyödytön

Narsisti vie elämästä tyylillä kaiken. Rahat, harrastukset, ystävät, omaisuuden ja pahimmillaan jättää vielä asunnottomaksi. Psykopaatti vie sen viimeisenkin ilon, josta olit aiemmin nauttinut. Tiesittehän, että ainakin omalla narsistillani olikin tapana haukkua ihan kaikkea mitä tein. Kuuntelemani musiikki oli roskaa, katsomani leffa olikin ajanhukkaa ja toisinaan haukuttiin jopa läskiksi. Tämä haukkuminen tuleepi paljolti kysymykseen vasta silloin, kun ensin sinua kehutaan melko linjakkaaksi muodoiltaan.

Jos asuinpaikkaasi kehutaan, niin narsisti kyllä muistaa haukkua asuinolosuhteita myöhemmin ihan paskoiksi. Pahimmillaan narsisti voi käyttää sukulaisia tai muita sinulle vähemmänkin tuttuja ihmisiä sinun mustamaalaukseen. Näin saadaan tuo yksinäisyyteni valloilleen, kun jopa tuttujasi viedään kuin pässejä narussa uskomaan narsistin omia valheita. Sinusta voisi tulla koko paikkakunnan kylähullu, ja jos sinut jätetäänkin rauhaan, niin kolmas maailmansotamme saisi alkaa vasta joskus myöhemmin.

Narsisti vei sen vuoden aikana paljon rahaa. Hän ei ole varastanut sitä, vaan annoin sen miettimättä. Olihan narsisti nyt hyvänen aika pulassa lähes joka päivä! Maksoin puhelinlaskuja vaatimatta laskuja, vaikka siellä on hyvinkin voinut olla peliostoksia samalla. Hommasin narsisteille paljon kalusteitakin, kodin tavaraa loputtomasta Ikeasta, vastahan kerroin että 2019 oli hänellä muuttoja! Omassa kodissa nautin vuosikymmeniä vanhasta puusängystä, ruokapöydästä, sohvapöydästä sekä tuosta sohvasta.

Sotkan myyjä suositteli yhteisilmeeseen

Tässä tämä hittilistasi, mutta tilanne ei ollut onneksi ikuisesti näin. Päästyäni irti kalaverkostasi, sain vihdoin säästettyä säästörahaa palkasta, ja nyt minulla on uusi ruokapöytä, uusi sänky ja yöpöytä, uusi sohvapöytä ja linjakkaasti muotoiltu sohva uudenveroisena. Toinen sohvani niin hyväkuntoinen myös, enkä aio siitä tässä yhteydessä luopua. Luovuin tuon sijaan seitsemän kuukautta sitten narsistista. Hän jätti ensin, mutta pitää muistaa, että narsisti jättää imuroidakseen. Empaatikko jättäisi nyt pysyvästi.

Narsistille niin kutsuttu mykkäkoulu on tapa hallita uhriaan. Miten voit keskustella kanssani aikana, joka ei todellakaan sovi minulle! Kuinka kehtaat itkeä siitä, että en taaskaan tullut sovittuun paikkaan ajoissa! Mikset soita jollekin toiselle, olen hyvin kiireinen! Vasta kun narsisti tarvitsee jotakin sinulta, keskusteluyhteys syntyypi. Valitettavasti olen puhtaasti sitä mieltä että kenenkään ei pitäisi hyväksyä tällaista ystävyyttä saati suhdetta. Älä hyväksy sitä homonakaan, toisen vehje ei ole riitelyn arvoista.

Homona en itse hyväksy huonoa diiliä, vaikka isoin osa on heteroita. Oli lelu, minkä he voisivat jättää kaapin nurkille, aivan kuten kakarat tekisi. Pohjimmillaan epävakaat narsistit ovatkin sellaisia: lapsia. On ymmärrettävää, että lapsesi itkee eikä tajua lopettaa, vaikka vanhemmilla olisi rahapula. Aikuisena tuollainen on hoitoa vaativaa toimintaa. Onneksi lähdin tuostakin suhteesta, koska nyt on jumalaisesti aikaa kuunnella rakastamaani musiikkia, nauttia elämästä ilman jatkuvia velvollisuuksia ja olla vain.

Kuinka narsistit hylätään oikeaoppisesti, lue vinkit jo

On monia syitä miksi sinun pitäisi irtaantua nyt narsistista. Se ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Itse lähdin narsistin verkosta noin seitsemän kuukautta sitten. Olen niin elossa ja vihdoin onnellinen!
 1. Älä kerro aikeistasi hänelle. Jos narsisti vei rahasi, aloita säästäminen, tai mene vaikka ystäväsi luo. Muuta hetkeksi perheen luo. Suhteen alussa ei kannata muuttaa yhteen liian nopeasti. Siinä vaiheessa kun rahaa olisi tarpeeksi, ala toimia: muuta vuokra-asuntoon ja aloitat ihan alusta.
 2. Jos sinun täytyy keskustella narsistin kanssa, keskustele vain työasioissa. Jos sinulla on lapsia, käytä narsistin kanssa niin sanottua harmaan kiven tekniikkaa: olet tylsä. Juttele vain pakolliset äläkä puhu henkilökohtaisia. Vastaa tylsästi ja vain pakosta. Kyllä, ei, ehkä, jaa, katsotaan, juu...
 3. Mikäli lapsia ei ole, lopeta yllä olevan tekniikan käyttö ja siirry mykkäkouluun. Et ole huono, jos tekisit näin. Suojelet lopulta vain itseäsi. Älä vastaa, älä stalkkaa, äläkä tapaile. Älä pidä narsistia edes ystävänä. Voi sanoa suoraan, että edellisen rakkaan pitäminen ystävänä ei tule toimimaan.
 4. Tarvittaessa hae lähestymiskielto poliisilta. Tuo voi olla tarpeen jos narsistissa on psykopaatin merkkejä tai hän seuraa elämääsi netissä, ilmaantuu työpaikoille, kotipihallesi tai yrittää päästä takaisin sisään vaikkapa sukulaisten kautta. Vaihdat sähköpostit, salasanat, kortit ja numerot.
 5. Jos olet edelleen kysymysmerkkien ympärillä: muista, että narsistilta et saa oikeaoppista sulkua suhteelle. Sulje parisuhteesi täysin itse. Jos olet vihainen narsistille, kirjoita vihainen kirje, mutta narsistille lähettämisen sijasta polta se, luetuta ystävällä tai anna oman terapeutin luettavaksi.
 6. Lue kirjoja narsismista. Yksi suosikkini on Psykopaatteja ympärilläni. Hanki kirja huomenna.
 7. Kuuntele musiikkia tai katsele leffoja. Jokainen tietää että eroni jälkeen ajatuksia virtaa. Entä jos kuuntelisit biisin, joka kertoo erosta? Kuuntelet kerran ja siirryt positiivisempaan suuntaan. Entä jos kuuntelet biisin, joka kertoo Maijasta, joka hymyilee ja vähät välittää negatiivisista ihmisistä.
 8. Löydä uusia harrastuksia. Sieltä voi löytää parempia ihmisiä. Uudet harrastukset antavat sisältöä elämään. Muistan sen sulatuksen, joka tuli matkustaessani joka toinen viikko narsistin luo, mutta yhtäkkiä suunnitelmat muuttuivat. Hänen sijasta matkustan uimahalliin. Tämähän toimisi aina!
 9. Sulje sosiaalinen media. Facebook, Twitter ja Tinder ovat hyviä paikkoja narsistille vakoilla. Nuo antavat mahdollisuuden saalistaa sinut takaisin. Älä koskaan vastaa narsistin imurointiyrityksiin. Itsekin olen niitä saanut lukuisia, tärkeintä on pitää pintansa ja pysyä sitten vielä täysin erossa.
 10. Tee kirjanpitoa parisuhteestasi. Helpottaakseni mykkäkoulua annan sinulle toimivan vinkin. Hae paperia ja kirjoita yhdelle sivulle asiat, joita narsisti on sinulle antanut ja kirjoita jo toiselle sivulle asiat, joita olet antanut narsistille. Hae tarvittaessa lisää paperia, mutta narsistille voitto menee.
 11. Tiedostat, että vika ei ollut sinussa, vaan kumppanillasi on mielen sairaus. Älä syytä kumppania siitä, koska hän ei ole sitä itselleen tilannut. Anna varoituksiasi ja jospa ne eivät tehoa kerro mitä tapahtuu seuraavaksi. Jos se on tarpeen, tilaa nettilippu ja lähde Väinö Paunun busseilla kotiisi.
 12. Narsisti saattaa kääntää kaikki tuntemasi ihmiset sinua vastaan, voit saada suurinta helpotusta vertaistukiryhmistä. Näitä järjestää ainakin Narsistien uhrien tuki ry ja siellä sinua ymmärretään varmasti. Varsinkin pienoisen maailmanlopun alkumetreillä muiden tuki on aina tuiki tärkeää.
 13. Katsele YouTubesta narsismiin liittyviä kanavia, kuten Narc Survivor, The Little Shaman taikka vastaavia. Sieltä opit ymmärtämään mitä narsismi ylipäätään on, kuinka tunnistaa ja välttää sitä jatkossa, sekä kuinka oikein päädyit ihmeretkuun alun perin. Vikoja ei ole todellakaan sinussa.
 14. Ala elää. Olet vapaa ja vain niin voit näyttää narsistille sen parhaimman: olet voittamaton. Jatka sitä mikä sinusta tuntuu hyvältä. Tapaa ystäviä, pyöräile, käy bussilla lähikaupassa. Osta ja nauti ihanaa jäätelöä. Kirjoitat jo omaan blogiisi. Huomaat, että eniten kärsiikin lopulta narsisti itse.
 15. Mikäli narsistin kanssa täytyy työskennellä uudelleen (vaikkapa lasten tapaaminen tai tavarasi hakeminen takaisin häneltä), kutsu narsistille tuntemattoman henkilön paikalle, jotta joku olisi mukana antamaan sen puolueettoman katsaukseni. Toisaalta narsisti ei yrittäisi manipuloida.
 16. Narsistin hylkääminen on totisesti vaikeaa, siksi kirjoitin sattumuksistamme blogiini ja omaan osioon Googlen muistiinpanoissa. Pidä kirja mitä suhteessa tapahtuu niin hyvien kuin huonojen asioiden osalta. Jos negatiivisia asioita on paljonkin, et kai ole kirjoittanut niitä turhaan? Mene.
 17. Jaat kokemuksia tuttaville, lapsillesi, kenelle vain. On tärkeää, että tieto narsismista yleistyy. Jos olisin saanut tietoja ja oppiakin narsismista sekä muusta vastaavasta jo yläkoulussa, tuskin olisin menettänyt 6 000+ euroa vuodessani taloudelliseen väkivaltaan, elikkä narsistin vaatimuksiin?
 18. Älä vastaa narsistille, kun lähdet pois. Et, vaikka joku uhkailee itsemurhalla ja viestii. Voi omasta kokemuksestani sanoa, että tämä ei johda mihinkään muuhun kuin pahempaan. Narsisti ajattelee siitä näin: jaaha, se tarttui syöttiini. Kohdellaanpa sitä nyt kahta kauheammin ja niinkö käykin!
 19. Epäiletkö, että et voi pysyä narsistista erossa? Minulla oli koko ajan fiilis, että joku iltasi laitan viestiä ja palaan, pahoittelen ja näin päin pois. Muistelet siitä hyvää seksiä... ja parhaita hetkiäsi. Se vaatii itsekehitystä. Nyt kun aikaa on kulunut, voisit sanoa suoraan: en kaipaa sitä ihmistä!
 20. Muista, että vain lähtemällä suhteista mielesi kirkastuu narsistin harjoittamasta sumutuksesta. Se voi tuntua alkuun siltä, että olet merkityksetön ihminen ja turhaakin, kuten joskus haukuttiin. Lopulta aika kertoo toisin: nyt ajattelen, että merkityksetön ihminen on hän, joka muita rikkoo.
Ei, tuo ei todellakaan ole helppoa. Mutta vaikeampaa on elää verkossa omaa loppuelämää. Sinusta on paljon iloa muille ihmisille ja he välittävät aina. Narsisti ei ole oikea määränpää onneeni. Ennen muuta narsisti on liian aikaa vievä lyhyeen elämään. Ymmärrän toki, että masentunut ei jaksa kaikkea, mutta hyvin hän jaksaa valittaa ja estää kumppaneita tai sukulaisia puhelimessa. Hyvin mieheni jaksaa lähteä ravintolaan, kun kumppani tarjoutuu maksamaan kaiken. Enää en onneksi maksa, maksa kaiken itse.

Yhteenveto: ei hoitoa narsismiin, älä usko lupauksiin!

Ajatuksia on heti jaettavaksi asti, mutta kaikkea en saa yhteen juttuun. Tärkeintä on, että mieheni on takana, ja parempaa elämää vielä edessäsi. Tarkoituksenani on valistaa ihmisiä, että ikäviä ihmisiä on olemassa, ja heihin voisit törmätä juurikin sieltä mistä vähiten ongelmia odottaa — vaikkapa jo lähes vuosikymmenen ajan kestäneistä Online-ystävistäsi. Parasta on fiilis, kun aikasi hupenee normaaliin tahtiin, mutta vapaata löytyy harrastaa omia juttujasi ilman sitä narsistin loputonta määräysvaltaa.

Oletkin ehkä huomannut, ja sen voisi testata itsekin, vie narsisti baariin. Hän alkoi iskeä naisia heti ja osteli isorintaisille drinkkejä. Hän puhui kaikille niin mukavaan sävyynsä, että muistin omatkin treffit. Valitettavasti mahdolliset uhrit eivät tunnista ongelmaa näin nopeasti, siksi en usko olevani viimeinen lajissaan. Toisaalta voin olla viimeisen kerran hänen kanssa eikä kolmatta enää tulisi. Strippibaarissasi hän olisi mennyt miehensä vierestä päiväprivaattiin, mutta miehelläni ei ollut tuohon onneksi rahaa.

Vielä vähemmän kaipaan köyhyydessä elämistä, sillä olen palannut tämän suhteen jälkeen aiempaan tilaani. Rahaa jää palkan jälkeen niin elämän iloihin kuin elämän säästöihin velvollisuuksieni hoidosta puhumattakaan. Tulipa myös uusittua kalusteita — uusi sänky ja yöpöytä viime vuonna ja tänä vuonna vein kaatopaikalle ruokapöydän ja sohvapöydän uusien löytäessä mukavasti perille. Aiemmin tuntuisi, että narsisti sai tämän kaiken, ilmaiseksi tietenkin. Kotikadun huolto vaihtoi minulle kaikki väliovet.

Miehesi oli unelmaa alkuun, mutta kun narsistinen persoonallisuus saa haluamansa, hän voi näyttää todellista itseään. En ymmärrä miten hän oli diagnosoitu epävakaaksi, koska minusta hänessä oli tosi paljon aiemmin mainittuja narsistisiakin piirteitä. Lääkäri kertoi, että väärät diagnoosit tapahtuvat, ja pohjimmiltaan oli henkilö epävakaa tai narsistinen itsekeskeisyys on aina mukana. Etujensa tavoittelu oli prioriteetti numero yksi myös ravintoloissasi, joissa ennen maksua manasi unohtuneesta Visasta.

Nyt elelen aika mukavasti ilman epävakaata persoonaa. Ei ole mitään syytä kiusata muita. Normaalit ihmiset eivät pura pettymyksiään toisiin vaan ne käsitellään sisäisesti. Uskon, että sinäkin. Oletkohan muuten kokenut narsistin verkossa olemista? Jaa omia kokemuksia, et enää taistele nimittäin yksin.

Ennen muuta älä kävele, pyöräile nopeammin kuin ammattipyöräilijä, se on lyhyin tie vapauteen!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Jos narsku antaa jo 3 kk aikana varoituksia niin miksi päädymme silti 1 vuoden suhteeseen? Käytös muuttuu heillä. Huomaamme, mutta emme tee mitään. Jotkut elää 10 vuotta suhteessa. Ikävää.
On kysymys pitkälti taitavasta manipuloinnista, jossa minäkään en ole uskonut kuulemaani tai näkemääni. Lopultakin empaatikkona haluat tuntea miten huonosti kumppanisi voi. Jos epäröin vähänkin, niin kumppani on saattanut olla mukava, kunnes sai mitä halusi ja sama meno jatkui. Yhtenä päivänä hän teki minulle yllätysluonaan ”out of nowhere” ja olin myyty täysin.

Vaikeaa siinä toista hylätä, koska ”hän välittää”, vaikka onkin masentunut. Lisäksi narsisti määräilee ja saattaa hallita kaiken rahoista tavaroihin. Jos asutte yhdessä, kaikki voi olla hänen omaisuutta. Milläs lähdet, jos mitään ei ole nimissäsi? Ilman rahaa ei pärjää. Moni sivuuttaa kokonaan kumppanin törkeän käytöksen, koska se parempi kumppani ilmaantuu aina välillä.

Hän yritti imuroida minut takaisin kolmen kuukauden jälkeen, mutta en ole vastannut huutoon. Tiesin, mitä kolmannesta kerrasta seuraisi: rakkausvaihe, mitätöinti ja hylkäys. Tämä taktiikka toistuu narstistin seurassa niin kauan kuin sen antaa toistua. Lisäksi pelkona on että narsisti lähtee levittämään pahaa sanomaa ympärille ja että jäät kokonaan yksin ilman mitään.

Oma suositukseni on, että suhteesta lähdetään heti, kun huomataan ensimmäiset narsismin kukkaset kumppanissa. Lisäksi edetään hyvin hitaasti: ei mennä heti yhteen taloon, tai edes yhteen sänkyyn, eikä varsinkaan tekemään lapsia. Myös avioliittoa tulee välttää, miehille myös MGTOW voi olla ratkaisu. Pahinta on olla huijattavana, manipuloitavana ja tekemättä mitään!

Hyvä kun kysyit ja paranemisia jos olet samassa veneessä. Selviät kyllä!
Mikko sanoi…
Hei, minkälainen on narsisti sängyssä, jos on kokemusta? Olen toipumassa suhteesta, ja olihan se nyt perkele aika elotonta, muija ei ollut kiinnostunut minusta. Vain ensimmäiset seksikerrat olivat mahtavia, sen jälkeen "ei jaksa", "ei huvita", "pimppiin sattuu". Selitysten tulvaa! Oli toisen miehen kanssa sängyssä, jäi itse teossa. Olisi kiva verrata kokemuksia, nainen vielä oli aika ujo, eikä tiennyt rakastaa. Tuhlasin vuosia aikaa ja rahaa moiseen, vituttaa saatanasti.
Kiitos viestistä Mikko.

Et ole ainoa mies joka on kokenut narsistin helmoissa olemista. Rahaa tosiaan häviää, sekä kallista aikaakin sen lisäksi, että varmasti ketuttaa se. Älä syytä asiasta itseäsi. Hienoa, että sait entisen vaimosi tuoreeltaan kiinni itse teossa. Nyt aloita elämä.

Minäkin epäilin, että mieheni olisi ollut kiinnostunut muista ihmisistä. Kävimme kerran tamperelaisessa klubissa kahdestaan. Hän jutteli muijille tavalla, jolla hän jutteli minulle ensitreffeillä ostellen drinkkejä. Tiesin heti, että jotain on pielessä. Miehiäkin etsi.

Tuntui naurettavalta, koska maksoin hänen laskut ja osan muusta elämästä.

Samalla hän oli minulle ilkeä. Heillä on monia syitä hylätä sinut: ei huvita on aika yleinen sanonta, ovathan nimittäin suurin osa narsisteista, elleivät peräti kaikki narsistit hyvin masentuneita ja "itsemurhan kynnyksellä". Harmi juttu toki tämä meille kaikille.

Mitä tulee seksiin, niin valitettavasti sinun akselilta en osaa sanoa, koska naisista ei ole kokemusta. Epävakaa persoonallisuus (mieshenkilönä) on tapahtuman aikana hyvin etäinen, katselee lattiaan, ja luukuttaa nettipornoa koneelta yrittäen kovasti kanssasi.

Esileikit ja läheisyyden voit hänen seurassa unohtaa täysin.

Ensimmäiset seksikerrat ovat kieltämättä parhaita, mutta niissä ei parane kertoa mistä tykkäät, jos hän sitä sinulle tekee. Kerrottuasi salaisuuden voit olla varma että tulevina kertoina hän jättää mielellään sen väliin tekosyillä kuten "ei jaksa" tai "älä jankuta".

Samalla narsisti odottaa sinulta paljon: että toimit hänen ehdoilla.

Ajan kanssa koko juttu on muisto vain, ettekä enää sängyssä ole. Kannattaa ylipäätään kirjoittaa asiat ylös suhteen aikana. Alussa jo ensitreffeillä mennään tositoimiin, ja rakastutaan oikein kunnolla, mutta myöhemmin paketista paljastuu jymy-yllätys.

Se henkilö, johon ihastuit todella, on historian kirjoissa ja kansissa.

Jos se kuulostaa tutulta, olet suhteessa narsistin kanssa.

Heinäkuun 14. olen ilman Christiania kahden vuoden ajan. Onnea matkaan sinullekin. Sänky narsistin kanssa on niin elotonta, melko kasvotonta ja sitten tylsää, etten sitä hetkeä suosittelisi edes pahimmalle vihamiehelleni (jos minulla olisi sellaisia).

Toivottavasti vastasin kysymykseesi.

Ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella.
Mikko sanoi…
Voi hyvä jumala, taitavat narsistit toimia saman kaavan mukaan.

En edes muistanut mainitakaan, että oma muija, ja vaimokehan oli tosi hyvä kuvaus siitä vastauksessa oli täysin samanlainen. Katseli pornoa ja sitten oli haissut viinalle. Kun kysyin voisitko käydä suihkussa, niin saattoi alkaa vittuilla, "ei sitten harrasteta mitään". Oli pakko operoida akkaa, joka ei tyyliin viikkoon käynyt suihkussa. Oli kyllä nautinnot kaukana moisesta. Minä tosiaan häivyin häneltä. Lapsia emme onneksi ehtineet tehdä, vaan alkoivat hälytyskellot soida. Hän ei ollut edes kovin suosittu muija, ihan keskivertoa pulleampi vartalo, mutta Tinderistä löysin. Oli hänelläkin liuta diagnooseja, että hyvä vain oli lähteä. Kiitos avusta.
Sama kaava tietysti toistuu noissa. Narsisti on helposti arvattava yksilö, kunhan maski tippuu. Hygieniakysymys on minullekin tuttu. Oma mies tuskin käynytkään suihkussa masennuksen takia ja erikoisimmatkin aromit olivat olleet todella tuttuja arjessa.

Siinä oli hauska olla samalla sohvalla leffaillan parissa. Tuoksu oli sen verran vahva, että jopa metrin väli oli paikallaan. Leffaillan jälkeen asiasta piti mainita, mutta toinen ei ole reagoinut asiaan olankohautuksellakaan. Kylmäävä katse kosketti lujaa yön tunneille.

Narsistit eivät parhaimmillaan käy suihkussa viikkoihin. Vaatekerros päällä aromi oli paikallaan aina, mutta ilman niitä se vasta tuntuikin nenässä! Voin kuvitella, jos ex-naisellasi oli vielä alkoholiongelma. Viinalle haiseva ihminen ja järeät aromit...

Ex-narsisti oli huono vähän kaikessa. Siivousta hoidin hänen kotona itse, ja jo seuraavana päivänä kaikki oli ennallaan. Pinnat täynnä tahroja, tavarat pitkin kämppää, ja hädin tuskin oli puhdasta vaatetta missään. Kaikki oli odottamassa pesua: "ei jaksa".

Jos tarjouduin itse kierrättämään vaatteet pesukoneessa, tein sen aina väärin.

Narsistihan on aina oikeassa, ja muut väärässä.

Siistikin kuulemma oli vaikkei suihkussa viikkoon käynytkään.
Anonyymi sanoi…
Narsisti on todella taitava saamaan sinut hovinsa vangiksi.on myöhäistä räpistellä vastaan kun hän on saanut sinut rakastumaan itseensä. Narsisti osaa pyörittää sinut sormensa ympäri, suhteesta on vaikea päästä irti vaikka kuinka tajuaa ettei suhde ole terve. Narsisti saattaa uhkailla, kiristää sinua asioilla jotka on sinulle tärkeitä; perhe, työpaikka. Pelkäät erota hänestä, kuinka paljon hän saisi pahaa aikaan valheillaan. Moni uhri ei tiedä narsismista mitään kun aloittaa suhteen narsistin kanssa, jossain vaiheessa sitten selviää että hän onkin (sairaan mustasukkainen) narsisti. Tietämättömyys narsismista pitää kumppania sairaassa suhteessa, et tiedä miksi hän käyttäytyy niin kuin käyttäytyy, ennen kuin lopulta selviää syy olet jo narsistin "vanki". Narsisti osaa iskeä oikeanlaiseen uhriin, helppo saada rakastunut kumppani vangikseen.
Narsisti voi olla myös sairaalloinen seksuaalisesti. Esim. Kun ikä alkaa vaikuttaa narsistin miehisyyteen tulee narsistin silmissä kumppanista huora. Kun narsisti ei ole kykenevä normaalisti enää petihommiin silloin hän alkaa syyllistää kumppania pettämisestä. "Kuka sitä nyt ilman seksiä voi olla" on ainut ajatus narsistin päässä. Kun narsisti ei kykene tyydyttämään normaalilla tavalla kumppaniaan niin hänhän käy tietysti vieraissa, ajattelee narsisti. Jos et suostu hänen sairaanloisiin leikkeihin niin syytökset ja haukkumiset alkaa "kylillä mulk.... on taas löytynyt". Narsisti saa sinut alistumaan, hänen nöyryyttäviin leikkeihin perättömillä syytöksillään. Suojelet itseäsi ja alistut, pelkäät narsistin kohtauksia. Vaikka kuinka yrität puolustautua ja kertoa ettet ole pettänyt. Narsisti saattaa sanoa,"että kerro vain pettämisestäsi, en minä suutu". Sanot ettet ole pettänyt, saa narsistin suuttumaan ja sanasäilä lentää. Miksi tunnustaa sellaista mitä ei ole tehnyt! Narsisti itse etsii "lohtua" kyliltä, siksikö ei luota kumppaniinsa. Sanonta on" joka toista epäilee hän itse tekee". Narsistin kanssa elämä on kuin kulkisit keväisillä jäillä, ei tiedä milloin jää murtuu ja uppoat kylmään tyhjyyteen. Voimia kaikille narsistin uhreille.
Elämän helvetistä päässyt irti.
Hei, ikävää että koit elämää narsistin kanssa. Iloinen juttu sinullekin kuitenkin se, että olet nytten päässyt hänestä eroon. Omalla kohdalla heinäkuun 14. olen kaksi vuotta ilman narsistimiestä, jonka kanssa yritin seurustella. Olet kaikessa tosi oikeassa, eli samaistun.

En edes tiennyt mitä narsismi on, ennen kuin tapasin ja jäin yhden "koukkuun", lähtö oli tosi vaikeaa. Niin paljon kuin muistan, viimeinen kerta heinäkuun alussa johti riitaan, jossa hän varasti Netflix-kuukauden. Epähuomiossa avasin sen hänen sähköpostille.

Tai hän jotenkin sai sen aikaiseksi ja vaihtoi sitten salasanan. Katsoin kotimatkalla leffaa, kun hän kirjasi minut omalta tililtäni ulos. Onneksi sain Paypalin katkaistua, niin hän ei ole saanut ilmaisia Netflixejä itselleen. Muutamia matkoja tämänkin jälkeen oli.

Kyselin voisiko hän palauttaa salasanan, vastaukseksi sain "ei huvita", "ei jaksa", "älä jankuta" epämääräisellä naurulla höystettynä. Kaikki mitä sanot on niin totta, ja oli pakko lähteä sitten heinäkuun keskellä. Hän oli suuttunut, että uhkaili lähestymiskiellolla.

Yritin asiaa selvittää, ja koska hän esti minut, laitoin viestiä työnumerosta. Siihen hän vastasi pitkän postin suutuksissaan ja kiroili minut että ymmärtäisin olla erossa hänestä ja että hän pilaa työasiat jos lähden. Sanoin, että nyt lähden ja tämä saa riittää.

Laittoi vielä ilmeisesti katuvana toisenkin viestin, johon en ole sitten reagoinut. Näin pääsin narsistista eroon. Kieltämättä asia on varmasti meidän mielessä vuosienkin päästä, mutta en toki ajattele häntä enää menetyksenä vaan puhtaana oppituntina.

Oma narsistimies oli Tinderissä lähes aina ja oli vessassa jopa tuntikaupalla kannettava, lompakko ja puhelin kädessä. Hän oli joskus vessassa varttikaupalla, että piti oikein kysellä mikä kestää. Hän puhui aina vatsavaivoista, mutta luottokortti kädessä ulos.

Epäilin jo siinä vaiheessa, että jotain salaista siellä käydään. Samoin hän kirjoitti omien sanojensa mukaan jollekin WhatsApissa, toiset vähemmän tärkeissä sovelluksissa. Hän myös huoritteli omaa äitiään, ja piti häntäkin monesti estettynä. Oman äidin, huh?!?

Ihmiset, tulkitkaa parisuhteitanne heti ja toimikaa.

Paskassa suhteessa ei kannata elää sekuntiakaan.

Loppuvuodesta Thomas Eriksonilta ilmestyy kirja Narsistit ympärilläni.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!