Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Hallitusta vastustavat opiskelijat: tai vielä jotakin pahempaa, autoilua estävä Elokapina! On sanottu, että matkailukin on Suomessa kallista, mutta eipä ollut. Nuuka tyytyi kahden tähden hotelliini ja säästi bussilipuissakin jopa 50 euroa polkemalla Forssaan fillarilla. Siinä hotelliyö. Hotelli ei nyt ollut mikään kaikkien aikojen elämys, mutta se oli: Antin konditoriaasi vain tyylikäs kivenheitto ja niin, Vesihelmen saunalauteille pääsi lähes yhtä nopeasti. Se oli päähänpisto InterCity-junissa, mutta perille päästiin.

Rämsööni kautta pyöräily Sastamalaan ja sieltä takaisin ei mennyt niin kuin elokuvissa. Tarinani oli opetus, joten kramppeihin onkin varauduttu suoloilla ja ruoallakin. Salen ilta-ale tuli jälleen hyödyksi, koska iltayhdeksän jälkeen Pirkanmaan Osuuskaupoillani kaikki paistopistetuotteet ovat 60 prosentin alennuksessa. Tyhjentelin kaikki lihapiirakat, ja aamulla niitä oli kolme lenkille otettavaksi. Vissy-vesi tarjosi suoloja aivan tarpeeksi, mutta välillä nautiskeli kylmää energiajuomaa Urjalan asemakylässä.

Matkailu kotimaassa, sehän avartaa! Näin sellaisen torin, jolle ei edes Keskustori pärjää. Tavoittelet kaikkia Pirkkalan päättäjiä, valokuvalla ja tuoreilla fiiliksillä oikeanlaisesta torista. Siellä on vehreyttä, kauneutta ja kaupunkielämää ilman autoja, busseja tai mitään muutakaan. On ihan uskomatonta, että lähimaillakaan toria ei ole yhtäkään autoa. Tuntuukin, että torista on tehty Forssassa kaupunkilaisten olohuone. Riittävästi penkkejä, kioskejasi, puustoa ja torielämää. Tätä samaa näkisi Pirkkalassakin.

Lopuksi lukija tulee toukokuun budjettiin. Miten budjetoit Forssan matkalle ja kuinka paljon sinne sitten upposi ja mistä kaikkialta. Tilejä minulla löytyy, mutta jokaiselle S-tilille on jokin tarkoitus. Se on naurattanut ihmismassojakin, toisinaan suututtanutkin, itsekkääksi on haukuttu tässä. Etkö välitä minusta? Ota minutkin matkalle mukaan, oispa varaa! En ole käynyt vuosiin missään, ja jotkut tekevät niin. Kokemus on, että taloudellisessa väkivallassa oppii asettamaan rajoja. Sano ei ja jatkat matkaa.
Ole matkatoimisto vain itsellesi. Forssa oli unelma numero kaksi Loimaan jälkeen, ja nyt tänne pääsi, mutta kaipuu takaisin on kova. Pyöräilijältä se kysyi kuutta tuntia polkemisiin sekä 91 kilometriä.
Forssaan muuttoni ei voi tuntua enää ajankohtaisemmalta nyt. Palattuani tänne Pirkkalaan, järkytyin pahimman kerran Pirkkalan lähimetsässä, Suupantori tuntuu ankealta ja Tampere ei enää kiinnosta.

Paluumatkalla ihailtiin R. Pietilän kyläkauppaa, joka sulkeutui viime vuonna: 26.8.23, niin surullista.

Vain päähänpisto InterCity-junassa ja Matku edessäni

Kaikki alkoi Paunulaisesta, toki. Niitä ei enää kulkenut Loimaalle, joten piti vaihtaa junaan. Junassa huomasin, että mentiin vähää matkaani Forssaa, tarkalleen ottaen Matkun kylää. Ihastuin maisemiini saman tien, koska ei ole tapana katsella kännykästä muuta. Tiesin, että tulen polkemaan näin kaunista kylätietä itse Forssaan keinolla millä hyvänsä. Seuraan myös bussiuutisia, joten OnniBus.comin tarinat eivät houkutelleet Forssaan, bussilla. Koiviston Autoon kuuluva yhtiö on ollut tuossa uutisotsikoissa.

Eräässä yhtiön bussissa kuljettaja on ohjannut rattia kyynärpäillään, selaillen kännykkää. Toisaalla halpa, nopea ja kaiketi luotettavakin OnniBus.com ei ole saapunut kohteeseensa, ne bensiinit vuotivat tiestölle ja polttoaine loppui. Sitten matkalla Huittisiin ja sieltä vaihdolla Forssaan erään matkustajan matka katkesi siihen, kun bussin konetilaan syttyi pieni tulipalo. Helsingissä auto meni kaiteesta läpi ja juuttui ramppiin, kun taas toisella autolla sisälämpötila kävi sietämättömäksi ja reissaajia lähti.

Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin harkita ilmastointia fillarini selästä, tällaisen uutistulvan jälkeen. Kyllä on Paunun busseja ikävä, ei ollut koskaan ennen tällaisia uutisia. Toisaalta, koska OnniBus.com menee Forssaan vaihdolla Huittisien kautta, se tietäisi aikaa. Kaiken lisäksi, täältä Pirkkalasta pitäisi mennä vielä Tampereen keskustaan linjalla 12. Laskin, että vaihtoaika on kerrasta toiseen kymmenen minuuttia myöhästymiset huomioiden. Matkaa on Nyssellä 30 minuuttia, sitten noin kolme tuntia.

Pirkkalastani jo Matkun kautta Forssaan

Jos laskit mukaan kaksi vaihtoaikaa, niin voisin lisätä 20 minuuttia päälle. Matkaan bussilla menisi noin neljä tuntia, kun Googlen mukaan fillaroitavaa on vain alle viisi tuntia kaunista reittiä. En tuossa tokikaan luota Googleen, sillä kukaan ei polje Pirkkalasta sinne Forssaani lähes neljässä tunnissa ja 25 minuutissa, mutta pidin alle kuuden tunnin polkemista täysin realistisena, koska en ole käynyt Fressin kuntosaleilla ja niin vain päästiin, Matkuun. Taukoja kannattaa pitää tilaisuuden tullen, näihin tunti.

Eikä siinä vielä kaikki, pyöräily on mahtavaa säästöä. Huoltoasemat voit ohittaa, mutta munkilla sai pistäytyä. Nyssen taksakin nousi toukokuussa prosenttejasi, joten pelkästään menopaluuni kustantaisi paikallisesti vain 4,60 euroa. OnniBus.com veloittaisi menopaluista Tampereelta sinne Forssaan lisänä peräti 45,40 euroa. Säästin siis: kaikkiaan 50 euroa vain polkemalla, mutta jokainen ilometri palkittiin. Näin jotain, mitä autollakaan et tule nähdyksi, puhumattakaan Koiviston Auton paloista maanteillä.

Hotelli Maakuntaani oli aamuyhdeksältä tästä 91 kilometriä, mutta hotelli olikin jo lähes maksettu. Hotelli aamiaisella maksoi 65 euroa yölle, joten maksettavaa jäi säästön jälkeen vain 15 euroa. Lasken, että aamiaisen hinta olisi tämä, hotellin sain "ilmaiseksi" vain pyöräilemällä. Ihan hyvin matka ei ole alkanut, mutta kokemus kannattaa. Minun piti herätä jo seitsemältä, mutta herätyskello ei herättänyt. Onneksi toinen herätyskello toimi, tosin se herätti vasta puoli kahdeksan. Bussikin olisi nyt mennyt.

Petraa aiemmasta, perille ilman kramppeja tai nälkää

Fillari odotti, varastolla. Viime kerralla teit klassisen virheen, ei ollut tarpeeksi suoloja, mutta myös kaloreista oli pulaa hieman ennen Nokiaa. Olisin voinut kuolla Koskenmäkeen. Se olo oli sellainen, että aivan viimeisillä voimilla mentiin. Tällä reissulla en halunnutkaan kuolla, joten Salen ilta-alestakin on haettu muonaa edellisenä päivänä 60 prosentin alennuksilla. Vain ranskalaisia saisit normaalihintaan. Ei siinä mitään, ruoka pilalla! Ranskalaiset puoliksi raakoja, mutta kiirettä. En laita takaisin uuniini.

Forssa odottaa, lupaan hotellillekin aikaväliä 13-15. Pariskunta pyörittää tätä, eikä ole usein siellä. Hotelli odottaa minua, emäntä voisi vaikka luopua kauppareissustaan, ja täällä paistelisin Rainbowin ranuja loppuun. Ei käy. Yksi myöhästyminen riittää, älypuhelimeni kello. Syön maistuvaa uunilenkkiä ketsupilla samalla kun ranskalaiset eivät maistu, mutta nekin syödään. Puoliksi raa'at ranut täyttävät ja saatkin elinvoimaa. Syömisen jälkeen istu paikallasi ja anna ruuan prosessoitua, lähtöni odottaa.

Pyöräillessä on oppinut sen, että ei kannata pyöräillä nälkään, vaan nälkää voit siirtää. Alun lounas voisi olla mikään rajaton buffet, mutta riittävän hyvä kotiruoka ajaa asiansa. Pääsen lähtemään kotoa vasta kello 8.23, mutta seuraava välipala otettiin jo Lempäälässä, Nurmen kylässä. Välipalaksikin käy mikä vain, omenasta kekseihin tai välipalapatukkoihin. Banaaneja en suosittele kesähelteille, sillä ne mätänevät kyydissä. Tarkoituksena oli poiketa ABC:llä, mutta Googlea älä kuuntele matkalla sinne.

Hyvä biisi, pysähdyin ja takaisin jonoon

Vasta siellä Viialassa tajusit sen, että Googlehan kusetti. Määritin määränpääksi ABC:n, eikä tullut mieleenkään, että sellainen voisi olla myös kylmäasema. Poikkesin reiteiltä vain nähdäkseni parisen bensapumppua ja matkaa lähimmälle oikealle ABC:lle sen Toijalan verran. Onneksi poikkeama ei ollut sentään turha, poljin mahtavan kylän ohi ja näyttäisi tarkemmin katsottuna siltä, että vältin täpärästi muutaman kilometrin matkan tylsää valtatietä matkalla Kylmäkosken lähimmälle Nesteelle, toimii!

Juuri kyseistä Nestettä arvioitiin Googlessa: muun muassa huonoista palveluista, tähtiäkin oli alle kolme. En voi ymmärtää, pääsin mukavasti vessaan ja itse tehty munkki maistuu pillimehuni kanssa. Ainoa miinus on se, että pyörätelineitä ei ollut yhtäkään, vaikka niilläkin reissataan. Seuraava askel oli Urjalan asemakylää, jossa piti tukea paikallista kyläkauppaa, eli tuttavallisemmin Pikku-Leeviä. Sinne on matkaa, 12 kilometriä. Pääsen perille ja huomaan, että juomat ovat halvempia kuin Tokmannilla.

Sieltä yksi ja repustasi omat eväät, tauon paikka! Forssaan enää 40 kilometriä. Ei rengasrikkoja, ei kramppeja, nyt myös vissy aukesi. Suoloja myös Matkuun. Urjalan asemankylä on tuskin sinullekaan tuttu, mutta ei sitä Googlekaan tuntenut. Se kertoi aivan liian myöhään vasemmalle kääntymisestä ja käännyin jonkun pihapiiriä ohittavalle umpikujalle. Pirkkalankylällä eksy 2013 tontin liepeillä, katson Mapsia, epäilet minua uutena asukkaana varkaaksi. Urjalan asemankylällä täsmäneuvoja Forssaan.

Forssan tori vihreä, milloin Suupantorilleni vehreyttä

Polje ja tee muistoja, en katsele pihapiiriäsi sillä silmällä, mitäpä voisi sieltä varastaa. Jos ei Googlen huonot navigoinnit, niin ei olisi muistoakaan tehty. Käännyin sitten oikeasta paikasta, mutta Matkuun on vielä aikaa. Google neuvoisi tielle, joka on yksityinen, kylttien mukaan kameravalvontaa. Se päättyi jonkun tontille ja olen ihan varma, että ajoin vahingossa "väärästäkin paikasta". Googlen näyttämä tie olisi umpeen kasvanut, mutta siitä näkyi riittävän hyvin, että muutama auto saattaa kesässä mennä.

Mentiin siinä mekin, siellä näyttäisi olevan se huvila, vuokrattavana tai omana. Polku oli sittemmin siistiytynyt, mutta en sieltä autolla lähtisi ajamaan. Kaiken kruunaa Googlen navigointi ennen Matkua. Jyrkin alamäki ikinä, kiihdytän kuuteen kymppiini, mutta vain lyhyellä varoitusajalla ennen järjetöntä ylösnousua tuleekin pyyntö kääntyä vasemmalle. Iloitsen jo, että ei tarvitsekaan nousta sitä ylämäkeä, mutta samalla saat jarruttaa kovaa Matkuun. Siinä se More Kordsin biisi Symphony soi, itkin ilosta.

Matkunkaan jälkeen Googlen reitistö ei ollut ihan priimaa, Jopo olisi mennyt solmuun aikaa sitten. Metri metreiltä saavut sieltä Forssan torille ja ällistyt. Miten torilla voi olla niin vehreää? Se hotellikin pyysi soittamaan 30 minuuttia ennen tuloa, siinä ensimmäisenä pahoittelin myöhästymistäkin, mutta hotellille saavun jo 15.43. Vain 43 minuuttia myöhässä, maisemat olivat niinkin valloittavia, että olisin jäänyt sinne vuosikausiksi. Suupantori tuntuu ihan vitsiltä nykyään, Keskustoreista puhumattakaan.

Suupantorille ideoita vaikkapa Forssasta

Forssassa ei tuossa tiedetä sitä, miten Pirkkalaa oikein kaavoitetaan. Pirkkalan kaavoitus perustuu siihen, että päättäjäni tarkoituksenmukaisesti keskittävät paukkunsa Partolaan. Se näkyy Pirkkalassa siinä, että Partolan kauppakeskittymissä tuskin liikettä tyhjänä, kaupoille tullaan usein Tampereelta, se Partola kun on ihan kyljessäkin. Suupantori sen sijaan tyhjenee silmissä. Palvelut kaikkoavat sinne, missä liikettä on. Jos et asu Toiviolla, niin matkaa Prismalle tulee bussilla tai autolla tukkukaupalla.

Muistanko ajan, muutettuani Pirkkalaan, kun Suupantorilla oli pankkeja, Posti, Expert ja ties mitä muuta. Pankkeja ei enää ole yhtä lukuun ottamatta ja elektroniikkaliike on netissä. Postiin on järjetön matka, jo Prisma Pirkkalassa ei olla muutokseen tyytyväisiä, sillä pirkkalalaiset eivät hae pakettejaan riittävän nopeasti ja varastot täyttyvät. En minä ainakaan rupea maksamaan bussilipuista 2,30 euroa, jos ei ole Prismaan muuten menoa, saavat säilöä paketteja jatkossakin kuudessa kilometrissä tovit.

Vaikka perinteisesti Forssa on kuolevaa kaupunkia, valitettavasti olit eri mieltä. Siellä on uimahalli, jota täällä odotellaan vuosikymmeniä. Forssassa tehdään toreja ihmisille, ei autoille. Forssan torilla ja linja-autoasemallakin löytyy mehukkaita puita. Suupantorilla korkeintaan muutama esiin tuleva puun latva on syyt nauruun. Tampereella sijaitsevalla Keskustorillasi tuskin sitäkään. Pirkkalan kunnan aika keskeisimmällä paikalla oleva huoltoasema ST1 on enää kylmäasema, mitä metropoleissa tapahtuu?

Budjetti on reissujeni mahdollistaja, naura jos haluat!

Pidän kovasti Forssasta, mutta tässäkin matkaa piti budjetoida. En välitä tippaakaan, vaikka naurat, mutta budjetoisin jatkossakin joka sentin tyylikkäästi. Jos elämässäsi joka sentille on jokin tehtävä, tai pikemminkin työ, teet budjetointia paremmin kuin suurin osa. Saatat muistaa, että tulin järkivihreään Forssaani polkupyörällä, joten päästöjäsi nolla. Kuluitta ei fillarointi tietenkään suju, mutta Salen ilta-aleista muonat satulaan puoli-ilmaiseksi. Ne veloitit S-käyttötililtä poikkeuksellisesti, toukokuulla.

Huomasin, että S-tilini olisi ollut ylijäämäinen noin kahdeksalla eurolla, joten 7,83 euron menoni kuittaantuivat sieltä. S-tiliä saan hyödyntää monipuolisesti varsinkin tapauksissa, joissa eteen tulee monia kuluja, en kuitenkaan matkusta tällä hetkellä joka välissä. Reissuissani olit kaksi päivää, joten Huvitustililtä budjetoin päivälle noin 12,50 euroa. Luulisi, että kahdelle päivälle riittäisi 25 euroa heti. Ensiksi huomasi, että vissyn juominen lämpimänä on tylsää, joten rahaa menikin kylmiin juomiin.

Kokonaisuudessaan kuitteja löytyi monesta paikasta, molempina päivinä, yhteensä 25,59 eurolla. Ylitin budjetin vain 59 sentillä, hei sallittakoon. Vesihelmi oli yksi unelma ja se toteutui, kuin Edenin kylpylässä kävisi, vain kolme kertaa halvemmalla. Olisin lähtenyt toki vielä keilaamaan, mutta sehän maksaa, onneksi kuntosalikin kuului hintaan. Salilla en viihtynyt yhtään, koska kuntosalia olisi vielä perässä, 91 kilometriä Pirkkalaan. Älä kiirehdi, Forssa on Suomen koripallopääkaupunki. Niin mitä.

Budjetoit senttikin ja harrastat halvalla

Huomaa tosi hienon puiston, en ole varma, mutta saattaa olla Wahreninpuisto. Nyt olisi kiva pelata koripalloa vaikka yksin erakkona, mutta eihän nuuka tohdi mitään isoa koripalloa hankkia Prismoista. Onneksi siellä Forssassa ollaan koripallon suhteen suhteellisen aktiivisia, joten minuuttiakaan mennyt kentällä, kun paikallinen lainasi yhden. Palautin pallon puolen tunnin kuluttua takaisin kotipihallesi ja hetken lähtevinäni Pirkkalaan, kunnes muistan mitä varten edes tulisin Forssaan. Jätän sinne jälkiä.

Vesihelmessä oli pakko käydä, mutta edellisenä iltana sulkeuduit kuudelta. Aamulla se aukesi vasta kello 12 kesieni vuoksi, mutta sekään haitannut. Juuri katsoin, että fillarilla menee takaisin Pirkkalaan maksimissaan kuusi tuntia. En koe olevani kestävin saunoja, mutta yleensä ihmiset menevät saunasta ennen minua Loimaan uimahallilla ja Ylöjärvellä, mutta niin karkaan saunasta ensimmäisenä vartissa. Forssalaiset ottavat sellaiset löylyt, että siellä on jopa neljäs taso saunalauteilla, enkä edes kokeillut.

"Ihanko totta, Pirkkalassa ei ole uimahallia, kai sä tuut harjoittelemaan tänne?", forssalainen mies nauraa. Niin, mietin muuttoa Vorssaan, Viksbergiin. Ei tarvitse Nysseäkään enää kauppareissulle. "Ei tuossa mitään Nyssejä tarvitse, kävellenkin pääsee perille!", hän täydensi. Siinä vaiheessa, kun viaton hierontapiste toimi kuin tykkini, lihasjumitkin sai avattua kunnolla. Kaikkiaan säästötililtä veloitin 85 euroa, josta 65 euroa hotellin osa. Ennen paluuta vielä kunnon burgerit ja hieman aurinkorasvaakin.

Yhteenveto: ottakaapa mallia, Tampereen seutu, tästä

Mitä siis opimme? Noin 90 euroa säästöistä ja noin 25 euroa hupirahasta, siinä reissu. Sain vain 115 eurolla mukavia elämyksiä ja vaihteluakin surulliseen Pirkkalaan. Nautiskelin hämäläisestä miljööstä Pirkanmaalle saakka, paluumatkallani Koijärven kautta. En vastusta autoilua, vastustan tarpeettomia moottoriteitä virkistysmetsään Pirkkalassa ja Lempäälässä. Elokapinan tavoin en istuisi tielläsi, vaan näytän autoilijoille tien päällä olennaisen, pääsee sitä autottomanakin. Aktivismia kauneimmillaan.

Sisään vain, kunnes muistan. Pietilät lopettivat kaupalla. Ylen mukaan pariskunta halusi eläkkeelle, mutta jatkajia ei kyläkaupalle kai löytynyt. Olisiko sinnekin vielä yksi asiakas mahtunut, mutta Pikku-Leevissä kerroin tästä kassalle, ja että tulin kannatuksen vuoksi. Pietilä sanoi joskus suoraan, että kyllä ovat Koijärvelläkin osanneet Vorssaan lähteä. Lähdin minäkin Forssasta kello 16.31, fillarini kello 18.21 jo Pikku-Leevillä. Niin, siinäkin moni kuulemma lähtee isolle apajalle, mutta fillaroijista ilahduttiin.

Kovasti runnotaan Tampereen metropoliinkin uusia moottoriteitä Pirkkalan ja Lempäälän metsiin, kehätie tarvitaan. Ovet kävi kuin isommassakin marketissa Koijärvellä, mutta ei pelastanut, isoimmat ostokset kun tavattiin tehdä muualla halvemmalla. Tähän uusi, uljas ja aikaasi säästävä moottoritie ja kehätie on aivan loistava keksintö, mutta jos totta turisen, ei ainakaan Pirkkalaani. Paluumatkallahan järkytyin siinä, miten kovaa lähiluonto katoaa. Luontonähtävyys on teollisuus ja vauhti vain kiihtyi.

Saa istuttaa toki puita toreille Tampereen metropolissa, onko vehreyttä ja järkivihreyttä? Voisiko se Suuppakin olla kuntalaisten olohuonetta, eikä parkkipaikkoja sähköautoillesi? Hämeenkatu, mihin ne puut on sahattu? Puskiaisten moottoritien ja kehätien suunnitteluun on käytetty paljon rahaa, ja tietty aikaakin, mutta jos samalla rahalla ja ajalla istutettaisiin puita: en miettisi itsekään muuttoja. Jos edes jotkut Pirkkalan palvelut olisivat siinä Suupalla, eikä Partolassa, päästösi vähenisivät merkittävästi.

Uusinta moottoritietä ei tarvittaisi, jos pääsisi jo Pirkkalassakin kävellen isoon kauppaan! Ruuhkat ja tarpeet tiestölle ovat vain huonoa kaupunkisuunnittelua. Muistakaa, voin kyllä lähteä Forssasta, mutta Forssa ei lähde minusta ikinä. Pirkkala on pilattu, mutta onneksi entisajan idyllisyyttä on muuallakin.

Arvoisat päättäjät! Uimahalli ennen kallista ratikkaa, luonnonsuojelu ennen puunkaatoa, alkuun.

Kuvagalleria: vain fillarilla Forssaan, 29.5.24

Pirkkalan ja lähiseudun päättäjieni ei tarvitse hakea ideoita kaukaa Lontoosta, 91 kilometriä Forssaan riittää. Näet, miten toimivia kaupunkeja tulee tehdä. Muuttooni olen aina valmiina, Forssa odottaa!

Ensikosketus siihen Forssaan, sanatonta

Malediivit vai Matku? Valitsen sen Matkun

Elokapinaa fillareille, aktivismia tiestöille

Mikä ei tapa, se vain vahvistaa, näinkö

Luulin sitä puhelinkopiksi, mutta ei ollut

Jotain vastaavaa Pirkkalaan, venaa vähän

Loimijoki siivotaan kulutusjuhlasta näin

Rento lenkki tai kirppis, päätät tavallasi

Olin tyytyväinen maalaishotelliin, täällä

Hotellin aamiainen Antin konditoriassa

Ei ollut Paunulainen, mutta otin silti kuvan

Vorssan kauppakeskus oli autioitumassa

Forssa, hyvästi! Tullaan toisten joskus taas

Kyllä oli kaunista, muuta ei tarvitakaan

R. Pietilän kyläkauppa lopetti Koijärvellä

Et halua Pirkkalaan, mutta on aivan pakko

"When everything I touch, it falls to pieces"

Fillari kuoppatestiin Lempäälästä Pirkkalaan

Keskiviikon lähtöbiisejä, ABC Pirkkalalla

Saako sinne Suupantorille vehreyttä ja eloa

Pirkkalan luontopolut tänään, valitettavasti

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena