Nuukan budjetti ja cittarin Euron Päivät

Nuuka kuka irtisanoi hetki sitten Spotifyt, se on antanut budjettiin 10,99 euroa enemmän rahaa. Putin aloitti samalla sodan, venäjäksi sotilasoperaation, joka Lintilän mukaan johtaa älyttömiin hintoihin. Ei vain, kyllä tuon huomasi, Lidlissä joka käynnillä joku tuote on aina kalliimpi. Keskustan edustaja lataa, että lähikuukausina ruokalaskusi voi jopa tuplaantua ja voi olla, että tammikuussa kävimme viimeisen kerran Euron päivillä. Pirkkalan omassa Citymarketissa. Haluan olla väärässä, mutta ei hyvältä näytä.

Nuukan budjetti oli ennen 440 euron vuokraa ja 20 euron hupirahani jälkeen 200,84 euroa. Jo tuokin on enää 180,84 euroa. Budjetin laskuun oli vaikuttanut Spotifyn peruutus, halpamerkkien suosiminen ja ennen muuta ilmaiset matkat koko Nysse-verkostossa lainakorttini avulla AB-vyöhykkeillä. Lisäksi muutin elämääni siten, että hamstraan käyttötavaraa ja ruokaa varastoon asti. Näin käyn Lidlissä enää harvoin. Nyt riittää, n. 1-2 kertaa kuukaudessa, kun aiemmin ruokakaupoissani piti ravata viikoittain.

Ennen kulutit kaupoilla useita kertoja viikossa. Ruokabudjetti on siten pysynyt aina vain pienempänä. Tämä on nykyään enää 85 euroa kuukaudessa sinkulle. Yksi hyvä syy lisää asua yksin. Pakastimessa on vielä paljon edellisen kuukauden tarjouksia, mutta aina välillä kannan lisää, samoin jääkaapissa on nyt pitkään säilyviä tuotteita. Juustoja ostan koko kuukauden tarpeeseeni kerralla. Olen sentään INFJ, joka vihaa ennen muuta turhasta maksamista, kaupassa käyntejä. Oikeat nuukat pitävät kotivarastoja yllä.

Sinulle on sanottu, että näin sitä ruokaa riittää. Riittää ehkä, mutta jos tilanne pahenee, eipä köyhillä tule olemaan enää varoja ostella esimerkiksi jauhelihaa. Jos tutkit miten usein tuollaiset ruokaa riittää -ihmiset käyvät itse Lidleissä, niin voit ymmärtää tilanteen, nyt sentään siellä käydään harvakseltaan. Tarvetta ei nimittäin ole, sillä kotivarasto säästää aikaa, energiaa ja rahaa. Suosittelen hamstraamaan paljon. En ehkä hommaa arkkupakastimia, eli kaiken on mahduttava nykyiseen tilaratkaisuun, hyvä!
Moni ei hamstraa, ja se onkin väärin. Nuuka huomasi, että esimerkiksi pakastuneen jauhelihan sulatus käy käden käänteessä, samoin leipien sulatus käy hetkessä. Sapattivapaalla mikään ei ole siitä ajasta kiinni.
Työtä tekevä työmies voi jauhelihan sulattaa vielä illan aikana, tehdessä samalla perinteisiä, television katselua tai siivousta. On näin helppoa, kylmää vettä astiaan, ja pakastunut jauheliha tunniksi pariksi.

Sapattivapaalla opin nyt säästämään toden teolla. Nuukailu on minulle uusi mielenrauha-automaatti.

K-kauppias hei, toivottavasti Euron Päivät elävät vielä

Rakkaat kauppiaamme, tämä viesti on teille. Vaikka et ole pitkään aikaan törmännyt Euron Päiviin, ei halua uskoa tuohon, että ne ovat ohi ikuisesti. Inflaatio ja ruoan saatavuus voi olla huonoa katsottavaa, mutta en siltikään haluaisi uskoa perinteen katoamiseen. Olen käynyt Euron päivillä mukavasti vuosia. Euron päivien takia olen saanut täydentää kotivarastoja puoli-ilmaiseksi. Rakastelin euron jauhelihaa. Ylistin euron paahtoleipiäsi. Ostelin niitäkin kunnolla niin, että kotipakastimessa on pitänyt tiivistää.

