Paunulla Ratinaan jo 11 kg köyhempänä

Oletko ylipainoinen, eikä tuttu paino millään laske? Liikut mielestäsi paljon, teet joogaa, mutta kiloja ei vain hupene. Et olekaan ainoa. Tiedä kaikessa epätietoisuudessa tämä: jos en olisi itse laihtunut alle puolessa vuodessa kymmenen kiloa, en todennäköisesti kirjoittaisi tätä merkintää sinulle. Jos sinulla ei ole henkilövaakaa, älä huolestu. Sitä ei tarvita. Vaa'an sijasta toimii oikeasti mittanauha, jolla voisit mitata kuinka senttimetrit katoavat vyötäröltä tietämättä itse painoasi. Säästät rahaa hankinnaltasi.

Kaikki alkoi tarinassa siitä, että vuoden 2018 lopussa löysin itseni suhteesta hyvinkin mielenkiintoisen nuoren miehen kanssa, mutta ihminen paljastui ajan kanssa Borderline-persoonallisuudeksi. Kyseisen persoonallisuuden käytös kuormitti muita niin paljon, että stressisi siirtyi kehoon lisäpainona. Vuoden 2016 aikana olin 81, mutta suhteemme loputtua olin parhaimmillaan 94 kilogrammaa, ja niin oli liikaa. Suurinta läskiäni oli kaikkialla, niin mahassa, takapuolessa, reisissä kuin jopa itse naaman seudulla.

Painoni nousi niin paljon, että jopa Finlan työterveyden fysioterapeutti huolestui asiasta. Kuinka näin nuori mies voi ajautua tällaiseen tilanteeseen. Sitä ihmettelin toki minäkin. Nähtyäni rasvaprosentit ja muuta kehooni liittyvää dataa, oli aika toimia. Ensimmäiset tulokset näin jo ensimmäisen kuukauden aikana. Paino lähti tippumaan seuraavasta nopeasti. Tilanne tänään on se, että laihduin yli kymmenen kiloa: vain neljässä kuukaudessa. Jos haluat tietää kuinka onnistuisit siinä itsekin, päivität tietoutta.

Pääset kenties itsekin pian Länsilinjoilla tai Paunulla omille vaatekaupoille. Ennen muuta sinusta tulee terveellisempi pakkaus. Ruokavalio voi nimittäin palkita sinua mahtavalla terveydellä tai kohonneella verenpaineella. Tarkista mitä syöt. Syö terveellisemmin ja aiempaa vähemmän. Painonpudotus on peli, jota ei pelata yön yli, tai edes muutamassa kuukaudessa. Otahan haaste vastaan vaikkapa koko perheen voimin. Yhdessä seuraaminen olisi varmasti palkitsevampaa. Haastakaa naapurinne mukaan, tänään!
Narsisti parisuhteessasi pyrkii haukkumaan sinua vähäsen kaikesta. Paskassa suhteessa painoa alkaa kertyä, ja kun alkuun saavat hieman kehuttua sinua, jälkeenpäin muistetaan toki haukkua samasta asiasta.
Kehosi ylistäminen ja sitten sen mitätöinti on osa narsistin käyttöohjetta. Onneksi eron jälkeen pääsin laihduttamaan jo 11 kilogrammaa, mutta odotan vielä ainakin viiden kilogramman ekstralaihtumista.

Tavoitepainoni on 80 kilogrammaa, mutta sisimmässäni toivon pääseväni jopa 78 kilogrammaan.

Omat ostot -palvelu auttoi heräämään arkien toimissa

Jokainen, joka lukee tätä blogia, tietää varmasti asiakasomistajuudestani. Ilmaisten pankkipalveluiden lisäksi saan rahanarvoisia palautuksia keskittämällä ostokseni S-ryhmän kauppoihini. Samalla annan luvan ostotietojen keräämiseen, joista näen aivan kaiken tuotetasolla Omat ostot -palvelusta vaikkapa mobiilipankissa vieraillessa. Viime vuonna kauhistuin näkemääni ja kysyin itseltäni: onko tuossa enää pienintäkään järkeä? Ostokäyttäytymiseni muuttui samaan hengenvetoon samalla täällä Lidlissäni.

Näin painonlasku on voinut tammikuussa alkaa. Sen lisäksi, että käyttäytymisen muuttuminen laski painoa, myös mieliala on kohentunut. Aiemmin käytin paljon rahaa liha- sekä maitotuotteisiin. Tänä päivänä en käytä maitotuotteita lainkaan. Uskon, että suurin hyöty painonhallinnassa tapahtui täällä. Kukaan meistä ei tarvitse ruokakermoja, juustoja, leikkeleitä tai jälkiruokia arkeen. Olen monesti sen sanonut, ja sanon tämän nyt uudelleen: lehmänmaito on tarkoitettu vasikalle. Kyllä vain, vasikalle.

Enhän ole mikään vasikka, joten ei ole tarkoitus tehdä itsestäni sonnia. Maitotuotteissa olevat huonot rasvat lihottavat, ja tämän takia en enää ota kermajuustoa ruisleivän päälle. Juusto on korvattu täysin jäävuorisalaatilla. Oivariinin korvasin kasvirasvalevitteellä. Lihaa ja kanaa syön edelleen, mutta olen rajoittanut annoskokoa: yhdestä 400 gramman jauhelihasta riittää kahdeksi ateriaksi ja tämän lisäksi otan kourallisen spagettia. Sallin ruokailun kerran päivässä, muuten menisin puurolla ja omenalla.

Prismaan uppoaa vähemmän rahaa

Elän maailmaa, jossa en tunne nälkää. Voin ottaa aamupalan ja pärjään sillä ihan lounaaseen. Mahassa ei nimittäin kurni enää, vaikka selailen Omat ostot -palvelua varttikaupalla. Ilman tällaista palvelua en olisi varmaan koskaan herännyt siihen, että syön liiankin paljon roskaruokaa. Pahoittelen jo valmiiksi juustojen, Oivariinien ja muun muassa jälkiruokien valmistajia, mutta ilman teitä olen saanut jo noin kymmenen kilogrammaa rasvaa kehosta pois! Olen jälleen linjakas ja niin tyytyväinen arjen itseeni.

Samalla ruokalaskuni on pienentynyt huomattavasti, ja vihdoin taskusta löytyi rahaa päivitellä kodin sisustusta ilman velkaa. Vuoden aikana olen käyttänyt Omat ostot -palvelun mukaan ruokaan 1 536+ euroa, mutta minkälainen säästö tästä tulisi, jos olisin tehnyt oikeita valintoja jo 12 kuukautta sitten? Ruoassa voi todellakin säästää, eikä minulla ole koskaan nälkää. Huhtikuussa 2020 ruokaan meni S-ryhmään 130 euroa, kun taas vuoden 2019 aikana samaan aikaan arkiruokaan upposi yli 200 euroa.

Olen kiitollinen S-ryhmälle, että tänään voin huomattavasti paremmin. Olen kiitollinen Finlalle, että pääsin liiallisen rasvamääräni huomaamaan fysioterapeutin pikavastaanotolla. Työterveys on minulle maksutonta, joten en voi ilmaista kiitollisuuttani tarpeeksi. Tänä päivänä olen muuttunut Prismassa: ostokseni mahtuvat yhteen koriin, kun aiemmin oli vaikeuksia saada kaiken yhteen sinkkukärryynne. Vihannesten ja hedelmien kulutus nousi, mutta silloin tällöin palkitsen itseäni parhaalla munkilla.

Liikuntaasi myöhemmin tänään ja jälkiruokaa perään

Kesti hetki tajuta, että jälkiruoka ei kuulu arkeen. Ostin kuukausien ajan keksejä, kakkuja, munkkeja, jäätelöitä, vanukkaita, jugurtteja, suklaita ja voit vain kuvitella mitä muuta Lidlistä sitten löytyykään. Vuodesta 2016 liikun tajuttomia määriä päivittäin ja olin vielä hyvässä kunnossa. Painoin silloin 80 kilogrammaa, mutta kunhan innostuin syömisestä oikeasti stressaavassa parisuhteessa, painoni on alkanut nousta uhkaavasti. Sitä olen tässä jo kuukausia yrittänyt pysäyttää ja kääntää jopa laskuun.

Ruokakaupassa tapahtui mielestäni suurin muutos. Sokerit ja huonot rasvat täytyy ihan oikeasti jättää taakse. Ruokia voi nauttia edelleen, vaikka niissä ei olisikaan turhaa sokeria pohjalla tai kovaa rasvaa ympärillä. Tärkeintä on liikkua hyvin. Kuluta kaloreita enemmän kuin niitä saat. Jälkiruoka on syypää ylipainoon. Jugurteissa on täysin turhia kaloreita, joten lopetapa kaikki jälkiruoka vain kuukaudeksi. Pääsin maistamaan hedelmien omaa sokeria. Omena maistui mukavan erilaiselta ja elämys oli aito.

Jos pääset tähän, tulet toivomaan, että tekisit näin jo vuosia sitten. Minua harmittaa, etten ole ottanut itsestäni kiinni ajoissa. Olen syönyt jälkiruokia jo vuosia ja myös ruokalautasellinen oli tarpeettoman iso. Niin monia sokeroitujakin juomia, mutta sitten vaihdoin ne sokeroimattomiin. Säästin sokerissa, mutta menetin kulutuksessa. Tänä päivänä tunnistan veden tai teen juomakseni. Jottei oma elämä olisi kuitenkaan liian tylsää, kaksi kertaa viikossa juon tölkillisen tarjouslimsaa ilman turhaa lisäsokeria.

Laihdu varmasti tutkimalla etikettejä

Moni yrittää laihtua, mutta odotetaan nopeita tuloksia. Paras tapa laihtua löytyy etiketeistä. Näistä jo näkee viimeistään silmälaseilla kuinka paljon sokeria tuotteessa on. Lähtökohta on se, että sokeristasi on luovuttava arjessa lähes täysin, mutta kohtuullisia määriä sitä saa toki olla. Myös rasvoja kannattaa seurata. Onko joukossa hyviä vai huonoja rasvoja? Huonot rasvat kannattaisi ohittaa sillä, että valitsee tuotteita oikein: etsi niistä kauniita sydänmerkkejä. Näiden avulla et nyt ota sitä riskiä terveydestäsi.

Säännöstele herkuttelua: jokainen haluaa nauttia munkista, mutta päivittäisestä nautinnosta on syytä luopua. Jos olet päässyt tavoitteeseen numero yksi, palkitse itseäsi munkilla. Jos pääset tavoitteeseen numero kaksi, ota toinen. Siinä vaiheessa kun olet täysin tyytyväinen painoosi, älä lopeta näin suurta elämäntapaasi, vaan jatka kovaa työtä. Syö oikein, liiku paljon ja keskity vain olennaiseen: terveyteesi. Hyvästä liikunnasta ja paremmasta ruokavaliosta löytyy kaikki mitä tähän tarvitset, poikkeuksetta.

Ajan kanssa kiloja tippui jatkuvasti. Aluksi olin 94, käytin 36 tuuman farkkuja. Myöhemmin olin 90 ja ostin uudet 34 tuuman tarjousfarkut. Muutaman kuukauden jälkeen painoni laski jälleen 85 kiloonsa ja sain luvan miettiä vaatekaappia uudelleen. Tämä tuo meidät uuteen osioon tässä merkinnässä. Lähden jälleen "housukaupoille" Väinö Paunun kyydillä. Kaikki, mikä on 33 tuumaa tai yli, tippuvat nyt jalasta. Pienen nettisession jälkeen päädyn farkkukokoon 32 ja löydän rajattoman Nysse-vuosikorttini esiin.

Miksi laihduttaa jopa tänään, eikä vasta joskus sitten!

Moni ei ajattele koko asiaa syödessään roskaruokaa ja jälkkäreitä, mutta voin toki herätellä. Lisäksesi roskaruokaa syötetään lapsille, että hekin kasvavat, kerryttävät ylipainoa arjen koulukiusaamiseen.
  1. Ylipaino on ongelma. THL:n arvion mukaan Suomessa on 2,5 miljoonaa ylipainoista. Ehkä sinä tai ainakin joku rakkaista läheisistäsi olisi ylipainoinen. Liikalihavuus onkin Suomessa noussut uusiin ennätyslukemiin. Ylipainoa ja liikalihavuutta esiintyy kaikissa ikäluokissa, myös lapsilla.
  2. Ylipaino on riski. Se heikentää toimintakykyäsi ja terveyttäsi. Liikalihavuus lisää kuolleisuuden riskiämme. Normaalipainoiset sairastuivat vuosikymmenen aikana esim. tyypin 2 diabetekseen, sepelivaltimotautiin, astmaan, polvi- tai lonkkanivelrikkoon, kihtiin tai vaikka sappikivitautiin huomattavasti harvemmin kuin ylipainoiset tai lihavat. Äläkä huku suuriin terveysmenoihin!
  3. Linjakas sinä lisää mielialaa. Ihanteellinen painosi, terveellinen ruokavalio sekä hyvät elintavat lisäävät mielialaa. Itsetuntosi nousee, kun minäkuva kohenee, eikä ympäriltä enää kuulu "Vitun läski". Tämä on yksi tapa monista vähentää riskiä sairastua masennukseen tai syömishäiriöön.
  4. Vähentää ruokahalua. Laihduttuani kymmenen kilogrammaa tuntuu, että näläntunnetta ei enää esiinny jatkuvasti. Lounaalla pärjään iltaan asti ja myös aamupalaa riittää lounaaseen. Iltapalan syön ennen nukkumaanmenoa ja tällä pärjään nukutun yön yli seuraavaan makunautintoon.
  5. Ruokaan kuluu vähemmän. Syö vähemmän: halvempi kauppareissu. Jää rahaa muuhunkin! Voit päättää loputtoman suon matkallasi laskusta laskuun. Ruoka ei ole juhla, vaan välttämättömyys, elämän pakkopulla. Budjettisi heti uusiksi, ja pian vihreä kansanedustaja kysyy talousneuvoja.

Paunun kyyti housukaupoille, Kyöstini kautta menoja

Haluan vielä korostaa, että painonhallinta ei ole kuuri. On aivan turhaa laihduttaa, koska kilot tulevat takaisin. Muutos tapahtuu taustallasi: päivitä liikuntaasi, ruokavaliotasi ja arvojasi. Jos nukut, liikut ja syöt terveellisesti, et tarvitse laihdutuskuurejasi. Näin löytyy luonnollinen paino, joten lähdin Paunun kyydissä pakon sanelemana housukaupoillesi. Paunun linjalla 1B pääsin vauhdilla kassalle ja Ratinassa tein hyviä löytöjäni: täydellisesti istuvat 32-farkut sekä täydellisesti istuvat farkkushortsit H&M:stä.

Käytin hyväkseni H&M:n jäsentarjoustani ja sain hinnasta vielä prosentteja pois. Seuraavasta palkasta ajattelin ostaa toiset kappaleet, koska jopa minimalistilla saa olla valinnanvaraa vaatekaapissa. Suosin erivärisiä farkkuja, näin minun ei tarvitse näyttää samanlaiselta vuoden ympäri. Olen pitkään kärsinyt siitä, että raha meni narsistin käsiin, mutta nyt on aika panostaa omaan elämään. Kuluneita vaatteita, vääriä kokoja, kulahtaneita sisustuksia: kaikki uusiksi. Nyt on niin, että palkka on käytetty viisaasti. 

Painonhallintaan on sinulle vain yksi vinkki: unohda KAIKKI mitä olet aiemmin kokeillut. Aloita ihan alusta. Hyväksy sekin, että kestävästi rakennettu elämäntapamuutos ei näy peilissä niin nopeasti kuin pikadieetti, mutta odottaminen palkitaan. Jojoileva paino on kaukana oikeasta painonhallinnasta, siksi suosittelen vieläkin unohtamaan kaikki vanhat perinteesi. Ratkaisu painonlaskuun löytyy tänään ihan muualta. Laihduttava ote ei ole sinänsä kiellettyä, mutta eihän se toimi, jos muut elintavat ovat rikki.

Paunun #148 vie bussifanin Ratinaan

Kokemukseni mukaan jo ruokavalion ja liikunnan korjaaminen laihduttaa riittävästi. En ole lopettanut syömistäni, en ole lopettanut herkuttelua, enkä ole yrittänyt laskea vain veden ja ruisleivän varaan. Jos alkaa laihduttaa ennen kuin elintavat ovat kunnossa, huomaat jojoilua painossa. Jojoilu, tuo ei ole hyvä asia. Laihdu luonnollisella tavalla ja jojoilu on taaksesi jäänyttä elämää! Paino on todella sanoen vakaa, mutta alussa se tietenkin tippuu vaiheittain kehosi luonnolliseen arvoonsa pysyen tyylillä kohdallaan.

Omasta kehosta kannattaa huolehtia, ja vaikka jouduin ostamaan housut ja farkut, olen todella iloinen tästä kaikesta. Itsetuntosi nousee ja ympäriltä tulee kehuja. Toisaalta ilmaantuu ihmetteleviä katseita: kuinka oikein onnistuit? Vinkkasinhan toki, että painonhallinta ei onnistu väsyneenä, koska silloin et jaksa tehdä kovin isoja muutoksia tai keskittyä niihin järin pitkäjänteisesti. Jos jaksaminen on uusien elämäntapojesi esteenä, ala muuttaa näitä asioita paikoissa, joissa toimia tarvitaan jo tänä päivänä.

Älä etsi syyllistä ylipainoosi, vaan oikeita ratkaisuja siihen. Onnistunut painonhallinta on pitkälti vain psykologiaa. Kuinka voin tehdä asioita paremmin, mutta silti joustavasti ja itseään kunnioittaen? Pysy liikkuvana ja toimivana, tee oikeita valintoja kaupoissa, ja pääset ihan itsekin vaateostoksille Paunulla. Tärkeintä on, että vanhat vaatteet lahjoitetaan. Silloin et jätä painonnousulle enää yhtään tilaa. Minun on mahduttava 32 tuuman farkkuihin tästä päivästä alkaen, mutta sehän onkin lapsellisen helppoa!

Uusimaan koko vaatekaapin? Fitbit on rahan hukkaa?

Silloinhan se kaikki uusitaan, jos joudut toimimaan niin. Oma tilanne tänään on se, että Largen mies mahtuu Medium-kuteisiin. Nykyisellä ruokavaliollani ja ennen kaikkea päivän liikuntasuorituksilla en näe tilaa painonnousulle jatkossa. Siksipä aloitan vaatekaapin uusimisen, maksoi mitä maksoi. Pitkän linjan minimalisteilla vaatekaappi ei ole onneksi kovinkaan valtaisa, joten päivityksiä sisältävä työ ei kestä kauaa. Rahaa ei tässä pala todellakaan turhaan, mikäli vastineeksi saat paremman terveyden.

Painonlaskun yksi kulu monista voi realisoitua homman lopuksi. Koko vaatekaapin vaihtaminen vaatii valtavasti rahaa, mutta sepä kannattaa, jos lopputuloksena on parempi sinä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että ostettaessa lempivaatteen tulisi hieman kiristää, koska käytössä tuo venyy. Useiden mielipiteiden jälkeen alan uskoa sen itse, Large-maailma ei ole enää minua varten, ja varsinkin kokeiltuani erinäisiä vaatteita Medium-koossa tunnen olevani kokonaan eri koehenkilö kaikissa pienemmissä vaatteissa.

Vaikka joillakin painonlasku on aika hidasta, oikeilla valinnoilla osoitan kaikille, että omalla kohdalla tapahtumasarja oli toimintaelokuvasta. Kuukausittain lähti useita kiloja. Helmikuussa 2020 lähti 0,7 kilogrammaa, maaliskuussa 2020 lähti 3,4 kilogrammaa, huhtikuussa 2020 lähti 2,5 kilogrammaa ja toukokuussa 2,9 kilogrammaa. Miten minun käy kesäkuussa, veikkauksia? Aion pysyä kaiken lopuksi vain 80 kilogrammassa, joka on parhaan tietämykseni mukaan rakkaan kehoni hyvä normaalipaino.

Kuntosali kotiin ja ulos, näillä pärjäät

Housuostoksien jälkeen jouduin lähtemään Paunulla myös paita- ja bokseriostoksille, edessä on myös muidenkin vaatteitteni vaihtoa. Parkatakit, talvitakit, ulkoilutakit housuineen, joggersit, huppari sekä mitä muuta sieltä vaatekaapista sitten löytyykään. Kaikki uusiksi. Tämä tarkoittaisi todella jättimäisiä ostoksia, jotka eivät ihan ilmaisia ole. Parhaimmillaan joudun ostelemaan vaatteita koko loppuvuoden sesongin mukaan, kunnes viimeisin rätti on vaihdettu. Olet jo laihtunut, mutta puuttuuko tuo Fitbit?

Sanon tässä, tällaista Fitbitiä ei tarvitse laihtumiseen. Hitto mitä roskaa. Ikinä en ole käyttänyt niitä, ja silti vaaka näyttää alentuneita painoja. Itse asiassa harmittelin jopa vaa'an ostamista nuukana. Nyt on niin, että sitä painonlaskua pystyy seuraamaan myös työterveyden vaa'alla, eihän? Lisäksi mittanauha on keksitty, joka kertoo heti, että ainakin 10 senttimetriä on vyötäröltä lähtenyt jo Siperiaan. Nyt ei ole ollut Bluetooth-vaakaa tai jotakin sellaista, kuten Fit mitä lie Bit. Painonlasku on järjenkäyttöä, aina.

Tänään olen jälleen kerran parempi mies, joka mahtuu kokoaan pienempään vaatteeseen täysin, miten se vaikuttaa mielialaani?  Sehän on parempi kuin ennen, vaikka ei se koskaan huono ollutkaan. Luulen, että näin käy myös sinulle. Kiitos tästä hyvästä huomiosta edelliselle narsistille, joka haukkui painoani jatkuvasti, ja heräsin todelliseen ongelmaan. Lähdin enkä stressaa huolehtien itsestäni. Ilman stressiä parisuhteessa kaikki on niin paljon helpompaa, että sitä oikein mietiskelee tehneen oikein. Hyvästit!

Vinkit vaatekaupoille kaikkialle: "Varma onnistuu jo"

Onnistuneena laihduttajana otin riskit itselleni, jotta sinun ei tarvitse. Aloita heti. Oman vaatekaapin uusimiseen kului toukokuussa n. 500 eur, kuukauden lopuksi paino n. 82,5 kg. Farkkukokoni 31/32.
  1. Älä kiirehdi farkkukaupoille. Tässä tein virheen: ostin koon 36 tilalle koon 33 farkut. Välissä oli koko 34, mutta ajattelin, että "nappi menee vaivalla kiinni". Farkkuostos laajeni samana päivänä ja hetken kuluttua vielä lisää, joten jouduin ostamaan heti uudet farkut ja shortsit koossasi 32.
  2. Jos ostat vyön, jätä painonlaskulle varaa. Aiemmin käytin Dressmannin 100 cm vyötä ja ajattelin, että 95 cm olisi hyvä. Niin se olikin, kun olin vielä 85. Nyt painoni on laskenut siitä hieman lisää, vyö koossa 90 tuntuisi sopivammalta. Muista, että vyö on aina vyötäröäsi pidempi, osta oikein.
  3. Etsi tarjouksia. Vaikka se voi tuntua mahtavalta, että saat päivitettyä koko vaatekaapin kerralla, etsi tarjouksia. Esimerkiksi parka- ja toppatakin sain puoleen hintaan, kun jaksoin nähdä vaivaa niiden etsimiseen. Älä myöskään hyväksy uutta vaatettasi, jos se ei miellytä sinua ihan täysin.
  4. Jos säästäisit, kysy tuttavilta. Monille on yllätys kuinka paljon tavaraa tutuilla voinee olla omassa koossa jo valmiiksi. Sieltä sain lähes uuden t-paidan koossa Medium Jack&Jonesilta, nyt tietenkin ilmaiseksi. Toiselle niin turha, on seuraavalle ilo, eikä tarvinnut enää uusinta vastaavaa ostaa.
  5. Älä osta kerralla. Aikaa kun on, voisi mennä ehkä aurinkoon. Älä shoppaile kaikkea kerralla, vaan huomaa käyttää tarjouksia kauden ulkopuolelta. Jos tietylle tuotteelle ei ole kiire, katso saako sitä halvemmalla tulevissa alennuskampanjoissa. Näin voisit jakaa kuluja useammalle kuukaudelle.

Yhteenveto: ylipaino ei ole täällä ikuisesti, toimi tästä

Herääminen ongelmaan. Ratkaisujen löytäminen. Elintapojen ja ruokavalion muutos. Paunu. Ja se on siinä. Oliko vaikeaa? Sitä se ei todellakaan ole. Kuulen kuitenkin jatkuvasti ihmisistä, jotka eivät laihdu tarpeeksi. "Laihduin kilogramman verran, vaikka liikun päivittäin.", ongelma löytyi ruokavaliosta. En pakota juuri ketään, mutta ruokakaupassa voisi todellakin avata silmät. On ihan sinusta itsestäsi kiinni haluatko kuunnella neuvoja ja laihtua satavarmasti. Vuotta on vielä jäljellä, onnistut takuuvarmasti!

Ensimmäiset ulkoiset merkit painonhallinnassa kestävällä tavalla voivat näkyä jo kuukauden aikana, et menetä yhtään mitään kokeilemalla. Jos et tiedä mistä aloittaa, mikset kommentoisi vauhdilla tähän merkintään? Vastaan mielelläni! Olen sentään laihtunut kymmenen kilogrammaa tammikuusta 2020. Yhtäkkiä housut eivät kiristäkään, ja kun nesteet lähtevät kunnolla liikkeelle, myös kasvot näyttänevät hoikemmilta. Keho alkaa voida aiempaa paremmin. Tunnet tätä ilmiötä vähentyneenä ruokahaluna.

Ymmärrän täysin heitä, jotka mielestään syövät oikein, ja tekevät muutenkin kaikkensa ilman näkyviä tuloksia kehossaan. Silloin suosittelen ravitsemusterapeuttia tai sen vaihtoa toiseen. Veronmaksajana saat yhtä todennäköisesti kuin minäkin kirjoja painonhallinnasta veloituksetta kirjastosta. Lukeminen kannattaa aina, koska aina löytyy joku vinkki jostain, jota ilman muuta kannattaa kokeilla. Lukemalla ja ottamalla selvää asioista pääsin laihtumaan ilman ravitsemusterapeutteja tai maksullisia appeja.

Jos keskityt syömään puhdasta, kasvispitoista, laadukasta ruokaa, joka ei ole prosessoitua, ruokavalio tulee kestämään helposti ajoittaisen mässäilyn. On paras asia palkita saavutuksiaan herkuttelemalla suosikeitaan silloin tällöin. Tiedän oikeinkin hyvin, että kyllähän tuo munkki kaikille maistuu, mutta tilanne tänään on aika erikoinen. En enää kaipaa munkkikahvilaa, vaan munkkikahvila kaipaa minua. Tämä muutos on varsin onnistuneen painonhallinnan lopputulos: kaikkea, mutta täysin hallitusti.

Haluaisin vielä kysyä, mitä menetät? Tai no, ehkä sittenkin: mitä saat? Pallo on nyt sinun. Vaikka en voikaan ketään pakottaa toimimaan, niin terveytesi on minulle prioriteetti. Haluan, että elämme niin pitkään kuin mahdollista ilman, että sairastut ruokavalion takia diabetekseen tai vaikeaan astmaan.

Vaikka nämä veronmaksajat maksavat hoitosi, miksi haluta leikkaussaliin täysin vapaaehtoisesti?

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Tämä on hyvä postaus!

Jos lopetit kokonaan maitotuotteiden käytön niissä olevien epäilemiesi haitallisten rasvojen vuoksi, rupesitko syömään säännöllisesti siinä tapauksessa kalkkitabletteja tai jotain muuta, jolla kalsiumin saanti säilyy riittävänä?

Leivän päälle ei tarvitse mitään rasvaa. Asennekysymys, joka monelle voi olla vaikea saavuttaa. Makkara, juusto ym. riittää pelkästään aivan hyvin.
Kiitos palautteesta. Hienoa, että kerrankin onnistuin!

Maituotteita en juuri osta: syön enää harvakseltaan työpaikan ravintolassa maitotuotteita tai vierailla, koska en kehtaa kieltäytyä ruoasta, vaikka siinä olisikin esim. ruokakermaa käytetty. Kotona tiedän täysin mitä ruoassa on, koska valmistan itse.

Syön kyllä vitamiineja purkista: Finlan työterveyslääkärin suositteleman D-vitamiinilisän 50 mikrogrammaa ja sen lisäksi yksi kapseli omega-3. Vitamiiniarvot ovat hyvät Finlan testeissä.

Leipä toimii sellaisenaan, mutta jos käytän rasvaa, päällä on hieman kasvirasvaa. Käytän Floraa, mutta alkuun se tuntui mauttomalta. Kestää hetki ennen kuin sitä pystyy arvostamaan vuosien Oivariinin jälkeen. Juustoja en syö kuin joskus herkutteluun, en edes viikottain.

Kevyttä lauantaimakkaraa laitan sen sijaan jokaiselle leivälle.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit