Saidan aitokin mielipide, ostolakoistani

Lehdissä kerrotaan usein niistä tapauksista, joissa ihmiset välttävät tavaran ostamista, tätä kutsuisin jo mainioksi ostolakoksi. Ostolakossa toisaalta itsekin olen, enkä ole ostanut juuri mitään tarpeetonta vuosiin. Sanotaan, että ylimääräinen tavara masentaa ja vie kaapista tilaa, jättäen loven lompakkoon. Menetys on kurja juttu, koska seuraavaan panopäivään voi olla mitä tahansa päivistä peräti viikkoon. Oma kotitalous on niin hyvällä mallilla, että raha S-tilillä odottaa laskuja, eikä koskaan toisinpäin.

Ostolakko on enemmän kuin vain tarjoustuotteiden loppuun käyttämistä, se on toiminut lähimmässä ruokakaupassa. Olen kieltäytynyt herkuista kuukausia, mutta millainen elämä on tämä, ettei Prisman ruokakorissa saa olla ekstraa? Vältät limsat, munkit, suklaat ja lihat. Rahaa siinä toki saa säästymään, mutta eikö olisi vain parempi hyväksyä se, että eletään vain kerran. Onko tämä väärin? Enpä voi sallia kaikkea, mutta voin antaa luvan pienelle herkuttelulle ajoittain pienoisella hupirahalla tai muuten.

Paras lakkoilija välttää ylimääräisen tavaransa hankkimista. Paras lakkoilija välttää sellaisten asioiden hankkimista Prismassa, jotka vaikuttavat hänen terveyteensä, esimerkiksi tupakka ja runsas alkoholi. Alkoholia en ole itse kirjaimellisesti ostanut kaupasta vuosiin, mutta tänä vuonna tein ystäväni kanssa poikkeuksen. Ostettiin raikasta siideriä ja nautittiin siitä saunan jälkeen. Kysymyksessä oli vain neljän kappaleen yhteispotti, kukaan meistä ei ole päätynyt putkaan, vaikka meillä olikin todella hauskaa.

Hän on uusi ystävä, joten jos juominen menee odotusten yli, täytyy varmaan vetää hätäjarrusta. Enpä nimittäin halua alkoholistia ystäväksi. Toisaalta haluan lopettaa valtavirtaan kuulumisen. Moni pitää minua hulluna, koska haluan lopettaa kuluttamisen samalla kun hyvät kilpailijat juoksevat kauppaan ostamaan lisää. He maksavat hotelleistakin mielellään ekstraa, kun itse mietin matkailulakkoa juuri nyt. Mikäli en toteuta sitä ystävän vastustaessa, toteutan tuon yksin. Suhteemme ei näytä hyvältä.
En oikeastaan alkoholia käytä, mutta ystäväni käyttää. Ihastuimme ja nyt seurustelen mieheni kanssa jo toista kertaa pienen tauon jälkeen. Jotenkin tuntuu, ettei tämäkään kerta riitä saada asioita toimimaan.
Alkoholi itsessään ei ole mikään ongelma, käyttäjä on, jos putkaan eksyy. En kuitenkaan itse haluaisi alkoholia käyttää, mutta koska ystäväni käyttää sitä, niin on jotenkin pakko kuulua yhteen jotenkin.

Jossain vaiheessa on varmaan pakko sanoa se, että en oikeasti haluaisi juoda alkoholia seurassa.

Se parempi ostolakko, ostat kaikkea: varovasti, tuosta

Minimalismisi on suuntana jopa aavistuksen verran vaarallinen tie. Ainakin omasta mielestäni. Tässä merkinnässäni haluan varoittaa minimalistiksi pyrkiviä siitä, että ostolakko ei tarkoita vain ostamatta jättämistä, se on paljon enemmän. Ostolakossakin oleva ihminen, kuten vaikkapa sinä siellä, saa kyllä ostaa — mutta vain jos tavara on aidosti tarpeen. Minimalisti voi päivittää älypuhelintaan parempaan, jos vanha on jo niin huono, ettei sillä enää pärjää. Monille se älypuhelin on kuitenkin vain työkalusi.

Aivan kuten tutussa työkalupakissasi, joskus ruuvimeisselikin kuluu elämäsi aikana, ja se pitää vaihtaa kokonaan uuteen. Entäpä nämä kuusiokoloavaimet? Vaihda nuokin, jos tarvetta uusille olisi. Edellinen älypuhelimeni kesti kaksi vuotta, mutta huonon akun ja hitauden vuoksi se oli pakko vihdoin päivittää, ostin DNA:lta edullisen Xiaomin. Koska puhelimeni on minulle ilon aihe, jolla otan esimerkiksi kuviani blogiin, sain ainakin astetta paremman älykameran ja enemmän tehoja kaikenlaiseen hyötykäyttöön.

Jos päädyt uusimaan Androidiasi uuteen ja vanha on ihan toimiva, älä heitä sitä kierrätyslavalle, joku saattaisi ilahtua tuosta älystä sen hitauksista ja akkuongelmista huolimatta. Minun tapauksessani eräs tuttu sai nykyaikaisemman puhelimen lahjana ja ilahtui siitä, samalla sain luvan myydä hänen vanhan älypuhelimen nettikirppiksellä, ja sekin pääsi kierrätyslavan sijasta pienehkön lapsen ensimmäiseksi älypuhelimeksi ensimmäiseen koulupäivään. Minimalismi olisi myös oman tavaran kierrättämistä.

Uusi aamu alkaa hyvällä aamiaisella

Ostolakossa saa aina olla, mutta mielestäni minimalistinen elämä on aika tylsää siinä vaiheessa, kun kieltäydyt toistuvasti kaikesta hienosta. Omassa tilanteessani kieltäydyin usein toisista paremmista kuulokkeista kotiin, koska minimalisti pärjää kuulemma yksilläkin. Nappikuulokkeet ovat ihan hyvät lenkkeilyyn, mutta kotikäytössäni näistä oli varsin ikävää kuunnella musiikkia, vuoden alussa ostin paremmat korvat peittävät Sennheiserin kuulokkeet. Käytän niitä satunnaisesti myös työpaikalla.

Parempi ostolakko on sitä, että puntaroit ostoksia pitkään, ja jos kuukauden päästä asia tuntuu vielä tarpeelliselta — osta se. Jos aiot uusia kannettavan, säästä hieman rahaa, tähän voi mennä kuukausia taikka viikkoja — mutta tee se. Jos raha on vihdoin kasassa, mieti oletko valmis vaihtamaan tätä rahaa kannettavaan. Kysy, palveleeko vanha kannettava sinua vielä puolisen vuotta. Päivitä tietokoneesi jos se on tänä iltana niin hidas ja ajastaan jäljessä, muussa tapauksessa sano rohkeasti ei ja tuo kiitos.

Ymmärrän ostolakkojen tarkoituksen. En kuitenkaan ymmärrä nyt sitä, miksi niin moni minimalisti vajoaa tähän samaan kuin minä, että mitään ei saa ostaa. Tai saa, mutta tuon on oltava ruokaa, nettiä, vuokraa, sähköä ja kodin asioita. Vaikka älypuhelin jakaa sitä internetiä tietokoneelle mainiosti, ennen pitkään akku kuluu, ja joudut ostamaan uuden puhelimen. Parempi tapa tässäkin asiassa on hommata puhelimesta riippumaton internetratkaisu, näin 4G-älypuhelin säilyy pidempään huippukunnossa.

Saita, Saksassa: "Näin nuukailisin lomamatkoillakin"

Saita nimeltä Jyri vieraili yksin Saksassa kuuntelemassa Hardstyle-musiikkia Easter Rave -nimisestä tapahtumasta Oberhausenissa. Booking.comista tilasin majoituksen ennakkoon, mutta ostin huoneen ilman jääkaappia hotellin toisesta talosta halvemmalla, ja hotelli oli Hotel Mondial Düsseldorfissa. Tai siellä oli se piste, josta piti tunnistautua halpaan hotelliin. Ostovaiheessa saita ei enää valitse ekstrana aamiaista, koska Aldeja oli pitkin keskustaa kuin sieniä sateella. Säästin kymmenen euroa yölle näin.

Saksaa puhuva asiakaspalvelija vaihtoi kielensä nopeasti englantiin, kun näki että tulen Suomesta, ja kysyi samalla: "Ei varmaan haittaa, jos pääset tähän parempaan hotelliin jääkaapilla ja TV:llä?". Eipä todellakaan haittaa, mutta samalla en voinut olla kuulematta sitä, kuinka perään mies yritti kaupata tilauksesta jäänyttä rajatonta aamiaista hintaan 11 euroa yöltä. Sanoin hänelle, että kuulostaa oikein hyvältä, muta jätetään väliin! En toki kertonut missään vaiheessa, että olenpa saita viidestä yöstä.

Näin säästin huikeat 55 euroa, ja hoidin tuolla rahalla kaikki aamiaiset, päivälliset ja illalliset Saksan järjettömän halvassa Aldissa. On halvempaa kuin suomalaisessa Lidlissä, uskomattoman halpaa sekä viiniä saa mukaan kassan vierestä. Viini tarttui mukaan ensimmäisenä päivänä, koska huoneessa oli jääkaappi. Pääsin samaan hintaan parempaan huoneeseen, vaikka sen varustetaso ei ollut Scandicin tasoa, mutta hyvät yöunet sieltä sain saitana. Samoin saituus näkyy kaupunkielämässä mainiosti.

Luksushotelleista en maksa ekstraa

En matkusta busseilla tarpeettomasti, joten matkustelu jäi junan varaan vain bilepäivinä, sekä tietysti lentokentältä tulo rokotti bussilipulla ja sama yllätys odotteli paluussa sinne. Paikkoja tutkin kävellen huhtikuussa, ja jalkaisin ehdin käymään muiden muassa viereisessä kaupungissa Neussissa. Saturn-liikkeessä oli myynnissä useita peruspuhelimia jopa suomalaisilla valikoilla. Kaupungissa oli jotakin outoa Suomeen nähden. Tuntemattomat tervehtivät minua ja katsoivat kulkijoita silmiin pitkään.

Eksyttyäni, älä kysy jo miten, autoileva kansalainen toimitti minut suoraan hotellille. Saksalaiset ovat hyviä ihmisiä, jotka arvostavat aikaa. Juhlapyhinään on harvoin mitään auki, joten samaan aikaan kun Suomessa tuntemasi Lidlin kassat painavat töitänsä myös pääsiäisenä, saksalaiset sulkevat liikkeensä kokoontuen perheen kanssa yhteen. Luulisi, että sitä ruokaa saa muulloinkin kuin pääsiäisenäsi? Silti saksalainen talous on pikkaisen parempaa kuin täällä Suomessa, vaikka kiinni laittavat nekin Lidlit.

Pidän saksalaisten asenteesta rahaan. He eivät korttia käytä, piste. Tiesin tästä, joten käteisen käyttö ei tullut maassa yllätyksenä. S-pankin, tai tutun Nordean, kortti toimii ehkäpä lentokentällä, mutta ei muualla. Aldissa jono liikkuu, vaikka kukaan ei käytä korttia. Saksalaiset eivät nykyaikaansa taivu. Eikä heidän tarvitse, nähdessäsi käteisen voit samalla budjetoida, sillä 20 euron setelillä et voi ostaa Aldista 25,20 euron edestä. S-Pankin Debit/Credit Visalla voisit, ja kun maksuaika koittaa, itket sekä maksat.

Saita, ostolakossa: "Lakko ei ole pysyvä, mistä tiedän"

Ostolakko on minulle tapa hallita kulutusta. Vaikka olen ostolakossa, en lopeta kuluttamista. Et lopeta sinäkään, koska meidän vain täytyy ostaa ruokaa, käyttötavaraa ja uutta paitaa rikkinäisen tilalle. Aina joutuu ostamaan jotakin. Saidalle ostaminen ei ole probleema, koska nuukailemalla kaiken muun ajan, yllättävään rahalliseen menoon on aina säästöissä rahaa. Jos esimerkiksi partakone hajoaa huomenna, etsin ensin takuukuittia, ja jos en takuuta löydä säästöillä ostan uuden partakoneen. Yksinkertaista.

Nuuka ihminen ei hukkaa takuukuitteja, koska paras saita tietää, että mikäli kone hajoaa takuuaikana — uuden saa helposti. Vaikka tiedän, että partakone ei tule hajoamaan siinä ajassa, säilytän kuitin. Tuo on säilössä niin valokuvana puhelimessa kuin aitona kappaleena Takuukuitit-laatikossa. Olen edelleen nuuka, joten takuukuiteille en osta omaa laatikkoa Ikeasta. Hommasin joskus tarpeeseen aika menevät kuulokkeet, joiden mukana sattui tulemaan hieno pahvilaatikko. Pieni ja sopiva juuri takuukuiteille.

Saita hyödyntää kaikkea muuta ennen kuin ostaa mitään uutta. Minulla oli pitkään jakkara yöpöytänä, kunnes jakkaraa tarvitsin aulassa, joten ostin halvimman Takuuhinta-yöpöydän huonekaluliikkeestä. Mitään pizzapyöriä en yleensä omista, koska sitä pizzaa voi syödä haarukalla ja veitsellä. Kaikki turha tavara jätetään ostamatta, ja tuo on minulle aina ostolakko, koska sillä säästää yksinkertaisesti rahaa. Jos ostan jotakin uutta, ennen sitä mainitsen usein, että olen ostolakossa. Sitten en ostele, helppoa.

Vähemmän on enemmän, ekologista

Haluan edelleen ostaa tuotteen vaikka viikon kuluttua. Sitten ei auta muu kuin ostaa, mutta ennen sitä puntaroin valintaa useita kertoja. Jos haluan ostaa kuulokkeita, mietin eikö minulla ole kuulokkeita? Inventoin ja etsin kaikki kuulokkeet käsiin. Löydän kahdet kuulokkeet, joten ostamatta jää. Pian meni silitysrauta rikki, joten ostin viikon päästä uuden, koska olevinani tarvitsin sitä. Harmittaa, koska en kysynyt sitä tärkeintä. Milloin viimeksi käytit silitysrautaa, kun tuo vielä toimi? Milloin viimeksi?

En kaiketi tänä vuonna, silti ostin uuden. Onneksi opin jotakin tästä virheestä ja nyt olen ostolakossa entistä vahvemmin. Nykyään mietin ostoja kahden viikon ajan. Mikäli silloinkaan en voi mukamas elää ilman kyseistä tavaraa, kysyn enemmän kysymyksiä itseltäni ja ostan. Olen tehnyt vähemmän huonoja ostoksia viivyttelemällä Visa-kortin etsimisessä. Tiedän mikä halun aiheuttaa. Äsken tavattu mainos? Tuttavan ylistys Ikeasta ostetulle huonekalulle? Älä innostu liikaa sillä, että sinulla on kyky kuulla.

Silmät innostuvat kaikesta hienosta, kunhan vain ostelemme. Moni sanoo, että olen liian nuuka. Enkä osta mitään. Kilpailijasi tyhjentää koko Zalandon tarjouksista ja ihmettelee ettei ole enää katetta, minä katselen sivustoja kaikessa rauhassa, ja lataan suorat sanat: kaikkea mitä tarvitsen löytyy jo. Juuri luit, että pyrin ostoksissa painottamaan ekologisia valintoja. Makselen hieman enemmän tarjouksissa, että saan tuotteen, joka kestää aikaa. Ostan kahdesti, niin on sitten halpa vaihto, kun aika koittaa vihdoin.

Voiko ekologinen elämäntyyli ja ostolakko sopia teille

Ekologisuus on muodissa, vaikka henkilökohtaisesti en roskatonta elämää harrastakaan. Väitän, että ostolakko vähentää talon roskaa melkoisesti. Olemalla ostolakossa, ja tämä erityisesti omakotitaloissa asuville, voitte säästää jätekuluissa. Jos ostamalla vähemmän säästät pakkausmateriaalin tuloa, joudut tilaamaan jäteauton pihallesi vain kerran kuukaudessa. Täällä taloyhtiö hoitaa, mutta edelleen ällistyn siitä, miten viikkotahtiin kertyvä roskapussi kulkeutuu sekajätteisiin enää vain kerran kuukaudessa.

Kaikki sen vuoksi, että lopetin turhan kuluttamisen. Kaupasta saatava 25 pussin jätekassirulla riittää yli kahdeksi vuodeksi. Pelkkää rahallista säästöä, ei muuta. Taloyhtiö säästää paljon, koska sekajätettä täytyy viedä vähemmän, eikä astia täyty enää muiden roinasta. Jos vuokralaiset liittyvät ostolakkoon, taloyhtiön jätekustannukset laskevat, ja tämä voi näkyä vuokrassa. Lisäksi yritän säästää sitä rajatonta vettä. Ei varmaan tarvitse kertoa, että nuuka kuka? Kaiken tuhlailu on minulle erittäin vastenmielistä.

Enkä koskaan unta saisi, jos ennen niitä tietäisin, että lasku tulee tavarasta. Monella asustaa samaan aikaan lompakossa useampi luottokortti, kysyn miksi? Nuukana en hanki ensimmäistäkään. Se ajatus ällöttää, että olisi mahdollisuus kuluttaa rahaa enemmän kuin sitä kulloinkin on. Sukulaisille olen aina neuvonut sen, että luottokortit leikataan kahtia, ja tämä oli ihana fiilis monelle samalla kun koko velka oli sammutettu. Aloita maksamaan velkaa pienemmästä, jotta saat hyvän olon tunnetta ja nuukailet.

Sale, Ale, Rea - kuluta, osta, höylää

Vältä kaikkia kauppakeskuksia. Vältä ostosovelluksia kapulassa. Älä mene kauppaan nahkalompakon kanssa, näin et voi tuhlata mitään, mutta voit sentään sovitella ja katsella. Älä tee sitäkään, oikeastaan. Saita tietää, että shoppailu huvin vuoksi on varmin tapa ostaa tuote myöhemmin, jos ei heti pääse. En osta mitään kevyin perustein. Voit nimittäin aina haluta jotakin, mutta miksi et koskaan tarvitse sitä? Mikäli tuote olisikin tarpeenne, niin sellainen tuskin päätyisi myöhemmin roskalavalle tai Kieppiin.

Muistelen itseäni, ja samalla muita hölmöjä, jotka ostelevat älypuhelimia vuoden välein. En halua edes miettiä monesko puhelin minulla tällä hetkellä onkaan. Olen ostellut niitä usein. Hölmöjä en ole enää, vaan saituus opetti tärkeimmän, myös yli 2,5 vuoden vanha älypuhelin kelpaa surffailuun, valokuviin ja viesteihin. Voin tehdä kaiken sen, mitä uudellakin puhelimella, maksamatta ekstraa. Sitä paitsi hei, mikäli käytät 169 euron tarjouspuhelinta vuoden, on sen hinta kuukaudessa n. 14 euroa. Luit oikein.

Jos viitsit käyttää 169 euron tarjouspuhelinta hieman pidempään, niin sen kuukausikustannus viidessä vuodessa on enää noin 2,81 euroa. Jos puhelin on täysin käyttökelpoinen, käyttömaksu alenee lisääkin. Voin tosin kuvitella, että akku ei siinä enää pidä, ja saatat kävellä varavirtalähteen kanssa minne vain. Saita ostaa pian uuden puhelimen, kun kilpailijoilla niitä on ollut noin viisi tai kaksitoista. Rahallinen säästö on valtava, ja juuri siksi kunnollinen ostolakko voisi rikastuttaa sinut, vaimosi ja naapurinne.

Vinkkejä ostoksiin arkielämässä, toimivat myös sinne

Joskus tekee mieli ostaa jotakin, vaikkapa suklaata, 4G-tekniikkaa tai aitoa viiniä. Ostan aina halvinta, varsinkin ruoassa, koska mielestäni kalliimpi ruoka ei anna lisämakujasi. Eipä ainakaan useimmiten.
  1. Älä osta mitään, jos mielessä on joku toinen. Älähän yritä saada ystäviä, parisuhdetta tai mitään, ostamalla kalliita tuotteita iPhoneista Macbookeihin ja avoautoihin. Elämäntyylisi tuo velkaa.
  2. Kirjoita mainio ostoslistasi niin ruoka-, kivijalka- kuin nettikaupassa jo ennakkoon. Älä poikkea siitä tarpeettomasti ja isoissa hankinnoissa odota vähintään viikko. Ostaisitko ilman tarjousta?
  3. Mikäli haluat ostaa esimerkiksi vaatteen, voisiko vaatekaapin täysistä hyllyistä löytyä jo jotakin päällepantavaa, kenties jo hintalapun kanssa? Käytä tämä mahdollisuus aivan ensimmäiseksi.
  4. Älä ota lainaa hankintoihinne. Jos haluat ostaa älypuhelimen, säästä siihen 250 euroa, osta vasta sitten ilman korkojasi ja kulujasi. Pahimmassa tapauksessa saatat pärjätä ilman ja pitää rahat.
  5. Jos sinun on ihan pakko hankkia jotakin, onko sen pakko olla uutta? Tarvitsetko 4G-modeeminne kotiin, koska ADSL-verkkoja on kerätty rullalle? Ostelette kaikenlaista ensisijaisesti käytettynä.
  6. Matkoillasi älä ikinä osta aamiaista, älä ainakaan täällä Saksassasi, koska saat aamiaisen hinnalla aamiaisen, päivällisen ja illallisen jälkiruokineen Aldista. Ei järjen hiventäkään ole aamiaisissa!
  7. Saksassa on joitakin saunoja hotelleissa. Kerran erehdyin tilaamaan hotellin saunalla, ja järkytyin heti, kun astuessani saunaan siellä ei ollut sankoa taikka kauhaa. Eikä sitä valoa. Tunnistin napin katkaisijaksi, mutta tämä kutsui henkilökunnan paikalle. He tarinoivat turistille, että tämäpä ei ole suomalainen kiuas, samalla kun yritin verhoilla itseäni nopeasti löytyneen pyyhkeen taakse. Ei siis ole välttämättä järkevää maksaa saunasta Saksassa, koska se on vain trooppinen huone.
  8. Mikäli tilaat matkan, älä tilaa uutiskirjeitä. Finnair ja Booking.com haluavat saada rahoja kaiken aikaa silloin, kun olet nauttimassa nykyisestä matkasta, tuolloin taivut uusiin matkatilauksiin.
  9. Matkusta yksin. Voin kokemuksesta sanoa, että yksin matkustaminen on aina ollut edullisempaa kuin ystävän kanssa. Ystävän kanssa alatte helposti kilpailla materialla taikka kuluttamisella. Jos joudut ystäväsi menot kustantamaan, niin sekin vielä, todella kallista ja tuskin edes kiitetään.
  10. Käytä budjetoinnissa kirjekuorimetodia. Varasin matkalle Saksaan noin 100 euroa viideksi yöksi, ja tämän piti riittää, ja niinhän se riitti. Jos jätti turhimmat heräteostot pois. Hermoja säästyi. Se metodi toimii, ja se on itse asiassa peräisin Dave Ramseylta. Kirjekuorimetodi on tae onneen.
Ostolakko on tapa säästää omaa rahaa, mutta ruokakaupassa saa olla tarkkana myös ostoksien aikana. Suurin osa halvoista tuotteistasi ovat alhaalla, koska ihminen katselee oletuksena keskihyllyihin. Näin oli täällä Saksassa, joten tarkkana sai tuossa olla, kun ostelin saksalaista suklaata sukulaisille ja Väinö Paunu Oy:n bussikuskille, kiitokseksi niistä yövuoroista lentokentältä Tampereelle. Hän on suklaansa ansainnut. Saitana muutin omat, saksalaiset panttipullot, rahaksi ennen omaa maasta poistumista.

Yhteenveto: älä huoli kulutushulluja parisuhteisiinne

Oletko minimalisti? Hyvä, niin minäkin. Minimalismini on kuitenkin parempaa, jos et ole niin pihi, eli joskus ihan oikeasti voi ja saa mennä syömään ravintolaan tai siihen lähipizzeriaan. Aivan niin, siihen lähipizzeriaan tai ravintolaan, jossa on aina mukava palvelu sekä maistuvaa pizzaa. Sitä paitsi kun olet minimalisti, ja rahaa säästyy kaiken aikaa, sinulla on varaa palkita itseäsi tällaisilla herkuilla. Eikä siitä tavarastasikaan kannata vauhdilla luopua, koska joskus sitäkin saattaisi tarvita paljon myöhemmin.

Vältä turhat rahanne menetykset, puntaroi poistettavat asiat tarkasti, mutta samalla yritä puntaroida myös ovesta sisään matkustavaa uutuuspaitaa tai -vempelettä. Se voi olla myös kodinkone. Tiesitkö jo, että astiat voi pestä myös käsin? Jos teet sen ruokailun jälkeen, kaikki on hitusen helpompaa, ja voinet jättää astianpesukoneen hankinnan väliin. Saatat välttyä siinä samalla myös keittiöremontilta. Muista se, että ostolakko on paras tapa tulla minimalistiksi, mutta eristäydy sen lisäksi kaikesta turhastasi.

Minimalisti saa halutessaan lähteä täysin vapaasti ulkomaille, totta kai. Vuoteni 2016 jälkeen en ollut kuitenkaan tätä tehnyt vuoden 2017 aikana, koska perustelin asiaa sillä, että olen edelleen minimalisti. Minimalisti voisi pärjätä ilman matkaa. Vuonna 2018 kävin Saksassa ja se oli elämys noin viikon ajalta. Nyt ajattelin, että juttu oli kokemus. Sellainen kokemus, joka antaa enemmän ja jää muistiin ikuisiksi ajoiksi. Muistan tämän Düsseldorfin kyllä edelleen ja matkailen sinne varmasti joku toinen kertasi.

Olenpa rakastunut matkailuun niin, että pyysin ystävääni mukaan juhlistamaan yhteistä matkaamme. Ulosottovelallinen tietysti toivoi, että ei joutuisi maksamaan edes lentolippuja. Silloin juhlisimme niitä marraskuisia syntymäpäiviämme Amsterdamissa, mutta matka oli kallis. Sukulaiset ihmettelevät nyt, kuinka ulosottovelallisella on varaa tulla mukaan matkalle. En siltikään sano, että maksoin tuon itse. Paitsi jos lukevat blogista. Harmittaa, mutta olen luvannut sen. Mieheni rakastaa sitä, muu maksaa.

Oletko täydellisessä ostolakossasi juuri nyt? Se parempi ostolakko on, no tietysti, parempi. Osta lihaa, osta siideri, osta jotain — jos se tuo iloa elämääsi. Mutta jätä tämä ylimääräinen sälä tyylillä pois. Sillä se on vastuun kantamista paremmasta maapallosta, minkä me kaikki ansaitsemme nytten ja täällä.

Jos haluat bilettää, niin biletä. Myös minimalisti saa pitää hauskaa, ainakin joskus, ja etenkin nyt.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!