iPhonellasi extempore-matkaa Saksaan

Tässä on merkintä älypuhelimistasi. Minusta älypuhelimet ovat hienoja laitteita. Niitä laitteita, joilla pääsee nettiinsä, ilman painavan kannettavan tietokoneen kantamista paikasta toiseen. Älypuhelimet voivat kuitenkin vaarantaa elämää monella tavallaan, toisaalta niitä voi niin usein ennakkotilata. Mikä parasta aina on jotain uutta, ja sitä pitäisi ostaa, vaikka tarvetta ei ollutkaan. Mietit niitä työntekijöitä, jotka saavat palkkaa työstään kiinalaisissa tehtaissa. Entä jos kukaan ei kuluta, romahtaako talous?

Kaksi viikkoa sitten DNA Oy lähetti mainoksen siitä, että olisi tuorein iPhone ennakkotilauksessa. Hei, haluaisitko sinäkin saada sellaisen ensimmäisten joukossa? Oma verenpaine nousi samalla sekunnilla huippulukemiin. Vierailin pian tuolla Verkkokauppa.comissa tutkimassa puhelimia, koska halusin sen puhelimen. Nyt. Kysyin kuitenkin hyvän kysymyksen: mainitse yksi asia, jota et voi nykyisellä hoitaa. En pystynyt nimeämään yhtään esimerkkiä, joten lähdin Verkkokauppa.comista ostamatta mitään.

Huomasin samalla kuitenkin sen, että taskussani oli myös jokin puhelin. Ehkä älypuhelin. Hankin sen DNA:lta syksyllä 2016 ja neljän kuukauden päästä J5 2016 Samsungilta täyttää kaksi vuotta. Flipcover-suojuksen takia se on edelleen kuin uusi. Uutena puhelin maksoi 199 euroa ja tehoja kyllä riittää myös tänään. Miksi siis ostaisin ennakkotilauksena jotain, mitä minulla jo on — täysin toimivana? Meillepä syötetään koko ajan jotain uutta ja tämän jälkeen reilummalla kädellä vieläkin uudempaa uutuutta.

Moni nauraa vanhalle älypuhelimelle, ennen muuta varmaan siksi, koska en omista iPhonea. En pidä järkevänä sitä, että pitäisi ostaa osamaksulla, tai edes kertamaksulla tonnin älypuhelinta. Tiedän kyllä, että iPhone on laadukas älypuhelin, mutta en millään haluaisi ostaa yhtä puhelinta hinnalla, jolla saan sekä älypuhelimen että Chromebook-kannettavan. iPhone kelpaisi maksimissaan 499 euron hinnalla, mutta kaikkein halvimmat mallit ovat Applella yleensä huonoja etenkin näytön resoluution osalta.
Moni vaihtaa älypuhelimia isompiin. Miksi valmistaa kerralla hyvää, jos voisit parantaa ajan kanssa? Näin pidetään oravanpyörä voimissaan. Kisasta olen jättäytynyt ja käytän edelleen J5 2016 -älypuhelintani.

Elisan nainen sanoo myyntitapahtumassa, että osta vähän parempaa. Uusi kamera, paremmat pikselit. Minulle riittää, että voin soittaa puheluita ja laittaa viestejä. Teen tämän nykyisellä pelillä mainiosti.

Näissä puhelimissa ei ole juuri mitään uutta. Kaikilla puhelimilla voi tehdä miltei samat asiat.

Puhelimet, liittymä, tietoturva, vakuutus ja budjettini

Operaattoreiden telekentällä kilpailu ostajista on kovaa. Parhaalla jätkällä pitäisi olla 300 megan 4G-yhteys hintaan 39,90 euroa. Jos sinulla on vain 50 megan 4G-yhteys 21,90 eurolla — olet jotenkin niin huono. Totuus paljastuu ruuhka-aikaan, myös huono ihminen saa tuolloin samat nopeudet — noin 5-40 Mbps. 4G+-verkko on kaikkien kesken jaettavaa kapasiteettia. Kenen budjetti tänä päivänä riittää kustantamaan kalliita 30-50 euron puheliittymiä rajattomine paketteineen? Onko edessä ketään?

Kenellä on niin suurta intoa tässä maailmassa maksaa tonnien puhelimia korottomasti kolmen vuoden ajan? Hei, tuo on vain puhelin. Minulla on käteisellä hankittu 199 euron puhelin ja tuossa toimii Gmail, Drive, Play Musiikki, Chrome, Sää, YouTube, Play Elokuvat, puhe ja viestit. Tässä toimii ihan kaikki ja tänne saa tuhansia sovelluksia, joiden lataaminen ei onneksi ole kirjattuna lakiin. Kukapa tietää, mitä se trendaava uutuus Play Kaupassa tekee? Haittaohjelmia ja seurantaa kenties, voipi täysin ollakin!

Tuhannen euron puhelimella voi saada kannettavan tietokoneen, tai sillä voi maksaa omaa vuokraa tai asuntolainaa, kenties jopa kahdeksi kuukaudeksi eteenpäin. Jos rahatilanteesi ei millään salli maksaa puhelinta tai muuta asiaa kerralla, sinulla ei ole varaa ostaa sitä velaksikaan. Älä ennakkotilaa vippejä, joita sinulla ei vielä ole, ostaaksesi ennakkotilattavan puhelimen. Mitä aiot tehdä vanhalla? Minulla ei ainakaan ole varaa ostaa uusia puhelimia joka vuosi. Haluaisitko silti aina uusimman älypuhelimen?

Rheinin joki on aina Düsseldorfissa

Osta tänään, niin joudut ostamaan myös kuukauden kuluttua. Matkapuhelimissa ei ole Parasta ennen -päivää. Niitä voi ihan oikeasti käyttää ainakin kaksi vuotta. Vaihda sitten, tämän vuoden lippulaivaan, jolloin se on luultavasti edullisella hintalapulla ja hyvillä tehoilla. Mikäli matkapuhelin toimii edelleen hyvin, mieti ennakkotilauksen lykkäystä ainakin vuodella eteenpäin. Toimivaa ei nyt kannata vaihtaa. Ajattele luontoasi sekä samalla huomaat kuinka velkataakka vähenee luonnollisesti ja järki voittaa.

DNA lähestyi minua sopivasti ennen Saksan matkaa liittymäasioissa. Puhelinmyyjä mainosti päättyvää sopimusta vanhalle liittymälle SuperÄlypaketti 4G 200. Tiesin tämän itsekin. Olinpa tosissaan aikeissa asiaa hoitaa. Päätin tapauksessa kuunnella mitä hänellä oli sanottavana huhtikuun alussa päättyvästä tarjouksesta. Tuolloin 21,90 euron liittymä 50 megan rajattomalla 4G+-netillä, 200 minuutilla ja 200 viestillä nousisi normaalihintaan 24,50 euroon. Hänen mukaansa uusi olisi jo pikkuisen halvempi.

Uusi tarjous olisi 28,90 euron puheliittymästä hintaan 23,90 euroa vuodeksi. Tämä liittymä olisi tullut mehevällä jo 100 megan internetillä ilman rajaa, 200 minuutilla puhetta, 200 viestillä ja 10 gigatavulla EU-dataa. Se olisi toiminut vaikkapa Saksassa. Kieltäydyin tarjouksesta, sillä se kuulosti niin kalliilta. Myyjä piti minua jopa tyhmänä — olisihan se ainakin nykyistä jatkohintaa halvempi! Pahoittelin tästä asiasta, sammutin linjan ja hoidin sitten paremman jatkotarjouksen DNA:n asiakaspalvelun kautta.

Mihin tarvitaan nopeita internetyhteyksiäsi Saksassa!

Äläkä ymmärrä väärin, rakastan internetiä. Siltikään en ole ottanut geelitukalta päivitystä liittymään. Hän kysyi uudelleen miten aion lähteä Saksaan, jos liittymässä ei ole yhtään EU-dataa? Etkö kuuntele suoratoistolla musiikkia? Kuuntelen toki, mutta juuri sitä varten Spotifyssa tai Google Musiikissa on maaginen Offline-tila. Sillä voi ladata halutut soittolistat ja albumit ennakkoon niin, että kuunteluun ei tarvita internetiä. Ei täällä Suomessa, eikä siellä Saksassa. Hyvä juttu... entä navigointi Saksassa?

Tässä vaiheessa sitä mietti hiljaa voivotellen, että ehkä olisi parempi, jos ei olisi kertonut soittavalle puhelinmyyjälle matkasuunnitelmistani. Olisi vaan Suomessa, niin ei takertuisi liittymän EU-datan puuttumiseen. Rahaakin siinä varmasti säästyisi, kun jäisi Hotel Mondial ja kalliit Finnairin lennot tilaamatta. Silti en ole päivääkään katunut tätä puhelinsoittoa, sillä tajusin solmia paremman diilin asiakaspalvelun kautta, jolloin nykyistä ja varsin edullista puheliittymää jatkettiin vielä vuodeksi.

19,90 eurolla kuukaudessa sain 21,90 tarjousliittymän sillä, että otin määräajalla. Eikä ole EU-dataa, mutta juuri painotin myyjälle, etten sitä tarvitse. Saksan lentokentällä on ilmainen Wifi, hotellissa oli rajoittamaton internet ja sen lisäksi pistäydyin välillä Mäkkäriin, jotta sain ilmaista nettiä tunniksi. Riitti, että osti euron hampurilaisen, ja sai katsottua läpi parhaimmat nähtävyydet Neussiin. Eurolla, kun aiemmin myyjä yritti kallistaa puheliittymää neljällä eurolla kuukaudessa, ja sai vielä kaloreita.

Saksassa nettikahvila on nyt normaalia

Ehkä myyjä soitteli asiasta, koska liittymä on vanha. Sitä ei edes myydä enää DNA:n verkossa. Silti, se on oikein hyvä liittymä. En maksa ekstraa EU-datasta jota en tarvitse. Mäkkärissä huomasin samalla, että voin ladata koko Neussin ja vaikka Düsseldorfin kartaston Offline-tilaan reittiohjeisiin. Latasinpa heti, ja tämä kaikki kuului euron hampurilaiseen, en missään vaiheessa ajatellut laittaa 4G:tä päälle ja ulkomaan tiedonsiirtoa. Ilman pärjää ja latasin kiusallani Hotel Mondialissa toisen listan Offlineen.

Kaikki kiva kuului hotellin hintaan. Sen lisäksi saksalaisissa junissa saattoi olla ajoittain jonkinlainen verkko. Suomessa arjen nettiä tarjosi Väinö Paunu Oy:n bussi matkalla lentokentälle. Rupesin jo siellä miettimään, mihin tarvitsen sitä nettiä ylipäätään? Voisiko olla joskus niin, että luovun koko netistä? Ei netti niin kaukana ole, ja Suomessa monesti nettiin päästään missä vain ostamatta mitään. Muistan tilanteen, kun vein tuttavan hierojalle, ja huomasin samalla yrittäjän internettarjouksen odottaville.

Ilmainen 50 megan netti odottaessa hierontaa. Sattui vielä olemaan kotona hitaampi netti ja tarvitsin juuri kyseistä Saksan matkaa varten nopeimman tavan ladata ison biisilistan Offlineen. Saavuin sinne kyseiseen odotushuoneeseen ja käytin tarjouksen hyväksi. Hieroja ei sanonut mitään, oli palvelemassa asiakkaitaan, ja olin mukamas jonossa. Häivyin, kun Offline-soittolista oli ladattu. Sitä paitsi, avautui myöhemmin kävellessä ohi, että kun kerran liittyi hierojan Wifi-verkkoon, se toimi myös käytävällä.

Nuukailut on Saksassa helppo, tuhlaaminen vaikeinta

Suomalaisena turistina, joka on kaikin tavoin nuuka, nuukailu on Saksassa helppoa. Voisi sanoa, että lompakon voi jättää kotiin. Visa-kortti, oli S-pankin taikka Nordean ei toimi juuri missään, ja seteleitä tarvittaisiin. Seteleillä ei voi maksaa loputtomiin, koska 100 euron seteli on 100 euron seteli. Huumoria oli sentin ja kahden sentin kolikot, mutta paluumatkalla näillä voi maksaa Suomessa. Mikään kauppasi ei voi kieltäytyä vastaanottamasta virallista maksutapaani. Lidlin kassaanne sentin kolikot upposivat.

Hetken myyjä Pirkkalan Lidlissä niitä katseli, ja suostui ottamaan esimiehen luvalla. Sattui vielä hyvin, nuukana säästän kaikesta ja kuitissa luki 22,23 euroa. Annoin käteisellä 22 euroa, 23 senttiä ja tämä oli sillä siistii. Pystyin maksamaan tämän ilman, että kolme senttiä olisi pyöristynyt viiteen. Näin nettoat jopa kahden sentin säästön. Nautin säästää sentistä alkaen. On ihana fiilis, ilman pienkolikoitakin, että 22,22 euron ostos pyöristyy 22,20 euroon kun maksaa käteisellä. Entä hassumpi pyöristys ylöspäin?

Vaikka 22,23 euron marketostos? Maksan kortilla ja nettoan kahden sentin säästöt. Nuukailu on melko addiktoivaa, kun sitä kokeilee kunnolla ja ajan kanssa, oikein haluaa nuukailla lisää. Finnairin lentoni saapui myöhään illalla Suomesta, enkä halunnut maksaa vajaasta hotelliyöstänne. Yövyin saksalaisella lentoasemalla. Sattui olemaan aina auki. Yöunet tulivat hienosti, ottaen huomioon, että säästin tuossa 60 euroa asemahotellin yöstä. Kuka edes haluaa tulla hotelliin myöhäisillalla ja lähteä aamulla pois?

Saksassa olin: ihminen on ahne, on joo

Nukuin syrjäisessä paikassa valvontakameran alla. Nukuin erittäin hyvät yöunet ja vessa oli koko ajan saatavilla. Aamulla heräsin sopivasti siihen, kun ihmisiä alkoi liikkua lennoilleen. Oli paras aika häipyä bussiin, joka vei Düsseldorfin keskustaan. Sieltä löysin Hotel Mondialiin nuukana ihmisenä. Keskustan halvin hotelli. Valmiiksi maksettu, koska minä en mitään tiskiltä osta. Vähän kalliimpi. Hotelli ei ollut tavallinen luksushotelli, vaan ajan jälki näkyi selkeästi sisään astuessa. Ei haitannut nuukaa yhtään.

Ottamalla nuukana kahden tähden hotellin, vai oliko siellä tähtiä kolme Booking.comissa, sain nauttia matkasta pidempään. En ymmärrä miksi tuhlataan matkoilla. Eihän matkan tarkoitus ole asua siellä. Saa nukkua ja rentoutua, mutta eniten kiinnostaa kaupunkiin jalkautuminen, eikä hotellin isot tähdet. Mondialissa oli huippuluokan asiakaspalvelua, sain vähän paremman huoneen, kuin tilasin. Se tarjosi jääkaapin, joten nuuka kävi saman tien Aldissa. Hotellin vierestä löytyi homobaari, jossa vierailin jo.

En edelleenkään maksa hotellille 11 euroa hotelliaamiaisesta. Rajaton, upeaa. Helppo, mahtavaa. Tosin mikään ei ole helpompaa: että viikon aamiaisilla nautit Aldi-hintaan aamiaisista ja illallisista. Nuuka voi nukkua yön lentoasemalla, joten mikä ongelma se olisi, että pitäisi syödäkin halvemmalla? Niin, ei mikään ongelma. Sitä paitsi Aldissa on niin halpaa, että suomalainen Lidl tuntuu ryöstöltä. Jos osaisin yhtään Saksaa, en näe mitään syytä olla muuttamatta tänne. Suomen ruokakassilla saat useamman.

Entäpä kaunis Saksakin, Düsseldorf on upeimmillaan

Saksassa ollaan vanhanaikaisia ja tietyllä tavalla rakastan sitä. Rakastan sitä siksi, koska siellä ihmiset ovat kaikkea muuta kuin käveleviä Androideja. Olen nähnyt paikallisia saksalaisia jopa puhelinkopissa, bussipysäkillä ilman kallista iPhonea ja hotellin vastaanotossa tunnelma oli myös lämmin. Saksalaiset viettävät pääsiäisen pitkälti kotonaan, ja elämä oli kovin rauhallinen. Jopa ison kaupungin keskustassa tuolloin maisemissa kävelivät lähinnä turistit niin Suomesta kuin kauempaa jostain tuolta Kiinasta.

Kun kaupat vihdoin aukesivat joka paikassa, siellä sai maksaa vanhaan tyyliin käteistä käyttäen. Aika harvassa paikassa saksalainen tai kukaan muukaan voi maksaa pankki- tai luottokortilla. Saksalaisissa ostoskeskuksissa ei ollut isoja plakaatteja luottokorteista. Fyysistä rahaa seteleinä, tai hyviä kolikoita, ei paraskaan ihminen voi kuluttaa yli. Ja jos voi, siitä saa haukkua vain itseään. Saksalaisten naamasta näki, että kansa oli tyytyväinen. Ehkäpä tyytyväisyys tuli paremmasta ilmastosta ja arjen käteisestä.

Siellä oli jo nimittäin kevät ja lähtiessä 18 astetta lämmintä. Luulen kuitenkin, että kaikkein eniten iloa saksalaiset saavat siitä, että pääsiäisen päivät saa viettää rauhallisesti kotona perheineen. Silloin vain peruspalvelut toimivat, junista ratikoihin ja busseihin, ehkäpä jokunen ravintola oli myös auki. Joskus näin oli täällä Suomessa, kunnes aukioloajat jotenkin vapautettiin. Muistan kun sunnuntaisin oli vielä Suomessakin lähes kaikki kiinni. Silloin oli rauhallista ja ketään ei ole koskaan kuollut pikkunälkään.

Maisemia ennen sitä Neussin kaupunkia

Tuntuu, että tämän päivän Suomessa ei osata ostaa tarpeeksi ruokaa kerralla, vaan kaupoissa täytyy käydä aina työpäivän jälkeen. Saksassa tilanne oli toisin, ennen pääsiäisen vapaapäiviä ruokia ostettiin varastoon. Ruokakaupassa oli myös viiniä saatavilla, enkä ole nähnyt yhtäkään juoppoa jonottamassa näitä, terveisiä vihreille ja vasemmistoliitolle! Jos viini toimii Saksassa ruokakaupan yhteydessä, miksi vastustaa sitä Suomessa? En ainakaan ymmärrä kieltojasi, vaikka en edes nauti sitä litkua lainkaan.

Saksalaisissa kauppakeskuksissa oli turistien konsumerismi voimissaan. Itse asiassa mielestäni se on maailmanlaajuinen ongelma. Ihmiset tykkäävät ostaa tavaroita, koska asiat säilynevät vuosia, jos niitä jaksaa ylläpitää, kohdella hyvin ja lainata vain vastuullisille ihmisille. Kaikkein parasta elämässä onpi kuitenkin se, että raha on säästössä unelmiin. Kävelen juuri Düsseldorfissa, joo. Avaan arjen Spotifyni, lisään ääntä ja hukun edm-maailmaani Re-Flex - Lui 2007 (Sample Rippers Remix). Olispa vinyyli!

Odotan innolla sitä pääsiäistä, koska tuolloin matkustan junalla viereiseen kaupunkiin heti Duisburgin jälkeen nimeltä Oberhausen. Easter Ravella hymyilyttää kuusi elektronisen tanssimusiikin lavaa, joista valitsin Hardstyle-tyylilajin omakseni. Da Tweekaz, Noisecontrollers, Psyko Punkz sekä muun muassa Toneshifterz muiden isojen nimien kanssa viihdyttivät saksalaisia ja muita innokkaita 12 tunnin ajan. Tätä ei saa tavarana mukaan, mutta kokemuksena kylläkin, ja se on juuri tässä maailman parastasi.

Yhteenveto: puhelin ei ole ongelma, mutta köyhdyttää

Saksalaisessa elektroniikan myymälässä Saturn oli selkeästi toinen ero vaikkapa tähän suomalaiseen Verkkokauppa.comiin. Älypuhelimia ei myyty muuten kuin käteisellä ja käsittääkseni edes Apurahaa ei siellä ollut. Hauska mielenkiintoisuus löytyi valikoimasta. Eipä siellä ollut vain Samsungia, Nokiaa tai Motorolaa. Myös muita merkkejä oli paljon, eri hintaisista älypuhelimista. Kolmas yllätys koski näitä tyhmiä puhelimia, joista ei enää kukaan tykkää. Peruspuhelimiani oli kaupassa kymmeniä malleja.

Oletko Elisan, DNA:n tai Telian asiakas? Ehkä sinullekin on tarjottu monipuolista EU-datan liittymää. Ehkä näit juuri ilmoituksen älypuhelimesta, minkä voisit saada ensimmäisten joukossa, mikäli toimit nyt. Mieti vielä hetki, mitä voit tehdä sillä rahalla. Tonnin puhelin vai kaksi matkaasi ulkomaille? Saat valita matkat aivan kuten puhelimen, lähde vaikka Kreikkaan. Tai sitten 50 euron huippuliittymä vai 25 euron liittymä ja toinen puolisko sähkölaskuun, joka viime viikolla oli vielä hauskasti rästissä?

Minulla ei ole mitään ajan matkapuhelimia vastaan, sillä itsekin kannan sellaista joka päivä. Kannattaa kuitenkin ennakkotilata enemmin elämää, kuin jatkuvasti uudempia puhelimia, kenties maksettaessa vielä vanhaa samaan aikaan. Se ei sitä elämää ole. Ruma velkakierre nostaa stressiä ja ilman velkojasi voit nauttia aidosti parhaasta. Lähde matkalle edullisemmin, älä Uuteen-Seelantiin, vaan Eurooppaan. Säästät lentolipuissasi. Ota kolmen tähden Hotel Mondial -majoitus, säästät nimittäin hiukan lisää.

Miksi maksaa viiden tähden hotellista, EU-liittymästä, jostain ja paljon enemmän kuin piti? Lähdenpä matkalle irtaantumaan tylsästä arjestasi ja silloin en ole hotellissa syöden sipsipusseja tyhjiksi — vaan tutustuen koko kylään aamustasi noin iltamyöhään. En ole siellä myöskään netissä, koska netissä voin olla rajattomasti täällä Suomessa kiinteään 19,90 euron hintaan. Olin sittenkin nauttinut tästä uudesta matkasta täysillä ja luulen muistavani sen yhtä hyvin kuin ne aiemmatkin ihanasta Saksasta. Kiitos!

Seuraavan kerran sinulle tulee upea mainos ennakkotilattavasta puhelimesta: toivon että palaat tänne, ja lähdet sillä rahalla vaikka Düsseldorfiin. Palattuani yöllä niin Tampereelle annoin Väinö Paunu Oy:n kuljettajalle pikavuorojen maailmassa Saksasta ostetun suklaalevyn kiitoksena siitä, että tulin kotiin.

Haluatko nähdä maailmaa, vai maksaa seuraavatkin kolme vuotta puhelimesta, joka taskussa on?

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena