Löydätkö aikaa lukuhetkelle Caruna-epidemiasta?

Yksin Väinö Paunun bussissa
Jokainen tietää että juuri nyt ja jo viikkoja putkeen jutellaan epidemiasta. Sen nimi on Corona. Pidempään ollut epidemia Suomessa on kuitenkin tuttu Caruna. Caruna-epidemiassa maksamme liian paljon sähköstä. Mitä kommentoit, kysyn. Coronaan voi sairastua, mutta Carunasta kärsit jo vuosia.

Mediassa uhkaillaan ikävillä kuolemilla, ehkä joku meistä on seuraava potilas. Älä anna kuitenkaan pelolle valtaa. Ulkona liikkumista on nyt rajoitettu, mutta autottomana on pakko käyttää busseja. Vihreä kansanedustaja ei tajua, että kaikilla ei ole vielä sähköautoja. 15. maaliskuuta palasin tutusta saunasta kotiin ja sattui kohdalle mukava jo tutuksi tullut naiskuski. Paunulainen naiskuski.

Epidemian suuresta uhasta huolimatta jäin mielelläni etupenkkiin juttelemaan. Juttelimme Coronasta. Naiskuskin mukaan media on mennyt liian pitkälle. Ihmiset hamstraavat vessapaperia, vaikka se on vähiten tarvittava asia, kun olet kuumeessa kotivuoteella. Kuski pahoitteli omaa muutaman minuutin myöhästymistä, sillä kireillä aikatauluilla ei ehdi edes vessaan, joten kävimme vetämässä pikku lenkin ABC:llä. Kyseinen hetki oli ainutlaatuinen minulle, koska olin yksin bussissa kriisin keskellä.

Kaikki puhuvat: älä mene ulos ja pese kädet

Etupenkillä oli hyvin aikaa miettiä, kunnes kuski palasi. Vaikka tiesimme, että Vaitista ei bussiin nouse ketään, hänen oli pakko jatkaa sinne. Se myöhästytti meitä parilla minuutilla. 1C, joka vaihtuu linjaan 1B on niin pitkä reitti, että päätepysäkillä ei ole aikaa seistä. Bussikuskin arki on kovin kiireistä, kun itse teen lähinnä etätöitä pandemian keskellä. Naiskuski piti tätä iloisena juttuna kannaltani, mutta toistaiseksi linja-autoja ei voi ajaa etänä. Meitä nauratti myös se, että käsihygienia on otsikoissa.

Minkälaisina ihmisinä meitä oikein täällä pidetään, jos hallitus kuvittelee, ettemme osaa pestä käsiä. Osaammeko edes äänestää? Tänä aikana hallitus on kieltänyt meiltä kaiken: uimahallit ovat kiinni, leffateatterit ovat kiinni ja isoihin joukkoihin ei saa kokoontua. Toisaalta mikäli alkoholi maistuu, tervetuloa klubiin tai lähipubiin. Jos kielletään, niin miksei kielletä sitten kaikkea? Ravintolassa voidaan aina syödä hyvin 30 eurolla, mutta samalla rahalla syö kotioloissa viikon jos toisenkin.

Toisaalta mitä voit ostaa kaupasta juuri nyt? Ihmisistä on tullut leipureita, koska jauhot ovat loppu. Leipureilta kuitenkin pääsi unohtumaan, että leipä tarvitsee hiivaa, ja sitä oli lähi-Lidlissä riittämiin. Vessapaperista oli hyvin pulaa, vaikka voimme nauttia Bidee-suihkusta vieressä. Vettä hamstrattiin kanistereissa, vaikka vesihana ei ole ainakaan minulla rikki. Lihaa, kanaa, kalaa ostettiin miettimättä, mutta tehokkaan tuotannon takia sitä tulee aina lisää. Kävin myöhemmin, ja ostin tuoreempaa.

Kintulammin kodat pidetään suljettuina 13.4. asti epidemian vuoksi

Kauan emme jutelleet, koska hyvässä seurassa minuutti on sekunteja ja tunti on minuutteja. Lopuksi kiittelin naiskuskia hyvästä työstä, että autottomanakin pääsee jonnekin, ja sain kuulla vielä runsaat illanjatkot. Tällaista ei kuule edes satukirjoista, mutta tämä kuski on juuri oikeassa ammatissa. Eniten mietin sitä hetkeä, kun juteltiin Coronasta sekä hänen arjesta kuljettajana. Paunu on ilmeisesti hyvä työpaikka, koska hän oli tullut sinne Länsilinjoilta. Uskon, että tämä oli suuri menetys heille.

Corona-etätyö alkoi meillä hyvin. IT-osasto pyörii etänä. Meitä ei rajoita muu kuin netin toimivuus työtehtävissämme. Kotoa toimimalla säästin aikaa, niinpä aloittelin jo seitsemältä. Päätin työt kahden maissa ja lähdin Paunun bussilla reissuun. Ennen viittomista en edes tiennyt mitään kuskista, kunnes lähempänä huomasin hänet. Naiskuski, joka oli oikeassa ammatissa. Tervehdin häntä ja jatkettiin siitä mihin sunnuntaina jäätiin. Maanantai oli parhaimpia koskaan, koska matkustin linjan loppuun.

Mitähän ihmeellistä siinä oikein on, että matkustaja juttelee kuskille? Se oli mahtavaa aikaa, kun ääntä kuului ihan koko ajan, ja takana olevat istuivat ihmeissään kun juttelimme sähköbusseista, Pohjolan Liikenteestä, työmaista ja hänen työpäivistä. Emme jutelleet Coronasta sanallakaan, koska aihe on mielestämme niin kulunut. Mediassa siitä puhutaan kaikkialla, mutta emme pelkää erottua massasta. Sähköbussi kiinnosti sen verran enemmän meitä, että muusta ei ollut haluja jutella vielä hetkeen.

Kangasalla: viimeisestä vessapaperisäkistä tapeltiin

Saavuin kaupungin Prismalle, mutta halusin samalla kyydillä takaisin. Sovittiin, että tulen kello 16.00 takaisin, koska hän lounastaa vielä hetken. Kävelin lenkin ja näin omin silmin kuinka viisaat ihmiset tappelivat viimeisestä vessapaperisäkistä. Näin omin silmin kuinka vesipulloista oli pulaa, mutta kukaan ei ole kuitenkaan puhunut liian kalliista sähköstä. Ketään ei kiinnosta sellainen juttu, koska liian kalliiseen sähköön ei todellakaan kuole, eikä se aiheuta pelkoa vuodeosastolle joutumisesta.

Sekuntiakaan aiemmin naiskuski ei ole lähtenyt, vaikka tulin viime tippaan. Paluumatka meni pääosin rauhallisesti, mutta ennen poistumista kotilinjan toisessa päässä juttelin vielä hetken oikein hienoista maisemista. Kyseiselle kuljettajalle ne ovat äärimmäisen tuttuja, koska linjapaketissa on tällä hetkellä vain yksi linja. Samalla tulin miettineeksi mitä muuta hienoa elämässä on: minulla on koti, minulla on työ, minulla on polkupyörä ja minulla on bussikortti. En ole masentunut nauttien Paunun kyydistä.

Hallitus on yrittänyt koko ajan viedä aitoa vapautta meiltä. Kouluja on suljettu, lentoja on peruttu, eikä uimahalliin pääse. Myöskään leffojen ihanaan katseluun kaupungilla ei ole tällä hetkellä tilaisuutta. Suurhallien sulkeminen tilapäisesti oli minulle kova pala, koska erosin noin yhdeksän kuukautta sitten narsistista. Tammikuun ensimmäisenä päivänä tein järeän lupauksen elämääni. Joka toinen perjantai uimahallissa työpäivän jälkeen. Maaliskuussa tähän tuli loppu, mutta en lopeta unelmaani kesken.

Autottomana on pakko käyttää Väinö Paunun busseja (#143)

Muutin tapahtumaa. Se on jatkossa mitä tahansa urheilua, jotta paino laskee vielä. Ensimmäinen uimahalliton perjantai sisälsi tunnin kävelyä Pirkkalan metsien halki Toivioon. Toisena perjantaina pyöräilin koko tunnin ajan. Jatkossa voisin myös sekoittaa juoksun kävelyyn, mutta periksi en anna. Vasemmistolainen hallitus ei saa minua pysymään kotisohvalla. En halua masentua neljän seinän taakse. Nautin siitä, että elämässä tapahtuu koko ajan. Toivon, että epidemiatilanne rauhoittuu.

Samalla en voi olla valitettavasti huomaamatta kuinka ihan joka paikassa Coronaa mainostetaan niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla lehdissä. Vaikka uskon, että epidemia on aito, niin paljon paremmin voin silloin kun en seuraa jatkuvasti uutisia. Olen huomannut, että ilman uutisia oma vointi on parempaa. Pystyn nauttimaan usein silloinkin, kun muut eivät. En pelkää, en huolestu, vaan yritän ottaa ilon irti jokaisesta päivästä. Silti kotona oleminen tulee olemaan etätyön takia päivittäistä vielä viikkoja.

Etätyö on mahtavaa, mutta ihmiskontaktit jäävät pois. Samalla jää pois rakkaat bussimatkat töihin ja töistä kotiin. Pyrin kuitenkin käyttämään busseja vapaa-ajalla, sillä olenhan maksanut bussikortista vuodeksi. Sähkönkulutus kasvaa, mutta lentoja perutaan koko ajan. Alkuperäinen tarkoitus oli lähteä Saksaan perinteitä kunnioittamaan, mutta epidemia sai harkitsemaan kotimaista vaihtoehtoa. Myös kotimainen vaihtoehto peruuntui ja nyt ajattelin jatkaa aiemmin sovittua matkailulakkoa.

Matkailulakko jatkuu myös tänä vuonna

Jos lähdetään nyt siitä että myös kotona istuminen maksaa rahaa. Kiitos Caruna-epidemian, maksan silloinkin sähköstä, vaikka päävirtakytkin on Pois-asennossa. Omalla kohdalla voidaan puhua Elenia-epidemiasta, mutta vaikka se on minusta kallis, Caruna on vieläkin kalliimpaa. Sähköä tarvitsin myös silloin, kun tilasin matkailulipun Kuopioon. Tiesin, että lentoja tullaan perumaan, vaikka agendani oli nauttia kovista Hardstyle-bileistä joka toinen vuosi. Viimeksi kävin tanssimassa 2018 ja 2016.

Pääsiäisen aikaan 2020 unelmani oli toteutua, kunnes tuli Corona-virus tähän maailmaan. Onneksi en tilannut vielä mitään, koska kyseinen lento Düsseldorfiin on peruttu. Myös tapahtuma voidaan perua, mikäli saksalaisviranomaiset niin haluavat. Niinpä päätin helmikuussa kokea mistä onkaan Kuopio tehty. Ideana oli lähteä uimaan ja nauttimaan kolmesta yöstä hotellissa. Maaliskuussa Onnibussilta saapui yllätys: tilaamiani vuoroja ei liikennöidä, joten en pääse nyt edes Pohjois-Savoon.

Liput hyvitetään tuleviin matkoihin, mutta hotellista hain täyttä hyvitystä. Corona-epidemiamme sai miettimään onko matkailu hotellia vaatien kaikki kaikessa? Mihin muuhun voisin käyttää 207 euroa, joiden avulla olisin päässyt nukkumaan öitä Kuopiossa. Täällä saan asua samalla rahalla lähes puolet kuukaudesta. Itse asiassa toivon että ihmiset tajuavat sen itsekin, että lentomatkailu ei voi olla ainoa tie onneen. Näillä näkymin loppuvuosi menee kuten tähänkin asti: vähin reissuin kotimaassa.

Hardstyle, 4G ja kävely (114 min, 13 000 askelta, 1 792 kaloria, 11 km)

En tiedä onko minussa vikaa. Ahdistunko siitä, että myöhästyisin lentokentälle. En tiedä kaipaanko oikeasti mitään vaihtelua normaaliin elämään, josta nautin joka päivä. Minulle riittää se, että minulla on koti, hyvä sisustus, polkupyörä, työpaikka ja elektronista tanssimusiikkia. Lentokenttä ei voi olla ratkaisu parisuhdeongelmiin. Lentokenttä ei voi olla ratkaisu työkuormaan. Lentokenttä ei voi olla ratkaisu sujuvaan arkeen. Tyytyväisyys ei tule tuhlaamalla koskaan, siksi matkailulakko.

Olen kiitollinen matkailulakolle, joka alkoi vuodesta 2019 virallisemmin, ainakin jos blogiani luet. Olen säästänyt tosi paljon lennoista sekä hotelleista. Olen säästänyt sillä, että ei ole tarvinnut ostaa tuliaisia itselle tai sukulaisille. Entä minkälaisia matkailuja tulen sallimaan itselleni jatkossa ja kuinka usein? Pääasiallinen matkailu minulla tapahtuu jatkossakin Nyssen vuosikortilla AB-vyöhykkeellä. Kerran kuukaudessa saan käydä muissa paikkakunnissa Suomessa, vaikkapa Valkeakosken liikenteellä.

Lentomatkoja tulen varmasti joskus tekemään, mutta hallitusti kerran muutamassa vuodessa. Tällä hetkellä sallin muutaman päiväreissun Viroon vuodessa esimerkiksi kuuden kuukauden välein. Vaikka saisin töistä lomaa, viettäisin sen todennäköisesti Thaimaan sijasta AB-vyöhykkeellä tamperelaisissa maisemissa. Olen paljasjalkainen tamperelainen Pirkkalasta, aina. Suosittelen tätä samaa muillekin: lentämällä saastutat, mikä oli yksi syy vähentää lentomatkailua suosimalla matkailulakkoa.

Loppusanat

Puhukaamme epidemiasta. Mikään ei kannata. Väärin. Kotona istumisen toimettomuus masentaa. Jos pelkäät elantosi kohtaloa niin aloita pienestä yrittäjyydestä. Jos sinulla ei ole vieläkään säästöjä, niin nyt on korkea aika aloittaa ja varautua näin seuraavaan epidemiaan. Jos istuisin vain kotona lukiessani näitä roskalehtiä, olisin varmasti makuulla aamusta noin iltamyöhään. Sehän ei palauta mitään hyvää parhaaseen elämääsi. Uimahalli on ehkä kiinni, mutta pääseehän sitä järveenkin uimaan.

Hallitus neuvoo, mutta etkö voisi itse kertoa itsellesi mikä on sinulle kaikkein parasta? Ei se ainakaan kotona istuminen voi olla. Carunaan liittyen peli on ehkä jo menetetty: sähkö on kallista jatkossakin. Corona tulee jos on tullakseen. Maailman ilmiöitä ei voi vasemmisto pysäyttää. Eikö ole muutenkin niin, ainakin roskalehtiä lukiessa, että mitä teetkään teet sen aina väärin! Tämä pätee varmasti myös Corona-uutisointiin, koska pitihän sen arvata. Eihän kukaan nyt käsiä osaa pestä. Koskaan.

Epidemioiden aikana olen varma, että sähkölaskuni ei ainakaan nykyisestä laske, eikä uimahalli aukea tänään. Siitä olen varma, että jättäytymällä uutismediasta voit kävellä ulkona ilman hengitysmaskia ja kertakäyttökäsineitä. Kaupassa on riittävästi kotiruokaa aikana, jona hamstraajat ovat omansa tuurilla ostaneet vuosikausiksi. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä tuoreille ostoksille Väinö Paunun bussilla. En nimittäin halua että tämän myllerryksen keskellä taitavat bussikuskit lomautetaan kotiin.

Olen ehkä matkailulakossa, mutta AB-vyöhykkeillä Väinö Paunun bussissa on vielä tilaa.

Nähdään tamperelaisella #linjalla1 maskilla tai ilman. Valinta on sinun.

Kommentit

Rolle sanoi…
Piti katsoa monta kertaa, että onko tämä kirjoitettu kuukausi sitten vai todellakin tänään.

Kaikki ravintolat, pubit ja klubit ovat olleet Jyväskylässä ja suurimmassa osassa Suomea kiinni jo pari viikkoa. Minusta hallituksen toimeenpanemat rajoitukset olisi pitänyt aloittaa jo 1-2 kuukautta sitten. Olet ymmärtänyt koko asian aivan nurinkurisesti; Ihmiset osaavat pestä käsiään, mutta täytyy ymmärtää, että ei kukaan kuuntele, jos telkkarissa sanotaan että "voit jatkaa elämääsi normaalisti, mutta kannattaa muuten välttää julkisia paikkoja tai ihmisiä". Ei kukaan ota kuuleviin korviinsa.

Ihmiset ajattelevat vain omaa napaansa, eikä heitä kiinnosta tehdä mitään, jos ei ole "pakko". Siksi on hyvä, että maan johto linjaa asioita, mikä pistää ihmisiä miettimään ja toimimaan. Katso miten menee jenkeissä, tai vielä pahempi: Ruotsissa, jossa ei vieläkään rajoiteta hallituksen toimesta mitään. Koulut ovat edelleen auki, samoin ravintolat ja kadut. Tartunnat kasvavat exponentiaalisesti. Yksi ihminen voi tartuttaa yli 50 000, vaikka ei itse sairastaisikaan. Tämä ei ole mikään flunssa, vaan ihmishenkiä vaativa äärettömän herkästi leviävä kulkutauti.

Sanot, "Corona tulee jos on tullakseen". Ei, se on jo tullut ja tätä menoa jäädäkseen. Maailman terveysasiantuntijoiden mukaan tässä voi mennä helposti vuosia. Kyllä, vuosia. Ja uskon siihen itsekin, sillä ihmiset ovat idiootteja. Voi olla, että immuniteetti ei säily riittävän pitkään parantuneilla, tai että rokotetta ei keksitä vuoteen. Maat eivät voi sulkeutua vuosikausiksi, joten pakostikin tulee useita aaltoja.

Onneksi itse en introverttina kaipaa reissailua, uimahalleja, ravintoloita tai ihmisiä.
Kiitos ajastasi kommentoida.

Kyllä, kirjoitin tämän jo viime kuussa. Ajastin tulemaan eiliseksi. Ravintolat ja baarit tosiaan tässä ajassa käskettiin sulkeutumaan, mutta ainakin take away toimii ja sen lisäksi kebab-paikat ovat auki ainakin täällä ihan normaalisti. Corona tulee jos on tullakseen, ihmisiin, mutta on totta että epidemia on jo päällä ja pahenee. On kuitenkin kahdenlaisia näkemyksiä: ne jotka uskovat pelkoon täysin ja ne jotka jatkavat elämää tästä pelosta huolimatta. Olen itsekin introvertti, mutta uimahallissa käyminen on ollut hyvää terapiaa ja tae hyvään kuntoon.

Sekin harmitti, että lenkkisaunat on pistetty kiinni, mutta en voi lakata itse elämästä. Kauppa-asioita on hoidettava tästä kriisistä huolimatta. Olen muutenkin sellaisia ihmisiä, että elän täysillä joka päivä, ja lopetan vasta sitten kun on pakko.

Jos elää pelossa koko ajan istuen vain kotona, onko se elämää?

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia