Huikeaa minimalismia, mutta tyhmät ostolakot

Maastopyörä junaradan varrella
Lehdissä kerrotaan usein niistä tapauksista, joissa ihmiset välttävät tavaran ostamista, tätä kutsuisin ostolakoksi. Ostolakossa toisaalta itsekin olen, enkä ole ostanut mitään tarpeetonta vuosiin. Sanotaan, että ylimääräinen tavara masentaa ja vie kaapista tilaa, jättäen loven lompakkoon.

Ostolakko on minulla enemmän kuin vain vaatteiden loppuun käyttämistä, se on toiminut myös ruokakaupassa. Olen kieltäytynyt herkuista kuukausia, mutta millainen elämä on tämä, ettei ruokakorissakaan saa olla ekstraa? Vältät limsat, munkit, suklaat ja lihat. Rahaa siinä toki saa säästymään, mutta eikö olisi vain parempi hyväksyä se, että eletään vain kerran.

Paras lakkoilija välttää ylimääräisen tavaran hankkimista. Paras lakkoilija välttää sellaisten asioiden hankkimista Prismassa, jotka vaikuttavat hänen terveyteen, esimerkiksi tupakka ja runsas alkoholi. Alkoholia en ole itse kirjaimellisesti ostanut kaupasta vuosiin, mutta tänä vuonna tein ystäväni kanssa poikkeuksen. Me ostettiin siideriä ja nautittiin siitä saunan jälkeen. Koska kysymyksessä oli neljän kappaleen yhteispotti, kukaan meistä ei ole päätynyt putkaan, vaikka meillä oli hauskaa.

Alkoholi itsessään ei ole mikään ongelma, käyttäjä on, jos putkaan eksyy.

Se parempi ostolakko

Minimalismi on suuntana jopa aavistuksen verran vaarallinen tie. Ainakin omasta mielestäni. Tässä merkinnässä haluan varoittaa minimalistiksi pyrkiviä siitä, että ostolakko ei tarkoita vain ostamatta jättämistä, se on paljon enemmän. Ostolakossakin oleva ihminen, kuten vaikkapa sinä, saa kyllä ostaa — mutta vain jos tavara on aidosti tarpeen. Minimalisti voi päivittää älypuhelintaan parempaan, jos vanha on jo niin huono, ettei sillä enää pärjää. Monille älypuhelin on kuitenkin työkalu.

Aivan kuten tutussa työkalupakissa, joskus ruuvimeisselikin kuluu elämäsi aikana, ja se pitää vaihtaa kokonaan uuteen. Entäpä nämä kuusiokoloavaimet? Vaihda nekin, jos tarvetta uusille on. Edellinen älypuhelimeni kesti kaksi vuotta, mutta huonon akun ja hitauden vuoksi se oli pakko vihdoin päivittää, ostin DNA:lta edullisen Xiaomin. Koska puhelimeni on minulle ilon aihe, jolla otan esimerkiksi kuvia blogiin, sain ainakin myös paremman kameran ja enemmän tehoja kaikenlaiseen käyttöön.

Jos päädyt uusimaan Androidiasi uuteen ja vanha on ihan toimiva, älä heitä sitä kierrätyslavalle, joku saattaisi ilahtua tuosta älystä sen hitauksista ja akkuongelmista huolimatta. Minun tapauksessa tuttu sai nykyaikaisemman puhelimen lahjana ja ilahtui siitä, samalla sain luvan myydä hänen vanhan älypuhelimen nettikirppiksellä, ja sekin pääsi kierrätyslavan sijasta pienen lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi ensimmäiseen koulupäivään. Minimalismi on myös tavaran kierrättämistä.

Junarata Lempäälän ja Tampereen välissä

Ostolakossa saa aina olla, mutta mielestäni minimalistinen elämä on aika tylsää siinä vaiheessa, kun kieltäydyt toistuvasti kaikesta hienosta. Omassa tilanteessa kieltäydyin usein toisista paremmista kuulokkeista kotiin, koska minimalisti pärjää kuulemma yksillä. Nappikuulokkeet ovat ihan hyvät lenkkeilyyn, mutta kotikäytössä näistä oli varsin ikävää kuunnella musiikkia, vuoden alussa ostin paremmat korvat peittävät Sennheiserin kuulokkeet. Käytän niitä satunnaisesti myös työpaikalla.

Parempi ostolakko on sitä, että puntaroit ostoksia pitkään, ja jos kuukauden päästä asia tuntuu vielä tarpeelliselta — osta se. Jos aiot uusia kannettavan, säästä hieman rahaa, tähän voi mennä kuukausia tai viikkoja — mutta tee se. Jos raha on vihdoin kasassa, mieti oletko valmis vaihtamaan tätä rahaa kannettavaan. Kysy, palveleeko vanha kannettava sinua vielä puolisen vuotta. Päivitä tietokoneesi jos se on tänä iltana niin hidas ja ajastaan jäljessä, muussa tapauksessa sano rohkeasti ei ja kiitos.

Ymmärrän ostolakkojen tarkoituksen. En kuitenkaan ymmärrä sitä, miksi niin moni minimalisti vajoaa tähän samaan kuin minä, että mitään ei saa ostaa. Tai saa, mutta sen on oltava ruokaa, nettiä, vuokraa, sähköä ja kodin asioita. Vaikka älypuhelimesi jakaa sitä nettiä tietokoneelle hyvin, ennen pitkään akku kuluu, ja joudut ostamaan uuden puhelimen. Parempi tapa tässäkin asiassa on hommata puhelimesta riippumaton nettiratkaisu, näin älyluuri säilyy pidempään huippukunnossa.

Vinkkejä ostoksiin kaupoissa

  1. Älä osta mitään, jos mielessä on joku toinen. Älä yritä saada ystäviä, parisuhdetta tai mitään, ostamalla kalliita tuotteita iPhoneista Macbookeihin ja avoautoihin. Se tuo vain velkaa.
  2. Kirjoita ostoslista niin ruoka-, kivijalka- kuin nettikaupassa jo ennakkoon. Älä poikkea siitä tarpeettomasti ja isoissa hankinnoissa odota vähintään viikko. Ostaisitko ilman tarjousta?
  3. Kun haluat ostaa esimerkiksi vaatteen, voisiko vaatekaappisi täysistä hyllyistä löytyä jo jotain päälle pantavaa, kenties hintalapun kanssa? Käytä se mahdollisuus aivan ensimmäiseksi.
  4. Älä ota lainaa hankintoihin. Jos haluat ostaa älypuhelimen, säästä siihen 250 euroa, osta vasta sitten ilman korkoja ja kuluja. Pahimmassa tapauksessa saatat pärjätä ilman ja pitää rahat.
  5. Jos sinun on ihan pakko ostaa jotain, onko sen pakko olla uutta? Tarvitsetko 4G-modeemin kotiin, koska ADSL on kerätty rullalle? Osta kaiken ensisijaisesti käytettynä.
Ostolakko on tapa säästää rahaa, mutta ruokakaupassa saa olla tarkkana myös ostoksien aikana. Suurin osa halvoista tuotteista ovat alhaalla, koska ihminen katselee oletuksena keskihyllyihin.

Mene kyykkyyn ja poimi edullisia hintoja, vaikka aikaa valuisi enemmän, niin kunto nousee.

Loppusanat

Oletko minimalisti? Hyvä, niin minäkin. Minimalismi on kuitenkin parempaa, jos et ole niin pihi, eli joskus ihan oikeasti voi ja saa mennä syömään ravintolaan tai siihen lähipizzeriaan. Aivan, siihen lähipizzeriaan tai ravintolaan, jossa on aina mukava palvelu sekä maistuvaa pizzaa. Sitä paitsi kun olet minimalisti, ja rahaa säästyy kaiken aikaa, sinulla on varaa palkita itseäsi tällaisilla herkuilla. Ei siitä tavarastakaan kannata vauhdilla luopua, koska joskus sitä saattaa tarvita myöhemmin.

Vältä turhat rahan menetykset, puntaroi poistettavat asiat tarkasti, mutta samalla yritä puntaroida myös ovesta sisään matkustavaa uutuuspaitaa tai -vempelettä. Se voi olla myös kodinkone. Tiesitkö, että astiat voi pestä myös käsin? Jos teet sen ruokailun jälkeen, kaikki on hitusen helpompaa, ja voit jättää astianpesukoneen hankinnan väliin. Saatat välttyä siinä samalla myös keittiöremontilta. Muista se, että ostolakko ei ole paras tapa tulla minimalistiksi, mutta luovu ensin kaikesta turhasta.

Minimalisti saa halutessaan lähteä täysin vapaasti ulkomaille, totta kai. Vuoden 2016 jälkeen en ole kuitenkaan tätä tehnyt vuoden 2017 aikana, koska perustelin asiaa sillä, että olen edelleen minimalisti. Minimalisti voi pärjätä ilman matkaa. Vuonna 2018 kävin Saksassa ja se oli elämys noin viikon ajalta. Nyt ajattelin, että se oli kokemus, sellainen kokemus, joka antaa enemmän ja jää muistiin ikuisiksi ajoiksi. Muistan tämän Düsseldorfin kyllä edelleen ja matkailen sinne varmasti jatkossakin.

Oletko täydellisessä ostolakossa juuri nyt? Se parempi ostolakko on, no tietysti, parempi. Osta lihaa, osta siideri, osta jotain - jos se tuo iloa elämääsi. Mutta jätä tämä ylimääräinen sälä pois.

Sillä se on vastuun kantamista paremmasta maapallosta, minkä me kaikki ansaitsemme täällä.Jos halaut bilettää, niin biletä. Myös minimalisti saa pitää hauskaa, ainakin joskus, ja etenkin nyt.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia