Suhteeni narsistiin ja suunnaton painonnousu

Mahani saattoi suhteen lopussa pullottaa enemmän kuin hänellä, ja tuo oli outoa. Se oli erittäin outoa, varsinkin kun ennen suhdetta olin toisesta suunnasta. Kilot olivat niin poissa ja Fit-ohjelman mukaan painoin huhtikuussa 2018 noin 81 kilogrammaa. Aloin seurustelemaan joskus heinäkuussa. Matka oli toinen kierros. Vaikka epäilin kumppania pitkähkön eron jälkeen, niin halusin uskoa hänen mahtaviin sanoihin: olen muuttunut! Niin hän rakastui minuun taas ja muisti vielä kehua kuinka linjakas olin.

Olen otettu, koska teenhän töitä liikkumalla luonnossa ja syön keskimääräistä paljon terveellisemmin. Tämä ihanaa palautetta, ja annoin toki empaatikkona joitakin kehuja takaisin. Ennen pitkään annoin palautetta itse, mutta häneltä ei sitä enää kuulunut. Hän nautti suunnattomasti, että häntä kehutaan, vaikka ihmisenä hän ei saanut koskaan juurikaan mitään aikaiseksi. Tiskit jäivät kokonaan harteilleni, ja ulosottomiehen kirjeitä hän availi viikkojen päästä, velkaa on kertynyt nimittäin. Mitähän väliä?

Tavattuamme suuressa Helsingissä heinäkuisina päivinä, aloin huomaamaan Fit-sovelluksesta kuinka mittaamani paino alkoi nousta varsin uhkaavasti. Olin jo 84 kg, ja elokuussa 2019 noin 88. Syyskuussa painoa olikin 94 kg. Huomaan linkin painonnousuuni tästä suhteesta. Narsisti oli masentunut, ja olin itse lähellä suistua raiteiltani, jos en olisi lähtenyt nopeasti juoksemaan suhteesta. Tämän tein vuotta myöhemmin heinäkuussa 2019. Paino nousi tästä vain ylöspäin. Miksi, kysyin ääneen itseltäni?

Läskiä oli paljon, että en tiennyt mistä ottaa kiinni. Samalla en kuitenkaan miettinyt lähtöä. Rakastin sitä herraa, vaikka enpä tiennyt mitä ihmettä hänessä oikein rakastin. Ehkä rakastin sitä miestä, jota näin kerran ensitreffeillä, yllättäen Mäkkärissä. Tämän jälkeen kävimme Mäkkärissä harva se viikko. Eniten ei edes harmittanut se, että olin vitun läski vaan se, kun mieheni sai syödäkseen maksamatta mitään. Maksoin niin paljon, että oikein hävettää. Samalla miehellä on ollut seteleitä lompakossa.
Narsistimies suosi vain roskaruokaa. Rahoillani ostimme useasti oluita ja siidereitä, sipsejä ja poppareita. Kotiruoka oli täynnä rasvaa, eikä vaihtoehtoista ruokaa saanut koskaan ehdotella. Ei sitten koskaan.
Painonnousu oli väistämätöntä. Normaalipainosta nousin järjettömään ylipainoon ainakin yhdeksän kiloa suhteen aikana, ja tämän jälkeen kuusi tuli jälkilöylyissä. Ennen lähtöä kuulin "Vitun läski".

Niin juuri, siinäpä kuulit, hyvä lukija. Sellainen olin poikaystäväni mielestä, mutta miksi ihmeessä?

Narsistin suhteessa: Syödään roskaruokaa ja rahoillasi tietenkin

Suhde narsistin kanssa on paras oikotie lihavuuteen. Tämä onnistuu, koska oma puoliso oli patalaiska. Hän oli kliinisesti masentunut, epävakaa ja ahdistunut persoonallisuus. Sekasotku oli arkipäivää: liesi oli likainen, astiat pesemättä noin viikon ajalta sekä kämppä oli täynnä laatikoita ja muuta roskaa. Hän ei jaksanut siivota juuri koskaan, niinpä siivosin sitä itse. Kuuden tunnin kestävän siivouksen jälkeen ei yksinkertaisesti ollut minullakaan intoa tehdä kunnon ruokaa ja turvauduin Lidl-pakastepizaan.

Hän joi mielellään alkoholia, lomarahoillani, ja tulihan itsekin hieman juotua. Alkoholin kanssa meille maistuivat muun muassa sipsit, hillomunkit, jäätelöt ja muut herkut. Palkintona sokeri. Teimme myös kunnon ruokaa, mutta teimme isoja annoksia. Hänellä ei ollut rahaa syödä hyvin ilman minua, niinpä hän teki itselleen isojakin annoksia, ja päädyin sitten syömään vähintäänkin vastaavasti. Toukokuussa 2019 aloitin uudella työpaikalla, ja vaikka näin selkeästi tulevan eromme, jatkoin omaa ahmimista.

Laitoin erohakemuksen vireille viimeiseen riitaan heinäkuussa. Meillä ei ollut virallista suhdetta ja hyvä niin, pääsin pälkähästä laittamalla viimeisen kirjeen sähköpostistani. Kerroin sen, mitä hän ei olisi kuunnellut kasvotusten, koska tunteillani ja toiveillani ei ollut koskaan pienintäkään merkitystä. Kerroin, että en enää halua työskennellä kanssasi. Olin jo väsynyt ja kyllästynyt hänen epävakauden oireisiin: jatkuvaan huutoon, mitätöintiin ja manipulointiin. Ehkä olen ihmisenä arvokkaampi.

Narsisti pakotti useasti syömään roskaruokaa ja maksoin kaiken

Jos muistat, niin narsisti kehui minua linjakkaaksi suhteemme alussa. Siinä vaiheessa kun painoa alkoi kertyä näissä olosuhteissa, hän muisti toki kertoa tästä havainnosta useita kertoja, senkin läskiperse! Laihduttaisit vähän! Sinusta ei kyllä kukaan innostu! Kenenkään ei pitäisi kuulla tällaista puolisoltaan. Havainnot voi kertoa ihan asiallisesti, ja itsehän yritin todella, että tämä sinun epävakaus kuormittaa minua turhaan. Muuta en ole saanut kuulla kuin että huomauttajasta on syntynyt uusi idiootti!

Epävakaa persoonallisuus uhriutuu jatkuvasti. En koe olevani narsistin uhri, sillä suhde hänen kanssa sai heräämään: se sai etääntymään harmaan kiven tekniikkaa käyttäen, se sai liikkumaan enemmän ja nyt jaksan lähteä ulos leffateatteriin. Kukaan ei enää hauku tekemisiäni ja katsomiani leffoja ja ennen kaikkea olen löytänyt upean vaihtoehdon roskaruoalle. Aloin katsoa ahkerasti S-ryhmän Omat ostot -palvelua, ja nyt kun keskitän lähes kaikki ostokseni sinne, huolestuminen oli lapsellisen helppoa.

Roskaruoka oli entinen kaverini, ja ihmettelen täysin kuinka olen sallinut tällaisen vaiheen itselleni, sillä olin aina linjakas ja tarkastanut useita kertoja jo ennen ostoskoria että tämä tuote tai tuo tuote on terveellinen minulle. Jos tuote ei ollut paras valinta minulle, se jäi hyllyyn. Tietyllä tavalla ex-narsisti määritteli mitä syön ja jäätelöä ei yksinkertaisesti ole voinut jättää kauppaan. Siitäpä seurasi huutoa ja pahimmillaan tappeluita, kun ei taaskaan ole muistanut mitä epävakaa kyseisenä hetkenä toivoi.

Ratkaisu painonnousuun: kaupunki palveluksessasi, Valkeakoski

Ajattelin pitkään mitäpä tehdä. Onkohan vika siinä, että uskoin parempaan liiankin pitkään? Olikohan vika siinä, etten taaskaan uskaltanut toimia? Ratkaisuksi keksin Valkeakosken. Lähes kuukausittain olen nyt matkustanut Valkeakosken liikenteen bussilla pieneen reissuun valkeakoskelaisissa metsissä ja tämän jälkeen saavuin kuntosaliin, uimahalliin sekä saunaan. Aloin käymään Pyynikin, Tesoman ja Kalevan uimahalleissa liikuntapassilla. Kävin työpaikan fysioterapeutilla ilmaisissa kuntotesteissä.

Viime vuonna olin keskitasoa, mutta nythän tilanne on hyvä. Se parani niin paljon, että uskalsin varata kalenteriini joka toiselle viikolle vuoden loppuun käynnin uimahalliin. Tästä mennään vain eteenpäin. Helmikuussa tulin Finlassa heränneeksi hyvin toiseen ongelmaan: vaikka kuntoni oli testien mukaan parantunut erinomaiseksi, niin rasvaprosentti oli varsin korkea. Siinä oli hommattava Koivistonkylän Prismasta vaaka, joten seuraan tilannetta. Noin 95 kilogrammaa painui suotuisasti 92 kilogrammaan.

Valkeakoskella voin aika hyvin. Vietin täällä VAAO:ssa lähes kolme vuotta elämästäni, ja Valkeakosken liikenteen bussit mahtavine kuskeineen tuovat mukavia muistoja vuosikymmenen takaa. Kerroinko jo, että kuljettajat ovat heillä ammattitaitoisia, ystävällisiä ja erittäin hauskoja? Tästä syystä tulen aina harkitsemaan heitä, kun haluan irtaantua arjesta ja nauttia enemmän ilman autoa. Nettilipulla matka ei ole edes kovinkaan kallis, ja uimahallikäynti sisältää viiden euron hintaan oikeuden kuntosaliin.

Valkeakosken uimahalli: elämää Corona-uhasta huolimatta

Kahdessa tunnissa ehtii kuntoilla, uida ja saunoa vaikka nonstop. Ennen uimahallia otan tunnin ripeän kävelyn niin että tulee hiki ja jalkoihin koskee. Se on merkki siitä, että on tehnyt töitä itsensä eteen. En jää sohvalle makaamaan. En jää tietokoneelle. En jää foorumeille. Nyt ei ole varaa masentua. Mielekäs toiminta pitää mielen virkeänä ja ahdistuksen kaukana. Narsisti on yrittänyt viedä kaiken, mistä pidin vähäsen. Tiedän, kaikki mitä tein oli jollakin tavalla huonoa narsistin mielestä, mutta tein silti.

Teenpä suuresti lisää, koska varaa ei ole loputtomaan kaivoon. Valkeakoski, onpa ihana paikka luottaa itseensä. Valkeakoskella mielesi virkistyy. Valkeakoskella ei tarvitse jonotella isoja matkalaukkujaan varttikaupalla. Valkeakoskella ei tarvitse maksaa itsensä kipeäksi ylihintaisista lennoista. Valkeakoski on ystävä. Valkeakoski on jotain, mitä ilman en olisi tässä ja nyt. En ihmettele, vaikka naputtelen koko merkinnän juuri nyt Valkeakoskelta. Valkeakoskella näppäimistö laulaa ja murheet, ne kuolevat.

Juurihan kerroin, että Valkeakoskella on kaikki. Liikenneyhteydet, liikuntahalli, kuntosali, terveellistä sushiruokaa, nätit metsät ja rauhaisa miljöö löytää itsensä. Valkeakoski on Valkeakoski. Se on ratkaisu painonnousuuni, joka tällä hetkellä laskee kohti unelmoja. Vaikka ymmärrän, että en enää saa itseäni mahtumaan 15-vuotiaan minäni vaatteisiin, kymmenen kiloa vuodessa oli liikaa. Se on saatava kuriin: en ole raskaana, vaikka pallo onkin näkynyt ulospäin. Olen ihminen, ja sijaitsen Valkeakoskella.

Entä sitten: Mitä voi tehdä seuraavaksi parempaan huomiseen

Seuraavaksi on löydettävä lähin tie kotiin ja Valkeakosken liikenteen bussi lähteekin Valkeakosken linja-autoasemalta Tamperetta päin kello 15.15. Toivon kirjoittavani merkinnän loppuun viimeistään bussissa, mutta vain Valkeakoskella ajatukset laulavat. Niin ainakin uskottelen itseäni, eikä ole varaa julkaista tätä merkintää paikkakunnan ulkopuolella. Otan rauhallisen asennon, ja koska kaupungin linja-autoasemalla on hiirenhiljaista, olen ainoa täällä. Täällä kuuluu vain näppäimistön ääniä.

Sen jälkeen asetun Beurerin vaa'alle ollessani kotona. Siitä on tullut tapa. Otan aamu- ja iltapainon ja lasken keskiarvon. Tavoite on, että olisin keskikesään mennessä 90 tai jopa alle. Parhaimmillaan olin 97 viime vuonna. Sellaista painoa en enää halua, joten varaa roskaruokaan ei ehkä ole. Niin kauan kuin Prismassa on Kalaneuvoksen savulohta, tummaa spagettia tai pastaa, ja kotihanasta tulee hyvää vettä tavoitteeni on lähempänä kuin koskaan. Myös täällä Valkeakoskella juon kotona pullotettua vettä.

Ikeassa ei muovipullo paljoa maksa, tästä syystä lupaan, etten enää osta valmiiksi pullotettua vettä. En enää osta omena- tai appelsiinimehua. En enää teekään heräteostoksia, kuten hillomunkkeja, Lidlistä. En enää juo siideriä, limsaa tai muita juomia, elleivät ne edusta sokeritonta vaihtoehtoa. En enää sorru alkon juomiseen narsistin kanssa, vaan jatkossa säästän rahaa yhdellä saunasiiderillä tiistaisin. Heitin houkuttelevat Burger Kingin tarjouskupongit Valkeakosken roskakoriin kauemmaksi Pirkkalasta.

Sinä ostoksille: Clas Ohlsonista henkilövaaka

Nyt alan kuntoilemaan: juoksemaan, pyöräilemään, kävelemään, uimaan ja ennen kaikkea käymään vaa'alla. Alan seuraamaan kehitystä ja alan katsomaan silmälasien kanssa jokaisen tuotteen etikettiä. Jos siellä on sokeria, en laita ostoskoriin, paitsi jos se on välttämätön ja vähäsokerinen. Esimerkiksi tutusta kermaviilistä tulen joskus nauttimaan, mutta kaikenlaiset herkkujugurtit ja ruokakermat jätän jatkossa kaupan hyllylle. Aion laskea, etten kuluta vähemmän kaloreita verrattuna niiden saantiin.

Onhan tämä täysin naurettavaa, että syö pienen lounaan ja käy vielä tunnin lenkillä, saadakseen samat kalorit takaisin jugurtista. Ei siinä laihdu kukaan. Maitoa en olekaan juonut vuosiin, sillä vasikkaa en itsessäni näe. Maitotuotteissa olevia vitamiineja saan Finlan työterveyslääkärin mukaan purkeissa. 60 mikrogrammaa D-vitamiinia kahden ihmeen lähteestä on nostanut vitamiinipuutoksen kuukaudessa vähimmäistasolle ja lääkärin mukaan oma minimi tulee nousemaan vielä täysin optimaaliseksi.

Olen ikuisesti kiitollinen Finlalle, että heidän avulla pääsin vihdoin heräämään todellisuuteen. Vaikka työni on verrattavissa paikallaan istumiseen konttorilla, teen mieluisaa työtä ja huomasin pikalinkin painonnousuun myös työpaikalla. Täältä on niin kätevää hakea ilmaiset kahvit, kaakaot ja mitä muuta vaikka joka välissä. Siihenhän jää todellakin koukkuun. Yhdistettynä narsistiin huonossa suhteessa, ja hänen suosimaan roskaruokaan, läski on takuuvarma ilmestys. Miehillä sitä kertyy usein vatsalle.

Näin kannustan itseäni elämään paremmin

Tässä jaan vinkkejä kuinka kannustan itseäni urheilemaan, elämään ja syömään paremmin.
  1. Asensin ilmaisen Mi Fitin. Rannekkeella kirjataan helposti päivittäiset lenkit pyörällä tai jalan. Manuaalisesti voi lisätä kaiken muun: vaikkapa joogan ja rullaluistelun. Kirjaan verenpaineeni viikoittain ja painoni päivittäin. Tavoiteaika liikkumiselle on 30-60 minuuttia päivässä.
  2. Kuuntelen elektronista tanssimusiikkia. Jos kiinnostaa mitä kuuntelen, nämä listat Spotifyssä kertovat. Ilman bassoa en jaksaisi juosta tai kävellä varmaan puoliakaan! Lenkille suosittelen kunnollisia tulppakuulokkeita, vaikkapa nämä M2IEg Sennheiserilta parhaalla äänellä.
  3. Useampi kerta kerralla. Tampereen uimahalleissa ostan kymmenisen käyntikertaa altaille €55 sporttipassilla. Tämäpä tekee käynnistä edullisemman ja innostaa tulemaan uudelleen, koska käyttökertoja on vielä jäljellä. Valkeakoskella kuntosali kuuluu hintaan, joten hyödynnä etu.
  4. Hommasin vaa'an kotiin. Ilman vaakaa nousevaan painoon ei ehdi reagoimaan ajoissa. Vaaka ei ole kotonani myöskään koriste, vaan siihen astutaan päivittäin vaatteilla tai ilman. Ymmärräthän vaa'an olemassaolon kanssasi, äläkä poista sitä kotoasi, vaikka saavuttaisit joskus tavoitteesi.
  5. Poistun ikävistä suhteista. Narsistikulta, masentunut kaveri tai ylipäätään joku, joka ei koskaan kannusta sinua, vaan vie lähinnä alaspäin. Se on itse asiassa paras tapa uskoa itseensä, kun ei ole sitä toista, jonka tarkoitus on romuttaa se viimeinenkin mahdollisuus tulla paremmaksi.
  6. Muistutan itseäni sokerin haitoista. Ei sitten turhaa energiaa rakkaaseen kehoosi, sokerissa ei ole elimistölle mitään tärkeitä ravintoaineita. Maksasi ei rasitu ja rasvoitu, mikä pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydänsairauksiin. Hampaat eivät reikiinny ja kiille ei vaurioidu.
  7. Katson tuotetiedot kaupassa. Ennen kuin laitat koriin, tutkihan tuotetta. Minkälaisia merkintöjä siinä on ja mitä nämä merkinnät kertovat terveydestä? Jos tuotteessa on paljon sokeria tai rasvaa, et luultavasti halua ostaa sitä. Älä himoitse tuotteita, joista et saa parempia ravintoaineita.
  8. Seuraa omaa verenpainetta. Olitpa 30-vuotias, tai 15-vuotias, tämä on tarpeen. Verenpainetta kohottavat ylipaino, runsas ruokasuolan käyttö, vähäinen liikunta, tupakointi, alkoholi ja stressi masennustiloineen. Kohonnutta verenpainetta ei saa tietää muuten kuin mittaamalla itse.
  9. Vähennän tietokoneita. Nautin työaikana riittävästi elektroniikkaa atk-osastolla, joten kotonani pyhitän aikani ruoanlaittoon, siivoukseen sekä muihin kodin askareisiin, liikuntaan, musiikin kuunteluun ja meditointiin. Älä käytä sosiaalista mediaa. Nautithan elämästä rauhassa.
  10. Vähennän matkailua. Olen päättänyt jo aiemmin, että narsistin vaatimien matkojen sijasta voin matkustaa kotimaassa. Matkustamalla lähellä parannan Suomen kansantaloutta ja sitä kautta voin saada jotain myös takaisin. Lisäksi säästän selvää rahaa yrittäen iloita vähemmällä.
Tämä lista on tehty päivänä, jolloin täytän kahdeksan kuukautta ilman narsistia.

Yhteenveto: Väsymys katoaa eron jälkeen, suuri kiitos

Pääsin suhteesta eroon ja väsymys on poissa. En ole nauttinut suhteesta, missä koin olevani jatkuvasti aina paras, tai aina huono. Pitää muistaa, että epävakaa persoonallisuus ei näe mitään välissä. Tästä syystä he joko rakastavat tai vihaavat sinua. Omalla kohdalla tunnen muutakin: minulle tietty henkilö voi olla myös ihan ok. Näen ihmisissä sekä hyviä, huonoja että näiden väliin sijoittuvia piirteitä. Olen otettu, että näitä narsismiin liittyviä juttuja seurataan, se merkitsee minulle ihan todella paljon.

Tärkeintähän on jakaa kokemuksia, antaa apua, ja sitten joillekin jopa syyn aloittaa valmistautumisen lähtöön. Ihmeet ovat saatavilla, joihin ei tarvitsekaan kalliita lentoja ulkomaille luksushotelleineen. Käy Valkeakoskella, käy Lahdessa, käy Kuopiossa, kunhan käyt. Näin pidät masennuksen, ahdistuksen ja eron jälkeisen stressihäiriön parhaiten poissa. Älä jää makaamaan sohvalle, vaan usko parempaan. Parempia ihmisiä on olemassa. Ihmisiä, jotka näkevät sinussa muutakin kuin rahallisen hyödyn.

Ihmisiä, jotka eivät käytä sinua lattiamattona. Ihmisiä, jotka eivät hauku sinua pulleaksi, vaikka ovat osa kokonaisuutta. Paras tulee ihan lopuksi: jos olet juuri eronnut, älä missään nimessä pidä kontaktia exääsi. Toisaalta älä mene liian nopeasti uuteen suhteeseen. Se on otollinen aika toiselle käyttää sinua hyväksi. Palautuminen erosta narsistin kanssa vie varmasti aikaa, ja myös painon kanssa kannattaakin olla odottavaisin mielin. Sokerin vähentäminen ja liikunta ei näy koskaan yön yli tai edes viikossa.

Painoa lähtee täällä sellaistakin tahtia, että oikein naurattaa. Mieheni on varmasti edelleen Jollaksessa. Sängyllään, jossa hän nukkui aamusta noin iltamyöhään. Toivon siltikin kaikkea hyvää hänelle, koska masennus ja ahdistus on varmasti kurjaa. Asia, minkä toivon muiden ymmärtävän on se, että mikään paha olo ei oikeuta kohtelemaan muita sikamaisella tavalla. Tajuttuasi uskon vahvasti, että tulet vielä pärjäämään tulevissa suhteissa. Täällä en unohda tekemääsi minulle, joten pysyn kaukana poissa.

Tiedosta tämä: tulokset kehossasi näkyvät vasta ajan kanssa, siinäkin tapauksessa että satut olemaan Valkeakoskella. Hyvistä kehuista huolimatta et laihdu päivässä valkeakoskelaisissakaan lähimetsissä. Parasta mitä voit tehdä juuri nyt on säästää rahaa, omaa mielenterveyttä ja hieman roskaruokaa.

Muista, että lähdit huonosta suhteesta vain syystä. Näin voit arvostaa parhaiten tulevaa matkaa.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"