Aika paketoida 2022 arjen pyöräilylläni

Vuosi 2022 on vihdoin ihan paketissa, niin minulla kuin sinullakin. Tuo tarkoittaa ensimmäistä täyttä vuotta sapattivapaalla. Aika on mennyt niin nopeasti, että ei oikein tiedä kannattaako niitä töitäsi edes hakea. Säästöjä, ne riittävät vielä, joten jatketaan vuodella eteenpäin sapattielämää, jonka aikana ehdit satavarmasti nauttia arjestasi. Ihan täysin tyytyväinen en ole, sillä 141 euron kuukausibudjetilla paljon on jäänyt kokematta, tämä korjataan nyt 2023 suuremmilla budjeteilla ja kysyn matkaideoita muilta.

Moni on sanonut samaa. Eipä ole käynyt juuri missään, mutta ne ihmiset olivatkin läpi vuoden töissä. Moni on sanonut aina, että vuosi on kadonnut johonkin, muun muassa järjettömään työntekoon. Sepä tuntuu joskus siltä, että Suomessa muusta tiedetäkään kuin ainaisesta työn tekemisestä toiselle. Talvi, se tuli taas, joten tästä tietää lapiohommia myös naapurille itsesi lisäksi. Hän ei vieläkään pysty pihoja hoitamaan invalidina. Tuosta työstä et vaadi palkkaa, tee mielelläsi ja hyvää hyvyyttä. Pyrin samaan!

Henkilökohtaisesti ei oikein osannut vaatia töitä tänäkään sapattivuonna. On ollut paljon tekemistä, tietty olen joskus päässyt olemaan jouten, sillä myös sapattivapaalla ihminen tarvitsisi palautumista. Sekin on tuttua, että aikaisin ei ole tarvinnut herätä, sillä en ole aamuihmisiä. Herään tästä joka aamu ja yhdeksältä, aloitan siitä uuden päiväni hampaitten pesulla, siitä nautit seuraavalla teeseremonialla. Kahvi on nykyään todella kallista, mutta teepusseja saat kaupoista 25 vain 95 sentillä. Niistä riittää!

Mukaani on mahtunut yli 197 871 minuuttia elektronista tanssimusiikkia. Todellisuudessa lukema on paljon isompi, sillä Spotifyn oma Vuosi paketissa on tammikuustasi lokakuuhuni. Musiikki on antanut myös tänä vuonna virtaa arkiinne, ja koska tykkään itsekin niin paljon musiikista, myös tämän vuoden joululahja vähävaraisten perheiden lapsille on liittynyt tavalla tai toisella musiikkiin eli äänentoistoon. Iloista on tuo, että joku köyhä nuori saa tänäkin vuonna kuulokkeet musiikin kuunteluun Spotifyssa!
Tänä vuonna olen käynyt ensimmäistä kertaa Loimaallasi, monetta kertaa jo Hämeenlinnassasi. Olen käynyt Turussa ja Metsäkylässäsi, Julkujärvellä ja luonnossani. Kuusamossa, mutta en ikinä ulkomailla!
Otin käyttöön jo vuonna 2019 matkailulakon ja siitä asti sapattivapaalla elämä on ollut niin hyvää noin muutenkin, ettei todellakaan kaivannut rantalomia tai kaupunkihetkiä ulkomaille. Ei vain kiinnosta.

Elämä on tasan hyvä näin. Vuoteen mahtui nolla litraa alkoholia ja nolla askia tupakkaa. Säästöjäsi!

Lihavasta ja ahdistuneesta työmiehestäsi tulisi lautaa 

Voisi palata taas työelämään. Kuudelta herääminen ja kahdeksaksi töihin lähtö. Joka arkipäivä. Se piti tehdä ajoissa, koska kahdella bussilla kulkeminen noin 18 kilometrin päähän kotoa rokotti tunnilla. Se vielä, että paluumatkassa odotti jo toinen tunti, joka venyi tuotakin pidemmäksi, sillä ruuhkia oli aina. Nyt, se vapaa-aika oli tasoa neljä tuntia päivässä. Siivous piti jättää viikonloppuun ja myös tapaamiset. Kuulen jatkuvasti tuttavilta, että muuta ei kaivata kuin eläkettään. Itse metelöi eri juttua, koska niin.

Näin nuorena on tietysti kymmeniä vuosia eläkkeelle, joten halusin mieluiten sapattivapaalle. Finlan työterveyshoitaja näki miten hoikkana tuli taloon ja miten lihava minusta siellä tuli. Stressi oli sitäkin luokkaa, että en jaksanut enää tehdä töitä. Edes etätöihini siirtyminen ei palauttanut työmotivaatiota. Esimies kysyi onko työergonomia kunnossa? Kaipaatko sitten välillä toimistollesi? Saavuin toimistolle ja rupesin itkemään. Ei ollutkaan töitä, joita olisin pystynyt tehdä. Ne ulkoistettiinkin tuosta muualle.

Vuotesi 2020 oli viimeisin vuosi työelämässäni. Yritin hoitaa painoa kuriin liikkumalla, ja vielä ennen lähtöä Finlan työterveyshoitajani huomasi kuinka minusta tuli hoikka, nautiskelija. Joka päivä iloitsin siitä, että kohta jään pienelle sapattivapaalle. Ei tarvinnut käydä lisää töitäsi seuraavat 30 vuotta, että pääsisi vasta sitten eläkkeelle. Kylläpä sitä jaksaa taas. En ole työelämässä tehnyt aikoihin kotiruokaa. Ei vain ollut mielenkiintoa, energiaa tai aikaa. Buffeteissa söit itsesi ähkyyn ja kotisohvalla makoilit.

Vähensin busseja, tässä tulos vuonna 2022

Työaikana käytit paljon busseja, ja sitä vapaa-aikaa oli vain neljä tuntia, ei aina ollut liikuntaan varaa. Kävelin toki bussipysäkeille, ja työpaikan isossa tehtaassa päästä päähän, mutta eipä tuo riittänyt. Arki oli mallia syöt roskaruokaa, millään ei ollut mitään väliä, ja joskus siiderikin maistui nollaamaan tuota työpäivää. Sapattivapaalle siirryin siiderini kädessä, join sen Pakkalankulman bussipysäkillä. Sitten se Paunun bussi tulikin, ja kotimatkalla päätin, etten alkoholiini enää koske. Päätös piti ja hyvä on niin.

Oluissa, ja varmaan monissa kaupan siidereissäkin, on paljon turhia kaloreita. Uskon, että työelämäsi sairastuttaa ihmisiä. Moni jää eläkkeelle sairauksia täynnä, ja tästä enempää erittelemättä tiedän näitä ihmisiä moniakin elämäni varrelta. He jäävät valehtelematta eläkkeellesi niin, että sairauksien lista on niin suuri, että eläkepäivistä ei välttämättä tule kummoisia. Hyvä, että edes sen rahat riittävät hoitoon. Pidän itseäni nykyään terveenä. Näkökin on kuulemma parantunut hieman aseman optikon mukaan.

Et halua edes muistella sitä aikaa. Tuli töihin, kun vaaka näytti 95 kilogrammaa, mutta lähdin töistä kun vaaka näytti 80 kilogrammaa. Niin on myös nykyään. Painan mitä tahansa 80 ja 82 kilogramman väliltä, ehkä talvellani paino on vähän tavallista suurempi, koska liikun silloin vähemmän. Keitä edes kiinnostaa talvipakkasissa juokseminen tai lumessa kahlaaminen? Eipä minua ainakaan. Kiitos ja hei. Työelämässäsi ei muuten ollut edes pyöräilyyn aikaa saati energiaa ja puhuinko jo sapattivapaasta?

Minusta on tullut pyöräilijä, mutta en polje tarpeeksi!

Korostan, että suurin piirtein toukokuussa 2019 saavuin esittelemään itseäni työyhteisölle. Siellä sitä ällistyi kunnolla, sillä eräs työkaveri kertoi suuresta himostaan pyöräilyyn. Hän muisti samalla kertoa, että tuon työn vuoksi hänellä ei kuitenkaan ollut pyöräilyyn aikaa. Tiesin heti, että näin tulee käymään myös minulle. Voitelin vielä samana iltana pyörän ketjut, lukitsin ja jätin odottamaan parempaa aikaa. Se siitä pyöräilystä, hän pysähtyi kuin seinään. Etkä varmaan ihmettele stressiä ja noussutta painoa.

Vuoden jaksoin töitäni painaa, ja siitä alkoi se uupuminen. Ei enää jaksanut. Halusin polkea, mutta ei ollut aikaa. Oli vaikka mimmoista ePassia tai tyky-seteliä tarjolla, mutta se ei ratkaissut ongelmaa. En todellakaan halunnut kuntosalille polkemaan, sillä minulla oli myös oma pyörä. Kylpyläni lannistivat, koska kävit siellä hutaisten. Huomenna oli työpäiväsi uusi! Sapattivapaalla viihdyn kylpylöissä tunteja. Ei enää stressaa mikään, ja vaikka pyöräilyissä en ole onnistunut täydellisesti, et syytä itseäsi tuosta.

Tämä kaikki on ymmärrettävää. Töiden takia ei ehtinyt edes blogiin panostaa, siksi sapattivapaalla on vihdoin hetki kehitellä siitä vanhempia merkintöjä. Hetki vie aikaa, toisaalta harrastuksia on muitakin. Annan tilaa kaikelle. Tärkeintä on, että pyöräilin enemmän kuin minään työvuonna. Muistin myös sen, että ihmisten täytyy levätäkin, joten vain hullu polkee päivittäin tuntikaupoilla. Ihmiskunta on täysillä unohtanut sen, että nyt ei tarvitse suorittaa tai suoriutua hyvin. Se, että on tekevinään jotakin riittää.

Olen polkenut, kuva Lempäälän metsistä

Talveksi lopetan pyöräilyni. Vuonna 2022 pyöräilin Google Mapsini mukaan 824 kilometriä. Se ei ole edes paljon, mutta huomattavasti enemmän kuin työaikoina, jolloin olen polkenut tuskin metriäkään. Pyöräily, alkaa seuraavan kerran joskus huhtikuussa 2023 ja loppuu joskus marraskuussa 2023. Eniten poljin varmaan heinäkuussa, sillä silloin polkimiin tuli 252 kilometriä. Kävelyitä tulikin 114 kilometriä. Olen pitänyt itsestäni helvetin hyvää huolta, sillä kävelyä koko vuonna 2022 on heti 1 472 kilometriä.

Kysytpä seuraavaksi miksi meillä ei ole kiesejä! Juuri siksi. Autoilevana ihmisenä tuskin liikkuisi näin paljon. Säästö bensiinissä on huomattavaa, koska ei olekaan mennyt lähikauppaani bussilla tai autolla. Ensi vuodeksi ei ole tavoitteita, mutta aion liikkua yhtä paljon. Minua kiinnostaa metsä, kotimaa ja sen kaupungit, suloisine kylineen. Haluaisit todellakin pistää parastasi pyöräilyssä ja sieltä ensi vuonna on tarkoitus polkea vähintään tuhat kilometriä vuodessa. Unelmoin pyöräilyistä koko talven taas, kyllä!

Olen nuuka. Ostin kuvan mtb-pyörän Hobby Hallista muuttaessani Pirkkalaan. Silloin kyllästyin heti halpoihin pyöriin, joita Citymarketeista isäni kanssa hain 99 eurolla. Ostinpa kunnollisen 399 eurolla, ja poljen sillä vieläkin. Pyörä täyttää ensi kesänä kymmenen vuotta. Kaiken lisäksi se 399 euron pyörä oli hyvässä tarjouksessa, eli et maksanut siitä edes normaalihintaa. Pyrit kaikessa samaan, niin rahat jäävät töihin vaikkapa sijoitus- tai säästötileille. Hölmö tuhlaa tilejä vain kertakäyttöhyödykkeisiin.

Moi 17-vuotias, rakastat musaa yhtä paljon kuin minä

Kun korona iski, lopetin uintiharrastukseni. Mihinkään ei edes päässyt. Käytännössä piti keksiä jotain korvaavaa liikuntaa, eikä vaihtoehdoiksi jäänyt kuin tylsä ulkoliikunta tanssimusiikilla. Alkuun jaksoin juosta puoli kilometriä ja olin puolikuollut, sitten juoksin jo kaksi kilometriä hengästymättä. Musiikkis auttoi jaksamaan. Tuli kesä ja jaksoin kolmet. Pikku hiljaa on oppinut arvostamaan musiikillista melua elämässä. Sapattivapaalla on yritetty kutsua muitakin mukaan, mutta eiväthän nuo voi. Työ ei väistä.

Kutsuit vähän aikaa sitten joitakin Hämeenlinnaan, mutta siitä ei innostuttu. Olisi pitänyt. Tuolla oli niin mukavaa, että pian lähijuna lähtee taas kanssani sinne. Hämeenlinnan uimahalli on kuin kylpylä. Se on iso, siinä on oikeasti kylmä kylmäallas, paljon aktiviteettia ja saunojia miellyttää niin tavallinen kuin se vähän harvinaisempi höyrysauna. Hämeenlinnan kaupunkisi poistaa osaa saunoista käytöstä, mutta on ilmiselvää, että höyrysaunan poistamisesta käytöstä tulikin valituksia. Se päätettiin avata.

Ensimmäisen reissun jälkeen muistin tuolla omasta terveydestäni eli kirjauduin Oma Kantaan. Siellä selvisi, että viimeisin laajin verikoe on tehty Finlassa 2019. Tuntuu, että se oli eilen, mutta niin se vain on. Kolme vuotta vierähti. Black Fridaysta en löytänyt yhtään mitään ostettavaksesi, mutta Mehiläisen tarjous 99 euron laajasta verikokeesta houkutteli. Ajan 20 prosentin alennus innosti sen verran paljon, että nyt lähdettiin Pirkanmaan Tilausliikenne Oy:n bussissa itse paraatipaikalle jonottamaan vuoroa.

Rakastan musiikkia, siitä saundia muualle

Kiertelipä samalla kauppakeskuksia ihan huvin vuoksi ja törmäsin joulupuuhun. Lapsillasi oli jälleen kerran toiveita. Toiveita siitä, että jouluksi saa olla musiikkia, pelejä tai jotain päälle pantavaa. Vaikka arjen budjetti on rajallinen, pystyi ostamaan noin 69 euron tuotteen 39 eurolla kyttäämällä tarjouksia. Siitä vaikka tytölle musiikkia tai podcasteja, äänikirjoja tai kavereiden puheluita. Ihmettelin myös sitä, että jotkut lapsesi pyysivät älypuhelimiakin. Jos ei minulla, niin ehkä toisella on tarpeeksi tuohonkin.

Musiikki on kuitenkin tärkeintä, joten suosin jatkossakin musiikkiin liittyviä lahjoja joulupuussa. Se, että voisitte uppoutua musiikkiin, eläytyä tanssimusiikin bassolinjaan ihan täysillä. On. Uskomatonta. Joo. Musiikki on kaveri. Yksi syy miksi tanssimusiikki on minulle tärkeintä, se ei petä ja tätä olisi tästä vieressä. Musiikki lohduttaa, naurattaa, tuo ajatuksiasi ja vie elämysmatkalle päivästä päivään. Silloin kun olen VR:n lähijunassa, kuuntelen musiikkiani tunteella, hyvä jos sitä lipuntarkistusta huomaan.

"Hyvät matkustajat vaunussa, valmistautukaa näyttämään matkalippujanne!", konduktööri sanoi. Ei minulle, koska täältä löytyivät vastamelukuulokkeet. Huomaat asiasta vasta, kun hän on siinä tyrkyllä. Mietin, että hei odotatpa vähän, tässä on tämä 0.5 megabitin netti ja matkalippu aukeaa ihan justiin. Ei mene kuin sekunti, otti isot kuulokkeet pois, ja bassolinja kuuluu. "Lippus ok, kiitos!", konduktööriltä. Dual Playaz oli hetkien hittisi: Alone Again (Justin Corza meets Greg Blast Remix). Tästä mä tykkään.

Laitetaan vuoden kuluttua 2023 pakettiin, näin tekisit

Vieläkään en usko, että kohta on joulu ja joululounas perheen kanssa. Vasta oli tuo aiempi. Aika menee nopeasti ja olit yhä päättäväisempi sen suhteen haluaisiko vuosia menettää lisää koneistoosi. Töitänne ehtii kyllä tehdä, mutta kun kuolet tästä, niin ne työllä hankitut asunnot, autosi ja jutut ovat mennyttä. Eikö kannattaisi urapolkujen sijasta keskittyä ihan elämän polkuihin ja katsoa mihin ne vievät? Metsät olivat täynnä elämyksiä, jos vain uskallat kohdata palan Lempäälää, Birgitan polkua näin talvellakin.

Pirkkalan valloittava Iso-Naistenjärven kota kutsuisi grillaamaan pienistä pakkasista huolimatta. Se, että laitenetti hitaudestaan huolimatta toi tanssimusiikit pöytiin oli hyvää itsenäisyyspäivää, kodillasi. Ei, minun kanssa ei tarvitse samaistua, enkä kiellä ketään juoksemasta juoksumatollasi. Se ja sama jos arjen ulkomaat kiinnostavat sinua enemmän kuin kotimainen Loimaa tai Taipalsaari. Sekin on minulle ihan yhdentekevää, jos kuukauden budjetista puolet valuu alkoholiin ja kapakkoihin, juot jos tykkäät.

Minun arvovalinta onkin toinen. Aion pysyä myös koko vuoteni 2023 tipattomalla. Huomautan, että ei ole ongelmia juoda yhtä siideriäsi ja siirtyä elämässäni eteenpäin, mutta olen siinä pisteessä että miksi juoda edes sitä yhtä? Hyvin näyttäisi vuosi rullaavan ilmankin. En stressaa mitään, päässä on selkeyttä ja ennen kaikkea muuta minulla ei ole itsemurha-ajatuksia tai edes niitä lievempiä kun pääsisi perkele vaikka eläkkeelle! Se on oikeasti sellainen tila, josta ei halua kapakkoihin, ulkomaille tai shoppailuun.

Elektronista tanssimusiikkia on ihan aina

Tiedät jo aiemmasta merkinnästä, että budjettini nousee nyt noin 200 eurosta 250 euroon. Sitä ennen budjettia oli noin 171 kuukaudessa. Inflaatio on tiputellut useita pommeja, eikä 75 euron ruokabudjetti meinaa enää riittää, ei vaikka osti lähes kaiken S-ryhmän ilta-alesta 60 prosentin alennuksilla. Haluat matkustaa kotimaassa, joten budjetin täytyy olla vähän isompana. Perun myös sanojani siitä, että aion olla valmiimpana reissuihin jopa yöpymisillä. Jätän sittenkin väliin, sillä päiväreissut ovat parempia.

Tietysti rahaa siinä säästyy, koska päiväreissulta voit palata hotellin sijasta kotiin. Se taas pitää minut käytännössä kiinni Pirkkalassa, koska maaseuduilta voisi olla vaikeampaa tehdä päiväreissuja. Vuokra on noussut: se on 448,69 euroa, mutta mikä järki olisi muuttaa 348 euron vuokraan maalle, jos reissut vaikeutuisivat merkittävästi? Tampereelta pääsen vuoden 2023 aikana moneen paikkaan. Aion mennä Loimaalle, Iittalaan, Kuhmoisiin, Tesomalle, ehkä kylääsi, Lapualle — minne ne julkiset vievätkään.

Hassua koko vuodessa on juuri se, että viisi suosituinta artistia Spotifyssa olivat kaikki UK Hardcorea. Tykkään tosin paljon Happy Hardcoresta, enkä juuri kuuntele mitään muuta, mutta suosituin genre on silti Rawstyle. Sitäkään et ole ikinä kuullut kaupallisella radiokanavallasi. Spotifyn suosituimpia en ole striimannut varmaan vielä kertaakaan, enkä koe menettäneeni siinä mitään. Heh, edes tätäkään ei koe menetyksenä, että olen nyt 32 ja minulla on edelleen poikuutta tallella! Kaikkea ei tarvitse koittaa :D

Yhteenveto: parasta ollut se, että sapattivapaa jatkuisi

Moni masentuu aikuisena siihen, että ei ole saavuttanut tarpeeksi. Totta kai kun viereensä katsoo nyt yläkoulussa, alkaa harmittamaan kun luokkatoverit panevat jo, ja itse ei ole löytänyt edes pornooni. Se oli teinillä ongelma, että aloin väkisin etsimään seurustelukumppania. Piakkoin huomasin, että vaikka Marjaanan kanssa oli kivaa, en pitänyt seurusteluista. Se oli aika väkinäistä, ja siksi kokeilin vielä ihan myöhemmin seurusteluita miesten kanssa, joista puolalainen Konrad oli ensimmäistä kokemustani.

Vaikka nukuimmekin sohvasurffailijoina milloin opettajallasi, ja milloin baarimikollasi, niin jokaisen matkan perässä vietimme ikimuistoisen yön hotellihuoneessa. Siellä vain taivasta oli rajana. Vaikeinta olikin, että Saksa oli niin kaunis maa, ettet sieltä mielellään pois lähtenyt. Et varsinkaan ikimuistoisen yön jälkeen. Olit joskus miettinyt sitä, että pitäisikö sapattivapaa päättää matkaan Saksaan. Hardstyle-festivaaliini, mutta kun katsoin hotelli- ja lentohintoja, niin 600 euron maksaminen tuntuu tylsältä.

Samalla rahalla voisi matkustaa koko 2024 sapattivapaan läpi Suomen, jos niin tahtoo. Olen kokeillut sitä, että nuukailisi enemmän, mutta se on vienyt elämästä sisältöä. Niitä ikimuistoisia matkoja. Kyllä, tykkäät äärimmäisen usein toistuvasta kotoilusta, mutta päiväreissu tuo dopamiinia arkiin. On ihanaa pakata se reppu, tilata lähijunaliput, laittaa Spotifysta halutuin soittolista soimaan ja lähteä liikkeelle. DJ Stompy ja Eazyvibe soi vielä tuosta ennen kuin poistun blogaamasta lähijunista. Oli metka reissu!

One More Night (Radio Edit) piristää junamatkaa kummasti ja hei. Nyt meni vaunun eteen, niin näki konduktöörin heti. Ei pitäisi tulla mitään ongelmia, vaikka palkkaa konduktööri saa menipä kanssani 15 sekuntia tai vaikka kourallisen. Mobiiliverkko on mallia hidas, mutta akkuja on vielä 40 prosenttia. Tuli todellinen kiire, jos meinaa julkaista tämän merkinnän vielä lähijunasta. Ollaan jossain Iittalassa nyt, ja siitä tuli mieleen, että joku kesäpäivä jään heti pois ja koen mitä olen aina halunnutkin. Kyliä.

Konduktööri olisi tässä vieressä, kysyin naiselta mitä matkavinkkejä hän voisi antaa tämän lähijunan varrelta? Ai niin kuin missä voisit poistua ja kokea elämää? Joo. Keravalla poistuvat ensimmäiset, nuo seikkailevat aina kesäisin tutkimaan, sienestämään ja uimaan hiekkarannoilla. Kiitosta, sinne 2023!

Matkalippu ok, kiitos, ja kaunista loppumatkaa! Hyvää joulun (ja Keravan) odotusta R-lähijunista :)

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena