Paunulla lomalle aiempaa sirompana

Aiemmassa merkinnässä kirjoitin iloisesti, että paino laski helmikuusta 11 kilogrammaa. Nyt voit lisätä numeroon neljä kilogrammaa lisää. Laihtuminen on taitolaji. Laihduin tänä vuonna kaikkiaan noin 15 kilogrammaa ja voin oikeinkin hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Itsevarmuuteni on ilmeisesti vain kohentunut ja samalla mielenterveys on säästynyt pieneltä kolhulta. Läskiä on lähtenyt juuri oikeista paikoista, eli iso pallomaha hävisi, ja sen lisäksi takapuoli kiinteytyi valtavasti ennen näitä lomiani.

Kasvoilla oleva läski hävisi samalla. En enää kaipaa entisiä aikoja. On yksinkertaisesti parempaa olla yksin kuin väärässä seurassa, pääsin laihtumaan. Nyt nautin tuoreesta kesälomasta ilman että toinen suunnittelee sitäkin puolestani ja ennen kaikkea kuinka rahojani siinä käytän. Lentoliikenne ei minua enää kiinnosta, joten tänä kesänä kävin kesälomallasi Paunulla. Väinö Paunu toi pian Hämeenlinnaan. Onnibus toi Jyväskylään. Valkeakosken Liikenne Oy toi juuri tänne Valkeakoskelle, hoi miten ihanaa!

Länsilinjoilla pääsin Metsäkylään sekä Nokian kylpylään. Tämän kesäloman vietän yksin, mutta en ole todellakaan yksinäinen. Länsilinjoilla kävin tutussa Helsingissäsi nauttimassa maittavimman lounaan kesäterassilla. Päivävisiitti kaupunkeihin linja-autoilla miellyttää bussifania, eikä näiden aikataulujen noudattaminen suinkaan haittaa minua, sillä tykkään aikatauluista. Haluan tehdä parhaani, että ehdin varmasti ajoissa. Tulee pientä onnistumisen tunnetta, jossa tuo itsetunto saa kaivattua kohennusta.

Jokainen nimittäin tietääpi, että matkustajan tulisi odottaa linja-autoa, eikä kuljettajan matkustajaa. Paunun paikallisbusseissa tunnistan tänä päivänä lähes jokaisen kuljettajan ja ehdottomasti paras on Länsilinjoilta heille siirtynyt naiskuljettaja. Keväällä juttelin hänen kanssa ennen Coronaa etupenkiltä niin pitkään, että unohdin mihin olin menossa. Löysit minut Vatialasta, missä paras kuljettajani latasi minulle suorat sanat: "Jos haluat kyydilläni takaisin kotiin, lähden Vatialasta 45 minuutin päästä!".
Bussissa matkustaminen on asia, jota en jätä edes lomalla. Nautin olla vain. Kuuntelen usein podcasteja, musiikkia tai luen kirjoja. Täydellinen irtiotto elämästä ja ajosta! Harkitse vakavasti, ilmainen peruutusoikeus.
Voit arvata mitä vastasin, ja 40 minuutin kuluttua olin jälleen paunulaisen etuovella. Ei haittaa jutella joskus tutuille bussikuskeille, mutta en toki pyri heitä häiritsemään. Yleensä jutustelen vain luvalla.

Olen huomannut, että joskus bussikuskit kaipaavat juttuseuraa muuten samanlaiseen työpäivään.

Laihtumiset: "Laihduit lisää aktiivisuusrannekkeella"

Kesän alussa matkustin (Paunulla tietenkin) Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälään missä ostin Mi Band 4:n. Tarkoituksenani ei ollut ostaa mitään tarpeettomasti, siksi puntaroin uutta hankintaa jo ennakkoon. Liikunta, oma hyvinvointi ja terveys ovat asioita, joihin mielellään panostan rahallisesti. Liikunnallisuus saa mielellään näkyä myös ulospäin, sillä ehkä se innostaa muita liikkumaan samalla tavalla. Valitettavan moni suomalainen on ylipainoinen ja ratkaisu voi löytyä vain yhdestä reissusta.

Reissusta, joka saa sinut ostamaan Xiaomin aktiivisuusrannekkeen. Rannekkeen, joka kertoo jos nukut huonosti. Ranneke, joka kertoo liikunnan vähyydestä. Ranneke, joka kertoo paikallaan olosta liiankin pitkään. Ranneke, joka näyttää kellon ilman että täytyy etsiä älypuhelinta. Ranneke, joka olisi ranneke myös uimahallissa, veden alla. Vihdoin näen kellon myös saunassa ja voin lopettaa saunomisen ajoissa ennen kuin pukeutuminen ja lähtö Paunun linja-autoon kutsuu vaikkapa juuri Pyynikin uimahallista.

Jokainenhan tietää, että linjalla 1 en suosi Tampereen kaupunkiliikenteen kalustoa, vaan suunnittelen liikkumiseni niin että mahdollisimman moni auto olisi Paunun varikolta. Tämä on helppo tehdä, koska voin käyttää joutoaikaa liikuntaan, enkä maksa odottamisesta ekstraa. Minulla on vaihto-oikeus ihan vuoden ympäri, sillä juurihan hankin uuden 360 päivän kausikortin AB-vyöhykkeelle. Linja-autoissa voin rentoutua elektroniseen tanssimusiikkiin, nähdä maisemia tai lukea vaikka arjen kirjallisuutta.

Päivän askeleet noin 20 000 askelta

25. heinäkuuta 20 TKL tuo minut Tampereelle ja täältä Paunulla Hämeenlinnaan. Joudun nielemään valtavan menetyksen, koska Paunuja ei tähän aikaan kulkenut Tampereelle. Jos pitäisi asettaa nämä liikennöitsijät paremmuusjärjestykseen, he olisivat toisia Paunun jälkeen. Paunu tuo minut hyvälle paraatipaikalle: Vankilamuseoon, Hämeen linnaan ja museo Militariaan. Päivä täällä sujuu lentäen. Museoissa käyminen, maittava puhvetti ja loputtomat kävelyt pikkusateessa eivät Jyriä lannista.

Lähiaikoina uuteen reissuun, moikka Metsäkylä! Metsäkylä on C-aluetta, joten joudun maksamaan BC-vyöhykkeen lipputuotteen matkakortin saldolta. Kunnollisella bussifanilla rohkeaan pulmaan on varauduttu jo aiemmin ja saldoilla on riittävästi hilloa. Pääsen jatkamaan matkaa ja samalla tutustuin kävelylenkkiini suurennuslasin kanssa. En oikeastaan ihmettele sitä, että mistä syystä uudet lenkkarit eivät käytössäni kestä pitkään. Kävelen yksinkertaisesti niin paljon. Uudet parit ovat odottamassa jo.

Laihtumiseni pääasiallinen salaisuus löytyy vahvasta liikunnasta ja optimaalisesta ruokailusta. Tähän et tarvitse manuaalia. Rannekkeella saat intoa puhtiin. Juuri nyt olen 80 kilogrammaa, mutta enpä ole vieläkään täysin tyytyväinen lopputulokseen. Käsin tunnistettavaa rasvaani löytyy minusta edelleen ja tästä haluan tietysti pois. Optimaalinen painoni olisi Mi Fitin mukaan noin 77 kilogrammaa. Tästäkään huolimatta en kiellä itseäni herkuttelemasta. Tämä tuokin meidät merkinnän seuraavaan aiheeseen.

Paunulla rajattomiin aasialaisiin pöytiin, olkaa hyvät!

Elämäsi olisi liian tylsä elettäväksi ilman herkkuja. Olen sitä mieltä että herkuttelu on täysin sallittua, kunhan muu ruokavalio on kunnossa. Olen laihtunut yli 14 kiloa, vaikka syön viikoittain hillomunkkeja viikonloppuisin ja kerran kuukaudessa palkitsen itseäni aasialaisella puhvetilla. Nythän olen vieraillut useimmissa tamperelaisissa puhveteissa. Itsudemo, Pieni Panda ja esimerkiksi Kung Food Panda ovat kaikki tuttuja buffetteja. Aasialainen ruoka on maukasta, mutta sen lisäksi näiden jäätelö ilahduttaa.

Laihtuminen ei ole vain syömättä jättämistä. Se on oikeaa ruokaa kotona, ja hallittua ravintolaelämää, ilman jatkuvia jälkiruokia. Olen pystynyt laihtumaan aiemmasta lisää noudattamalla tarkkoja sääntöjä ruokapöydässä. Suunnittelen kauppareissujani etukäteen. Sen lisäksi että säästän rahaa, en tuhlaa sitä erilaisiin jälkiruokiin, tai kalliisiin Premium-vaihtoehtoihin K-supermarketissa. Aasialainen puhvetti maistuu kesällä ravintolassa Pieni Panda. Yhdistin reissuni kävelyyn ja uintiin. Tankkasin kunnolla.

Matkustaessani buffettiin päätin sanoutua irti Googlen Fit-palvelusta poistamalla kaikki tietoni sieltä. Vuosien liikuntasi, pois vain. Miksi? Rannekkeen oston jälkeen täytyi siirtyä käyttämään Mi Fitiä, joka ajaa asiansa riittävällä tavalla. Googlen palveluista pitäisikin nykyään etääntyä, jotteivät kaikki munat olisi samassa korissa. Google tiesi liikuntasuoritukseni, mutta sehän ei herroja haittaa. Minua haittaa useamman palvelun käyttö liikuntaan, enkä muutenkaan kokenut sitä Fitiä enää kovin luotettavana.

Historiikin jälkeen Asian Wokiin

Saavuttuani Paunun kyydillä Hämeenlinnaan selvitän jo alkuun ruokavaihtoehdot. Yhdistän syömisen jälleen kerran kävelyyn ja itseni palkitsemiseen. Paikka ilahdutti minua sijainnillaan, erityisesti linja-autoaseman läheisyydessä, mutta myös ruoka miellytti. Sushit olivat oikein maukkaita, mutta tänään suosittelen syömään muutakin. Kaiken kruunasi jälkiruoka, jota en olekaan syönyt jo kuukausiin. Sepä tuntuu mahtavalta. Pääset syömään suosikkijälkiruokaa pieneltä tauolta, siis niitä makunautintoja!

Maistuuko herkkusi oikeasti tältä? Painoon säännöstelty herkuttelu ei vaikuta. Voisin käydä buffetissa 12 kertaa vuodessa tulematta tukevaksi, jollaiseksi narsistisi haukkui harva se päivä. Hänen poissaoloa vuoden ajalta juhlin tässä samaisessa buffetissa 14. heinäkuuta 2020. Sekin tuntuu mahtavalta, että on vihdoin vapaa, ja sen lisäksi mielenterveys on turvallisesti hallussa. En antanut itselleni pienintäkään mahdollisuuttani masentua pettäjään ja kovan luokan epävakaaseen narsistiin tässä parisuhteessa.

Kolmen lautasellisen jälkeen Asian Wokissa, otin toisen jälkiruoan, juurikin ennen sulkemisaikaa. Ulos lähteminen tuntui jo hyvältä, aloitin kalorien kulutukseni vartin kävelyllä linja-autoasemalle. Paunun kuljettaja odotti minua. Tämän jälkeen liikunta ei ole vielä tässä: jouduin juoksemaan perillä ollessani bussia kiinni, missä Paunun mieskuski linjoilla 1B tervehti minua iloisesti. Hienon päivän jälkeen mies lupaa tuoda minut kotiini lähimmälle pysäkille, mikä olikin ihan hauska elämys sinänsä bussifanille.

Musiikki vauhdittaa liikuntaa: "Irtisanoi jo Googlelta"

Rakastan elektronista tanssimusiikkia ja vuodesta 2010 olen maksanut siitä Spotifylle kuuden vuoden ajan. Palvelu oli hyvä, mutta tason laskiessa päätin vaihtaa ilomaisemia. Maksettuani jopa lähes viiden vuoden ajan Google Musiikista, jättifirma lähestyi minua kirjeellä. Google Musiikki lopetetaan ja tilalle tarjotaan YouTube Musiikkia. Tutustuin palveluun saman tien, mutten ollut siihen täysin tyytyväinen. Siirto oli onneksi helppoa, mutta pettymys tuli jälkeenpäin. Musiikkia puuttui vain ja todella paljon.

Listojeni musiikista 40 prosenttia hävisi siirrossa, koska YouTube käyttää erilaisia lisenssejä, eivätkä ne vastaa Google Musiikin sopimuksia. Selvää oli, etten huonommasta valikoimasta halunnut maksaa samaa hintaa. Lisäksi ominaisuuksiin, tai niiden puuttumiseen, en ollut täysin tyytyväinen. YouTube Musiikissa pitää olla kaikki Google Musiikin helmet ennen kuin vaihtoa siihen voisi harkita tosissaan. YouTube on kehittänyt musiikkipalveluitaan kuitenkin vuosia, joten siihen on ollut runsaasti aikaa.

Päätin perua palvelun vielä saman päivän aikana. Seuraavien päivien kuluessa siirsin soittolistat käsin kaikkia tykkäyksiä lukuun ottamatta. Deezeriin. Parempaa palvelua en usko löytäväni ja maksoin siitä jo vuoden ennakkoon. Maksamalla vuodesta Deezerille kahden kuukauden kokeilujakson jälkeen sain tämän kaiken kymmenen kuukauden hinnalla. Vastaavaa alennusta vuosittaisesta tilauksestasi en ole saanut mistään. Musiikki on nautinto elämääni, joten uskallan siitä maksaa kuukausiksi eteenpäin.

Tanssimusiikkia löytyy Deezeristä

Toisena vaihtoehtona oli Spotify, mutta se jäi väliin. Ajattelin, että se on jo liian iso firma, ja ihastuin pienempään Deezeriin. Olen aiemmin maksanut Spotifystä vuosienkin ajan. Kokemukset eivät olleet kovin vakuuttavia: Spotifyssä oli paljon bugeja ja niitä korjattiin hitaasti. Deezerillä kaikki sujuu kuin tanssi. Google Musiikki oli täydellinen, mutta bugien korjaus oli hidasta ja viime aikoina niitä ei edes yritetty poistaa. Tiesin siitä, että musapalvelu lähenee loppuaan ja kuolee pian pois ihmisten edessä.

Kolmen soittolistan siirto onnistui noin kuudessa tunnissa. Pidin kovasti ajatuksesta, sillä kaipasinkin jotain tekemistä pidemmän aikaa. Päivätyön jälkeen on ihanuutta rakastua uuteen musiikkiin. Deezer löytää uutuuksia ja vanhoja klassikoita helpostikin Flow-toiminnolla. Mixit soittavat koko ajan jotain ennenkuulumatonta. Olen käyttänyt Spotifyta, Tidalia, Google Musiikkia ja YouTube Musiikkia ennen lopullista päätöstä ja vain tuo Deezer onnistui toiminnoissa lähes täydellisesti, ainakin mielestäni.

Siinäpä syy valita Deezer, kokeile! Oikeastaan jo Deezerin ilmaisversio vakuutti minut täysin. Haluasin maksaa, että saisin loputkin ominaisuudet käyttöön. Tietysti plussa, jos saa vielä mainokset pois, jotka Deezerissä eivät olleet onneksi kovinkaan häiritseviä. Deezeriä pystyy käyttämään veloituksetta ilman että mielenterveys lähtee. Suomessa Deezerin voi ostaa laskulla DNA:lta, jos ei halua pankkikorttejaan luovuttaa. Oma Deezer oli suoraan valmistajalta, koska sieltä löytyvät huomattavasti paremmat edut.

Saapastelin vapaalle: "Nettilippuja, ruokaa, kävelyitä"

Heinäkuun lopussa sain kolmen viikon loman ja tamperelaisena bussifanina suunnitelmat olivat heti tapetilla. Paunun pikavuorolla Hämeenlinnaan, Paunulla ja Länsilinjoilla Metsäkylään, Onnibussilla Jyväskylään, Länsilinjoilla kylpylään, reissu maastopyörällä Maisematielle (Mahnalan kylä), kävellen Pirkkalan halki, Kalaneuvoksen savulohta, Valkeakoskelle linja-autolla, elektronista tanssimusiikkia Deezerillä, Paunulla aasialaiseen noutopöytään... Tässä on tuo kesälomani, ilman kalliita lentojasi.

Lomani ilman todella hintavia hotelleja. Autoa ei tarvitse tankata, ja kuljettaja löytyy liikennöitsijältä. Olen matkailulakossa, mutten Suomessa. Päiväreissu kaupunkeihin on nyt uutta. Alku ilman narsistia, joka halusi vain kalliita reissuja ulkomaille kustannuksellani. Mikäli olisin vain jatkanut elämää hänen kanssa, olisin todennäköisesti Matti kukkarossa, ahdistunut ja veloissa tänä päivänä. Tajusin lopettaa show'n ajoissa. Toisen hyvinvointi ei voi mennä omani edelle. Tarpeita on minullakin, tunnistan ne.

Pidemmän päälle ajateltuna Vastaamon terapiaan päätyvät varmimmin narsistien monet uhrit ennen narsisteja itse. Kesälomalla onkin hyvä pohtia tätä vapautta uudelleen. Sen sijaan että mietit mitä teit väärin, mietipä oikeita valintoja. Ilman oikeita valintoja en olisi tässä ja nyt. Narsisti suuttuu täysin jos hänen imurointiyrityksiin ei vastata, mutta nyt hän todennäköisesti lukee blogiani ja seuraa tilannetta Jollaksesta käsin. Kerron sinulle tässä ja nyt, että sinua en enää kaipaa, ja kaikkea hyvää Helsinkiin!

Seikkailija matkaa Väinö Paunu Oy:llä

30. heinäkuuta oli elämäni ikimuistoisin superpäivä linja-autoissa. Aamulla päätin mennä Pirkkalan tulevaan Prismaan kello 10.45. Pääsin perille suosikillani, joka oli Paunu #148. Takaisin kotiin menin Paunulla #144. Lomalla en kotona istu, joten muutaman tunnin kuluttua lähdin uudelleen reissuun. Kello 14.05 oli jälleen kerran vuorossa paunulainen, ja kuinka ollakaan, #148 odotti minua mukavalla mieskuskilla. Hänelle kuulutin heti suorat sanat: jo toinen kerta tänään niin ihanassa bussissa #148.

Jyrki, bussikuski naurahti, sanoisi tervetuloa! Poistun Kalevan kirkolla ja koin mainioimmat maisemat matkalla hyvään Prismaan. Kierrokseni jälkeen lähdin paunulaisella Nalkalaan, josta vaihdoin linjaani 1C kello 15.55, ja kuinka ollakaan #148 oli edessäni. Sama kuski ihmetteli ihan ääneen: "Ainakin kerran vielä, samaan bussiin!". Vastasin nopeasti, että ei voi muuta kuin nauttia, ja onpa kyllä hyvä kuljettaja myös! Tällä jatkoin Suupantorille asti, missä kuljettaja kysyi ihanasti nauraen "Tavataanko vielä?".

Kesälomaani ei ole tarvinnut suunnitella upeana kokonaisuutena, siitä tuli upea kokonaisuus. Muiden kesäloma tarkoittaa isoa matkalaukkua sekä kalliita lentoja, mutta toisaalla nautitaan tamperelaisista maisemista. Kuuntelen elektronista tanssimusiikkia ja matkustan linja-autoilla. 31. heinäkuuta päivä kului kodin siivouksessa, Rattiraivo-elokuvassa ja ennen kaikkea Kalevan uimahallissa. Kävin uudesti luontopoluillasi. Maailmanlaajuinen kulutus- ja matkailuhysteria ei enää onneksi kiinnosta minua.

Yhteenveto: Asian Wok -noutopöytä kokeiluun, hyvää

Keskiviikkona 29. heinäkuuta vietin aika sateisen päivän elektronisen tanssimusiikin ja Kintulammin parissa. Vuosi sitten juhlin täällä lähtöä vaikeasta suhteesta. Sade ropisi koko matkani ajan, mutta en antanut sen häiritä elämää vettä hylkivässä takissa. Sorilaan pääsee helposti jopa ilman luontobussia, Paunun kyydeilläsi 1B ja 90. Tänään 1. elokuuta olen Valkeakoskella. Valkeakoski on vain niin hyväkin paikka olla. Suosittelen kotimaan matkailua kaikille, koska näin säästäisit omaa rahaa parempaan.

Vuosi 2020 oli kaikkea uutta. Olen uusinut vanhat huonekalut uusiin, mutta myös ikivanha tekniikka sai lähteä uudemman tieltä. Lomalla sitä vasta huomaakin kuinka paljon viihtyisämpää täällä on. Nyt on runsaasti aikaa miettiä päätöksiä istuen paremmalla sohvalla, minkä kannoin vuosi sitten Sotkasta. Siis kannoin sohvan Sotkasta? Kuvittele sitä. Oikeasti mun äiti sanoi, että olisi sohva vapaana, ota pois. Ei siinä, kotiin kannettuna ja ei tarvinnut senttiäkään maksaa. Heillä on jokin vimma uusia kaikkea.

Jos välität, olet tunnollinen ja avuliaskin, sinua voidaan käyttää hyväksi. Minkälainen loma tämä olisi sinulle, yksin ja kaikessa rauhassa? Jos lähdetään siitä, että yksin oleminen ja ystävien puuttuminen ei tarkoita skitsoidia, ainakaan omassa ajatusmaailmassa. Pystyn kyllä olemaan ihmisten parissa, mutta introvertille liikaa on liikaa elämässä. Toisaalta arki on lomallakin kiireistä: täytyyhän sitä lomastakin keretä nauttimaan. Yksin se on todella helppoa, onneksi. Voit tehdä mitä ikinä haluat, vaikka tässä.

Noutopöydissä kävin Paunuilla parisen kertaa, mutta pizzakin maistui ravintolassa. Painoni ei ole sen sijaan noussut laisinkaan, ja olen nykyään 80 kilogrammaa aamuisin. Tähän painoon olen nyt varsin tyytyväinen, vaikka reisistä saisi kyllä läskiä lähteä enemmänkin. Tuota ehtii onneksi lomani aikana vielä työstämään kahden viikon ajan. Projekteja on minulla paljon, mutta toivon samaa myös sinulle. Pidä itsesi kiireisenä, niin et tule vanhoja aikoja kaipaamaan, ja pidät masennuksen niin kaukana!

Joskus ihmettelin kuinka säilytin mielenterveyteni sodassa epävakaan persoonallisuuden kanssa. Nyt mietin kuinka kiinteyttää reisiä. Aikoinaan yritin korjata suhteen, mutta painonlasku on helpompaa. Ehkä yritin liikaa, eikä auttanut jeesusteippi tai pikaliima, mutta nykyään elän vapaudessa elämää.

Palattuani tänään Valkeakoskelta, paunulainen Marja linjalla 1A toimitti minut lähipysäkille.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Ei kannata häiritä bussinkuljettajia työssään höpöttämällä vieressä kaiken aikaa.

Näitä "notkujia" on tullut nähtyä aikanaan, silloin kun busseilla tuli paljon liikuttua.

Mielenkiintoinen tuo Googlen temppu, jossa lakkauttavat jonkun palvelun, mutta tarjoavat vain puolivillaisen korvikkeen. YouTube Musiikkia en sinänsä ihmettele, onhan siitä mainoksia jo pidempään näkynyt.
Totta, siitä voi häriintyä, mutta varsinkin pahimman Corona-ajan bussit olivat tyhjiä, joten siinä kuljettajat kaipasivatkin jotain elämää linja-autoon. Nykyään etupenkit eivät ole enää käytössä, mutta sisääntullessa tulee muutama sana vaihdettua.

Googlen temppu on mielenkiintoinen ja kukaan joka käyttää Google Musiikkia, ei ole korvaavaan palveluun tyytyväinen, tässä tullaan seuraavaan asiaan. Kannattaako Googleen luottaa missään? Kaikki voi kadota tämän jättifirman päätöksellä.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Vuokralaisten oma Black Friday, tästä

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa supernuukana 234 asiaa

Jyrin älypuhelimessa on 20 sovellusta

Vuosi 2022 ostolakkoa, tämän ostin

Paunulla 10 vuotta ajelua, nyt loppui

Kone paketista rikki ja budjetti paisui

Näin päädymme narsistin ansaan

Tehtiinkö historiaa Nokialla, juuri nyt!