Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Kun massiivisten puiden välistä pilkahtaa kerrostalo taikka kaksi, olen oikeassa paikassa. Kävi vain vähän aikaa sitten Keuruulla, jotta näkisi mitenkä viihtyisäksi myös keskustan voit saada, istuttamalla puita tai tarjoamalla riittävästi penkkejä kaupungista nauttimiseen. Tampere on siinä keskustan osalta suorastaan puuvihamielisin kaupunki, hyvää puuta et löydä Hämeenkadulta etsimälläkään. Saan kysyä Tampereen päättäjiltä, mikä ajaa kaupunkejasi tähän malliin? Miksi meidän Pirkkala haluaa samaa?

Aktivisti muistuttaa päättäjiä ja asukkaita metsän merkityksestä. Pirkkalan metsässä näet nykyään työmaastakin varoittavia kylttejä ja varoitusnauhaa, mutta Keuruulla hän törmäsi sen sijaan runoihin, joiden metsäisät aiheet puhuttelivat nyt jopa muuttomielessä. Retkellä tutustutaan lisäksi iNaturalist-puhelinsovellukseen, jonka avulla tunnistetaan lajeja ja näin kerätään samalla arvokasta tietoani lajien levinneisyydestä. Ei ollut elokuvateatteria näillä suunnilla, mutta hyvin viihtyi kesäkuun Keuruulla!

Budjetoijana kehityt jatkuvasti ja vain muovaamalla raameja, uusiin ulottuvuuksiini. Aiemmin piti veloittaa Spotify Premium säästötileiltä vuosimaksuna, mutta sieltä pitäisi pystyä veloittamaan myös 120 euron ylimääräinen lahjoitus luonnolle. Paljastan pian miten oikein ratkaisin sen pulman, jossa en vain viitsisi maksaa 120 euroa säästötililtäni kahdesti. Oletan, että tällä uudella budjetointityylillä saan säästötilin vuosikertymään 120 euron säästöt kajoamatta juurikaan elämänlaatuun. Jatka lukemista.

Vaikka mallikas päivä Keuruulla oli paikoin tylsä, ja meinasi lähteä sieltä jo aiemmin, ei kotiinpaluu myöhemminkään säästänyt näinkin turhalta mielipahalta. Polkupyörästäkin varastettiin etulokasuoja, mutta hieno takalokasuojani ei varkaalle kelvannut. Pirkkalassa on ollut lehdessä asti uutisia siitä, että polkupyöriäsi ja jopa veneiden airoja viedään. Nyt voit lisätä listaan etulokasuojat. Vaikka etulokasuoja voi olla jollekin tarpeellinen, tarpeellinen se oli minullekin. Kokeile polkea sateella ilman, nyt tiedät.
Varkaiden sääntöä numero yksi on se, että mikään ei ollut liian pientä varastettavaksi Pirkkalassa tai miksei muuallakaan. Rikas on sen sijaan hän, joka ei yritä ostaa onnea kuin köyhä kuluttamalla vaan nuukailulla.
Uusiin saksalaisiin lokasuojiin menisi tarjouksessa 49,99 euroa. Kymmenen euroa sain pois hinnasta lunastamalla lahjakortin Norstatpaneelista, joten maksettavaa jäi 39,99 euroa. Varkaalle lasku, hah.

Halusin samanlaiset lokasuojat pyörääni, joten takalokasuojan vein Kieppiin, köyhille myytäväksi.

Tampereen seutu on pian mennyttä, apu metropoliini

Minulta kysytään, että mikähän Tampereen metropolissa ei oikein miellytä. Olen huolissani koko seudusta. Tampereella tykkäsin käydä ennen, esimerkiksi Kalevan seudulla, mutta nykyään siinä on todella ankeaa. Kerrostaloja on linjassa niin lähellä toisiaan, että jään kaipaamaan samalta istumalta lähipuistoja tai edes yksinäisiä puita. Tesomalla rakentaminen on hoidettu onneksi paremmin, puut huomioiden, mutta eipä se Tampereen kaupunkia tuossa pelasta. Jatkuvan kasvun linja huolettaa.

Haluan viihtyä Tampereella, mutta esimerkiksi Keskustorilla ei voi edes käydä. Viime kerralla otin maratonin koko Hämeenkatuakin pitkin, enkä huomannut yhtäkään tuuheaa puuta. Kysäise suoraan Hämeenkadulla asuvilta, että miten viihdytte siellä? Tiedättekö, että esimerkiksi lyhyelläkin matkalla linjallasi 8, Suupantorille näkee jo vähän rikkaampaa puustoa, vaikka ei sekään vedä vertoja Keuruuni puustolle. Pirkkalassa vehreystilanne on kuitenkin huomattavasti parempaa kuin nyt Tampereella.

Keuruulla erityisen hyvin onnistuttiin nyt rannoilla. Ne ovat viihtyisiä ilman Tampereen kaupungin kalliita "näyttelypukukoppeja", joita sotketaan heti muutenkin. Suojaisa rakennelma ajoi saman asian ja jäljellä olevan budjetin voitiin hyödyntää vaikkapa rantatuoleihin toiselle puolen rantaa. Pirkkalassa edes Vähäjärvellä ei ole uimarannallani mitään pöytäryhmää, mutta nuuka ei tarvinnut Keuruulla edes vilttiä pieneen piknikiin. Samalla testaan kuntoakin vain määräajattomalla ja ilmaisella laitteistolla.

Näissä maisemissa sinusta voi tulla keuristi

Pirkkalassa vain Fressi kuntosali, muulla ei niin väliä. Vähäjärven seutu on Pirkkalassa kaunista, ja tykkään todellakin lenkkeillä tai pyöräilläkin siellä, mutta tästä on jatkuvasti aina vain vaikeampaa ja stressaavampaa. Lähden tavallisesti syvään metsään, jossa on edelleen tietyömaita ja puuta hakataan surutta. Mitään ei haluta jättää tuleville sukupolvillekin. Ahneus on seudulla huipussaan, sillä jatkuva kasvu tarkoittaa jatkuvaa sahausta. Hävettää, että Pirkkalassa sahataan puita ja muualla istutetaan.

En vastusta Tampereen seudun kasvua, mutta täytyikö kasvaa luontokadon kustannuksilla? Kaiketi nykyään löytyisi joku välimalli, jossa suosittaisiin kerrostaloja ja hakattaisiin vaikka sellaista luontoa, joka ei sellaisenaan sovi virkistyskäyttöön. Lempäälän kunta voi esimerkiksi luopua varsin hulppeista Sääksjärvi-suunnitelmista virkistysmetsääni, pitäytyä luovuttamasta alueita Tampereen kaupungille asuinaluetta varten. Lempäälä voisi laajentua sinne ihan itse, edes aktivisti vastustaisi sitä rituaalia.

Vaikka alkuun tuntui, että Keuruulla ei ole juuri tekemistä, uimahalli on ohitettu. Löysin tekemistä nopeasti, Veikon Koneella ihaili ensimmäisiä matkapuhelimia, uimarannalla ui virkistävässä vedessä ja seurasin kuinka järvessä oli liikettä, kanooteilla tai ilman. Tuntui, että nuorisollekin tekemistä riitti, voi esimerkiksi hankkia kanootin ja ruveta harrastamaan sitä. Se tuntuu vieläkin siltä, että Tampereen metropoleissa moisia harrastuksia ei ole, jollei niistä tule jatkuvia rivejä S-tileillesi tai määräaikaa.

Metsäni on sinulle tärkeintä, tästä ilahduin Keuruulla

Huomio arvoisa liikkuja! Tämä polkusi johtaa työmaa-alueelle. Suosittelemme käyttämään toisia reittejä. Kurikkakallion teollisuusalueen rakentaminen on aloitettu. Alue on rajattu merkintänauhalla. Ulkopuolisten liikkuminen alueella on kielletty. Luulisi tuossa, että tällainen ilmoitus sopisi paremmin ikuiselle työmaalle Rongankadulle kuin Pirkkalan kunnan lähimetsään. Polullekin, jota olen käyttänyt kaikki ne vuodet, täällä asuessa. Vain 11 vuotta, mutta ei niille mikään riitä, täytyy saada rahavirtaa!

Luonnossa viihtyvänä ei mennyt aikaakaan, kun osasin tavata Keuruun ihmemetsän ilman erityisiä matkaoppaitasi tai metsään vievää navigaattoriani. Kaikkein parasta Keuruun metsässä oli se, että kun Pirkkalassa metsässä nähdään täällä edellä kuvattuja kylttejä polkujeni käyttökielloista, Keuruulla läpi metsän saikin lukea virkistäviä runoja metsästä. Se todellakin rikastutti elämääni, ja oli pakko ikuistaa siitäkin kuva. Seison metsän edessä ja takana. Tulen puolustamaan jatkossakin jokaista puuta täällä.

Yksi parhaimmista runoista pääsi kuvagalleriaan. Siteeraan sen vielä, jotta te Pirkkalan päättäjät ja asukkaat voisitte edes tulevaisuudessa muistaa sen, että metsä vain rikastuttaa elämääsi. Ilman puuta elämäsi olisi rikkaudeton ja varmaan tylsäkin. Vie minut metsään, niin en tarvitse Fressin kuntosaleja, uimahalleja tai terveyskeskuslääkäreitäkään! Oli ihanaa tavata Keuruulla kyltti, joka loisti metsäisässä maisemassa kertoen todellista faktaa. Faktaa, jota moni autoilija ei ymmärrä ratin ja penkin välistä.

Pirkkalan päättäjät, metsäoppitunti tästä

Äitimaa, otathan minut syliisi? Anna minun laskea väsynyt ruumiini sammalkehtoon, tuo minulle tuulenvire silittämään poskeani, ja piilotat lohduttavat sanasi tähdenlentoon. Juurruta jalkani syvälle maan multaan, jolloin minusta on tuleva vanha kuin ikimetsän puu. En olisi itse pystynyt runoilemaan näin kauniisti, mutta Sonja Kettunen tämän takana. Aktivistina minun täytyy päästä onnen kyyneleitä Keuruun metsän kunniaksi. Surun kyyneleitä, koska metsän olemassaolo Pirkkalassa ei ole varmaa.

Aikamoinen näkemysero oli päättäjällä metsästä Pirkkalan ja Keuruun välillä. Keuruulla runoillaan metsien kunniaksi, kun taas Pirkkalan kunnassa ei ole mitään väliä, vaikka suosikkipolkuja koristelisi ilmoitus. Se kieltäisikin tutun metsäbaanan käytön. Näin joo, koska lähistöllä räjäytellään ja kuokka on maassa miellyttämään kokoomuksen fetissejä jatkuvasta kasvusta ja seteleiden virrasta. Sanoinko sen aiemmin ja sanoinko sen taas, hävettää asua Pirkkalassa. Luontosi ei ole mikään turha elementtinä.

Aikoinaan olin ylipainoinen nörtti, mutta kun ensimmäisenä kysyin mitä ylipainolle on tehtävissä, minulle ehdotettiin määräaikaista kuntosalijäsenyyttä kaupalliseen kuntosaliin. Näin konkreettisesti nuorempana miten autoilukin lisäisi kansalaisten rahahuolia ja ylipainoa, joten vaihtoehtoja piti etsiä autottomuudesta ja metsästä. Ylipaino lähti alle vuodessa. Ei mitään määräaikaa, maksutonta kerrasta toiseen, mutta määräajan toivoisin luonnonsuojeluun. Sitä tarvitaan nykyään tai tulee omin muutto.

Taas muutos, näin budjetoin nykyään ja säästän rahat

Metsäpolulla, aamiaisella, koneella, kiskobusseissa, Länsilinjoissa... budjetoidaan. Et edes tarvitse kännykkää, koska budjetoida voi myös päässä. Mietin jatkuvasti tapoja parantaa sitä ominta budjettia. Vaikka moni nauraa, että säästät vain 120 euroa vuodessa, sekin on hyvä säästö. Minulle on yksi hailee mitä muut ajattelevat minusta, elämäntyylistäni tai budjeteista. En pakota juuri ketään budjetoimaan, mutta luotaantyöntävän budjetin takia saat S-säästötilille nyt ensikertaa huikeat 120 euron säästöt.

Joulukuussa 2023 suunnitteli ensimmäiset elämää mullistavat asiat. Kotivakuutus oli laskutuksena halvempaa, jos sen pystyi maksamaan koko vuodeksi kerralla. Ongelmana vain olikin se, että mistäpä kukaan saa 69,69 euroa saman tien tammikuuksi, kun joulukin oli tulossa? Maksan koko vuoden 2024 kotivakuutuksen kertamaksulla säästötililtäni, itse asiassa E-laskusi menee siltä automaattisesti ensi vuonnakin, mutta säästötilille maksat takaisin kuukausittain varsinaiselta S-tililtä ja täytät saldoa.

Esimerkiksi, jo 69,69 euron vuosilaskutuksella sinun täytyi maksaa säästötilille takaisin vain 5,81 euroa, että 69,69 tulee joulukuussasi korvatuksi säästöihin. Samallakin ratkaisen sen ongelman, että Pennoon tulee rekisteröityä kaikki asumiseen liittyvät kulut! Muista, että asuminen on yleensä suurin kategoria menoissa, joista voi helposti säästää. Säästän lisää, koska poistin matkatavaravakuutuksen. Ääriminimalistin tavarat, sitä paitsi matkatavaravakuutus on voimassa vain 125 km:n päästä kotoa.

Huvitustililtä ostin Keuruulla, buffet ja limsa

Nyt, edes Keuruu ei yllä korvausväliin ja sitä pidemmälle ei ole pienintäkään kiinnostusta lähteä. On käyty, Jyväskylässäkin, mutta ei ollut minunlainen kaupunki se. Eikä enää jaksa istua kiskobussissa tai pikavuorolla tuntikausia, kun voisi nauttia lähelläkin. Keuruu olikin sopivasti lähellä ja sielläkö keksin uimarannalla, että voisin tosiaan säästää lisää rahaa budjetoimalla. Sonyn nappikuulokkeistasi kuului hardstyleä ja toisinaan hardcorea, mutta Spotifyni maksan säästöistä. Ei muuten käy, koska keksin.

Spotifyt ostat koko vuodeksi ennakkoon jo 120 eurolla, joten tulee säästöä normaaliin laskutukseen verrattuna, on siis ilmiselvää säästötilin tarpeellisuus. Ei kukaan maksa 120 euroa noin vain. Toisaalta mottoni on lahjoittaa toiset kymmenen euroa, säästötililtä. WWF saa nämä kymmenen euroa S-tililtä kuukausittain. Suomen luonnonsuojeluliitto toisen kympin, kuukausittain sekä säästöistäkin. Spotify maksautuu siinä rinnalla, vaikka nostin alkuvuonna hupirahaa vain sataan euroon. Siinä ratkaisua.

Spotify maksautuu jatkossa takaisin säästötilille kuukausittain, S-huvitustililtäni. Vaikka se laskee hupirahoja 90 euroon, en usko elämänlaatuni heikkenevän, rajattomalla musiikilla. S-pankki tarjoaa automatisoituja työkaluja e-laskujen veloittamiseen vaikka säästötileiltäkin ja toisaalta S-tileiltä voi siirtää automaattisesti kuukausittain juurikin näitä säästötilin vuosimenojani, juuri oikealta tililtä ja vähintään 120 euron vuosisäästöt samalla. Siinä talouden salaisuus, ilman kasvun virtoja tai arpaa.

Pirkkala asuinalue Tampereella? Varas vei lokarinkin

Keuruulta mentiin kauniisti aikataulun mukaan kuudelta ja kiskobussi täyttyi keuruulaisista sekä viehättävistä nuukista, joille hiekkaranta ei tarkoita Espanjaa tai kuntosali Fressiä. Minulla on myös kaunis pyyntö VR:lle. Kiskobusseja on toki rajallinen määrä, eikä uusia kannata hommata, tuettuun liikenteeseen: mutta pummilla matkustavat voisi poistaa. En jaksa uskoa siihen, että yksi vaunu oli täpötäynnä jo Keuruulla maksavista asiakkaista. Lähtösi pelotti kanssamatkustajiakin selkeästi.

Junan turvallisuus on veturinkuljettajien varassa. Ei lipuntarkastusta missään. Tässä äänite kehotti nousemaan kiskobussiin vain maksetun lipun kanssa, tuosta nuorukainen nauroi ääneen, ettei hänellä sellaista koskaan ollutkaan. Siinä tunsin sen tuskan, kun maksoin lipuistani maltaita ja muut nauttivat matkasta Tampereelle ilmaiseksi. Luulisi, että konduktöörin kattaisi helposti maksavilla asiakkailla ja toisaalta, junissa voisi olla yhtäkkiä tilaakin. Ei mitään tarvetta yhdistää lisävaunu kiskobusseihini.

Maksavana asiakkaana kiinnostaisi vapaamatkustajien poistaminen. Sehän tarkoittaisi sinullekin edullisempia matkalippujakin kiskobusseihini tai Tampereen ratikoihin. Mikään vakuutus ei haluaisi ottaa kontolle yrittäjien tulonmenetyksiä, mutta maksavana asiakkaana maksat sen hinnassa. Kuinka paljon kiskobussilippusi maksaisi, jos junassa olisi vain maksavia asiakkaita? Nuoriakin pitää opettaa siihen, että maksutta ei voine muuta kuin hengittää, luulisi mammojenkin kiinnostuvan omistaan.

Varas vie Tampereella nämä lokasuojatkin

Kiskobussi saapuisi Haapamäen, Kolhon, Vilppulan ja Oriveden kautta täpötäynnä Tampereelle. VR voisi verrata vaikkapa kyseisen 14.6. perjantaisen lähdön lipputuotot matkustajamääriin. Voi olla, että maksavia asiakkaita on junassa alle puolet. Rahastakaa seuraavalla kerralla nuo loputkin, ei kiinnosta maksaa muiden matkat. Jos ei ole varaa matkustaa, voi jäädä kotiin. Vain 90-luvun Venäjältä muistan, kun kiskobussilla matkasin, että konduktööri poisti liputtomat matkustajat surutta. Se toimi sitten.

Seuraavalla kerralla oli matkalippu kädessä, menin äidille vinkumaan. Junasta poistuessa metropoli tuli täyteen valoonsa. Kävellen rautatieasemalta Ratinaan, eikä ainoatakaan puuta hotellin kulmiltakin Nokia Areenalle. Länsilinja, se oli nähtävyys, #181. Kuvasta näkyy! Sitten tuli mieleen perjantai, ei siinä kaupungilla ole kuin juottoloita ja sekavasti käyttäytyviä: juoppoja. Yksi kysyi, onko Pirkkala asuinalue Tampereella vai onko se kaupunki? Vastaan, vaihda terassi ihan kirjastoon, se voi kertoa vastauksen.

Parkissasi yllätys, varkaalle kelpaa Tampereella nyt etulokasuojatkin. Kaupungin tulee välittömästi parantaa polkupyörien asemapaikkoja. Varkaillesi tulee viestiä selkeästi, että varastaminen ei kannata, mutta eihän siellä ollut edes kameravalvontaa. Rautatieasemalla oli sen verran paljon romupyöriä, että oikeille ollut edes tilaa. Joskus mietin, keitä oikein Tampereen kaupunkia johtavat ja onko pätevyyttäsi siihen? Onneksi kärräsin juuri kiskobussista roppakaupalla ideoita metropoliin, ihan Keuruulta asti.

Yhteenveto: voisi muuttaa myös Keuruulle, metsää on

Keuruu vaikuttaa ensisilmäykseltä tylsän kelvolliselta, mutta olisi aivan liian syrjässä Tampereelta. Kiskobussilla mentiin Tampereelle pitkään. Kilpailun puuttumisen takia myös junaliput olivat kalliita, mutta ostamalla lippunsa kuukautta ennen, ne saa kohtuuhintaan. Metsä vakuutti täysin, mutta myös Keurusselkä oli kaunis. Jos esimerkiksi Tampereella ei olisi mitään tarvetta olla, niin Jyväskylään olisi lyhyempikin matka. Uskon kuitenkin, että jos vielä joskus Pirkkalasta muutan, muutanko Forssaan.

Tampereen puolella mietti miksi haluat takaisin Keuruulle. Puuta riitti, uutta istutettiin, ja siellä oli rauhallinen perjantai. Vehreys muuttui pyöräilymatkallani selkeästi Pirkkalan puolella, mutta en ollut vähemmän stressaantunut siitä, mitä Pirkkalan kuntasi tekee seuraavaksi luonnon vahingoksi. Se, että suosikkipolku onkin enää muistoja, on vasta alkuviiltoja. Enkä aio ottaa näitä viiltoja rajattomasti tältä kunnalta. Muuttopaikkoja on toki tiedossa siinä muitakin, Loimaa on yksi niistä, ehkä Sastamalakin.

En vain voi tietää kauanko enää jaksan asua täällä, mutta ainakin toistaiseksi olen hyvin tyytyväinen taloyhtiööni, rivitaloon ja lenkkisaunaan. Tykkään käydä Nokialla ja joskus Sastamalassakin, mutta jos viiltoja tulisi lisää. Tästä, sitten on yksinkertaisesti pakko toimia ja sanoa näkemiin tälle kunnalle, joka ei suostunut edes kompromissiin: polun on voinut aivan hyvin säilyttääkin teollisuudesta riippumatta. Täällä ei vain tiedetä sitä, että metsä rikastuttaa elämääsi, mutta onneksi sekin oppitunti on käytyä.

Mitä voi kertoa Keuruusta? Toisin kuin Forssalla, osasi navigoida aitoon metsään. Jäin kaipaamaan Loimijokea ja vilkkaampaa keskustaa, mutta nuo puistotkin olivat hyviä Forssassa. Kassa laittoi omia pullaostoksia talonpojan ostoksien kanssa samalle hihnalle, mutta huumorintajuinen juuri Keuruulle muuttanut sanoi ettei hän pulliani vie ja ojensi pussin käteeni. Joo, söisin ne kyllä mielelläni itse. "Ai niin kuin täällä oikealla maaseudulla, Keuruulla!", mies lataa. Olisipa maaseutua vielä Pirkkalassa.

Tervetuloa, Keuruulle!, talonpoika sanoi. Kiitos ihanalle ihmiselle, vaikka Tampereen metropolista kukaan tänne hei lähdekään. Satuin kokeilemaan ja tulepa joskus toistekin. Toivottavasti VR kuulee ja rahastaa raiteilla ne loputkin. Ei tarvitsisi seistä koko matkaakin ja saisit varmaan halvemmallakin.

Jos viime vuonna en tiennyt kiskobusseista mitään, nyt tiedän ja metsärunojakin on hei olemassa!

Kuvagalleria: kiskobussilla Keuruulle, 14.6.24

Kyseinen päivä, vain 14. päivä on minulle tärkeä, koska jätin tuolloin lähes viisi vuotta sitten narsistini. Heinäkuussa juhlitaan samana päivänä viittä vuotta Loimaalla. Aika menee nopeasti, jo Keuruullakin.

Kiskobussi sisältä, tulipa testattua sitäkin

VR:n yksi harvoista kiskobusseistasi tässä

Keuruulta löytyy historiallisia rakennuksia

Uusi tai vain vanha Keuruu, toimii hyvin

Kirkkoja on Keuruulla, puista ja vehreää

Löysin tölkin ja sain Keuruulla siitä rahat

K-Extra sulkeutui, Supermarket lähistölle

Hupirahallani paikalliseen ravintolaan

Löysin puhelimen, ei ollut tosin myynnissä

Tampereen kaupunki, istuttamaan puita jo

Hiekkarantojasi muualla kuin Espanjassa

Keskeisellä paikalla Keuruun, tanssimusiikki

Kerrostalon pyörävarasto voi olla ulkona

Järvistä, eipä ole pulaa ja elämääkin näkyy

Puitakin istutetaan, Pirkkalaan tätä samaa

Pirkkalassani penkit sotketaan, ei täällä

Pirkkalan metsissä työmaa, Keuruulla runo

Tampere, mihin ne puut ovat hävinneet?

Pirkkalassa joulukin nyt ympäri vuoden

Uudet lokasuojat asennettuna koitoksiin

Maastopyöräily Keuruulla, näyttää hyvältä!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Linja-autoissa oli vielä eilen tunnelmaa

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Paunulla yli 10 vuotta ajelua päättärille

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Paunun alasajo, pikavuorot loppunevat