Paunulla rantakuntoon vuonna 2021

Vuosi 2020 on nyt sinullakin takana, mutta tässä hetkessä saamme miettiä ehkä jo parempaa tulevaa. Mitä ihmettä vuotemme 2021 tuokaan tullessaan? Omalla kohdallani muutoksia on nyt melko paljon: kuuluisa Pirkkalan joukkoliikenne romutetaan loppuvuodesta täysin, suosin kotimaista, palaan kohta finanssiohjelman käyttäjäksi ja jatkan 10 000 askeleen päivittäistä perinnettä tyylillä. Jatkan juttuani vielä jonkin aikaa, koska en usko tarvitsevani 10 000 askelta päivittäin tässä kunnossa ja painossa.

Vaikka 2020 oli paras hetki minusta, en usko tämän vuoden olevan ainakaan huonompi. Ainakin alku on vakuuttava, jos siitä nyt heti lähdetään. Toki pienoinen harmitus bussifanille on sattunut reissuun, mutta tästäpä lisää hieman myöhemmin. Olen mielestäni onnistunut siinä, että vaikka asustan yksin, niin elämäni on pyörinyt sujuvasti. Olen saanut pidettyä elämäni eri osa-alueilla siistinä ja kunnossa. Puutteisiin olen voinut reagoida ja esimerkiksi työssä uupuminen saattaa johtaa sapattilomaan.

Laitan ruokaakin itse ilman naista (tai minun tapauksessa oikeastaan miestä) ja kotisiivous käy sekin hetkessä. Teen etätöitä ja saan siitä rahaa. Tulen toimeen täysin omillani. Hyvin maltillisesta palkasta huolimatta minulla on jäänyt jokaisesta tilipussista isoon säästöön. Kaiken mahdollistaa velattomuus, minimalismi, alkoholin ja tupakan nauttimatta jättäminen. En myöskään juo kahvia: en kotona, enkä pahemmin ulkona. Kahvi on mielestäni kallista. Vihreällä teellä reissumies omalla tiellään pysyy!

Sapattivuosi kiinnostaa tänään sen verran paljon, että en jatka määräaikaista työsopimusta. Työni ei ole ollut osaamista vastaava pitkään, ja tulen vain katumaan päätöstäni, mikäli tulen uusimaan sitä. Kaduin sitä jo nyt, että uusin 12 kk sopimuksen 12 kk sopimuksella, joka päättyy toukokuussa. Aina on vedetty projekteja firmassa, että työtäni on siirtynyt pöydältä muualle. Puhelimet ja läppärit Telialle, jäljelle jäi tikettien hoitoa, ja niissä vaativuustaso on noussut liikaa. Ottaisin irtioton arjesta, kiitos.
Joskus ostin kotiini nolojakin asioita, vaikka kaikki mitä tarvitsin löytyi valmiiksi. Jos tarvitset kotiisi aina vain lisää, milloin ehditkään miettiä sen olennaisen: haluta voi ihan aina, mutta tarvita hyvä jos koskaan.
Osa minua ajatteli näin jo aiempina vuosina, mutta halusin miellyttää muita. Sinä pyydät, minä ostan. Loppupeleissä kysymys on vain mausta. Kaikki eivät nyt vain pidä kotisi yöpöydästä sitten yhtään.

Siksi en lähdekään hankkimaan kokonaan uutta, koska kaikkia on mahdotonta miellyttää.

Aivan ensimmäiseksi: "Laitetaanko Suomi vihdoin kuntoon?"

On olemassa suurta puhetta. Sitten on olemassa pieniä tekoja. Suomi kuntoon. Aika on nyt. Vaikka olen kaikkien mittareiden mukaan köyhä, en odottele parempaa aikaa. Minulle riittää summa, jolla maksan edullisen asuntovuokrani, muutamat laskut sekä tulen pakollisten Prisma-menojen kanssa toimeen. Yksin kotona. Aikoinaan säästö oli tavoitteeni: mutta sitten rupesin miettimään. Miettimään sitä, että onko pakko ostaa ulkomaalaista? Mietin meidän maailmaa ja ilmastoa, Suomen talouttakin hiukan.

Kotimainen kurkku. Kotimainen tomaatti. Kotimainen astia. Kotimainen suklaa. Kotimainen makkara. Kotimainen juusto. Kotimainen jotain. Valitsen kotimaisen, koska haluan tuotteita lähempänä minua. Tämä tukee suomalaista työllisyyttä, säilyttää työpaikat, eikä kuormita ilmastoa maailmalta tulevilta tavaroilta. Tiedän oikein hyvin, ettei kaikkea saa koti-Suomesta. Minua harmittaa kiinalaisen tavaran paljous markkinoilla. Tästä syystä suosin elektroniikassa muualla valmistettuja tuotteita, aina.

Yhtenä aamuna kiinalainen, sinänsä hyvin palvellut, imuri meni hiljaiseksi. Ostin lopuksi kalliimman Euroopassa valmistetun mallin. Eilen ostin Prismasta ilolla kotimaista pyykinpesunestettä. Sehän oli itse asiassa halvempaa kuin ulkomaalainen versio Lidlissä. Sen lisäksi, että tuote oli oikein läheltä, sitä ei tarvinnut toimittaa Pirkkalan Prismaan maailman toiselta puolen. Ostamalla tuotteen työllistämme ja luomme työpaikkoja lisää. Suomeen. Samalla tavalla Saksassa pitäisi suosia saksalaista juuri nyt.

Suosi kotimaista: Tarjoiluehdotuksena kotimainen kattaus

Asiaan heräsin niin tyylillä pienituloisuudestani huolimatta Valkeakoskella. Siellä omia kaupunkilaisia kannustetaan ostamaan Koskista. Tämä on tärkeää pienelle kaupungille, koska jos asiakkaat karkaavat Lempäälään, palvelut joutuvat lopettamaan. Samoin tietysti käy, jos valitsemme ruokakaupassa vain ulkomaisia tuotteita. Kadun, että en ole reagoinut asiaan jo aiemmin. Hintahan painaa aina niin paljon enemmän, enkä usko olevani ainoa ihminen, joka ajattelee muutakin kuin ikävää Mattia kukkarossa.

Jokainen on ollut joskus työttömänä, ja sillä summalla elää melko hyvin, mutta kaikkeen suomalaiseen ei välttämättä ole aina varaa. Työttömyyden vapaa-aika onkin mitä mainiointa aikaa kehitellä itseään, jotta pääsee osaamisalueellaan uudelle tasolle. Voit oppia budjetoimaan, ja sitäpä kautta jää enemmän rahaa kotimaisiin tuotteisiin. Omalla työpaikalla henkilöstön pitäminen työpaikoillaan riippuu paljolti ihmisten kuluttamisesta, ja niinhän se on aina, jos et myy et myöskään menesty. Se on pihvi näin.

Väinö Paunu Oy on joutunut irtisanomaan pikavuorojen kuljettajia. Lentokenttäliikenne ei enää vedä, eivätkä ihmiset uskalla matkustaa enää muutenkaan. Osanottoni ilmaisin tukemalla firman palveluita, muun muassa pikavuoro- ja kaupunkiliikenteessä. Minustahan on tärkeää, että edes kaupunkiliikenne säilyy. Nyt kannattaa jättää autokin kotiin, ja kokeilla välillä joukkoliikennettä! Oma napa ei saa olla se tärkein asia maailmassa. Haluan toiminnallani työllistää bussikuskeja suosimalla perheyritystä.

Elämäntapamuutos maaliin: "Turhasta eroon ja hyvästä nautintoon"

Aiemmin olin rakastunut nuoreen narsistimieheen, joka kieltämättä vaikutti alkuun melko lupaavalta. Pettymys saapui elämääni siinä vaiheessa, kun näin vihdoin maskin taakse. Häntä yövyttämään ostin kalliin patjan pumpulla Jyskistä, vaikka toinen ei edes suostunut siinä nukkumaan. Parempi juttu kuin sohvalla nukkuminen, joka muuttui sekin hetkessä patjaksi. Ei kelvannut, voitko edes kuvitella. Minua asia harmitti erityisen paljon siksi, koska kyseisestä patjasta muistui mieleen tämä huono mies.

Katselin aikatauluja ajatuksella. Lähipysäkkiä käyttävät Tampereen kaupunkiliikenteen ja Väinö Paunu Oy:n autot, ja olenpa todella tarkka siitä mihin autoon nousen. Edelleenkin haluan tukea perheyritystä, joten valitsen paunulaisen. Eilen sanoin paunulaiselle naiskuskille totuuden hänen tervehtiessä ilolla: "Hei vain, on päivän kohokohtani, kun saan nousta paunulaiseen.", mutta se oli mitä minun pitikin sanoa. Olin iloinen. Iloinen siitä, että kohta se patja lähtee kierrätyskeskukseen. Voin levätä nyt.

Kookas, tilaa vievä Jyskin patja ei ollut suinkaan ainoa kanssani pois matkustava tavara paunulaisessa. Laitoin mukaan tarpeettomia vaatteita, ikivanhan sateenvarjon, ja olihan siellä paljon muutakin vielä. Vaikka oma ex-mieheni ei käytettyä huolinutkaan todella köyhänä ihmisenä, tiedän moniakin köyhiä suomalaisia, jotka mielellään hankkivat Lielahden kierrätyskeskuksesta sateenvarjonsa eurolla. Jos se on vihreä, niin se on varmasti minun. Iästään huolimatta se oli toimiva varjo, joten käyttöä löytyy.

Kierrätyskeskukseen voi viedä itselleen tarpeettoman

Minimalismi on rivitalohuoneistossani jo niin pitkällä, että en löydä pois heitettävää. Vastaavasti olen joutunut laittamaan tiukan linjan päälleni. Olen vaihtanut viime vuonna 2,5-vuotiaan Chromebookin uuteen liian heppoisin perustein. Uuden koneen taustavalaistu näppäimistö helpottaa bloggaamista, mutta ei olisi ollut riittävä oikeutus vaihtaa mausteet. Tämän johdosta aionpa käyttää puolen vuoden vanhaa kannettavaa ja puhelinta niin pitkään kuin kestävät: ainakin viisi vuotta. Onnea matkaan!

Vaihda sinäkin vasta sitten kun tavara on täysin rikki. Huonekaluja olen joutunut uusimaan joitakin huonokuntoisuuteen, mutta samalla odotan uusilta samaa elinaikaa. Vaihdan sitten vuosikymmenen päästä jos tarvetta on. Olenhan pienituloinen, mutta pidän itseäni silti rikkaana. En ehkä tienaa kuten Mark  Zuckerberg, mutta minullahan on aikaa, eikä minun tarvitse shoppailla pahaan oloon juosten loputtomaan velkamaailmaan. Olen nimittäin jo 30-vuotias, eikä minulla ole koskaan ollut velkaa.

Paskoja ostoksia olen kyllä tehnyt, ja sen voin koko kansalle myöntää. Täysin tarpeettomia hankintoja, joita ilman voisin elää mainiosti. Miltä kuulostaisi joku seksilelu tai lähes yhtä turha kotiteatterisetti? Ei pahalla heitä kohtaan, jotka oikeasti rakastavat kotiteattereita tai seksileluja. Tuntuu vain hassulta ostaa sellaisia, jos asioita voi korvata laadukkailla kuulokkeilla tai omalla kädellä. Itsehän ostin monia asioita hetken mielijohteesta. Lopulta kannoin kotiini asian, joka keräsi pölyä ollen välillä nolokin.

Joukkoliikenne muuttuu kävelyksi: "Näin paunulaiseen jatkossa"

Tamperelaisen ratikan takia Pirkkalan joukkoliikennettä heikennetään. Osasyynä muutoksiin on myös koronavirusepidemia. 4.1.2021 alkaneet aikataulut vähensivät vuoroja lentokentältä ja lentokentälle. Viikonloppuna puhutaan enää muutamista, vaikka alueella asuu vanhuksia, lapsia ja alueella tehdään myös töitä elantonsa eteen. Myös varusmiehet matkustavat varuskuntaan 1A-linjalla. Onneksi 1B ja 1C säilyvät toistaiseksi, kunnes seuraava romuttamo iskee. Käyn joka lauantai saunassa vanhemmilla.

Alkaen 9.8.21 tämä lysti loppuu, sillä vuoro Vähäjärven kautta Vaittiin loppuu kuin seinään. Jatkoa ei ole Kyöstille päin. Vastaavasti en tule enää pääsemään saunasta kotiin vuorolla Kyöstin kautta Vaittiin. Tämä on kovakin isku myös työssä käyville, koska teollisuusalueen bussiliikenne tulee keskittymään arkipäiviin ja vain virka-aikaan. Vastaavasti tulevaisuuden ruuhkalinja 1 tulee keskittymään Kyöstiin. Sanon sen suoraan, että tiheä vuoroväli siellä ei auta lentoasemalla asuvia. Pirkkala ei ole Kyösti.

Linja muuttuu numerolle 8, koska ratikka hamstraa numeron 1 itselleen. Vatialan sijasta päätepiste on jatkossa jossain Haukiluomassa. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen Vaitin seudulla asuville, paitsi bussifanille tietenkin. Jatkossa 1B liikennöidään linjana 12. Vaunu liikkuupi Reuharinniemeen. Linjaa liikennöi Tampereen kaupunkiliikenne ja Pirkanmaan tilausliikenne Oy. Jälkimmäinen sopii minulle, mutta kaupunkiliikenteen autoon en ole nousemassa. Kas näin ja ilon paunulaiset vietiin pois.

Bussifanin unelma: Skippasi TKL:n vuoron, paunulaisella #166 matkaan

Sen lisäksi, että 12 kiertää turhaan Kurikan kautta, olen menossa vain Prismaan ja joudun kävelemään tyystin muualle. Haluan nimittäin suosia paunulaisia, mutta kuntohan sillä nousee. Jatkossa lähimmät paunulaiset liikkuvat linjalla 8 ja Suupantorille kävelen 14 minuutissa. Muutos ei minua harmita niin paljon, koska kävely on oikeasti kivaa paunulaisissa istumisen vastapainoksi. Toisaalta mietin sitäkin, että jos en jatkossa käytä lähilinjaa ollenkaan, loppuuko liikennöinti kokonaan? Saa nähdä, hei!

Paunua ei jätetä. Linjalla 8 joutuisin samaan valintarumbaan, koska linjaa liikennöi myös TKL. Minulla ei ole mitään firmaa vastaan, mutta on paunulaisissa vain tunnelmaa. Kuljettajat ovat tutkitusti paljon parempia, ystävällisempiä. Sen lisäksi Pirkkalan linja 11 muuttuu hieman, ja sitähän liikennöi mahtava Länsilinjat! Tämä linja tulee olemaan lähes hyödytön minulle, mutta jospa se palveleekin sitten muita. Samalla katkeaa Nokian linja Hervantaan, ja kyöstiläiset joutuvat liikkumaan Herwoodiin vaihdolla.

Äijälän kylävuoroa hoitaa jatkossakin Pirkanmaan tilausliikenne Oy, ja vuorolla yritetään paikata 1A-vuoron menetys. Sepä ei kuitenkaan riitä, jos kylävuoroja ajetaan aseman kautta muutamia päivässä. Jääkäämme odottamaan jäävätkö kyläläiset Pirkkalassamme ilman lähiruokaa kuollen pois. Sehän on varmasti pirkkalalaiselle päättäjälle, ja miksei tamperelaisellekin, vissiin melko yhdentekevää jos on varaa palvelutasoa laskea näin rajusti hetkessä. Autokouluun ja baanalle, vanhuksetkin kaikki!

Yhteenveto: sapattiloma on kiikarissa, joten katsotaan ajan kulkua

Vuosi 2021 on alkanut hyvin, mutta muutama uutinen otti suorastaan koville. Toisaalta olen selviytyjä, enkä lakkaa miettimästä ratkaisuja päättäjien tuomiin ongelmiin. Jos paunulainen #148 häviää omalta lähipysäkiltä, menen seuraavalle tai sitä seuraavalle, kunnes vaunu on oikea. Paunulaisessa iloitsen maisemista, nautin elektronisesta tanssimusiikista, ja lepään rauhassa. Rentoudun, ajattelen ja kiitän ammattitaitoista henkilökuntaa. Kiitoksen ääntäminen on pieni juttu minulle tai miksei sinullekin.

Kiitos on mukava sana ainaisen valittamisen sijasta. Tiedän oikein hyvin miten myrkyllistä on se, että olet epävakaassa parisuhteessa epävakaan persoonallisuuden kanssa. Jokainen päivä on aika erilainen, mutta koskaan ei osata kiittää, ja jos osataan konkretisoituu sillekin hintalappu myöhemmin. Maksoin vuodessa yli 5 000 euroa erinäisinä tukina saamatta häneltä mitään. Nyt yritän säästää Toshl Financen ohjelmalla rankalla kädellä. En ole huono raha-asioissa, mutta haluan kiristää vyötä lisää ja paljon.

Sain kuulla esimieheltäni, että sapattiloma voi alkaa 8. huhtikuuta 2021, torstaina. Minulla on tunteja työaikapankissa, joten sinä päivänä minua ette työpaikalla enää näe, vaan lopettelen jo 7. huhtikuuta ja loma jatkuu aina 21. toukokuuta asti. Sieltä alan nauttimaan yli vuoden kestävästä sapattivapaasta. Edenin kylpylässä on maanantaista torstaihin Happy hour -hinnat, jotka ovat voimassa vain aamuisin, tästä syystä minun on päästävä juhlimaan sapattia torstaina ajoissa. Siksi lopetan työt keskiviikkona.

Ilman asuntolainaa ja kiesiä pystyn liikkumaan paunulaisilla jatkossakin vain 33 eurolla kuukaudessa. Saako sillä rahalla edes bensiiniä autoon? Mukaan tulevat Länsilinjat, TKL, Pirkanmaan tilausliikenne ja mitä näitä nyt Tampereen seudulla onkaan. Pääsen iloiseen matkaan, ja aina parempi jos kuski on Paunun palkkalistoilla. Siitä tiedän heti, että nousin oikeaan vaunuun. Toivon menestystä Väinö Paunu Oy:lle tänä haastavana vuotena 2021. Käyttämällä paunulaisia lisää irtisanomisia ei ehkä nähdä.

Ei nykyistä enempää. Tiedä, että bussikuskin työ kiinnostaa. Toisaalta yhtä toimivaksi totesin bussilla matkustamisen, ja minut tietääkin väistämättä jokainen paunulainen kuski. Toivon nyt, että jaksatte palvella asiakkaita koronaväsymyksestä huolimatta. Teette oikeasti tosi tärkeää työtä, suuri kiitos.

Nähdään pysäkillä, ja 9.8.21 alkaen Suupantorilla. Hyviä paunulaisia, ja tästä soundia matkaan!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Ikean 365 päivän palautus testissä

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 353 asiaa

Paunulla extempore-retki Ylöjärvelle

Näin vaihdat pankkia Nordeasta oitis

Minulla oli maailman paras mummo

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Mies, 11 syytä miksi Tinder on onneton