Miksi en seuraa urheilua: "Jos hikoilisin, ehkä sitten"

Katsotko vai harrastatko urheilua?
Moni ihmettelee miksi en katso tai seuraa urheilua lainkaan. Elämäni aikana katsoin vain yhden jalkapallopelin ja vain siksi, koska sain yläasteella opettajalta kaksi ilmaista lippua päivän matsiin, onpa yllättävää hei. Elän myös ilman muita toisille normaaleja asioita.

Minulla ei ole televisiotaen lue uutisia, minulla ei ole radiota, minulla ei ole autoaen omista nopeaa laajakaistaa ja minulla ei ole paljoa tavaraa kotona - olen minimalisti. En myöskään seuraa urheilua, linkkiä en laita, sillä luet jo tätä ihanaa juttua. Mutta miksi? Syitä on monia ja niistä kerronkin lisää tässä merkinnässä. Miten voi olla, että urheiluruutu ei nappaa?

Suurin syy on siinä, että urheilun katsomisen sijasta urheilen itse. Toisaalta olen kyllästynyt siihen kuinka verorahoilla rakennetaan kalliita halleja, kun samalla vanhukset jätetään makaamaan lattialle, ilman asianmukaista hoitoa. Kaikki eivät harrasta kaupallista urheilua, ja esimerkiksi jalkapalloa voi harrastaa kesäisin kentillä, maksamatta tästä ilosta mitään. Urheilulla tehdään rahaa niin paljon, että oikein hävettää. Haluan urheilla omasta vapaasta tahdosta, en rahasta ja todella halvalla.

Monia ihania syitä

Löydän monia syitä miksi en katsele urheilua ollenkaan, en ole katsonut televisiosta jääkiekkoa, jalkapalloa, maastopyöräilyä, juoksua tahi mitään muutakaan. Koskaan. Moni sanoo, että en ole tältä planeetalta, mutta monet ihanat syyt ovat tärkeämpiä kuin urheilun seuraaminen minulle. Käytän Google Fit -sovellusta ja urheilen itse. Lyhykäisyydessään. En myöskään lue urheilu-uutisia, koska ne eivät hyödytä minua mitenkään. Huomennakaan. Miksi pitäisi seurata muiden urheilua?

1. Mikset hikoile itse? Meidän tulisi hikoilla itse urheilun parissa sen sijaan että katsomme jonkun muun hikoilevan puolestamme television ruudulla takapuoli toimettomana. Enemmin urheilen tunnin päivässä omavalintaisesti ja saan oikeita hyötyjä itselleni  unohtamatta kohonnutta kuntoa ja terveyttä. Minusta oma terveys ja kunto ovat minulle hyödyllisempiä kuin kolmen tunnin maraton televisio-ohjelman ääressä seuraten urheilua ja mainoksia  se ei auta minua kehittymään.

2. On tyhmää välittää niin paljon urheilijoista. Minusta on todella omituista välittää niin paljon muista ihmisistä. En nyt tarkoita perhettä tai ystäviä, vaan ihmisiä, joita ei henkilökohtaisesti tunne. Tiedät urheilijan nimen ja suoritukset, mutta et tiedä taustaa, ja suutut jos suosikkijoukkueesi häviää. Koska en seuraa urheilua, minulla ei ole suosikkijoukkueita, eikä mitään hävittävää jos joku näistä häviää tai voittaa. Miksi sinun tulisi välittää tuntemattomista henkilöistä omassa porukassa?

3. Onko edellinen tuotantokausi urheilua nykyistä erilaisempi? Ei, se on samanlaista vuosittain. Minulla ei ole kyllä aikaa katsella samoja ihmisiä hyvin samanlaisilla kentillä. Sitä paitsi olen nähnyt ihmisten katsovan urheilua, yksin tai porukassa, huudellaan tai suututaan riippuen tuloksista. Kommunikointi television kanssa on yksipuolista. Enemmin kannustan itseäni tai kavereitani (jos olisi)  parempiin urheilusuorituksiin. Älä vain kannusta urheilijoita, he eivät kannusta sinua.

Parasta urheilua, urheile itse

4. Urheilun katsominen kuluttaa aikaa, rahaa ja energiaa. Urheilu vaatii rahallista panostusta, kun parhaimpaan urheiluun joudut tilaamaan kanavapaketteja, urheilulähetysten tilauspalveluita, hienoja urheilulehtiä ja saatat ostaa muutaman oluen tai pizzan kotiin  kenties jopa baarissa. Urheilun katsominen kuluttaa myös rahaa muulla tavoin: esimerkiksi energialaskun muodossa. Aikaa menee istuessa ja se on omalta urheilulta pois. Monet päivittävät televisioita urheilun tähden.

5. Tuet toimintaa omalla panoksella. Katsomalla urheilua tuet joukkueita ja mahdollisia skandaaleja, aineiden väärinkäyttöä ja muuta sekasotkua rahallisesti ja ajallisesti. Seurat tekevät suuria tilejä, muun muassa sijoittamalla mainoksia paitoihin. Mainoksia ei ole vain katkoilla, niitä on paitojen lisäksi kentillä, ja lehdissä. Katsomalla urheilua osallistut tähän ja netin mukaan kuuluisimmat joukkueet tienaavat miljoonia vuosittain. Haluatko köyhtyä, että joku voi tulla rikkaaksi.

6. Kaupalliset urheiluhallit eivät palvele ketään. Myös kunnat panostavat verorahoilla isosti. Tehdään isoja jalkapallokenttiä, joista kaikki kuntalaset eivät sitten pääse nauttimaan. Rakennetaan hienoja kenttiä ammattipelaajille ja yleisölle, jäähalleja, unohtamalla panostaa lähiluontoon. Luonto, jota nopeasti kaadetaan pois, että naapurin Pekka voi ostaa lipun jääkiekko-otteluun uuteen halliin. Näin ei saisi tilanne olla, että näitä halleja on sitten tyhjänä suurimman osan muusta ajasta.

Mistä juttelen muiden kanssa? En täysin kiellä urheilua aiheena, mutta koska en seuraa sitä, ei minulla ole siihen paljoa sanottavaa. Korkeintaan kerron omista harrastuksistani ja lataan lyhyesti miten menee näissä. Lisäksi tykkään jutella musiikista ja positiivisista asioista. Aiheisiini eivät kuulu lehtien valeuutiset, televisiosarjat tai leffat. Saatan jutella leffoista lyhyesti, mutta eniten kiinnostavat teknologian ihmeet nörttinä. Minulla on aikaa urheiluun, mutta en katso muiden urheilua.

Loppusanat

Tunnen joskus olevani erilainen ja maailmaan kuulumaton, mutta toisaalta olen oppinut arvostamaan erilaisuutta, on parempi olla itse kuin vääränlainen tähti. Urheilussa on monia muitakin syitä, miksi sitä en itse ole koskaan katsonut. Istumisen sijasta liikutan itseäni kävellen, juosten tai pyöräillen. Se on omaa suosikkiurheilua ja siinä pääsee oikein hikoilemaankin. Pääsetkö hikoilemaan urheilumatsia katsomalla? Niinpä, mieti sitä nyt. En näe kaupallista urheilua hyödyllisenä arjessani.

Moni katselee urheilua viihteenä, mutta mielestäni se ei ole tarpeen. Nyt joku voisi sanoa miksi kuuntelen musiikkia tai katselen YouTubea? Musiikki ei sido takapuoltani varsin tylsälle tuolille, vaan voin lähteä musiikin kanssa matkalle toiseen kaupunkiin ja ihailla maisemia, pyöräillä metsään tai kävellä järvelle välillä juosten. YouTubessa taas sivistän itseäni katselemalla esimerkiksi videoita tieteestä ja minimalismista. Kaupallinen urheilu ei anna minulle mitään erityistä hyötyä.

Jos sinulla on jotain asiaa, kommentoi ihmeessä suoraan alle. Tiedän, että on monia muita ihmisiä, joita ei urheilun katsominen kiinnosta. Se on muuten yksi syy miksi en tee sitä. Urheilusta kiinni pitäminen vaatii joukkueiden säännöllistä seuraamista ja se on minusta hyvin hankalaa, jos mielii jutustella tästä muiden kanssa. Minulla on parempaakin työtä kuin ottaa kiinni joukkueiden asioista. Sitä paitsi itse joukkueitakin on varmaan miljoonia tässä suuressa maailmassa muistettavaksi.

Kuvan otin 09/2014 matkalla Tampereelta Lempäälän kautta Valkeakoskelle maastopyörälläni. Sadan kilometrin haaste ja tein sen ihan itse  katsomatta muita urheilijoita ensin. Paljon onnea!

Kommentit

Nimetön sanoi…
Samat syyt. Ärsyttää kun kaikki ovat jääkiekkoon päin, katsellaan ja kannustetaan muita, kun tosiaan pitäisi kannustaa itseään vaikka siinä jääkiekossa. Mutta eihän näillä ole edes luistimia, 55" televisio löytyy aina kiekkoa katselemaan. Maailma on sekaisin!!!
Ei varmasti jää kaipaamaan. Ihan oikein mietitty, pitäisi kannustaa itseään, ystäviään ja sitä elämäsi tärkeintä lemmikkiä. Ei tuntemattomia urheilussa, jotka vain tekevät rahaa sillä, että toisilla on aikaa katsella.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Miksi nappikuulokkeet hajoavat kaikilla nopeasti?

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu