Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Kesäkuun 1. päivänä 2014 oli perustamassa blogia, koska tarvitsin ajatuksille kanavan. Perustin sen klassisen sillisalaattiblogin, jonka aiheet pyörisivät siinä maan ja taivaan väliltä. Minimalismia, vähän aktivismia, vain nuukailua ja edullista matkailua pyörän satulastakin. Tästä hetkestä on nyt tarkalleen kymmenen vuotta, eikä loppua vieläkään näy, vaikka myös lopettamista olen laajasti pohtinut. En vain tee sitä, koska bloggaaminen on harrastus ja täyttää vapaa-ajan sopivalla tavalla ja ihmistä auttaen.

Vaikka itseä pidät harrastebloggaajina, en vieläkään kaipaa blogilla tuloja. Kukaan ei löydä blogista nytkään ensimmäistä AdSense-mainosta, enkä suostu olemaan edes rahoista esim. tietyn tuotteen tai palvelun somevaikuttajana. Sen sijaan Pirkkalan kasvusta bloggaajalla on edelleen isokin huoli. Kerron tässä miten Pirkkalan suuhygienistille saa oikein ajan, itse asiassa pakko sanoa, etten vieläkään tiedä... Muutama soitto takana, eikä vieläkään aikoja. Olisiko tilanne parempi Forssassa, mutta yritän vielä.

Sitten puhelinjuttuja. Noin 1,5 vuoden älypuhelin oli pakko vaihtaa, koska voitin onnenpyörästä 50 euron lahjakortin operaattoriliikkeeseen. Vanhan älypuhelimeni muisti oli niin täynnä jo, että puhelin sammuisi tai hidastelisi muina aikoina. Muistia sain tyhjentää joka ilta, puoli tuntia päivässä. Voisi sitä aikaa johonkin muuhunkin käyttää 99 euron älypuhelin kourassa. Päätän, että enpä tuhlaa seteliäkään huonoon luuriin. Ostan tarjouksesta 599 euron älypuhelimen 399 eurolla ja siitäkin jo satanen pois.

Lopuksi nauretaan. Nyssen aikataulun vaihtuessa vaihtuivat liikennöitsijät linjoillani. Pirkanmaan Tilausliikenne Oy:nä tunnettu Koiviston Auto Oy teki paluun linjalle ja odotin perinteisesti Tampereen kaupunkiliikennettä. Kyytiin on pakko nousta, koska olin ainoita pysäkillä. Tästä mokasta alkaen olen käyttänyt Koiviston Autojasi vain pakollisiin matkoihin, mutta tulen edelleen boikotoimaan Koiviston Auton pikavuoroja OnniBus.com-brändillä. Tämä boikotti on helppokin, koska en käytä kuin junia.
Bloggaamista on takana kymmenen vuotta ja yksi kuukausi. Opin sen, että käyttämättä paljoakaan rahaa saa mahtavia kokemuksia, joita olen saanut jakaa kanssasi kaikki nämä vuodet. Nuukailu kunniaan, koe se!
Lukukertojakin sain kymmenessä vuodessa noin 500 000, mutta tavallisesti uusinta artikkelia luetaan vain sata kertaa ensimmäisen viikon aikana. Tahdit ovat minulle sopivia, koska en kaipaa julkisuutta.

Uskon, että kun blogi on 20-vuotias, lukukertoja olisi miljoona. Pysy kyydissä ja katsotaan yhdessä.

Takana kymmenen vuotta bloggausta Bloggerilla siinä

Mitä hyötyä bloggaamisessa on? Opitaan ilmaisemaan asioita, lisäksi autan monia ymmärtämään, ettei tarvitakaan kalliita ulkomaanmatkoja, suurta materiaa tai isoa tilipussia. Siihen elämäntilaanne, jossa elämä maistuu ja kokemuksiakin vain koetaan. Jos tuntuu, että bloggaaja tai lukija ei hyödy arjen bloggaamisesta, voit joko lopettaa kokonaan, jättää blogi lukutilaani tai kokeilla rajata aihetta uudessa blogissa. Tiedän, että sillisalaattiblogeistahan eivät kaikki pidä, mutta Jumissa tanssilattialla on sitä.

Jos tarkkoja ollaan, blogini tarkoitus on muuttaa meidän maailmaa: kirjoitus kerrallaan. Minulta on monesti kysytty, että miten jaksat elää ilman itsemurha-ajatuksia, kun vuosittainen budjetti on alle 10 000 euroa. Etkö tule koskaan hulluksi? Eikö tällainen nuuka elämäntyyli ole aika tylsää, kun koskaan ei voi kokea mitään. Aloita siinä tapauksessa blogini lukemisen vaikka alusta, kymmenessä vuodessahan olen kokenut tuhansia kokemuksia kuluttamatta näihin yhtään tai sanotaanko yhtään liikaa. Niinpä.

Joulukuussa 2018 käskin lukijoita tulemaan takaisin, kun blogini täyttäisi kymmenen vuotta. Moni heistä ei enää muista blogiani, mutta palaavat osaavat katsoa bloggaavani edelleen täällä Bloggerissa. Tiesin jo silloin, että en tule missään vaiheessa vaihtamaan WordPressiini. Niitä ajatuksia ei ole tullut vieläkään. Blogger on nuukan unelmaa aidolla maksuttomuudellaan, mutta myös vapautuva aika saa kirjoittamaan tänne edelleen. Joko luit ensikokemuksista Keuruulle tai Forssaan? Edullisesti vaan.

Kymmenessä vuodessa tekstejä, tämä 186.

Malta hetki, ensi sunnuntaina Loimaalle ja loppukuusta Häijää, maastopyöräni selältä. En tykkää isoista juhlista, mutta kymmenvuotiasta blogiani tuli juhlittua Hesburgerin aterioilla. Jos merkinnän saan valmiiksi, menen Pirkkalan Apsille tuhlailemaan hupirahaa. Olen sen ansainnut. Vuosien sekaan on mahtunut niin ihmetyksiä elämäntyylistä kuin kehujakin. Otan vastaan molempia, moni on pitänyt siinä äärimmäisen pihinä, vaikka vuosittain lahjoitat WWF:lle ja Suomen luonnonsuojeluliitollekin.

En suosittele bloggaamista aroista aiheista mikäli et kestä kritiikkiä. Ei pitäisi blogata nuukailusta, koska tulet saamaan enimmäkseen haukkuja ja outoja katseita. Oletko huomannut, että myös erakoita karsastetaan, vaikka hyvin harva erakkosi polttaa kirkkoja. Koen silti, että on minun velvollisuutenani harjoittaa aktivismiasi erakkona ja nuukana ilmiönä, ehkä saan tähän maailmaan lisää luontofaneja ja säästyneitä resursseja. Emme tarvitse niin paljon materiaa kuin mainoskatkoilla väitetään, oikeasti.

Kannattaako uusia blogeja avata, vain sosiaalisen median aikakaudella? Ei kannata, mutta oikeasti kannattaa. Jos et halua julkkikseksi, blogi on muita vaihtoehtoja parempi. Oma blogi ei kerää lukijoita kovinkaan paljoa, mutta ole tyytyväinen ilman suurta kävijävirtaa. Olen sanonut sen monesti, ja sanon sen uudelleen, että bloggaan vaikka kukaan lukisi. Kommentteja ei nykyään paljoa tule, mutta vastaan edelleen jokaiselle. Haluan nähdä enemmän bloggaajiakin, jotka kieltäytyvät tienaamasta lukijoilla.

Pirkkalan kasvu huolettaa, pääsetkö suuhygienisteille

Sillisalaattiblogi on kuin sekatavarakauppa, löydät parhaiten etsimäsi. En voi lakata kirjoittamasta edes kesälomien aikana, koska voi olla että pormestareillakin olisi taas aikaa lukea näitä juttuja tulevia silmällä pitäen. Marko Jarva (kok.), yritän varata aikaa suuhygienistille ja miten meni niin kuin omasta mielestäsi? Enpä ole saanut vieläkään aikaa, tammikuulle 2025. Kesäkuussako soitan asiasta Pirkkalan hammashoitolaan ensimmäistä kertaa. Ajanvarauksessa vastataan, että tammikuun aikaa ei nyt ole.

"Tilanne on sikäli hyvä, että heinäkuulla tulevat tammikuun ajat varattaviksi, joten soitapa vaikka silloin uudestaan!", mukava nainen vastaa puhelimessa. En voi olla soittamatta asioista heinäkuussa. Ajanvarausautomaatti ilmoittaa ruuhkasta linjoilla ja pyytää jättämään soittopyynnön. Jätän sellaisen ja kyllästyneen oloinen nainen soittaa takaisin. Hän sanoo, että heinäkuussa ei ole tammikuun aikoja. "Soitat niin aikaisin!", hän lataa. Toista mitä hammaslääkäri sanoi, tammikuuksi suuhygienistille.

Edelleen sitä mieltä, että ei voi olla mahdollista tilata aikaa heinäkuussa tammikuulle. Hän pyytää soittamaan vasta syksyllä asioista, näinkö meidän hammashoitola toimii? Pyydän tarkistamaan asia, koska hammaskiviäni poistettu tammikuussa jo vuosia. Hän vaivalla etsii tiedon, että seuraava käynti aikaisintaan kesäkuussa. Onko nykytouhuna enää sitä, että vuoden suuhygienistin hoitoväli onkin 1,5 vuotta? Muuta tänne Pirkkalaan, jos on rahaa ja aikaa soitella, aina parempi jos yksityisellekin jää.

Pirkkalassa rakennetaan, uusin Soukonlahti

Stressaa. En tiedä koska pääsen hammaskivistä eroon, kun ei sieltä aikaa saa. Selkä on ollut kipeänä vuosikausiakin, lääkäreillenikin on enemmän ruuhkaa. Vuosia sitten kävinkin alaselän kipujeni kautta puolituntisella, mutta varsinainen tohtorihetki kesti kymmenen minuuttia. Asiaa ei mielestäni tutkittu kunnolla, ja kärsin vieläkin valtavista selkäkivuista päivittäin, sain C-paperini ennen armeijaa 2014. Ei tällä selälläni. Välillä en voi selkäkivun takia nousta sohvaltakaan, päivä kerrallaan yritän selviytyä.

Lääkäri vain kirjasi mitä toistin hänelle selkäkivusta, kieltäytyi tekemästä lähetettä röntgeniin. En saanut mitään tutkimusta miksi kärsin selkäkivuista nyt vuosikausia. Lääkäriltä lähete fysioterapiaan terveyskeskukselle, sielläkö selkäkivuista pääsee eroon? Liikaa älä istu, tai selkäkipu valtaa. Nostaa en saa painavia. Joskus tuntuu siltä, että Pirkkalallekin on tärkeämpää triplata asukkaidensa lukumäärää, hoidon laaduista tai hoitoajastakin viisi! Soita syksyllä uudelleenkin ja jos et saa aikaa, muutto pois.

Pääsee suuhygienistille toki Forssassakin, perkele! Saavat tuossa Pirkkalassa ihan rauhassa jatkaa kuvan Soukonlahden alueen rakentamista moottoritien viereen melujen keskelle. Tuhansia asukkaita haalitaan, mutta terveyspalvelusi eivät pysyisi perässä. Kärsin joka päivä selkävaivoista, mutta ei oteta vakavasti terveyskeskuksessa, ei haluta löytää juurisyytä jatkuviin elämää haittaaviin selkäongelmiini. Muutama käyntikerta riitti, toista kertaa et lääkärille mene. Ehkä vasta Vorssassa, jos hei sielläkään.

Onnenpyörästä lahjakorttia, uutta älypuhelinta tulille

Pirkkala on muuten hyväkin kunta, mutta terveydenhoito on mennyt alaspäin. Pirkkalaa tunnetaan parhaasta hoidosta, mutta kun nopean kasvuni vuodet alkavat, terveydenhoidon alasajovuodet tulevat jäädäkseen. En 12-vuotiaana asukkaana voi suositella Pirkkalaa, koska edes lähiluonnon katoamista en voi tarkasti ennustaa, mutta sitäkin tapahtuu. Vähäjärveni viihtyisyyttä piti anoa blogikirjoituksella, ja pöytäryhmä on nyt vihdoin tuotu. Hieman nauran kyllä kahdesta, kun Keuruullakin oli varaa yhteen.

Asukkaille suurin miinus, tosin taitaa koskea pientä määrää asukkaita. Tuolla seudulla ei vain osata arvostaa yhteistä omaisuutta. Ne bussit sotketaan, paikkoja töhritään, eikä tämäkään uutuus välttynyt vahingoilta. Pinnoilla on nyt pelattu ristinollaa, ja taisi muutama tussi pöydille löytää. Kiva istua siellä, kun piirrokset koristelevat pintoja. Minusta tuntuu, että siisteille ihmisille pitäisi olla joku sotkuvapaa kaupunki, mistäköhän niitä löytäisi? Forssassa ei sotkettu yhteistä omaisuutta onneksi niin pahasti.

Pääasiallinen syy paikalle tulemisiin on ihmisten uinti sekä ajan tappamiset, koska ei täällä mitään uimahalliakaan ole vuosiin. Mitä vaikeaa on siinä, että pitäisi vain uida, kaveerata ja nauttia elämästä? Ei elämästä nauttiminen tarvitse paikkojen sotkemista roskalla, piirroksilla tai naarmuilla. Onneksesi jotain hyvääkin tapahtuu kylällä, ilmaisia tapahtumia. Voitin 50 euron lahjakortin vain pyörittämällä teleoperaattorin onnenpyörää Citymarketin liiketilalla. Muut voittivat kauppakasseja tai ei mitään.

Pirkkala kuuli! Pöytäryhmiä Vähäjärvelle

Se onnenpyörä pyöri vain 15 sekuntia, sitten 30 sekuntia. Mutta kun pirkkalalainen Jyri pyöräyttää jotain, niin onnenpyörä pyöri tasan 1 min 25 sek, ja pysähtyi tarkasti päävoittoon. Minun piti päivittää älypuhelin uuteen vasta älypuhelimeni ollessa kaksi vuotta 32 gigatavun tilaansa liittyen, mutta olikin järkevää päivittää sitä jo nyt. Lahjakortti oli voimassa vain kuukauden. Kaiken lisäksi sain paikalliselta mustalaiselta 50 euroa vanhasta puhelimesta. Siinä oli takuutakin, joten ehkä siksi nettosikin sillä.

599 euron puhelin lahjakortin, myynnin ja tarjouksien jälkeen 299 euroa. En kaipaa sitä 99 euron älypuhelinta, koska sen muisti oli jatkuvasti täynnä, käyttöjärjestelmän viedessä siitä 33 prosenttiani, Spotifyni viedessä 33 prosenttia ja softien sekä välimuistien viedessä loput 33 prosenttia. Kun vapaata muistia oli K-ruokasovelluksenne jälkeen prosentti, puhelin ei meinannut toimia, jollen istunut koko loppuiltaa siivoamassa välimuisteja sovellus kerrallaan. Tämä loppuu, 256 gigatavun puhelimella.

Alkuun myyjä meinasi myydä puhelimeni 449 euron lähtöhinnoilla, mutta kun kerroin kilpailijasi hinnan, niin ei hänellä mennyt aikaakaan kun hinta täsmäsi. Poistuessa, tulisin Verkkokauppa.comin pysäkeille ja ehdin viimeisille makkaroille ja limsoille. Perässä odottaa pieni testi frisbeegolfin kautta. Vaikka moni voittaa sieltä pääpalkintojakin, minulta kaikki frisbeet menivät niin sanotusti ohi aiheen. Saan kuitenkin koittaa päivän lopuksi uudestaan ja vetäjä antaa ehkä säälistä yllätyskassin minulle.

