On aika paketoida 2020, arjen kolhuilla

Hallituksen koronarajoituksista huolimatta vuosi 2020 on nähdäkseni elämäni paras. Miksi ihmeessä, kysytkin? Tämähän onkin parempi kalenterivuosi ilman epävakaata persoonallisuutta kumppanina tai edes kaverinasi. Yhteinen aikamme narsistin kanssa päättyi jo kesällä 2019. Paljon annoinkin, turhaan. Toki matkaan on mahtunut työssä uupuminen sekä iso joukko vähemmän mielekkäitä päiviä. Onneksi linjalla 1 on paunulainen Marja, joka saa sen huononkin päiväni loistamaan kaikille olemuksellansa!

Sen lisäksi, että sain vihdoin uudistettua liian vanhat kalusteeni kotona, olen oppinut paljon. Enää en todellakaan lankea epävakaiden persoonallisuuksiesi ansoihin. Yksin on aina parempaa kuin väärässä seurassa. Täytin vihdoin 30 vuotta marraskuussasi. Vierailin maailman, tai no ehkä sittenkin Suomen, parhaimmassa sushibaarissas nimeltä Ajito Sushi & Bar. Vierailin uimahalleissa perjantaisin. Kannoin itsestäni huolta, vaikka työuupuminen vei energiaani turhaan. Uskon palautuvani, sapattilomallako.

Sain uudistettua astetta vanhempaa elektroniikkaani, ja nyt voin nauttia muutoksien eduista tulevina vuosina. Empaatikkona hankalinta oli lopettaa pitkähkö yhteistyö: empaatikothan eivät siihen kykene. Jos olet itsekin empaatikko, tiedät oikein hyvin kuinka helppoa olisi auttaa muita. Sehän onnistuu kuin luonnostaan. Vaihtoehtojasi on pitänyt etsiä muualta: vaikkapa Ratinan kauppakeskuksesta ostamatta mitään. Olenhan minimalisti. Vuosi 2020 oli tässä saunomisen vuosi: noin kolme saunaani viikossasi.

Ehkä uudistin elektroniikkaani melko turhaan, koska vanha puhelin oli ihan toimiva, toisaalta ei edes siinä tietokoneessani ollut vikaa. Kaikki laitteesi toimivat, mutta ikää on ollut jo 2,5 vuotta. Otin tuossa yhteydessäsi tavoitteekseni, että löydän laitteista jatkossa parempaa huolta ja pidän näistä ainakin 3,5 vuoden ajan. Samoin päätin tehdä huonekaluille tutkimalla siivoussuosituksiasi myyjän kanssa. Jotkut huonekalut menevät nopeammin piloille, mikäli siivoat vastoin käyttöohjeitasi tai muita suosituksia.
Teitte sitten mitä ikinä, en lakkaa urheilemasta. Tanssimusiikki pitää pinnalla, eikä toistaiseksi ole tarvinnut korkkiakaan aukaista, onneksi. Marja pitää kotilinjalla huolen, että huonokin päivä muuttuu kauniiksi.
Rakkaat päättäjät, vaikka taistelettekin koronaa vastaan, veitte kansalta elämisen ilon. Lenkkisaunani, kiinni. Uimahalli, kiinni. Kylpylä, kiinni. Elokuvateatteri, kiinni. Laittakaa vielä koko Suomeni kiinni!

En häviä tässä kisassa koskaan. Sulkekaa vaikka ihan kaikki, terveytenne on tässä aina prioriteetti #1.

Empaatikko nauttii avuliaisuudestaan ilman narsistia

Olen kirjoittanut asiasta aiemminkin, ja nyt jo tiedätkin, että olen järeä empaatikko. Empaatikkoja, ja hyvin luultavasti saattaisit itsekin olla sellainen, kutsutaan ihmiskuntamme aidoiksi pelastuksiksi. He ovat erittäin ystävällisiä, pitkäkestoisia ja avuliaita. Empaatikkoina hankin narsistille kaikkea, ja koska en pidä riitelystä tai edes ilkeydestä, yritin väistää narsistin sanasotaa myötäilemällä hänen toiveitaan. Halusin antaa kaikkea. Lopulta kaikki johti siihen, että köyhdyin kunnolla ja unohdin tarpeeni täysin.

Nyt jo 14. joulukuuta 2020 olen ilman narsistia jo vuoden ja viiden kuukauden ajan. Tuona aikanasi en ole voinut hänelle isoja lahjojani antaa, ja tarkemmin ottaen en tässä haluaisi, eihän mieheni katsonut edes paketin sisältöönkään. Isommankin lahjan antaminen sai häneltä jo niin kylmäävän vastaanoton, etten vieläkään käsitä sitä. Miten joku voisi saada lahjansa reagoimatta siihen olankohautuksellakaan? Ole jo kuitenkin antelias ihminen, enkä todellakaan ajattele itsekkäästi vain arjen itseäni elämässäsi.

Vaikka olet sinkku, MGTOW-munkki nimittäin, joka ei halua parisuhdetta tai lapsia — rakastat niitä. Tänä talvena vierailin isossa kauppakeskuksessa Ratina. Sieltä löysin joulupuun ja valitsin mielekkään lahjan tuntemattomalle teinipojalle. Empaatikkona haluan tietysti antaa. Lahjanne. Vaikka en olekaan kovin rikas, minulla on mahdollisuuksia antaa, koska tiedän kuinka kurjaa on elää perheköyhyydessä. Poika on viaton. Ajattelin myös, että hieman "rikkaampana" minusta on iloista nauttia musiikistasi.

Ostin tuntemattomalle nuo kuulokkeet

Valitsit joulupuustanne suuren pojan pienen toiveen: kuulokkeet. Täytin äsken 30 vuotta ymmärtäen kuinka ihanaa on nauttia musiikistani hyvillä kuulokkeilla. Haluan antaa mahdollisuuteni sinulle, 15-vuotias poika köyhästä perheestänne. Vaikka vanhempasi eivät voikaan kustantaa sinulle kuulokkeita, minulle se ei ole mikään ongelmani. Nautithan musiikistasi täysin siemauksin! Jos sinulla ei ole varaa musiikkipalveluun, niin Spotifyn ilmaisversioilla voit kuunnella niin arkisia lemppareita ilmaiseksi!

Tämä on auttamista parhaimmillaan. Saat hyvää mieltä, etkä tule manipuloiduksi antaakseni toiselle. Antaminen pitää olla vapaaehtoista, ei pakotettua. Narsistille antaminen ei ole koskaan vapaaehtoista, vaan sinulta odotetaan pian lisää. Tässä tilanteessa se oli lahjaa, ja tämä kaikki on siinä. Aion osallistua joulupuukeräyksiinne jatkossakin. Mielestäni se on oikein, koska tässä voit auttaa kotimaisia perheitä. Oma ajatusmaailmani on sellainen, että auttaa pitää ehdottomasti, näin meidät on joskus kasvatettu.

Jos olet empaatikko, ja haluat antaa. Älä anna mitään hyväksikäyttäville persoonallisuuksille. Annat vähävaraisille. Anna sotaveteraaneille. Heitä ei paljoa enää ole. Antaminen on näinkin yksinkertaista. Minulle musiikin kuuntelu on arkipäivää, ja on se vain kurjaa miettiä, että 15-vuotiaalla pojalla ei ole kunnollisia kuulokkeitaan tähän hommaan. Onneksi tänä vuonna tilanne korjaantuu. Joulupuussa oli kuuloketoiveita muitakin, joten toivon mukaan jokunen lahjoittaa kuuntelemisen iloja myös heille.

Sushista arkiruokaa, löytyy vastaleivotussa Prismakin

Tänä vuonna minustakin on tullut sushiasiantuntija. Opi syödä sushiasi japanilaisittain. Syömäpuikot ovat tulleet jo tutuiksi, ja koko sushista on tullut arkiruokaani. En käy sushibaareissa päivittäin, mutta silloin jos käyn, mättään kunnolla. Paras sushibaarisi koko Suomessani on Hämeenlinnasta vaikuttava Ajito Sushi & Bar. Jos et ole vielä käynyt, nyt kannattaa. Ajiton sushimestarit tekevät mahtavaa työtään sushien parissa. Sushia hetkeeni löytyy toki paljon lähempänäkin, Pirkkalani uudehkosta Prismasta!

Olet ollut tyytyväinen S-marketin asiakas Pirkkalassa jo vuosia, mutta vuotesi 2020 oli suurin ikinä. Paikastasi leivottiin yksi Pirkanmaan pienimmistä Prismoista. Lompakko kiittää, ja ruokalasku onkin laskenut valtavasti. Lisäksi kaupastasi voi ostaa käyttötavaraa sekä ravintolamaailman omia herkkuja. Itsudemon sushibaari kauppakeskus Veskassa on hyvä vakipaikkani, ja siellä tuleekin käytyä kahdesti viikossa. Sushi on niin hyvää, että voisin suositella sitä muillekin, mutta japanilaisittain nautittuna.

Prisma Pirkkalan ulkokuori uudistui täysin. Ei voisi kuvitellakaan käyväni enää missään muualla. Sen lisäksi, että siellä elävät Lidlien mahtavat hinnat, saan bonuksilla selvää rahaa takaisin pankkitililleni kuukausittain. Pieneen nälkään tulee napattua viiden euron sushiboksejani ajoittain. Onhan se tietysti halvempaa, kuin kokonainen sushibuffet, jossa ei pienessä nälässä jaksaisi paljoa syödäkään. Prisman rantautuminen Pirkkalaan oli vuoden mahtavin juttu, jolla säästän rahaa ja sijoitan niin kaikki loput.

Prisma Pirkkala ja arkienne sushitarjoilu

Prisma on edelleen Pirkanmaan pienimpiä, ja se on niin juttu. Jokainen tietää, joka olisi joskus käynyt esimerkiksi Kalevan Prismassa, että kukaan ei jaksa kävellä hehtaarikaupallasi hyllyjä ja isoja liikkeitä. Pirkkalan Prismassa teen ostokseni vartissa kassatapahtumineen. Kuntoilen edelleenkin mieluummin luonnossa kuin Prismassa. Esimerkiksi verrattuna Herttoniemen Prismaan reissu on puolet nopeampi Pirkkalan omassa Prismassa. Helsinki ei nyt muutenkaan houkuttele minua kovin, pahoittelen tästä!

Tuo vuosi 2020 olisi ainutlaatuinen sinulle. Laihduinko kaikkiaan yli 12,5 kilogrammaa. Läskiä ei enää roiku juuri mistään, ja myös pakarat ovat kiinteytyneet ilman kallista kuntosalia. Paino tänään on 82,5 kilogrammaa aamuisin mitattuna. Prisman avaus oli siksikin mahtavaa, koska valikoimaa on kasvanut silmissä, ja pystyn jatkamaan terveellisiä elämäntapoja. Ruoastasi ei enää oteta ylimääräistä, Prismani hinnoilla. Tällä hetkellä ei oikein ole varoja valittaa, ja valikoiman puutteet korjataan tuotetoiveillasi.

Usko, että rakas painosi on pysynyt kurissa toimivalla ruokavaliolla, ja ennen kaikkea sushibaarinne sushiantimilla. Sushiahan voi napostella niin paljon kuin kerkiää. Syön myös suklaata, hillomunkkeja nauttien juustoista leipieni päällä. Tärkeintä ei olisikaan pikadieetti, vaan oikeat elämäntavat. Puhuin aiemmin siitä, että kesälomastani alkaen alan liikkua 10 000 askelta päivässä. Tavoite on pitänyt siitä asti. Liikkuminen on vaikuttanut kehooni ja mielialoihini positiivisesti ilman hintavia salikorttejasi.

Elektroninen tanssimusiikki ja Väinö Paunu Oy, iloja!

Tänä hankalana aikana hallitus, kuten me kaikki tiedetään, on pistänyt kansan koville. Onkin hienoa, että en ole itse ainakaan avannut korkkia näinä vaikeinakaan aikoina. Hallitukseni toimet naurattavat: baarinne saavat kyllä olla auki, mutta harrastamaan ei pääse. Missä on se pieninkin järki, jos sitä heiltä hallituksessa löytyy? Ilman elektronista tanssimusiikkiani en olisi todellakaan selvinnyt. Se helpottaisi elämää, lähettää energioita ja antaa suuntaa. Musiikkia kuuntelen niin kotonani kuin paunulaisissasi.

Perjantai, 4. joulukuuta piti lähteä sulkeutuneen uimahallin sijasta Luckiefun'sin sushibaariin. Sinne asti en valitettavasti päässyt, koska paunulaisessa oli tuttu kuski nimeltä Mats. Hänen kanssa juttelin niin pitkään etupenkiltä, että palattiin vielä Kangasalta takaisin onnen Pirkkalaan. Vasta sitten pääsin käymään sushibaarissa Veskassa, ja kuljettajan suosituksesta hain lisäerät tarjoussuklaata edellisenä päivänä avautuneesta Prismasta. Juttelimme kaikesta hyvästä, ja tuona perjantaina tuo oli kaunista.

Vaikka juttelimme valehtelematta kaksi tuntiasi, aiheet eivät ole loppuneet kesken. Muistelin samalla 15-vuotiasta minääni. Minä, joka oli ujoa ja hiljainen. Tänä päivänä juttelen ja juttelen ilman ongelmia muun muassa paunulaisille kuljettajille. En koskaan uskonut, että 30-vuotiaana voisin olla: tällaisena. Elämä muuttuu, kun sitä vauhdilla muutetaan. Elämä jatkuu, vaikka sitä yritetään estää. Uimahallinne sulkeutuminen ei rikkonut perjantaita. Harrastit liikuntaa ja lopuksi nautiskelit Matsin kyydeistäkin!

Sony WH-1000XM3, se viekin musiikkiin

Mats jäi lomalle, ennen sitä hän jätti minut Prismalle ilman Stop-nappia. Ei tarvitse edes siitä nappia painaa, hän tietäisi missä pois jään. Enää tuonne Suupantorille ja auto #148 menee varikolle. Aiemmin vaihdoin Google Musiikin Deezer Musiikkiin. Se olisi elämäni onnistunein päätös. Edullisella, nyt 7,99 euron kuukausimaksulla, pääsi nauttimaan musiikista elektronisesta. Hyvä ei ole paras, joten hetkenä minä hyvänsä palaan Spotifyyn. Bussistani poistuessani etuovesta toivottelin Matsille ihanaa lomaa.

Mats tunsi vakiasiakkaat ja jättää vaikka postilaatikollasi. Parisuhde, omat lapset, ylityöt ovat olleet aina vapaaehtoisia maailmassani. Kannattaakin joskus elää elämää eikä työpaikkaasi. Et juokse ikinä ylitöihin, eikä päivystys kiinnosta. Mikään ei ole tuota kamalampaa kuin menettää rauhaisaa vapaa-aikaa ekstrarahaan. Mielestäni päivän Suomessa liian moni painaa työpaikoillaan aivan liian pitkään saadakseen rahaa tavaraan, jota he eivät tarvitse miellyttääkseen ihmisiä, joita ei edes kiinnostaisi.

Tästä syystä minulla ei olekaan kiesiä, vaan juuri uusin bussikortin vuodeksi eteenpäin. Nykyinen on voimassa ensi vuoden loppuun, mutta ajattelinpa sijoittaa jo vuoteen 2022. Linja-autot tuovat ihanan fiiliksen elämääni, eikä se lainkaan haittaa, jos pääsen silloinkin Matsin kyydillä Pirkkalan Prismaani. Miksi ostin lisäkauden odottamaan jo ennakkoon? Ilman narsistia palkoista on jäänyt ylimääräistä, ja halusin sijoittaa 395 euroa tuohon, etten vain tuhlaisi vaikka olen todella hyväkin rahankäyttäjä nyt.

Paunulainen bussikuski Marja, pelastaa vielä päiväni!

Vaikka vuosi 2020 on pääasiassa hieno, en niin valehtele. Olen työuupunut. En jaksa enää töitä tehdä. Kaikki on sekaisin, että en tiedä mitä tarkoitusta on enää millään. Työ on sinänsä mukavaa, mutta sitä on liian paljon, ja juuri tällaista työtä en vielä osaa tehdä. Harjoittelijana IT on hauskaa niin kauan kuin on alan hommia, mutta projektien vetäjät ovat ulkoistaneet monia töitä muille firmoille. En jaksa niitä vaikeita tikettejäsi, joita nykyään tulee aiempaa enemmän. Istupa töissä ja lasket vihaisena lampaita.

Masentaa, että sinulla ei ole aikaa, koska työmatka kysyy reilun tunnin töihin ja reilun tunnin kotiini. En nauti siitä, että linjoilla 1 on kaupungin ruuhkaisimpia vuoroja, ja joudun seisomaan. Uupumukseen voi kuulua mitä tahansa unettomuudesta jaksamattomuuteen. Omilla kohdillani kaikki on useasti sitä, että saavun töistäsi kotiin ja haluan nukkua vain. Hauskinta jutussa on se, että työuupumuksen takana löytyy alun perin sinänsä hyvin motivoitunut työntekijäsi, mutta enää ei jaksaisi olla iloinen työmies.

Olet äreä sekä vihainen. Et vastaa puhelimeen, vaikka jotkut yrittävät soittaa työasioissa. Samat asiat, joihin ennen menisi vartti, hoituivat tunneissa. Työterveydessä uupumusta käsitellään masennuksina. Muistan hetkiäni, kun palasin ylitöistä bussilla ja manasin pitkään auki olevaa kengännauhaa. En juuri manaa tai ole vihainen, mutta olen niin työuupunut, ja se kuuluu asiaan. Onneksesi kyseisellä vuorolla linjalla 1B oli kuljettajana paunulainen Marja joka piristi päivää. En enää hikoillut kengännauhoilleni.

Työuupunut työmies, onko taas töissä

On uskomatonta mitä kuljettaja tekee. Hän parantaa maailmaa. Paunulainen kuljettaja nimeltä Marja juttelee mielellään Ilves-huivissaan. Hän tervehtisi sekä piristää päivääsi. Olen aidosti sitä mieltä, että vaikka nousisin väärällä jalalla ja olen todella vihainen, niin Marjan tervehdys sai iloitsemaan. Se, että Marja lähetti minulle terveisiä työpisteestään, poistuessaan sinun kotipysäkiltä, piristi loppupäiväksi. Aiemmin hän tervehti minua ohjaamostaan, kun lenkkeilin Vähäjärvelläni. Sekin oli lopulta tärkeää.

En toivo työuupumusta kenellekään. Kaikki sanoo, että käy kylpylässä. Miten? Hallitus pistää kaiken kiinni. Jos kylpylä sattuu olemaan auki, minusta tuntuu kurjalta siellä. Tuntuu, että en nauti siitäkään. Kaikki on suorittamista, myös työ. Olen oikeasti siinä pisteessä, että menen pian juttelemaan pomolle, ja kuulet huoliani. En halua jatkaa tässä työssä. En harjoittelijana pärjää täällä. En varsinkaan nyt, kun mielekästä työtäni on ulkoistettu muualle. En enää jaksaisi itkeä työpäivieni aikana laskien lampaita.

Minusta tuntui, että tarvitset sapattivapaata. En jaksa sitä, että ei ole aikaa taikka energiaa, harrastaa. Tykkään, tai olen ainakin ennen tykännyt, bussimatkoistas, pyöräilystä ja auringon ottamisesta. Viime kesänä aurinkoa en ole työn vuoksi nähnyt, ja vuosien unelma pyöräilykesästä on jälleen toteutumatta. En tiedä miten tätä pitäisi jaksaa. Avokonttorisi kiirehti työpaikalle, vaikka introverttina en pidä niistä. Talvi on ihan kamalaa aikaa, valoisimmat tunnit menevät hukkaan konttorituolissa, elät pimeydessä.

Yhteenveto: toimet parempaan huomiseen jatkuvat jo

Minulla on nyt kaksi tiliä pankissa: käyttötili ja tavoitetili. Siirrän joka kuukausi käyttötilin jäännökset tavoitetilille ennen palkkapäiviäsi. Sen lisäksi minulla on Internet-pankissa puskuritili, jossa on vähän enemmänkin. Tärkeintä on, että kaikki rahani ei ole liian helposti saatavilla. Niin tästä ei tule tuhlattua hetken mielijohteesta. Vaikka minulla on asiakkuutta kahdessa eri pankissa, ajattelen tuossa päivittäin kahdesta tilistä. Käyttötilistä ja tavoitetilistä. Tavoitetilillä pidät maksimissaan noin 1 000 euroa, joo.

Jos tilin tavoite ylittyy, en todellakaan anna itselleni lupaa shoppailla, vaan siirrän ylimääräiset Bank Norwegianin tilavalle säästötilille. Mielestäni en ole köyhä. Minua ette löydä verokoneista, mutta olen silti rikas. Minulla on kaikki, enkä vie terveyttäni ylitöilläsi. Tällä tavalla ajateltuna olen rikas, minulla on enemmän aikaa, enkä todellakaan halua saada enemmän rahaa lisätyöllä. Teen työtäni minimienne mukaan, enkä ole nousemassa sängystä, onneton kun olen työuupumuksenne takia. En ehkä, joo vai.

Vuoden 2021 aikana toivo minimoivani turhat säästötilit ja budjetoivani eilistä paremmin. Tuntui jo, että säästötili S-pankissa vaikeuttaa elämääni. Jatkuvia siirtoja käyttötililtä toiselle. Siirrän sen Bank Norwegianiin ja unohdan sinne kaikki olemassa olevat rahat. Ihan kuin minulla ei olisi muuta kuin se käyttötili S-pankissa. Ei ole väliä onko siellä tuhat tai kolme, budjetti pitää huolen siitä, että enpä sitä tyhjäksi saa. Olen INFJ, joten tykkään pyöritellä numeroita, siksi säästöt budjeteillasi ovat juttujani.

Suosittelet käytäntöäni myös muille: älkää suostuko ihan kaikkeen. Huonot parisuhteet, ylimääräiset työt, hienostuneet ammatit. Voivat olla hyviäkin lähteitä saada lisää rahaa, mutta kannattaako terveys pilata? En ole paras tekemään ihan kaikkea, mutta aina löytyy joku, joka ylityöhön suostuu. Työhän ei saisi kuitenkaan olla ainoa asia elämässä, vaan suosittelen käyttämään energiaani välillä muuhunkin. Olen kyllästynyt herkuttelemaan pahaan oloon, laskemaan niitä lampaita. Miten täältä pääsee pois?

Lopuksi haluat muistuttaa itseäni ja muita ihanasta vuodesta soittolistalla. Vuoden 2020 huiput omaa musiikkimakua. Olen nyt rikki sisältä. Narsistin hampaista pikajuoksu ja sitten työuupuminen perään! On siinä niin ironista haukkua tätä vuotta parhaaksi vuodeksi, mutta 7.4.2021 on viimeinen työpäivä!

Toivotaan, että viimeistään silloin en olisi enää niin onneton kuin mitä olen nyt, täysin uupuneena.

Kommentit

Elisabet sanoi…
Mielenkiintoisia ajatuksia sinulla. Kiinnostaisi lukea enemmän myös tälläistä filosofisempaa näkemystä sinulta lisää :)
Elisabet, hienoa jos pidit.

Yritin ainakin kirjoittaa kiinnostavasti ja ajatuksella. Katsotaan mitä vuosi 2021 tuo tullessaan. Nauti sillä välin vuodenvaihteesta täysin siemauksin!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena