iPhonella extempore-matka Saksaan

Tässä on merkintä älypuhelimista. Minusta älypuhelimet ovat hienoja laitteita. Niitä laitteita, joilla pääsee nettiin, ilman painavan kannettavan tietokoneen kantamista paikasta toiseen. Älypuhelimet voivat kuitenkin vaarantaa elämää monella tavalla, toisaalta niitä voi niin usein ennakkotilata. Mikä parasta aina on jotain uutta, ja sitä pitäisi ostaa, vaikka tarvetta ei olekaan. Mietit niitä työntekijöitä, jotka saavat palkkaa työstä kiinalaisissa tehtaissa. Entä jos kukaan ei kuluta, romahtaako talous?

Kaksi viikkoa sitten DNA Oy lähetti mainoksen siitä, että olisi tuorein iPhone ennakkotilauksessa. Hei, haluaisitko sinäkin saada sellaisen ensimmäisten joukossa? Oma verenpaine nousi samalla sekunnilla huippulukemiin. Vierailin pian tuolla Verkkokauppa.comissa tutkimassa puhelimia, koska halusin sen puhelimen. Nyt. Kysyin kuitenkin hyvän kysymyksen: mainitse yksi asia, jota et voi nykyisellä hoitaa. En pystynyt nimeämään yhtään esimerkkiä, joten lähdin Verkkokauppa.comista ostamatta mitään.

Huomasin samalla kuitenkin sen, että taskussani oli myös jokin puhelin. Ehkä älypuhelin. Hankin sen DNA:lta syksyllä 2016 ja neljän kuukauden päästä J5 2016 Samsungilta täyttää kaksi vuotta. Flipcover-suojuksen takia se on edelleen kuin uusi. Uutena puhelin maksoi 199 euroa ja tehoja kyllä riittää myös tänään. Miksi siis ostaisin ennakkotilauksena jotain, mitä minulla jo on — täysin toimivana? Meillepä syötetään koko ajan jotain uutta ja tämän jälkeen reilummalla kädellä vieläkin uudempaa uutuutta.

Moni nauraa vanhalle älypuhelimelle, ennen muuta varmaan siksi, koska en omista iPhonea. En pidä järkevänä sitä, että pitäisi ostaa osamaksulla, tai edes kertamaksulla tonnin älypuhelinta. Tiedän kyllä, että iPhone on laadukas älypuhelin, mutta en millään haluaisi ostaa yhtä puhelinta hinnalla, jolla saan sekä älypuhelimen että Chromebook-kannettavan. iPhone kelpaisi maksimissaan 499 euron hinnalla, mutta kaikkein halvimmat mallit ovat Applella yleensä huonoja etenkin näytön resoluution osalta.
Moni vaihtaa älypuhelimia isompiin. Miksi valmistaa kerralla hyvää, jos voi parantaa ajan kanssa? Näin pidetään oravanpyörä voimissaan. Kisasta olen jättäytynyt ja käytän edelleen J5 2016 -puhelinta.

Elisan nainen sanoo myyntitapahtumassa, että osta vähän parempaa. Uusi kamera, paremmat pikselit. Minulle riittää, että voin soittaa puheluita ja laittaa viestejä. Teen tämän nykyisellä pelillä mainiosti.

Näissä puhelimissa ei ole mitään uutta. Kaikilla puhelimilla voi tehdä samat asiat.

Puhelimet, liittymät, tietoturva, vakuutukset ja budjetti

Operaattoreiden telekentällä kilpailu ostajista on kovaa. Parhaalla jätkällä pitäisi olla 300 megan 4G-yhteys hintaan 39,90 euroa. Jos sinulla on vain 50 megan 4G-yhteys 21,90 eurolla — olet jotenkin niin huono. Totuus paljastuu ruuhka-aikaan, myös huono ihminen saa tuolloin samat nopeudet — noin 5-40 Mbps. 4G+-verkko on kaikkien kesken jaettavaa kapasiteettia. Kenen budjetti tänä päivänä riittää kustantamaan kalliita 30-50 euron puheliittymiä rajattomine paketteineen? Onko edes ketään?

Kenellä on niin suurta intoa tässä maailmassa maksaa tonnien puhelimia korottomasti kolmen vuoden ajan? Hei, tuo on vain puhelin. Minulla on käteisellä hankittu 199 euron puhelin ja tässä toimii Gmail, Drive, Play Musiikki, Chrome, Sää, YouTube, Play Elokuvat, puhe ja viestit. Tässä toimii ihan kaikki ja tänne saa tuhansia sovelluksia, joiden lataaminen ei onneksi ole kirjattuna lakiin. Kukapa tietää, mitä se trendaava uutuus Play Kaupassa tekee? Haittaohjelmia ja seurantaa kenties, voipi täysin olla!

Tuhannen euron puhelimella voi saada kannettavan tietokoneen, tai sillä voi maksaa omaa vuokraa tai asuntolainaa, kenties jopa kahdeksi kuukaudeksi eteenpäin. Jos rahatilanteesi ei millään salli maksaa puhelinta tai muuta asiaa kerralla, sinulla ei ole varaa ostaa sitä velaksikaan. Älä ennakkotilaa vippejä, joita sinulla ei vielä ole, ostaaksesi ennakkotilattavan puhelimen. Mitä aiot tehdä vanhalla? Minulla ei ainakaan ole varaa ostaa uusia puhelimia joka vuosi. Haluatko silti aina uusimman puhelimen?

Düsseldorfin silta ja kaupungin läpi kulkeva Rheinin joki

Osta tänään, niin joudut ostamaan myös kuukauden kuluttua. Matkapuhelimissa ei ole Parasta ennen -päivää. Niitä voi ihan oikeasti käyttää ainakin kaksi vuotta. Vaihda sitten, tämän vuoden lippulaivaan, jolloin se on luultavasti edullisella hintalapulla ja hyvillä tehoilla. Mikäli matkapuhelin toimii edelleen hyvin, mieti ennakkotilauksen lykkäystä ainakin vuodella eteenpäin. Toimivaa ei nyt kannata vaihtaa. Ajattele luontoa sekä samalla huomaat kuinka velkataakka vähenee luonnollisesti ja järki voittaa.

DNA lähestyi minua sopivasti ennen Saksan matkaa liittymäasioissa. Puhelinmyyjä mainosti päättyvää sopimusta vanhalle liittymälle SuperÄlypaketti 4G 200. Tiesin tämän itsekin. Olinpa tosissaan aikeissa asiaa hoitaa. Päätin tapauksessa kuunnella mitä hänellä oli sanottavana huhtikuun alussa päättyvästä tarjouksesta. Tuolloin 21,90 euron liittymä 50 megan rajattomalla 4G+-netillä, 200 minuutilla ja 200 viestillä nousisi normaalihintaan 24,50 euroon. Hänen mukaansa uusi olisi pikkuisen halvempi.

Uusi tarjous olisi 28,90 euron puheliittymästä hintaan 23,90 euroa vuodeksi. Tämä liittymä olisi tullut mehevällä jo 100 megan internetillä ilman rajaa, 200 minuutilla puhetta, 200 viestillä ja 10 gigatavulla EU-dataa. Se olisi toiminut vaikkapa Saksassa. Kieltäydyin tarjouksesta, sillä se kuulosti niin kalliilta. Myyjä piti minua jopa tyhmänä — olisihan se ainakin nykyistä jatkohintaa halvempi! Pahoittelin tästä asiasta, sammutin linjan ja hoidin sitten paremman jatkotarjouksen DNA:n asiakaspalvelun kautta.
Puhelinmyyjä lupasi soittaa uudestaan viikon päästä, mutta sitä soittoa vieläkin tässä hymyillen odottelen. Asiakaspalvelussa jatkoivat nykyistä sopimusta, sillä nyt ei ollut energiaa alkaa puheliittymää siirtää Telialle.

Entäpä tämä kaunis Saksa, Düsseldorf on tänään upeimmillaan

Saksassa ollaan vanhanaikaisia ja tietyllä tavalla rakastan sitä. Rakastan sitä siksi, koska siellä ihmiset ovat kaikkea muuta kuin käveleviä Androideja. Olen nähnyt paikallisia saksalaisia jopa puhelinkopissa, bussipysäkillä ilman kallista iPhonea ja hotellin vastaanotossa tunnelma oli myös lämmin. Saksalaiset viettävät pääsiäisen pitkälti kotonaan, ja elämä oli kovin rauhallinen. Jopa ison kaupungin keskustassa tuolloin maisemissa kävelivät lähinnä turistit niin Suomesta kuin kauempaa jostain tuolta Kiinasta.

Kun kaupat vihdoin aukesivat joka paikassa, siellä sai maksaa vanhaan tyyliin käteistä käyttäen. Aika harvassa paikassa saksalainen tai kukaan muukaan voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Saksalaisissa ostoskeskuksissa ei ollut isoja plakaatteja luottokorteista. Fyysistä rahaa seteleinä, tai hyviä kolikoita, ei paraskaan ihminen voi kuluttaa yli. Ja jos voi, siitä saa haukkua vain itseään. Saksalaisten naamasta näki, että kansa oli tyytyväinen. Ehkäpä tyytyväisyys tuli paremmasta ilmastosta ja arjen käteisestä.

Siellä oli jo nimittäin kevät ja lähtiessä 18 astetta lämmintä. Luulen kuitenkin, että kaikkein eniten iloa saksalaiset saavat siitä, että pääsiäisen päivät saa viettää rauhallisesti kotona perheineen. Silloin vain peruspalvelut toimivat, junista ratikoihin ja busseihin, ehkäpä jokunen ravintola oli myös auki. Joskus näin oli täällä Suomessa, kunnes aukioloajat jotenkin vapautettiin. Muistan kun sunnuntaisin oli vielä Suomessakin lähes kaikki kiinni. Silloin oli rauhallista ja ketään ei ole koskaan kuollut nälkään.

Hienoja maisemia ennen Neussin kaupunkia

Tuntuu, että tämän päivän Suomessa ei osata ostaa tarpeeksi ruokaa kerralla, vaan kaupoissa täytyy käydä aina työpäivän jälkeen. Saksassa tilanne oli toisin, ennen pääsiäisen vapaapäiviä ruokia ostettiin varastoon. Ruokakaupassa oli myös viiniä saatavilla, enkä ole nähnyt yhtäkään juoppoa jonottamassa näitä, terveisiä vihreille ja vasemmistoliitolle! Jos viini toimii Saksassa ruokakaupan yhteydessä, miksi vastustaa sitä Suomessa? En ainakaan ymmärrä kieltoja, vaikka en edes nauti sitä litkua lainkaan.

Saksalaisissa kauppakeskuksissa oli turistien konsumerismi voimissaan. Itse asiassa mielestäni se on maailmanlaajuinen ongelma. Ihmiset tykkäävät ostaa tavaroita, koska asiat säilyvät vuosia, jos niitä jaksaa ylläpitää, kohdella hyvin ja lainata vain vastuullisille ihmisille. Kaikkein parasta elämässä onpi kuitenkin se, että raha on säästössä unelmiin, tänä vuonna halusin nauttia Düsseldorfista ja olin siellä viisi yötä. Kiersin koko kylän ympäri niin paljon, että jalat olivat täysin kipeänä koko loppupäivän.

Odotin innolla sitä pääsiäistä, koska tuolloin matkustin junalla viereiseen kaupunkiin heti Duisburgin jälkeen nimeltä Oberhausen. Easter Ravella hymyilytti kuusi elektronisen tanssimusiikin lavaa, joista valitsin Hardstyle-tyylilajin omakseni. Da Tweekaz, Noisecontrollers, Psyko Punkz sekä muun muassa Toneshifterz muiden isojen nimien kanssa viihdyttivät saksalaisia ja muita innokkaita 12 tunnin ajan. Tätä ei saa tavarana mukaan, mutta kokemuksena kylläkin, ja se on juuri nyt maailman parasta.
Elektroninen tanssimusiikki, kuten Hardstyle ja Hardcore, ovat omia elämäntapoja ja tästä syystä lähdin kolmannen kerran kuuntelemaan sitä Saksaan saakka Finnairin lennoilla. Suomessa tällaista ei kuule.

Yhteenveto: älypuhelin ei ole ongelma, mutta se köyhdyttää liikaa

Saksalaisessa elektroniikan myymälässä Saturn oli selkeästi toinen ero vaikkapa tähän suomalaiseen Verkkokauppa.comiin. Älypuhelimia ei myyty muuten kuin käteisellä ja käsittääkseni edes Apurahaa ei siellä ollut. Hauska mielenkiintoisuus löytyi valikoimasta. Eipä siellä ollut vain Samsungia, Nokiaa tai Motorolaa. Myös muita merkkejä oli paljon, eri hintaisista älypuhelimista. Kolmas yllätys koski näitä tyhmiä puhelimia, joista ei enää kukaan tykkää. Peruspuhelimia oli kaupassa kymmeniä malleja.

Oletko Elisan, DNA:n tai Telian asiakas? Ehkä sinullekin on tarjottu monipuolista EU-datan liittymää. Ehkä näit juuri ilmoituksen älypuhelimesta, minkä voisit saada ensimmäisten joukossa, mikäli toimit nyt. Mieti vielä hetki, mitä voit tehdä sillä rahalla. Tonnin puhelin vai kaksi matkaa ulkomaille? Saat valita matkat aivan kuten puhelimen, lähde vaikka Kreikkaan. Tai sitten 50 euron huippuliittymä vai 25 euron liittymä ja toinen puolisko sähkölaskuun, joka viime viikolla oli vielä hauskasti rästissä?

Minulla ei ole mitään ajan matkapuhelimia vastaan, sillä itsekin kannan sellaista joka päivä. Kannattaa kuitenkin ennakkotilata enemmin elämää, kuin jatkuvasti uudempia puhelimia, kenties maksettaessa vielä vanhaa samaan aikaan. Se ei sitä elämää ole. Ruma velkakierre nostaa stressiä ja ilman velkojasi voit nauttia aidosti parhaasta. Lähde matkalle edullisemmin, älä Uuteen-Seelantiin, vaan Eurooppaan. Säästät lentolipuissa. Ota kolmen tähden Hotel Mondial -majoitus, säästät nimittäin hiukan lisää.

Miksi maksaa viiden tähden hotellista, EU-liittymästä, jostain ja paljon enemmän kuin piti? Lähden matkalle irtaantumaan tylsästä arjesta ja silloin en ole hotellissa syöden sipsipusseja tyhjiksi  vaan tutustuen koko kylään aamusta noin iltamyöhään. En ole siellä myöskään netissä, koska netissä voin olla rajattomasti täällä Suomessa kiinteään 21,90 euron hintaan. Olin sittenkin nauttinut tästä uudesta matkasta täysillä ja luulen muistavani sen yhtä hyvin kuin ne aiemmatkin ihanasta Saksasta. Kiitos!

Seuraavan kerran sinulle tulee upea mainos ennakkotilattavasta puhelimesta: toivon että palaat tänne, ja lähdet sillä rahalla vaikka Düsseldorfiin. Palattuani yöllä niin Tampereelle annoin Väinö Paunu Oy:n kuljettajalle pikavuorojen maailmassa Saksasta ostetun suklaalevyn kiitoksena siitä, että tulin kotiin.

Haluatko nähdä elämää, vai maksaa seuraavatkin kolme vuotta puhelimesta, joka taskussa on?


Tämän ja muita Da Tweekaz luukutti kovaäänisistä Easter Ravessa.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Ikean 365 päivän palautus testissä

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 353 asiaa

Paunulla extempore-retki Ylöjärvelle

Näin vaihdat pankkia Nordeasta oitis

Minulla oli maailman paras mummo

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Mies, 11 syytä miksi Tinder on onneton