Ennakkotilaa elämä, nyt kaupoissa. Kysy myyjältä

Lenovon älypuhelimia rivissä
Tämä on merkintä älypuhelimista. Minusta älypuhelimet ovat hienoja laitteita. Laitteita, joilla pääsee nettiin, ilman painavan kannettavan tietokoneen kantamista paikasta toiseen. Älypuhelimet voivat kuitenkin vaarantaa elämää monella tavalla, toisaalta niitä voi ennakkotilata.

Kaksi viikkoa sitten DNA lähetti mainoksen siitä, että olisi uutuus-Nokia ennakkotilauksessa. Haluaisitko sinäkin saada sellaisen ensimmäisten joukossa? Verenpaineeni nousi samalla sekunnilla huippulukemiin. Kävin jopa Verkkokauppa.comissa tutkimassa puhelimia, ottaakseni kuvan artikkeliin liittyen, kuvassa iso annos Lenovon puhelimia.

Huomasin samalla kuitenkin sen, että taskussani oli myös puhelin. Älypuhelin. Hankin sen DNA:lta syksyllä 2016 ja neljän kuukauden päästä J5 2016 Samsungilta täyttää kaksi vuotta. Flipcover-suojuksen takia se on edelleen kuin uusi. Uutena puhelin maksoi 199 euroa ja tehoja kyllä riittää myös tänään. Miksi siis ostaisin ennakkotilauksena jotain, mitä minulla jo on — täysin toimivana? Meille syötetään koko ajan jotain uutta ja tämän jälkeen reilummin vieläkin uudempaa.

Näissä puhelimissa ei ole mitään uutta. Kaikilla puhelimilla voi tehdä samat asiat.

Puhelimet, liittymät ja budjetti

Operaattoreiden kentällä kilpailu ostajista on kovaa. Parhaalla jätkällä pitäisi olla 300 megan 4G-yhteys hintaan 39,90 euroa. Jos sinulla on vain 50 megan 4G-yhteys 21,90 eurolla  olet jotenkin huono. Totuus paljastuu ruuhka-aikaan, myös huono ihminen saa tuolloin samat nopeudet  noin 5-40 Mbps. 4G-verkko on kaikkien kesken jaettavaa kapasiteettia. Kenen budjetti edes riittää kustantamaan kalliita 30-50 euron puheliittymiä rajattomine paketteineen? Onko edes ketään?

Kenellä on niin suurta intoa tässä maailmassa maksaa tonnien puhelimia korottomasti kolmen vuoden ajan? Hei, se on vain puhelin. Minulla on käteisellä hankittu 199 euron puhelin ja tässä toimii Gmail, Drive, Play Musiikki, Chrome, Sää, YouTube, Play Elokuvat, puhe ja viestit. Tässä toimii ihan kaikki ja tänne saa tuhansia sovelluksia, joiden lataaminen ei onneksi ole kirjattuna lakiin. Kukapa tietää, mitä se trendaava uutuus Play Kaupassa tekee? Haittaohjelmia ja seurantaa kenties, voi olla!

Tuhannen euron puhelimella voi saada kannettavan tietokoneen, tai sillä voi maksaa vuokraa tai asuntolainaa, kenties jopa kahdeksi kuukaudeksi eteenpäin. Jos sinun rahatilanne ei salli maksaa puhelinta tai muuta asiaa kerralla, sinulla ei ole varaa ostaa sitä velaksikaan. Älä ennakkotilaa rahaa, jota sinulla ei ole, ostaaksesi ennakkotilattavan puhelimen. Mitä aiot tehdä vanhalla? Minulla ei ole ainakaan varaa ostaa uusia puhelimia joka vuosi. Haluatko aina uusimman puhelimen?

Osta tänään, niin joudut ostamaan myös kuukauden kuluttua. Matkapuhelimissa ei ole Parasta ennen -päivää. Niitä voi ihan oikeasti käyttää ainakin kaksi vuotta. Vaihda sitten, tämän vuoden lippulaivaan, jolloin se on luultavasti edullisella hintalapulla ja hyvillä tehoilla. Jos kuitenkin matkapuhelin toimii silloinkin hyvin, mieti ennakkotilauksen lykkäystä vuodella eteenpäin. Toimivaa ei kannata vaihtaa. Ajattele luontoa ja samalla huomaat kuinka velkataakka vähenee luonnollisesti.

Düsseldorfin kauniita puita

DNA lähestyi minua sopivasti ennen Saksan matkaa liittymäasioissa. Puhelinmyyjä mainosti päättyvää sopimusta vanhalle liittymälle Superälypaketti 4G 200. Tiesin tämän itsekin ja olin tosissaan aikeissa asiaa hoitaa. Päätin kuitenkin kuunnella mitä hänellä oli sanottavaa huhtikuun alussa päättyvästä tarjouksesta. Tuolloin 21,90 euron liittymä 50 megan rajattomalla 4G-netillä, 200 minuutilla ja 200 viestillä nousisi normaalihintaan 24,50 euroon. Hänen mukaansa uusi olisi halvempi.

Uusi tarjous olisi 28,90 euron liittymästä hintaan 23,90 euroa vuodeksi. Tämä liittymä olisi tullut mehevällä 100 megan netillä ilman rajaa, 200 minuutilla puhetta, 200 viestillä ja 10 gigatavulla EU-dataa. Se olisi toiminut vaikkapa Saksassa. Kieltäydyin tarjouksesta, sillä se kuulosti kalliilta. Myyjä piti minua tyhmänä  olisihan se ainakin nykyistä jatkohintaa halvempi! Seuraavaksi hän sanoi, että kun jaat tietokoneelle sitä dataa myöskin, 100 megan netti avaa kaiken nopeammin.

Piti mainostaa sitä, että en saa edes 50 megaa aina kotona tai muuallakaan. Lisäksi opetin sen, että 50 megan ja 100 megan nopeudella ei ole suurta eroa normaaleissa asioissa. Hän sen jälkeen yritti suorastaan huijata minua päivittämään sillä, että vanhaan myynnistä poistuneeseen liittymään ei saisi enää jatkotarjousta edes asiakaspalvelusta. Nostin esille sen, että tarjousta on vielä voimassa yli kuukauden ja haluaisin nauttia siitä loppuun. Myyjä lupasi soittaa myöhemmin.

Sitä soittoa ei ole kuulunut vieläkään, sillä asiakaspalveluun yhteyttä ottamalla 21,90 euron hinta uusittiin vuoden tarjouksella. Paketti toimi myös Saksassa erittäin hyvin. Puhe ja viestit paketista ja data olisi mennyt edullisella megatavuveloituksella. Sitä en ole käyttänyt yhtään. En ole älypuhelimesta riippuvainen, hotellin Wifi kelpasi hyvin, sekä ajoittain käytin julkisia verkkoja kahviloissa. Mapsin ja Musiikin sain Offline-tilaan. Olen selvinnyt ilman EU-datapakettia.

Entäpä tämä Saksa

Saksassa ollaan vanhanaikaisia ja tietyllä tavalla rakastan sitä. Rakastan sitä siksi, koska siellä ihmiset ovat kaikkea muuta kuin käveleviä Androideja. Olen nähnyt paikallisia saksalaisia puhelinkopissa, bussipysäkillä ilman kallista iPhonea ja hotellin vastaanotossa tunnelma oli myös lämmin. Saksalaiset viettävät pääsiäisen pitkälti kotona ja elämä oli rauhallinen. Ison kaupungin keskustassa tuolloin maisemissa kävelivät lähinnä turistit niin Suomesta kuin kauempaa jostain Kiinasta.

Kun kaupat vihdoin aukesivat, siellä sai maksaa vanhaan tyyliin käteistä käyttäen. Aika harvassa paikassa saksalainen tai kukaan muukaan voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Saksalaisissa ostoskeskuksissa ei ollut isoja plakaatteja luottokorteista. Fyysistä rahaa seteleinä, tai kolikkoina, ei paraskaan ihminen voi kuluttaa yli. Ja jos voi, siitä saa haukkua vain itseään. Saksalaisten naamoista näki, että kansa oli tyytyväinen. Ehkäpä tyytyväisyys tuli paremmasta ilmastosta.

Siellä oli jo nimittäin kevät ja lähtiessä 18 astetta lämmintä. Luulen kuitenkin, että kaikkein eniten iloa saksalaiset saavat siitä, että pääsiäisen päivät saa viettää rauhallisesti kotona. Silloin vain peruspalvelut toimivat, junista ratikoihin ja busseihin, ehkäpä jokunen ravintola oli myös auki. Joskus näin oli täällä Suomessa, kunnes aukioloajat jotenkin vapautettiin. Muistan kun sunnuntaisin oli vielä Suomessakin lähes kaikki kiinni. Silloin oli rauhallista ja ketään ei ole koskaan kuollut nälkään.

Tuntuu, että tämän päivän Suomessa ei osata ostaa tarpeeksi ruokaa kerralla, vaan kauppaan täytyy käydä aina työpäivän jälkeen. Saksassa tilanne oli toisin, ennen pääsiäisen vapaapäiviä ruokia ostettiin varastoon. Ruokakaupassa oli myös viiniä saatavilla, enkä ole nähnyt yhtäkään juoppoa jonottamassa näitä, terveisiä vihreille ja vasemmistoliitolle! Jos viini toimii Saksassa ruokakaupan yhteydessä, miksi vastustaa sitä Suomessa? Minä en ainakaan ymmärrä, enkä edes juo sitä litkua lainkaan.

Hienoja maisemia ennen Neussin kaupunkia

Saksalaisissa kauppakeskuksissa oli konsumerismi voimissaan. Itse asiassa mielestäni se on maailmanlaajuinen ongelma. Ihmiset tykkäävät ostaa tavaroita, koska ne säilyvät vuosia, jos niitä jaksaa ylläpitää, kohdella hyvin ja lainata vain vastuullisille ihmisille. Kaikkein parasta elämässä on kuitenkin se, että raha on säästössä unelmiin, tänä vuonna halusin nauttia Düsseldorfista ja olin siellä viisi yötä. Kiersin koko kylän ympäri niin paljon, että jalat olivat täysin kipeänä loppupäivän.

Odotin myös innolla pääsiäistä, koska tuolloin pääsin junalla viereiseen kaupunkiin Duisburgin jälkeen nimeltä Oberhausen. Easter Ravella ilahdutti kuusi elektronisen tanssimusiikin lavaa, joista valitsin Hardstyle-tyylilajin omakseni. Da Tweekaz, Noisecontrollers, Psyko Punkz ja muun muassa Toneshifterz muiden isojen nimien kanssa viihdyttivät saksalaisia ja muita innokkaita 12 tunnin ajan. Tätä ei saa tavarana mukaan, mutta kokemuksena kylläkin, ja se on maailman parasta.

Saksalaisessa elektroniikkamyymälä Saturnissa oli myös toinen ero vaikkapa suomalaiseen Verkkokauppa.comiin. Puhelimia ei myyty muuten kuin käteisellä ja käsittääkseni edes Apurahaa ei siellä ollut. Toinen mielenkiintoisuus löytyi valikoimasta. Ei siellä ollut vain Samsungia, Nokiaa tai Motorolaa. Myös muita merkkejä oli paljon, eri hintaisista älypuhelimista. Kolmas yllätys koski näitä tyhmiä puhelimia, joista ei enää kukaan tykkää. Peruspuhelimia oli kymmeniä malleja.

Halutessaan sellaisen sai vaikkapa simpukkana ja eräässä mallissa ostajaa odottivat suomenkieliset valikot! Teki mieli ostaa, mutta kuten matkan aikana itsekin totesin, olen ollut puhelimessa todella harvoin ja pääasiassa nautin kävelystä loputtomassa maisemien kaupungissa. Ei ole tarvinnut tilata sitä uusinta Nokiaa ennakkoon, ei ole tarvinnut tuhlata rahaa tavaraan, ostin ainoastaan ruokaa, juomaa ja liikennevälineitä. Se oli aika vastuullista ja koko matka oli upeimmillaan näin.

Loppusanat

Oletko Elisan, DNA:n tai Telian asiakas? Ehkä sinullekin on tarjottu monipuolista EU-datan liittymää. Ehkä näit juuri ilmoituksen puhelimesta, minkä voisit saada ensimmäisten joukossa, mikäli toimit nyt. Mieti vielä hetki, mitä voit tehdä sillä rahalla. Tonnin puhelin vai kaksi matkaa ulkomaille? Saat valita matkat aivan kuten puhelimen, lähde vaikka Kreikkaan. Tai sitten 50 euron huippuliittymä vai 25 euron liittymä ja toinen puolisko sähkölaskuun, joka viime viikolla oli vielä rästissä?

Minulla ei ole mitään matkapuhelimia vastaan, sillä itsekin kannan sellaista joka päivä. Kannattaa kuitenkin ennakkotilata enemmin elämää, kuin jatkuvasti uudempia puhelimia, kenties maksettaessa vielä vanhaa samaan aikaan. Se ei sitä elämää ole. Velkakierre nostaa stressiä ja ilman velkoja voit nauttia aidosti parhaasta. Lähde myös matkalle edullisesti, älä Uuteen-Seelantiin, vaan Eurooppaan. Säästät lentolipuissa. Ota myös kolmen tähden hotelli, säästät nimittäin hiukan lisää.

Miksi maksaa viiden tähden hotellista, EU-liittymästä, jostain ja paljon enemmän kuin piti? Minä lähden matkalle irtaantumaan arjesta ja silloin en ole hotellissa syöden sipsipusseja tyhjiksi  vaan tutustuen koko kylään aamusta noin iltamyöhään. En ole siellä myöskään netissä, koska netissä voin olla rajattomasti täällä Suomessa kiinteään 21,90 euron hintaan. Olin sittenkin nauttinut tästä uudesta matkasta täysillä ja luulen muistavani sen yhtä hyvin kuin ne aiemmatkin ihanasta Saksasta.

Nyt kun seuraavan kerran sinulle tulee mainos ennakkotilattavissa olevasta puhelimesta, toivon sinun palaavan tänne, ja lähde sillä rahalla vaikkapa Saksaan tai maksa rästissä olevat laskut.

Haluatko elää vai maksaa laskuja seuraavatkin kolme vuotta puhelimesta joka sinulla jo on?Tämän biisin ja monta muuta Da Tweekaz luukutti kovaäänisistä Easter Ravessa.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona