Jätin narsistin vuosi sitten: "Paunulla vapauteen"

Valkeakoskella on tunnelmaa
Vuosi sitten tänään tilasin illan viimeisen nettilipun kotiin Tampereelle ja pääsin Paunun pikavuorolla pikavapauteen. Jollaksessa asunut miesystävä sai miettimään vaihtoehtoja. Se on kuin lomaa, joka ei pääty koskaan. Näin saatat tuntea itsekin, kunhan olet ilman narsistia hetken. Pian hyvä hetki muuttuu kuukaudeksi ja kuukausi vuodeksi. Hyvä niin!

En paneudu suhdeongelmiin, vaan elämään sen jälkeen. Suhteessa olleista suurongelmista, erityisesti kumppanini narsismista ja epävakaasta persoonallisuudesta, voit lukea lisää täältä. Vuoden maltoin olla erossa ja vapautta ei voi sanoiksi pukea. Uskon, että pärjään omillani myös jatkossa. Vihdoin saan elää elämääni ilman että joku muu ottaa sen haltuun. Valkeakoski oli yksi parannuskeino niistä kaikista, ja tämä ei ole vitsi.

Älä ihmettele, mutta lähes koko materiaali on sieltä kotoisin. Yksi päivä minusta tulee joku, vaikkapa paljasjalkainen valkeakoskelainen. Tälle kaupungille olen ikuisesti kiitollinen. Sen lisäksi, että sain täältä kätevän ammatin, rakastuin paikalliseen metsään ja alueisiin. Paikkakunnalla olen vapautunut, tietyllä tavalla aika rento. Täällä oli kiva käsitellä elämän ilot ja surut. Vuoden kunniaksi päätin juhlia kunnolla ja tein videon ilon viimeistelemiseksi. Valkeakoskella tietenkin, missä muuallakaan?
Minun on löydettävä polkuni ja opittava elämään ilman sinua nyt.

Jokaisella hengityksellä. Jokaisella askeleella. Jokaisella ajatuksella. Yritin, mutta jaksoin. Lähtöhän harmitti ajoittain, se sai miettimään toistakin. Tunsin hänen kivut lopuksi, mutta enää en kadu.

Vapautta oppitunnin jälkeen

Tästä on puhuttu aiemmin, mutta puhutaanpa vielä. Elämä suhteen jälkeen voi olla hankalampaa kuin narsistin kanssa. Tämä perustuukin siihen, että lähdön jälkeen olet kyllä villi ja vapaa, mutta on ensin korjattava itseäsi pala kerrallaan. Se työllistää kaikkein eniten. Työ kuitenkin palkitaan: vihdoin voin lähteä linja-autolla maisemien luo. Vihdoin voin kuunnella rakastamaani musiikkia ja syventyä siihen lyriikkatasolla. En ehkä osaa laulaa, mutta osaan nauttia tanssimusiikista täysin siemauksin.

Se on äärimmäisen iso juttu löytää itsensä, vihdoin. Unettomia öitä, loputtomia riitoja, kaikki tämä vähättely ja päällesi käyminen, painokelvottomat haukut. Se pilkkoo vahvemmankin palasiksi. Sinun täytyy tehdä se työ, likainen työ, ja sen jälkeen vapaus kyselee meitä. Saavuttuasi vuoren huipulle voit nähdä auringon. Koet tuulen voiman uppoutuen syvällisemmin tanssimusiikkiin. Kuulet ne iloiset lyriikat, jotka 365 päivää sitten olivat laittomia. Narsistin kanssa ei nimittäin saa olla iloinen.

Nyt saa rajattomasti, koska olen sentään yksin. Nyt tajuan, että palattuani kotiin, en joudu konfliktiin. Jos menen ostoksille, en enää riitele aiheesta mitä tänään syötäisiin. Jos kysyn jotakin naapurilta, saan vastauksen hyvin nopeasti. Viesteihini vastataan enkä joudu soittaessani umpikujaan. Se on kuin uusi maailma. En myöskään joudu kuuntelemaan toisia ilmaisena terapeuttina. Enkä elä menneisyydessä, mutta en pahemmin tulevaisuudessakaan. Elän tänään ja nyt, villisti ja vieläpä täysin vapaasti.

Pala entistä lukiota Valkeakoskella

Aiemmin sain tehdä matkoja yksin, mutta koin jatkuvia pettymyksiä siitä, että hän sai jäädä kotiinsa. Ymmärsin tietysti, että jos ei edes viitsi vastata, niin ei varmaan ole halukas menemäänkään. Toisaalta valitsemiani kohteita vihattiin liiankin edullisina. Hän olisi sovelias ainoastaan Japaniin, Kiinaan tai Ranskaan. Tänään vapaus on sitä, että voin käydä nautinnolla Valkeakoskella, Ylöjärvellä, Jyväskylässä tai vaikka lähimetsässä ilman että kukaan sanoo mitään! Puhuinko juuri jotakin vapaudesta?

Olen positiivisempi kuin koskaan ennen. Enhän enää jahtaa tarjousmatkoja Eurooppaan. Vapaus ei ole mielestäni sitä. Matkalle lähteminen, lentokentillä hukatut tunnit eivät ole palautettavissa, joten tästä eteenpäin suosin lähimatkailua Suomessa tai muissa pohjoismaissa. Yritän suosia kotimaista, koska se kannattaa. Vapaus on minulle sitä, että ei tarvitse stressata juuri mistään, ja on rahaa. Rahaa säästän parhaiten niin, etten käytä sitä turhiin asioihin. Ulkomaanmatkailu on yksi tällainen asia.

Aikoinaan opin talouden tunneilla sen parhaimman: voit ilman muuta näyttää rikkaalta, mutta jos käy paremmin voit olla rikas. Matti kukkarossa narsistin kanssa oli arkipäivää, mutta nyt nahkalompakko sulkeutuu täpärästi. Toinen ei enää vie omaa rahaani uhriutumalla. Jos rahaasi häviää lähes jatkuvasti, milloin kerkeät nauttia vapaudestasi? Ilman rahaa ei ole vapautta, juurihan opit! Tästä syystä en tule koskaan palaamaan suhteeseen hänen kanssa. Sotkusta tuli viesti: unohda ja elämä tulille!

Positiivisempaa mieltä elämään

Toinen vaihe kesti vain vuoden, ja minusta tuli positiivisempi ihminen. Vaikka olen menettänyt tässä ajassa tuhansia euroja hänelle, en ole vihainen siitä. Se oli oppitunti minulle. Sain vapautta. Vapaudella ei ole hintaa. Olenhan oppinut tunnistamaan näitä narsisteja ja epävakaita persoonallisuuksia. Tajuan, että yksikin tällainen lisää on nopein tie täystuhoon. Käytin arvokasta aikaani omaksi terveydeksi ja nyt voin hyvin. Olen kiitollinen Paunun kuljettajille kyydistä, nauttien elämän pienistä iloista.

Niistä iloista, jotka vielä vuosi sitten olivat laittomia, tai ainakin liian edullisia. "Et voi olla tosissasi, sehän vastaa matkaa metrossa Espooseen, kuka siitä nyt nauttii". Vuosi sitten se tuntui kieltämättä turhauttavalta, mutta tänä päivänä minusta on hauska tutustua uusiin paikkoihin. Pienempi seikkailu ilman navigaattoria Espoossa parantaa haavat. Se saa ajattelemaan ja olemaan kiitollinen itselleen ja lähellä oleville ihmisille, asioille ja kokemuksille. Nauru ei ole enää kiellettyä ja saan hymyillä!

Valkeakoski ohjasi minut takaisin raiteilleni, kiitoksia! Täällä saan palautettua muistot kauneimmat, tutustuen paikalliseen uudisrakentamiseen, ja mikäpä sen parempaa kuin linja-autolla sisään ja linja-autolla ulos. Rakastan hyvää joukkoliikennettä, koska se parantaa maailmaa bussi kerrallaan. En voisi kuvitellakaan ajavani autoa, vaan pyrin jakamaan tilan muidenkin kanssa. Linja-autossa olen pitänyt mitä mahtavimmat keskustelut tuntemattomien kanssa. Myös kuljettajat ovat tulleet tutuiksi.

Entisen lukion takana Valkeakoskella

Haluan muistuttaa, että positiivisuus ei luonnistu narsistin kanssa. He eivät ole positiivisia koskaan. Miten voit edes kuvitella olevasi positiivinen, jos vastassa on sen vastakohta? Jos listallasi on yhdeksän kaveria, jotka ovat negatiivisia, olet kymmenes! Jos listallasi on sen sijaan yksi positiivinen kaveri, olet ehkäpä toinen! Hanki jälkimmäisiä iloja parhaaseen elämääsi. Jopa yksin on parempaa kuin väärässä seurassa. Ole kiitollinen ja näytä se. Narsisti oli ahkera puhumaan kiitollisuudestaan minulle.

Hän joka on kiitollinen, ei todellakaan käyttäydy sikamaisesti auttajaa kohtaan. Kiitollinen ihminen ottaa sen mitä hänelle tarjotaan, eikä hän ala puhua ensimmäiseksi palkankorotuksesta. Kiitollisuus on asia, joka ei piiloudu verhojen taakse. Sanavarastoa voi kyllä käyttää, mutta teot puhuvat paremmin kuin koskaan ennen. En voisi kuvitellakaan olevani positiivinen hänen kanssa. Sepä oli niin mutkikas, kuoppainen ja sadetta täynnä oleva polku, että en olisi koskaan saapunut perille kuivin vaattein.

Jos haluat olla positiivinen, menestyä työpaikallasi, lopeta kaikki rikkinäiset suhteesi. Lopeta kaikki rikkinäiset suhteesi kavereihisi, kumppaniisi tai jopa tuttaviisi, jos niinkin pitkälle täytyy mennä. Älä hyväksy kuormittavia suhteita elämääsi. Polku on kevyempi kulkea, jos poistaa esteet. Yksinäisyys ei ole myöskään rikos, sillä en minäkään ole yksinäinen. Positiivisena ihmisenä löydän kyllä tekemistä linja-autolla, pyörällä tai vaikka jalan. Tanssimusiikki pitää sitten seuraa, aamusta iltamyöhään.

Itsestä huolehtimisella eteenpäin

Positiivisuus on yksi asia matkalla eteenpäin, mutta se ei ikävä kyllä riitä. Täytyy myös korjata muita asioita, vaikkeivät ne olisikaan rikki. Olen työstänyt itseäni pitkään erilaisilla projekteilla. Saatat ehkä itsekin olla läheisriippuvainen, siksi oli mietittävä mistä syystä ongin narsisteja kuin magneetti. Miksi olen mukava enkä epäröi mitään? Lue kirjoja aiheesta, katsele videoita, etkä hyväksy tällaista elämää jatkossa! Huolehdin itsestäni kirjoittamalla, harrastamalla liikuntaa ja löytämällä uutta minää.

Joka päivä koen vapautta ja ensimmäisenä kerron itselleni etten ole hullu, läski tai tyhmä oman peilin edessä. Narsisti haukkui minua koko vuoden, minkä ehdin hänen kanssa valitettavasti viettämään. Vaikeaa siinä on olla uskomatta mitään, kun toinen on täysin varma ja vakuuttunut asiasta. Painon kanssa olen samaa mieltä ja siksi lähdin suhteesta pois. Stressin kautta lisääntyivät myös ruokahalut, ja tietysti vielä narsistin suosittelemat roskaruoat, 11 kiloa tuli kehooni lähes huomaamatta.

Tästä päästään projektiin numero 33, painonhallinta. Aiemmin kirjoitin jo, että kaikki nämä 11 kiloa ovat nyt kehostani lähteneet. Jos narsistin toistama mainoskampanja yritti muuttaa ajatuksiani, niin nyt tein oman mainoskampanjan enkä koe enää olevani tyhmä, hullu tai edes läski. Toista niin monta kertaa kunnes se toimii, että hei en taidakaan olla niin tyhmä kuin muualla väitetään. Huolehdithan itsestäsi ja nauti eduista. Vuosi sitten pääsin itsekin oikeisiin töihin, ja nyt sitten jatketaan vielä.

Kävellen: Sääksmäen kirkolle ja takaisin Valkeakosken keskustaan

Tällä asenteella, joka heijastuu työympäristöön, varsin tulisella sellaisella tietotekniikan pulmien ratkaisuun vuosi ei ole riittänyt. Nyt halutaan pitää toisellakin kierroksella. Olenhan päässyt ihan liekkeihin, mutta mistä syystä? Jätin pahan taakse, en antanut sellaiselle enää tilaa, vaikka hän tiesi minkälaisia etuja olisi jaossa erittäin hyvin. En ollut enää mukava ihminen hänelle ja sanoin sen suoraan. En jaksa sinua, ja olisi aika tehdä jotain sen eteen. Rahaa ei tipu puusta minullekaan.

Tämä oli osa ihanaa oppituntia. Joskus on vain sanottava ei, tai että riittää. Hän oli vain ja ainoastaan hyötykäyttäjä. Ilmainen raha kyllä kelpasi, mutta jos jotain piti sitten tehdäkin sen eteen... Tällaiset ihmiset palkkalistoilla ovat tyypillisesti työnantajan siivellä eläjiä, enkä itse voisi enää kuvitellakaan olevani sellainen. Haluan antaa parastani ja voit olla varma, että ihmiset tulevat työstäni pitämään myös jatkossa. Kehitän itseäni ja mikäpä sitä parempi tapa liekkeihin kuin itsevarmuus.

Kävin jopa Sääksmäellä, ihan kävellen. Narsisti olisi mennyt helposti linja-autolla, pysäkki kerrallaan. Ymmärrän, että masentunut ei jaksa kulkea kovinkaan pitkään, mutta sitä pienemmällä innolla pitäisi hyötykäyttää muita. Jos olet juuri eronnut, tai eroamassa narsistista, tämä osa tekstiä on se tärkein. Voit olla iloinen, mutta jos et kehitä itseäsi koko ajan, et ole vielä valmis. Tästä syystä en tule koskaan lopettamaan asioita, joilla pyrin kehittämään itseäni. Kehity niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla!

Minimalismi palaa kotiin

Suhteessa narsisti oli hamstraaja. Koti oli laatikoita, ja velkojen määrä kuvasti tilannetta mahtavalla tavalla. Eräänä päivänä sain luvan lyhentää velkoja, ja vieläpä matkaakin odoteltiin, ulkomaille. Olin minimalisti, mutta vuoden jälkeen olin hukassa. Mitä oikein haluan elämältäni? Maksanko loputtomia laskuja toiselle loppuelämäni? Odotanko tilipäivää, vain huomatakseni, ettei mitään ole enää jäljellä? Ostanko jotain kotiini miellyttääkseni epämiellyttävää, eikä hän edes huomioi koko asiaa?

Niinpä. Ostin vieraalle paremman patjan nukkumiseen, mutta hän oli niin vakuuttunut tämän tuotteen huonoudesta Jyskistä, että sain itse nukkua sen päällä. Kotonani. Hän valtasi kuninkaana oman paikan nukkua. Se ei ollut vain naurettavaa, vaan vinkki toimia. Arvaa, olinko toiminut heti? Annoin nukkua ja nielin menetyksen. Nyt tämä ihana ilmapatja on vain joutilaana, mutta ehkä löydän sille vielä käyttöä. Minimalismi on palannut patjasta huolimatta kotiin. Rahaa säästyy ja voin paljon paremmin.

En enää tee pikaisia ostoksia, enkä yritä miellyttää muita. Äsken jouduin uusimaan koko vaatekaapin laihtumiseen, mutta en ole miettinyt muiden mielipiteitä sekuntiakaan. Päivän lopuksi puen nimittäin itseäni enkä heitä. Sääksmäellä yksinäinen pehmolelu katseli minua ikkunasta, mutta uskalsin ottaa kuvan. Se näytti niin minimalistiselta, etten voinut vastustaa. Tämä kuva kertoo paremmin kuin tuhat sanaa, että vähemmän on enemmän. Vähemmän on enemmän myös ihmissuhteissa, aina.

Sääksmäen kirkon minimalistinen ikkuna

Minimalismi ja matkailulakko, tässä on kaksi tärkeintä asiaa juuri nyt. Paremmat suhteet. En enää hyväksy mitään pahaa. Jos olet julma tämän kerran, voin antaa ystävällisesti anteeksi, mutta toisesta ei sitten nähdä enää. Minimalismi toimii parhaiten aivan kaikessa. Vaatehankinnoissani teoriaa oli noudatettava täysin, ja olin asiassa pilkuntarkka. Suunnittelin vaatekaappia pitkään, jotta en ostaisi mitään turhaa. Nyt riittää tavarapaljous. Takkeja oli liikaa, housuja oli liikaa, kaikkea oli liikaa.

Päädyin esimerkiksi yksiin farkkuihin, verryttelyhousuihin, farkkushortseihin ja myös kotishortseja sai olla vastaava määrä. Valinnanvaraa kyllä löytyy aina, ja pesukoneen omistan toistaiseksi. Tämän narsisti ei ole onneksi ehtinyt viemään, haha. Valkeakoskella olon jälkeen päätin lähteä tutkimaan uusia paikkoja, ja minimalismi tuli uuteen kuvioon, uudeksi ajateltavaksi seuraavaksi Metsäkylässä. Metsäkylä, on tietenkin kylä, täällä Ylöjärvellä. Se on pieni ja pippurinen lääke hyvään arkeen.

Tajusin olennaisen: en tarvitse miljoonia, satoja ystäviä tai tuhansia lentoja onneen. Olin onnellinen, koska sain puuttua koulukiusaamiseen kyläkaupan takana. Olin itsekin kiusattu, viimeksi entisessä parisuhteessa, mutta pidin lapsen puolia. Poika sai lähteä kotiin, ja tyttö myös, valvotusti eri suuntaan. Vaikka ikää heillä ei paljoa ollutkaan, tytön pahalta näyttävä käytös, ja pojan heittely nurmikolle sattui sydämeeni. Lähtiessäni toivoin, etten näe tällaista enää koskaan, ja tyttö (toivottavasti) kuunteli.


The Things You Hated (Matkailulipulla Valkeakoskelle)

Tästä tulet kuulemaan paljon. Samaistun tähän ralliin niin paljon, että tein pienen videon elämästäni. Hauskinta on se, että raita on lajityyppiäni! On aika tehdä kaikkea mitä hän vihasi, vapaudessa.


Musiikki: Refuzion - The Things You Hated (Radio Edit) © Dirty Workz
Kuvauspaikka: Pirkkala, Tampere, Valkeakoski
Kuvausaika: Kevät 2020
Tekijä ja editoija: Jyri Väätäinen

Loppusanat

Vaikka olin kiusattavanakin suhteessa, ja erilaisissa kouluissa, olen päässyt nousemaan jaloilleni. Nyt tärkeintä elämässä on pitää itsestäni hyvää huolta. Tämän lisäksi puutun kiusaamiseen jos sitä näen. Yksi tapa parantaa elämänlaatua on kävellä rikkinäisistä suhteista. Tiedän oikein hyvin miksi lähdin tuosta suhteesta. Muistutan tästä itseäni lähes jatkuvasti, etten vahingossa palaa. Kyseinen henkilö on joka päivä viestin takana, enkä ole todellakaan lähettämässä sellaista välinpitämättömälle.

Mieti asiaa vapauden kannalta. Eikö olekin mukavaa, että voit tehdä asioita, joita hän vihasi yli kaiken? Eikö olekin hauskaa, että voit nauraakin naapurin vitseille? Onko kotiinpaluu tai puolisolla käyminen sittenkin parasta silloin, kun astuminen sisään ei johda stressiin tai uuteen argumenttiin? Kyllä ääntä maailmaan mahtuu, mutta itse tykkään eniten musiikin äänistä. Etenkin, jos toinen vaihtoehto on loputon riita. Riita, joka ei pääty koskaan, mutta aina voit päättää riitelyn kävelemällä pois.

Tänään siitä on vuosi. Voitko kuvitella? Lähde kuormittavasta suhteesta, ehkä vuoden kuluttua voit markkinoida omaa vuotta ilman. Ilman sitä jotain, joka kuormittaa kuoppaisella polulla umpikujaan. Kantapään kautta olen nimittäin oppinut, ettemme voi muuttaa narsisteja, he muuttavat meitä. Edes terapia ei vältämmättä auta, saati nuo lääkkeet, joiden toimivuudesta ei ole koskaan takeita. Ainoa lääke voisi olla suhteesta lähteminen, näin vältin itse kalliita terapioita sivukuluineen!

Vuosi sitten ostamani nettilippu Helsingistä Tampereelle maksoi Paunun tatsilla 7,40 euroa. Toisaalta, oliko vielä niin ettei vapaudella ollut hintaa? Enää ei haukuta vitun läskiksi tai tyhmäksi idiootiksi.

Kauhulla muistan niitäkin iltoja, jolloin uhattiin suutuksissaan hengellä, tai lyötiin kasvoille.

Ei ole pienintäkään syytä palata luoksesi, Christian. I refuse to be used.

Kommentit

Unknown sanoi…
Hyvältä kuulostaa, uusi elämä ja itsensä kokoaminen.
Kiitos kommentista, Unknown.

Vapaus ja onnellisuus ovat asioita, joita kuka tahansa meistä ansaitsee.

Nauti elämästäsi täysillä, koska muuhun ei ole varaa.
Ocapoca sanoi…
Toivun itse parhaillaan narsistivanhemman kanssa eletyistä vuosista. Itsetunnon rakentaminen vaatii paljon, kun on vuosikausia elänyt sumussa ja mielenterveysongelmien kurimuksessa.

Kyllä vapaus maittaa.
Hienoa, että pääsit myös vapauteen Ocapoca.

Se on kieltämättä epämiellyttävä kokemus, jossa vaaditaan paljon, mutta koskaan et ole heille tarpeeksi. Teet enemmän, muttei sekään riitä. Epävakaa persoonallisuus, jollainen miesystäväni oli, saattoi alkaa höyryämään sekunneissa ilman syytä. Yhtenä kertana hän uhkaili.

Suututin häntä siitä, että sanoin hyvää yötä ja halasin, niinpä hän alkoi huutaa siitä kuinka vihaa minua ja haluaisi haudata jo. Helposti siinä mielenterveys on ainakin koetuksella näiden kanssa.

Hienoa että pääsit kunnostamaan itseäsi, nauti elämästäsi! Itse en takaisin kaipaa, nyt kun tiedän mitä vapaus on. Toivottavasti kesä kukkii sinulle yhtä paljon kuin se on kukkinut minulle.
Nimetön sanoi…
Mielenkiintoisella tavalla laitoit tuon The Things You Hated -kohdassa olevan videon. Ei tavallinen YouTube-upotus, vaan joku Bloggerin oma menetelmä?

Tästä seurasi ilmeisesti se, että laatu jäi vain 360p:hen?

Onko tämä tapa ollut Bloggerissa jo pitkään vai tullut hiljattain ja kuuluuko normaaliin ilmaiseen Blogger-tiliin vai johonkin maksulliseen (sinulla tässä tämä oma domain)?
Hei.

Bloggerissa voi upottaa itse tehtyjä videoita. Oma on tehty WeVideon maksullisella versiolla, koska Chromebookilla ei oikein softia tuohon ole. Videon täytyi olla pienikokoinen, alle 100 Mt, joten latasin sen Googlen Kuvat-palvelusta takaisin koneelleni pienemmässä koossa. Laatu siinä on 720p, koska WeVideossa parempi laatu olisi maksanut enemmän viedä. Työkonetta en ole viitsinyt omiin juttuihin käyttää. Blogger taipuu aika moneen, jos viitsii tutustua.

Kuvien ja videoiden laitto Bloggeriin on ilmaista. Alle 2048 pikselin kuvat ja alle n. 100 Mt -videot eivät kuluta omaa Google-tilaa. Videot täytyy toki itse väsätä ja ladata.

Oma verkko-osoite maksaa Bloggerissa erikseen, oma Domainmaailmasta.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia