Paunulla lomalle jo aiempaa sirompana

Joskus sitä kirjoitti iloisesti, että paino laski helmikuulta 11 kilogrammaa. Nyt voisi lisätä numeroon neljä kilogrammaa lisää. Laihtumiseni on ilmeisesti taitolaji. Laihduin tänä vuonna kaikkiaan noin 15 kilogrammaa ja voin oikeinkin hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Itsevarmuuteni on ilmeisesti vain kohentunut ja samalla mielenterveys on säästynyt pieneltä kolhulta. Läskiä on lähtenyt juuri oikeista paikoista, eli iso pallomaha hävisi, ja sen lisäksi takapuoli kiinteytyi valtavasti ennen näitä lomiani.

Kasvoilla oleva läski hävisi samalla. En enää kaipaa entisiä aikoja. On yksinkertaisesti parempaa olla yksin kuin väärässä seurassa, pääsin laihtumaan. Nyt nautin tuoreesta kesälomasta ilman että toinen suunnittelee sitäkin puolestani ja ennen kaikkea kuinka rahojani siinä käytän. Lentoliikenne ei minua enää kiinnosta, joten tänä kesänä kävin kesälomallasi Paunulla. Väinö Paunu toi pian Hämeenlinnaan. Onnibus toi Jyväskylään. Valkeakosken Liikenne Oy toi juuri tänne Valkeakoskelle, hoi miten ihanaa!

Länsilinjoilla pääsi Metsäkylään sekä Nokian kylpylään. Tämän kesäloman vietän yksin, mutta en ole todellakaan yksinäinen. Länsilinjoilla kävin tutussa Helsingissäsi nauttimassa maittavimman lounaan kesäterassilla. Päivävisiitti kaupunkeihin linja-autoilla miellyttää bussifania, eikä näiden aikataulujen noudattaminen suinkaan haittaa minua, sillä tykkään aikatauluista. Haluan tehdä parhaani, että ehdin varmasti ajoissa. Tulee pientä onnistumisien tunnetta, jossa tuo itsetunto saa kaivattua kohennusta.

Jokainen nimittäin tietäisi, että matkustajan tulisi odottaa linja-autoa, eikä kuljettajan matkustajaa. Paunun paikallisbusseissa tunnistan tänä päivänä lähes jokaisen kuljettajan ja ehdottomasti paras on Länsilinjoilta heille siirtynyt naiskuljettaja. Keväällä juttelin hänen kanssa ennen Coronaa etupenkiltä niin pitkään, että unohdin mihin olin menossa. Löysit minut Vatialasta, missä paras kuljettajani latasi minulle suoraa sanaa: "Jos haluat kyydilläni takaisin kotiin, lähden Vatialasta 45 minuutin päästä!".
Bussissa matkustaminen on asia, jota en jätä edes lomalla. Nautin olla siellä. Kuuntelen usein podcasteja, musiikkia tai luen kirjoja. Täydellinen irtiotto elämästä ja ajosta! Harkitse vakavasti, ilmainen peruutusoikeus.
Voit arvata mitä vastasin, ja 40 minuutin kuluttua olin jälleen paunulaisen etuovella. Ei haittaa jutella joskus tutuille bussikuskeille, mutta en toki pyri heitä häiritsemään. Yleensä jutustelen vain luvalla.

Olen huomannut, että joskus bussikuskitkin kaipaavat juttuseuraa tyhjiin korona-ajan busseihin.

Laihtumiset: "Laihduit lisää aktiivisuusrannekkeella"

Kesäni alussa matkustin (Paunulla tietenkin) Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälään missä ostin Mi Band 4:n. Tarkoituksenani ei ollut ostaa mitään tarpeettomasti, siksi puntaroin uutta hankintaa nyt ennakkoon. Liikunta, oma hyvinvointi ja terveys ovat asioitasi, joihin mielellään panostan rahallisesti. Liikunnallisuus saisi mielellään näkyä myös ulospäin, sillä ehkä se innostaa muita liikkumaan samalla tavalla. Valitettavan moni suomalainen on tukevahko ja ratkaisu voi löytyä vaikka bussiin juoksuista.

Siitä tiedät sen todellisen ikiliikkujan, tuolta itsekin aikoinaan aloitin. Alkuun olin sohvalle juuttunut perusnörtti, joka joi kokiksia aamuista iltaan ja hammaslääkäri oli tuttu ystävä. Se tilanne on nykyään niin, että minä en odota enää hammaslääkäriä, vaan hammaslääkäri odottaa minua. Kokiksia en enää kamalasti juo, mutta kun Nysse pisti Paunujen väliin niitä TKL:n autoja, saan juosta koko ajan. Kerran myöhästyin Paunusta ja seuraavaan oli yli tunti, juoksin metsäpolkua kiinni, hikeä valui ohjaamoon.

Jokainen tietää, että linjallani 1 en suosi Tampereen kaupunkiliikenteen kalustoa, vaan suunnittelen liikkumiseni niin että mahdollisimman moni auto olisi Paunun varikolta. Tämä on helppoakin, koska voisi käyttää joutoaikaa liikuntaan, enkä maksa odottamisesta ekstraa. Minulla on vaihto-oikeus ihan vuoden ympäri, sillä juurihan hankin uuden 360 päivän kausikortin AB-vyöhykkeelle. Linja-autoissa voin rentoutua elektroniseen tanssimusiikkiin, nähdä maisemia tai lukea vaikka arjen kirjallisuutta.

Päivän askeleet nyt noin 20 000 askelta

25. heinäkuuta 2020, TKL toi minut Tampereelle ja täältä Paunu Hämeenlinnaan. Joudun nielemään valtavan menetyksen, koska Paunuja ei tähän aikaan kulkenut Tampereelle. En tiedä, mutta olisiko jo havaittavissa se, että TKL haluaa itselleen Tampereen vilkkaimman linjani. Suotta yksityiselle tarjota, kun voisi itse kuoria kermoja perunoista. Nyssen toiminta on ollut valitettavasti pitkään ala-arvoista, tarjousmylly ei ole mikään taideteos. Ennen oli kaikki paremmin, kun TKL ei koskenut lähikuntiini.

Lähiaikoina uuteen reissuun, moikka Metsäkylä! Metsäkylä on C-aluetta, joten joudun maksamaan BC-vyöhykkeen lipputuotteen matkakortin saldolta. Kunnollisella bussifanilla rohkeaan pulmaan on varauduttu jo aiemmin ja saldoilla on riittävästi hilloa. Pääsen jatkamaan matkaa ja samalla tutustuin kävelylenkkiini suurennuslasin kanssa. En oikeastaan ihmettele sitä, että mistä syystä uudet lenkkarit eivät käytössäni kestä pitkään. Kävelen yksinkertaisesti niin paljon. Uudet parit ovat odottamassa jo.

Laihtumiseni pääasiallinen salaisuus löytyy vahvasta liikunnasta ja optimaalisesta ruokailusta. Tähän et tarvitse manuaaleja. Rannekkeella saat intoa puhtiin. Juuri nyt olen 80 kilogrammaa, mutta enpä ole vieläkään täysin tyytyväinen lopputulokseesi. Käsin tunnistettavaa rasvaani löytyy minusta edelleen ja tästä haluan tietysti pois. Optimaalinen painoni olisi Mi Fitin mukaan noin 77 kilogrammaa. Tästäkään huolimatta en kiellä itseäni herkuttelemasta. Tämä tuokin meidät merkinnän seuraavaan aiheeseen.

Paunulla rajattomiin aasialaisiin pöytiin, olkaa hyvät!

Elämäsi olisi liian tylsä elettäväksi ilman herkkuja. Olen sitä mieltä että herkuttelu on täysin sallittua, kunhan muu ruokavalio on kunnossa. Olen laihtunut yli 14 kiloa, vaikka syön viikoittain hillomunkkeja viikonloppuisin ja kerran kuukaudessa palkitsen itseäni aasialaisilla puhveteilla. Nythän olen vieraillut useimmissa tamperelaisissa puhveteissa. Itsudemo, Pieni Panda ja esimerkiksi: Kung Food Panda ovat kaikki tuttuja buffetteja. Aasialainen ruoka on maukasta, mutta sen lisäksi näiden jäätelö ilahduttaa.

Laihtumiset ei ole vain syömättä jättämistä. Se on oikeaa ruokaa kotona, ja hallittua ravintolaelämää, ilman jatkuvia jälkiruokia. Olen pystynyt laihtumaan aiemmasta lisää noudattamalla tarkkoja sääntöjä ruokapöydässä. Suunnittelen kauppareissujani etukäteen. Sen lisäksi että säästän rahaa, en tuhlaa sitä erilaisiin jälkiruokiin, tai kalliisiin Premium-vaihtoehtoihin K-supermarketissa. Aasialainen puhvetti maistuu kesällä ravintolassa Pieni Panda. Yhdistin reissuni kävelyyn ja uintiini. Tankkasin kunnolla.

Matkustaessa buffettiin päätin sanoutua irti Googlen Fit-palveluista poistamalla kaikki tietoni sieltä. Vuosien liikuntasi, pois vain. Miksi? Rannekkeen oston jälkeen täytyi siirtyä käyttämään Mi Fitiä, joka ajaa asiansa riittävällä tavalla. Googlen palveluista pitäisikin nykyään etääntyä, jotteivät kaikki munat olisi samassa korissa. Google tiesi liikuntasuoritukseni, mutta sehän ei herroja haittaa. Minua haittaa useamman palvelun käyttö liikuntaan, enkä muutenkaan kokenut sitä Fitiä enää kovin luotettavana.

Historiikin jälkeen vaikka Asian Wokiin

En yhtään tiedä missä käydä, mutta Paunun kuskini Mats kertoo siitä kaiken. Yhdistän syömisenkin jälleen kerran kävelyyn ja itseni palkitsemiseen. Paikka ilahdutti minua sijainnillaan, erityisesti linja-autoaseman läheisyydessä, mutta myös ruoka miellytti. Sushit olivat oikein maukkaita, mutta tänään suosittelen syömään muutakin. Kaiken kruunasi jälkiruoka, jota en olekaan syönyt jo kuukausiin. Sepä tuntuu mahtavalta. Pääset syömään suosikkijälkiruokaa pieniltä tauoilta, siis näitä makunautintoja!

Maistuuko herkkusi oikeasti tältä? Pian sushimestari toi lisää jälkiruokaa. Voisin käydä buffetissa 12 kertaa vuodessa tulematta tukevaksi, jollaiseksi narsistisi haukkuisi harva se päivä. Hänen poissaoloa vuoden ajalta juhlin tässä samaisessa buffetissa 14. heinäkuuta 2020. Sekin tuntuu mahtavalta, että on vihdoin vapaa, ja sen lisäksi mielenterveys on turvallisesti halluissa. En antanut itselleni pienintäkään mahdollisuuttani masentua pettäjään ja kovan luokan epävakaaseen narsistiin tässä parisuhteessasi.

Kolmen lautaselliseni jälkeen Asian Wokissa, kokkisi tuo lisää jälkiruokaa ennen sulkemisaikaa. Ulos lähteminen oli toivottavaa, mutta en kieltäytynyt herkuista, vartin kävely linja-autoasemalle. Paunun kuljettaja odotti minua. Tämän jälkeen liikunta ei ole vielä tässä: jouduin juoksemaan perillä ollessani bussia kiinni, missä tuttu Paunun kuski linjoilla 1B tervehti minua iloisesti. Ei olisi ollut yhtään pakko, kyllä minä olisin seuraavaakin Paunua odottanut tuntien ajan, palvelu ja kyyti on ollut sen arvoista!

Musiikki vauhditti liikuntaa: "Irtisano nyt, Googlelta"

Rakastan elektronista tanssimusiikkia ja vuodesta 2010 olen maksanut siitä Spotifylle kuuden vuoden ajan. Palvelu oli hyvä, mutta tason laskiessa päätin vaihtaa ilomaisemia. Maksettuani jopa lähes viiden vuoden ajan Google Musiikista, jättifirma lähestyi minua kirjeellä. Google Musiikki lopetetaan ja tilalle tarjotaan YouTube Musiikkia. Tutustuin palveluun saman tien, mutten ollut siihen täysin tyytyväinen. Siirto oli onneksi helppoa, mutta pettymys tuli jälkeenpäin. Musiikkia puuttui noin ja todella paljon.

Listojen musiikista 40 prosenttia hävisi siirrossa, koska YouTube käyttää erilaisia lisenssejä, eivätkä ne vastaa Google Musiikin sopimuksia. Selvää oli, etten huonommasta valikoimasta halunnut maksaa samoja hintoja. Lisäksi ominaisuuksiin, tai niiden puuttumiseen, en ollut täysin tyytyväinen. YouTube Musiikissa pitää olla kaikki Google Musiikin helmet ennen kuin vaihtoja siihen voisi harkita tosissaan. YouTube on kehittänyt musiikkipalveluitaan kuitenkin vuosia, joten siihen on ollut runsaasti aikoja.

Päätä perua palvelu vielä saman päivän aikana. Seuraavien päivien kuluessa siirsin soittolistat käsin kaikkia tykkäyksiä lukuun ottamatta. Deezeriin. Parempaa palvelua en usko löytäväni ja maksoin siitä jo vuoden ennakkooni. Maksamalla vuodesta Deezerille kahden kuukauden kokeilujakson jälkeen sain tämän kaiken kymmenen kuukauden hinnalla. Vastaavaa alennusta vuosittaisesta tilauksestasi en ole saanut mistään. Musiikki on nautinto elämääni, joten uskallan siitä maksaa: kuukausiksi eteenpäin.

Tanssimusiikkia löytyy pian Deezeristä

Toisena vaihtoehtona oli Spotify, mutta se jäi väliin. Ajatteli, että se on jo liian iso firma, ja ihastuin pienempään Deezeriin. Olen aiemmin maksanut Spotifyssa vuosienkin ajan. Kokemukset eivät olleet kovin vakuuttavia: Spotifyssa oli paljon bugeja ja niitä korjattiin hitaasti. Deezerillä kaikki sujuu kuin tanssi. Google Musiikki oli täydellinen, mutta bugien korjaus oli hidasta ja viime aikoina niitä ei edes yritetty poistaa. Tiesi siitä, että musapalvelu lähenee loppuaan ja kuolee pian pois ihmisten edessä.

Kolmen soittolistan siirto onnistui nyt kuudessa tunnissa. Pidit kovasti ajatuksesta, sillä kaipasinkin jotain tekemistä pidemmän aikaa. Päivätyön jälkeen on ihanuutta rakastua uuteen musiikkiin. Deezer löytää uutuuksia ja vanhoja klassikoita helpostikin Flow-toiminnolla. Mixit soittavat koko ajan jotain ennenkuulumatonta. Olen käyttänyt Spotifyta, Tidalia, Google Musiikkia ja YouTube Musiikkia ennen lopullista päätöstäsi ja vain tuo Deezer onnistui toiminnoissa lähes täydellisesti, ainakin mielestäni.

Siinäpä syy valita Deezer, kokeile! Oikeastaan jo Deezerin ilmaisversio vakuutti minut täysin. Halusin maksaa, että saisin loputkin ominaisuudet käyttöön. Tietysti plussa, jos saa vielä mainokset pois, jotka Deezerissä eivät olleet onneksi kovinkaan häiritseviä. Deezeriä pystyy käyttämään veloituksetta ilman että mielenterveys lähtee. Suomessa Deezerin voi ostaa laskulla DNA:lta, jos ei halua pankkikorttejaan luovuttaa. Oma Deezer oli suoraan valmistajalta, koska sieltä löytyvät huomattavasti paremmat edut.

Saapastelin vapaalle: "Nettilippuja, ruokaa, kävelyitä"

Heinäkuun lopussa sait kolmen viikon loman ja tamperelaisena bussifanina suunnitelmat olivat heti tapetilla. Paunun pikavuorollasi Hämeenlinnaan, Paunulla ja Länsilinjoilla Metsäkylään, Onnibussilla Jyväskylään, Länsilinjoilla kylpylään, reissu maastopyörällä Maisematielle (Mahnalan kylä), kävellen Pirkkalan halki, Kalaneuvoksen savulohta, Valkeakoskelle linja-autolla, elektronista tanssimusiikkia Deezerillä, Paunulla aasialaiseen noutopöytään... Siinä on tämä kesälomani, ilman kalliita lentojasi.

Lomaa ilman todella hintavia hotelleja. Autoa ei tarvitse tankata, ja kuljettaja löytyy liikennöitsijältä. Olen matkailulakossa, mutten Suomessa. Päiväreissu kaupunkeihin on nyt uutta. Alku ilman narsistia, joka halusi vain kalliita reissuja ulkomaille kustannuksellani. Mikäli olisin jatkanut vain elämää hänen kanssa, olisin todennäköisesti Matti kukkarossa, ahdistunut ja veloissa tänä päivänä. Tajusin lopettaa show'n ajoissa. Toisen hyvinvointi ei voi mennä omani edelle. Tarpeita on minullakin, tunnistan ne.

Pidemmän päälle ajateltuna Vastaamon terapiaan päätyvät varmimmin narsistien monet uhrit ennen narsisteja itse. Kesälomillani onkin hyvä pohtia tätä vapautta uudelleen. Sen sijaan että mietit mitä teit väärin, mietipä oikeita valintoja. Ilman oikeita valintoja en olisi tässä ja nyt. Narsisti suuttuu täysin jos hänen imurointiyrityksiin ei vastata, mutta nyt hän todennäköisesti lukee blogiani ja seuraa tilannetta Jollaksesta käsin. Kerron sinulle tässä ja nyt, että sinua en enää kaipaa, ja kaikkea hyvää Helsinkiini!

Bussirallini Helsinkiin loppui 14.07.2019

30. heinäkuuta oli elämäsi ikimuistoisin superpäivä linja-autoissa. Aamulla päätin mennä Pirkkalan tulevaan Prismaani kello 10.45. Pääsin perille suosikillani, joka oli Paunu #148. Takaisin kotiin menin Paunulla #144. Lomalla en kotona istu, joten muutaman tunnin kuluttua lähdin uudelleen ajeluillekin. Kello 14.05: oli jälleen kerran vuorossa paunulainen, ja kuinka ollakaan, #148 odotti minua mukavalla mieskuskilla. Hänelle kuulutin heti parit sanat: jo toinen kerta tänään, samat bussit ja samat kuskit!

Jyrki, bussikuski naurahti, sanoi tervetuloa! Poistu jo Kalevan kirkolla ja koe mainioimmat maisemat matkalla hyvään Prismaan. Kierrokseni jälkeen lähdin paunulaisella Nalkalaan, josta vaihdoin linjaani 1C kello 15.55, ja kuinka ollakaan #148 oli edessäni. Sama kuski ihmetteli ihan ääneen: "Ainakin kerran vielä, samaan bussiini!". Vastaan nopeasti, että nyt on linja-autossa kyllä tunnelmaa, hyviä kuljettajia myös! Sillä jatkoin kotiin asti, siinä kuljettaja kysyi nauraen: "Kai me tavataan vielä?". Silloin tällöin!

Kesälomaa ei ole tarvinnut suunnitella upeana kokonaisuutena, tästä tuli upein kokonaisuus. Muiden kesäloma tarkoittaa isoa matkalaukkua sekä kalliita lentoja, mutta toisaalla nautitaan: tamperelaisista maisemista. Kuuntelen elektronista tanssimusiikkiasi ja matkustan linja-autoilla. 31. heinäkuuta päivä kului kodin siivouksessa, Rattiraivo-elokuvassa ja ennen kaikkea: Kalevan uimahallissa. Kävin uudesti luontopoluillakin. Maailmanlaajuinen kulutus- ja matkailuhysteria ei enää onneksi kiinnosta minua.

Yhteenveto: vihaa vaikka, mutta elämäni on hyvä näin

Siinä 29. heinäkuuta vietin aika sateisen päivän elektronisen tanssimusiikin ja Kintulammilla. Vuosi sitten juhlin täällä lähtöäkin vaikeasta suhteesta. Sade ropisi koko matkani ajan, mutta en antanut sen häiritä elämääni vettä hylkivässä takissa. Sorilaan pääsee helpostikin jopa ilman henkilöautoa, Paunun autoilla 1B ja 90. Autoilijatko ne jaksavat valittaa kallista bensiiniä ja vararikkoon menemisistä satasen varaosassa, mutta täällä niistä jutuista ei tarvitse huolehtia. Vain se tulevaisuus huolettaa, Paunusta.

Huomasitko, että halusin käydä fillareillakin melko pienessä kylässä? Mahnalan kylässä. Joudun siinä tuottamaan pettymyksen ja kerron suoraan, että en ehtinyt lainkaan perehtyä koko asiaan. Vähän kuin sinulla, niin myös minulla kesäloma loppui: kesken. Aloitan tämän sanomalla, ja olen muuten helvetin tosissani, että lähivuosina jään sapattivapaalle eli koen kokonaisen pyöräilykesän (useamman). Kaikki mitä tarvitsen, yksi matka lisää! Paunulaisella tai vaikka ilman, eihän tuo Paunukaan voi olla ikuista?

Jos välität, olet tunnollinen ja avuliaskin, sinua voidaan käyttää hyväksi. Minkälainen loma tämä olisi sinulle, yksin ja kaikessa rauhassa? Jos lähdetään siitä, että yksin oleminen ja ystävien puuttuminen ei tarkoita skitsoidia, ainakaan omassa ajatusmaailmassa. Pystyn kyllä olemaan ihmisten parissa, mutta introvertille liikaa on liikaa elämässä. Toisaalta arki on lomallakin kiireistä: täytyyhän sitä lomastakin keretä nauttimaan. Yksin se on todella helppoa, onneksi. Voisit tehdä mitä ikinä haluat, blogeissakin.

Moni on sanonut minulle päin naamaa, että olen hullu edes ajatellessani sitä, että tässä voisi laihtua. Geeneissä se painosi on. Joku kertoi olleen dieeteillä viikkokaupalla, meni kilo. Ei enempää, lopettivat kesken. Lähti minultakin alkuun kilo ja kolme kiloa, ilman minkäänlaista nälkään johtavaa dieettiäni, piti remontoida ruokavaliota perusteellisesti. Toiset ihmettelevät jo, eikö Paunut on jo nautittu, keksi jotain muuta tekemistä. Hyvä, mutta Paunut on ajettu vasta sitten, kun siitä blogissa kerron joskus.

Joskus ihmettelin siinä, miten joku voisi katsella kaupallista urheilua televisioistakin, mutta et enää ihmettele tätä. Siinä, kun joku katselee suosikkijoukkueitaan tunteja, matkustan vain paunulaisilla ja keräänkö pienimmätkin tiedonmuruset talteen Paunun kalustosta ja firmasta suoraan kuljettajalta.

Tänään kuljettajana oli Marja, pysäkkejä tyyliin missään, heitti kyydistä kotiovella. Kiitoksia!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Ei kannata häiritä bussinkuljettajia työssään höpöttämällä vieressä kaiken aikaa.

Näitä "notkujia" on tullut nähtyä aikanaan, silloin kun busseilla tuli paljon liikuttua.

Mielenkiintoinen tuo Googlen temppu, jossa lakkauttavat jonkun palvelun, mutta tarjoavat vain puolivillaisen korvikkeen. YouTube Musiikkia en sinänsä ihmettele, onhan siitä mainoksia jo pidempään näkynyt.
Totta, siitä voi häriintyä, mutta varsinkin pahimman Corona-ajan bussit olivat tyhjiä, joten siinä kuljettajat kaipasivatkin jotain elämää linja-autoon. Nykyään etupenkit eivät ole enää käytössä, mutta sisääntullessa tulee muutama sana vaihdettua.

Googlen temppu on mielenkiintoinen ja kukaan joka käyttää Google Musiikkia, ei ole korvaavaan palveluun tyytyväinen, tässä tullaan seuraavaan asiaan. Kannattaako Googleen luottaa missään? Kaikki voi kadota tämän jättifirman päätöksellä.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!