Bussifani laihtui lisää: "Paunulla kesälomalle"

Matkakohde: Hämeen linna
Aiemmassa merkinnässä kirjoitin iloisesti, että paino laski helmikuusta 11 kilogrammaa. Nyt voit lisätä numeroon neljä kilogrammaa lisää. Laihduin tänä vuonna kaikkiaan noin 15 kilogrammaa ja voin oikeinkin hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Itsevarmuus on vain kohentunut ja samalla mielenterveys on säästynyt pieneltä kolhulta.

En nimittäin enää kaipaa entisiä aikoja. On yksinkertaisesti parempaa olla yksin kuin väärässä seurassa. Nyt nautin tuoreesta kesälomasta ilman että toinen suunnittelee sen puolestani ja ennen kaikkea kuinka rahojani siinä käytän. Lentoliikenne ei minua enää kiinnosta, joten tänä kesänä kävin kesälomalla Paunulla. Paunu toi Hämeenlinnaan. Onnibus toi Jyväskylään. Valkeakosken liikenne toi Valkeakoskelle.

Länsilinjoilla pääsin Metsäkylään sekä Nokian kylpylään. Tämän kesäloman vietän yksin, mutta en ole todellakaan yksinäinen. Länsilinjoilla kävin tutussa Helsingissä nauttimassa maittavimman lounaan kesäterassilla. Päivävisiitti kaupunkeihin linja-autoilla miellyttää bussifania, eikä aikataulujenkaan noudattaminen suinkaan haittaa minua, sillä tykkään aikatauluista. Haluan tehdä parhaani, että ehdin varmasti ajoissa. Siitä tulee pientä onnistumisen tunnetta ja itsetunto saa kaivattua kohennusta.

Jokainen nimittäin tietää, että matkustajan tulisi odottaa linja-autoa, eikä kuljettajan matkustajaa. Paunun paikallisbusseissa tunnistan tänä päivänä lähes jokaisen kuljettajan ja ehdottomasti paras on Länsilinjoilta heille siirtynyt naiskuljettaja. Keväällä juttelin hänen kanssa ennen Coronaa etupenkiltä niin pitkään, että unohdin mihin olin edes menossa. Löysin itseni Vatialasta, missä kuljettaja latasi minulle suorat sanat: "Jos haluat kyydilläni takaisin kotiin, lähden Vatialasta 45 minuutin päästä".

Voit jo arvata mitä vastasin, ja 40 minuutin kuluttua olin takaisin paunulaisen etupenkillä.

Laihtumiset: "Laihtuu lisää aktiivisuusrannekkeella"

Kesän alussa matkustin (Paunulla tietenkin) Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälään ja ostin Mi Band 4:n. Tarkoituksenani ei ollut ostaa mitään tarpeettomasti, siksi puntaroin uutta hankintaa jo ennakkoon. Liikunta, oma hyvinvointi ja terveys ovat asioita, joihin mielellään panostan rahallisesti. Liikunnallisuus saa mielellään näkyä myös ulospäin, sillä ehkä se innostaa muita liikkumaan samalla tavalla. Valitettavan moni suomalainen on ylipainoinen ja ratkaisu voi löytyä yhdestä reissusta.

Reissusta, joka saa sinut ostamaan Xiaomin aktiivisuusrannekkeen. Rannekkeen, joka kertoo jos nukut huonosti. Ranneke, joka kertoo liikunnan vähyydestä. Ranneke, joka kertoo paikallaan olosta liiankin pitkään. Ranneke, joka näyttää kellon ilman että täytyy etsiä älypuhelinta. Ranneke, joka on ranneke myös uimahallissa, veden alla. Vihdoin näen kellon myös saunassa ja voin lopettaa saunomisen ajoissa ennen kuin pukeutuminen ja lähtö Paunun linja-autoon kutsuu vaikkapa uimahalli Kuohusta.

Jokainenhan tietää, että linjalla 1 en suosi Tampereen kaupunkiliikenteen kalustoa, vaan suunnittelen liikkumiseni niin että mahdollisimman moni auto olisi Paunun varikolta. Tämä on helppo tehdä, koska voin käyttää joutoajan liikuntaan, enkä maksa odottamisesta ekstraa. Minulla on vaihto-oikeus ihan vuoden ympäri, sillä juurihan hankin uuden 360 päivän kausikortin AB-vyöhykkeelle. Linja-autoissa voin rentoutua elektroniseen tanssimusiikkiin, nähdä maisemia tai lukea vaikka kirjaa.

Hämeen linnassa askeleita jo 12 556, Tampereella 20 000

25. heinäkuuta TKL tuo minut Tampereelle ja täältä Paunulla Hämeenlinnaan. Joudun nielemään valtavan menetyksen, koska Paunuja ei tähän aikaan kulkenut Tampereelle. Jos pitäisi asettaa nämä liikennöitsijät paremmuusjärjestykseen, he olisivat toisia Paunun jälkeen. Paunu tuo minut hyvälle paraatipaikalle: Vankilamuseoon, Hämeen linnaan ja museo Militariaan. Päivä täällä sujuu lentäen. Museoissa käyminen, maittava puhvetti ja loputtomat kävelyt pikkusateessa eivät Jyriä lannista.

Lähiaikoina uuteen reissuun, moikka Metsäkylä! Metsäkylä on C-aluetta, joten joudun maksamaan BC-vyöhykkeen lipputuotteen matkakortin saldolta. Kunnollisella bussifanilla rohkeaan pulmaan on varauduttu jo aiemmin ja saldoilla on riittävästi hilloa. Pääsen jatkamaan matkaa ja samalla tutustuin kävelylenkkiini suurennuslasin kanssa. En oikeastaan ihmettele sitä, että mistä syystä uudet lenkkarit eivät käytössäni kestä pitkään. Kävelen yksinkertaisesti niin paljon. Uudet ovat odottamassa jo.

Laihtumiseni pääasiallinen salaisuus löytyy vahvasta liikunnasta ja optimaalisesta ruokailusta. Tähän et tarvitse manuaalia. Rannekkeella saat intoa puhtiin. Juuri nyt olen 80 kilogrammaa, mutta en ole vieläkään täysin tyytyväinen lopputulokseen. Käsin tunnistettavaa rasvaa löytyy minusta edelleen ja tästä haluan tietysti pois. Optimaalinen painoni olisi Mi Fitin mukaan 77 kilogrammaa. Tästäkään huolimatta en kiellä itseäni herkuttelemasta. Tämä tuo meidät merkinnän seuraavaan aiheeseen.

Elämänopit: "Paunulla aasialaiseen buffettiin"

Elämä olisi liian tylsä elettäväksi ilman herkkuja. Olen sitä mieltä että herkuttelu on täysin sallittua, kunhan muu ruokavalio on kunnossa. Olen laihtunut yli 14 kiloa, vaikka syön viikottain hillomunkkeja viikonloppuisin ja kerran kuukaudessa palkitsen itseäni aasialaisella puhvetilla. Nyt olen vieraillut useimmissa tamperelaisissa puhveteissa. Itsudemo, Pieni Panda ja esimerkiksi Kung Food Panda ovat kaikki tuttuja buffetteja. Aasialainen ruoka on maukasta, mutta sen lisäksi jäätelö ilahduttaa.

Laihtuminen ei ole vain syömättä jättämistä. Se on oikeaa ruokaa kotona, ja hallittua ravintolaelämää, ilman jatkuvia jälkiruokia. Olen pystynyt laihtumaan aiemmasta lisää noudattamalla tarkkoja sääntöjä ruokapöydässä. Suunnittelen kauppareissujani etukäteen. Sen lisäksi että säästän rahaa, en tuhlaa sitä erilaisiin jälkiruokiin, tai kalliisiin Premium-vaihtoehtoihin Supermarketissa. Aasialainen puhvetti maistui kesällä ravintolassa Pieni Panda. Yhdistin reissun kävelyyn sekä uintiin ja söin kunnolla.

Matkustaessani buffettiin päätin sanoutua irti Googlen Fit-palvelusta poistamalla kaikki tietoni sieltä. Vuosien liikunta, pois vain. Miksi? Rannekkeen oston jälkeen täytyi siirtyä käyttämään Mi Fitiä, joka ajaa asiansa riittävällä tavalla. Googlen palveluista pitäisi nykyään etääntyä, jotteivät kaikki munat olisi samassa korissa. Google tiesi liikuntasuoritukseni, mutta sehän ei minua haittaa. Minua haittaa useamman palvelun käyttö liikuntaan, enkä muutenkaan kokenut Fitiä kovin luotettavana.

Historiikin jälkeen Asian Wokin noutopöytään

Saavuttuani Paunun kyydillä Hämeenlinnaan selvitän jo alkuun ruokavaihtoehdot. Yhdistän syömisen jälleen kerran kävelyyn ja itseni palkitsemiseen. Paikka ilahdutti minua sijainnillaan, erityisesti linja-autoaseman läheisyydessä, mutta myös ruoka miellytti. Sushit olivat oikein maukkaita, mutta tänään suosittelen syömään muutakin. Kaiken kruunasi jälkiruoka, jota en olekaan syönyt kuukausiin. Se tuntuu mahtavalta. Pääset syömään suosikkijälkiruokaa pieneltä tauolta, makunautintoja!

Maistuuko herkku oikeasti tältä? Painoon säännöstelty herkuttelu ei vaikuta. Voisin käydä buffetissa 12 kertaa vuodessa tulematta läskiksi, jollaiseksi narsisti haukkui harva se päivä. Hänen poissaoloa vuoden ajalta juhlin tässä samassa buffetissa 14. heinäkuuta 2020. Se tuntuu mahtavalta, että on vihdoin vapaa, ja sen lisäksi mielenterveys on turvallisesti hallussa. En antanut itselleni pienintäkään mahdollisuutta masentua pettäjään ja kovan luokan epävakaaseen narsistiin parisuhteessa.

Kahden lautasellisen jälkeen Asian Wokissa, otin toisen jälkiruoan, juuri ennen sulkemisaikaa. Ulos lähteminen tuntui hyvältä, aloitin kalorien kulutuksen vartin kävelyllä linja-autoasemalle. Paunun kuljettaja odotti minua. Tämän jälkeen liikunta ei ole vielä tässä: jouduin juoksemaan perillä ollessani bussia kiinni, missä Paunun mieskuski linjalla 1B tervehti minua iloisesti. Hienon päivän jälkeen hän lupaa tuoda minut kotiini lähimmälle pysäkille, mikä oli elämys sinänsä bussifanille.

Musiikki vauhdittaa liikuntaa: "Irtisanoo Google Musiikin"

Rakastan elektronista tanssimusiikkia ja vuodesta 2010 olen maksanut siitä Spotifylle kuuden vuoden ajan. Palvelu oli hyvä, mutta tason laskiessa päätin vaihtaa ilomaisemia. Maksettuani jo lähes viiden vuoden ajan Google Musiikista, jättifirma lähestyi minua kirjeellä. Google Musiikki lopetetaan ja tilalle tarjotaan YouTube Musiikkia. Tutustuin palveluun saman tien, mutten ollut siihen täysin tyytyväinen. Siirto oli kyllä helppoa, mutta pettymys tuli jälkeenpäin. Musiikkia puuttui ja todella paljon.

Listojeni musiikista 20 prosenttia hävisi siirrossa, koska YouTube käyttää erilaisia lisenssejä, eivätkä ne vastaa Google Musiikin sopimuksia. Selvää oli, etten huonommasta valikoimasta halunnut maksaa samaa hintaa. Myös ominaisuuksiin, tai niiden puuttumiseen, en ollut täysin tyytyväinen. YouTube Musiikissa pitää olla kaikki Google Musiikin helmet ennen kuin vaihtoa siihen voisi harkita tosissaan. YouTube on kehittänyt musiikkipalveluaan jo vuosia, joten siihen on ollut runsaasti aikaa.

Päätin perua palvelun saman päivän aikana. Seuraavien päivien kuluessa siirsin soittolistat käsin tykkäyksiä lukuun ottamatta. Deezeriin. Parempaa palvelua en usko löytäväni ja maksoin siitä jo vuoden ennakkoon. Maksamalla vuodesta Deezerille kahden kuukauden kokeilujakson jälkeen sain tämän kaiken kymmenen kuukauden hinnalla. Vastaavaa alennusta vuosittaisesta tilauksesta en ole saanut mistään. Musiikki on osa elämääni, joten uskallan siitä maksaa kuukausiksi eteenpäin.

Nykyään kuuntelen tanssimusiikkia Deezer Premiumilla

Toisena vaihtoehtona oli Spotify, mutta se jäi väliin. Ajattelin, että se on jo liian iso firma, ja ihastuin pienempään Deezeriin. Olen aiemmin maksanut Spotifystä vuosienkin ajan. Kokemukset eivät olleet kovin vakuuttavia: Spotifyssä oli paljon bugeja ja niitä korjattiin hitaasti. Deezerillä kaikki sujuu kuin tanssi. Google Musiikki oli täydellinen, mutta bugien korjaus oli hidasta ja viime aikoina niitä ei edes yritetty poistaa. Tiesin siitä, että palvelu lähenee loppuaan ja kuolee pian pois ihmisten edessä.

Kolmen soittolistan siirto onnistui kuudessa tunnissa. Pidin kovasti ajatuksesta, sillä kaipasinkin jotain tekemistä pidemmän aikaa. Päivätyön jälkeen on ihanaa tutustua uuteen musiikkiin. Deezer löytää uutuuksia ja vanhoja klassikoita helposti Flow-toiminnolla. Mixit soittavat koko ajan jotain ennenkuulumatonta. Olen käyttänyt Spotifyä, Tidalia, Google Musiikkia ja YouTube Musiikkia ennen lopullista päätöstä ja vain Deezer onnistui toiminnoissa lähes täydellisesti, ainakin mielestäni.

Siinäpä syy valita Deezer, kokeile! Oikeastaan jo Deezerin ilmaisversio vakuutti minut täysin. Halusin maksaa, että saisin loputkin ominaisuudet käyttööni. Tietysti plussa jos saa vielä mainokset pois, jotka Deezerissä eivät olleet edes kovinkaan häiritseviä. Deezeriä pystyy käyttämään veloituksetta ilman että mielenterveys lähtee. Suomessa Deezerin voi ostaa laskulla DNA:lta, jos ei halua pankkikortteja luovuttaa. Oma Deezer oli suoraan valmistajalta, koska sieltä saan huomattavasti paremmat edut.

Vaihdoin vapaalle: "Nettilippuja pikavuoroille, kesäloma Tampereella, 2 000 kilometriä Nysseissä, Kalaneuvoksen savulohta, parasta tanssimusiikkia..."

Heinäkuun lopussa sain kolmen viikon loman ja tamperelaisena bussifanina suunnitelmat olivat heti tapetilla. Paunun pikavuorolla Hämeenlinnaan, Paunulla ja Länsilinjoilla Metsäkylään, Onnibussilla Jyväskylään, Länsilinjoilla kylpylään, reissu maastopyörällä Maisematielle (Mahnalan kylä), kävellen Pirkkalan halki, Kalaneuvoksen savulohta, Valkeakoskelle linja-autolla, elektronista tanssimusiikkia Deezerillä, Paunulla aasialaiseen noutopöytään... Tässä on kesälomani, ilman kalliita lentoja.

Lomani ilman hintavia hotelleja. Autoa ei tarvitse tankata, ja kuljettaja löytyy liikennöitsijältä aina. Olen matkailulakossa, mutten Suomessa. Päiväreissu kaupunkeihin on uutta. Alku ilman narsistia, joka halusi vain kalliita reissuja ulkomaille kustannuksellani. Mikäli olisin jatkanut elämää hänen kanssa, olisin todennäköisesti Matti kukkarossa, ahdistunut ja veloissa tänä päivänä. Tajusin lopettaa ajoissa. Toisen hyvinvointi ei voi mennä omani edelle. Tarpeita on minullakin ja tunnistan ne.

Pidemmän päälle ajateltuna terapiaan päätyvät todennäköisemmin narsistien monet uhrit ennen narsisteja itse. Kesälomalla onkin hyvä pohtia tätä vapautta uudelleen. Sen sijaan että mietit mitä teit väärin, mieti oikeita valintoja. Ilman oikeita valintoja en olisi tässä ja nyt. Narsisti suuttuu täysin jos hänen imurointiyrityksiin ei vastata, mutta nyt hän todennäköisesti lukee blogiani ja seuraa tilannetta Jollaksesta käsin. Kerron sinulle tässä ja nyt, että sinua en kaipaa, ja kaikkea hyvää Helsinkiin!

Onnibussilla tai Paunulla matkaan, valitsin jälkimmäisen

30. heinäkuuta oli elämäni ikimuistoisin superpäivä linja-autoissa. Aamulla päätin mennä Pirkkalan tulevaan Prismaan kello 10.45. Pääsin perille suosikillani, joka oli Paunu #148. Takaisin kotiin menin Paunulla #144. Lomalla en kotona istu, joten muutaman tunnin kuluttua lähdin uudelleen reissuun. Kello 14.05 oli jälleen kerran vuorossa paunulainen ja kuinka ollakaan #148 odotti minua mukavalla mieskuskilla. Hänelle kuulutin heti suorat sanat: jo toinen kerta tänään ihanassa bussissa #148.

Kiva bussikuski naurahti ja sanoi tervetuloa! Poistuin Kalevan kirkolla ja koin mainioimmat maisemat matkalla hyvään Prismaan. Kierroksen jälkeen lähdin paunulaisella Nalkalaan, josta vaihdoin linjaan 1C kello 15.55 ja kuinka ollakaan #148 oli edessäni ja sama kuski ihmetteli ääneen: "Ainakin kerran vielä, samaan bussiin". Vastasin nopeasti, että ei voi muuta kuin nauttia, ja on kyllä hyvä kuljettaja myös! Tällä jatkoin Suupantorille asti, missä kuljettaja kysyi nauraen "Tavataanko vielä".

Kesälomaa ei ole tarvinnut suunnitella upeana kokonaisuutena, siitä tuli upea kokonaisuus. Muiden kesäloma tarkoittaa isoa matkalaukkua ja kalliita lentoja, mutta toisaalla nautitaan tamperelaisista maisemista. Kuuntelen elektronista tanssimusiikkia ja matkustan linja-autoilla. 31. heinäkuuta päivä kului kodin siivouksessa, Rattiraivo-elokuvassa ja ennen kaikkea Kalevan uimahallissa. Kävin uudesti luontopoluilla. Maailmanlaajuinen kulutus- ja matkailuhysteria ei enää onneksi kiinnosta minua.

Loppusanat

Keskiviikkona 29. heinäkuuta vietin aika sateisen päivän elektronisen tanssimusiikin ja Kintulammin parissa. Vuosi sitten juhlin täällä lähtöä vaikeasta suhteesta. Sade ropisi koko matkan ajan, mutta en antanut sen häiritä elämääni vettä hylkivässä takissa. Sorilaan pääsee helposti ilman luontobussia, Paunun kyydeillä 1B ja 90. Tänään 1. elokuuta olen Valkeakoskella. Valkeakoski on vain niin hyvä paikka olla. Suosittelen kotimaan matkailua kaikille, koska näin säästät rahaa parempaan.

Vuosi 2020 oli kaikkea uutta. Olen uusinut vanhat huonekalut uusiin ja myös ikivanha tekniikka sai lähteä uudemman tieltä. Lomalla sitä vasta huomaakin kuinka paljon viihtyisämpää täällä on. Nyt on runsaasti aikaa miettiä päätöksiä istuen paremmalla sohvalla, minkä kannoin vuosi sitten Sotkasta. Loma on lomaa, mutta tykkään viettää sitä omissa oloissani. Se on oikeasti mahtavaa, kun puhelin ei soi koko ajan. Nykyään ei ole olemassa ystäviä, vaan heitä kutsutaan lähinnä kavereiksi.

Jos välität, olet tunnollinen ja avuliaskin, sinua voidaan käyttää hyväksi. Minkälainen loma tämä olisi sinulle, yksin ja kaikessa rauhassa? Jos lähdetään siitä, että yksin oleminen ja ystävien puuttuminen ei tarkoita skitsoidia, ainakaan omassa ajatusmaailmassa. Pystyn kyllä olemaan ihmisten parissa, mutta introvertille liikaa on liikaa elämässä. Toisaalta arki on lomallakin kiireistä: täytyyhän sitä lomastakin keretä nauttimaan. Yksin se on todella helppoa, onneksi. Voit tehdä mitä ikinä haluat, nyt.

Noutopöydissä kävin Paunuilla parisen kertaa, mutta pizzakin maistui ravintolassa. Paino ei ole sen sijaan noussut lainkaan, ja olen nykyään 80 kilogrammaa aamuisin. Tähän painoon olen nyt varsin tyytyväinen, vaikka reisistä saisi kyllä läskiä lähteä enemmänkin. Tätä ehtii onneksi loman aikana vielä työstämään kahden viikon ajan. Projekteja on minulla paljon, mutta toivon samaa myös sinulle. Pidä itsesi kiireisenä, niin et tule vanhoja aikoja kaipaamaan, ja pidät masennuksen kaukana!

Joskus ihmettelin kuinka säilytin mielenterveyteni sodassa epävakaan persoonallisuuden kanssa. Nyt mietin kuinka kiinteyttää reisiä. Aikoinaan yritin korjata suhteen, mutta painonlasku on helpompaa.

Palattuani tänään Valkeakoskelta, paunulainen naiskuljettaja linjalla 1A toimitti minut lähipysäkille.

Kommentit

Nimetön sanoi…
Ei kannata häiritä bussinkuljettajia työssään höpöttämällä vieressä kaiken aikaa.

Näitä "notkujia" on tullut nähtyä aikanaan, silloin kun busseilla tuli paljon liikuttua.

Mielenkiintoinen tuo Googlen temppu, jossa lakkauttavat jonkun palvelun, mutta tarjoavat vain puolivillaisen korvikkeen. YouTube Musiikkia en sinänsä ihmettele, onhan siitä mainoksia jo pidempään näkynyt.
Totta, siitä voi häriintyä, mutta varsinkin pahimman Corona-ajan bussit olivat tyhjiä, joten siinä kuljettajat kaipasivatkin jotain elämää linja-autoon. Nykyään etupenkit eivät ole enää käytössä, mutta sisääntullessa tulee muutama sana vaihdettua.

Googlen temppu on mielenkiintoinen ja kukaan joka käyttää Google Musiikkia, ei ole korvaavaan palveluun tyytyväinen, tässä tullaan seuraavaan asiaan. Kannattaako Googleen luottaa missään? Kaikki voi kadota tämän jättifirman päätöksellä.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia