Onko säästöjä S-pankissa? Näin 2,49 % lisäkorko

Instabank tuli melko kuuluisaksi menneinä vuosina yhtenä nettipankkina parhaimmilla koroilla. He tarjosivat pitkään kilpailukykyisen koron, ja sosiaalinen media sekä blogit olivat täynnä juttuja siitä, että korkoa korolle -ilmiö on huomattavasti todennäköisempi mikäli siirtää säästönsä kotimaisesta pankista Instabankiin. Samalla minulta ei ole jäänyt huomaamatta sekään, että aikoinaan parhaaksi koroksi tituloitu 1,75 prosenttia on nykyään Bank Norwegianissa enää surulliset 0,75 prosenttia.

Liian moni muutoksiin pettynyt Bank Norwegianin asiakas siirsi säästönsä, jopa kymmeniä tuhansia euroja Instabankiin, koska Bank Norwegian laski niin huikeaa korkoa kerralla ja yllätykseksi jopa näin paljon. Säästäjien tuotosta lähti yhdessä yössä yksi prosentti. Instabank käytti tilaisuuttaan hyväksi ja piti korkonsa ennallaan n. prosentissa. Pankki sai lähes ilmaisia, helposti ongittuja säästäjäasiakkaita, olemalla rehellisiä ja anteliaita. Nähdäkseni säästäjät Bank Norwegianissa ovat aika korkotietoisia.

Siirsin kaikki säästöt S-pankista 29. marraskuuta 2018 Bank Norwegianiin ja siitä alkaen nollakoron sijasta on juossut jutun mukainen 0,75 pikku korko. Huomaa, että inflaatio tänä päivänä on noin kaksi prosenttia, joten häviät tilille säästämisessä karkeasti puolet. Jos sinulta löytyy säästöjä Instabankissa, ja luulet perinteestä tänä päivänä, että korko olisi edelleen markkinoiden paras: on aika herätä. Näinpä saat vain 0,30 prosentin lisäkoron vaihtamalla pankkia jälleen kerran. Instabank ei ole enää paras.

Instabankin mukaan he tarjoavat markkinoiden parhaimman koron säästötilille, joka sinänsä on toki kuluton ja ilman nostorajoituksia, mutta löydän yhden nettipankin huomattavasti paremmalla korolla. Tällainen toimija on tunnettu luottokorteistaan, ja he tarjoavat tätä parempaa korkoa korolle -ilmiötä ennen muuta siksi, koska tuhansien säästöt kerryttävät korkoa myös aiempien vuosien voitoista. Jos korko on jopa 0,30 prosenttia parempi, ilmiön avulla voit tienata helppoa rahaa sijoittamatta.
Instabankin korko on laskenut tänä vuonna 0,45 prosenttiin, joten jos liityit kyseisen säästötilin asiakkaaksi prosentin koron takia vuosi sitten, on korkea aika hakea säästöillesi parempaa korkoa jostain muualta.
Vertailin korot puolestasi, joten kerron merkinnässä mistä nykyään voi saada parasta korkoa säästöille ilman, että rahoja täytyy sijoittaa. Jos haluat hyvää tuottoa rahalle, sijoitusneuvontaa voi toki harkita.

Tämä blogi ei anna sijoitusneuvontaa, eikä sen kirjoittajaa kannata välttämättä liioin matkia.

Instabankin korko on laskenut yhdestä prosentista 0,45 prosenttiin

Moni unohtaa tarkistaa paras korko, jos säästöjä löytyy ylipäätään

Moni toitottaa jatkuvasti siitä, että säästöjä ei ole, ja se ainoa S-tuottotili pankissa sisältää nolla euroa. S-pankin mukaan suomalaiset säästävät nähdäkseni ahkerasti. Uusimman nettitiedotteen mukaan S-pankissa on juuri nyt talletuksia 7,3 miljardin edestä. Tämä ei kuitenkaan kerro kuinka moni oikeasti säästää. Talletuksilla voidaan nimittäin tarkoittaa määräaikaisia tai määräajattomia säästötilejä, ASP-tilejä sekä käyttötilejä. S-pankissa on saman uutisen mukaan tänään noin 3,1 miljoonaa asiakasta.

Jos oletetaan, että ainakin 3/10 pääsee säästämään ja he säästävät vain S-tuottotilille, rahoille et sillä säästötilillä pääse. S-määräaikaistili ei sekään ole tae rikastumiseen, sillä esimerkiksi Bigbank maksaa samaiselle talletukselle huomattavasti parempaa korkoa samassa ajassa. Omalla S-pankin käyttötilillä on kirjoitushetkellä 2 308,60 euroa ja rahapotissa on kaikki mitä S-pankissa minulta. Olenpa aiemmin sen toistanut, ja toistan sen nyt uudelleen, että S-pankissa minulla ei enää ole säästötilejä yhtäkään.

Tämä ei tarkoita sitä, että en säästä. Säästin elämän varrella paljon, ja raha on kulkeutunut tavalla tai toisella Bank Norwegianiin, joka tarjoaa markkinoiden parasta korkoa. Valehtelisin jos väittäisin, että olen hyvä asiakas S-pankille. En nimittäin usko siihen itsekään. Maksan pankkipalveluista nolla euroa vuodessa eikä minulla ole säästöjä pankissa. S-pankki ei voi hyötyä säästöistä, mikäli haluaa myöntää naapurisi Ritvalle asuntolainaa, josta hän on niin pitkään unelmoinut. Omat säästöt ovat muualla.

Pyykinkuivausteline ei ole säästötili ja korkoa ei kerry

Tässä vaiheessa on tietysti hyvä muistuttaa, että useimmissa pankeissa rahasi ovat varmassa tallessa, tästä voit kiittää talletussuojaa. Säästöjä ei kuitenkaan kannata olla tilillä yli sata tuhatta euroa, koska tätä ylittävän summan saaminen takaisin on konkurssipesästä yleensä epävarmaa. Mikäli esimerkiksi Bigbank menee lähivuosina konkurssiin, niin saat konkurssitilanteessa ison 10 000 euron talletuksesi normaalisti talletussuojarahastosta korkoineen. Hyvä muistaa, jos tässä innostuu tilisäästämisestä.

Kuinka moni säästää? Hankala sanoa tietämättä. Olettamus on, että hedonistisen oravanpyörän aikana säästöt ovat melko vähäisiä, mutta jatkavat hyvin yleistymistään. Toivottavasti merkinnän ansiosta. Täällä ajattelen parastasi ja toivon, että joskus pääset hyvistä tilikoroista nauttimaan. Nyt kannattaapi matkia, eli S-pankista talletukset muualle, vaikka Bigbankiin paremmille koroille. S-pankki saattaa houkutella minua säästötilien asiakkaaksi uudelleen vasta, jos nollakorosta tulee katseenkestävä.

Entä paljonko pitäisi oikein säästää? Jos pystyt säästämään tänään vain euron, säästä. Säästöillä ei ole minimitalletusta. Muutamasta eurosta kasvaa sata. Taloudelliseen vapauteen sata euroa ei vielä riitä, joten pyri elämässä siihen, että säästät palkasta vähintään 20-40 prosenttia. Jos olet frugalisti, säästä upeimmillaan 50 prosenttia, ainakin niinä kuukausina joina suinkin pystyt. Jos saat €100 000 kasaan, muista siirtää osan rahoista rahastoon, sijoituksiin tai toiselle tuottotilille talletussuojan vuoksi.

Mistä saa parhaan koron säästöille ensimmäisestä eurosta alkaen

Tällä hetkellä maan parasta korkoa säästöillesi näyttäisi tarjoavan kotimainen Svea, ja heidän tarjous on juuri 0,80 prosenttia, jo ensimmäisestä eurosta alkaen. Tällä hetkellä Svea ei kuitenkaan ota uusia tilinavauksia vastaan, joten hulppeasta korosta ei pääse hyötymään vaikka kuinka haluaisi. Toiseksi parhaimman koron tarjoaa Bank Norwegian, jonka korko on tällä hetkellä 0,75 %. Aiemmin korko oli 1,75 %, mutta se muuttui markkinatilanteen vuoksi joskus aiemmin, olisiko hurrikaani ollut 2018.

Jos et usko käyttäväsi säästöjä jopa kymmeneen vuoteen, saat Bigbankilta parhaimman 2,5 prosentin koron. Tässä kannattaa huomioida, että rahojaan ei pääse käyttämään kyseisenä aikana. Halutessaan voi valita hieman inhimillisemmän talletusajan, mutta sen vuoksi korko yleensä laskee merkittävästi. Vuoden talletuksella korko on enää 0,65 prosenttia. Bigbankin mobiilisovelluksella korkojen kehitystä voi seurata vaikka kuukausittain, mutta tienaat vielä enemmän jos korkoa syntyy vasta lopuksi.

En lähtisi säästämään kaikkea rahaa määräaikaisesti kymmenen vuotta, mutta jos sijoitat 5 000 euroa tänään Bigbankiin kymmenen vuoden ajalle, saat lopuksi 1 250 euron tuoton. Kymmenessä vuodessa saat 6 250 euroa vain sillä, että makuuttelet rahaa Bigbankin määräaikaisella säästötilillä. Suosittelen sijoittamaan vähintään osan rahoistaan Bigbankiin, ja enemmistön vaikkapa Norwegianiin, jotta voit tarvittaessa osan nostaa. Tämä voi olla paras tapa, jos et tarvitse kaikkia säästöjäsi lähiaikoina.

Bank Norwegianilta paras korko talletuksille ilman määräaikaa

Entä mistä huonoiten? Surkein korko säästöille löytyy yllättäen valtavirtapankeista. Ålandsbanken tarjoaa säästöillesi mahtavan 0,00 prosentin koron. OP tarjoaa säästäjilleen samaisen 0,00 prosentin koron. OP:n kasvutuottotilillä olevat hillot eivät aiheuta korkoa korolle -ilmiötä elinaikasi aikana. Aktialle säästöjäsi ei myöskään kannata siirtää, koska Aktian korko onkin yhtä pieni tai suuri eli 0,00 prosenttia. S-pankki ja Danske Bank tarjoavat säästäjille leukoja loksauttavan 0,01 prosentin koron.

Jos innostaa Nordea ja vuoden talletus ei haittaa, korkoa saa 0,30 prosenttia. Kaikki nämä pikku korot kalpenevat esimerkiksi Bank Norwegianille, mutta jo Instabankin korko on luksusta näihin verrattuna. Jos säästät S-pankissa, OP:ssa tai Nordeassa, et saa parasta korkoa, jos saat sieltä korkoa ylipäätään. Suosittelen siirtämään kaikki säästöt pääasiallisesta pankista muualle, jotta saat edes roposia vuoden päätteeksi. Valitettavan moni ei kuitenkaan ymmärrä kaikkea tai viitsi nähdä vaivaa asian eteen.

Moni ei välttämättä tiedä minkälaista korkoa pankistaan saa. Tänä iltana kirjaudut pankkiin ja katsot mitä korkoa sinulle maksetaan. Puntaroi valintoja, eikä esimerkiksi Bigbank ole lainkaan huono idea, jos et usko kaikille säästöille olevan tarvetta juuri nyt. Se mikä kannattaa, ja ihan vuosittain näköjään, korkojen kyttääminen pankeissa. Saatat menettää vuosissa satasia vain sillä, että makuutat säästöjäsi pankissa, jossa ne eivät tuota joskus senttiäkään. Tällainen säästäminen on suorastaan tyhmää.

Parhaimmat korot säästötileissä 07/2021

Etsin puolestasi parhaimmat korot, jotta saat heti tänään parempaa korkoa pankistasi! Minimitalletus nolla, ja sieltä kasvattamaan omaa rahapottia. Ajattele säästämistä puuna, joka kasvaa pihallasi.
  1. Bigbank: jopa 2,50 %, vain määräaikainen talletus valintasi mukaan, veloitukseton.
  2. Svea: 0,80 %, määräajaton talletus, veloitukseton. Uusia tilejä ei avata tällä hetkellä.
  3. Bank Norwegian: 0,75 %, määräajaton talletus, rajattomasti nostoja, veloitukseton.
  4. Collector Bank: 0,60 %, määräajaton talletus, rajattomasti nostoja, veloitukseton. Huomaa, että jotta voit aloittaa säästämisen tässä pankissa, täytyy voida säästää heti 50 euroa tilinavaukseen.
  5. Instabank: 0,45 %, määräajaton talletus, rajattomasti nostoja, veloitukseton.
Kivijalkapankkien korko vaihtelee välillä 0,00 % noin 0,10 %. Jos säästät S-pankissa ja S-tuottotilille laitetaan 1 000 euroa, niin korkoa tulee vain 10 senttiä 0,01 korolla kuukauden lopuksi. Jos tuhat euroa makuutetaan sen sijaan määräaikaisesti Bigbankissa, niin vuoden lopussa tilillesi palautuu 1 007,04 euroa. Säästäminen kannattaa, mutta jossain muualla kuin S-pankissa tai muussa kivijalkapankissa. Annoin, toivottavasti parhaimmat eväät, omatoimiseen säästämiseen. Ota rauhassa ja anna palaa!

Parhaimmat korot ovat vain tilisiirron päässä. Mitä pankkia suosittelet, kommentoi alle!

Yhteenveto: laita säästötilin korko suurennuslasin alle tänä iltana

Ymmärrän, että saatat olla sellainen lukija, jolla säästötili on nollassa tai sitä ei edes ole. Silloin tämä merkintä ei ehkä koske sinua, mutta hienoa että olet kiinnostunut. Jos joskus päätät säästötilin avata, markkinoiden parhaasta korosta on varmasti hyötyä. Suosittelen avaamaan säästötili ja säästämään ensimmäisestä eurosta. Jos näet, että säästöjä vähitellen kertyy, pian näet säästöissä kenties tuhansia. Tuhat euroa tienaa kymmenessä vuodessa 250 euroa olettaen, että et siihen tuossa ajassa koske.

Instabankin säästötililtäni löytyi tuhat euroa, ja on näköjään korko laskenut sitten viime näkemästä, joten siirrän tämän rahan Bank Norwegianiin, jotta saan 0,30 prosentin lisäkoron. Nettipankit ovat aina vakuusjärjestelmien takuurahastojen jäseniä, joten mahdollisissa poikkeustilanteissa säästöjäsi vakuutetaan jopa 100 000 euroon asti. Jos säästöjä on tätä enemmän, säästöjä kannattaa hajauttaa eri pankkien välillä, ja kenties sijoittaa tuottoisammin vaikka rahastoihin FIMin tai Nordnetin kautta.

Katso minkälaisia säästöjä sinulla on ja missä niitä on, koska minulle tuli yllätyksenä, että ehdin jopa Instabankiin aikoinaan tonnin laittamaan. Todennäköisesti näin kävi ehkä siksi, että Instabankissa oli tuolloin Bank Norwegiania parempi korko. Huomasin korkomuutoksen tänään aamulla, joten menetin muutamalta kuukaudelta koroissa. Suosittelen tämän takia Bank Norwegiania kaikille, koska siinä ei ole määräaikaa, hyvä korko, ja myöskään palvelumaksuja tai minimitalletuksia ei ole riesana.

Siirrän kaikki rahat korkoineen Instabankista. Siirrän ne Bank Norwegianiin, että jatkossa tilanne ei olisi näin kurja, koska yksi säästötili riittää. Vaihtoehtoisesti voisin siirtää tuon tonnin Bigbankiin ja tienata kymmenessä vuodessa helpot 250 euroa. Päivää on onneksi vielä jäljellä, joten katsotaan mitä tehdään. Paras vinkki tänään on se, että nyt menet sinne verkkopankkiin ja tutkit säästöjä. Jos et löydä säästötiliä, nyt kannattaa perustaa. Jutun luettuasi toivottavasti tiedät mihin, jotta tienaat korkoa.

Korkoja kannattaa vertailla niin säästötileissä kuin asuntolainoissa, koska valitettavan moni maksaa paljon olemattomista palvelupaketeista, joita saa S-pankissa ilmaiseksi. Sen lisäksi säästötilit voivat olla niin heikkoja, että korkoa ei kerry vuodessa euroakaan. Joko tiedät kuinka hyvää korkoa saat?

Jos haluat parempaa korkoa ilman sijoittamista, lue kaikki uudelleen, jotta tiedät miten toimia!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hei. Itse mietin asiaa vastuullisuuden näkökulmasta ja mielestäni nyt mainitut korkeakorkoiset säästötilit tarjoavat rutkasti korkeakorkoisempia lainoja ja luottoja asiakkailleen, joiden maksukyky on kyseenalaista. He toisin sanoen tekevät mielestäni bisnestä, joka ei mielestäni ole vastuullista. Itse miettisin vielä sitä, tahdonko antaa säästöjäni tämänkaltaiseen kyseenalaiseen bisnekseen.
Hei, kiitos hyvästä mietteestä.

En ehkä lähtisi Big Bankiin mukaan, koska juurikin se mitä sanoit, on totta. Riski on suuri, koska joutuvat kalastelemaan asiakkaita todenteolla, jotka voivat olla huonoja asiakkaita lopulta. On hyvä miettiä, että Big Bank ei pysty kannattavasti tarjoamaan pikaisia lainoja kyseisellä huippukorolla ottamatta valtavaa riskiä omista luottotappioista.

Suosittelen toki siinä tapauksessa muutamaa asiaa:

1. Voit tyytyä säästöihin kivijalkapankissa, siis et tee mitään.
2. Voit halutessasi kokeilla matalakorkoista 0,45 % - 0,75 % säästötiliä.
3. Voit halutessasi alkaa sijoittaa, missä tuotto-odotus on parempi.

Toki bisnestä kaikki pankkitoimijat tekevät, mutta kivijalkapankissa häviät aina, mikäli siellä säästöjä on. Tuoreimmassa merkinnässä puhun hieman sijoittamisesta, ja omien varojen hajauttamisesta, mikä voisi sinullekin toimia vähän paremmin kuin Big Bank.

Vaikea nähdä tilannetta, jossa sijoittamalla tuotto olisi huonompi kuin Big Bankissa.

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"