Vuosi 2022 ostolakkoiluita, tämän ostin

Kirjoitin tammikuussa 2022, että aloitin arjen ostolakon. Se on toiminut hyvin, koska olen todellakin lopettanut turhan ostamisen. Muutamia turhia hankintojani olet jopa palauttanut palautusajan sisällä. Tänä vuonna voi sanoa niin, että ostolakko jatkuu, olkoon sitten kuinka väärin sosiaalidemokraateista. Voisin kertoa, että kaikkea mitä tarvitsen on jo, ja ostamastani tavarasta haluan nauttia pitkään. Turha vaihtaa uuteen. Pengoin kaiken Pennosta ja S-tileiltä, jotta näkisit mitä ihmettä oikein ostin ja miksi.

Jos ei ole nuuka, olet rikkinäinen ja talousongelmissa. On huvittavaa, että nuukille nauretaan jo usein. Ei sinulla ollut edes televisiota! Toisaalla on, mutta kun mennään taloudelliseen tilanteeseen, se onkin jo ihan toinen. Nuukan eduksi. Nuuka voi olla sapattivapaalla, poissa oravanpyörästä. Tuolla painetaan näitä töitä kyllästymisiin saakka, koska piti pysyä mukana kisassa loputtomista tavaravirroista. Jaksat vielä vähäsen, niin saisit takuuvarmasti ainakin pyjaman mukaan hautaasi, mutta et mitään ekstraa.

Ominta persoonallisuutta on INFJ, siihen kuuluu vastavirtaan kulkeminen. En välitä tippaakaan mitä ajattelet minusta, koska olen ostolakoissa, nuuka tai kaupunkilainen erakko. Se on minusta hyvä taito, koska jos ajattelisin liikaa mitä muut ajattelevat minusta, en koskaan uskaltaisi aloittaa ostolakkoa tai tätä minimalistista elämäntapaa erakkona Pirkkalassa tai jossain muualla. En edes varmaan uskaltaisi poistua työelämästä kovaan vastustamiseesi, että hei sinua tarvitaan työpaikalla, ei sapattivapaalla!

Minusta ensimmäinen elinehto lakolle on se, että korjaa ensin sinut. Lopeta typerät ostohullutukset. Korjaat vaikka mielialasi, masennuksesi ja lopetat kaikki ne kaverit, jotka ovat tottumuksiasi vastaan. Et haluaisi ystävystyä juopon kanssa, tai jatkaa siitä asian tullessa ilmi, koska sinustakin tulee juoppo. Näin äkkiä. Et halua ystävystyä edes häneen, joka ei voi lopettaa ostamasta. Pian alat kilpailla. Eipä se oikein tuo sitä onnea, jota kaipaan. Siksi voinkin sanoa sen, että ostolakko 2022 onkin pitänyt hyvin.
Ostin vuotenne 2022 aikana 20 tavaraa, useimmiten arjen löytötölkeillä. Tavaroita oli hankittu tuosta S-tilienne säästöistä tai budjeteista. Suurin osa olivat tarpeellisia, koska aiempi iäkäs tavara on mennyt tästä rikki.
Et ole immuuni huonoille ostoksille ja muutaman oli palauttanut palautusajan sisällä. Rahat takaisin. Alla olevassa taulukossa ei ole huomioitu ruokaostoksia eikä käyttötavaraa, ei edes terveyskulujani.

Olen kaiken lisäksi jättänyt huomioitta alle viiden euron ostamani tavarat listan selkeyttämiseksi.

Miksi aloitin oman ostolakon ja oliko siitä hyötyäkin?

Nousen kiireettömään aamuun jatkamaan blogin merkintää. Spotifyssa soi mukava biisi, ja kun Psyko Punkzin kappaleessa "Enjoy The Ride" lauletaan hyvin olennaisimmasta, tiedä saapastelevani oikeaan suuntaan. Ostolakko on totisesti säästänyt paljon rahaa, aikaa, energiaa ja ihmisparkaa töiltä. Jos olisit entisajan hulluja, joka vain ostaisi ruokakaupasta tai isoista nettiliikkeistä rihkamaa, en olisi varmaan ikinä tässä ja nyt, viimeistelemässä teille aamukuudelta ostolakkoja kertovasta merkinnästä mitään.

Minulle ostolakon aloittaminen oli viimesijaisin kokeilujakso siitä, että halusit tukkia ne putket, joita pitkin tavaraa tuntui tulevan ja sitä rahaa tuntui taas vastaavasti katoavan. Osasyy olikin nyt huonossa suhteessa, jossa rajani olivat kuljettavia, mutta nykyään osaat puolustautua vähän paremmin. Nyt joku erakko poltti kirkon, mutta vaikka olet itsekin erakko, niin pitäisi muistaa ettei yksi erakko tee kaikista erakoista kyseenalaisia. En edes kuulu kirkkoon, ja kirkot saavat silti olla mielestäni auki ja pystyssä.

Kirkossa huomasin aikoinaan, että diakonissa hakee lahjoituslaatikoista tavaraa köyhille. Kysyit, että miten tähän voisi itse osallistua? Hän sanoi, että tuot vain lisää. Ostolakko onkin siinä mielessä kätevä, että rahoja säästyy koko ajan, niinpä maksan nykyään kotivakuutukseni kerran vuodessa ja vien joskus jotakin diakonissoille, että joku köyhä saisi hammastahnaa tai suihkugeeliä. Kotivakuutus oli jo vuosia Ifilla, mutta tänä vuonna tajusinpa kilpailuttaa ja säästän vuoden 2023 maksuissa, 9 euroa vuodessa.

Rahaa on kaikkialla kun olet ostolakossa

Ostolakostasi on valtavasti hyötyä. Ei ole enää kiire kuluttaa rahat, kun kolikkovuori tai setelitukku on kämmenellä. Opi priorisoimaan ja lukemaan ostoslistaa jopa viikkojen ajan. Siinä samalla saatat tuosta huomata, että tavarasta kannatti nauttia ensin loppuun, ja osta siitä sitten kunnon tarjouksista toinen. Jos tarvittava tuote ei ole hyvässä tarjouksessa, lykkään nykyään jopa tuotteen ostamista, ellei kyse ole ihan pakottavasta tavarasta. Tavarasta, jota ei voi korvata esimerkiksi toisella kodin tavaralla. Mietit.

Ostolakko auttoi vähentämään kaikkea ostamista, ennen muuta kaikkea ennenaikaista ostamista. Sitä nimittäin aiemmin ajatteli, että tyynyjen on oltava vuodenvaihteessa kaupasta, mutta nyt pesit vanhaa samaan aikaan peiton kanssa pesukoneessa. Ei siitä toki uutta tule, mutta tyynysi saa lisävuosia. Uudet odottavat jo, koska siinä vaiheessa kun 2025 seuraavan kerran asioitani vaihdan, niin tyyny ja se peitto on ollut jo monta kertaa hyvässä alennuksessa. Lahjakortteja mukaan ja tuotetta kotiin varastoonne.

Täytän edelleen erilaisia paneelikyselyitä istumalla busseissa tai kotisohvalla. Ikealla tai Tokmannilla maksan enää todella harvoin korteilla, se on mielestäni hyvä lisätienesti, jota ei tarvitse budjetoida. Ne lahjakortit kestävät pitkään ja lukuisilla tulikin ostettua varastooni pitkin vuotta tarjouspaitoja ja niitä boksereita, joita sinullakin kuluu vuodesta toiseen. Se ero ostolakkoja harjoittavassa nuukassa on, että kuluttajalla paita vaihtuu trendeihin, täällä puhtaisiin reikiin. Ostolakossa säästää sitä rahaa, niinpä.

Tärkein syy ostolakkoni pitävyyteen, rakastan vanhaa

Marraskuussa 2019 sain hyviä uutisia. Isä soitti ja sanoi, että heille olisi uutta sohvaa tulossa. Sinua ei tarvittu edes kantoavuksi, sillä sohvalle olikin jo kantajaa. Sen sijaan hän halusi kysyä, että olisiko aika luopua antiikkisesta Rokokoo-sohvasta? Se oli niin vanha, ilmainen sohva tietenkin, että sen riekaleen istuma-alue vajosi pikkuhiljaa entistä enemmän lattiaasi kohti. Entisöijänä voisit tehdä jotakin asialle, että sain siitä vielä rahoja takaisin. Uusi kalusteeni tuli käytettyinä ja istut siinä kieltämättä vieläkin.

Moni ihmettelee ihan turhaan, että miksi ihmeessä minulla on koko ajan rahaa käytettävissäni. Miten tässä teet, että sinulla ei ole ensimmäisiäkään laskuja mennyt vielä perintään tai maksumuistutuksiin? Kyse on juuri siitä, että minulle kelpaa edullinen, vähän tai paljon käytetty ja jopa ei-oota. Minun ei ole mikään pakko omistaa tuhansien eurojeni edestä turhaa kulutuselektroniikkaasi tai tätäkin turhempia varsi-imureita. Sitten joku on aina muistanut heittää sen, että ostolakko ei ratkaise mitään. Se pilaa!

"Kuulitko, kun muutkin lopettavat kuluttamisen, niin tämä Suomi kaatuu!", eräs sanoi. Niitä on jopa blogiini kommentoitu, että sinun pitäisi lopettaa turhat kitsastelusi. Vankka mielipiteesi on se, että jos työpaikkanne on riippuvainen minun tai jonkun muun kuluttamisista, niin ehkä sinun täytyisi opetella tekemään jotakin muuta pärjätäksesi. Minusta on käsittämätöntä, että mietin näitä asioitasi jo teininä, että tulisiko minustakin aikuisempana oravanpyörään juuttunut ilmiö? Etsimässä siitä ulospääsyään.

Olin ostamassa sohvaa, haalit maksutta

Vihdoin löysin sen. Kuvassani on 80 euroa. Sillä saisi toki jotakin kivaa, mutta tilasin vakuutuslaskun. Sen sijaan, että maksan sen jatkossa kuukausittain alle kuudella eurolla, maksan sen kerralla. Kaikki jo siksi, että päätti olla ostamatta uudempaa sohvaa kaupasta. Vakuutus maksaa 69 euroa kotiin, joten ne jäljellä olevat tulevat ohjautumaan suuhygienistin kirstuun. Siitä tulee tammikuussa jo 50 euron lasku. Säästölippaassa vitamiinipurkki löytyy jo ihan sopivasti kolikoita siihenkin, koska ei ole sitä sohvaa.

Silti minulla on sohva. Sillä vain on istuttu paljon ennen minua ja jatkan istumista. Sohvasi: se natisee hieman, kun siihen innolla istuit, mutta ketä sellainen haittaa kun Ukrainassa kuuluu pommeja? Ei ole mikään ongelma minusta. Sohvasta irtosi laudan pätkä naulasta, mutta ruuvasin sen kiinni. Toimii. Se on nyt niin, että arjessa kelpaa istua, kun ei enää yksi rungon lauta vajoa alas koko ajan! Aiemmin, kun vielä olin Facebookissa, nuukailusta ei pidetty. Siellä internetsotia lähti liikkeelle, kun edes kehtasit!

Kyseenalaistit perheitä, Iltalehden uutisjaon alla valitettiin sitä, että heillä ei ole varoja pistää talvella lastansa jäähalliin. Sehän maksaa. Kerroin nuukasta tavasta, vieressä on varmaan kuntieni kaukaloita? Eipä tarvitse kuin pihoilla käydä! Perheen isä suuttui, koska hän ei pistä lapsiaan "ulkopuolelle". Miksi ei? Meillä oli koululuistelu aina kentällä, ei ikinä jäähallissa. Sitten joku sanoi välissä, että elämästä saa nauttia. Saanet toki, mutta jos kehitysmaissa ei ole edes kunnollisia koteja, hävetkää ylellisyyteenne!

Vuosi 2022, oli Pennolla ja niin mahtavaa katsottavaa

En ole köyhä, mutta olen toki tuloton, sillä elän säästöillä. Näillä voisi mahdollistaa nyt ison elämäni, mutta et tee niin, koska sapattivapaat lyhenisi tuolloin merkittävästi. Jotakin tässä on, mutta rakastan elää köyhyydessä. En tarvitse mitään, sillä tässä on jo kaikki. Vuosituloni ovat 7 696,20 euroa. Ruokiini meni 784,90 euroa, vaikka oli sinkkuna edelleen elossa, kiitos 60 % alen Salessa. Asumiseni vei eniten, noin 74 prosenttia, eli 5 734,97 euroa. Puhelinlaskuuni meni 99 euroa, mutta se tippuu vuonna 2023.

Yksi syy miksi asun edelleen täällä on ilmainen vuokraani kuuluva nettiyhteys. Aiemmin vaihdoinkin sen puheliittymäni Latausliittymään, joten täällä ei ole enää kuukausimaksujasi, arjen niitä ajoittaisia saldolatauksia sen sijaan löytyisi kahden vuoden välein. Minulla olisi edelleen kymmenen euroa siellä, vaikka avauksistani on kohta jo kolme kuukautta! Näin paljon soitan ja laitan viestejä. Se oli siten ihan hyvä liittymä, kai. Ei tarvitse ainakaan ensi vuonna maksella hurjalle 239,76 euroa jostain paketista.

Ostoksiin kului 165,30 euroa, mutta siinä on myös käyttötavaroita. Muihin menoihin 230,30 euroa, ja tuolta saapi veloittaa esimerkiksi ravintolakäynnit, satunnaisen pienen laskun, joka ei liity asumiseen jne. Liikenteeseen meni 98,40 euroa sisältäen lähinnä ExpressBus-nettilippuja tai junalippuja. Halpaa on, kun ei ole kiesi parkkipaikalla odottamassa maksajaansa. Nysse-verkostossa tee matkat maksutta, täytyy vaan jaksaa kävellä sukulaiselle, kun hänen kausikortti olisi vapaana niihin tuleviin ajeluihini.

2022: budjettini €7576,20, -16,68 lopuksi

Nuukailu on alussa aika luotaan työntävää, mutta kun siitä tekee vuosia, niin kummasti helpottaa. Et enää edes halua elää leveästi, koska se tietää enemmän työpaikkaa ja vähemmän elämää. Se tietää nyt sitä, että jotkut kaverit jättivät sinut, koska et enää olekaan menossa joka kerta lounaallesi tai baariin, mutta ovatko sittenkin menettämiseni arvoisia kavereita? Jos taas kaverisi unohtaa sinut, kun et enää tanssi hänen pillien mukaan, sekin tietää hyvää menetystä. Oletko jättänyt taaksesi hyötykäyttäjän?

Moni köyhä, joka valittaa rahattomuutta ja ruokapulaa, käy leipäjonossa. Täysin sallittua. Tänään on ruokajonoissa kuitenkin myös normaaleja työtä tekeviä! Sille ei minulla ole mielipidettä, vaikka arjen budjetointi onkin säästänyt itseäni henkilökohtaisesti leipäjonoilta ja EU:n ruokakasseilta. Olen myös edelleen sitä mieltä, jos sinulla on varaa tupakkaan ja alkoholiin, niin sinulla on varaa myös ruokaasi. Itse en edelleenkään juo, enkä käytä tupakkaa, joten tämä mahdollistaakin helppoa arkien luksusta.

Pennon kuukauteni menevät vaihtelevasti, joskus budjetti meni plussalle, säästin. Joskus budjetti oli miinuksella, jolloin niitä S-tilin säästöjä käytettiin. Lisäksi minulla on S-tuottotili säästöille. Säästöjä on käyttötilillä aina jonkin verran, joten pulaan et joutunut joulukuussakaan, jolloin 50 euroa menivät jo niihin joululahjoihin: lahjakortti, muutamalle rahalahja (en ole nuuka) ja toisille joku lelu. Minusta äärimmäinen nuukailu, jota Suomessa karsastetaan budjetteinesi on hauskaa. Siitä sulle harrastus!

Vinkki shoppailulakkoon vuodelle 2023, vuosi takana

1. Ilmoita jokaiselle, että olet ostolakossa. Tein sen jo viime vuoden tammikuussa. Tässä on suuresti perää, koska kun joku muu tietää asiasta, on huomattavasti helpompaa onnistua. Ystävä saa kysyä nyt välillä kuinka etenet ja vuoden lopuksi joudut kenties paljastamaan koko internetille mitä oikein ostit. Ostit, vaikka olet ostolakossa. En ole kuitenkaan ennustaja, joten saattaa hyvinkin olla, että sinullakin menee ensi vuonna joitakin tavaroita rikki. Hyvä uutinen on se, että ostolakon säästöillä hankit nuo.

2. Eroa kaikista postituslistoista jo tänään. Tein sen jo viime vuoteni tammikuussa. Minulle tuli näitä viestejä HM:ltä kun olin kuusi kuukautta vanhoissa boksereissa aamuteellä. Ikealta, kun olin jo vuoden vanhan ruokapöydän ääressä illallisellasi. Verkkokauppa.comista, kun tappelin pätkivän hiiren kanssa. Se johtui enimmäkseen kylläkin huonosta pinnasta hiirimatolla, joten vaihdoin sen uuteen. Eroa niistä jo, ja pian voit keskittyä uutiskirjeitä ja kulutushysteriaa isompiin unelmiisi, asenna mainosestojasi!

3. Laita seuraavista palkoista edes 100 euroa säästöön. Pakottaa budjetoimaan tai ostolakkoilemaan. Tätä et haluaisi kuulla, mutta sanonpa tuon kuitenkin. Sieltä itsekin aikoinaan aloitin, se toimi. Pääsin todellakin säästämään ensimmäiset sata euroa näin yksinkertaisesti. Vaikeinta olikin miettiä sitä, että jättääkö ostamatta muutaman siiderini, kalliin ravintolalounaani kuukaudessa, ja se oli siinä. Ei, tämä ei ollut edes vaikeaa, sillä 100 euroa tileillä oli tarpeeksi helppo syy jäädä ravintoloistasi ja siidereittä.

Elä askeettisesti ja ostat vaikka halvinta

4. Lopetat itsesi palkitseminen shoppailuilla. On parempia tapoja tehdä se. Moni onnistuu arjessa, ja yleensä vasta lukuisten epäonnistumisten jälkeen, mutta se kannattaa. Älä koskaan palkitse tavaroilla, koska shoppailu palkitsemismekanisminasi on vääränlainen tapa antaa itselleen kiitosta. Jos onnistun blogaamisessa, ja saan merkinnän aikaan, saan toki aukaista limsan sen kunniaksi. Sen ainoan limsan. Jos onnistut budjeteissa täydellisesti, voit lähteä kylpylään Caribialle. Älä palkitse itseäsi luksuksella.

5. Muuta kaupunkiin, jossa ei ole kauppakeskuksia. Niitäpä on, vaikkapa Loimaa. Kävin ensimmäistä kertaa Loimaalla viime vuonna 31-vuotiaana, huomio kiinnittyi ensimmäiseksi siihen, miten hiljainen keskusta oli. Loimaalla ei ole kulutusjuhlaa. Ihmisiä pakkaantuisi keskustaan lähinnä Prismaasi taikka Lidliin, eikä siellä ollut mitään sitä suurempaa mahdollisuutta tuhlata. Etkä löytänyt ensimmäistäkään kauppakeskusta! Jos eristät itseäsi kauppakeskuksistasi etäisyydellä, tulet säästämään pitkää penniä.

6. Käyt ostoksilla omassa kodissasi. Sieltä voisi löytyä vaikka ja mitä! Käy usein kirppareilla tai pyydä vaikka sukulaisilta mitä turhaa heillä on, jos sinulla on jokin mielessä. Voit vaikka sanoa, hei löytyisikö sinulta tuolta ylimääräistä jakkaraa, koska en tohdi ostaa sieltä kaupoista. Saatat yllättyä, kun löytyy ja antavat vielä avokätisesti ja valmiiksi kasattuna! Mikä parasta, ei maksanut mitään. Sekin olisi minulle tuttua, että ostoksilla voitaisiin käydä omassa kodissa. Katsot mitä ostettavaa tai myytävää teillä on!

Tätä kaikkea ostin valehtelematta, vuoden 2022 listaa

Ei voi olla täysin ostolakossa, mutta pyri olemaan tekemättä turhia ostoksia hetken mielijohteesta. Nyt näkyy se, että mitä oikein ostelin, millä tarjouksella ja ylipäätään miksi. Ostolakko jatkuu myös 2023!

Tuote Hinta Tapa Syy
Välikausitakki J&J 2 kpl 40 euroa (80) S-tili, budjetti Kulunut, 1. päälle, 2. varastoon
Adidas-tennarit Grand Court 30 euroa (60) S-tili, budjetti Paljon uusia kenkiä varastoon
Fiskars-lumilapio SnowXpert 19,99 euroa (29,99) S-tili, budjetti Vanhasta menikin kuuppa halki
Turva-allas jääkaappipakastin 14,99 euroa (19,99) S-tili, budjetti Vanha menikin aika halkeamille
Sukkia, HM, kaksi 1 hinnalla 9,99 euroa (19,98) S-tili, budjetti Sukkia kuluu teillä aina, osta
Tommy Hilfiger -silmälasit 179 euroa (358) S-tili, säästöt Vanhat 3 v, menivätkin rikki
Pomar Vaara -talvinilkkurit 83 euroa (129,99) S-tili, säästöt Vanhat 3 v, käyttökelvottomat
Rumsmalva-tyyny Ikea 14,99 euroa (14,99) S-tili, säästöt Nykyiset huonot, laadukkaampi
Nokia 5.4 -älypuhelin 99 euroa (199) Löytötölkeillä Vanha puhelin 2 v, näyttö rikki
Nokia 5.4 -suojakuori 13,41 euroa (14,90) Löytötölkeillä Aina ollut, aina ostan luurille
Huawei Freebuds i4 -kuuloke 44 euroa (89) Löytötölkeillä Vanhoista toinen puoli hukkunut
Family-peitto puoleen hintaan 34,95 euroa (80) Löytötölkeillä Vanhakin peitto, 23-24 vaihtoon
Paistinpannu Tefal Excellence 30 euroa (40) Löytötölkeillä Vanhan pinnoite kulumassa
Adidas-tennarit Grand Court 30 euroa (60) Löytötölkeillä Vanhat kuluu, tästä odottamaan
Nike-tennarit Tanjun 40 euroa (80) Löytötölkeillä Varastoin aleista odottamaan
Puma-reppu tarjouksesta 24,99 euroa (29,99) Löytötölkeillä Vanha korjauskelvoton, roskiin
Valokuva-albumi kotiin 6,99 euroa (6,99) Löytötölkeillä Vanhasta irtoili sivuja, vaihtoon
Polkupyörän tukijalka 29" 6,99 euroa (6,99) Löytötölkeillä Vanha halkesi, uutta pyörään
Ikea Kejserlig-mukit 2 kpl 4,99 euroa (4,99) Lahjakorteilla Ikivanhat halkeamilla, vaihtoon
Ikea ison koon kylmälaukku 9,99 euroa (12,99) Lahjakorteilla Vahinko-ostos, lahjaa tuttaville

Huom! Varastoin paljon ohittamattomia tarjouksia asioista, joita tulen varmasti tarvitsemaan.

Huomaa, että maassa makoilevat tölkit ja pullot ovat aitoa rahaa. Maksa sinäkin noilla kaikkea! Se on kuitenkin mukava tukiraha. Saathan sillä ihanat Spotify Premiumit (jos musasta on arjessa pulaa). Nyt haluaisin vielä korostaa sen, että mikä tahansa voi koska tahansa mennä rikki, mutta vuodelle 2023 en odota minkäänlaisia rikkoontumisia tai ostamisia. Ole siltikin varautunut ostamaan tarvittaessa uudet kuulokkeet, koska nykyiset Sonyn vastamelukuulokkeeni ovat toukokuussa yli kolme vuotta vanhat.

Yhteenveto: vuosi 2023 jatkukoon samoina, jos pystyy

Elän upeassa ostolakossa, joka ei varsinaisesti kiellä ostamista, jos jokin menee rikki. Ostolakko se on siinä, että olen joutunut luopumaan arjen luksuksestasi, minulla ei esimerkiksi ollut kotiteattereita tai arjen mikroaaltouunia. Vältä ulkomaille matkustamista, mutta en pidä sitä täysin mahdottomana, että joku vuosi lentää vaikka taas pitkästä aikaa Saksaan vuosien matkailulakon jatkoa siitä silmällä pitäen. Aika ei vain ole nyt, koska minulla on edessä parempia unelmia kuin ulkomaanmatka sinne Saksaan.

Haluaisin kovasti käydä taas pitkästä aikaa Loimaalla. Todeta kaunis Loimijoki keväällä. Käydä siellä Vesihovilla, matkustaa ihanilla busseillani kauniissa kotimaassasi, ilman velkaa elämässäni. Haluaisit nähdä kotimaata, ja käydä vaikka alkuun Lapualla, ensi kesänä. Jos budjetti osoittautuisi tiukaksi, niin olen jo lupautunut siihen, että tarvittaessa avustan matkoja löytötölkeillä. Niitä löytyy ihan koko ajan. Aihe on selvä. Nyt voi elää täysin normaalia, monipuolistakin elämää, kunhan asenteesi ovat oikeat.

Älä kituuttele, mutta vähennä. Totuttele uusiin raameihin. Nukahda onnellisena, täynnä elinvoimaa. Herää uuteen merkitykselliseen aamuun ja siirryt arjen aamiaista kohti. Lopeta tissuttelut ja hae apua. Jos et tissuttele, nostan hattua. Jos et tupakoi, nostan siitäkin. Se säästää rahaa, niin jää kyllä ruokaan. Myös ruokakaupoissa voi olla päättäväinen, ja minimoida turhat ostokset. Ovatko suolakurkut leipiesi päällä tarpeellisia vai turhaa täytettä? Voisit säästellä sieltäkin satasia vuositasoilla yksinkertaisesti.

Kyseenalaista kaikkea. Televisiota. Radiota. Kulutusjuhlaa. Arjen tottumuksia. Valtavirtaa. Perinteitä. Laita siitä Spotify auki ja laske sadasta nollaan. Tuunaa soittolistasi ja lisää sinne hieman Frenchcorea. Se on tätä edm-musiikkia, jonka olemassaolo ei ole minulle kovin tuttua, mutta sitä löytyi. Ei radiolla, vaan Spotifylla. Laita sitä nytkin soimaan, ja kun lähden tästä vielä kunnolla liikkeelle, niin sitä onnen tasoa ei voi sanoin edes määritellä. Niin hieno Remzcore on artistina, ja biisi nappaa: Never Give Up!

Vuosi vaihtuikin vihdoin, no miltä tuntuu! Aloita ostolakko, tai pistä vaikka 50 euroa jemmaan, tulet kiittämään! Kulje vastavirtaan kunnolla, ja pian työkaverisi kyselevät voitko hyvin. Vastaa kyllä, sillä olet säästänyt siinä vaiheessa todennäköisesti paljon enemmän kuin sanotut 50 tai 100 euroa. Kyllä!

Onko sinulla suurempia unelmia kuin hetken huuma ja Finnairin lennot? Lakkoon jo tänä iltana!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Ruokamenojen pienuus kuulostaa ilmiömäiseltä. Onko tuossa tosiaan kaikki, vai ovatko esim. pulloilla ostetut ruoat laskelman ulkopuolella?
Sanotaanko, että osa on kyllä mennyt löytöpulloilla.

Pitää myös huomioida, että kyttään tarjouksia ja ostan ruoat 60 % ilta-alesta.

Haen halvimmat ruoat eri kaupoista, eli en osta aina edes samasta puljusta.

Nyrkkisääntö on, että noin tuhat euroa on vuodessa ruokaan mennyt.

Osa mennyt sitten toki lahjakorteilla.

Yritän jatkossa ohjata kaikki ruokaostaminen tilin kautta niin jää Pennoon.

Vaatisi käytännössä sitä, että kirjaan lahjakortit osaksi budjettia yms.

Kiitos huomiosta ja tarkkaavaisuudestasi!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana