Kuvaton reissu Viroon: "Muistikortti kaipaa sisältöä"

Matkustaminen repun kanssa
Kirjoitin joskus aiemmin valokuvaamisen vähentämisestä matkoilla, ja kaikki nuo seitsemän syytä ovat edelleen hyvin ajankohtaisia. Tämänkertaisella päivän risteilyllä Viroon en ole ottanut yhtäkään valokuvaa. Kävimme siellä ystäväni kanssa, sillä hän sai ilmaisia lauttalippuja Viking Lineen.

Koska olen ainoa ystävä — hän tiesi kenet pyytää mukaan. Meillä oli hauskaa, mutta valokuvauslaitteet olivat tiukasti poissa käsistämme. Valitettavasti tässä artikkelissa on kuitenkin kuva, koska teema menee "rikki" ilman valokuvaa, ja kierrätin tässä kuvan aiemmilta vuosilta repusta. Tein sen, koska matkustin vain ja ainoastaan yhden repun kanssa.

Minimalisti pärjää vähemmällä, ja sain laivan herkkuja mukaan ilman ongelmia tai suuria laukkuja, enkä toisaalta ostanut yhtään liikaa. Se ei ollut vain omituista tai kokonaan väärin, se oli vapauttavaa, ja kaikki tämä säästää samalla omituisista selkävaivoista. Tietenkin lähdetään nauttimaan ajasta, eikä ostamaan loputtomia määriä alkoholia SuperAlkosta. Omasta mielestäni alkoholia saa toki ostaa, mutta kohtuudella. Jos lataat kärryysi useita laatikoita, sinulla on ongelma. Alkoholiongelma.

Matka vain paranee ilman...

Matkalla tänne Viroon kohtasin lukuisia artisteja. Ystäväni teki saman havainnon, kaikilla oli jokin digikamera, tai älypuhelin kädessä bistron jälkeen. Kaikilla oli iso matkalaukku, tai jopa kaksi sellaista. Ajattelin, että mitä varten matkalle lähdetään, jos mukaan on otettava kannettava tietokone, vaatteita, kenkiä, tyynyjä — jotain ja aina lisää. Jotain, minkä he saavat mahtumaan isoon matkalaukkuun. Yksi olettamus on, että ihmiset hakevat olutta, mutta se ei erityisen halpaa laivalla sentään ollut.

Sinun matka voisi olla parempi, jos jätät turhan kotimaahan, tai jopa Viroon näistä syistä:

1. Kannettava tietokone ja gadgetit. Ymmärrän tässä työmatkailijoita, jotka tarvitsevat tietokoneita ja puhelimia — en kuitenkaan ymmärrä ainaisia lomamatkailijoita. Miksi kantaa mukana kannettavaa tietokonetta, kun voi kantaa kirjan, tylsiä hetkiä tappamaan? Jos mennään vaikka Viroon tai muualle rentoutumaan, parhaiten se onnistuu ilman nettiyhteyttä ja liittymään kuuluvaa EU-dataa. Vaikka liittymässä oli vain 4 Gt EU-dataa, se riitti hyvin, ja lähes kaikki gigatavut jäivät käyttämättä.

2. Isot matkalaukut ja kodin aarteet. Ymmärrän, että matkakuume on kova, ja mukaan halutaan ottaa ihan kaikki vähänkin tarpeelliselta vaikuttava. Määränpäässä sitä monesti huomaa, että suurinta osaa matkalaukusta ei tule edes katsoneeksi. Miksi tämä esine on täällä? Toisaalta ylimääräinen tila omassa matkalaukussa kannustaa kuluttamaan turhaan muotiin ja turhaan roskaan määränpäässä. Matkustan minimalistiset tavan huomioiden reppu selässä, se on toiminut hyvin, kangaskassi apuna.

3. Valokuvat ja videot. Määränpäässä on aiemmin julkaistua artikkelia lainaten paljon kuvattavaa. Voit kuvata museoiden helmiä, uusia asioita, vanhoja taloja ja hienoja nähtävyyksiä edestä. Kukapa tänä päivänä edes osaa kävellä historiallisen monumentin ohi ottamatta sitä elämänsä kauneinta valokuvaa omaksi? Valokuvaa aiheesta, josta netti on pullollaan vastaavia, paljon parempia valokuvia. Tarvitaan vain mobiilidataa ja kuva on täällä. Maailma pyörii ilman omia .JPG-kuvia matkalaukussa.

4. Shoppailu maissa. Shoppailu on kivaa, sillä me kuulemme vuoden aikana enemmän mainoksia kuin ihmiset ennen meitä koko elämänsä aikana, kaikki haluavat meidän kuluttavan. Niin oli myös Virossa. Kauppakeskuksia oli kaikkialla, mutta et voi korjata alakuloista mielialaa uudella paidalla, se ei ole mahdollista. Se auttaa hetkeksi, kunnes uuden paidan ilo kuivuu arjesta, ja tulet vaatimaan entistä uudempaa muotia ihmetellen rahan häviämistä tililtä. Toimi nyt ja säästä rahaa ostolakoilla.

5. Stressi ja muut pahat. Minimalismi ei tarkoita kaikesta luopumista matkoilla. Matka on elämys, etenkin jos ystävä edustaa maailman terävintä kärkeä. Ystävän kanssa voi shoppailun ja älypuhelimen etsimisen sijasta tutkia museon esineitä valokuvaamatta niitä, keskustalemalla niistä keskenään. Ystävän kanssa voi ihan hyvin juoda muutaman siiderin puiston penkillä. Ystävän kanssa voi käydä ravintolassa. Tämä on rahan kuluttamista, kyllä, mutta parasta tästä tekee elämys itse.

Elämys, joka ei häviä mielestäsi koskaan. Elämys, joka on shoppailua pysyvämpää.

Loppusanat

Arvostan matkailua, sillä se tuo iloa ainakin omaan elämään. Matkustaa ei siltikään tarvitse joka viikko, tai joka kuukausi, tai joka vuodenaika, tai edes kertaa enempää vuodessa. Sillä yksikin matka, joka on vietetty yllättävän monipuolisesti, antaa enemmän kuin osaat odottaa. Joskus kannattaa myös muistaa näistä edullisista matkoista — Suomessa matkaaminen ei paljoa maksa ja Viroon pääsee halvalla. Ota näitä useammin ja jätä Thaimaat sekä Etelä-Koreat nykyistä paljon vähemmälle.

Matkailu on ylipäätään rikkaiden hommaa. Velaksi en itse menisi mihinkään. Jos sinulla ei ole rahaa maksaa matkaa kerralla, sinulla ei ole varaa ostaa sitä velaksikaan. Velaksi kannattaa vain asunto, ja silloinkin vain, jos edullista vuokra-asuntoa ei ole saatavilla. Monet lähtevät matkoille yhdestä syystä: halutaan näyttää kuvia Facebookissa ja Instagramissa. Koskaan et saa Facebook-päivityksestä tietää velkojien laskuista. Pahimmillaan velkaantuminen voi tuoda vihaisen ulosottomiehen kotiovelle.

Kahden päivän aikana tutustuin laivaelämään ilman alkoholia, tutustuin paremmin tulevaan ystävääni esittämällä kysymyksiä saaden vastauksia, ihmettelin Viron kauniita rakennuksia, ja tulin voittaneeksi omat ajatukset. Ajatukset, jotka olivat paikallaan ihan jokaisella matkalla, myös Saksaan aiemmin. Virossa luulin, etten pystyisi matkaan ottamatta yhtään valokuvaa. Alussa se tuntui naurettavalta, ehkä jopa pelottavan mahdottomalta, mutta selvisin kotiin ilman uusia .JPG-tiedostoja.

Sillä edelleen on olemassa asioita, jotka jäävät kaikkein parhaiten mieleen ilman valokuvaa, tai videota hetkestä. Asioita, joita muistan kuin eilisen. Asioita, joihin ei tarvita tallennustilaa tietokoneella.

Oletko lähdössä reissuun lähiaikoina? Mukavaa matkaa ja muista matkustaa kevyesti.

Kommentit

Nata sanoi…
Aika on se mitä muuttaa ihmistä .
18 vuotta takaisiin menin käymään Viron kädessäni 4 matkalaukku ja kahdet rattaat täynnä kirpparilta ostettuja vaatteita , tavaroita ja muuta krääsä . Ystäville sukulaisille, lapsille , entisille naapureille ym .
Viime reissuna oli mukana samalainen reppu kun kuvassasi ja olin paljon onnellisempi .

Tämä kännykkä kädessä kulttuuri on ihan per...tä . Kun syntymäpäivinäkin jokainen vaan kuvaa koko ajan ja ei enää jutella saa.... Lapsenlapset tulee kerran vuodessa kylään ja pelaa koko ajan jotain pelejä … Inhottavaa kulttuurittomuus . ja kuka niitä miljoonia kuvia ikinä katsoo. ei kukaan … Se on niin totta että netti on täynnä kaikkea jota haluat katsoa muttei ystävän silmiä ja juttuja mitä saa jutella yhdessä ilman kameraa . Tykkään sun jutuista
Aika muuttaa kaiken. Jokainen ikääntyy koko ajan ja myös viisastuu matkalla. Netissä on paljon hienoja kuvia, joten uusia ei välttämättä tarvitse ottaa, paitsi jos kuvassa on itselleen tärkeitä ihmisiä - alkaen itsestä. Reppumatkailu tuo onnea!

Hienoa, että löysit tämän elämäntyylin, koskaan et ole liian vanha minimalistiksi. Vanhakin oppii matkustamaan kevyesti ja onnellisesti. Pelaaminen on väärin, kun tulee kylään, olen sitä itsekin huomannut. Aina kun tulen kylään, saatetaan olla katsomassa televisiota, tai läppäreillään. Siinä menee koko tapaamisen ilo!

Kiitos, että kommentoit ja hienoa, että tykkäät blogistani.

Onnea ja terveyttä sinulle sekä kaikille tutuillesi!

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona