Paunulla sapattivapaan kiertoajelulle

Olen varma siitä, että unelmoit. Unelmaa olisi, että maksaisit asuntolainan loppuun, lopettaisit kaikki työt heti, ja alkaisit elää ainutlaatuista elämääsi. Jäin sapattivapaalle vasta toukokuussa, mutta en voi tarpeeksi sitäkään mainostaa. Minussa asuu nimittäin aina aikaa. Jokainen aamu on iloinen. On aivan käsittämätöntä, että uupumuksen jälkeen voin vihdoin nousta sängystä nauttien mahdollisuudestani. Olin tarvinnut lepoja vuosien työelämästä. Enkä ole enää uupunut ja minun blogi saa kaivattua tilaa.

Ennen ei ollut omaa aikaa, eikä juuri energiaa, tehdä mitään. Oma kirjoitustahti oli ihan naurettavan riittämätön, ja lukijoita katosi blogin päivittämättömyyteen, mikä oli surullista ja vei ilosi elämästä. Nautin pienestä kirjoittamisesta, ja uskon että löydät myös jotakin kiinnostavaa, minkä eteen voisit jäädä sapattivapaalle. Usko pois, tuo on mahtavaa. Voit syödä aamiaisen kaikessa rauhassa. Lounaat syödään nälän ilmaantuessa. Voin paljastaa, että minulla ei lounasaikaan ole useinkaan niin nälkä.

Vapaudessa lounastan kello 16 jälkeen. Siihen aikaan, jolloin moni lähtee töistä. Juuri säännöstelyllä ruokailussa paino on laskenut. Vapaa-aikaa on vihdoin. Työtä tekevänä manasin jatkuvasti, ja kuulin samaa myös työkavereilta, että aikaa ei yksinkertaisesti ollut. Ei kokkaamiseen, eikä pyöräilyyn, eikä pahemmin muuhunkaan. Suorastaan paheksuttiin, että lähdit työviikkosi jälkeen kotiisi. Olenpa aina kieltäytynyt ylitöistäni, vaikka työsopimuksessani on ollut maininta kaikenlaisen työn ottamisesta.

Olin palveluksessa vain 40 tuntia viikossa, tästä työviikosta 2,5 tunnin ajan pidin lakisääteisiä taukoja. Sitten lähdin kotiin. Ei kiinnostanut ylityö, eikä edes päivystys, koska en enää halunnut luopua vähästä vapaa-ajastani lisää. Tein kaiken lisäksi työt liian huonolla palkalla, joka osaltaan vaikutti siihen, että en halunnut jatkaa. Suomessa kaikkea tunnetusti verotetaan, joten sinänsä hyvin mukavaa 1 744 euron palkkaa en ole tilillä juuri nähnyt, vaan palanen siitä on aina kadonnut pohjattomiin verokaivoihinne.

Eilen lähdin paunulaisella Tesoman uimahalliin, ja se oli ihanaa vapaa-aikaa, joten paluussa tapasin autossa #141 paunulaisen Marjan. Hänen kanssa syntyi keskustelua useamman lenkin verran linjalla 8 kaikesta.

Juteltiin me työelämästä, kiitollisuudesta, minimalismista, ylikuluttamisesta, kertakäyttökulttuurista, vapaa-ajasta, matkailusta Pietariin, iloista ja suruistamme, sekä paljosta muustakin. Inspiroiduimme.

Inspiroiduin niin paljon, että tänään on niin pakko kirjoittaa. Surutyö on saatu nimittäin päätökseen.

Sapattivapaalla hitaan ja täyttävän aamiaisen keston päätät itse

14.10.21 olikin kaikkiaan onnistunut päivä. Aloitin sen tunnin kestävällä aamiaisella. Kello 11, huomaa. Pohjustin jo aiemmin, että minulla ei useinkaan ole kello 11.00 nälkä. Silloin haluan syödä aamiaisen, mutta sapattivapaalla voit herätä ilman muuta yhdeksältä. Näin teen itse ja ennen aamiaista meditoin, käyn lenkillä, luen kirjaa tai kuuntelen musiikkia tanssimusiikin kokoelmasta. On näin nautinnollista elää oman kellon mukaan, että sapattivapaa on suositeltavaa lähes kenelle vain. Suosittelen edelleen.

Valehtelisin jos väittäisin, että en itke onnellisuudesta. Itken koko ajan siitä, että minulla on vapaus. Ei enää tarvitse herätä aamukuudelta töihin ja ajella busseilla kaksi-kolme tuntia päivässä työmatkoihin ja ruokakauppaan. Minulla ei ollut juuri vapaa-aikaa, vaikka työviikkoni olikin vain 40 tuntia viikoissa taukoineen. Paunulainen kuljettaja Mats oli kuitenkin kertonut, että hänen työpäivät voisivat olla jopa 14 tuntia päivässä siinä tapauksessa, että paikallisliikenteen lisäksi ohjelmassa on arjen pikavuoroja.

Marja täydensi eilen tätäkin tietoa: jos ohjelmassa on pelkästään paikallisliikennettä, työpäivä voi aina olla esimerkiksi 7-7 tai 10-10 eli vain 12 tuntia lakisääteisine taukoineen. Järkytyin, koska eipä minulla ollut aikaa, mutta Marjalla ajasta vasta pulaa onkin. Marjan mukaan ajoit bussia missä tahansa, vaikka Länsilinjoilla kuten hän ennen, niin työaikasi on aina sama jopa 5-6 päivää viikosta. Kaikkiaan ihmiset ajavat busseja jopa 54 tuntia viikossa. Nostaisin vielä hattuja, koska pääsen autottomana liikkumaan.

Säästäväisen minimalistin aamiainen

En tiedä, mitä edes ajatella. Minusta on aika surullista, että bussikuskeilla ei ole aikaa. Marja oli eilen sitä mieltä iltavuorossa, että kerkiää tulla kotiin, peseytyä ja mennä nukkumaan aamulla tapahtuvaan herätykseen. Hän herää jopa kuudelta, että ehtii seitsemäksi varikolle aamutoimien jälkeen. Bussilla ei varikolle voi mennä, koska siinä kestää niin pitkään, ja hän oli muutenkin asiasta sitä mieltä että näin kattavan bussiviikon jälkeen silmät eivät katso aikataulujanne. Hän haluaisi nauttia jostakin muusta.

Kaupassa voi käydä vain tiettyyn aikaan, koska muuten aikataulu ei sitä salli. Esimerkiksi eilen alkoi kampanjaviikko Citymarketissa, ja Marja ei olisi kerennyt kaupassa käymään, joten hän siirtää asian viikonlopulle. Tällöin on ainakin yksi päivä hoitaa kodin askareet ja kaupat. Silloin sopii toivoa, että niitä tarjoustuotteita on enää jäljellä. Sapattivapaalla voit lähteä ruokakauppaan haluamaasi aikaan. Ilmoitin silti kiitollisuuteni linja-autossa Marjalle, koska tiedän miten kurja tämä elämä on välillä.

Että ei ehdi tekemään sitä, mitä oikeasti rakastaa. Hän ei ole yksin, joka ei voi nauttia kiireettömästä aamiaisesta. Uskon myös, että moni blogini lukijoista unelmoi sapattivapaasta. Nautin todella paljon siitä, että minulla on aikaa, ja tämän ajan voin pyhittää vaikkapa paunulaisissa matkailuun. Olen tosi kiitollinen, että kuljettajat jaksavat, ja olenkin kertonut siitä suoraan ohjaamoon Marjalle ja Sirpalle sekä toki muillekin paunulaisille kuljettajille. Ilman heitä emme voisi ostella enää ruokakaupoissa.
Sapattivapaa on aitoa aikaa. Jos pääset vapaalle, tulet rakastumaan siihen. Lähiluonto vie mukanaan, eikä esimies soita kesken lenkin, että olisi töitä. Teet työtä että saat rahaa, mutta sitä rahaahan voi säästää?

Aamiaisen jälkeen lähdetään uimaan sekä saunomaan Tesomalle

Pirkkalan linjoilla on tällä hetkellä ainakin seuraavia autoja Paunulta: #141, #142, #143, #144, #149 ja #156. Eilen menomatkalleni valikoitui auto numero 142. Kyöstiltä lähtevä vuoro 12.30 on oikein hyvä, koska pääsen kävelemään K-kaupalle aamiaisen jälkeen kaikessa rauhassa. Tunnelmaa tuo Spotifyssa kuunneltava Paunulaisissa.-soittolista, joka auttaa minua viihtymään matkoillani paunulaisissa. Onpa hetkiä, jolloin etsin bussistani käsin uutta tanssimusiikkia ja päivittelen sitä listaa koko matkani ajan.

Matka uimahalliin kestää yli tunnin. Ei kuule haittaa. Matka on minulle nautinto, koska pystyn siihen asennoitumaan sillä tavalla. Miksi sitten lähden sinne Tesomalle, vaikka uimahalleja on reitin varrella Amurissa tai Kalevassa? Olen introvertti, joten Kalevan uimahalliin en mene enää koskaan. Aivan liian paljon väkeä, enkä tykkää siitä yhtään, että ihmisiä olisi koko ajan ympärillä. Pyynikin uimahallista en tykkää ylipäätään, mutta Tesomalla on aina rauhallista ja menevää. Hyvä sauna kruunaa vielä kaiken.

Koska voisit olla itsekin sapattivapaalla, saunoa voi pitkään ja hartaudella. Kelloa ei tarvitse koko ajan katsoa. Porealtaassa olin vähintään vartin tekemättä mitään. Se oli terapeuttista. Tulet toivomaan, että tekisit niin jo aiemmin. Se, ettei tarvitse aina tehdä mitään on itsessään mahtavaa. Uima-altaassa voit uida päästä päähän vaikka kuinka paljon, aina uudelleen ja uudelleen. Uutuus on sanoinkuvaamatonta. Sitten uudelle saunakierrokselle, suihkuun, ja takaisin porealtaaseenne. Reilu kaksi tuntia iloa ja ulos.

Marja karkasi lenkille, sain olla yksin autossa

Tulen pysäkille kello 15.55, joten olisin voinut lähteä jo 16.00 vuorolla. Tämä olikin auto numero 142, jolla satuin tänne tulemaan, joten päätin odottaa seitsemän minuuttia lisää, ja lähteä Marjan kyydillä autossa numero 141 vaihtelun vuoksi. Törmättiin aivan sattumalta, koska paunulainen bussikuski voi ajaa mitä tahansa linjaa, varsinkin kun linjalla 8 paunulainen tarjonta on laskettavissa enää sormilla. "Mikä yllätys, sinäkö siellä. Tervetuloa, mutta etuajassa kun ollaan, käväisen päivälenkillä ovesta!".

Kerroin tulleeni Tesoman uimahallista, ja hän oli iloinen siitä. Vaikka hänellä ei aika riitä vastaavaan, hän jaksaa palvella muita asiakkaita käsittämättömällä tavalla. Se johtuu osaltaan siitä, että päästään välillä luontoon, mikäli lähtö sattuu olemaan etuajassa. Sirpan lähtö lähti aikaa sitten. En ehtinyt edes Spotifyta aukaista, kun Marja olikin jo häipynyt luontoon. Sen muistan, että hän sanoi minulle ääneen, "Toivotaan, ettet ahdistu yksin olemisesta paunulaisessa!". En, ehtisi nauttia biisin ja siitä toisenkin.

Marja on usein puhunut eräästä bussifanimummosta eläkkeellä. Marja on vienyt kyseisen mummon jo kymmenen vuoden ajan minne ikinä, mutta ihmetteli viime aikojaan sitä ettei kyseistä matkustajaa ole enää näkynyt. Missä mummo olisi? Mummo viittoo ja tulee siitä päivittelemään kuulumisia. Dialogina oli eläkeläisen arki, kitsastelu ja säästäminen, mutta siinäs Jyri sekä Marja ovat hekin nuukia. Nuukilla on juteltavaa ollut, olipa mummo hauska. Nyt ei ole rahoja Saksaan, mutta Pirkkalassa voisin käydä!
Miltä tuntuu olla yksin bussissa? Mielenkiintoiselta. Yksin oleminen ei ole koskaan mikään ahdistuksen lähtökohta, ehkä päinvastoin. Nautit rauhassa. Nuuka mummo olikin tullut bussiin ajelemaan Pirkkalassa.

Paunulaisen paras bussikuski Marja on ylikuluttamista vastaan

Juttelimme monesta ja yksi niistä oli hyvätahtoisuus. Aiemmin vein paunulaisella pienen, mutta tuiki tarpeellisen tuotekassin kirkkoon. Diakoniatyö voi pelastaa heikossa asemassa olevia perheitä. Vaikka olen sapattilomalla, ja säästän laskien jokaisen sentin, avustuksista en säästele. Olen mielestäni melko hyväsydäminen ihminen, ja saman piirteen huomasimme pian myös paunulaisesta Marjasta, joka aina päästää minua sekä muita asiakkaita parhaimmillaan etuovesta suurin kiitoksin ja hymyllään suussa.

Suoritin aiemmin surutyötä, ja olin melko maassa tässä vielä jonkun aikaa, mutta kyseisen kuljettajan asenne työhön on oikeasti piristävää. Enpä ole enää niin massa, joten voin sanoa surutyön päättyneen. Kuljettaja otti osaa tapahtuneeseen, ja vaikka ilman mummoa on vaikeaa, muistot säilynevät ikuisesti. Olihan tämäkin muisto, että tein kuljettajan kanssa kolmen tunnin kierroksen linjalla 8. Tämä ei tosin vedä niitä vertoja kuljettajan pitkille bussikierroksille, joita mahtuu useita 12-tuntiseen työpäivääsi.

Olen sitä mieltä, että ylikuluttaminen on niin väärin. On melko ihanaa, että Marja otti ylikuluttamisen puheenaiheeksi, koska sitä todellakin esiintyy paljon. Suomessa ja maailmalla. Ota huomioon vaikkapa bussikuski, jolla ei ole omaa aikaa. Miksi hän ostaisi uuden hybridiauton, jos saa tarpeekseen ajeluista paikallisliikenteessä? Tavallinen käytetty auto riittää. Hän kertoi, että pesukone on kohta 20-vuotias, mutta moni muu tuote ei olekaan elänyt näin pitkälle. Ylikuluttamisen lisäksi on kertakäyttöisyyttä.

Lahjoitin käyttötavaraa diakoniatyöhön

Mietin asiaa, varsinkin puhelimen omistajana, koska akku ei enää pidä. Ei se pidä, vaikka ostoksesta olisi parisen vuotta, bussikuski lisäsi. Muista, että hänellä ei ole edes aikaa käyttää luuria. Sielläpä se älypuhelin laukussa tyhjenee itsestään koko ajan. Samantapainen ongelma on kyllä tässäkin, vaikka emme edes puhuneet samasta merkistä. Kertakäyttökulttuuria esiintyy useasti merkistä huolimatta. Itsekin löytänyt onnekseni kestävää tavaraani, pesukone. Gorenje pesee kohta kymmenisen vuotta.

Nauroimme yhdessä, koska kyseiset pesukoneet olivat aikoinaan hyvässä tarjouksessa. Ostohinta oli kummallakin maksimissaan 299 euroa. Siihen nähden olemme siis tosissaan löytäneet hyvät tuotteet. Joukossa on toki paljon ollut roskaa, joka on hajonnut heti takuun jälkeen. Lisäksi juttelimme Pietariin matkailusta, ja bussikuski oli hyvin iloinen palatessaan omiin muistoihin, aiemmasta matkasta sinne. Hän metsästi sellaisen ravintolan sieltä, että mistään muualta ei ole parempaa borssikeittoa saanut.

Koska olen muuten Venäjältä, kerroin hänelle maan taustoista ja siellä vallitsevasta kodittomuudesta esimerkiksi. Tukia ei juuri heru ja palkat ovat pienet. 11-vuotiaana näin joka päivä kodittomia eläimiä, kodittomia ihmisiä ja paljon muuta. Itse asiassa kodittomille on Venäjällä oikein hyvä nimitys nimeltä "Bomž" eli "Ilman määriteltyä asuinpaikkaa". Kodittomuus on niin arkinen näky maan kaduilla, että venäläiset eivät edes välitä koko asiasta. Luulevat, että Euroopassa tilanne on vieläkin huonommin.
Jos näet Suomessa kodittoman, saatat antaa rahaa, viedä lounaalle? Ohjata sosiaalitoimistoon? Entä jos näet Suomessa juoksevan koiran? Soitat heti ja ilmoitat asiasta. Venäjällä? No sitäpä juuri. Putinille töitä.

Vladimir Vladimirovitš Putin ei tule korjaamaan hänen Venäjää

Jyrillä oli suorasanainen mummo, aina. Hän latasi suoraan, että ei pidä Putinista jo aikaa sitten. Putin ei välitä kenestäkään, ja jokainen venäläinen ihmettelee, kukahan Putinia edes äänestää presidentiksi. Mummo on sanonut aina, että Neuvostoliiton aikana elämä oli paljon mielekkäämpää. Silloin muista kansalaisista välitettiin, pikajunat kulkivat. Mummo oli lehdessä siinä tapauksessa, kun junayhteydet lakkautettiin kaikki hänen kotikylää kohti. Veitte pikajunat, että saanemme lopuksi kuolla koteihin?

Venäjällä monet pienkylät ovat rakennettuja rautateiden ympärille ja jos yhteys katkeaa, niin autoteitä joko ei ole tai ne ovat nähdäkseni niin huonoja, että eksyt yrittäessäsi päästä kotikylääsi. Teiden kunto mummon kotikylässä oli usein niin kamala, että kauppa-auto on saattanut talvella olla poissa viikkoja. Jos kauppa-auto ei pääse kulkemaan, näen nälkää!, mummoni latasi lehdelle. Putin älähti jonkun ajan kuluttua, ja junat kulkivat taas, mutta hinta oli kaksinkertainen. Vuoroja yksi päivässä. Kaupunkiin?

Tänään, mutta paluu huomenna. Työssä käymisestä ei ole tietoakaan ja jos sairastaa, kuolema odottaa. Mummo pääsi vihdoin kaupunkiin, mutta ei ehtinyt asua siellä kuin reilun vuoden, kunnes terveys vei. Ihmettelen koko Venäjän touhua. Mummolla oli jonkinlainen flunssa, ja asuntoon tilattiin ambulanssi, joka tarkisti voinnin ja jätti mummon kotiinsa paranemaan? Ennen sitä mummo tiesi käydä kylässään, ehkäpä hyvästelemässä kaikkea, ja ihmetteli taas kuinka menopaluu junalla vei miltei koko eläkkeen.

Putinille terveisiä entiseltä venäläiseltä

Tässä on mies, joka ei tee mitään. Venäjällä on niin paljon kodittomuutta, julmia juttuja, että hävettää. On oikeasti tosi julmaa, että terveydenhoito siellä on tätä tasoa. Olen melko surullinen, että mummoni on kuollut. Mummo oli saanut parempaa hoitoa Suomen terveystalosta. Siellä hyvä lääkäri Pajari, Tero sanoi heti ensisilmäyksellä, että kaihileikkaus olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten. Venäjällä silmälääkäri tutki asiaa vuosittain, ja sanoi että palaathan vuoden päästä lisätutkimuksiin, maksa käynti kassalle.

Mitä oikein enää tutkit, en näe!, mummo sanoi. Suomessa tehtiin nopea leikkaus. Pajari sanoi, että jos mummo olisi viivytellyt edes kuukauden tai pari, näkö olisi saattanut lähteä jopa kokonaan. Korona oli sitten sellainen juttu, että mummo ei olisikaan päässyt enää kolmannelle leikkaukselle. Toinen tehtiin enää laserilla Ögassa. Mentiin tänne mummon kanssa aikoinaan heti, koska Pajari siirtyi lopulta sinne, hän avasi silmäsairaalan. Mummo sanoi silloin ensisilmäyksellä, että tähän lääkäriin luotan vieläkin.

Minua harmittaa mummon lähtö, tämä suuri Venäjän välinpitämättömyys, mutta en olekaan vihainen Putinille. Vielä. Minulla on tässä kaksoiskansalaisuus, ja sapattivapaalla on paljon aikaa tutkia asioita, joten haluan erota Venäjän kansalaisuudesta heti. Ilmoitan kaikille nyt, ja jos Putin on yhtään kuulolla, että olen suomalainen. Olen suomalainen henkeen ja vereen. Putin on taas näyttänyt voimakkuutensa. Venäjän kansalaisuudesta eroaminen maksaa, ja kuka haluaisi maksaa maahan, josta ei enää välitä?
Mielestäni maa nimeltä Venäjä on aivan liian iso Putinin hallittavaksi. Pitäisikö sitä maata jakaa? Korruptiota on paljon, kodittomat tonkivat roskiksia. Putinille olisi todellakin hommaa, mutta haluaako hän sitä?

Sapattivapaan hyödyt omassa elämässäni vain toukokuusta 2021

Ratkaisuni tuntui ainoalta mahdollisuudelta, sillä havaitsin arjen pienistä merkeistä, että olin alkanut elää täysin sivussa itsestäni. Pelkäsin, että minusta oli hyvää vauhtia tulossa ankeuttaja sekä robotti.
 1. Enemmän aikaa. Enemmän aikaa ihmissuhteille, asioille, harrastuksille ja kokonaiselle elämälle.
 2. Stressi ja uupuminen on miltei kadonnut. Tunteita on paljon, itken nykyään päivittäin iloistani.
 3. Fyysinen kunto ja oma mieliala kohenee valtavasti, paino putoaa. Lähiluonto on aina lähelläsi.
 4. Uusien mahdollisuuksien ilmaantuminen, houkuttelevien suuntien näkeminen pitkästä aikaa.
 5. Elämän uusi tarkoitus löytyy, herääminen uuteen päivään on suuri sensaatio ja päivittäinen ilo.
 6. Työn unohtaminen miltei kokonaan, voit keskittyä täysin omiin juttuihin. Ei esimiehiä niskalla.
 7. On aikaa ja energiaa kokata ja siivota, enkä enää tarvitse niitä siivouspalveluita, tai Foodoraa.
 8. Voin lähteä bussilla koska haluan, minne haluan. Esimies ei enää soita kesken reissun töihin.
 9. Tärkeysjärjestys kirkastuu, työ ei ole enää se tärkein tekijä, vaan oma ja muiden elämänlaatu.
 10. Ideoiden, oivallusten ja ajatuksien loputon virta, mikä on herättänyt mm. tämän blogini eloon.
 11. Ei enää niitä hukattuja tunteja jonninjoutaviin maanantaipalavereihin ei sitten juuri mistään.
 12. Enemmän rahaa. Työmatkakulut pudonneet kokonaan pois. Energiankulutus väheni, joten ostan vähemmän ruokaa. Stressin puutteen takia ei ole tarvetta kyttäillä äkkilähtöjä tai rantalomianne.
 13. Mitä minä oikeasti haluan -kysymys voi saada päivitetyn vastauksen. Mun vastaus on se, että mä haluan iloa, aikaa, ilman häiriötekijöitäni. Sapattivapaa on aidon elämän väheksytyin ihmiskoe.
 14. Ei enää joskus ärsyttäviä työkavereita, Teams-puheluita, loputtomia sähköposteja ja tiimijuttuja.
 15. Varma mahdollisuus käyttää aikaa johonkin itselle tärkeään: blogiura, kissa, kevytyrittäjyys jne.
 16. En ole enää voimaton vapaa-ajalla, sillä urapolut eivät enää syö energia- ja aikavarastoja kuiviin.
 17. En ole tarvinnut lääkäriä työstä jättäytymisen jälkeen. Ei sairaslomia. Ei ole syytä, on kunnossa.
 18. Minusta tuli jopa kiitollisempi, joka kerta kun poistun bussista, sanon paunulaiselle bussikuskille "Kiitos!" ja ihan ääneen. Jakelen niitä kiitoksia myös, vaikka olisit länsilinjoilla tai vekkalainen :)
 19. Ensimmäinen kysymys kun tapaat uutta ihmistä ei ole enää mitä teet työksesi. Se on jotain paljon tärkeämpää. Olen tällä hetkellä kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista ja niistä harrastuksistasi!
 20. Elämä on täysin kontrollissa. Ohjelmaa voi aina vaihtaa, ei raskaita päiviä, vapaus elää ja nauttia. Matti Nykänen on joskus laulanut, että Elämä on laiffii, ja sitähän se sapattivapaa usein onkin.
 21. Paras lienee se, että ei ole kuukausiin tarvinnut koskea alkoholiin työstä nollautumiseeni. Hyvä.
 22. Suhde rahoihin muuttuu kokonaan. Rahaa ilman en toki pärjää, mutta ulkopuolella sitä ei tarvitse enää jahdata ylityönä, lisätyönä tai esimiestä miellyttämällä siinä toivossa, että nostaisi palkkaa.
 23. Pääset vihdoin nauttimaan vuokra-asunnosta tai omakotitalosta. Ei enää työpaikalla asumista!
 24. Vaikka ajankulku on mielestäni tässä jotenkin nopeutunut, työsi ei sentään varasta aikaani, joten se vaikka aikaa tuntuu katoavan jatkuvasti: käytät sitä vain halutulla tavalla. Ei konttorituolissa.
 25. Opit ymmärtämään entistä enemmän sen, että aika oli ihmiskunnan ainoa rajallinen resurssi. Se, että sitä aikaa ei ole loputtomiin, saa todennäköisimmin haluamaan elämää sapattivapaita kohti.
Täällä on vuokra-asunto, jossa kerkeän nykyään jo asua, nauttien aamusta hitaasti. Opit vastaamaan Mitä teet työksesi -kysymyksiin kertomalla, että nautit olostasi. Irtiottoni työelämästä muutti minua monella tavalla, enkä varmaan vielä edes ymmärrä miten paljon. Ehkä joskus kerron siitä kaikille. En tiedä, mutta asiasta pitäisi puhua enemmän rakentavalla tavalla. Tuokaa kuuden tunnin duunit, jotta kansalla olisi varaa elää. Tällä en tarkoita rahaa elää, vaan aikaa elää, tai upeimmillaan molemmat.

Mutta jos eivät edes nämä asiat saa sinua vakuuttumaan sapattivapaasta, olisi vielä bonus:

Mä haluun olla yksin
Haluun olla hiljaa
Haluun, että nukkuu kerrankin voin
Mä haluun olla yksin
Lukee vaikka kirjaa
Junamatka Turkuun ihana ois
Mä haluun ihan helvetin pitkästä aikaa tuijottaa kauas tyhjyyteen
Ja ehkä sitten lopulta elämä voittaa
Muistan ehkä miks tän kaiken teen

Pyöriskö tää maailma ilman mua, jos otteen annan hetkeks herpaantua?
Nyt ois vaan pakko saada olla tarpeeton
Ja ehkä sitten lopulta elämä voittaa
Muistan taas miks tän kaiken teen
Mä haluun olla yksin

Yhteenveto: vaikka työpäiväsi on näin pitkä, teet tärkeää työtäsi

Haluan muistuttaa, että sapattivapaani ei olekaan välttämättä kaikille. Ehkä asumiskustannukset ovat niin suuret, että vapaus ei ole mahdollista, vaikka yrität muuten säästää. Haluan kuitenkin saada sinut ajattelemaan, olemaan jopa kiitollinen siitä, mitä Suomi meille tarjoaa. Täällä olisi halukkaille töitä tai mahdollisuuksia sapattiinne säästöillä. Monet vuokra-asunnot eivät kalliita ole tulorajat huomioiden. Näissä toteuttelen itsekin vapautta, olen samalla tosi kiitollinen kaikille, että maailmani pyörii vain.

Tiedän, että ilman töitä emme pärjää. Olen kuitenkin surullinen pitkistä päivistä bussikuskeilla. Marja on malliesimerkki siitä, että voit olla kiitollinen kaikesta huolimatta. Toivottavasti juuri hän, ja monet muut paunulaiset kuljettajasi, jaksavat työssään. Sillä te, kuten ihmiset vaikkapa Länsilinjoilla, teette tosi tärkeää työtä. Ilman kiesiä pääsee minne vain, koska vain ja millä palvelulla. Olen kaiketi sanonut tästä aiemmin, ja sanon uudelleen, että tämän palvelun takia suosin Väinö Paunu Oy:tä jatkossakin.

Ensi toukokuussa sapattivapaata on takana vuosi. Ilmiö on niin hyvä, että otan toisen sapattivuoden heti perään. Frugalismi auttaa pärjäämään vähemmällä, joten samalla eurolla voi elää pidemmän ajan. Olen jakanut säästövinkkejä, tapoja budjetoida, jo monia. On vain ajan kysymys milloin saat aikaiseksi sen, että olisit itsekin vapaa lintu. Valmiina nauttimaan aamiaisesta pitkään ilman sitä kiirettä. Ehkäpä unelmissasi on juuri, että voisit elää ilman rannekellojasi? Sapattivapaalla kaikki toiveesi toteutuvat.

On ihmisiä, joille vakityö antaa tyytyväisyyden tunteen. Jos olet yksi heistä, olen varma että tekemällä työtä hyvin, sitä on jatkossakin. Jos olet tosi hyvä ihminen töissä, en palautetta laita mihinkään. Sanon suoraan ohjaamoon, näin esimerkiksi kävi monelle paunulaiselle bussikuskille. Olen varma, että löytyy monia esimiehiä, jotka eivät kiitä tarpeeksi. On kuitenkin tekijöille kiitos, että me autottomat voimme nauttia eduista, jotka meille kuuluvat. Kiitoksia sinulle, että maksat kuntaveroa, ja ajelet silti autolla.

Bussifani pääsee Pirkkalassa, Tampereella, Ylöjärvellä ja muualla nauttimaan hyvistä vuoroväleistäni, helposta matkustamisestani samalla, kun aikatauluttomat autoilijat seisovat iltaruuhkissaan kiroillen kallista polttoainettaan, joka muuten tuleekin no... entistä kalliimmaksi tässä melko pian kuitenkin.

Ei ole tarkoitus pilata päivääsi, nuukailet vain ja sapattivapaa saapuu luoksesi automaattisesti.

Kommentit

Elisabet sanoi…
Hei kiva kun kirjoitit näistä kun pyysin :) oli mielenkiintoista lukea! Ja joo suomen terveydenhuolto on kyllä vielä aika hyvin huolehtivaa. Toki siinäkin puutteita mut silti huolehditaan pienistäkin jutuista kyllä. Ite oon sairaanhoitaja ja oon miettiny kans työn vähentämistä, ala mahdollistaa sen hyvin. Nelipäiväinen työviikko houkuttaa. En tiedä mihin rahaa muka tarvii älyttömästi. Rupesin kans käyttämään tuota penno-Ohjelmaa niin rahaa menee ruokaankin vajaa satanen... ja tavatat on turhia
Kiitos, Elisabet.

Pennoa on aika moni alkanut käyttää suosituksestani. Itsekin sitä käytän, vaikka nykyään tiedän suunnilleen ilman sitäkin, miten taloudellisesti menee. Hienoa, että jaoit tällaisen vinkin, en olisi muuten tiennytkään, että joku haluaa lukea sapattivapaasta lisää.

Työn vähentäminen on aina ensiaskel vapaa-ajan lisäämiseen.

Lisääkin on tulossa, viimeistään silloin kun lähden Turkuun marraskuussa.

Kuulin Nysse-kuskin radiosta tällaisen biisin ja mielenkiinto Turkuun heräsi heti:

Mä haluun olla yksin
Haluun olla hiljaa
Haluun, että nukkuu kerrankin voin
Mä haluun olla yksin
Lukee vaikka kirjaa
Junamatka Turkuun ihana ois
Mä haluun ihan helvetin pitkästä aikaa tuijottaa kauas tyhjyyteen
Ja ehkä sitten lopulta elämä voittaa
Muistan ehkä miks tän kaiken teen
Pyöriskö tää maailma ilman mua, jos otteen annan hetkeks herpaantua?
Nyt ois vaan pakko saada olla tarpeeton


https://www.youtube.com/watch?v=uU8YSeq3HhA

Nämä sanat ovat juuri niitä sanoja, jotka kuvastavat mitä mä haluan olla, ja mitä olen aina ollut. Kaikki eivät INFJ-persoonia ole, mutta olevat tietävät mistä biisissä lauletaan.

Sairaanhoitajan työ on kyllä tärkeää, mutta maailma pyörii vaikka olisit itsekin joskus sapattivapaalla. Tiedät, mitä sä kaipaat, että rauhoitut. Kerrankin nukkua voisit!

Kiitos ja mukavaa päivää sinulle!
INFP sanoi…
Minäkin vietin sapattivuoden joskus kymmenen vuotta sitten, silloin kai sitä kutsuttiin nimellä downshiftaus. Ja oli ehdottomasti elämäni parasta aikaa! Olen viime aikoina muistellut sitä vuotta lämmöllä ja taputtanut itseäni olalle, koska uskalsin silloin hypätä oravanpyörästä. Nykyään se ei enää onnistu, kun on perhettä. Tässä elämäntilanteessani nuo Irinan kappaleen sanat voisivat olla suoraan minun suustani.
Hei, kuulen tekstistäsi miten hyvän sapatin teit!

Downshiftaus on minulle terminä tuttu, ja itsehän en esimerkiksi FIREen edes pyri. Miksi en?Taloudellinen vapaus ei ole se mitä haen. Haluan edelleen antaa yhteiskunnalle ja suosittelen varsinkin sinkuille sitä, että ottakaa vuoden määräaikaiset sopimukset ja säästäkää vähintään 40 prosenttia palkasta. Sitten kun sopimus päättyy, se päättyy sapattiin. Sitten vain ilolla uudestaan hakemaan työtä määräajalla, eli saa sitten uuden työn jälkeen uuden sapattivuoden! Sapattivuosi on herättänyt tutuissa paljon kysymyksiä. Isäni ei esimerkiksi edes tiennyt mitä sapattivuosi on, moni muu oli taas sitä mieltä, että kyllä Suomessa töitä pitää aina tehdä. Jatkuvasti puhutaan, että eiköhän lomat on lusittu toukokuusta, nyt haet Jyri töitä! Se kuvastaa juuri sitä, mistä kerroit kommentissa, että sapattia ei oikein Suomessa tajuta. Me ollaan aivan liian työmyönteisiä, teemme työtä että muut tulevat rikkaiksi, ja asuntolainaus pitää ihmiset töissä ja perheet. En sinänsä vastusta perhettä, mutta en hanki yhtä tasan sen vuoksi, että perheen kanssa downshiftaus on hankalampaa. Itse kuulin tuon Irinan biisin Nyssessä, kun Mats sitä kuunteli ohjaamossa, ja tiesin heti että biisi puhuu sapattivapaasta. Että on aika lähteä Turkuun, että kerrankin nukkua vois, ja että olisi vähän tarpeeton siinä sivussa. Kyllä tämä maailma silti pyörii, vaikka ihmisiä on sapattivapaalla. Toivon, että pääset downshiftaamaan joskus toisten. Se on todellakin, kuten sanoit, ihmisen parasta aikaa!

Ei ole kyllä töitä ikävä! Pystyisikö edes palaamaan kun tähän tottunut...
ROKOTTAUTUKAA sanoi…
Onko koronarokotteet haettu ? Varmaan voisi olla mielekästä että voi rokottautua TKL:n bussissa, joka ajelee rokotustarkoituksessa pitkin Pirkanmaata. Aikataulut löytyvät netistä . Kaikki rokotuksiin !!
Hei, tarkoitat varmaan Aamulehden uutisoimaa rokotusbussia?

Uutinen löytyy täältä:
https://www.aamulehti.fi/koronavirus/art-2000008345817.html

Kuulostaa muuten mainiolta, mutta liikennelaitoksen autoon en jalallanikaan astu.

Jos olisi Väinö Paunu Oy:n auto, niin sitten voisin harkita...

Lehden mukaan korona iskee erityisesti keski-ikäisiin vatsakkaisiin. Ihan uskomatonta uutisointia aiheesta, että rokottamattomalla jopa 11-kertainen tilaisuus siihen.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008348563.html

Entä jos ei ole keski-ikäinen, eikä vatsakas? Siinä pohdittavaa.

Jos lehdet pistää kiinni, voi alkaa elää normaalia elämää. Kiitos ja hei hei.
Anonyymi sanoi…
Nostatko tulonsiirtoja sapattivuoden aikana vai elätkö todella säästöillä?
Minulla on omia säästöjä vuosiksi eteenpäin.

Juuri nyt mietin miten pitkää sapattia niillä teen. Frugalismilla saa ihmeitä aikaan. Elän itse asiassa vieläkin huhtikuun palkalla ja lomarahalla. Vasta tammikuusta siirryn käyttämään omia rahoja Bank Norwegianissa. Olet oikeassa että on tulonsiiirtoja, ja siinä vaiheessa kun meistä tulee työnhakijoita, tukia tietysti pitää hakea. Niihin on kaikilla oikeus. On hyvä tässä vaiheessa huomioida, että myös työtä tekevät nostavat tukiaisia, esim. lapsilisää. Sapattivapaa on omakustanteinen irtiotto oravanpyörästä ja olen otettu heistä, jotka pystyvät tekemään sen. Olen säästänyt palkoista vähintään 50 prosenttia, ja Pennolla loput.

Kiitoksia kommentista ja hei hei!

Viikon luetuimmat blogissa

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Biletys on rimanalitus absolutistille

Bussifani testaa ratikkaa Herwoodiin

Jyri, 15, saapui kouluun kiusattavaksi

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Älä nuukaile liikaa! Budjetti nousuun

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Jyri omistaa minimalistina 274 asiaa

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin