Mummolle lahjakortti-iloa rollaattorille

Moi kaikki, vaikka maailmalla soditaan, on arjessa nyt paljon hyvää. Voi olla samalla aallonpituudella. Huomaan tölkkejäsi kerätessäni mummon, joka rollaattorin kanssa kerää niitä myös. Enkä voinut enää vastustaa ja ostin mummolle kymmenen euron Lidl-lahjakortin. "Eläkkeet, ne eivät enää kanna!", hän tuumi itkien onnesta. Hyvä, tulee kaiketi tarpeeseen, eikä hän edes juo alkoholeja. Hän tekee harkittuja ostoksia, jotta eläkkeesi riittävät loppukuun. Yksi juoksee useasti eteen ja vie pantin nopeasti, edestä.

"Ahneella on paskanen loppu!", mummo huutaa irakilaiselle kerääjälle. Haluaisin yllättää mummoa, koska en vain voinut kävellä tilanteeni ohi, enpä ainakaan laskuissa sadattakin kertaa. Vanha mummo oli hidas, mutta hän tarvitsi rahaa kovasti. Ihmiset heittävät tölkit ja pullot laiskuuttaan, nyt on suurin mahdollisuus rikastua edes vähän, paremmin kuin lotoissa sanotaan. Minulle pullonkeruut on lähinnä joku harrastus, ja joulukuun tölkkijahdeissa sainkin tarpeeksi rahaa suuhygienistin laskun maksuun.

Moni mummo on painanut töitään läpi elämän ja onko siinä kaikki mitä valtioltani sait? Entä jos sinä siirryt joku päivä eläkkeelle, eikä eläke riitä millään, vaikka et edes paljoa kulutakaan? On pakko lähteä liikkeelle. Toisekseen on aivan nurinkurista, että ihmisiä potkitaan töistäni vain sen vuoksi, että jotkut osakkeenomistajasi saa enemmän. Missä on kohtuullisuus? Täytyykö muka aina takoa miljoonavoitot? Ahneus näkyy taantumassa ihan hyvin, eivätkä hallituksessa tee mitään, edes sähkötuista ei hyötyä!

Aito sähkötuki on hintakatto. Mikään muu keinosi ei toimi, koska hyvin monella ei edes hyvityksiini oikeuttava raja täyty. Mummon sähkölasku: on ihan älytöntä ja siihen voi mennä suuri osa eläkkeestä. Sen takia hän on keräämässä arvometalleja ja -muovia. Kaikki meneepi mikä tulee. Iältään olisi yli 75-vuotias. Se siitä mummosta. Reppuakaan hän ei voi pitää selässä, kävelykään ei onnistu omatoimisesti ilman rollaattoria. Ajatella, me opettelemme kävelemään niin elämän aluissa kuin aivan lopuissakin.
Rollaattorimummo antaa palautetta Lidlille blogini kautta. Kassat eivät palautettakaan kuule. Miksi älypuhelimeton mummo ei saa tarjouksia? Miksi on Lidl Plus -sovellus, ja mummo maksaa piirakasta enemmän?
Mummo on sanonut asiasta kassalla monta kertaa mitä hän on tehnyt väärin, että maksaa enemmän. Toisaalta hänen kannettava tietokone on ollut siinä vuosia rikki, miten lähettää palautetta Lidlille?

Mummolla ei ole sähköpostia, kaupankin hän vaihtaisi, mutta ei enää jaksa rollaattorilla Prismaan.

Annoin randomeläkeläismummolle Lidlin lahjakortin

Mummo. Ehkä sinun mummo. Joku mummo siellä niin. Ahkeroi. Keräämässä tölkkejä ja pulloja, joita varsinkin nuoret koululaisenne heittävät surutta penkkiensä alle tai suoraan roskiksiin. Niillä mummo ostaa Lidlistä: karjalanpiirakoita, täysmehuja, nakkeja ja joskus piimää. Nuudeleitakin. Yhtenä kertana en voinut enää vastustaa ja sanoin mummolle, että ostan sinulle Lidl-lahjakortin. Mummos kysyi, että "Ai lahjakortin, minulle, onkos niitä eri hintaisiakin: tuossa Lidlissä?", ja vastaan kyllä on. Mennään!

Hän ei uskonut millään, että joku tuntematon ostaa hänelle kymmenellä eurollaan Lidl-lahjakortin. Hän piteli tiukasti kiinni karjalanpiirakoista paistopisteestä noukittuna ja siirtyi perässä kassajonoon. Ruuhkia oli sen verran paljon, että kassa yksi aukesi. Pääsi hoitamaan lahjakortin, ja mummolle sanoit samalla, että lahjakortin voi käyttää vaikka heti. Mummolla oli muutama euro omasta takaa, joten hän päätti siellä kuluttaa nuo ensin. Lahjakortin hän laittoi yllättyneenä, mutta onnekkaana laukkuunsa.

Sanoin hänelle hyvää alkanutta vuotta mummo! "Voi kiitos kiitos, onpa eläkkeeni niin pientä, vähän joutuu ostamaan kerralla!", hän sanoi entisenä palkanlaskijana. Siinä virassa oppii käyttämään rahaa. Hän haluaisi kertoa taustoistaan ja samalla kiitti toistamiseen hyvistä huomioistani. Kymmenen euron lahjakortti riittää hänelle jopa neljään asiointikertaan Lidlissä. "On niin paljon kilpailuja nykyään siitä, että kukas sen tölkin kerkeää nappaamaan, mutta minä en lakkaa yrittämästä!", mummosi naurahti.

Mummo kerää tölkkejä ja pulloja ruokiin

Mummo kertoi, että hän sai asunnon perintöinä. Kerrostalot, on muutama huone ja saunaa. Kuluja ei sinällään ole, mutta saunasi kaipaa remonttia ja moni muukin asia. Hän olisi remontoinut vaikka juuri nyt, mutta nykyään ne sähkölaskut vievät tyylikkään osan eläkkeestä. Lidlissä on kaikki noussut! Arjen kotivakuutusyhtiö muisti sekin suuremmalla laskulla. Puheliittymä nousi uusiin lukemiinsa. Kaikki on noussut. Mummo ei ollut paniikissa. "Niin, hoitovastike nousee!", hän kuiskasi (ettei demari kuule).

Viidellä eurolla ei paljoa saa, mutta hän elää kykyjen mukaan, vaikkapa vain päiviäsi kerrallaan. Se oli minusta ihaninta kuultavaa. Eletään päivä kerrallaan. Hän ei näkemäni perusteella osta ikinä arpoja tai lottoja, eikä hänen ostoskorilla ole edes olutta, hän ostaa vain välttämättömiä asioita. Toiset kerääjäsi, kävelevät oluttuopit kädessään, ja keräävät tölkkejä tai pulloja mihinkä muuhun kuin juomisputkiinsa. Oli tipaton tai ei, samat tyypit keräävät jo alkoholismiini. Näille en varmaankaan antaisi penniäkään.

Mummo, jos vielä nähdään, tulin toivomaan sinulle terveyttä ja laatuaikaa! On ihana tunne, että saat tälläkin rahalla kenties päivieni ruoat pöytään. Ethän edes osta paljoa, ja suosikaa niitä tarjouksia, niin minäkin. Mummon tarinat sai miettimään sitäkin, että vaikka kyseinen mummo painoi pitkää työuraa, niin oliko siinä kaikki mitä sinä saat sitten joskus? Kallis arki ja pitkästyttävät päivät rollaattorilla niin, että ruokiin riittää! Jotenkin tuntui, että ihmiset uurastavat täysin turhaan rikastumatta urapoluilla.

Oli paras aika uusia ikivanhat Sony-kuulokkeet uusiin

Vuoden 2020 alussa ostit itselle työkaverin suosituksesta kuulokkeet. Niissä oli kaikki toiminnot. Oli langatonta tekniikkaa, ylitsepääsemätöntä vastamelua, edes näitä juopon huutoja ei kantautunut läpi kapakan ohi kävellessä. Olin todella iloinen, koska kuulokkeesi olivat tarjouksessani. Sonyn 299 euron kuulokkeet olivat enää 249 euroa. Työkaveri suositteli. Todella hyvät olivat joo, puheluihinne ei voinut vastata, kun mikrofoni oli huono. Kuului hälinä, ei sinua. Monimutkaiset käyttääkin, aina ladata sait.

Vuoden kuluttua sanka meni rikki, onneksi meni takuuseen. Huollossa kuukauden. Sanka vaihdettiin. Kirjoitin aiemmassa jutussa, että tavaran täytyisi palvella sinua, eikä sinun pidä palvella sitä tavaraasi. Vaikka siinä mallissa akku kesti 30 tuntia uutena, kestää se tämän verran suunnilleen nytkin jo kolmen vuoden jälkeen. Vikoja tuli lisää. Sanka alkoi käyttäytyä omituisesti, se alkoi naksua. Nyt kuulokkeitten pehmusteet alkoivat kulua ja nahka irtoili niistä harva se päivä. Uudet pehmusteet kaupalla 30 euroa.

Lisäksi kuulokkeissa oli aivan liian paljon kuluvia osia, kaiken maailman nappeja muun muassa, enkä edes käyttänyt sitä langattomasti. Ennen oli kiva nousta bussiini, ja kuunnella lähipysäkeiltä Vatialaan arjen musiikkia Väinö Paunu Oy:n autoissa, mutta näitä ei täällä enää kulje. Jos joskus, ja se on kolmen vuoden kuulokkeissa mahdollistakin, vaikkapa ON-nappi rikkoutuu olisi pulassa. Langallisiin hetkiini vaaditaan ON-asentoa. Laitoin vielä ilmoituksen Toriin, ja joku virolainen haki sen illalla 60 eurolla.

Vanhat kuulokkeet myivät, uusi tilalle

Pirkanmaan Tilausliikenne Oy toi sitten seikkailijan Verkkokauppa.comiini, koska tiesin jo kuukausia sitten mitä ostan tilalle. Ota huomioon, että uudet kuulokkeet ovat 129,90 euroa. Halvemmat, koska en halunnut maksaa turhasta. Minua kyllästytti kuulokkeiden jatkuva lataaminen. Virolainen antoi näistä vanhoista 60 euroa ja uudet saisin 69,90 eurolla. Tärkeintä olisi laskelmoida. Tiesin, että Sonyt olisivat menneet alle vuodessa rikki tai vielä huonompaan kuntoon, enkä saisi niistä enää senttiäkään. Laske.

Laske. Vaikka sitä, oliko siinä järkeä. Laski itsekin, nimittäin 249 euron kuulokkeet tippuivat hintaan 189 euroa. Käytin miltei kolme vuottasi, joten jaetaan 36 kuukaudella. Kuuntelin niillä musiikkia yli 10 tuntia päivässä joka päivä. Se 189 euroa tekee yhdessä vuodessa 63 euroa. Kuulostaa kalliilta! Ei tuosta, jaat vielä se 63 euroa 12 kuukaudella, niin kuukaudessa maksoin niistä 5,25 euroa. Mielestäni aika oiva summa, täysin loppuun luukutetuista kuulokkeista. Kuukaudessa kuuntelun juhlia yli 310 tuntia. Jes!

Sapattivapaat on aikaa kuunnella. Moni tuosta vapaudestasi unelmoi, toiset kateellisia. En voi mitään, mutta Jumala hyvä millainen äänenlaatu siinä. Basso potkii kunnolla ja miltei alhaalta, se HD-mallissa ei kuitenkaan ole ainoa kuultava asia. Rakastan elektronista tanssimusiikkia ja nyt en voi edes lopettaa sen kuuntelua. Äänenlaatu hakkaa kevyesti 299 euron Sonyn kuulokkeesi, eikä ole edes monimutkaisia osia, jotka menisivät ajan saatossa rikki. Voisi sanoa, että ostat ajattomat kuulokkeet hifikuunteluun.

Ylöjärvellä oli parhaita kohtaamisia, erakko on kylillä

Viimeisessä merkinnässä luit meneväni Länsilinjoilla sinne Ylöjärvelle, luitko sen? Minulla on pitkä muisti, joten muistan tarkalleen miten se meni. Länsilinjojen toimitusjohtaja on Terhi Penttilä, ja jos sinä luet tätä merkintää, niin olin todellakin tyytyväinen teidän kyyteihin. En kehu turhaan. Kuljettaja oli linjalla 11 ammattimainen, koska hän lähti Suupantorilta sekunnilleen. Jos ammattitaitoa ei mitata tällä, niin millä sitten? Lähdöt sekunnin tarkasti, TKL menee etuajassa aina ajantasauspysäkin ohi!

Naiskuski jätti pian Sorin aukiolla, siitäpä Metsäkylään! Muista, että olen vielä INFJ, joten en lähtenyt millään muulla autollasi Ylöjärvelle. Moision autolla pääsisin aiemmin, mutta jäin tuhlaamaan aikaa ja se kannatti, auto Metsäkylään oli pesueita täynnä. Tölkkejä löytyi autosta, joten sain välipalan Lidlistä. Uintiin tulisin liian ajoissa ja jouduin seisomaan äimän käkenä turhaan. Siitä en syytä uimahallia, vaan itseä, koska lähdin uimaan tarkistamatta tästä sen aukioloaikoja. Odotus odotutti sekin 30 minuuttia.

Ylöjärven kaupungilla uimahallit aukeaisi maanantaisin kello 14. Onneksi oli muitakin. Porukoita tuli ovista ja ikkunoista eteiseen samalla kun ulkona keli ei ollut paras mahdollinen. Oli märkää ja liukasta. Kentät sulavat, ja hiihtoladut olivat kelvottomia. Ei mikään ihme, että uimahalli keräsi väkeä niin, että uimahallin kassalta ruuhka kävi ulko-oville asti. Onneksi oli tavallinen nuuka, tiedän tarkalleen miten uintiin pääsi nopeitten ja halvinten. Bussikortilla portti aukesi heti, ja olin vain 3,60 euroa köyhempi.

Muut jonottivat kassalle, uintihinta €4,90

Nuuka nauttii aina ilmaisen vesilasin uinnin jälkeen, mutta ennen sitä saunassa sai tiivistää kunnolla. Puhuttiin siitä, että paljonko meinaavat sähköäsi säästää, kun jopa 10 henkilöä ahtautui melko pieneen saunaasi. Toisellekin saunalle olisi tarvetta tällä kävijämäärällä. Onneksi ruuhka hellii piakkoin, vaikka löylykeisari miettikin vain heittäneensä yksinkertaisesti liikaa löylyä. Yksi kävijä oli Takamaalta, ja tuli siitä kylästä mieleen ihana pyöräreissu sinne, ilman joukkoliikennettä tai peltilehmää. Teen sen taas.

Kesällä on varmasti aikaa. Löylynheittäjäsi lähti vihdoin, tuliko kuuma, jatkoin heittämistä. Sauna oli kiva, koska saunaporukka ei malttanut sitä, koska heität lisää. "Lisää löylyä, heitä paljon!", yksi puhui. Heitä ja se tuntui porukassa niin, että ensimmäinen lähtikin jo. Siitä isä tuli lapsineen, joten heitin nyt ihan vain vähän, jotta kukaan ei saa palovammojaan kaupan päälle. Sitten huomasi, että sitä porukkaa tuli aina vain lisää, joten moni tarjoutui vapauttamaan löylykisoja seuraaville. Lähdit sitten siitäkin.

Et kotiin, altaille. Uintiaikaa mainostetaan olevan 2,5 tuntia, mutta portti aukesi myös kolmen tunnin jälkeen ok. Bussikorteilla. Kiitos käynnistä, ja merkki kulkuluvista. Kiireessä et unohda sitä, että ennen kuin pois lähdet nautit altaista kunnolla, kylmäaltaaseen saakka. Menet vaikka poreisiin, käy saunassa ja heitä kunnolliset löylyt muut huomioiden. Peseydy, kaikki tämä onkin niin kallista nykyään kotona! Varmaan sille mummollekin, josta vähän aiemmin puhuin. Arkien hintaralli kiihtyy tästä vielä lisää!

Vaihdat vuodevaatteet, peitot, tyynyt ja pyyhkeet näin

Moi kaikki, internetissä on hyvin eriäviä mielipiteitä siitä, miten usein näitä pyyhkeitä tai näitä Ikean tyynyjä pitäisi oikein vaihtaa. Nyt tulee uusi mielipide, tällä kertaa nuukan näkökulmasta. Nuukuus on lähtökohtaisesti sitä, että juuri mitään ei vaihdeta kevyin perustein. Nuukuuteeni kuuluisi olennaisesti se, ettei samalla tyynylläsi nukuta vuosikausia. Myös uudempi pyyhe keittiössä piristää nyt kummasti, joten mikä olisi paras vaihtoväli juuri sinulle? Luet netistä tai luet täältä ja pistä päivät jo kalenteriin.

Minun elämä on helppo. Vaihdoin tyynyt, peitot, päiväpeitot, pyyhkeet ja vuodevaatteet jo 1. päivänä tammikuuta 2023 ja kun seuraavan kerran on niiden aika vaihtua, puhelimeni sovellus ilmoittaa tästä! Googlen hyvä Tehtävät-sovellus ilmoittaa siitäkin, että koska pitikään kilpailuttaa se sähkö! Voit vielä varmuuden vuoksi muistutella itseä tulevista laskuista, jos ne jostakin syystä unohtuvat maksulistalta. Vaihda jokainen asia vähän eri aikaani, joten ei näistä pysyisi hullukaan perässä ilman softien apuja.

Pyyhkeiden vaihtoaika on minulla kolmen vuoden välein, tyynyn vaihdan kahden vuoden välein. Sitä tyynyäni laitan ensimmäisen vuoden jälkeen pesukoneeseeni ja 60 asteen pesun jälkeen sitä käytetään sen toisen vuoden. Päiväpeiton vaihtoaika Jyskeistä on neljä vuotta, kuten vuodevaatteillakin. Lakanan vaihdan yleensä nopeammin, ilman tiettyjä vaihtoaikojasi, koska se reikiintyy jo kahdessa vuodessani. Sama voi käydä muillekin asioille, mikään vaihto ei ole sentään kiveen hakattuna, tarvittaessa uutta.

Nuuka paransi vihdoin nukkumistaan

Ota huomioon, että esimerkiksi kuvan vuodevaatesettisi maksoi Ikeassa 9,99 euroa. Ne ostin toki 8,99 eurolla yksinkertaisesti odottamalla tarjouksia. Aiempi setti olikin käytössäni miltei neljä vuotta, joten vuodellesi laskua tuli huikeat 2,25 euroa. Ikean halvin käsipyyhe maksoi sen sijaan 1,49 euroa ja tämän käyttöaika oli kolme vuotta. Vuodeksi hintaa tulikin 50 senttiä. Huomaat tuosta, että mitään kallista en osta, mutta jos sinä ostat, kalliimpi vuodevaatesetti tai pyyhe voi kestää käyttöjä hieman pidempään.

Minusta on kivaa, että siinä vaiheessa kun uudet tavarat ovat käytössäsi, voin alkaa etsiä niitä samoja varastooni. Esimerkiksi kolmessa vuodessa ehdin löytää varmuudella pyyhkeesi Ikean tarjouksistanne halvemmalla. Jos en löydä, rätit eivät ole siellä kalliita onneksi muutenkaan. Ikea on suosikkikauppani, ja tavarakirjanpidosta se näkyi, aika paljon tavaraa on itse asiassa Ikeasta, Jyskeistä tai Sotkista. Sinun ei tee pahaa ostaa sieltä, sillä Sotkan halvin Wilma-ruokapöytä on pystyssä vieläkin vuosien jälkeen.

Jyri hamstraa ennen muuta inflaatiolta suojaksi kotikaappiini, joten osta lähikuukausina Ikeasta vielä toisen kovan tyynyn varalle. Ne vaihtuvat kuitenkin parin vuoden välein, ja sitten kun taas tarvitset, on sitä. Ostan kovia tyynyjä, sillä muunlaiset eivät ole kestävää. Näistä tulisi melko ryhdittömiä vuodessa. Sen sijaan kova tyyny on sen verran mehukas, että sen ryhti pysyy yöuniesi tueksi ainakin kaksi vuotta. Sitten olikin nyt aika hyvästellä sitä ja toivotella tervetulleeksi uuden tyynyn Ikeoista tai muualtakin.

Yhteenveto: laskelmointisi on parempaa arkea, toimii

Jos luit tänne asti, hienoa! Pistä jakoon. Toteuta niistä asioista joku. Pistä tästä tuntematon iloiseksi, joskus et tarvitse edes rahaa, vaikkapa ystävällisyys ja hymy tekee sen jo. Sano bussikuskeille kiitos ja hei hei, toivota hänelle työn iloa poistuessasi etuovesta. Yllätä eläkeläinen suklaarasialla. Anna palaa! Yllätä vaikka itsesi ja lähde vihdoin kylpylään. Yllätä kaverisi ja vie lähimetsääsi grillaamaan. Jos se ei käy, on varmaan vaihdettava kaveri tai jotain. Käy vaikka reissulla Ylöjärven uimahallissa ja saunot!

Maailmani juuri nyt on paljon muutakin kuin sotia ja iänikuisia konflikteja. Lasket vaikka lampaiden sijasta menoja ja säästä pian satasen jos toisenkin. Tajuat hyvinkin nopeasti mihin sitä rahaa menee ja missä tätä tarvittaisiin vieläkin enemmän. Minun ei tehnyt kipeää antaa sinulle, tuntematon mummo, se Lidlin 10 euron lahjakortti. Tuskin edes huomasit, että lompakostani on lähtenyt kymmenen euroa. Oli ihanaa nähdä eläkeläisen mummon onnellisen ilmeen. Toivon, että ostat vaikka lisää piirakoita!

Mummo kätteli aika pitkään ja kehui menevänsä vielä pienelle pullonkeruulle ennen kuin koti kutsui. Keräsi itsekin sinä päivänä miltei 20 euroa, joten 10 euron antaminen hänelle ei ollut mikään ongelma. Minulle pullonkeruu on ennen muuta lapsuudesta opittu harrastus. Venäjällä 9-vuotiaana yhdestäkin lasipullosta tai tölkistä sai 5 tai 10 kopeekkaa, mutta nykyään eivät maksa kai tästä mitään. Suomessa onnistuu toki, ja vaikka isoja summiani et tekisikään, maksoit juuri suuhygienistin laskun niilläkin.

Minusta nuukuus on ihanaa. Nuukailu on addiktoivaa. Se säästää rahoja ja mielenrauhaa. Mahoissa ei kurni, koska tee ruokaostoksiakin enimmäkseen tarjouksista. Nautit pienistä jutuista. Lauantaina käyn usein vanhemmillani saunassa ja kun siitä sieltä vielä palasin, Spotify päätti soittaa paluumatkallasi ja ihan siellä Huovissa biisin Darren Styles - You're My Angel (Original Mix). Etkä tiedä miksi juuri siellä, koska silloin kun Pirkkalaan muutin 2012 kävin kuuntelemassa sitä biisiä Spotifyssa aina Huovissa :)

Mihin se aika katoaa, tuokin tapahtui tyyliin eilen, kun kuuntelit sitä biisiä Huovin leikkikentällä. Sitä vain miettii nyt kovaan ääneen sitä, että vasta olin 10 vuotta pirkkalalainen, mutta pian on jo 11 takana. En voi käsittää, mutta onneksi olen sentään sapattivapaalla enkä istuta sitä vaihtoehtoa sinullekaan.

Näe mummosta: pitkä uraputki ei ole rikkautta ja rollaattorilla hän vasta opettelee kävelemään!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena