En seuraa urheilua, älä hei sinäkään

Moni ihmettelee pitkäänkin miksi en katso tai seuraa urheilua lainkaan. Elämäni aikana katsoin vain yhden jalkapallopelin ja vain siksi, koska sainpa yläasteella liikunnan opettajalta kaksi ilmaista lippua päivän matsiin, onpa yllättävää. Elän ilman muita toisille ihmisille normaaleja tavaroita. Pidän itseäni minimalistina ja mininalistin pitäisi vapauttaa aikaa. Ajalla voit tehdä aidosti sitä, mitä oikeasti haluat. Minulla ei ainakaan ole aikaa katsella kuinka jotkut muut pelaavat jalkapalloa. Harrastan sitäkin itse.

Kävi ilmi, ettei jalkapallo ole minulle, joten siirryin maastopyöräilyyn Pirkkalan poluilla ja metsissä. Minulla ei ole 42" televisiotaen lue uutisia, minulla ei ole radiota, minulla ei ole autoa, enkä omista nopeaa laajakaistaa ja minulla ei ole paljoa tavaraa kotona — olen minimalisti. En myöskään seuraa urheilua, linkkiä en laita, sillä luet juuri ihanaa juttua. Mutta miksi? Syitä on monia ja niistä kerron lisää hetken kuluttua. Miten voi olla, että urheiluruutu ei nappaa, vaikka olen niin urheiluhullu?

Suurin syy on siinä, että urheilun katsomisen sijasta urheilen itse. Toisaalta olen kyllästynyt siihen kuinka verorahoilla rakennetaan kalliita halleja, kun samalla vanhukset jätetään makaamaan lattialle, ilman asianmukaista hoitoa. Kaikki eivät harrasta kaupallista urheilua, ja esimerkiksi jalkapalloa voi harrastaa kesäisin kentillä, maksamatta tästä ilosta mitään. Urheilulla tehdään rahaa niin paljon, että oikein hävettää. Haluan urheilla omasta vapaasta tahdosta, en rahasta ja köyhänä todella halvalla.
Urheilen paljon itse, esimerkiksi viime aikoina vierailin Valkeakoskella maastopyörällä ja tietysti palasin sieltä takaisin samana päivänä. En seuraa älytelevisiosta miten jotkut muut omilla pyörillään polkevat.
Nautin tehdä elämässä omia juttuja, eikä kirjoittaminen ja liikunta ole suinkaan ainoa ilo, vaan löytyy niitä toki muitakin. Elektroninen tanssimusiikki, frugalismi ja itsekehitys. Nautin elää tällä tavalla.

Urheilusta en juttele muiden kanssa, koska ei ole kaupalliseen asiaan mitään kommentoitavaa.

Monia ihania syitä lakata katsomasta urheilua

Löydän monia syitä miksi en katsele urheilua juuri ollenkaan, en ole katsonut televisiosta jääkiekkoa, jalkapalloa, maastopyöräilyä, juoksua tahi mitään muutakaan. Koskaan. Moni sanoo, että en ole tältä planeetalta, mutta monet ihanatkin syyt ovat tärkeämpiä kuin urheilun seuraaminen minulle. Käytän Google Fit -sovellusta ja urheilen itse. Lyhykäisyydessään. En myöskään lue urheilu-uutisia, koska ne eivät hyödytä minua mitenkään. Huomennakaan. Miksi ihmeessä pitäisi seurata muiden urheilua?

1. Mikset hikoile itse? Meidän tulisi hikoilla suosikkiurheilun parissa sen sijaan että katsomme jonkun muun hikoilevan puolestamme television ruudulla takapuoli toimettomana. Enemmin urheilen tunnin päivässä omavalintaisesti ja saan oikeita hyötyjä itselleni — unohtamattakaan kohonnutta kuntoasi ja terveyttäsi. Minusta oma terveys ja kunto ovat minulle hyödyllisempiä kuin n. kolmen tunnin maraton televisio-ohjelman ääressä seuraten urheilua ja mainoksia — se ei vain auta minua kehittymään.

2. On tyhmää välittää paljon urheilijoista. Minusta on todella omituista välittää niin paljon muista ihmisistä. En nyt tarkoita perhettä tai ystäviä, vaan ihmisiä, joita ei henkilökohtaisesti tunne. Tiedät urheilijan nimen ja suoritukset, mutta et tiedä taustaa, ja suutut jos suosikkijoukkueesi häviää. Koska en seuraa urheilua, minulla ei ole suosikkijoukkueita, eikä mitään hävittävää jos joku näistä häviää tai voittaa. Miksi sinun tulisi välittää yhtään tuntemattomista henkilöistä omassa ystäväporukassa?

3. Onko edellinen tuotantokausi urheilua erilaisempi? Ei, se on hyvin samanlaista vuosittain. Minulla ei ole kyllä aikaa katsella samoja ihmisiä hyvin samanlaisilla kentillä. Sitä paitsi olen nähnyt ihmisten katsovan urheilua, yksin tai porukassa, huudellaan tai suututaan riippuen tuloksista. Kommunikointi television kanssa on yksipuolista. Enemmin kannustan itseäni tai kavereitani (jos olisi) — parempiin urheilusuorituksiin. Älä kannusta varakkaita urheilijoita, he eivät koskaan kannusta sinua missään.

Harrasta urheilua itse, ole hyvä

4. Urheilun katsominen kuluttaa aikaa, rahaa ja energiaa. Urheilu vaatii rahallistakin panostusta, kun parhaimpaan urheiluun joudut tilaamaan kanavapaketteja, urheilulähetysten tilauspalveluita, hienoja urheilulehtiä ja saatat ostaa muutaman oluen tai perhepizzan kotiin — kenties jopa baarissa. Urheilun katsominen kuluttaa aitoja seteleitä muulla tavoin: esimerkiksi energialaskun muodossa. Aikaa menee istuessa ja se on omalta urheilulta pois. Monet päivittävät älytelevisioita useasti urheilun tähden.

5. Tuet toimintaa omalla panoksella. Katsomalla urheilua tuet joukkueita ja mahdollisia skandaaleja, aineiden väärinkäyttöä ja muuta sekasotkua rahallisesti ja ajallisesti. Seurat tekevät suuriakin tilejä, muun muassa sijoittamalla mainoksia paitoihin. Mainoksia ei ole vain katkoilla, niitä on teepaitojen lisäksi kentillä, ja alan lehdissä. Katsomalla urheilua osallistut tähän. Netin mukaan kuuluisimmat joukkueet tienaavat miljoonia vuosittain. Haluatko köyhtyä, että joku voi tulla avullasi rikkaaksi.

6. Kaupalliset urheiluhallit eivät palvele ketään. Myös kunnat panostavat verorahoilla isosti. Tehdään isoja jalkapallokenttiä, joista kaikki kuntalaiset eivät sitten pääse nauttimaan. Rakennetaan hienojakin kenttiä ammattipelaajille ja yleisölle, jäähalleja, unohtamalla panostaa omaan lähiluontoon. Luonto, jota nopeasti kaadetaan pois, että naapurin Pekka voi ostaa lipun jääkiekko-otteluun uuteen halliin. Näin ei saisi asia olla, että näitä halleja on sitten tyhjänä suurimman osan kaikesta muusta ajasta.

Mistä juttelen muiden kanssa? En täysin kiellä urheilua aiheena, mutta koska en seuraa sitä, ei minulla ole siihen onnekseen paljoa sanottavaa. Korkeintaan kerron omista harrastuksistani ja lataan lyhyesti miten menee näissä. Lisäksi tykkään jutella musiikista ja positiivisista asioista. Aiheisiini eivät kuulu lehtien valeuutiset, televisiosarjat tai leffat. Saatan jutella leffoista lyhyesti, mutta eniten kiinnostavat teknologian ihmeet nörttinä. Minulla on aikaa urheiluun, mutta en katso sentään muiden urheilua.

Loppusanat

Tunnen joskus olevani erilainen ja maailmaan kuulumaton, mutta toisaalta olen oppinut arvostamaan erilaisuutta, on parempi olla itse kuin vääränlainen tähti. Urheilussa on monia muitakin syitä, miksi sitä en itse ole koskaan katsonut. Istumisen sijasta liikutan itseäni kävellen, juosten tai pyöräillen. Se on omaa suosikkiurheilua ja siinä pääsee oikein hikoilemaankin. Pääsetkö hikoilemaan urheilumatsia katsomalla? Niinpä, mieti sitä ääneen. En näe kaupallista urheilua hyödyllisenä tähän maailmaan.

Moni katselee urheilua aitona viihteenä, mutta mielestäni se ei ole tarpeen. Nyt joku voisi sanoa miksi kuuntelen musiikkia tai katselen YouTubea? Musiikki ei sido takapuoltani varsin tylsälle tuolille, vaan voin lähteä musiikin seurassa matkalle toiseen kaupunkiin ja ihailla maisemia, pyöräillä metsään tai kävellä järvelle välillä juosten. YouTubessa sivistän itseäni joka päivä katselemalla esimerkiksi videoita tieteestä ja minimalismista. Kaupallinen urheilu ei anna minulle juuri mitään erityistä, harmitus.

Jos sinulla on jotain asiaa, kommentoi ihmeessä ja suoraan alle. Tiedän, että on monia muita ihmisiä, joita ei urheilun katsominen juuri kiinnosta. Se on muuten yksi syy miksi en tee sitä. Urheilusta kiinni pitäminen vaatii joukkueiden säännöllistä seuraamista, ja sehän on minusta hyvin hankalaa, jos mielii jutustella tästä muiden seurassa. Minulla on parempaakin työtä kuin ottaa kiinni joukkueiden asioista. Sitä paitsi itse joukkueitakin on varmaan miljoonia tässä suuressa maailmassa muistettavaksi.

Kuntotestin otin matkallani Tampereelta Lempäälän kautta Valkeakoskelle maastopyörällä. Sadannen kilometrin haaste ja tein sen ihan itse — katsomatta muita urheilijoita alkuun. Näin on parempi. Näin voit hikoilla kunnolla ja parantaa kuntoasi. Muista, että seuraamasi urheilija ei kannusta takaisin.

Miksi kannustat urheilijaa? Avaudu kunnolla, anna palaa, alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Samat syyt. Ärsyttää kun kaikki ovat jääkiekkoon päin, katsellaan ja kannustetaan muita, kun tosiaan pitäisi kannustaa itseään vaikka siinä jääkiekossa. Mutta eihän näillä ole edes luistimia, 55" televisio löytyy aina kiekkoa katselemaan. Maailma on sekaisin!!!
Ei varmasti jää kaipaamaan. Ihan oikein mietitty, pitäisi kannustaa itseään, ystäviään ja sitä elämäsi tärkeintä lemmikkiä. Ei tuntemattomia urheilussa, jotka vain tekevät rahaa sillä, että toisilla on aikaa katsella.

Viikon luetuimmat blogissa

Polje kanssani kylätietä uimarannalle

Chromebook nopeammaksi helposti

Vuoden ilman televisiota. Yllätyitkö?

Puskiaisten polkaisu, ei moottoritietä

Paunu väistää Pirtiliä linjalla 1B/12

Minulla oli maailman paras mummo

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuuka keksii elämyksiä, ei osta niitä

Mummolle lahjakortti ja sitten lisää :)