Aika paketoida 2020: "Nähdäkseni paras vuosi koskaan"

Joululahjani teinipojalle
Hallituksen koronarajoituksista huolimatta vuosi 2020 on nähdäkseni elämäni paras. Miksi ihmeessä, kysytkin? Se on parempi kalenterivuosi ilman epävakaata persoonallisuutta kumppanina tai edes kaverina. Yhteinen aikamme narsistin kanssa loppui kesällä 2019. Paljon annoinkin, turhaan.

Sen lisäksi, että sain vihdoin uudistettua vanhat kalusteet kotona, olen oppinut paljon. Enää en todellakaan lankea epävakaiden persoonallisuuksien ansoihin. Yksin on aina parempaa kuin väärässä seurassa. Täytin vihdoin 30 vuotta marraskuussa. Vierailin maailman, tai no ehkä sittenkin Suomen, parhaimmassa sushibaarissa nimeltä Ajito Sushi & Bar. Vierailin uimahalleissa perjantaisin.

Sain uudistettua astetta vanhempaa elektroniikkaani, ja nyt voin nauttia muutoksien eduista tulevina vuosina. Empaatikkona hankalinta oli lopettaa pitkähkö yhteistyö: empaatikothan eivät siihen kykene. Jos olet itsekin empaatikko, tiedät oikein hyvin kuinka helppoa on auttaa muita. Sehän onnistuu kuin luonnostaan. Vaihtoehtoja on pitänyt etsiä muualta: vaikkapa Ratinan kauppakeskuksesta ostamatta mitään. Olenhan minimalisti. Vuosi 2020 oli minulle saunomisen vuosi: kolme saunaa viikossa.

Rakkaat päättäjät, vaikka taistelettekin koronaa vastaan, veitte kansalta elämisen ilon. Lenkkisauna, kiinni. Uimahalli, kiinni. Kylpylä, kiinni. Elokuvateatteri, kiinni. Laittakaa vielä koko Suomi kiinni!

Teitte sitten mitä ikinä, en lakkaa urheilemasta. Tanssimusiikki pitää pinnalla, eikä toistaiseksi ole tarvinnut korkkiakaan aukaista, onneksi.

En häviä tässä kisassa koskaan. Sulkekaa vaikka kaikki, terveyteni on aina prioriteetti #1.

Empaatikko voi nauttia avuliaisuudestaan ilman narsistia

Olen kirjoittanut asiasta aiemminkin, ja ehkä jo tiedätkin, että olen järeä empaatikko. Empaatikkoja, ja hyvin luultavasti saattaisit itsekin olla sellainen, kutsutaan ihmiskuntamme aidoiksi pelastuksiksi. He ovat erittäin ystävällisiä, pitkäkestoisia ja avuliaita. Empaatikkona hankin narsistille kaikkea, ja koska en pidä riitelystä tai edes ilkeydestä, yritin väistää narsistin sanasotaa myötäilemällä hänen toiveita. Halusin antaa kaiken. Lopulta se johti siihen, että köyhdyin kunnolla ja unohdin tarpeeni täysin.

Piankin 14. joulukuuta 2020 olen ilman narsistia jo vuoden ja viiden kuukauden ajan. Tänä aikana en ole voinut hänelle isoja lahjoja antaa, ja tarkemmin ottaen en juuri haluaisi, eihän mieheni katsonut edes paketin sisältöönkään. Isommankin lahjan antaminen sai häneltä niin kylmäävän vastaanoton, etten vieläkään käsitä sitä. Miten joku voi saada lahjan reagoimatta siihen olankohautuksellakaan? Olen kuitenkin antelias ihminen, enkä todellakaan ajattele itsekkäästi vain itseäni elämässä.

Vaikka olen sinkku, MGTOW-munkki nimittäin, joka ei halua parisuhdetta tai lapsia  rakastan heitä. Tänä talvena vierailin isossa kauppakeskuksessa Ratina. Sieltä löysin joulupuun ja valitsin mielekkään lahjan tuntemattomalle teinipojalle. Empaatikkona haluan tietysti antaa. Lahjan. Vaikka en olekaan kovin rikas, minulla on mahdollisuuksia antaa, koska tiedän kuinka kurjaa on elää perheköyhyydessä. Poika on viaton. Ajattelin myös, että hieman "rikkaampana" minulla on ilo nauttia musiikista.

Ostin tuntemattomalle pojalle vähävaraisesta perheestä kuulokkeet

Valitsin joulupuusta suuren pojan pienen toiveen: kuulokkeet. Täytin äsken 30 vuotta ymmärtäen kuinka ihanaa on nauttia musiikista hyvillä kuulokkeilla. Haluan antaa mahdollisuuden sinulle, 15-vuotias poika köyhästä perheestä. Vaikka vanhempasi eivät voikaan kustantaa sinulle kuulokkeita, minulle se ei ole mikään ongelma. Nautithan musiikistasi täysin siemauksin! Jos sinulla ei ole varaa musiikkipalveluun, niin Deezerin ilmaisversiolla voit kuunnella lemppareitasi ilmaiseksi!

Tämä on auttamista parhaimmillaan. Saan hyvää mieltä, enkä tule manipuloiduksi antaakseni toiselle. Antaminen pitää olla vapaaehtoista, ei pakotettua. Narsistille antaminen ei ole koskaan vapaaehtoista, vaan sinulta odotetaan pian lisää. Tässä tilanteessa se oli lahja, ja tämä kaikki on siinä. Aion osallistua joulupuukeräyksiin jatkossakin. Mielestäni se on oikein, koska tässä voit auttaa kotimaisia perheitä. Oma ajatusmaailma on sellainen, että auttaa pitää ehdottomasti, mutta kotimaa edellä muita.

Jos olet empaatikko, ja haluat antaa. Älä anna mitään hyväksikäyttäville persoonallisuuksille. Anna vähävaraisille. Anna sotaveteraaneille. Heitä ei paljoa enää ole. Antaminen on näinkin yksinkertaista. Minulle musiikin kuuntelu on arkipäivää, ja on se vain kurjaa miettiä, että 15-vuotiaalla pojalla ei ole kunnollisia kuulokkeita tähän hommaan. Onneksi tänä vuonna tilanne korjaantuu. Joulupuussa oli kuuloketoiveita muitakin, ja toivon mukaan jokunen lahjoittaa kuuntelemisen iloa heillekin.

Sushista arkiruokaa vastaleivotussa Prisma Pirkkalassa

Tänä vuonna minustakin on tullut sushiasiantuntija. Osaan syödä sushia japanilaisittain. Syömäpuikot ovat tulleet jo tutuiksi, ja koko sushista on tullut arkiruokaani. En käy sushibaareissa päivittäin, mutta silloin jos käyn, mättään kunnolla. Paras sushibaarisi koko Suomessa on Hämeenlinnassa vaikuttava Ajito Sushi & Bar. Jos et ole vielä käynyt, nyt kannattaa. Ajiton sushimestarit tekevät mahtavaa työtään sushien parissa. Sushia hetkeeni löytyy toki paljon lähempänäkin, Pirkkalan uudesta Prismasta!

Olen ollut tyytyväinen S-marketin asiakas Pirkkalassa jo vuosia, mutta vuosi 2020 oli suurin koskaan. Paikasta leivottiin yksi Pirkanmaan pienimmistä Prismoista. Lompakko kiittää, ja ruokalasku onkin laskenut valtavasti. Lisäksi kaupasta voi ostaa käyttötavaraa sekä ravintolamaailman omia herkkuja. Itsudemon sushibaari kauppakeskus Veskassa on hyvä vakipaikkani, ja siellä tuleekin käytyä kahdesti viikossa. Sushi on niin hyvää, että voin suositella sitä muillekin japanilaisittain nautittuna.

Prisma Pirkkalan ulkokuori uudistui täysin. En voisi kuvitellakaan käyväni enää missään muualla. Sen lisäksi, että siellä elävät Lidlin mahtavat hinnat, saan bonuksilla selvää rahaa takaisin pankkitililleni kuukausittain. Pieneen nälkään tulee napattua viiden euron sushibokseja ajoittain. Onhan se tietysti halvempaa, kuin kokonainen sushibuffet, jossa ei pienessä nälässä jaksaisi paljoa syödäkään. Prisman rantautuminen Pirkkalaan oli vuoden mahtavin juttu, jolla säästän rahaa ja sijoitan kaikki loput.

Sushiantimista tuli arkiruokaani ja Prisma Pirkkalasta vakikauppa

Prisma on edelleen Pirkanmaan pienimpiä, ja se on hyvä juttu. Jokainen tietää, joka on joskus käynyt esimerkiksi Kalevan Prismassa, että kukaan ei jaksa kävellä hehtaarikaupalla hyllyjä ja isoja liikkeitä. Pirkkalan Prismassa teen ostokseni vartissa kassatapahtumineen. Kuntoilen edelleenkin mieluummin luonnossa kuin Prismassa. Esimerkiksi verrattuna Herttoniemen Prismaan reissu on puolet nopeampi Pirkkalan omassa Prismassa. Helsinki ei muutenkaan houkuttele minua kovin, pahoittelen tätä!

Tämä vuosi 2020 oli ainutlaatuinen minulle. Laihduinpa kaikkiaan yli 12,5 kilogrammaa. Läskiä ei enää roiku juuri mistään, ja myös pakarat ovat kiinteytyneet ilman kallista kuntosalia. Paino tänään on 82,5 kilogrammaa aamuisin mitattuna. Prisman avaus oli siksikin mahtavaa, koska valikoima on kasvanut silmissä, ja pystyn jatkamaan terveellistä elämäntapaani. Ruoasta ei enää oteta ylimääräistä Prisman hinnoilla. Tällä hetkellä ei oikein ole varaa valittaa, ja valikoimapuutteet korjataan tuotetoiveilla.

Uskon, että rakas painoni on pysynyt kurissa toimivalla ruokavaliolla, ja ennen kaikkea sushibaarin sushiantimilla. Sushiahan voi napostella niin paljon kuin kerkiää. Syön myös suklaata, hillomunkkeja nauttien juustosta leipäni päällä. Tärkeintä ei olekaan pikadieetti, vaan oikeat elämäntavat. Puhuin aiemmin siitä, että kesälomasta alkaen alan liikkua 10 000 askelta päivässä. Tavoite on pitänyt siitä asti. Liikkuminen on vaikuttanut kehooni ja mielialaani positiivisesti ilman kalliita salikortteja.

Elektroninen tanssimusiikki ja Väinö Paunu Oy tuo iloa elämään

Tänä hankalana aikana hallitus, kuten me kaikki tiedetään, on pistänyt kansan koville. Onkin hienoa, että en ole itse ainakaan avannut korkkia näinä vaikeinakaan aikoina. Hallituksen toimet naurattavat: baarit saavat kyllä olla auki, mutta harrastamaan ei pääse. Missä on se pieninkin järki, jos sitä heiltä hallituksessa löytyy? Ilman elektronista tanssimusiikkia en olisi todellakaan selvinnyt. Se helpottaa elämää, lähettää energiaa ja antaa suuntaa. Musiikkia kuuntelen niin kotona kuin paunulaisissa.

Perjantaina 4. joulukuuta piti lähteä sulkeutuneen uimahallin sijasta Luckiefun'sin sushibaariin. Sinne asti en valitettavasti päässyt, koska paunulaisessa oli tuttu kuski nimeltä Mats. Hänen kanssa juttelin niin pitkään etupenkiltä, että palattiin vielä Kangasalta takaisin onnen Pirkkalaan. Vasta sitten pääsin käymään sushibaarissa Veskassa, ja kuljettajan suosituksesta hain lisäerät tarjoussuklaata edellisenä päivänä avautuneesta Prismasta. Juttelimme kaikesta hyvästä, ja tuona perjantaina se oli kaunista.

Vaikka juttelimme valehtelematta kaksi tuntia, aiheet eivät ole loppuneet kesken. Muistelin samalla 15-vuotiasta minääni. Minä, joka oli ujo ja hiljainen. Tänä päivänä juttelen ja juttelen ilman ongelmia muun muassa paunulaisille kuljettajille. Enpä olisi uskonut, että 30-vuotiaana voisin olla tällainen. Elämä muuttuu, kun sitä vauhdilla muutetaan. Elämä jatkuu, vaikka sitä yritetään estää. Uimahallin sulkeutuminen ei rikkonut perjantaitani. Harrastin liikuntaa, ja sitten nautin Matsin kyydistä!

Rakastan tanssimusiikkia ja paunulaisissa sitä on kiva kuunnellakin

Mats jäi lomalle, mutta "lomalla" olen minäkin työtä tekevänä ihmisenä. Lomani olen jo tältä vuodelta pitänyt, mutta sinkkuna olet ehkäpä itsekin "lomalla". Ei ole muuta hommaa kuin elämän pakolliset. Aiemmin vaihdoin Google Musiikin Deezer Musiikkiin. Se oli elämäni onnistunein päätös. Edullisella 7,99 euron kuukausimaksulla pääsen nauttimaan kaikesta musiikista elektronisesta. Se pitää miehen tiellä, vaikka yksin kuljenkin. Bussista poistuessani etuovesta toivottelin Matsille ihanaa lomaa.

Enkä edes painanut Stop-nappia, koska paunulainen Mats tiesi missä poistun. Parisuhde, omat lapset, ylityöt ovat olleet aina vapaaehtoisia maailmassani. Kannattaakin joskus elää elämää eikä työpaikkaa. En juokse ylitöihin, eikä päivystys kiinnosta. Mikään ei ole sen kamalampaa kuin menettää rauhaisaa vapaa-aikaa ekstrarahaan. Mielestäni päivän Suomessa liian moni painaa työpaikoillaan liian pitkään saadakseen rahaa tavaraan, jota he eivät tarvitse miellyttääkseen ihmisiä, joita ei edes kiinnosta.

Tästä syystä minulla ei olekaan kiesiä, vaan juuri uusin bussikortin vuodeksi eteenpäin. Nykyinen on voimassa ensi vuoden loppuun, mutta ajattelinpa sijoittaa jo vuoteen 2022. Linja-autot tuovat ihanan fiiliksen elämääni, eikä se lainkaan haittaa, jos pääsen silloinkin Matsin kyydillä Pirkkalan Prismaan. Miksi ostin lisäkauden odottamaan jo ennakkoon? Ilman narsistia palkoista on jäänyt ylimääräistä, ja halusin sijoittaa 395 euroa tuohon, etten vain tuhlaisi vaikka olen tosi hyväkin rahankäyttäjä.

Loppusanat

Minulla on toki kaksi tiliä pankissa: käyttötili ja tavoitetili. Siirrän joka kuukausi käyttötilin jäännökset tavoitetilille ennen palkkapäivää. Sen lisäksi minulla on Internet-pankissa puskuritili, jossa on vähän enemmänkin. Tärkeintä on, että kaikki raha ei ole liian helposti saatavilla. Näin sitä ei tule tuhlattua hetken mielijohteesta. Vaikka minulla on asiakkuutta kahdessa eri pankissa, ajattelen päivittäin vain kahdesta tilistä. Käyttötilistä ja tavoitetilistä. Tavoitetilillä pidän maksimissaan noin 500 euroa.

Jos tilin tavoite ylittyy, en todellakaan anna itselleni lupaa shoppailla, vaan siirrän ylimääräiset Bank Norwegianin tilavalle säästötilille. Mielestäni en ole köyhä. Minua ette löydä verokoneista, mutta olen silti rikas. Minulla on kaikki, enkä vie terveyttäni ylitöillä. Tällä tavalla ajateltuna olen rikas, minulla on enemmän aikaa, enkä todellakaan halua saada enemmän rahaa lisätyöllä. Teen työtäni minimien mukaan, enkä ole nousemassa sängystäni, vaikka sitä työtä olisi perustuntien ulkopuolellakin.

Suosittelen käytäntöäni myös muille: älkää suostuko ihan kaikkeen. Huonot parisuhteet, ylimääräiset työt, hienostuneet ammatit. Voivat olla hyviäkin lähteitä saada lisää rahaa, mutta kannattaako terveys pilata? En ole paras tekemään ihan kaikkea, mutta aina löytyy joku, joka ylityöhön suostuu. Työhän ei saisi kuitenkaan olla ainoa asia elämässä, vaan suosittelen käyttämään energiaasi välillä muuhunkin. Tänään sitä voi käyttää siihen, että hommaat lahjan pienelle lapselle, joka ei sitä muuten saisi.

Lopuksi haluan muistuttaa itseäni ja muita ihanasta vuodesta soittolistalla. Vuoden 2020 huiput omaa musiikkimakua. Nämä 50 kappaletta olivat parhaan vuoden soitetuimmat Deezerissäni. Nauti!

Kiitäthän myös sotiemme veteraaneja lahjoituksella, koska ilman heitä emme olisi suomalaisia.

Toivottavasti vuosi 2020 oli yhtä hyvä sinullekin. Mennään yhdessä vuotta 2021 kohti.

Kommentit

Elisabet sanoi…
Mielenkiintoisia ajatuksia sinulla. Kiinnostaisi lukea enemmän myös tälläistä filosofisempaa näkemystä sinulta lisää :)
Elisabet, hienoa jos pidit.

Yritin ainakin kirjoittaa kiinnostavasti ja ajatuksella. Katsotaan mitä vuosi 2021 tuo tullessaan. Nauti sillä välin vuodenvaihteesta täysin siemauksin!

Viikon luetuimmat blogissa

Painonhallinta alkaa nopeiten seuraavasta eurosta

Viimeinen tilaisuus nauttia paunulaisista linjalla 1

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Heinäkuun budjetti 225,84: "Ihmiskoe voi jatkua"

Kuinka päädymme narsistin verkkoansaan