Astuin vahingossa Koiviston Autoon, fillarilla säästösi

Verkkokauppa juhli siellä vuosia. Tuotekassissa oli limsa, pari suklaapatukkaa, en ole muuten sitä suklaatakaan syönyt kuukausiin! Joku sipsipussikin oli, kauheaa. Niin paljon kerralla. Onneksi, bussia odotellessa en malta olla avaamatta toistakaan Tuplaa ja pojat kyselevät. "Saadaanko edes puolet siitä patukasta?", yksi poika kehtasi. Sitä ette nyt saa, mutta sipsipussin saatte, jos yhtään maistuu. Ja näin Tampereen kaupunkiliikenteessä sipsien napostelu kuului aivan takapenkiltä perä-Pirkkalaan asti.

Frisbeet silläkin kertaa ohi, mutta tytön oli hyvä lopettaa ja päästä viimeisestä palkinnosta eroon. Lopputulemani on hyvä se, että aina kannattaa yrittää, silläkin voit voittaa! Mutta koska en voittanut palkintoja täysin "rehellisesti", minun oli pakko tarjota osan siitä pojillekin, kun kehtaavat hauskasti pysäkillään kysyä. Naiskuski sanoi, että kovin ystävällisiä Pirkkalan nuoria, harvoin kuulemma näkee. Kiittivät sipseistä kovasti pitkään, bussissakin söivät niitä nätisti matkalla kotiin viettämään kesää.

Sitten ovat kesäaikataulut. Nouse tismalleen samalta pysäkiltä tismalleen samalle linjalle ja TKL:n autot siirrettiin toiselle linjalle. Vaikka jokainen tietää, että en lämpene Koiviston Auton bussikyydille, linjalla 12 en vain kehdannut olla nousematta kyytiin, kerta auton pysäytinkin. Vaikuttaakin, että linja 12 ajetaan taas Koiviston Autojen toimesta. Siitä yhdestä vahinkonoususta se tavallaan sitten alkoikin, teen pakolliset reissut vallan, kun ei muutakaan parempaa enää ole. Säästöä tuli, kun välillä poljen.

Lähilinjakin, muuttuiko Koiviston Autoksi

Viime vuonna matkoja Koiviston Autossa tasan nolla, tänä vuonna muutamia. Kaluston laatu ei ole juurikaan parantunut, mutta kaluston siisteys onkin nykyään paremmalla tolalla. Muistan auton, kun Pirkanmaan Tilausliikenne Oy ei siivonnut ilkivaltaa niistä. Piti monesti laittaa Nyssellekin tietoa, että onko Nysse-matka kuvagalleria nykyään? Olisi edes katsomisen arvoista taidetta. Kuljettajien ajotaito on hieman parantunut aiemmasta, mutta vanhempi kalusto on edelleen varsin kelvotonta Nysseen.

Busseissa on nyt penkkejäkin rikki. Monessa vain muoviosa tallella, siellä lukeekin "Paska penkki", kannanottona verhoiluosan puuttumisesta. Sanoisin, että kyllä on edelleen Väinö Paunu Oy:n autoja ja palvelua ikävä. Oli niin siistiä kalustoa, eikä mikään penkki ollut pois käytöstä siellä. Kun on kerrankin Paunun busseissa ollut, et tule ikinä hyväksymään mitään vähemmän tasokasta, hintaeroakaan kun ei ollut kilpailijoihin Nyssessä. Kaipaan edelleen Paunun kyytejä, vaikka Länsilinjat Oy palvelee miltei.

Takapeili tai keskiosapeili puuttui, kuljettajien tai asiakkaan turvallisuus, kun ovia laitetaan kiinni liian aikaisin? Ei ole peilejäsi auttamassa työssä. Toisessa autossa peili muovipussilla kiinni tangossa, kun eivät ruuvit pitele. Paunulle se olisi noloa, mutta Koiviston Autolle se on liiketoimintaa, josta edes Nyssen joukkoliikennejohtaja älähdä. On tehty hyvävelijärjestelmä, että jos vain on riittävän halpakin, kelpaavat kaikenkokoiset viat. Kyllä on Paunun liikettä ikävä, surulliseksi vetää Nyssen alennustila.

Yhteenveto: metropolieni terveyskeskus ja Nysse vitsi

On ottanut kymmenessä vuodessa kantaa. Pirkkalasta, Nyssestä ja Paunun ylivertaisesta palvelusta. On käsitelty ääriminimalismiani ja matkaakin kohti taloudellista vapautta. En vain osaa lopettaa, kerta olen aloittanutkin. Jos täällä Pirkkalassa herätään siihen tosiasiaani, että Keuruullakin uimarantani on viihtyisämpi, niin hommataan äkkiä pöytäryhmiä. Kopiokone saakin laulaa tuossa, ja aktivistina pyrin saamaan jotain tolkkua myös Koiviston Autoon. Hienoa, että siisteyteen on siitä hieman panostettu.

Jos haluat muutoksia elämääsi, muuttaa samalla muiden elämää, vaikuttaa kaupunkiisi. En voi olla suosittelematta ilmaista Bloggeria kuukausittaisiin blogipostauksiisi. Kirjoitan kaikesta mahdollisesta yhden vuosikymmenen ajan, mutta vieläkään en ole saanut aikaiseksi kirjoittaa matkastani kuuhun tai edes Häijään Äijään. Tämä äijä korjaa puutteen ja fillaroi Häijäälle vielä tänä kesänä. Et ole mikään äijä, jos et ole koskaan käynyt Häijään Äijällä. Siksi blogi, raapusta siitäkin hyviä tarinoita valokuvineen.

Pakko kertoa, että mikäli Paunu olisi vielä olemassa, he ajaisivat päivän lähtöä Pirkkalassa. Tänään niitä jäljellä olevia Paunun lähtöjä ajaa Länsilinjat Oy. Nysse sijoittelee aina välillä liikennöitsijöitäkin reitiltä toiselle, missä ei ole minusta mitään järkeä. Järkeä ei ole edes siinä, että Vekka Group Oy voitti Ylöjärven liikenteen sähköbusseillasi ja reittejä ajetaan kamalalla dieselkalustolla, kun ei sähköautoja ole. Pitäisi antaa kunnon sanktioita, jos eivät pysty tarjoamaan sopimuksen mukaista kalustoa heti.

Seudun joukkoliikenne on iso vitsi nykyään, kalustoista pulaa ja Nyssen yhtenäisestä väristä on nyt muisto. Vekka ajaa kokovalkoisilla romukalustoilla odotellessa sähköbusseja, Kiinasta. HSL-värisiä ja milloin Linkki-värisiä kalustojakin liikkeellä. Ja sitten joku haluaa tänne muuttaa, kun toiset odottavat Pirkkalassa sitä aikaa suuhygienisteillesi saamatta. Onko pakko rahoittaa Kiinaa bussihankinnoillakin, kun eivät tuomitse kuinkaan Venäjän aloittamaa sotaa. Vihaiseksi vetää joka Yutong, #148 takaisin!

Mieti mitä mietit, mutta tällainen tuuripeli ei vetele. Rehelliset yrittäjät ahtaalle, kunhan vain olisi sähköistymistä ja kallista ratikkaa houkuttimena maaseudun kärsijöille. Siellä ei vain oikeasti kärsitä, hammashoidon jono alle kolme kuukautta Forssassa. Tammikuun laskuni yksityisellä tulee Jarvalle.

Pormestari, miten Pirkkalan suuhygienistille pääsee? Onnea kymmenvuotiaalle blogille, juhlikaa!

Kommentit

Taija-Tiia sanoi…
Paljon onnea kymmenvuotiselle blogille :) seuraavaa kymppiä kohti vaan!
Kiitos paljon.

Täytyy toivoa junan kulkevan sinne asti ja toivottavasti vähän pidemmällekin.

Onnea sinunkin blogiurallesi!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Linja-autoissa oli vielä eilen tunnelmaa

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Paunulla yli 10 vuotta ajelua päättärille

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Paunun alasajo, pikavuorot loppunevat