Tulevaisuuden Tampere, ratikkaa ja kauppoja?

Tampereelle yksi DNA lisää
Saavuin mukavasti Paunun paikallisbussissa Tampereelle sinne, mistä kaikki puhuvat juuri nyt melko kovaan ääneen, Ratinan uusi kauppakeskus nimittäin. Ihmettelin asiaa jo aikoinaan ennen rakentamista. Kuka edes rakentaa uusia kauppakeskuksia kauppakeskusten viereen Suomessa?

On täysin järjetöntä rakentaa lisää kauppoja maahan, jossa vaikka työttömät, eläkeläiset, köyhät, lapsiperheet joutuvat valitsemaan ruokakaupassa savulohen sijasta jotain paljon halvempaa. Jotain, mihin heillä on varaa. Joka tuutista meille syötetään uusia kenkiä, uusia vaatteita, uusia matkapuhelimia, uusia trendejä. Kaikki on joskus uutta, kunnes mainos toisin sanoo.

Omalla kohdallani olen joutunut pettymään syvästi. Asioin usein keskustassa, vaikkapa viattomassa Pyynikin uimahallissa. Nimestään huolimatta se sijaitsee Amurissa. Työmaiden takia matkani sinne on pidentynyt, eikä ole kovin mieluisaa tuoda uimahalliin ystäviä muualta, koska en tunne olevani täysin  vakuuttunut siitä, mitä minun pitäisi heille esitellä. Loputtomia työmaita, kauppakeskuksia kaaoksen keskellä ja ennen muuta täysin autioitunut Hämeenkatu. Emmekä ole Tšernobylissä.

Onko tulevaisuuden Tampere vain ratikkayhteyksiä valtaviin kauppakeskuksiin?

Kauppa on koulua lähempänä

Elämme aidosti sellaisessa maailmassa, jossa ruokakauppa, urheilukauppa, vaateliike, terassibaari, kahvila, kauppakeskus tai muu olevinaan halpaa onnea myyvä liike on lähempänä kuin koulu, kirjasto tai vaikka uimahalli! On sinunkin puuttuvan ajan kannalta viisaampaa lähteä bussilla ilman vaihtoja seuraavaan rahastukseen uudessa kauppakeskuksessa kuin löytää itsensä kirjastosta lukemassa kirjoja siitä kuinka sijoittaa nämä rahat rahastoon, siellä raha muhii keskimäärin paremmalla tuotolla.

On aika järjetöntä, että meillä Tampereella ostosmahdollisuudet syrjäyttävät koulutusmahdollisuudet. Mietin, millainen tilanne on Suomessa muuten tai edes Amerikassa? Millainen maa on sellainen, jossa vain shoppaillaan rahalla, jota saa niin helposti pankeilta, kauppiailta tai kavereilta lainaksi. Millainen maa panostaa rahan kulutukseen tavaraan sen sijaan, että tämä raha menisi koulutuksen ylläpitoon? Onko tulevaisuuden Tampere sitä, että keskustaan kyllä pääsee, mutta lompakko on jo laihtunut.

On aivan totta, että kaupan suunnitteleminen, rakentaminen ja ylläpitäminen työllistää. Henkilöiden työvuosia tulee aukeamisen jälkeenkin, mutta myös koulujen, lukioiden ja yliopistojen rakentaminen voisi työllistää näitä samoja ihmisiä, myös aukioloaikana. Minimalismi on ratkaisu. Minun ei tarvitse kuluttaa Ratinassa trendeihin, sillä voin tukea taloutta ostamalla palveluita, matka Ouluun voisi olla sellainen jopa sinullekin. Maksat veroja junalipuista, ruoasta, hotellista ja muusta vastaavasta.

Silloin saat hyviä matkakokemuksia. Millaisia kokemuksia kukaan on saanut joskus Ratinan kaltaisista kauppakeskuksista? Hieno ostotapahtuma paitsi laihentaa tilin saldoa, se voi myös aiheuttaa paineita työssä, milloin viimeksi sinä tai tuttusi olisi halunnut viikonloppuvuoroja — useampaa putkeen? Moni pettyy silloin, kun valitaan joku toinen. Joitakin ihmisiä harmittaa lisätulojen menetys. Talous on niin tiukilla, ettei ihmisillä ole varaa sairastaa, koska työstä pois oleminen vähentää tilipussista.

Sairastelusta puheen ollen Ratinan kauppakeskus on täysin turha. Siellä et voi parantua mistään. On naurettavaa, että tamperelaisten ja kehyskunnissa asuvien matkat kauppakeskuksiin vain lyhenevät samaan aikaan kun matkat neuvoloihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin pitenevät. Pirkkalassa eräs jono odottaa puoli vuotta hammaslääkärille. Kauppakeskukseen pääsee heti. Onko tässä maassa jotain vialla, jos meillä ei ole varaa sairastaa, mutta meillä on varaa tuhlata rahaa ja luottokortilla lisää.

Humaani päättäjämme panostaisi pirkanmaalaisten jatkuvaan hyvinvointiin, eikä se ainakaan mistään Ratinan kauppakeskuksesta löydy, pitkäjänteisellä onnella joka kestää. Sen sijaan joku tamperelainen, lempääläläinen tai ylöjärveläinen voisi ilahtua siitä että hammaslääkäri ottaa hetiä vastaan heti aikaan katsomatta eikä vasta komean vuoden päästä. Hampaidemme hyvinvointi tuo pysyvää onnea, vaikka hieman maksaakin. Sanokaa mitä sanotte, mutta mielestäni näin ei tilanne voi jatkua pitkään.

Ratikka ratkaisee? Vai ratkaiseeko

Onko ratkaisu kaikkiin tamperelaisiin ongelmiin vain lisää ratikkaa? Rakennetaan sitä Hervannasta ainakin Pyynikintorille ja tämän lopuksi Lielahteen sekä Lentävänniemeen. Meidän kunta nimeltä Pirkkala haluaa varmuudella ratikkaan ihan kuin Paunun busseissa ei olisi jo nyt tarpeeksi tilaa istua. Tulevaisuuden ratikalla pääsee nopeasti vähin valoin shoppailemaan  tai kenties pienellä kävelyllä kunnalliseen hammashoitolaan. Ratikan järjetön nopeus ei kuitenkaan lyhennä jonoja sinne.

Ratikka on tamperelainen tulevaisuus epäonneen. Tampere huokuu tunneleista, kauppakeskuksista ja lukemattomista ruokakaupoista samaan aikaan kun terveyskeskuksia vähennetään, ja isot odotusajat lääkäreille ovat vain pidentyneet. Pankki tekee shoppailun mahdolliseksi, mutta kaupunkimme ei anna pienintäkään mahdollisuutta sairastaa vuodeosastolla. Ainakin täällä Pirkkalassa sellainen on täynnä. Hyvin sairaita ihmisiä lähetetään suosiolla kotiin  koska meillä ei ole nyt valitettavasti tilaa.

Tilaa on ruhtinaallisesti vain Koskikeskuksessa ja uudessa Ratinassa. Käytetään se hyväksi, vuoteita sinne. Vuosia sitten Lempäälän kunta sai oman kauppakeskuksen, Ideaparkin, ja se oli mahtavaa. Se kiinnosti ihmisiä eri paikoista. Käy siellä nyt ja hädin tuskin huomaat ketään. Ihmiset ovat kadonneet. Köyhiä ihmisiä, joilta hallitus vie leivänkin pöydästä, ei kiinnosta shoppailla. Se raha menee kalaan, eikä sitäkään saa aina, jos sopiva alennustarra sattuu vielä puuttumaan S-ryhmän hyllystä.

Kävin tänään Koskikeskuksessa. Kokonainen kauppakeskus loisti rennolla tyhjyydellään. Muistan vielä tilanteen viime vuodelta aika hyvin, ei silloin ollut mitään Ratinan kauppaa auki. Ihmisiä oli koskarissa tarpeeksi. Nyt porukka jakaantuu ja millä järjellä tarvitaan näin lyhyelle välimatkalle kahta Elisan ja DNA:n kauppaa? Montako kauppaa on Elisalla pelkästään Tampereen keskustassa, kolme? DNA:lla, kolme? Tarvitaanko vielä neljäs kummallekin, kyllä puheliittymiä ostetaan nykyään joka päivä.

Kun minä olin 17-vuotias, poljin Peltolammilta ihanaan keskustaan Tampereelle pyörällä. Ihmisiä oli paljon, ja Hämeenkatu voi tuolloin todella hyvin. Nyt kun minä olen 27-vuotias, Hämeenkadulla on ihmisistä pulaa aikana, jona tänne hädin tuskin mahtuu bussien ja työmaiden sekaan. Ymmärrän sen, että jokainen kaupunki kehittyy ja että siihen satsataan, mutta satsataanko meidän kustannuksella? Sinä ja minä joudumme kärsimään siitä, että autolla ei pääse kätevästi kalliiseen Stockmanniin.

Bussikuski joutuu suremaan sitä, että linja on jälleen myöhässä, ja äidit odottavat. Mummot kärsivät dementian kanssa siitä, mistä tällä kertaa suosikkilinja sattuu menemään poikkeusreitillään? Jos tästä ongelmasta kärsii myös yläastetta käyvä teini, ei ainakaan mummoilla, saati veteraaneilla ole yhtään helpompaa tamperelaisessa paikassa täynnä uusia kauppakeskuksia, ratikkakiskoja, työmaita vailla mitään järkevää, joka on kaikkein kauimpana meistä. Sitä haukutaan tänäänkin metsäksi.

Loppusanat

Olen muuttanut Tampereelta vuoden 2011 taitteessa sillä osasin tämän aavistaa. Meidän äänestämät poliitikot ja muut virkamiehet eivät aja meidän etua. He ajavat eduskunnan tahtoa ja se on kiinni siitä, että sinäkin pääset tulevaisuudessa ratikalla kuluttamaan velaksi haettua rahaa tavaraan, jota et edes tarvitse. Hanki ihmeessä apulainaa, viittä luottokorttia ja vielä henkilökohtaista shoppailuneuvojaa, niin valikoima kasvaa äkkiä silmissä! Muista kuitenkin, etten ole siitä sitten itse vastuussa!

Ratinan kauppakeskuksen rakentaminen vastaavan viereen ei ole vain ihmeellistä vaan idioottimaista. Mielestäni vakiasiakkaat ovat nyt siirtyneet uudempaan paikkaan kuluttamaan hienoja tuoreuttaan hohtavia lattioita. Samalla tässä Ratinassa on muutakin hyvää, Lidl ja Supermarket on tullut saataville, vastaavasti viereisen kauppakeskuksen M-market saattaa lopettaa lähitulevaisuudessa. Jopa hieno Koskikeskus voi kaatua. Ruokaa ostamaan tullut asiakas menee sinne, missä on edullisinta.

Nyt on Lidlissä. Tällainen asiakas tekee sitten muutkin ostokset kyseisessä kauppakeskuksessa. Kuka rakentaa kauppakeskuksia vierekkäin Tampereella? Ymmärtäisin vielä kirjaston rakentamisen suuren koulun yhteyteen. Asutko vielä täällä Tampereella? Parasta olisi. Vuoden 2021 aikana pääset ratikalla kuluttamaan raiteita ja sitten vielä rahaa Ratinan kaltaisissa kauppakeskuksissa. Jos kuitenkin päätät sairastua, muista mitä kerroin, vuodeosasto on täynnä ja jonot eivät lopu nykymenolla koskaan.

Mielestäni tätä kaupunkia nimeltä Tampere pitäisi mainostaa heille, joilla on paljon rahaa, jotka ovat shoppailuhulluja, jotka eivät sairasta koskaan, ja joilla on ehkä varaa yksityisiin lääkäreihin.

Meille muille hauskaa jonotusta hammaslääkäreille ja toivottavasti emme joudu arjen vuodeosastolle! Ratikka ei ole nimittäin vielä valmis, jonot eivät lyhene, mutta hei pääsee ainakin shoppailemaan.

Varaa kuitenkin hieman aikaa, erityisesti autollisena, keskustassa menee nykyään kolme tuntia.

Mitä kaikkea muuta sinä tekisit tänään kolme tuntia enemmän?

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Seitsemän asiaa joihin minimalisti kompastuu

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Kuinka päädymme narsistin verkkoon

En käytä WhatsAppia ja se on normaalia