Kuvaton reissu Viroon: "Muistikortti kaipaa sisältöä"

Kirjoitin joskus aiemmin valokuvaamisen vähentämisestä matkoilla, missä kaikki nuo seitsemän syytä ovat edelleen hyvin ajankohtaisia. Tämänkertaisella päivän risteilyllä Viroon en ole ottanut yhtäkään valokuvaa. Kävimmekin siellä ystäväni kanssa, sillä hän sai ilmaisia lauttalippuja Viking Lineen. Koska olen ainoa ystävä — hän tiesi kenet pyytää mukaan. Meillä oli hauskaa, mutta valokuvauslaitteet olivat tiukasti poissa käsistämme. Nyt tässä on kuitenkin kuva, koska blogini teema menee "rikki" ilman.

Minimalisti pärjää vähemmällä, ja sain laivan herkkuja mukaan ilman ongelmia tai suuria laukkuja, enkä toisaalta ostanut yhtään liikaa. Se ei ollut vain omituista tai kokonaan väärin, se oli vapauttavaa, ja kaikki tämä säästää samalla omituisista selkävaivoista. Tietenkin lähdetään nauttimaan ajasta, eikä ostamaan loputtomia määriä alkoholia SuperAlkosta. Omasta mielestä alkoholia saa toki joskus ostaa, mutta kohtuudella. Jos lataat kärryyn useita laatikoita, sinulla on ehkä ongelma... Alkoholiongelma.

Mitä ystävääni tulee, niin en tiedä kauanko jaksan hänen kanssa. Pitäjänmäeltä tuttu ystävä ei tunnu enää olevan niin ystävällinen minulle. Ennen päivän matkaa hän raivosi minulle siitä, että meinasin tulla Helsinkiin liian aikaisin. Hän ei ymmärtänyt sitäkään, että hänen ei tarvitse herätä aikaisin, vaan hoitaisin asioita. Seuraavaksi hän huusi, että hänelle ei saa tulla, koska hän asuu mielenterveystalossa. En jaksa häntä, ja muutenkin tässä mennyt usko suhteeseemme, hän on niin etäinen taas vaihteeksi.

En usko, että suhteesta tulee mitään hyvää. Vaikka saan ilmaisia matkoja Viking Lineen häneltä, niin sellainen tulee maksamaan satasia, kun mieheni vaatii laivalla ilmaisia ruokia, hetken oltuaan maissa kalleimman ravintolalounaan ilmaiseksi, ja sitten vielä kaljaa pitäisi Viinapörssistä ostaa. Ei koskaan mitään itse maksa, kertoo vain olevansa rahaton, valittaa heti jos ihmettelen liian kallista pihviä. Tulot eivät ole mitenkään mairittelevat tällä hetkellä, joten kummia en nyt pysty itsellenikään ostamaan.
Tuntuu oudolta, että vähän aikaa sitten olimme yhdessä hänen äidillä, ja hän meinasi halata minut puhki. Suutelimme siellä Ruskeasuon asunnolla ja nyt mies ei enää haluakaan sitä. Pettääkö hän minua?
Sitäkin sopii miettiä, mutta jotain outoa tässä on. Hän teki vuoden 2016 aikana täysin samalla tavalla, alun rakkaustarinan jälkeen suhde muuttui selviämiseksi, ja sain ajatuksen erota. Toinen kierros nyt.

Tämä reissu oli hänelle sillä tavalla ilmainen, että jouduin taas hankkimaan persaukiselle ruokaa.

Ulkomaanmatka tuonne Tallinnaan vain paranee ilman...

Matkalla tänne Viroon kohtasin lukuisia artisteja. Ystäväni teki saman havainnon, kaikillahan oli jokin digikamera, tai älypuhelin kädessä bistron jälkeen. Kaikilla oli iso matkalaukku, tai jopa kaksi sellaista. Ajattelin, että mitä varten matkalle lähdetään, jos mukaan on otettava kannettava tietokone, vaatteita, kenkiä, tyynyjä — jotain ja aina lisää. Jotain, minkä he saavat mahtumaan isoon matkalaukkuun. Yksi olettamus on, että ihmiset hakevat olutta, mutta Viro-olut ei erityisen halpaa laivalla sentään ollut.

Laiva on suljettu alue, ja ihan kaikki oli kallista, alkaen ruoasta. Frugalistina otan omia eväitä mukaan. En koskaan maksa kalliita aamupaloja laivan bistrossa. Jos haluat tulla vauraaksi, sinun täytyy säästää kaikesta mistä voit, jopa laivalla tai lennoilla. Pääteasemalla ystävä on toki hieman vaativa, ja hän käy Viron parhaimmissa ravintoloissa Jyrin piikkiin. Samalla ei kuitenkaan heru mahdollisuutta yhteiseen kuvaan. Luulen, että hän ei halua sitä yhteiskuvaa, koska hän ei enää rakasta minua etsien uutta.

Christian rakastaa usein sitä, että voi laittaa äidille kuvaviestin siitä, että on juuri syömässä ravintolan kalleinta ruokaa kertomatta sen tärkeimmän eli kenen piikkiin. Joskus ulkomaanmatka paranee ihan sillä, että menet sinne yksin, vaikka viereesi haluaisi aina joku toinen. Olisin toki käynyt ravintolassa itsekin mainion päivän vuoksi, mutta nyt jouduin tosiaan maksamaan myös toisen ateriat. Tämä tulee kalliiksi tietäen, että mies ei enää edes rakasta minua. Voi olla viimeinen matka, tai sitten ehkä ei...

Viron koripallokenttä, kuva löytyi Splashista

Sinun matka voisi olla parempi, jos jätät turhan kotimaahan, tai jopa Viroon näistä syistä:

1. Kannettava tietokone ja gadgetit. Ymmärrän tässä työmatkailijoita, jotka tarvitsevat tietokoneita ja puhelimia — en kuitenkaan ymmärrä ainaisia lomamatkailijoita. Miksi kantaa mukana kannettavaa tietokonetta, kun voi kantaa kirjan, tylsiä hetkiä tappamaan? Jos mennään vaikka Viroon tai muualle rentoutumaan, parhaiten se onnistuu ilman nettiyhteyttä ja liittymään kuuluvaa EU-dataa. Vaikka liittymässä oli vain 4 Gt EU-dataa, se riitti hyvin, ja lähes kaikki gigatavut jäivät käyttämättä.

2. Isot matkalaukut ja kodin aarteet. Ymmärrän, että matkakuume on kova, ja mukaan halutaan ottaa ihan kaikki vähänkin tarpeelliselta vaikuttava. Määränpäässä sitä monesti huomaa, että suurinta osaa matkalaukusta ei tule edes katsoneeksi. Miksi tämä esine on täällä? Toisaalta ylimääräinen tila omassa matkalaukussa kannustaa kuluttamaan turhaan muotiin ja turhaan roskaan määränpäässä. Matkustan minimalistiset tavan huomioiden reppu selässä, se on toiminut hyvin, kangaskassi pikku apuna.

3. Valokuvat ja videot. Määränpäässä on aiemmin julkaistua artikkelia lainaten paljon kuvattavaa. Voit kuvata museoiden helmiä, uusia asioita, vanhoja taloja ja hienojakin nähtävyyksiä edestä. Kukapa tänä päivänä edes osaa kävellä historiallisen monumentin ohi ottamatta sitä elämänsä kauneinta valokuvaa omaksi? Valokuvaa aiheesta, josta netti on pullollaan vastaavia, paljon parempia valokuvia. Tarvitaan vain mobiilidataa, ja pian kuva on täällä. Maailma pyörii ilman omia .JPG-kuvia matkalaukussa.

4. Shoppailu maissa. Shoppailu on kivaa, sillä me kuulemme vuoden aikana enemmän mainoksia kuin ihmiset ennen meitä koko elämänsä aikana, kaikki haluavat meidän kuluttavan. Niin oli myös Virossa. Kauppakeskuksia oli niin kaikkialla, mutta et voi korjata alakuloista mielialaa uudella paidalla, se ei ole mahdollista. Se auttaa hetkeksi, kunnes uuden paidan ilo kuivuu arjesta, ja tulet vaatimaan entistä uudempaa muotia ihmetellen rahan häviämistä tililtä. Toimi nyt ja säästä rahaa omassa ostolakossa.

5. Stressi sekä muut paheet. Minimalismi ei tarkoita kaikesta luopumista matkoilla. Matka on elämys, etenkin jos ystävä edustaa maailman terävintä kärkeä. Ystävän kanssa voi shoppailun ja älypuhelimen etsimisen sijasta tutkia museon esineitä valokuvaamatta niitä, keskustelemalla niistä ihan keskenään. Ystävän kanssa voi ihan hyvin juoda muutaman siiderin puiston penkillä. Ystävän kanssa voipi käydä ravintolassa. Tämä on kuluttamista, mutta parasta tästä tekee elämys itse, jos maksatte puoliksi.

Tallinnan vanhaa kaupunkia

Minusta tuntuu, että matka olisi parempi yksin. En tehnyt maissa juuri mitään, koska mieheni valitti pahaa oloaan, ja halusin nähdä Tallinnaa kunnolla. Jos lähdin omin päin, hän paheksui sitä jotenkin. Ehkä luuli, että menen hakemaan seksiseuraa tai jotain, kun ainoa asia oli tehdä jotain järkevää. Sehän ei ole minusta järkevää, että astutaan Tallinnaan ja istutaan loppupäivä kahvilassa... Ymmärrän, että masentunut tarvitsi lepoa, mutta että tuntikaupalla lepoa? Mitä oikein rakastan tässä miehessä?

Elämys, joka ei häviä mielestäni koskaan. Elämys, jossa istuin vain ja odotin kotiinpaluuta. Mieheni oli poissaoleva ja ihan varmasti etsi Match.comista uutta seuraa. Niin tähänkin asti ja mie maksoin. Enpä ehkä tässä vaiheessa tee mitään, mutta pahoin pelkään, että pian on pakko. En voi olla maksumiehenä, katsella vierestä kun toinen on samaan aikaan Match.comissa, etsimässä lisää tulovirtoja. Hän haluaisi sammuttaa omat velat muiden veloilla. Velkaan en elämässä ryhdy, enkä nauti toisten maksusta.

Aina välillä tulee käsky maksaa 400 euroa, sitten 500 euroa, ja toisinaan halutaan kuitata seuraavan kuukauden vuokran Jyrin tilipussista. Hän ei ymmärrä, että olen jo satasilla häntä elättänyt, enkä voi millään maksaa koko ajan jotain. En etenkään, jos suhteesta ei saa enää edes rakkautta irti. Jos olisin hänen tilanteessa, niin muuttaisin sieltä Helsingistä helvettiin, paljon on Suomessa oikeasti edullisia alle 500 euron asuntoja. Vaikka hän asuu Hekalla, asunnot ovat silti kalliita vuokrata persaukiselle.

Yhteenveto: tällainen parisuhde ei toimi, milloin tajuaisin erota vihdoin

Arvostan matkailua aina, sillä se tuo iloa ainakin omaan elämään. Matkustaa ei siltikään tarvitse joka viikko, tai joka kuukausi, tai joka vuodenaika, tai edes kertaa enempää vuodessa. Sillä yksikin matka, joka on vietetty yllättävän monipuolisesti, antaa enemmän kuin osaat odottaa. Joskus kannattaa myös muistaa näistä edullisista matkoista — Suomessa matkaaminen ei paljoa maksa ja nyt Viroon pääsee halvalla. Ota näitä useammin ja jätä Thaimaat sekä Etelä-Koreat nykyistä paljon vähemmälle.

Matkailu on ylipäätään rikkaiden hommaa. Velaksi en itse menisi mihinkään. Jos sinulla ei ole rahaa maksaa matkaa kerralla, sinulla ei ole varaa ostaa sitä velaksikaan. Velaksi kannattaa vain asunto, ja silloinkin vain, jos edullista vuokra-asuntoa ei ole saatavilla. Monet lähtevät matkoille yhdestä syystä: halutaan näyttää kuvia Facebookissa ja Instagramissa. Koskaan et saa Facebook-päivityksestä tietää velkojien laskuista. Pahimmillaan velkaantuminen voi tuoda vihaisen ulosottomiehen kotiovelle.

Olen kuitenkin turhautunut meidän homosuhteessa. Tuntuu, että saan koko ajan maksaa toisen kuluja yhteisillä matkoilla. Jos päästään Ruskeasuoon, sielläkin hän aina vaatii minua ostamaan ruoat. Astiat siellä ovat aina likaisia, eikä pesuainetta löydä mistään, viimeksi olivat vessapaperit loppu. Ymmärrän, että hän on masentunut ja on varmasti syytön tilanteeseen, mutta itse en enää jaksa. Hän raivoaa joka matkalla, ja unohtaa mitä olen tehnyt hänen vuoksi. En jaksa, että hän ei edes vastaa puhelimeen.

Kahden päivän aikana tutustuin laivaelämään ilman alkoholia, tutustuin paremmin tulevaan mieheeni esittämällä kysymyksiä saaden huonostikin vastauksia, ihmettelin Viron kauniita rakennuksia, ja tulin voittaneeksi omat ajatukset. Ajatukset, jotka olivat paikallaan ihan jokaisella matkalla, myös Saksaan aiemmin. Virossa luulin, etten pystyisi matkaan ottamatta yhtään valokuvaa. Se tuntui hauskalta, ehkä jopa pelottavan mahdottomalta, mutta selvisin kotiin taidolla ilman tuoreita .JPG-kuvatiedostoja.

Sillä edelleen on olemassa asioita, jotka jäävät kaikkein parhaiten mieleen ilman valokuvaa, tai videota hetkestä. Asioita, joita muistan tässä kuin eilisen. Asioita, joihin ei tarvita tallennustilaa tietokoneella. Miehen kanssa joutuu puhumaan asiasta, jos hän siihen ylipäätään pystyy :) Jotain outoa siinä on.

Oletko lähdössä reissuun lähiaikoina? Mukavaa matkaa ja muista matkustaa kevyesti.

Kommentit

Nata sanoi…
Aika on se mitä muuttaa ihmistä .
18 vuotta takaisiin menin käymään Viron kädessäni 4 matkalaukku ja kahdet rattaat täynnä kirpparilta ostettuja vaatteita , tavaroita ja muuta krääsä . Ystäville sukulaisille, lapsille , entisille naapureille ym .
Viime reissuna oli mukana samalainen reppu kun kuvassasi ja olin paljon onnellisempi .

Tämä kännykkä kädessä kulttuuri on ihan per...tä . Kun syntymäpäivinäkin jokainen vaan kuvaa koko ajan ja ei enää jutella saa.... Lapsenlapset tulee kerran vuodessa kylään ja pelaa koko ajan jotain pelejä … Inhottavaa kulttuurittomuus . ja kuka niitä miljoonia kuvia ikinä katsoo. ei kukaan … Se on niin totta että netti on täynnä kaikkea jota haluat katsoa muttei ystävän silmiä ja juttuja mitä saa jutella yhdessä ilman kameraa . Tykkään sun jutuista
Aika muuttaa kaiken. Jokainen ikääntyy koko ajan ja myös viisastuu matkalla. Netissä on paljon hienoja kuvia, joten uusia ei välttämättä tarvitse ottaa, paitsi jos kuvassa on itselleen tärkeitä ihmisiä - alkaen itsestä. Reppumatkailu tuo onnea!

Hienoa, että löysit tämän elämäntyylin, koskaan et ole liian vanha minimalistiksi. Vanhakin oppii matkustamaan kevyesti ja onnellisesti. Pelaaminen on väärin, kun tulee kylään, olen sitä itsekin huomannut. Aina kun tulen kylään, saatetaan olla katsomassa televisiota, tai läppäreillään. Siinä menee koko tapaamisen ilo!

Kiitos, että kommentoit ja hienoa, että tykkäät blogistani.

Onnea ja terveyttä sinulle sekä kaikille tutuillesi!

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"