Painonhallinta lähtee ruokakaupasta

Liian paljon limsaa
Suomalaisista osa ovat ylipainoisia ja se ei ole hauskaa. Painonhallinta lähtee kuitenkin mielestäni ruokakaupasta, pelkkä urheilu ei riitä. Tässä merkinnässä kerron miten paljon paremmin voisimme, jos kuluttaisimme eurojamme järkevämmin jokaisessa ruokakaupassa.

Kävin eilen Lidlissä ja sitä oikein huomaa, miten paljon tilaa on varattu kaiken maailman ostoksille. Kuvassa isompikin rivi limsoja, mutta kuvaan ei ole valitettavasti mahtunut toinen rivi sokeroituja mehuja. Maksan 20 euroa kuukadessa vuokranantajalle ja saan vastineeksi rajattomasti vettä. En ole ikinä ymmärtänyt sitäkään, miksi osa ostaa vettä kaupasta, kun Suomessa hanasta tulee maailman puhtainta vettä. Juo, jos et meinaa uskoa faktaa.

Urheilu ei ole tarpeeksi

Vaikka niin yleisesti ajatellaan, urheilu ei ole tarpeeksi painonhallintaan. Kerron miksi. Otetaan esimerkiksi laiska Petteri mukaan. Petteri juo kaksi lasia limsaa, syö hitaasti nauttien Hesburgerin megahampurilaisen ja poistuu Salen kautta jäätelötuutti suussa. Reilussa lasissa limsaa on noin 200 kaloria, megahampurilainen antaa sen sijaan tuhat kaloria ja tuutista poika saa kaloreita reilun limsalasin verran. Yhteensä Petteri saa noin 1 600 kaloria. Vain yhdestä lounaasta.

Mutta sitä en vielä ole kertonut, Petteri tuli Hesburgeriin ja Saleen pyöräillen. Pojalla on ABC:lle hieman matkaa, mutta matkoihin meni yhteensä noin 20 minuuttia. Tänä aikana 15-vuotias Petteri kulutti rauhallisella polkemisellaan vain noin 100 kaloria. Poika saapui kotiin ja istui tietokoneella tai televisiota katsellen loppuillan. Petteri sai enemmän kaloreita kuin kulutti niitä. Jos haluaa laihtua, tai pysyä laihana, liikkuminen ei ole tarpeeksi huomennakaan. Se on kylmä fakta.

Liikunta on hyvä mielenterveydelle ja Google Fitillä jokainen voi nähdä aktiiviteettinsa tarkasti tallennettuna. Se kertoi, että saavuin klubista polkien Tampereelta takaisin kotiin noin 35 minuutissa sunnuntaisena varhaisaamuna aamuneljän tienoilla. Liikenne oli rauhallista, mutta keskivauhti oli noin 20 kilometriä tunnissa. Fitin mukaan kulutin vain 192 kaloria. Jos olisin syönyt ison pizzan tätä ennen, en olisi saanut kulutettua kaiken kyseisellä matkalla. Liikunta ei auta roskaruokaan.

Siksi olen jyrkästi sitä mieltä, että yleisin syy lihavuuteen ei ole niinkään urheilun puuttuminen, vaan enemmänkin väärät valinnat ruokakaupassa ja ulkona syödessä. Ihmiset eivät myöskään tajua Raxiin mentäessä rajattomalle lounaalle, että vieressä istuvan mahalaukku on sinun tapaan nyrkin kokoinen, joten on tyhmää syödä koko tunti erilaisia pizzoja ja muuta sellaista rasvaan upotettua ruokaa. Mielestäni syöminen ei saisi olla harrastuksena kenelläkään. Nyt on vain niin.

Olen itse ollut aina laiha ja nytkin on niin. Moni tukevampi on kysellyt miten tämä on mahdollista. Olen aina sanonut, etten ole koskaan juonut alkoholia, en osta enää limsoja tai mehuja, vältän liha- ja maitotuotteita, liikun päivittäin yli tunnin ja en syö harrastuksena. Toisaalta en myöskään syö ihan heti nälkään, keho tottuu, kun alat syödä vähemmän. Aamulla kolme lasia vettä vatsaan tekee varsin kylläiseksi. Syön nykyään todella maltillisesti ja säästän rahaa Lidlissä.

Nyt on pakko kertoa ne syyt mistä yleensä lihavuus johtuu. Ja ne syyt ovat alla.

Televisiota ja roskaruokaa

Elämäntyyli on suunniteltu. Oletko miettinyt, miksi töissä niin moni syö valmisruokaa? Tai oletko miettinyt miksi kahdeksantuntisen rankan työpäivän perään ei enää jaksa tehdä muuta kuin samaa mikroruokaa? Kiireen keskellä meistä on tullut mikrokansaa, kaiken on saatava heti, odottaessa. Ei enää jakseta odottaa 3G-verkossa leffan latausta, eikä varsinkaan jakseta pyöriä lieden ääressä puolta tuntia. Vitsi, rankan hyvin maksetun työpäivän jälkeen saatamme ostaa pizzan kotiin kannettuna, koska se on niin helppoa, mutta sitten ei olekaan enää aikaa lähteä ulos kaloreita kuluttamaan.

Olisi siivousta, astioiden pesua, pesukoneen ääressä tamppaamista ja kenties lapsien hoitoa aina omakotitalon ylläpidosta television katseluun - koska 24 tulee nyt. Arki on kiireinen ja ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä että pizza tulee kotiin ja ostoskassi tuodaan ovelle.

Vaihtoehtoja ei ole. Viimeksi panin merkille Lidlissä loputtomat sokeroidun limsan ja mehujen olemassaolon. Niitä oli kaikkialla ja tätäkö laitamme ostoskoriin? Limsassa, mehussa, ja niin hienossa kaljassa on liian paljon sokeria ja mihin se sokeri ihmisessä tarttuu? Kuusi olutta viikonloppuun vastaa 120 sokeripalaa. Meille myydään sokeria enemmän kuin tarvitsemme ja väittääkö joku muuta, että lihominen ei johdu kauppareissusta ja muista ostokäyttäytymisistä? Hitsi, jopa mäkkärissä ei ole mitään terveellistä, hampurilaista, ranskalaisia, kananuggeteja ja lisää erilaisia hampurilaisia.

Ihmisille syötetään roskaruokaa taukoamatta, bileiden jälkeen huomasin, kun kymmenet ihmiset jonottivat kioskeista rasvaisia ranskalaisia aivan Tampereen keskustassa. Mitään tämän parempaa ruokaa ei kioskeissa ollut, mutta minulla oli - säilytin omenan eiliseltä.

Televisio ja roskaruoka kulkevat käsi kädessä. Nyt väitetään, että televisio ja roskaruoka ovat kavereita. Puhun kokemuksesta, sillä vuosia sitten istuin itsekin kotonani tietokoneella tai televisiolla Netflixiä katsellen ja kadun sitä kovasti. Lidlistä oli kivaa hankkia sipsejä ja limsaa, koska emmehän katsele leffateatterissakaan leffaa ilman poppareita? Painoin silloin hieman yli 95 kiloa, mutta tajusin lopettaa. Aloin miettiä, kun joskus aloitin 24:n parissa aamulla ja lopetin illalla, mutten saanut mitään aikaiseksi. Nyt liikun ulkona päivittäin, kehitän itseäni ja sinustakin voi tulla näin paljon parempi ihminen plus koti pysyy siistimpänä, kun jaksaa jotain sohvalla makoilua suurempaa.

Nykyään painan 80 kiloa ja mahaa ei ole ollenkaan. Aion pysyä tässä syömällä enemmän vihanneksia, juomalla vettä ja tukemalla vegaanisempaa ruokavaliota. Siitäkin huolimatta, että kaupassa itseään tyrkyttävät liha-, kala- ja maitopaketit sekä hillomunkit jatkuvasti päivittäin.

En halua ulos, koska CS. Moni keksii tekosyitä, aina urheilun katsomisesta pelaamiseen ulos lähtemisen sijasta, mutta totuus on että urheilun katsominen ei kuluta kaloreita lainkaan ja pelaaminen ei ainakaan enemmän. Pelaaminen ja urheilun katselu aiheuttaa television tavoin roskaruoan kuluttamista, koska kuka nyt haluaisi liedellä olla tunnin ajan, koska aika on pelaamisesta tai urheilun katsomisesta pois. Klassisuus alkaa tästä, tälläkin hetkellä joku ostaa mikroaaltouunin, mutta ostakoon. Meidät on ohjelmoitu ja minä olen sitä vastaan elämällä ilman mikroa.

Yläasteella olin itsekin aktiivinen pelaaja ja CS oli tosiaan ihan mukava peli. Pelissä oli aina pelikavereita ja jotain kivaa, mutta sitten tajusin että elämä on paljon muuta. Jos eläisin lapsuuden edelleen, en tuhlaisi aikaani pelaamiseen yhtä paljon kuin tuhlasin silloin.

Olen läski, sellaiseksi jään. Hauskin syy miksi ihmiset eivät etene, edustaa ohjelmoituja normeja, meidät on opetettu olemaan negatiivisia. Ihmiset eivät saavuta tavoitetta niin kauan, kuin kurjat ajatukset valtaavat maailmaamme. Ajatukset, joiden mukaan lisäkilot eivät lähde koskaan pois, huono palvelu ei koskaan parane ja internetin toimivuus ei vaihtamalla tule vakaammaksi. Tekosyitä, tekosyitä ja hallitusta syytetään kun vie viimeisetkin eurot taskusta! Minä olen oppinut sen, että asiat eivät valittamalla parane, ja omaa elämää täytyy parantaa itse. Toistan, painonhallinta alkaa kaikilla ihmisillä ruokakaupasta. Ei uudenvuoden lupauksista ensi vuonna, vaan tällä sekunnilla.

Tekosyitä tulee olemaan aina, mikään ei muutu ainakaan positiivisempaan suuntaan, jos sokeasti uskoo näihin ja terroristeihin. Lääkärin ei tarvitse tuntiakaan sinua kuunnella, että antaa lääkkeitä mielen ongelmiin, mutta sinä olet tarpeeksi irtaantumaan niistä omin avuin. Kokeile itse.

Loppusanat

Tämän päivän Suomessa on paljon köyhiä. Tämän päivän maailmassa on paljon lihavia, mutta asioiden ei tarvitse olla niin. Jos muistat, että mahalaukku on vain nyrkin kokoinen, lakkaat tunkemasta sinne enempiä kuin mahtuu. Lapsikin tietää, että kulhosta vesi valuu yli, jos sitä kaataa sinne liikaa, näin syntyy myös ylipaino. Yläasteella söin hyvää kouluruokaa, vaikka jotkut koulustani ovatkin sitä joskus haukkuneet. Miksi ei, kaupasta sai karkkeja, ja voi olla siististi kiva.

Jos saisin syödä yhden kouluruoan päivässä edelleen, söisin sitä mielelläni, ja toivoisin että moni muukin yläastetta käyvistä. Ilmainen koulutus ja vieläkin parempi ilmainen lounas on jotain, mitä meillä ei ole oikeutta viedä lapsiltamme. Hyvä liikunta opitaan myös siellä ja sitä kannattaa jatkaa näin aikuisenakin. Mitä sinä teet tänään painonhallintaan? Aiotko istua Netflixissä tai television luona läpi päivän, vai aiotko tutustua luontoon Taaporinvuorella? Mieti vielä, kaunis hetki.

Vaikka ruokakauppa yrittää syöttää roskaruokaa yhtä paljon kuin elektroniikkakauppa mikroaaltouuneja, sinun ei tarvitse kävellä massan mukana. Ole erilainen. Luovuin televisiosta pari vuotta sitten, radiosta viisi vuotta sitten ja mikroaaltouunista noin kaksi kuukautta sitten - mutta jos jotain voisin sanoa - niin en ole jäänyt mitään kaipaamaan. Liedellä teen maistuvia ruokia, enkä alistu mikron säteilylle, toisaalta ruoka on sekä maistuvaa että täysin lämmintä!

Mutta jos jotain haluaisin toivoa sinulta, niin toivon että seuraavan kerran kun lähdet bussilla, autolla, jalan tai pyörällä ruokakauppaan, teet parempia valintoja sekä sinulle, eläimille että ympäristölle.

Kiitos.

Kommentit

 1. Tämä on hyvä kirjoitus. Itsekin aikanaan laihdutin 15 kg vain vähentämällä syömistä.

  Se on monelle paha juttu tuo, että mässäilyä pidetään nautinnon lähteenä - hetkeksi kauemmas elämän ikävistä asioista. Sitten ollaankin aina laihiksella ja urheilusuoritusten jälkeen "palkitaan" itsensä berliinin munkilla ja kokiksella.

  Alkoholi on sokerin lisäksi toinen turha asia, jota ihmiskeho ei tarvitse. Mikäli alkoholia ei siis käytä ja ylipainoa löytyy, on kyse vääränlaisista ruokailutottumuksista. Valitettavasti monen ylipainoisen henkilön ylipainon taustalta löytyy kuitenkin kumpikin seikka - runsas viikottainen alkoholin sekä useiden rasva- ja sokeripitoisten tuotteiden käyttö. Mahdollisesti myös masennuslääkkeiden käyttöä, jotka lisäävät ruokahalua ja siten synnyttävät ylipainoa.

  Poppareiden "pakollisuudesta" leffateatterissa kuin ylipäätään alkoholin käyttöön ja muuhunkin mässäilyyn vaikuttaa, varsinkin nuoremmilla ihmisillä, suuret massapaineet. On tehtävä niin kuin aina ja kaikki muutkin.

  Jotkut taas eivät haluakaan laihtua, vaan maksattavat aikanaan tuki- ja liikuntaelin sekä sydän- ja verisuonitautinsa yhteiskunnan eli sinun ja minun veroeuroilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palauttesta, mukava kuulla, että viesti on mielenkiintoinen.

   Erilaisuutta pitää olla, itse en ainakaan kulje massojen mukaan, mutta se valitettavasti rokottaa kaverisuhteita. Moni ei uskalla olla erilainen siksi, koska ei halua vaikuttaa muista outoukselta. Sen firmatkin tietävät, että kun jotain tuotetta mainostetaan paljon, moni ajattelee sen olevan hyvä valinta tai osa elämää.

   Alkoholia ja tupakkaa en itse käytä lainkaan. Vuodessa juon ehkä lasillisen siideriä, tai toisen, mutten koskaan humalaan asti. Humalassa olin kerran ja sekin oli liikaa, koska se hetki ei ollut parasta maailmassa, herätä aamulla niin että väsymys on kova ja kaikki tuntuu oudolta. Alkoholi toisaalta koukuttaa ja on yksi masennuksen lähteistä.

   Itse syön leffateatterissa yleensä porkkanaa ja juon vettä, vaikutan hieman oudolta, kyllä - mutta olen oppinut sen että mitä muut ajattelevat minusta - ei ole minun käsissä. Teen niin tai näin, aina on joku, joka siitä ei tykkää. Mutta on silti hauska olla erilainen ja hienoa, kun sinäkin ymmärrät sen!

   Tiettyyn pisteeseen saakka muiden auttaminen verojen kautta on hyvä juttu, että lapsilla on koulutus ja kouluruokaa, että vanhuksilla on ansaittua toimintaa eläkepäivien ratoksi, että kaikki saavat hoitoa. Se on kuitenkin totta, jos on itse elämänsä pilannut, täytyisi siitä itse myös maksaa - ainakin suurimman osan kuluista.

   Kiva kun kommentoit. Juttu varmasti herättää ajatuksia.

   Poista
  2. Tottakai mainonta kohdistuu aina massoihin, ryhmään, missä on suurin potentiaali. Jos jollain tuotteella tai palvelulla ei ole riittävästi kysyntää, ei sitä kannata myöskään kaupallisessa mielessä järjestää.

   Onko porkkanan syönti leffateatterissa jokin vitsi? :D Itse syön mikrossa lämmitettyjä eineksiäkin, mutta juju on siinä, että vain tarpeeseen. Turhaa syöntiä eli mässäilyä en harrasta ja näin paino pysyy kurissa. Vesi tai sokeria sisältämätön mehu on paras janojuoma. Päivittäiset pullat ja keksit lopetin vuosia sitten, suklaata tulee vain jouluna ja joinain merkkipäivinä. Ei tässäkään tarvitse mennä mihinkään äärimmäisyyksiin - vaikka erilaisuuden tavoittelun nimissä.


   Alkoholin käyttöön, mitä olet myös vanhemmissa postauksissasi käsitellyt, liittyy tietysti vahva sosiaalinen paine. Ellei sitä käytä, on piirit usein pienemmät ja se on vain hyväksyttävä. En ainakaan itse näe syytä seurata minkään massaidiotismin perässä sen takia, että "kuuluisin joukkoon" ja saisin sitä kautta hyväksyntää.


   Kommentointi blogiisi on muuten aika hankalaa, kun saat useita kertoja valita kaupan julkisivuja, katukylttejä ja autoteitä, jotta kommentin saa menemään läpi. Siihen pystyy varmaan asetuksista vaikuttamaan?

   Poista
  3. Kyllä, juuri niin, poikkeuksia saa tehdä. Joskus muutaman limsan voi juoda, jos ei saa vettä, kuten heseissä ja mäkkäreissä. Suklaata itse syön vain harvoin, sellainen herkku myös, että loppuu nopeasti ja maksaa paljon - etenkin jos kunnollista.

   Tämä blogi on itse asiassa Googlen tarjoama ja ovat aika tarkkoja roskapostista, itse en ainakaan joudu sitä tehtävää tekemään kommentoidakseni. Luulen, ettei tarvitse tehdä muidenkaan, jos on kirjautunut Googlen tilille. Googlen tili on itse asiassa myös ilmainen, joten halutessaan sen voi tehdä. Niin voi kommentoida nopeammin muissakin Blogger-blogeissa. Joskus muinoin näissä blogeissa piti vain klikata "En ole robotti", mutta se ei varmaan ollut kovin tehokas, jos tuolla toisella korvattiin. Asetuksista ei saa pois.

   Poista

Lähetä kommentti

Herättikö keskustelu ajatuksia? Kommentoi lisää alle