Myös kunnan Supermarketissa on ollut upeita tarjouksia. Euron juustoa, oliko se mallia Putin-juusto, joka tulee näistä kiekoista ensimmäisenä mieleen. Ei kuitenkaan mennä nyt siihen. Hain oman Plussan vasta vuoden 2020 aikana ja tästä alkaen olen säästänyt satasia. Olen kiitollinen K-kauppiaille siitä. Se lähin K-market on kyllä useasti kallis, mutta onneksi K-supermarket on hintatietoisempi, eikä sekään ole yhtään kauempana. Käytän usein molempia, kunhan ne viikkotarjouksenne ovat katseen kestävät.

Nuuka ei useinkaan tee kaikkia ostoksia siellä, vaan hae ainoastaan tarjoustuotteet, ja poistut Lidliin. Tämä aiheuttaa todellisia arjen säästöjä, sillä yleisesti K-kauppa on kallis maineeltaan. Ei ehkä silloin, jos tiedät mitä ostat. Olen kaiken lisäksi yökukkuja, eli periaatteessa 24H-aukiolo olisi tosi hienoa. En kuitenkaan öisin kaupassa käy, koska en halua maksaa Nysselle yölisästä arvolipuilta. Näin ollen käyn kaupoissa yleensä kello 12-14 tai 18-20. Nykyään harvakseltaan, koska kotivarastot olisivat valtavia.

Euron Päivät tammikuussa Pirkkalassa

Ruokakaupassa kuuntelen elektronista tanssimusiikkia Spotifyssa etsien samalla edullisia tuotteita. Ostan halvinta, mutta siitä huolimatta ällistyn miten hienon näköisiä autoja Citymarketin pihoilla on. Ei sekään ole minulle uutta, että ihmiset valittavat kallista bensiiniä ja dieseliä, vaikka täyteen saavat. Joka tapauksessa olen kiitollinen siitä, että pääsen ruokakauppaan Euron Päiville edullisemmin, 2,10 eurolla ja usein 0,00 eurolla lainaten äitini bussikorttia. Rajattomalla kortilla rajattomasti matkoja.

Mitä enemmän bensiinin hintoja katsot, sitä tyytyväisemmäksi muutut siitä, ettei minulla ole autoa. En siltikään istuskele kotona tuoden hiekkaa Salen ovista vieressä. Olen nähnyt Pirkanmaata kävellen, juosten, jalan ja pyöräillen sekä tietystikin bussilla. Kotivarasto ei ole ainoa mielenrauha-automaatti. Väinö Paunu Oy on toinen. Mieti itseäsi tilanteessa, jossa ei tarvitsisi päätä vaivata bensiinin hinnoilla. Katsastukset voi unohtaa, ja bussissa voi esimerkiksi pilkkiä univajeeseen, olenpa siinä melko hyvä...

Autossa voi harvemmin pilkkiä ilman kolaria. Siitä oli aina tykännyt busseissa, antaa muiden ohjata. Itse voisi keskittyä musiikkiin, tarjouksien etsintään, budjetointiin tai tavaran kantoon ilman tarvetta kuntosalille. Tuo vaatii kuntoa, kun yli viikon ruoat kannan Suupantorilta kotiin yli kilometrin verran. En kuitenkaan jätä sinua ilman vinkkiä. Iso päiväreppu auttaa kantojasi huomattavasti, samalla voisit jättää menomatkalla pulkan sinne, niin muiden kassieni kanto takaisin hoituu leikkien näin talvisin.

Citymarket ei ole kallis, tiedä etsiä K-Menun tuotteita

Vaikka markkinoinnin miljoonat yrittävät kannustaa meitä toimimaan toisin, ruokakauppojeni omat merkit ovat yllättävän hyviä, ja usein halvempia kuin mainostetut brändit. Myös siellä Citymarketissa. Se on tärkein syy miksi nuuka ja moni muu suosii kaupan omia brändejä. Ne ovat niin edullisia, vaikka tarjouksia ei niihin olisikaan, ne voi napata Euron Päivien ohella tietyin varauksin. Esimerkiksi halvin margariini maksoi tammikuussa 2022 siellä Lidlissä 25 senttiä ja Citymarketissa 27 senttiä. Ostin jo.

Vain kaksi senttiä ei paljoa paina, kun saa tuotteen samalla reissulla, joka oli muutenkin ostoslistalla. Tänään ällistyn useasti siitä, kuinka samainen tuote maksaa Lidlissä enää 35 senttiä ja Citymarketissa 37 senttiä. Siinä on sinulle inflaatio, ja hinnat tulevat nousemaan Putinin sotaretken vuoksi. Toteaisin, että hinnat pomppaisivat joka tapauksessa, mutta eivät niin paljon kuin Putinista. Tuomitsen jyrkästi Putinin sotaretkiä Venäjän että Suomen kansalaisena. Sota on barbaarinen ilmiö ihmisyyttä vastaan.

Juuri sen sotatoimet korottivat ruoan hintaa entisestään, ja tästä syystä nuuka varautuu tähän aina. Enkä millään tapaa pakota ketään hamstraamaan, mutta on suorastaan aika tyhmää maksaa leivästä täyttä hintaa, jos leivät saa isosta pussista S-ryhmän ilta-alesta 75 sentin hintaan pakastintasi kohti. Ihanaa, että arjen hyvältä merkiltä, nimeltään Vaasan. Katsokaa, miten paljon sisältöä siinä pussissa on! Riittää kolmeksi päiväksi. Hauskinta on se, etten muista koska osteli leipiäni normaalihintaan!

Mikä tuote ei ole Citymarketista?

Vaikka budjetti ruoalle on 85 euroa kuukaudessa, jota välillä saan ylittää, en silti käy leipäjonoissa. En ikinä menisi leipäjonoon, tai kirkon diakonissalle, koska pärjään hyvin ja tiedän koko sydämestä usein jonkun muun sitä ruokaa tarvitsevan oikeasti. Enpä edes syö paljon, koska olen laihtunut helmikuusta 2020 yli 16 kilogrammaa, ja painan nykyään 78. Olen jo normaalipainoinen, eikä kehoani tarvitse enää jatkuvasti tankata. Tämä on säästänyt aika paljon, ja kaikkiaan putosin 250 euron ruokabudjetistani.

Vaikka olit säästänyt rahaa, en siltikään osta kalliita Barilla-spagetteja, koska kaupassa on monia sitä halvempia spagetteja. Niiden hinta oli tässä noussut paljon. Spagettia löytyy vuosiksi kotivarastosta. Ei ole mitenkään huono idea se, että ostat pitkään säilyvää kuivaruokaa ainakin kuukausiksi eteenpäin. Ei ehkä kannata lihaa tai kanaa hamstrata pakastimeen vuosiksi, koska nuo eivät säilyisi hyvinä ikuisesti. Se, että jauhelihaa voi pakastaa, opin mummolta lapsuudessa. Hän oli tarkka hyödyntäen alennuksia.

Silloin, kun mummo vielä eli, hän tuli hyvin toimeen tavallisilla eläkkeillä. Eipä voinut ostaa luksusta, mutta hän on aina sanonut, että kaupasta on saanut ruoat kotiin. Omakotitalo oli hänelle viisas valinta. Eläkkeellä ei ollut juuri asumisen kuluja ja myös laskuja hän piti minimissä. Häneltä olen oppinut aina. Mummo kertoi usein, että aikoinaan 70-80-luvulla kaupan omat brändit olivat vaatimattomia. Näissä luki "Jauhelihaa", ja se oli siinä. Hinta oli halpa, ja kaikki olivat tyytyväisiä, merkkeihinne verrattuna.

Hamstraus ei ole väärin, sun mielenrauha-automaatti

Jos et usko puheitani, usko edes näkemääsi, hamstraan todellakin kuivaruokaa ja esimerkiksi kanaa. Se on mielenrauha-automaatti minulle, jonkinlainen suoja inflaatiota vastaan. Joka asiointini ällistyn siitä, että taas hinnat olivat nousseet. Joissakin tuotteissa useita kertoja kuukauden aikana! Tämä olisi osa tulevaa, jotenka juuri täydentämällä pysäytät hinnannousut edes hetkeksi. Tällä hetkellä on paljon sitä, mitä ostelen muutenkin, ja tämän takia opin käymään ruokakaupassani enää 1-2 kertaa kuussa.

Teen 1-2 isoa reissua, joka käy kuntosalista, ja loput vain tarvittaessa. Uskon, että optimoimalla voin vaikuttaa siihen, että jatkossa kaksi reissua kuukaudessa riittää Lidlissä asiointiin. On hauskaa se, että nykyään varsinkin Lidlin kassat odottavat minua, enkä minä odota niitä Lidlin kassoja. Huomasin vielä ainakin, että ostan liian vähän Epiim-kermajuustoa, jota joudun usein täydentelemään. Ostan jatkossa sitäkin kolme kappaletta kuukauden alussa, joten eipä tarvitse juuston takia enää palata pikakassalle.

Ilman silmälaseja huomasi, että päiväykseni ovat pitkälle keskikesään, joten miksi ei niitä saisi ostaa kolmesti? Yksi asiakas huuteli, että jätä muillekin! Onneksi myyjänne toi satsin lisää, ja asiakas poistui tyytyväisenä kuusi Epiim-kermajuustoa kämmenessään. Jäi vähäsen muillekin. Pula-aika alkaa näkyä ruokakauppojen hyllyillä siten, että kaikkein halvimmat tuotteesi katoavat, tai myydään tyylikkäät ei-oot. Edelläkävijät täydentelevät kun jotakin on, perässähiihtäjät ostavat tuplahintaan, jos jotakin jää.

Näin hamstraan kaikkea kotiin

Jos kiinnostuit hamstraamisesta, annan vielä parit vinkit. Ostat vain tarjouksesta, jos mahdollista. Se tavara kotiin ja järjestele se päiväyksen mukaan. Niin tehdään myös siellä Lidlissä. Pakastimessasi tuo on tärkeää, koska vaikka kuivaruoka voisi säilyä kuukausia päiväyksen jälkeen, jauhelihani menettäisi makunsa pitkässä pakastamisessa. Tästä syystä en hamstraa jauhelihaa tai kanaa määräänsä enempää. Näin varmistat arjessa sen, että myös seuraava Plussa-asiakas saa euron jauhelihaa vaivatta kotiinsa.

Lisäksi suosittelisit kirjaamaan ylös niitä tuotteita, joita usein heität pois, jätät koskematta, tai sitten tuo tärkein: ostat liian vähän eli haet koko ajan lisää. Tämä tieto on tärkeää, koska sillä voit optimoida sun tapaa tehdä ostoksia Lidlissä tai Prismassa. Nuukana näen, että viikoittaiset kauppareissut Lidliin ovat hienon turhia: nuo kuluttavat aikaasi, energiaasi ja rahaasi, koska tulet tekemään heräteostoksia. Sen lisäksi opin vasta vähän aikaa sitten, että enpä mene edes juuston takia kauppaan. Sepä loppui jo.

Jos näyttää siltä, että muuta ruokaa on kylliksi ja leikkeleistä ei ole pulaa, kyllä sitä mies pärjää ilman sitä juustoa pari päivää tai jopa viikon. Paras vinkki on vielä jakamatta: sopikaa naapurin kanssa. Voisi kannattaa, koska pääsisitte samalla autolla ruokakauppaan, ja voisitte jakaa bensakulut. Sehän olisikin samalla oikein hyvä tapa tutustua naapuriin ja käydä vaikkapa lenkkisaunassa tiistaina rupattelemassa siitä, miten elämisen kulut tulevat nousemaan tästä vain ylöspäin. Onko joku asia muka halventunut?

Sale on sikakallis, mutta ei näin happy hour -tunneilla

Sale on yleisesti kallis, joten usein en siellä mitään ostele. S-ryhmässä hauskinta on nyt se, että mitä kalliimpi tuote yleensä on, sitä paremmin bonuksia ongit. Tämä oli monelle syy käydä Salessa. Siinä ei kuitenkaan mielestäni säästä, koska bonukset olivat naurettavia sinkun näkökulmista. Perhe voi jotain sieltä tienata, mutta Jyri hakee sieltä ainoastaan punalaputettuja tuotteita oikeaan aikaan. Silloin arjen alennusprosentti tuplaantuu ja tuotteitanne saa kantaa Lidliä halvemmalla tarjoushinnalla. Hyvä on!

On huumoria itsessään Salen nimet. Englanniksi sana "Sale" tarkoittaa alennusta. Sale ei kuitenkaan ole erityisen halpa, eipä ainakaan 21-0-aikojeni ulkopuolella Pirkkalassa. Jos tulet Saleen, kannattaisi vilkuilla tölkkejä tai pulloja, ostovoimaa löytyi nyt 85 sentillä, Audissa tuollaiset jäävät huomaamatta. Enkä tiedä olenko outo, mutta tykkään tästä hamstrauksesta. Minulle asenne on mieliala-automaatti. Säästäisin sillä, että kulutan tietoisemmin, hyödynnän Euron Päiviä tai happy hour -tunteja Salessa.

Joka ilta tarjoustavaraa ei usein ole, mutta koska palveluiden Pirkkalassa on kaksi Salea kivenheiton päässä, halpaa ruokaa löytyisi aina. Usein myös jauhelihaa tai kanaa. Väinö Paunu Oy:llä heittää äkkiä matkaa Härmälän omaan Saleeni viikonloppuisin, mutta siellä tarjoustavarat menevät kuin kuumille kiville. Tämä voi johtua korkeasta hintatasosta Härmälässä, joten säästää on pakko muualta. Onneksi on Pirkkala, jota voin kutsua kodiksi, tässä on edullista sekä nautinnollista asua ainakin toistaiseksi.

Nuukan omat Happy hourit Salessa

1. huhtikuuta 2022 sait asumaan Pirkkalassa jo kymmenen vuotta. Pitäisi varmaan juhlistaa jotenkin. En kuitenkaan juhli tänään kovaa, sillä kovat juhlat vaativat paljon rahaa, mutta kotivarastosta löydän kokiksen ja suklaalevy järjestyy aina jostakin. Miten sinä juhlisit kymmentä vuotta Pirkkalassa? En voi tietää, kerro sinä. Tämä oli onni onnettomuudessa, että muutin Tampereelta tänne. Tämä asuinpaikka oli introvertin unelma, eikä palveluista ole puutetta, kirjastokin löytyy nurkan takana. Mitäpä vielä?

Ruokia ostettaessa pyrin painottamaan kotimaisuutta, mutta jos kotimaisuus on liian kallista, katsot muualle. Sähkön hinta on noussut, samoin polttoaine, joten suomalaiset kurkut ovat liian kalliita. Sitä tomaattia ei ole ollut varaa ostaa, vaikka säästöissä on tuhansia ja taas tuhansia. Miksi? Nyt olen viisas rahan käyttäjä, ja näin toimi myös edesmennyt rakas mummoni, joka pärjäsi hyvin eläkkeelläsi. Ei hän olisi pärjännyt kilpailussa, jos toimisi samoilla tavoilla kuin muut juoksumatolla juoksijat joka päivä.

Tomaattia ja kurkkua ei ole ruisleivän päällä, entä sitten? Lidlissä myydään iso purkki suolakurkkuja. Niitä ostan, käyttökustannus murto-osa aiemmista ja sitä voi miettiä myös kesäksi, jospa tomaatit tai kurkut eivät ole tarjouksessa. Olisi paljon halvempaa, ja juuri tuon takia laskin ruokabudjettia talvella. Jos mummo olisi elänyt vielä, oppisin varmasti jotakin ja lisää, mutta juuri siksi minulla on Google. Se on hyvä paikka tuo Reddit, sieltä löytyy kokonainen osio säästöjä — nuukan nopein loton pikavoitto.

Yhteenveto: lähdet ilta-aleostoksille ja et maksa liikaa

Et hamstraa pelkästään sen takia, että säästät. Hamstraan inflaatiota vastaan. Jos ostan kuivaruokaa, se maksaa kuukauden kuluttua enemmän, mutta koska olen siitä jo maksanut: hinta on sama. Minulla on edelleen Paratiisi-mysliä sataprosenttisesti, kun taas tilillä oleva raha menettää koko ajan arvoaan. Se on hyvä tapa suojautua hintojen nousulta ja tuon lisäksi mieliala kohenee. Energisyyttäsi tulee lisää, kun ei tarvitse joka viikko Prismoissasi asustaa, jonottaa kassoilla henkilökuntaa tai hitaita lottoajia.

Yksi syy miksi käyn nykyään Lidlissä. Helppoa ja nopeaa. Mahdollisuus mennä ei-tupakkakassalle, ei ole lottoajia jonossa miljoonaa metsästämään, eikä tarvitse väistää peliautomaatin eläkeläisiä jonossa. Olen niin vakuuttunut siitä, että hamstraamalla kuivaruokaa ja pakasteruokaa säästät mielenterveyttä. Enkä siltikään ole onnellinen, minua huolettavat Putinin toimet ja maailman mahdollinen talouskriisi. Jos pahin käy, et tulisi ruokaa saamaan, ja kun vielä polttoaine nousee tästä lisää et pääse konttoriisi.

Jos suurin toteutuu, tulet elämään ruisleivän varassa, onko kohta sitäkään? Olen sentään varautunut, ja tästä syystä pakastin olisi täynnä, jääkaapissa on vähän tilaa ja ennen muuta kuivakaappi on täynnä. Kriisin tullessa, toivottavasti sitä ei tule, pärjään kilpailijoitani paremmin. Kriisi voi hyvin tulla, vaikka venäläiset sotilaat eivät. Olipa aiemmin kerrottu julkisuuteen paljon siitä, että peruna uhkaa Suomesta loppua tilapäisesti, ja kun tulee saatavuusongelmia kysyntään nähden — hinnoilla on tapana nousta.

Joka on perillä, mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan, on varautunut silloin kun muut katsovat ei-oota Lidlien hyllyillä. Esimakua saat jo tänään, koska kaikkein halvimmat tuotteet loistavat poissa. Inflaatio näkyy ja ihmisen ostokäyttäytyminen on muuttunut sen mukana, ehkä pysyvästi. Sinun ei tarvitse olla tietoisin, paras tai voittajia tietääksesi, että tulevaisuutesi riippuu sinusta itsestäsi. Voin auttaa, voisin puolustaa näkemyksiäni, mutta sinä teet omat päätökset. Hamstraat tai ehkä et, edestä kuuluisi heti.

Meitä ei voisi enää vähempää kiinnostaa jokaviikkoiset kaupassa käynnit viemään niitä energiatasoja. Nuuka on oppinut sen, että hamstraaminen säästää matkakulujasi, aikaasi, energiaasi ja lompakkojasi. Tämä säästää ihan kaikkea, mitä juuri nyt kaipaat. Ei siis ihme, että kysyn piakkoin kaiken olennaisen.

Mikä estää juuri sinua hamstraamasta tässä nyt, kunhan se ei mene terveen päiväjärjestyksen yli?

Kommentit

Elisabet sanoi…
Hei, mua kiinnostaisi mitä sä ostat ruokakaupasta ja syöt/teet ruuaksi kun et käy usein kaupassa. Jos haluat, niin olisi kiva lukea siitäkin. Itekin kaavailin sen tyylisen postauksen tekemistä. Vähän samoja fiiliksiä täällä, että ajankäytön ja vaivan takia ei huvita käydä jatkuvasti, rahaakin säästyy kun kunnolla suunnittelee. Vaikea kuvitella silti että pärjäisi 1-2 käynnillä kuukaudessa. Ehkä tarvis sit isomman pakastimen kuin pikkulokeron. Toisaalta en tiedä voiko tuota hamstraukseksi määrittää vaan, ennen oli ihan normaalia pakastaa sesonkituotteita ja pitää kotivaraa. Varsinkin maalla kun kaupassa ei etäisyyksien takia käydä. Onhan se ihan järkevää jokaiselle muutenkin vaikkei hinnat nousisi.
Hei, hienoa nähdä etten ole yksin.

Niin minä muistelisin itsekin, että mummoni joka edesmennyt on, olisi aina pitänyt kotivarastoja yllä. Kauppa-auto tuli kylään kerran viikossa, talvella ei aina kelien vuoksi silloinkaan, joten kyllä hän kunnolla hamstrasi. Hän sanoi sitä usein kotivaraksi, mutta täällä Suomessa tuosta on minulle moni sanonut jopa kaupassa, että jätä muillekin ja sitten itse kuitenkin ottavat kuusi juustoa kun myyjä hakee lisää. Kaipa se liittyy siihen laumaan, että kun joku tekee, niin teen sitten minäkin. Minulla ei ole lämmintä ruokaa joka päivä, tosiaan kun on laihtunut normaalipainoon, niin olen ihan oikeasti syönyt vähemmän kaloreita. Tämä on mahdollistanut myös kaupassa käymisen harvemmin. Ennen, kun olin työelämässä, niin kävin kaupassa ainakin kaksi kertaa viikossa ja sitten vielä "justo puuttuu" ja tulee "juustot, kalat ja palkkapäivän kunniaksi torttu kädessä". Sitä muutkin tekevät, ja juuri siitä syystä olen alkanut pitämään kotivaraa. Olen monesti puhunut, blogissakin, että epäilen olevani masentunut tai sitten patalaiska. Kuitenkin masennus on sitä, ettei nauti mistään tai niitä nautinnon aiheita on vähän. No ei tässäkään nautinnoissa hurraamista, tai sitten olen vain tyytyväinen siihen mitä on, enkä halua nauttia esim. uusista harrastuksista. Oli miten oli, lääkärille en mene, kirjoittavat varmaan masennuslääkkeitä heti. Välillä on ollut myös melko huonoja päiviä, mutta kyllä ne siitä, kun kotona tekee mitä pystyy ja on hetken latautumassa. Isoin sääntö nykyään on se, että saan tehdä isot ostokset 1-2 kertaa kuukaudessa, ne pienet käynnit tehdään tarvittaessa, jos on erikoistarjouksia tai ihan oikeasti jos on jotakin pakko hakea. Minulla oli juusto viime viikon alun loppu, mutta hain vasta perjantaina lisää, ja silloin tein muitakin kauppoja. Siinä en kehdannut kantaa kolmea suolakurkkupurkkia, koska olisivat painavia, auto tulisi käteväksi! Saan ne matkaan ehkä tänään, kun käyn jossain pyörimässä. Eilen söin ruoaksi riisiä ja pakastimesta guajillochilisuikaleita. 300 grammaa riisiä ja 2 dl riisiä. Suikaleisiin mandariinilohkoja välittömästi, näin saat tuon jaettua kahdeksi annokseksi helposti, toinen jääkaappiin. Samoin olen kuullut, että jos sitä lihapalaa leikkaa siivuina, niin se näyttää silmissä isommalta ja siten voi säästää rahaa myös. Tänään pidän puuro- tai leipäpäivän, jääneen annoksen syön huomenna. Aina ei tosiaan huvita syödä tai ruokaa laittaa, mutta kun esim. eilen syön kahdet leipäsiivut ennen nukkumaanmenoa kello 23.45, niin vasta nyt alkaa olla nälkä, kello 10. Se ihan oikeasti säästää rahaa, kun vähän nirsoilee ruoassa välillä ja laihtuu. Toinen mitä voi koittaa, on vesipaasto, jolloin juo vain vettä 1-2 päivää ja laihtuu heti, niin sitten voi jatkaa paljon pienemmillä annoksilla. Vähän hitaampi keino oli se, mitä itse tein eli vähensin sokeria, rasvaa ja kaloreita vähitellen, ja ensi alkuun tein järjettömiä liikuntasuorituksia. Nyt voi syödä munkkeja, suklaata vaikka joka päivä, ja liikkua 1-2 krt viikossa, ei sentään vuodessa, niin paino säilyy 78 kg. Tuo mitä ehdotit, että voisin jakaa mitä ostat, pitäisi varmaan tehdä videolle niin saa kuiteista paremmin selvää. Jokusen olen laittanut kuvina tänne aiemmin, silloin tein kauppoja 1-4 krt vuodessa.

Minun jääkaappipakastimessa on kummassakin osassa 4 riviä/laatikkoa:

- Saan vähän tilaa vapautettua, jos haluaa ylimääräistä lihaa, poistamalla kylmäkallet.
- Jos tietää syövänsä lihaa tai kanaa, 1-2 voi laittaa jääkaappiin sen lisäksi.
- Koska olen nyt luetellut mitä on ja maksimimäärät tuotteita, tiedän mitä ostaa lisää.
- Jääkaappiin ja pakastimeen EI laiteta mitään sinne tänne, vaan päiväysjärjestyksessä!
- Samaa suosittelen kuiva- ja käyttötavarahyllyihin, vanhin eteen ja muut taakse.

Minusta on hauskaa, kun ne Lidlin kassat ihmettelee, miksi käyn siellä enää 2 krt kk.

Ymmärrän kyllä, että haluavat vain rahaa kassaan.
Elisabet sanoi…
Olen miettinyt tuota masennus asiaa. Uskon että kaikki ihmiset on enemmän vai vähemmän onnettomia. Jokaisessa ihmisessä on varmaan tietty alakulotaipumus joka välillä ilmenee enemmän tai vähemmän. Kaikki ihmiset saisi syödä masennuslääkkeitä jos ruvettaisiin diagnosoimaan. Inspiroiduin tästä ja menen tällä viikolla tekemään ruokaostokset loppukuukaudelle. Saa nähdä onnistuuko :)
Se on vähän näin juuri, ei tässä oikein muu auta kuin lähetellä voimia kaikille kulkijoille. Saisivat nyt edes sodan loppumaan. Pitää toivoa, että eivät tänne tule. Päivä kerrallaan elää täytyy, ja jaksaa kulkea täällä näin, vaikka olisi mitä esteitä edessä. Kokemusta tuo vaatii, että osaa juuri oikein ostaa tuotteita, älä luovuta jos ei ihan ensimmäisenä kertana onnistu. Minulla on jäänyt alkuaikoina juustoja ostamatta tarpeeksi, mutta jogurttia muistin ostaa liikaa, ei onneksi mennyt hukkaan, kun vähän isompia annoksia nautiskeli kerralla. Itsessään se, että menet kokeilemaan jotakin uutta, sillä ajatuksella että et kahteen viikkoon palaa on ainutlaatuista. Ei muuta kuin katsomaan kassan ilmettä kun vakiasiakas tulee seuraavan kerran vasta 2-3 viikon päästä :) Pirkkalan omassa Lidlissä kassa kysyi vaihdoitko kauppaa kun ei ole näkynyt kun vihdoin tulin kahden viikon kuluttua :D Ihan hauskaa kyllä tuollaiset.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Nysse, lisäheikennystä ei tarvita yhtään

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 219 asiaa

Nuukan parhaita aseitani inflaatioon 6

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Paunun alasajo, Nysse-liikenne loppuu