Miksi musteet maksavat tulostimen verran?

Tulostimissa on hintaa
Tutuilla on yksi tulostin. Tulostinta on mainostettu hyväksi, ja hintakin oli kohdallaan, vain viisikymmentä euroa. Aiempi tulostin meni rikki tarvikekasetteihin, tarvikekasettien asennuksen jälkeen ei ole toiminut sitten edes alkuperäisillä, harmillista heittää kierrätykseen.

Tätä ennen heillä oli monta tulostinta, yhdestä meni tulostuspää rikki, toinen lakkasi tulostamasta — kaikki takuun umpeutumisen jälkeen. Laskin, että tutuilla on ollut erinäisiä tulostimia vuosien aikana satojen eurojen edestä. Mitä sanoo maapallo? Miksi tulostimet tehdään hajoamaan? Miksi mustetta ei riitä edes 25 valokuvaan? Osaisiko valmistaja vastata?

Miksi tulostamisen ilo on kallista? Joku tulee rikkaaksi, että saat tulostaa työhakemuksen. Työtäkään ei ole kaikille, joten työnhakija tulostaa satoja sivuja vuodessa saadakseen töitä. Työn hakeminen on kallista puuhaa, jos haluaa erottua massasta. Kaikki eivät halua toimittaa parhaita hakemuksia täysin tunnottomasti sähköpostilla. Joskus tulevassa työpaikassa kannattaa vierailla ja kysyä olisiko töitä tarjolla. Näillä hinnoilla työnhaku alkaa olla kallista, ellei halua sijoittaa lasertulostimeen.

Kalliita kuvia, tyhjiä sivuja

Niin, milloin viimeksi näit hienon kuvan tulostuvan tulostimen paketissa, vitsi — jopa myyjä on saattanut esimerkkikuvan käteesi ojentaa. Tulee kyllä varsin hienoja kuvia, mutta... kukaan ei kerro sitä, että mustekaseteilla saa maksimissaan noin 25 kuvaa. Näin paljon minä teetin tulostimella pyynnöstä ja sitten loppuikin jo muste. Kävin Verkkokauppa.comin sivuilla ja selvisi, että 50 euron HP-tulostimeen mustekasetit maksavat todella törkeät 30 euroa — täydellistä kiskontaa!

Tuntuu oudolta, että seuraavan 25 valokuvan tulostus maksaa 30 euroa, eli siis yli puolet tulostimen hinnasta. Mutta kun muistelin myyntitapahtumaa, kuvien laatua oikein kehuttiin. Jatkossa on parempi maksaa valokuvaamolle, niin säästyy vaivalta itse, eikä tarvitse maksaa satasia sadan valokuvan tulostuksesta. Kyllä, oli pakko markkinoida tutuille minun tapaa katsella valokuvia, avaan Google Kuvat -palvelusta seuraavan kuvan ja katselen. Toistamiseen ilman mitään tulostuksia.

Joskus minun piti tulostaa takuukuitti Gorenje-liedelle, kävi pienoinen yllätys, muste loppui. Sain hyödyttömältä vaikuttavan lähes tyhjän sivun. Tulostamista piti yrittää uudelleen, kunhan saivat tulostuskasetit kuntoon. Verkkokauppa.com sai taas musteista rahaa, se kun sattuu olemaan lähin elektroniikkakauppa. Ihan sama kyllä mistä näitä ostaa, kaikkialla on identtinen hinta. Mihin ovat kadonneet täytettävät mustepatruunat, ja ennen kaikkea miksi kuluttaja on häviäjä?

Toisaalta olen miettinyt musteen kokonaishintaa. Esimerkiksi HP-kasetissa 301 mustalle värille on vain muutama millilitra mustetta. Kasetti maksaa noin 18 euroa kappaleelta. Mikä on kalliimpaa kuin tämä litrahintaan? Jos litra vodkaa Alkossa on halvempaa kuin litran mustekasetit koskaan, me eletään aidosti aika humoristista aikaa. On halvempaa juoda viinaa, kuin tulostaa työhakemus tai ansioluettelo, työllistymisen edistämiseksi. Miten olisi tuhannen euron voileipä tauolle?

Tulostaminen tänään on rikkaille. Jos olet rikas, niin hienoa. Muilla ei välttämättä ole edes tulostimeen varaa, muisteista nyt mitään puhumattakaan. Mikä muu maksaa yhtä paljon kuin tulostaminen? Ei ainakaan puhelinliittymä, jos on raskas kilpailutuskierros takanapäin. Jopa musiikin kuuntelu on halvempaa parhailla kuulokkeilla. Valitettavasti nykyhinnoilla minua ei voisi vähempää kiinnostaa tutustua tulostamisen maailmaan. Ehkä pärjään sittenkin, jos joudunkin tulostamaan muualla.

Joku vielä kysyy, miksi epäröin tätä maailmaa tutkimalla musteen litrahintoja?

Loppusanat

Tästä varsin uunituoreesta HP-tulostimesta loppui muste alle kolmen kuukauden sisään hankinnasta. Niin musta kuin väri. Lisämuste maksaa selvää rahaa, ja se on yli puolet tulostimen hinnasta, kuule nyt. Miksi joskus on edullisempaa ostaa kokonaan uusi tulostin, kuin kaksi uutta tulostuskasettia? Nyt tulostin on tarjouksessa hintaan 39,90 euroa, niin en näe mitään järkeä ostaa musteita. Musteet kolmen kuukauden vanhaan tulostimeen saa 29,90 eurolla. En vain pysty tätä käsittämään.

Nyt kannattaa melkeinpä miettiä ostaako uuden tulostimen vai uudet värit — hintaero on vain kymmen euroa! Tähän tämä maailma on valitettavasti mennyt. Elämän kysymysten äärellä, ostatko bensaa vai auton, kirjaimellisesti. Onneksi ei olla vielä niin lähellä idiotismia autoissa. Tisaalta, kun jo nyt maailma on näin julma paikka tulostinmarkkinoilla, niin sitä alkaa itsekin miettiä mitä julmuuksia tulee vielä jatkossa kaupan alalle. Malta vielä hetki, kyllä rikkaat keinot keksii rahastamaan sinua.

Hyödynnän tulostamisen mahdollisuutta työpaikalla, mutta viime aikoina olen oppinut kysymään mitä kaikkea kannattaa ylipäätään tulostaa. Monissa verkkokaupoissa kuitit jäävät asiakastilille, ja esimerkiksi Pirkkalan terveyeskeskuksessa potilaspaperit skannataan, mikä vähentää tarvetta omalle tulostimelle. Maailmalla on myös hienoja palveluita, joissa voi säilyttää kaikki valokuvat ilmaiseksi. Näin näitä ei tarvitse tulostaa, vaan voi vilauttaa digitaalisesti suoraan jättitelevisioon.

Jos jotain olen tästäkin oppinut, itse en tulostinta tule ikimaailmassa hankkimaan. On yksinkertaisesti halvempaa maksaa tulostuksesta kirjastolle ja katsella loputtomat valokuvat digitaalisesti.

Nyt väitetään, että tällä keinolla sinäkin voit säästää rahaa, eikä toisaalta mustekaan kuivu.

Kommentit

Nimetön sanoi…
Joo.

Ei normaaliin (vähäiseen, muutama lappu tulostettava silloin tällöin) kannata mitään mustesuihkutulostinta hankkia. Erityisesti halvimmat kuluttajille suunnatut mustesuihkutulostimet ovat enemmän tai vähemmän paskaa, joilla pyritään juuri tarvikkeiden kautta rahastamaan.

Kannattaa hankkia aina lasertulostin, ei kuivu värit ja ole niiden kanssa jatkuvaa temppuilua. Hankintahinta ei kuitenkaan merkittävä siihen nähden, että toimivuus ja luotettavuus huomattavasti parempi, värit ei tosiaan kuivu viikon käyttämättömyyden jälkeen jne.


Siellä kirjastossa on tuskin koskaan ollut yhtäkään kuluttajatason romua tulostimena. Niin pöytäkoneissa, läppäreissä, tulostimissa ja vaikkapa verkkolaitteissa on olemassa erikseen edullisemmat kuluttajaluokan ja arvokkaammat yritystason mallit. Kannattaa ottaa asioista selvää.

Esimerkiksi läppäreistä hankkisin itse käytettynä samaan hintaan parin vuoden ikäisen asiallisen Lenovo Thinkpadin, kuin jonkun Acer Aspiren muoviruoskan Gigantin tarjouslaarista.
Tarvikkeilla rahastetaan ja samalla nappikuulokkeet ovat huonoja. Itse en ole päässyt nappikuulokkeiden kanssa vuotta pidemmälle, ennen kuin toisesta häviää ääni, onneksi takuu on monesti pelastanut ja sain uudet tilalle.

Läppärit ovat minulla ainakin kestäneet, toki yrytiskäyttöön myydään aina parempaa, tosin hintakin sen mukainen.
Niko L. sanoi…
Juurikin tuosta syystä itselläni on mustavalkolasertulostin. Sillä saa tulostettua asiakirjat, mitä tarvitsee, eikä tarvitse pelätä musteiden kuivumista. Väritulostusta aika vähän tarvitsee. Ja valokuvat teetän liikkeessä, turha niitä on ryhtyä itse tulostelemaan.
Samaa mieltä, itselläni ei tulostinta edes ole. Aika vähän nykyään täytyy mitään tulostaa, kun kaikki alkaa olla digitaalista. Aika monilla on monitoimilaite, nimenomaan skannauksen takia, niin myös tutuilla.

Itse en kuitenkaan ole tarvinnut, koska dokumentit voi skannata niinkin, että ottaa puhelimella kuvan ja lähettää vaikka asiakirjaa kaipaavalle yritykselle. Vaikkapa palaute edelliseltä työpaikalta uudelle mahdolliselle työn tarjoajalle.

Kännyköissä alkaa kuitenkin olla ihan hyvä tuo kuvanlaatu.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia