Älä nuukaile liikaa! Budjettiko nousuun

Nuuka. Arjen kitsastelija. Penninvenyttäjä. Saa riittää. Inflaatio koettelee nuukaa niin paljon, että nyt 141 euron budjetin nostaminen vuokran jälkeen on ainoa ratkaisu. Muuten keskellä kuukautta tuntuisi, että S-tilillä on enää 40 euroa kaikkeen muuhun. Silti, pitäisi maksaa sähkölaskut ja tehdä ruokareissu Prismaan. Johonkin ne rahat menivät kuitenkin, vaikka mitään en ole törsäillytkään? Inflaatiot on nyt. En koskisi, jos ilmiösi ei olisi niin paha, mutta he kusettavat. Inflaatio ei ole sitä mitä siinä sanotaan.

Nyt jatkossa budjettini on 150 euroa vuokrani jälkeen, sen lisäksi 50 euroa nostan hupirahaan. Olen jo kertonut mitä on hupirahaa. Hankin sitä varten erillisen kuukausimaksuttoman Prepaid-pankkikortin ja lataan tänne kuukausittain sitä rahaa, millä maksan tyyliin euroni ostoksia tai isompaa miettimättä. On selkeä. Tärkeintä on, että et koskaan rankaise hupirahan käytöstä, jotta voi pitää muusta budjetista paremmin kiinni. S-tililtä en itse maksa näitä euron ostoksia tai ostoksia vain hetken mielijohteesta.

Sinulla on kovia unelmia, mutta inflaatio saattoi viedä nuo mahdollisuudet tyystin. Juuri nyt oli juttu Taloussanomissa siitä, että hintaralli on vasta alkua, ja 2023 kiihdytään taas. Luvassa poikkeuksellisen kallis jouluateria, uutisessa sanotaan. Saa nähdä onko Ikeaan tuosta asiaa, sillä olen jo monina vuosina nauttinut siellä edullisesta ja niin maittavasta joulubuffetista, johon TKL:n paikallisbusseillani pääsee. On puhuttu siitä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten myös joulubuffetteihin ruoan hinta vaikuttaisi.

Tulisi yllättävä kulu, joten säästöihin on nyt kajoaminen. Viikon lomareissulla Kuusamoon vanhat, jo kolme vuotta vanhat, silmälasit menivät rikki. En mene pankkiin, vaan otan velkaa itseltäni. Eikä tässä mitään kiirettä, koska odottamalla joulukuulle saan uusista arkisilmälaisesta bonuksia tuplana. Silloin myös alennuskampanjat linsseille voivat olla parempia. Odottaminen kannattaa myös kiireessä. Ilman laseja pärjää, vaikka enpä kauas juuri näekään. Onneksi se Nysse vei bussit, joten enää yksi linja vain.
Ennen jäähallin kautta kulki 1A, 1B, 39, 65, 67 ja ties mitä muuta bussia. Nykyään lähinnä 12, joten busseille voisi viittoa, vaikka linjasta ei varma olisikaan. Näin silmälaseja ei heti kannata ostaa huonommilla diileilläsi.
Nuukailu on edelleen arkipäivää, mutta vähän isommalla budjetilla. Koen, että vaikka maksutta saat jo hyvin paljon, niin elämästä silti kannattaa nauttia. Enemmän niitä päiväreissujasi, enemmän elämää.

Malediivit ovat venäläisten suosiossa, mutta ei paljoa kiinnosta. Suomessakin voi lomailla hyvin.

Hamstraajille onkin naurettu, mutta miten kävikään?

Ennen kuin kerrot yhtään mitään lomasta Kuusamossa haluaisin palata alkuvuoteen 2022. Kirjoitin jo tuolloin siitä, että alan hamstraamaan kuivaruokaa ja muuta tarpeellista alennuksista tai muuten. Tätä on haukuttu ihmiseksi, joka ylireagoisi tarpeettomasti ja veisi muilta, mutta toisaalta kukaan ei tänään enää naura. Nykyään samat muonat Lidlissä tai Prismassa ovat jo 20-40 prosenttia kalliimpia, ja teillä ajan kaapistot ovat täynnä kaikkea tätä halvempaan hintaan. Olet tiennyt hintarallista jo aikaa sitten.

Lomalta palattua kävi hetimiten sunnuntaina Salessa. Ilta-alessa oli sitten älytön näky. Kun kello löi yhdeksän, kassalle oli jonoa punalaputettuja ostavia asiakkaita sieltä suunnilleen kaupan päätyyn asti. En ole nähnyt tällaista vielä koskaan ennen, ja tilanne tulee pahenemaan entisestään. Se kertoisi hyvin sen, että ihmisillä raha upposi sähkölaskuun, gryndereille ja kapitalisteille. On älytöntä katsoa netistä, että ne samat ahneet rikastuvat samaan aikaan, kun me köyhälistö odotetaan riveissä halpaa ruokaa.

Inflaatiosta tuli yrityksille oivin väline nostaa hintaa enemmän kuin tarpeen. Tiedetään, että yleensä mitä kalliimpi tuote on, sitä enemmän siinä on katetta. Siellä työntekijöitäsi irtisanotaan, ja onkin tosi hienoa että lehdissä puhutaan vihdoin lamasta, eli kansanomaisemmin vaikeasta pula-ajasta. Työtään tekevä köyhtyy parasta aikaa, sosiaaliturvasi on aivan liian pientä ja eläkkeet eivät riitä nekään, mutta miksi hallitus ei tee mitään? Luulisin, että sähköyhtiö tekisi voittoa, vaikka sopimus olisi 15 snt/kWh.

Mökki sijaitsi Kuusamossa maaseudulla

Pankaa ahneudelle stoppi! Ahneudella on tutkitusti huono loppu. Siinä vaiheessa kun tavarasi ei myy, niin hintaa on pakko laskea, ja hetkesi ei ole enää kaukana. On havaittavissa, että vaikkapa kotimaisten elektroniikkaliikkeiden ovet käyvät entistä harvemmin. Sielläpä ei käy enää kukaan, sillä itsekin siirsin kuulokkeitten päivitystä tuonnemmaksi. Jos ei ollut rikki, ei ole mitään syytä kiirehtiä ostamaan uutta. Et kuitenkaan unohda koskaan edellistä lamaasi, 90-luvun isoa lamaa, sitä talouskriisiäsi Suomessa.

Joskus käyt bussilla ruokakaupassa ja huomaan valotolpasta plakaatin, Jeesus tulee, oletko valmis? Et voi vastustaa nauramista, sillä plakaatin korjaisi tämän päivän muotoonsa: Lama tulee, oletko valmis? Ei, mutta ihan oikeasti, lama on täällä taas. Silloin 90-luvun lamassa tehtiin todella paljon itsemurhia. Tilastoista, joita juuri katselen kävisi ilmi, että miehillä on suurempi riski tehdä yksi. Silloin, 90-luvun lamassa 1990-luvulla, itsemurhiin päätyi 100 000 naisesta 12 ja miehestä 50. Mieti sitten tätä päivää.

Sekin on totta, että 90-luvun laman aikana työttömyys hipoi sekin jo 30 prosentin lukuja. Voiko olla, että niitä töitä ei ole pian sinullakaan, jos meillä kaikilla ostovoima katoaa täysin yllättäen kapitalistin ahneuteen. Lehtitietojeni mukaan n. 15 000 ihmistä ajautui 90-luvun lamassa itsemurhaan Suomessa. Itsemurhaan voi ajautua, jos työttömyys painaa, eikä raha meinaa riittää edes välttämättömiin. Kulun noustessa tästä vain, ei parannustakaan ole tiedossa, ehkä vasta laman laannuttua tulevina vuosina.

Näin introvertti lomailee edullisesti, vaikka hintaralli

Ota huomioosi, että matka Kuusamoon olikin lahja, sillä täytän 29. päivä marraskuuta 32 vuotta. Olin valmis siitä jopa maksamaan, mutta ilmeisesti mökki on lahjanantajan työsuhde-etu. Kuluja oli bussin vuokraus, polttoaine ja se ruokailu. Ajattelin reissua hyvittää sillä, että annan jouluksi lahjakortin. Joka päivä oli jotakin ruokaa, jälkiruokia ja aamupalaakin. Kuin hotellissa olisi. Toisaalta on pakkokin tuolla sanoa, että jos julkisilla joutuisi menemään, niin olisi melko hankala reissuni. En lähtisi alkuunkaan.

Jos lähtisi lomalle edullisesti, niin katsoisin varmaan tarkasti missä on halvinta. Minulla ei ole autoa, joten kaikkialle ei päästä. Koen päiväreissujasi ihan sen mukaan, missä juna tai bussi pysähtyy, ja otan sieltä jonkun pysäkin matkan varrelta. Viimeksi kävin siellä Loimaalla. Liput kulkuvälineeseen ostaisin ennakkoon, sillä saan nuo paljon halvemmalla verrattuna ostajiin aivan ennen junan tai bussin lähtöä. Nyt inflaatio vaikeuttaa matkan tekoa selkeästi, sillä sekä motellieni että hotellieni hinta on noussut.

Olet joutunut suosimaan aiempaa enemmän päiväreissujani, koska silloin palaat kotiin vielä samana päivänä. Tuolloin pääsee kotiin nukkumaan. Tarvittaessa lähden kaupunkiin uudelleen aamulla, koska bussiliput tulevat yleensä halvemmiksi kuin yö paikallisessa majoituspaikassa. Osaan totisesti nukkua busseissa, joten edes pitkän matkan reissu ei ole minulle ongelma päivän aikana. Rahaa voikin säästää siinä sivussa, ennen kuin lähdet matkaan, vaikkapa linja-autolla, junalla, polkupyörällä tai kiesilläsi.

Huoneita oli riittävästi, valitsin omani heti

Suosin myös niitä reittejä, joiden välillä on vähintään junayhteys ja yksi bussiyhteys. Jos busseja on useita, täytyy olla eri firmoja kuten Väinö Paunu Oy tai OnniBus.com Oy, otan riskin. Jos tarjontaa on kaksi tai enemmän vaihtoehdoissa, se tietää halvempaa matkaa kilpailun takia. Vältän reittejä, joissa on pelkästään juna tai tietty bussiliike. Se tietää kalliimpaa hintaa, koska et voi kilpailuttaa laskua. Ei tässä hätää, sillä kalliillakin reitillä matkustaminen voisi olla halvempaa sesonkiajan ulkopuolella.

Sapattivapaata olen oppinut arvostamaan toden teolla ihan tässä viime aikoina. Työpaikoilla sitä etsi kuumeisesti lomakohteitaan, mutta kaikki oli niin kallista, koska mentiin tyypilliseen loma-aikaanne. Nyt etsin halvimmat äkkilähdöt, voit valita halvimman ajan tai vuoron, vaikka sesonkien ulkopuolella. On niin mahtavaa introverttina, koska voit lomailla silloinkin, kun suuri osa ei pääse töitä pidemmälle. Tietää esimerkiksi kotimaisissa lomakohteissa sitä, että hotellit eivät ole koskaan loppuun varattuja.

Mikäli hotelleissa on tilaa, se halutaan täyttää. Siitä tietää kohtuullisempaa hintaa. Säästöjä, big time! Päiväreissuilla menoja on yleensä tiketteineen 50-100 euroa. Pääsen aina halvemmalla, koska en mene syömään ravintolaan, vaan tyydyn ResQ-sovellukseni hävikkiruokaan tai ostan kaupoista lihapiirakan. Ei paljoa maksa, kerää lisäksi tölkkejä matkan varrella, joten saatan saada niillä alennusta uimahalliin. Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen, sillä sapattivapaastani ei edes halua lomille. Tuo on hyvä näin.

Loma: ei huvipuistoja, vaan kaunista kansallispuistoa

Toivon, että luet tämän tarkkaan. Luontooni pääsee tulotasosta riippumatta. Voit olla ihan rutiköyhä tai vain upporikas. Jos haluaisitte Oulangan kansallispuistoon, se voi vaatia pienen suuria panostuksia. Lähiluonto on kuitenkin palveluksessasi, kunhan laitat kengät jalkaan ja vaatteet päällesi. Voisitko olla rahaton, mutta pääset silti lähiluontoon viihtymään. Aina ei tarvitse huvipuistoja tai kalliita kylpylöitä. Tämä monesti unohtuu itseltänikin, varsinkin tänä päivänä, sillä kylpyläsi nostavat hintojansa juuri.

Oulangan kansallispuistossa on useita retkiä. Pieni karhunkierros ja iso karhunkierros. Uskoisin, että toinen olisi parempi, koska se kestäisi 50 kilometriä, mutta et voinut siitä itse päättää. Retkilläsi olikin myös ihmisiä, jotka eivät kykenisi sellaista matkaasi menemään. Joustin hyvin, toisaalta meillä ei ollut kamalasti aikaa,  joten tyydyimme pienempään 15 kilometrin retkeen. Samalla bussin polttoainetta piti säästää, koska ei haluttu ajattaa bussikuskia monia kertoja hakemaan muita eripituisilta lenkeiltään.

Siinäkin tiedät sen, että tankillinen voi maksaa jopa 150 euroa nykyään, eikä nyt riitä. Se piti maksaa, sillä bussin vuokraasi kuului ainoastaan auto, eikä mitään muuta. Säästimme, koska meillä oli omasta takaa sopivia bussikuskeja, jotka myös lomastasi nautiskelivat Kuusamossa vallan mainiosti. Bussissa oli tilaa yhdeksälle ihmiselle, ja meitä oli kahdeksaa, nyt loput matkatavaroitasi. Matka oli Pirkkalasta pitkä, mutta kun näit mihin tulit, huolet hävisivät. Oulangan kansallispuisto vangitsi katseet, katso!

Luonto on minulle tärkeintä ja halvinta

Moni ei tiedä mitä hieno metsä enää on, koska suuri osa elämästä valuu nukkumiseen ja työntekoon. Osalla syynä voi olla rahallinen tilanne, toisille etäisyys, kolmansille aika. Jos painat läpi viikon pitkää päivääsi ja lomaa ei ole ikinä tarpeeksi, milloin ehtisit piipahtamaan luonnossa? Silloin sitä on helppo kaataa, jos ei edes tiedä mitä on kaatamassa. Pirkkalassa voisi lisätä luonnonsuojelua siitä, Kangasala aikoo. Suosittelen, että suojellaan Saunaoja heti. Sen jälkeen paljon muutakin, suojeltavaa on täällä!

Mieli lepää. Työsi unohtuvat. Arki muuttuu täysin. Ainakin hetkeksi. On kerrankin aika nähdä tuttuja. Muuten voi tuntua jo siltä, että hyvä jos kerran vuodessa lounastetaan yhdessä. Hassuinta olisi se, että vain minä sanoin kyllä reissulle heti, ei ole kalenterissa töitä tai menoja. Muut kääntyivät esimiehensä puoleen, toiset olivat ansaitulla eläkkeellä. Silloin voi olla voima vähissä, joten kansallispuistoon ei ole välttämättä asiaa. Alkuun meinasin kieltäytyä matkasta, mutta onneksi en tehnyt niin. Hyvin pärjäsi.

Luulet, että olen eristäytyvä persoonallisuus. En tiedä, jotenkin viihtyy yksin ja paljon. Onneksi tässä ennen matkaa minulle viestiteltiin selkeästi, että sitä ei pidä stressata, ja saat olla omanlaisena. Voisin olla yksi tai porukoissa, mikä sai lopulta matkalle lähtemään. Matkalla söisin useasti porukassa, mutta parina kertana päätti viettää aamiaisesi yksin keittiössä, muu olohuoneessa. Eristäytyvään persoonaan liittyy selkeästi se, ettei ilmiö etsi tai omista kavereita, suosisi yksin tehtäviä juttujakin melko paljon.

Budjetti nousi, mutta säästöt pitää. Sinne seuraavaksi

Toisaalta myöskään positiivista palautetta en odota, ja jos tätä saan, en oikein tiedä mitä siihen tulee vastata. Yleensä päädyt kiittämään, mutta palaute ei lopultakaan vaikuta mihinkään. Teetpä kuitenkin asioita omalla tavallasi, ja vaikka joku ei päiväreissuistani pitäisi, teen niitä silti kuten ennen vanhaan. Skitsoidi on vähän sellainen, mutta minusta ihmisiä on erilaisia persoonia. Se, että tykkää yksin olla ei mielestäni ole sairaus, äkkiä lääkäriltä diagnoosin saa! Viihdyn matkoilla parhaiten yksin tai kaksin.

Monta ihmistä kokoavaa matkaa pelkään, ja uni saattaa jäädä ennen lähtöä vaisuksi. Onneksi budjetti nousee, mutta en aio kuitenkaan nostaa sitä liikaa. Jatkossa budjettini S-tilillä vuokrani jälkeen on 150 euroa ja hupirahat olisi 50 euroa muihin menoihin. Yhteensä budjettia olisi 200 euroa, luulisi riittävän. Budjetti nousee miltei aina vuosittaisen vuokrankorotuksen verran. Vuokran perään on aina 200 euroa. Aiemmin budjettini oli Paunun bussini #141 mukaan, mutta tässä hintarallissa se ei enää riitä oikein.

Lisäksi hupirahaa olen jo aiemmin nostanut, euro päivässä on nykyään 50 euroa kuukaudessa. Silläpä pärjää vähän paremmin, ja ajoittain voi mennä vaikka Hesburgeriin. Päiväreissuja voi tehdä, jos mielii. En kuitenkaan varsinaisesti budjetoi viikon matkoihini budjeteilla. Sieltä irtoaa korkeintaan bussiliput päiväreissuuni, jos vapaata on. Yleisesti kirjaan matkatoiveita ylös ja täytän ne kerran vuodessa viikon matkoina. Silloin pitää yöpyä motelleissa, sillä ne hotellisi ovatkin paikoin liian hintavia skitsoidille.

Mihin lähtisit vain viikoksi ensi kesänä?

Motelleissa moni ilmiö ahtautuu samaan tilaan, mutta ei minua häiritse. Enpä välitä pätkääkään mitä ovat minusta mieltä. Tuntemattomat ihmisesi olisi näin helppo ohittaa, emme tunne. Ei heitä tarvitsisi jututtaa, voit nukkua yösi rauhassa, vaikka boksereissa vain. Tervehdit kanssayöpyjiä ja siinäpä se. Nyt tuntuu siltä, että haluaisin käydä päiväreissulla ensi vuonna Lapualla, mahdollisesti Seinäjoella, sitten minua kiinnostaa viikon reissu Lappeenrantaan eli Suomen kotikaupunkiin. Sinne muutin Venäjältä.

Rahatilanne ei ollut paras mahdollinen, mutta vielä olisi säästöjä sapattivapaaseen. Sekin kerää kyllä kaiken maailman ihmisiä vierellesi pyydystelemään rahaa milloin laskuun, milloin ruokaan. Jokaiselle pitäisi antaa jotakin, mutta taas. Ei sinun ole pakko elättää toisia. Voisin sen sijaan auttaa näitä ihmisiä hakemaan töitä, hakemaan parempipalkkaisia töitä, budjetoimaan tai nuukailemaan. Voin auttaa näitä ihmisiä etsimään halvempia koteja vuokralle. Mielipiteeni on se, ettei köyhän kannata asua Hesassa.

Olit sitten työtön, olit sitten eläkeläinen, olit sitten jotain muuta. Jos rahat eivät riitä, muutetaan. On selkeää se, että jos olisin itse tässä arjen tilanteessa, niin miksi ihmeessä muuttua jos voi käydä toisen kukkaroilla. Kaveriltasi satanen, toiselta viisikymppiä. Aina tulee. Eihän silloin kannata budjetoida, tai muuttaa sinne, säästöjen toivossa. Henkilökohtaisesti en pidä ihmisistä, jotka odottavat rahaa, ja siitä kun kieltäydyt alkavat paasaamaan kuinka noin suurin piirtein kaikki viikot vuodestas ovat helvettiä.

Yhteenveto: täytyisikö rikastua, että voisin elää tuosta

Olen erittäin tunteellinen ihminen. Minusta on tärkeää kirjoittaa asiasta. Lomista voi nauttia ilman, että tuo päättyy työpisteelle matkustamiseen bussilla tai autolla. Inflaatiosta voi kirjoittaa asiallisesti niin, että syyttää herroja ahneudestaan, kyvyttömyydestä nähdä köyhä ahdingossa. Suren täysin tästä tilannetta, koska tiedän hyvin etten voi tässä auttaa. Olen lopulta vain yksinäinen pisarasi meressä. Ei hallitus niitä kuuntele. Eivätkä kauppiaat, jotka inflaation ja sodan myllerryksessä keksivät rikastua.

Noin 90-luvun syvästä itsemurhiin johtaneesta lamasta ei olla opittu yhtään mitään, ahneus voittaa! On odotettavissa, että ihmisiäsi päätyy hautaan nytkin täysin turhaan. Jostain kuuluikin, että ihmisillä ei olisi enää rahaa edes ruokaan, ja tässä pitää nykyään säästää esimerkiksi syömällä joka toinen päivä leipää. Meille nuukille se on ollut vuosia hyvä tapa laskea ruokabudjetteja. Joka päivä en syö lämmintä ruokaa, vaan ihan oikeasti Salen ilta-aleista kun hakee leipää 60 prosentin tarroilla, ei nälkääsi tule.

Eilen osti Salesta noin 1,15 eurolla kappaleelta kolme pakettia 150 gramman hyviä Cheddar-viipaleita leivälle. Olen pahoillani ABC Pirkkalalle siitä, että olen niin kömpelö. Asiakas jätti pöydälle kupillisen ja välittävänä ihmisenä palautin sen asiakkaan puolesta oikeaan paikkaan. Edellinen asiakas jätti omansa hyvinkin reunalle, ja kun laskin toisen mukin samalle tarjottimelle, kuuluisi ääntä. Rikki meni. Ei tässä kuitenkaan hätää, ostelin samalla noin 12 eurolla ilta-alesta muonaa, joten rahaakin muistelin tuoda.

Ei kai yhdestä rikkinäisestä kupista? Minulla oli samalla tölkkejä pussissa, joita tuli palauttelemaan. Edelleen, olen niin pahoillani vahingosta, ja voin myös mukin menetyksen teille hyvittääkin vaikkapa niinkin, kun seuraavan kerran tulen teille isoille ostoksille kello 21 tienoilla. Suokaa anteeksi, aiheutin täysin turhaan töitä toisille myyjille kömpelyydellä, miten se muki nyt noin tippui. Sekin mietityttäisi, että miten jatkossa? Täytyykö rikastua kunnolla, että voit elää. Sijoituksillakaan ei vielä onnistunut.

Sai aiemmista kryptosijoituksistani 300 euron voiton, mutta ehdin onnekseni nostaa sen, ennen kuin mentiin vauhdilla pohjiin. Nyt tulikin mieleen, että sijoitus on varmaan parhaimmillaan pohjilla? Niin, mutta missä on tuo pohjieni pohja, ennen kuin kehtaa lyödä ainakin tuhat euroa tai kaksikin kiinni?

Tämä päivä on erilainen, se on toinen lama elämäni aikana, sinä päätät miten laivaasi ohjataan.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Moi!

Uteliaisuudesta kyselen, mitä aiot tehdä, kun säästösi loppuvat?
Hei!

On kai sitten mentävä takaisin oravanpyörään työttömän työnhakijan kautta.

Toisaalta odottaisin vielä kunnon pohjia pörsseissä tai kryptoissa.

On mahdollista, että jo tonnin sijoituksilla pohjissa voisi rikastua ok.

En luota Veikkaukseen tapana rikastua, vaan sijoitus voisi olla se oikea.

Silloin kun töitä hakisi, niin sapattivapaa teroittanut sen olennaisen.

Töitä kannattaa hakea niin, että lyhyen työviikon jälkeen jää aikaa elää.

Ei enää kyllä mitkään 40 tunnin työviikot + ylityöt ja bussimatkat maistu.

Tietysti jos esim. sijoittamalla voittaisi, niin sapattivapaa pitenee.

Luin muuten juuri lehdestä jutun, että suuri osa työtätekevistä ei liiku:
https://www.tamperelainen.fi/paikalliset/5550108

En kyllä haluaisi nähdä itseäni tai muita samassa tilanteessa.

Tuon takia nostan budjettiakin maltillisesti, että säästöjä riittää pitkään.

Kiitos ja hei hei!
Niko L. sanoi…
Hieman myöhästyneet synttärionnittelut! Näyttää hienolta reissulta luonnon keskelle.
Et ole kuin vasta toisena päivänä liikkeellä niiden jälkeen.

Kiitos paljon, olisi varmaan Teneriffallakin ihan hyvät meiningit, mutta nyt meni näin :)

Tulehan sinäkin joskus vaihteeksi kokemaan tätä samaa Suomeen hetkeksi!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!