Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Olin 90-luvun lapsi, oletko sinä? Tarkemmin miettien emme ole enää lapsia, vaan 90-luvun lastenne ikä tänään voisi olla vaikkapa 28 vuotta. Ennen oli joka tapauksessa kaikki paremmin. Saimme käyttää kunnollista lankapuhelinta ja toisaalta meillä ei ollut tiedon valtatietä — internetiä. Lapsuudessani en vaatinut, enkä osannut ajatella Facebookeja, tai edes sitä Ethernet-piuhaa. Elelin ilman tietokoneitani, älypuhelimia tai Deezeriä. Ajatella, että nykyisin voisin kuunnella Spotifystasi yli 73 miljoonaa rallia.

Saimme kävellä metsäisessä lähiluonnossa törmäämättä kovin häiritsevään Facebook-ilmoitukseen. Saimme nukkua pitkäänkin ilman värisevää noin viiden tuuman Apple-puhelinta yöpöydällä. Saimme sovittua niin monet asiat ilman Facebook-yksityisviestejä. Jotenkin elämä maistui silloinkin, kun netti loisti poissaolollaan ja Twitterin sijasta iloista sanomaa toivat lähinnä paikalliset linnut. Kuunnellessa raiteita liikuin sähköjunalla mummolaan samalla, kun konduktööri tarjosi suussa sulavaa jäätelöäni.

Näiden muistelu aiheuttaa sen, että haluan ehdottomasti takaisin 90-luvulle. Tuo oli ihmisen parasta aikaa. Nykyajan jonne ei niin tiedä, ja yhä enemmän nähdään näitä tilanteita, joissa tänään syntyneillä lapsilla ei ole enää edes yksityisyyttäsi. Synnytyskuvia jaetaan jopa sadoille, kenties tuhansille silmille, aikajanalla. Onni oli syntyä 90-luvulla, jolloin ei ollut hienoa nykytekniikkaa meidän äideillä tai iseillä. Yksityisyyttä pitää arvostaa tässä, mutta pienimuotoinen blogiharrastuneisuus ei tietenkään haittaa.

Kävelimme luonnossa näkemättä Apple Watchia ohikulkijoiden ranteessa. Pornhubia ei ollut tuolloin saatavilla kaikkialla, mutta nykyään et voisi löytää Suomesta paikkaa ilman 4G-yhteyttä nettipornoon. Älypuhelin toimii joka paikassa, ja ihmiset jäävät koukkuun omaan kivaansa. Ennen 00-luvulla sai olla todellinen mestari, jos pääsi peruspuhelimella internetiini. Lapsena elin itsekin jännää elämääni, enkä miettinyt elektroniikan poissaoloa pätkääkään. Minusta tuntuu, että haluan takaisin hienoon aikaasi.
Syypää kaikkeen tähän on enemmän käytännöllinen kuin ideologinen: haluan vapauttaa aikaa. Aiemmissa puhelimissa sovelluksia oli paljon ja älypuhelimessa on mennyt päivittäin tuntejakin. Enää en juuri käytä.
Hienoa, vai mitä? Koen, että sovellusten orja en halua olla. En myöskään halua omistaa älypuhelinta. Puhelin on minulle vain työkaluni: soitan, laitan viestin, katson aikataulut tai kuuntelen musiikkia.

Haluaisitko tietää miten älypuhelimesta saa peruspuhelimen hetkessä? Jatka ihmeessä lukemista.

90-luvulla kasvaneet tietänevät, jonnet eivät ymmärrä

Jos sinäkin haluat takaisin 90-luvullle, en pyydä sinua luopumaan kaikesta, internetistä varsinkaan. Internet on nimittäin hieno keksintö. En voisi elää ilman laajakaistayhteyttäni. Verkossa on niin moni arkinen asia, että ilman sitä ei nykyään pärjää. Pärjään hyvin ilman gigabitin laajakaistaa kotonani, ja mukaan riittää 1M-mobiilikaistasi. Internetissä olivat nykyään lähes kaikki ja se on helpottanut myös minun elämääni. Nopean internetisi avulla sinä luet juuri tällaista blogijuttuani Bloggerista tänään.

Olen luopunut päivän internetissäni kirjaimellisesti kaikesta. Enkä enää tee täällä mitään, josta ei ole minulle hyötyä. Jos se blogaaminen ei olisi järkevää, en luultavasti tekisi asiaa. Tänään se blogaaminen auttaisi minua. Tuo on paikka avautua, luoda aiheita ja samalla pidän yhteisöjä yllä. On mukavaa saada kommenttejasi aiheista, jotka kiinnostaisivat, muitakin kuin minua. Peruuttaminen on mahtava juttu, olitpa sitten autossasi, pyörällä tai liikkeellä — myös tietokoneella ja tuoreella Galaxy-puhelimella.

Lakkasit lukemasta uutisiasi vuosia sitten, en katsele YouTubesta sitä mitä enemmistö katselee, sillä mielestäni hauskat kotivideosi, Venäjän autokolarivideonne, tai muutkaan vastaavat eivät auta minua kehittymään. Tämän sijaan videot aiheista tiede, englannin kieli, itsensä kehittäminen auttavat minua monella tapaa. Voisin kehittyä nyt ihmisenä tästä. Juuri tähän sinunkin tulisi pyrkiä elämässäsi. Minua ei useasti kiinnosta kaupallinen urheilusi, sillä tavallisesti tykkäisit urheilla ihan itse jokainen päivä.

Tällaisen puhelimen omistin aikoinaan

Et myöskään tilaa Netflxiä, joka monilta tuntui löytyvän. Netflixissäsi on muutama hyvä leffa ja sarja, joita mielelläni katsoisin. Enkä useinkaan halua palvelua tilata, koska kerran sisällä, aina sisällä. Tästä syystä minun piti poistaa Facebook-tilini. Haluaisin konkreettisia muutoksia elämääni, ja Facebook oli esteenä matkalla huomiseen. Viime kesänä harmitti, että lyhyt aika kului aikajanoilla, Taaporinvuoren sijasta. Tänä keväänä kävin järvieni luona lähimetsässä — eikä ole todellakaan enää viimeinen kerta.

Juuri tästä olen unelmoinut todella pitkään. Miksi käydä paikassa X, ottaakseen vain hetkisen selfienä tai kuvana, laittaakseen sen DNA:n verkon kautta muiden nähtäväksi. Mielestäni kokemuksemme ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä pidä jakaa muille, paitsi jos kysellään erikseen kahvihetken keskelläsi. Tuntuu, että suhteeni lähimpään metsään olisi lähentynyt näinä hetkinä kun suhteeni älypuhelimeeni olisi romahtanut samaan aikaan. Vietin eilen kaksi tuntia metsässä varsin heikon internetin varassa.

Kaitajärvi on järvi keskellä ei mitään. DNA palkitsi ahkeraa ulkoilijaa: EDGE-tasoisella netillä. Välillä huomasin, että luuriini hetkittäin vieraili 3G tai 4G. Ehkä tämä alue kuuluu tuohon yhteen prosenttiin, missä parempaa verkkoa ei ollut saatavilla. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka vähällä pärjäsi. Vuosi sitten Facebookin aikakaudella olisin hermostunut siitä, että netti oli hidas. Nyt toivoin, ettei sitä 4G:tä tulisi tänne enää koskaan. Vaikka musiikki lakkasi soimasta, linnunlaulu jatkui onneksi taidolla eteenpäin.

Kuinka olisi tyhmä älypuhelin? Sovelluksiani vain 20?

Olen kirjoittanut aiemmin Androidin siistimisestä — sen voi siistiä kahdella tavalla. Poistat käytöstä sovelluksia tai investoi peruspuhelimeen. Enkä nyt tarkoita, että sinun on palattava peruspuhelimeen heti maksamalla lähimmälle kassalle 49 euroa. Voit tehdä sen toisella tavalla. Siistimällä Androidin. Ja voit tehdä sen nyt. Kerron miten. Jokainen voi tehdä omasta älypuhelimestaan peruspuhelimen omien tarpeiden mukaan. Neuvon tässä jutussa omalla kokemuksella J5 2016 -älypuhelimesta Samsungilta.

Jos et halua palata peruspuhelimeen, voi aina tehdä nykyisestä puhelimestasi sellaisen. Helpointa se on silloin, kun tiedät miten Androidisi toimii. Android on suunniteltu siten, että olet koukussa kivaan. Kaikki ilmoitukset, värinät, valot, merkit ja 4G:t ovat yhdellä asialla — saada sinut koukkuun. On toki olemassa varsin monia ihmisiä, jotka kuulevat tällaisia ääniä vaikka todellisuudessa puhelimessasi ei ole mitään uutta, ja nyt puhumme ihan oikeasta ongelmasta. Ongelmasta, minkä tunnen niin hyvin.

Tarkistamme luurejamme, vaikka edellisestä katsauksesta on vain minuutteja. En tee niin ja tässä on kaikki mitä jo tein: käy valikot läpi. Käy jokainen ohjelmavalikko läpi. Poistat kaikki äänet sekä värinät, ilmoitukset ja häiritsevät tiedotteet uusista asioista. Jätät vain olennaisen — ääni operaattoriesi kautta soitettaville puheluille ja ääni lähetetyille viesteille. Unohda kaikki ilmoitukset sähköpostista, voit aina tarkistaa sähköpostisi kotisohvalla menettämättä juuri mitään. Saaja voinee iloisesti odottaa hieman.

Työn iloa selkeään Windowsiin

Jos voimme odottaa pikakirjeen toimitusta Postin kautta arkipäivän, mikä pakottaa siitä reagoimaan sähköpostiin jo samalla sekunnilla, kun sellainen saapuu matkapuhelimeesi kovaa eräretkellä? Poista nämä ilmoitukset (tai koko sähköposti) ja nauti hiljaisuudestasi. Jos käytät sosiaalista mediaa, poistat kaikki sovellukset puhelimesta, mikäli et ole perillä tilistä luopumisesta. Kysyt itseltäsi, mitä menetät, jos et jaa nykyhetkiäsi — samalla sekunnilla? Suuttuisiko joku, jos jaat hetken vasta tietokoneeltasi?

Toinen asiani: sovellukset. Tarvitseeko todella YouTuben, Driven, Mapsin tai muun vastaavan, mikäli voisit avata sellaisen samalla sekunnilla käyttäen verkkoselainta? Poista turhat sovellukset käytöstä ja puhelimesi raikastuu. Tämä ekstraklikki jo YouTubeen voi olla elämäsi suurin pelastus. Pelastus, jossa YouTuben sijasta katselet nuoria jalkapallokentällä, pelaamassa tulevaisuuden unelmaa. Jos et päässyt YouTubeen helposti valikosta, et ehkä jaksa mennä selaimen kautta sinne, ja tämä vasta hyvää onkin.

Huomaa nopeasti sen, että ilman pärjäilet ja näitä YouTube-hetkiä voi olla tarpeeksi jo kotona. Miksi lähteä ulos käyttämään älypuhelimia. Minusta tuntuu, että älypuhelin on muuttanut meitä ja maatani. Vaikka puhut oikeille ihmisille oikeassa elämässä, puhelin voi pilata tämänkin kokemuksen. Älykapula syö keskustelun uskottavuutta vaikeuttaen kommunikointia. Mieti olevasi läsnä ilman halkoa samalla kun toinen katsoo umpikujaan. Kujaan, joka ei johda mihinkään. Tuntuu, että henkilö ei ole paikalla.

Kuinka tyhmä älypuhelin minulla sitten on? Kerro jo!

Joku kysyy, mistä aloitan. Hyvä kysymys. Seuraa vain ohjeita ja poista. Jos et osaa poistaa, poista vain käytöstä, miettimättä. Tässä ei vaadita vaikeita root-oikeuksia, ja jos et voi poistaa, Samsungini uusin käyttöliittymä antaa kyllä piilottaakin. J5 2016 on siitä hyvä puhelin, että tässä on vaihdettava akku, ja samalla todella vähän asennettuja mainossovelluksia. Android itsekin tätä alkanut helpottaa, käy vain Play Kaupassasi ja asennetuissa sovelluksissasi näet mahdollisuuden järjestää näitä käytön mukaan.

Tee tällä tavalla ja kaikki sovellukset toisessa päässä ovat vain vähän käytössä. Voi olla, että viimeisin avaus ihanalle sovelluksellesi X olisi sinulla kaksi kuukautta sitten. Poista tällainen sovellus heti. Paras uutinen on juuri se, että vaikka poisto olisi viikon päästä osoittautunut traumaksi, sovellus on helposti ladattavissa takaisin. Et menetä kovin paljoa poistamalla sen, mitä et tarvitse juuri nyt, ja luultavasti et tule tarvitsemaan sitä enää koskaan. Puhelimessani asuu ainoastaan 30 asennusta Android-kaupassa.

Valikoissani on vain 20 tarpeellista sovellusta. Tähän on monta yllättävää syytä. Tykkään ensinnäkin käyttää esimerkiksi pankkiasioita, liittymäasioita ja kaikkea muutakin kannettavalla tietokoneella. En tarvitse omaan puhelimeeni pelisovellusta, blogisovellusta, maksusovellusta, somesovellusta, mitään. Hyvä puoli tuossa on sekin, että kun sovelluksiasi ei ole liiaksi, ei voi jäädä koukkuunkaan. Nyt en tiedä ketään, joka jäisi koukkuun laskimeen, kalenteriin, kontaktiluetteloon tai niihin perussovelluksiinsa.

Osa etusivulla, loput Sovellukset-kansio

Tässäpä tämä sitten olisi. Olen minimalisti ja puhelimeni kertoo tästä paljon. En ole puhelimeni orja ja pystyn poistumaan paikaltani ilman halkoja kädessä. Teen näin usein iltalenkilläsi. Siitäkin huolimatta pystyisin nauttimaan kävelystä myös puhelimen kanssa — silloin se on taskussa ja katselen eteenpäin ylittäessäni tietä autojenne keskellä. Mielestäni sinun pitäisi katsella liikennettä, eikä liikenteen sinua. Vastuunsa on kaikilla. Vastuu, jossa jokainen katselee hienosti eteenpäin, eikä uuteen Galaxy S9:ään.

Minua ei enää ärsytä, jos luontoretkellä puhelimessa ei ole 4G+-verkkoja. Minua ei enää ärsytä, jos en voi mainostaa saman tien käyneeni hienossa kahvilassa pullakahveilla. Minua ei enää ärsytä, jos aikani ei ole mennyt hukkaan uutissovelluksessa asioihin, joille en voi mitään. Minua ei harmita sekään, ettei minulla ole turhaa WhatsAppia, Viberiä, Telegramia, Skypeä tai Hangoutsia puhelimessa. Minuun saisi silti yhteyttä, jos DNA:lla on kenttää. Yleensä löytyi, mutta usein ilmankin olisi tosiaan hassua välillä.

Yhteydenpito ei ole vaikeutunut, kun olet poistanut Facebookin, Messengerin, Hangoutsin ja Skypen. Hangoutsia voisin katsoa koneella, ja jos asia on oikein kiireellinen, sähköpostin ja Hangoutsin sijasta olen mainostanut yleisesti matkapuhelinoperaattoreiden palveluita. Saatat näistä jotakin jopa maksaa, rajaton puhe- ja viestipaketti jne. Minulla näitä yksiköitä on usein käytön mukaan ja on kyllä riittänyt kaikkeen viestintään ilman WhatsAppia 6,90 eurolla kuukaudessasi kelvollisen 4G-perusnetin kera.

Voit asentaa sovelluksen älypuhelimeen tietokoneelta

Nykyajan jonnella on helppoa. He voivat asentaa sovelluksen puhelimeen ilman, että puhelinta täytyy etsiä. Läppärillä voi avata Playn sivuston, katsella kuumimpia softia ja asentaa ne etänä puhelimeen. Ei ollut tällaista mahdollisuutta 90-luvulla, kun ihmisellä oli kaikista tyhmin versio puhelimesta. Ei ollut TikTokia, ei ollut Foodoraa, eikä etenkään HBO Maxeja. Mitä se Klarna on? En löydä rahaa? Instagram? Julkkisten oma juttu? Ei huvita täällä moiset. Ei mitään kiinnostusta asentaa yhtäkään näistä softista.

On aika saapua ravintolaan. Eikä ole muuten kallis sen ainoan kerran vuodessa. Samaan aikaan pöydät näyttävät parastaan. Aiheita juttuun haetaan älypuhelimesta, jos lapsi itkee, suu tukitaan tabletilla. Ole hiljaa, olen puhelimessa! Eipä ollut tällaista 90-luvun ravintoloissa. Silloin oli lankapuhelin ravintolan aulassa, ja yhdellä kymmenestä peruspuhelin, ainakin Neuvostoliitossa. Se oli rauhallista aikaa syntyä. Nykyään jopa vauvat käyttävät älypuhelimia, ei siinä ole mitään järkeä. Synnyt älypuhelimen orjaksi.

Nykyään ei olisi lasta, joka ei tietäisi mitä Google on. Google tietää meistä kaiken. He tietävät kaikesta mitä asennamme, mitä kulutamme ja mitä poistamme. Selailen ajoittain sovelluksien top-listoja, jotta ällistyisin miten vähäisen määrän sovelluksia löydän, jotka olisivat asennettuna puhelimeeni. Täällä ei ole edes S-mobiileja, kun menet hammashoitolaan odottamaan aikaa suuhygienistille. Eikä tässä vielä kaikki. Vieressä istuvat nuoret, aikuiset ja eläkeläiset TikTok naamoilla. Eikö teille enää mikään riitä!

Sovelluksia voi asentaa kaikkialta

Älypuhelin ei kiinnosta minua. En ole valmis maksamaan siitä tarjouksesta yli 199 euroa. Jos puhelin on oikein hyvä, voin joustaa 249 euroon, mutta kaikkia puhelimia käytän 4-5 vuotta putkeen. Älyluuri ei kiinnosta minua, ei edelleenkään. Puhelin on minulle työkalu ja olisin valmis siirtymään tavalliseen Nokiaani koska tahansa. Syy, miksi älypuhelinta käytän on selkein, rakastan asustaa Spotifyssa. Se on henkilökohtainen jukeboksi, radio tai soittolistat. Mikä vain, joka vie korvat mukanaan mainoksitta.

Tiedän, että tällainen mielipide ei olisi valtavirtaa. Näen kyllä, kun käyttäjän käsi väsyy vieritettäessä luurin sovellusvalikkoa minuutteja, että nuorukainen saa kelattua kaikki ne 250 sovellusta läpi. Täällä ei ole sellaista ongelmaa, sekunneissa valmis. Kysyt vielä, miksi on vain 20 sovellusta? Ne muut asuvat tietokoneella S-mobiilista ja OmaElisoista alkaen. Minun aika ei riitä etsimään sovelluksia, lataamaan niitä, päivittelemään niitä, joten pitäydyn tiukasti niukkuudessasi myös älypuhelimessa, Galaxyissa.

Nautiskelen siitä, että älypuhelin ei tuhlaa aikaani. Tiedän, että aikaa ei ole täällä loputtomiin. Joskus on pakko tutkia puhelinta, mutta teen sen nopeasti. Tästä 20 sovelluksesta ei löydy TikTokia, Areenoja tai Netflixiä. Jos Netflix ei ole valikossa, se ei houkuttele tilaamaan ylihinnoiteltua tilauspalvelua. Se on ylihinnoiteltu, mutta tiedätkö miksi? Se vie aikoja. Mikäli joku vie ajan, se on liian kallis ostettavaksesi. Samoin en kaipaa Zalandon verkkokauppaasi taskuun. Tiedän, että kaikkea mitä tarvitsen, löytyisi jo.

Kaikki, mitä älypuhelimessasi omistaisit tai en omista

Pitkää valikkoa ei löydy: kaikki avataan nopeasti. Olen miettinyt myös peruspuhelinta, koska en käytä älypuhelinta kuin Spotifyyn ja puheluihin sekä viesteihin. Leivoin tyhmän älypuhelimen ratkaisuksi!

"Viekö puhelimesi tunteja kellosta? Minimoi sovelluksia ja jää aikaa muuhunkin!"
bloggaaja ja nuukailija nimeltään Jyri

Sovelluksia arjen älypuhelimessa ilman ekstraa (20) 

Sovellus Käyttötarkoitus Esiasennus
AdGuard Elinikäinen lisenssi, purjehdin älyluureissa mainoksitta, tästä! Ei
Asetukset Asetuksieni säätöjä tai säätämättä jättäminen, puhelimen maku. Kyllä
Chrome Googlen pakkoasennus, en tohtisi asentaa lisää selaimia luuriini. Kyllä
Galleria Kaikki otetut valokuvat löytyvät täältä, peruspuhelimen makua on. Kyllä
Gmail Ei voi poistaa, mutta erakolle ei postia tule, metsäretki rauhassa. Kyllä
Google Vuoden turha, uutisia ja mainoksia. AdGuard eliminoi mainokset. Kyllä
Kalenteri Samsungin paras, poistan kalenterimerkinnät niiden vanhettua. Kyllä
Kamera Peruspuhelin ei tarjoa hyvää kameraa, joten pakko olla älykästä. Kyllä
Kartat Navigointiin, mutta käytän ennen tätä maalaisjärkeä ja yleisöäkin. Kyllä
Kello Peruspuhelimenne makua, herätykseen, sekuntikelloakin, jotain. Kyllä
Laskin Tarkan markan eli budjetoijan paras työkalu esim. budjettiinko. Ei
Muistio Muistiinpanoihin, mutta tämä avaa PDF:t myös e-lahjakorteista. Ei
Play Kauppa Googlen pakkoasennus, joka päivittää sekä esiladattuja että muita. Kyllä
Puhelin Tällä voi soittaa, eli se täyttää puhelimen tarkoituksen aika hyvin. Kyllä
S-mobiili En välttämättä tarvitse, mutta on hienoa nähdä taloustilanne heti. Ei
Spotify Premium, keräämällä tölkkejä maasta. Rakastan tanssimusiikkia. Ei
Store Samsungin oma kauppa, tätäkään ei tarvita arjessa, mutta olkoon. Kyllä
Tiedostot Peruspuhelin kävisi, mutta sellainen on nytkin. Tiedostot täältä. Kyllä
Viestit Positiivisesti yllättävää, että minun puhelimella voisi myös viestiä. Kyllä
Yhteystiedot Erakolla on vain neljä (4) yhteystietoa ja ne löytynevät täältä heti. Kyllä

AdGuard, eliminoit turhat mainokset selaimista huomaamatta taustalla. Suosittele lämpimästi. Juuri AdGuardilla en näe mainontaa surffailujen lomassa ja nuukan kulutus pysyy matalana rahat tilillänne. Oli se Black Friday tai Single's Day, turhat tarjouksenne eivät löydä minua, kun surffaan ilman niitä!

Käytöstä poistettuja, nyt tarpeettomia, sovelluksia (5)

  1. OneDrive, poistettu käytöstä, Microsoft maksanut Samsungille poistamattomuudesta rahaa?
  2. Google Messages, poistettu käytöstä, Samsungeissa on nykyisin kaksi viestisovellusta vakiona.
  3. Google Meet, poistettu käytöstä, en edes tiedä mitä sillä tehdään. Joutaa käytöstä poistetuksi, joo.
  4. YouTube, poistettu käytöstä, AdGuardilla täysin mainokseton sovelluskokemus selaimen kautta.
  5. Saunalahti, piilotettu, Latausliittymän mukana tuleva "turha" SIM-kortin hallintasovellus.
Poista muutamat sovellukset käytöstä. Siivoan näkymiä ja suosin hyvää läppäriä. Älypuhelimeni A40 putosi maahan Väinö Paunu Oy:n bussia odotellessa ja lasi meni halkeamille. Uusi puhelin on Android One, jossa on tyypillisesti vähemmän asennettua roskaa. Ei ole enää Facebookia, Updayta tai jotakin.

Tilaan ajoittain tarjouksesta Viaplayn, mutta tämäkään ei ole Galaxyssa, koska viihdyn tietokoneella. Nykyään käytän myös S-mobiilia, koska tuolla on kätevä maksaa yksittäiset laskut hammashoitolasta. Se auttaa jo budjetoinnissa. Googlelle olisi yksi viesti, miksi laitatte puhelimiin paljon turhaa? Monilla ei ole aikaa katsoa YouTubea ja esimerkiksi toisille myös Drive voi olla turhaa. Jos olen rehellinen, niin poistaisin ainakin viisi sovellusta luuristani, jos se olisi mahdollista. Käytöstä poistaminen ei sitä tee.

Näitä sovelluslistauksia päivitetään. Viimeksi päivitetty: 28.3.24 klo 08.30.

Yhteenveto: sovellukseton puhelin, olisi suurinta iloa!

Vinkkejäsi olen jakanut ja nyt näit myös konkreettisesti millaisilla sovelluksilla tosimies pärjää. Mies, jonka puhelin ei värise, kun internetistä löydetty ystävä lähettäisi tarpeettoman GIF-kuvan. Mies, joka ei käytä puhelintaan kaupan kassoilla odottaessaan vuoroa maksaa. Mies, tai nainen, jollainen voit olla sinäkin — ilman huolia seuraavasta häiriöstä samalla kun yrität löytää rauhaa työpäivän päätteeksi. Ei älypuhelimen omistaminen tarkoita, että on oltava 24/7 saatavilla ihan kaikille, aina. Ei todellakaan.

Nyt et vastaa edes tutuille tai kavereille (enkä ole pornoaddikti). Jos he eivät voi odottaa vastausta, en voi auttaa. Vastaat puheluihin tai viesteihin silloin kun sinulle sopii. Toivoin samaa myös muilta, enkä odota vastausta keneltäkään samalla sekunnilla, ja haluan että jokainen nauttii arjestaan. Jaksan kyllä odottaa vastausta, kunhan vastaa kohtuullisessa ajassa. Sitten mikäli ei vastaa ollenkaan, asioista voit toki tehdä muutamia johtopäätöksiä, ehkä ei ole ehdotus kiinnostanut. Entä jos ei ole mikään kaveri.

Yhdestä asiasta olen täysin varma. Päivittäin unohdamme elää. Haemme ihan vapaaehtoisesti entistä uudempia älypuhelimia, edellisten toimiessa oikein hyvin, mutta mistä syystä? 90-luvullasi kukaan ei olisi halunnut näin pahoin yksityiselämää loukkaavia laitteita. Miksi nyt pitäisi tämä kaikki hyväksyä? Kerran teki älypuhelimistasi todella tyhmän, niinpä olen alkanut nauttia kaikesta pikkuisen enemmän. Toivoin sitä samaa sinulle. Haluatko nauttia luonnostasi, vai aidoista värinöistä? Valinta on jo teidän.

Ollessani vain 9-vuotias, muistan edelleen tämän naiskonduktöörin venäläisessä sähköjunassa, joka matkalla mummolaan, tarjosi minulle suussa sulavaa jäätelöä pientä rahaa vastaan. Tuolloin jäätelö ei maksanut paljoa, ja sitä oli varaa ostaa käteisellä. Uskomatonta, mutta totta. 90-luvulla vietin elämäni parhaita hetkiä. Tekisin aivan mitä tahansa, että voisin aikakoneella lentää takaisin elämässä. Aikaani, jolloin ei ollut Tinderiä, Twitteriä, kulutusjuhliasi, eikä sitäkään että taskussa oli kuuden tuuman TV.

Jos 90-luvun voisi ostaa, ostaisi heti. Sijoittaisin 90-lukuun tuhansilla. Valitettavasti 90-luvun paluu ei ole realistista. Tämän tiedät. Nuoriso on rikki, eivät enää edes tiedä, mitä oikea elämä on sosiaalisen paineen ympärillä. Otat silti luuri käteen ja aloita saman tien. Jos et aloita nyt, et ehkä aloita koskaan.

Kesän tuoksu on vain muutaman klikkauksen päässä ilman noloa arjen vibraattoria farkuissa.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!