Keksi aikataulut vaikka päästäsi

Airport-pysäkki Tampereella
Joukkoliikenteen järjestäminen on asiakaspalvelua parhaimmillaan, mutta joskus sekin palvelu hukkuu, ainakin Tampereen linja-autoasemalla. Airport-merkityllä pysäkillä ei ole nimittäin aikatauluja lainkaan. Kaikilla ei ole älypuhelinta tänä päivänä povitaskussa.

Muutama viikko sitten olin tulossa yöaikaan Helsingistä älypuhelin kourassa. Onnibus laski minut asemalle kello 23. Tiesin 1-linjan lähtöajan, mutta vieressäni seisoi epätoivoinen ulkopaikkakuntalainen ison matkalaukun kanssa. Hän yritti kysyä aikatauluja tytöltä puhelin kädessä, mutta teini ei viitsinyt auttaa. Mummolla ei taas ollut älyä puhelimessa. Mies ei halunnut käyttää kallista taksia, mutta oli jo sellaiseen menossa.

Kiirettä pitää, mutta autettava

Oma linja oli tulossa viiden minuutin sisään, mutta lakkasin kuuntelemasta musiikkia, kuuntelin miestä. Hän etsi linjaa Peltolammille, mutta aikatauluja ei pysäkillä ollut. Ulkopaikkakuntalainen, pimeä aika ja iso laukku. Hän oli selvästi hätääntynyt ja ärsyyntynyt, koska edessä olevat eivät ole viitsineet auttaa häntä. Mitä samat ihmiset ajattelisivat itse tuossa tilanteessa, uudella paikkakunnalla, pimeään aikaan ja kukaan paikkakuntalaisista ei halua auttaa?

Koska olimme pysäkillä, joista menee 52 ja 53, katsoin ensin näiden aikataulut läpi. Selvisi, että 53 ei kulje yöaikaan lainkaan ja viimeisin 52 meni puoli tuntia sitten. Mies ihmetteli, että joudunko nyt taksiin, ne kun kuulemma vievät loputkin rahat. Olen samaa mieltä, sillä en ole ikinä takseja käyttänyt hinnan vuoksi. Paikkakuntalaisena tiesin onneksi linjat ja ehdotin linjaa 50. Sanoin miehelle kellonajan ja että hänen kaipaamaa bussia on odotettava puoli tuntia.

Mentiin bussipysäkille, jossa 50 pysähtyy linja-autoasemalla, mies jäi odottamaan ja kiitteli kovasti apua. Hän sanoi ettei ole ikinä törmännyt vastaavaan, koska olin lähellä myöhästyä omasta linjasta, mutta en jättänyt toista ihmistä pulaan. Mies kätteli todella pitkään ja sanoi ison kiitoksen minulle, kun oli aika juosta Vaittiin menevään bussiin. Bussimatkalla kotiin katsoin vielä Lissun liikenteenseurannasta ja totta tosiaan - 50 pysähtyi kyseisellä pysäkillä.

Loppusanat

Kaikesta päätellen mies siis pääsi kaverinsa luo Peltolammille. Mutta miksi kaksi ensimmäistä eivät viitsineet miestä millään tavalla auttaa? Oliko teinille Spotifyn kuuntelu tärkeämpää? Tai mitä ajatteli mummo, olisi ihan hyvin voinut ohjata katsomaan linjan 50 aikatauluja 50 metrin päähän. Johtuiko tämä kenties siitä, ettei mies osannut kunnolla suomea tai että hän oli ulkomaalaisen näköinen? Kyllä ihmisiä pitää auttaa puhuivatpa he sitten hyvin tai huonosti äidinkieltämme.

Sen lisäksi, että mies oli todella tyytyväinen, hän oli myös ystävällinen, ja sain itsekin hyvän mielen. Minusta meidän pitäisi auttaa toisiamme enemmän. Ei oma napa voi olla tärkeämpää kuin jonkun toisen. Oli se toinen sitten lähisukua tai täysin tuntematon. Mieti siis itse, miten auttaisit muita seuraavaksi. Voisiko asian hoitaa tervehtien tuntematonta tai auttaa aikatauluissa. Tampereen joukkoliikenteelle lähti perjantaina palautetta tuosta pysäkistä, vastaus tuli saman tien.

Pyyntö aikataulujen lisäämiseen kyseiselle pysäkille on laitettu eteenpäin.

Toivottavasti jotain myös tapahtuisi. Kaikilla kun ei ole älyä kapulassa.

Kommentit

 1. Onkohan nyt asia korjattu kyseisellä bussipysäkillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Kyllähän tässä kesti muistaakseni kuukausia, ennen kuin mitään tapahtui. Olikohan niin, että vasta seuraaviin aikataulumuutoksiin, ennen sitä ei ole tapahtunut mitään.

   Silloin hoidettiin ilmeisesti kaikki pysäkit kerralla, uusilla aikatauluilla.

   Mielestäni olisi nopeamminkin voinut mennä.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle