Jyrin älypuhelimessa on 15 sovellusta

Olen 90-luvun lapsia, oletko sinä? Tarkemmin miettien emme ole enää lapsia, vaan 90-luvun lastenne ikä tänään voisi olla vaikkapa 28 vuotta. Ennen oli joka tapauksessa kaikki paremmin. Saimme käyttää kunnollista lankapuhelinta ja toisaalta meillä ei ollut tiedon valtatietä — internetiä. Lapsuudessani en vaatinut, enkä osannut ajatella Facebookia, tai edes sitä Ethernet-piuhaa. Elelin ilman tietokoneitani, älypuhelimia tai Deezeriä. Ajatella, että nykyään voisin kuunnella TIDALista yli 73 miljoonaa rallia.

Saimme kävellä metsäisessä lähiluonnossa törmäämättä kovin häiritsevään Facebook-ilmoitukseen. Saimme nukkua pitkäänkin ilman värisevää noin viiden tuuman Apple-puhelinta yöpöydällä. Saimme sovittua niin monet asiat ilman Facebook-yksityisviestejä. Jotenkin elämä maistui silloinkin, kun netti loisti poissaolollaan ja Twitterin sijasta iloista sanomaa toivat lähinnä paikalliset linnut. Kuunnellessa raiteita liikuin sähköjunalla mummolaan samalla, kun konduktööri tarjosi suussa sulavaa jäätelöäni.

Näiden muistelu aiheuttaa sen, että haluan ehdottomasti takaisin 90-luvulle. Tuo oli ihmisen parasta aikaa. Nykyajan jonnet eivät tiedä, ja yhä enemmän nähdään niitä tilanteita, joissa tänään syntyneillä lapsilla ei ole enää edes yksityisyyttä. Synnytyskuvia jaetaan jopa sadoille, kenties tuhansille silmille, aikajanalla. Onni oli syntyä 90-luvulla, jolloin ei ollut hienoa nykytekniikkaa meidän äideillä tai iseillä. Yksityisyyttä pitäisi arvostaa nyt, mutta pienimuotoinen blogiharrastuneisuus ei tietenkään haittaa.

Kävelimme luonnossa näkemättä Apple Watchia ohikulkijoiden ranteessa. Pornhubia ei ollut tuolloin saatavilla kaikkialla, mutta nykyään et voi löytää Suomesta paikkaa ilman 4G-yhteyttä nettipornoon. Älypuhelin toimii joka paikassa, ja ihmiset jäävät koukkuun omaan kivaan. Ennen 00-luvulla sai olla todellinen mestari, jos pääsi peruspuhelimella internetiin. Lapsena elin itsekin jännää elämääni, enkä miettinyt elektroniikan poissaoloa pätkääkään. Minusta tuntuu, että haluan takaisin hienoon aikaan.
Syypää kaikkeen tähän on enemmän käytännöllinen kuin ideologinen: haluan vapauttaa aikaa. Aiemmissa puhelimissa sovelluksia oli paljon ja älypuhelimessa on mennyt päivittäin tuntejakin. Enää en juuri käytä.
Hienoa, vai mitä? Koen, että sovellusten orja en halua olla. En myöskään halua omistaa älypuhelinta. Puhelin on minulle vain työkaluni: soitan, laitan viestin, katson aikataulut tai kuuntelen musiikkia.

Haluaisitko tietää miten älypuhelimesta saa peruspuhelimen hetkessä? Jatka ihmeessä lukemista.

90-luvullani kasvaneet tietänevät, jonnet eivät sitäkään ymmärrä

Jos sinäkin haluat takaisin 90-luvullesi, en pyydä sinua luopumaan kaikesta, internetistä varsinkaan. Internet on nimittäin hieno keksintö. En voisi elää ilman laajakaistayhteyttäni. Verkossa on niin moni arkinen asia, että ilman sitä ei nykyään pärjää. Pärjään hyvin ilman gigabitin laajakaistaa kotonani, ja mukaan riittää 1M-mobiilikaistasi. Internetissä olivat nykyään lähes kaikki ja se on helpottanut myös minun elämääni. Nopean internetin avulla sinä luet juuri tällaista blogijuttuani Bloggerista tänään.

Olen luopunut päivän internetissäni kirjaimellisesti kaikesta. Enkä enää tee täällä mitään, josta ei ole minulle hyötyä. Jos bloggaaminen ei olisi järkevää, en luultavasti tekisi asiaa. Tänään bloggaaminen auttaa minua. Tuo on paikka avautua, luoda aiheita ja samalla pidän yhteisöä yllä. On mukavaa saada kommenttejasi aiheista, jotka kiinnostavat, muitakin kuin minua. Peruuttaminen on mahtava juttu, olitpa sitten autossasi, pyörällä tai jalan — myös tietokoneella ja tuoreella Galaxy-puhelimellasi.

Lakkasin lukemasta uutisia vuosia sitten, en katsele YouTubesta sitä mitä enemmistö katselee, sillä mielestäni hauskat kotivideot, Venäjän autokolarivideot, tai muutkaan vastaavat eivät auta minua kehittymään. Sen sijaan videot aiheista tiede, englannin kieli, itsensä kehittäminen auttavat minua monella tapaa. Voin kehittyä ihmisenä aina. Juuri siihen sinunkin tulisi pyrkiä elämässäsi. Minua ei useasti kiinnosta kaupallinen urheilu, sillä tavallisesti tykkään urheilla ihan itse jokainen päiväsi.

Tällaisen puhelimen omistin aikoinaan

En myöskään tilaa Netflxiä, joka monilta tuntuu löytyvän. Netflixissäsi on muutama hyvä leffa ja sarja, joita mielelläni katsoisin. Enkä useinkaan halua palvelua tilata, koska kerran sisällä, aina sisällä. Tästä syystä minun piti poistaa Facebook-tilini. Haluaisin konkreettisia muutoksia elämääni, ja Facebook oli esteenä matkalla huomiseen. Viime kesänä harmitti, että lyhyt aika kului aikajanoilla, Taaporinvuoren sijasta. Tänä keväänä kävin järvien luona lähimetsässä — eikä ole todellakaan enää viimeinen kerta.

Juuri tästä olen unelmoinut todella pitkään. Miksi käydä paikassa X, ottaakseen vain hetkisen selfienä tai kuvana, laittaakseen sen DNA:n verkon kautta muiden nähtäväksi. Mielestäni kokemuksemme ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä pidä jakaa muille, paitsi jos kysellään erikseen kahvihetken keskellä. Tuntuu, että suhteeni lähimpään metsään olisi lähentynyt näinä hetkinä kun suhteeni älypuhelimeeni olisi romahtanut samaan aikaan. Vietin eilen kaksi tuntia metsässä varsin heikon internetin varassa.

Kaitajärvi on järvi keskellä ei mitään. DNA palkitsee ahkeraa ulkoilijaa EDGE-tasoisella netillä. Välillä huomasin, että luuriin hetkittäin vieraili 3G tai 4G. Ehkä tämä alue kuuluu tuohon yhteen prosenttiin, missä parempaa verkkoa ei ollut saatavilla. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka vähällä pärjäsi. Vuosi sitten Facebookin aikakaudella olisin hermostunut siitä, että netti oli hidas. Nyt toivoin, ettei sitä 4G:tä tulisi tänne enää koskaan. Vaikka musiikki lakkasi soimasta, linnunlaulu jatkui onneksi taidolla eteenpäin.
Olin mukana metsässä. Kuuluin metsään ihmisenä, en kävelevänä Androidina. Nautiskelin puustosta, poluista, kasvustosta ja luonnon muista nautiskelijoista. Miksi mennä lähiluontoon somettamaan?

Kuinka olisi tyhmä älypuhelin? Sovelluksia vain 20 kappaletta...

Olen kirjoittanut aiemmin Androidin siistimisestä — sen voi siistiä kahdella tavalla. Poistat käytöstä sovelluksia tai investoi peruspuhelimeen. Enkä nyt tarkoita, että sinun on palattava peruspuhelimeen heti maksamalla lähimmälle kassalle 49 euroa. Voit tehdä sen toisella tavalla. Siistimällä Androidin. Ja voit tehdä sen nyt. Kerron miten. Jokainen voi tehdä omasta älypuhelimestaan peruspuhelimen omien tarpeiden mukaan. Neuvon tässä jutussa omalla kokemuksella J5 2016 -älypuhelimesta Samsungilta.

Jos et halua palata peruspuhelimeen, voit aina tehdä nykyisestä puhelimestasi sellaisen. Helpointa se on silloin, kun tiedät miten Androidisi toimii. Android on suunniteltu siten, että olet koukussa kivaan. Kaikki ilmoitukset, värinät, valot, merkit ja 4G:t ovat yhdellä asialla — saada sinut koukkuun. On toki olemassa varsin monia ihmisiä, jotka kuulevat tällaisia ääniä vaikka todellisuudessa puhelimessasi ei ole mitään uutta, ja nyt puhumme ihan oikeasta ongelmasta. Ongelmasta, minkä tunnen niin hyvin.

Tarkistamme luurejamme, vaikka edellisestä katsauksesta on vain minuutteja. En tee enää niin ja tässä on kaikki mitä tein: käy valikot läpi. Käy jokainen ohjelmavalikko läpi. Poista kaikki äänet sekä värinät, ilmoitukset ja häiritsevät tiedotteet uusista asioista. Jätät vain olennaisen — ääni operaattorisi kautta soitettaville puheluille ja ääni lähetetyille viesteille. Unohda kaikki ilmoitukset sähköpostista, voit aina tarkistaa sähköpostit kotisohvalla menettämättä juuri mitään. Saaja voinee iloisesti odottaa hieman.

Työn iloa selkeään Windowsiin

Jos voimme odottaa pikakirjeen toimitusta Postin kautta arkipäivän, mikä pakottaa meitä reagoimaan sähköpostiin jo samalla sekunnilla, kun sellainen saapuu matkapuhelimeesi kovaa eräretkellä? Poista nämä ilmoitukset (tai koko sähköposti) ja nauti hiljaisuudestasi. Jos käytät sosiaalista mediaa, poista kaikki sovellukset puhelimesta, mikäli et ole perillä tilistä luopumisesta. Kysy itseltäsi, mitä menetät, jos et jaa nykyhetkeä — samalla sekunnilla? Muuttuuko joku, jos jaat hetken vasta tietokoneeltasi?

Toinen asiani: sovellukset. Tarvitseeko todella YouTuben, Driven, Mapsin tai muun vastaavan, mikäli voisit avata sellaisen samalla sekunnilla käyttäen verkkoselainta? Poista turhat sovellukset käytöstä ja puhelimesi raikastuu. Tämä ekstraklikkini YouTubeen voi olla elämäsi suurin pelastus. Pelastus, jossa YouTuben sijasta katselet nuoria jalkapallokentällä, pelaamassa tulevaisuuden unelmaa. Jos et päässyt YouTubeen helposti valikosta, et ehkä jaksa mennä selaimen kautta sinne, ja tämä vasta hyvää onkin.

Huomaat nopeasti sen, että ilmankin pärjää ja näitä YouTube-hetkiä voi olla tarpeeksi jo kotona. Miksi lähteä ulos käyttämään älypuhelimia. Minusta tuntuu, että älypuhelin on muuttanut meitä ja Suomea. Vaikka puhut oikeille ihmisille oikeassa elämässä, puhelin voi pilata tämänkin kokemuksen. Älykapula syö keskustelun uskottavuutta vaikeuttaen kommunikointia. Mieti olevasi läsnä ilman halkoa samalla kun toinen katsoo umpikujaan. Kujaan, joka ei johda mihinkään. Tuntuu, että henkilö ei ole paikalla.
Asetukset - Sovellukset - Oletussovellukset. Käyt ja tutustut. Poistat käytöstä. Tämä polku toimii Androidissasi. Windowsissa voit mennä Ohjauspaneeliin ja sieltä voit valita Poista ohjelma. Poista turhakkeet.

Kuinka tyhmä älypuhelin minulla sitten oikeastaan olisi? Kerron

Joku kysyy, mistä aloittaa. Hyvä kysymys. Seuraa vain ohjeita ja poista. Jos et osaa poistaa, poista vain käytöstä, miettimättä. Tässä ei vaadita vaikeita root-oikeuksia, ja jos et voi poistaa, Samsungin uusin käyttöliittymä antaa kyllä piilottaakin. J5 2016 on siitä hyvä puhelin, että tässä on vaihdettava akku, ja samalla todella vähän asennettuja mainossovelluksia. Android itsekin tätä alkanut helpottaa, käy vain Play Kaupassasi ja asennetuissa sovelluksissa näet mahdollisuuden järjestää näitä käytön mukaan.

Tee tällä tavalla ja kaikki sovellukset toisessa päässä ovat vain vähän käytössä. Voi olla, että viimeisin avaus ihanalle sovelluksellesi X olisi sinulla kaksi kuukautta sitten. Poista tällainen sovellus heti. Paras uutinen on juuri se, että vaikka poisto olisi viikon päästä osoittautunut traumaksi, sovellus on helposti ladattavissa takaisin. Et menetä kovin paljoa poistamalla sen, mitä et tarvitse juuri nyt, ja luultavasti et tule tarvitsemaan sitä enää koskaan. Puhelimessani asuu ainoastaan 25 asennusta Android-kaupassa.

Valikoissani on vain 20 tarpeellista sovellusta. Tähän on monta yllättävää syytä. Tykkään ensinnäkin käyttää esimerkiksi pankkiasioita, liittymäasioita ja kaikkea muutakin kannettavalla tietokoneella. En tarvitse omaan puhelimeeni pelisovellusta, blogisovellusta, maksusovellusta, somesovellusta, mitään. Hyvä puoli tuossa on sekin, että kun sovelluksiasi ei ole liiaksi, ei voi jäädä koukkuunkaan. Nyt en tiedä ketään, joka jäisi koukkuun laskimeen, kalenteriin, kontaktiluetteloon tai niihin perussovelluksiinsa.

Nova Launcher on minimalistin unelma

Tässäpä tämä sitten olisi. Olen minimalisti ja puhelimeni kertoo tästä paljon. En ole puhelimeni orja ja pystyn poistumaan paikaltani ilman halkoja kädessä. Teen näin usein iltalenkilläsi. Siitäkin huolimatta pystyisin nauttimaan kävelystä myös puhelimen kanssa — silloin se on taskussa ja katselen eteenpäin ylittäessäni tietä autojenne keskellä. Mielestäni sinun pitäisi katsoa liikennettä, eikä liikenteen sinua. Vastuunsa on kaikilla. Vastuu, jossa jokainen katselee hienosti eteenpäin, eikä uuteen Galaxy S9:ään.

Minua ei enää ärsytä, jos luontoretkellä puhelimessa ei ole 4G+-verkkoa. Minua ei enää ärsytä, jos en voi mainostaa saman tien käyneeni hienossa kahvilassa pullakahveilla. Minua ei enää ärsytä, jos aikani ei ole mennyt hukkaan uutissovelluksessa asioihin, joille en voi mitään. Minua ei harmita sekään, ettei minulla ole turhaa WhatsAppia, Viberiä, Telegramia, Skypeä tai Hangoutsia puhelimessa. Minuun saa silti yhteyttä, jos DNA:lla on kenttää. Yleensä ehkä, mutta usein ilmankin olisi tosiaan kivaa välillä.

Yhteydenpito ei ole vaikeutunut, kun olen poistanut Facebookin, Messengerin, Hangoutsin ja Skypen. Hangoutsia voin katsoa koneella, ja jos asia on oikein kiireellinen, sähköpostin ja Hangoutsin sijasta olen mainostanut yleisesti matkapuhelinoperaattoreiden palveluita. Saatat näistä jotain jopa maksaa, rajaton puhe- ja viestipaketti jne. Minulla näitä yksiköitä on usein käytön mukaan ja on kyllä riittänyt kaikkeen viestintään ilman WhatsAppia 6,90 eurolla kuukaudessasi kelvollisen 4G-perusnetin kera.
Mikäli availen älypuhelimen tänä päivänä, en enää näe widgettejä, taustakuvia taikka ohjelmien kuvakkeita. Kaikki on tylsää ja samalla mahtavaa. Luuri on työkalu, ei laite tappaa elämisen mahdollisuuksia.

Elämä on, voisit asentaa sovelluksen älypuhelimeen tietokoneelta

Nykyajan jonneilla on helppoa. He voivat asentaa sovelluksen puhelimeen ilman, että puhelinta täytyy etsiä. Läppärillä voi avata Playn sivuston, katsella kuumimpia softia ja asentaa ne etänä puhelimeen. Ei ollut tällaista mahdollisuutta 90-luvulla, kun ihmisillä oli kaikista tyhmin versio puhelimesta. Ei ollut TikTokia, ei ollut Foodoraa, eikä etenkään HBO Maxia. Mitä tuo Klarna on? Ei löydy rahaa? Instagram? Tyttöjen oma juttu? Ei huvita täällä moiset. Ei mitään kiinnostusta asentaa yhtäkään näistä softista.

On aika saapua ravintolaan. Eikä ole muuten kallis sen ainoan kerran vuodessa. Samaan aikaan pöydät näyttävät parastaan. Aiheita juttuun haetaan älypuhelimesta, jos lapsi itkee, suu tukitaan tabletilla. Ole hiljaa, olen puhelimessa! Eipä ollut tällaista 90-luvun ravintoloissa. Silloin oli lankapuhelin ravintolan aulassa, ja yhdellä kymmenestä peruspuhelin, ainakin Neuvostoliitossa. Se oli rauhallista aikaa syntyä. Nykyään jopa vauvat käyttävät älypuhelimia, ei siinä ole mitään järkeä. Synnyt älypuhelimen orjaksi.

Nykyään ei olisi lasta, joka ei tietäisi mitä Google on. Google tietää meistä kaiken. He tietävät kaikesta mitä asennamme, mitä kulutamme ja mitä poistamme. Selailen ajoittain sovelluksien top-listoja, jotta ällistyisin miten vähäisen määrän sovelluksia löydän, jotka olisivat asennettuna puhelimeeni. Täällä ei ole edes S-mobiilia, kun menen hammashoitolaan odottamaan aikaa suuhygienistille. Eikä tässä vielä kaikki. Vieressä istuvat nuoret, aikuiset ja eläkeläiset TikTok naamalla. Eikö teille enää mikään riitä!

Sovelluksia voi asentaa kaikkialta

Älypuhelin ei kiinnosta minua. En ole valmis maksamaan siitä tarjouksesta yli 199 euroa. Jos puhelin on oikein hyvä, voin joustaa 249 euroon, mutta kaikkia puhelimia käytän 4-5 vuotta putkeen. Älyluuri ei kiinnosta minua, ei edelleenkään. Puhelin on minulle työkalu ja olisin valmis siirtymään tavalliseen Nokiaan koska tahansa. Syy, miksi älypuhelinta käytän on selkein, rakastan asustaa Spotifyssa. Se on henkilökohtainen jukeboksi, radio tai soittolista. Mikä vain, joka vie korvat mukanaan mainoksitta.

Tiedän, että tällainen mielipide ei olisi valtavirtaa. Näen kyllä, kun käyttäjän käsi väsyy vieritettäessä luurin sovellusvalikkoa minuutteja, että nuorukainen saa kelattua kaikki ne 250 sovellusta läpi. Täällä ei ole sellaista ongelmaa, sekunneissa valmis. Kysyt vielä, miksi on vain 15 sovellusta? Ne muut asuvat tietokoneella S-mobiilista ja OmaElisasta alkaen. Minun aika ei riitä etsimään sovelluksia, lataamaan niitä, päivittelemään niitä, joten pitäydyn tiukasti niukkuudessasi myös älypuhelimessa, Galaxyssa.

Nautiskelen siitä, että älypuhelin ei tuhlaa aikaani. Tiedän, että aikaa ei ole täällä loputtomiin. Joskus on pakko tutkia puhelinta, mutta teen sen nopeasti. Tästä 15 sovelluksesta ei löydy TikTokia, Areenoja tai Netflixiä. Jos Netflix ei ole valikossa, se ei houkuttele tilaamaan ylihinnoiteltua tilauspalvelua. Se on ylihinnoiteltu, mutta tiedätkö miksi? Se vie aikaa. Mikäli joku vie ajan, se on liian kallis ostettavaksesi. Samoin en kaipaa Zalandon verkkokauppaasi taskuun. Tiedän, että kaikkea mitä tarvitsen, löytyy jo.
Jos haluat vaurastua, tee puhelimesta minimalisti. Minimoi mainonta, minimoi kaikkien aikojen kuluttamisen uhka, poistat vähän lisää. Soita vain maksullisia puheluita, niin säästät aikaa napakimmilla puheillasi.

Tässä on kaikki, mitä enää älypuhelimessa omistan tai en omista 

Pitkää valikkoa ei löydy: kaikki avataan nopeasti. Käytän vuosia Nova Launcheria kertamaksulla, koska säädöt ovat käyttäjää varten, eikä käyttäjä säätöjä varten. Saan avattua esim. Spotifyn napautuksella.

"Viekö puhelimesi tunteja kellosta? Minimoi sovelluksia ja jää aikaa muuhunkin!"
bloggaaja ja nuukailija nimeltään Jyri

Sovelluksia arjen älypuhelimessa ilman ekstraa (15)

 1. Asetukset, jos kiinnostaa säätää tai olla säätämättä. Jälkimmäisestä pidän kaikkein eniten.
 2. Drive, pakkoasennus, joten olkoon. Käytän todella harvoin, eli ei ole mitään huumetta.
 3. Google sis. Assistant, poistaisin jos voisin... Vihaan tätä Googlen pakkosovellusta. Piste.
 4. Kalenteri, Googlen melko hyvin toimiva ohjelmisto ajassa pysymiseen. Ilmoittaa kaikesta.
 5. Kamera, kaipa tätä tulee joskus käytettyä. Niitä ainoita hyödyllisiä sovelluksia, ehkä.
 6. Kartat, tähän vain yksi vaihtoehto, Maps. Sekin avautuisi kyllä Google selaimessa...
 7. Kello, käytän herätyskellona tai keittiössä munakellona. Niitä ainoita hyödyllisiä...
 8. Laskin (Google), vaikka se löytyy hausta, on tämä kätevämpi kauppareissulla budjetoidessa.
 9. Kuvat (Google), pakkoasennus, joten olkoon. Valokuvat ja videot näkyvät galleriana.
 10. Puhelin, käytän sitä aitoon soittamiseen DNA:n kautta. En tarvitse tuohon WhatsAppia.
 11. Tiedostot (Google), täältä näkyy oman älypuhelimen kaikenlaisia arjen tiedostoja ja muuta.
 12. Spotify Premium, elektronisen tanssimusiikin kuunteluun 320K-laadulla tölkkijahtien antimilla.
 13. Viestit, minimalistin viesittelyyn teleoperaattorin kautta. Miksi asentaa Metan WhatsApp?
 14. Vivaldi, hyvästelin Chromet laitteissa, ja nyt parempaa ilman Googlen seurantaa ja mainoksia.
 15. Yhteystiedot, tästä löydän kaikki neljä yhteystietoa. Olen todella suosittu, eikö vain?
AdGuard eliminoi ne turhat mainokset Chromesta huomaamatta taustalla. Suosittelen lämpimästi.

Käytöstä poistettuja, tai piilotettuja, sovelluksia (10)

 1. My Phone, poistettu käytöstä, ei ole käyttöä Nokian tuelle. Ratkaisen itse luuriongelmat.
 2. Android Auto, poistettu käytöstä, ei ole autottomalla mitään käyttöä tällaiselle turhakkeelle.
 3. Google Lens, poistettu käytöstä, turha pakkoasennus minusta. Minimalistinen luuri löytyy.
 4. Taustakuvat, poistettu käytöstä, Googlen sovellus taustakuvien vaihtoon. Miksi ihmeessä, kysyt.
 5. Chrome, poistettu käytöstä, mutta... on parempaakin nähty. Vivaldi paras selain mainoksitta.
 6. Sähköposti (Google), poistettu käytöstä, luen sähköpostit tietokoneella. Luurissa selaimessani.
 7. YouTube, poistettu käytöstä, et tarvitse sitä. Käytän sitä kannettavalla, en puhelimella. Jos kerran vuodessani tarvitsisin sitä luurissa, niin Vivaldilla mainoksitta aikaa säästävät YouTube-hetket.
 8. Assistant, piilotettu, ilmeisesti kuuluu Googleen. Tämä luo vain pikakuvakkeen Assistantiin. En ymmärrä miksi, sillä kuulokkeissa ja mm. Nokian puhelimessa on Assistant-painike/toiminto.
 9. Radio, piilotettu, ja totta tosiaan en edes tiedä koska olisin viimeksi käyttänyt sitä Spotifylla.
 10. Play Kauppa, piilotettu, kun ei voi poistaakaan. En tarvitse, joten saanette leikkiä kuurupiiloa.
Poistan muutamat sovellukset käytöstä. Siivoan näkymiä ja suosin hyvää läppäriä. Älypuhelimeni A40 putosi maahan Väinö Paunu Oy:n bussia odotellessa ja lasi meni halkeamille. Uusi puhelin on Android One, jossa on tyypillisesti vähemmän asennettua roskaa. Ei ole enää Facebookia, Updayta tai Notea.

Sovelluksia, joita en enää käytä älypuhelimessa (10)

 1. Netflix, irtisanoin tilaussopimuksen vuoden 2014 aikana, enkä ole siitä asti sitä kaivannut ikinä.
 2. Oma Elisa tai Oma DNA tai joku vastaava, miksi ihmeessä? Elisaan tms. pääsee nettiselaimella.
 3. Google Fit, liikunnan seuraamiseen, ei mielestäni tarvetta. Vartalosta näkee jos liikkuu tai ei.
 4. Last.fm, joskus ennen minusta oli hauskaa nähdä mitä kuuntelen, mutta että pitäisi joku sovellus asentaa? Kuuntelen edm-musiikkia tuntikaupalla, enkä tämän toteamiseen Last.fm:ää tarvitse.
 5. Matkahuolto tai OnniBus.com tai VR, miksi pitäisi olla joku sovellus satunnaista matkaa varten? Matkat tilaan helposti tietokoneella, vähän samaan tapaan kuin hoidan pankkiasiatkin siellä.
 6. Galaxy Store, mikä helpotus kun sitä ei enää ole Android One -puhelimessa. Juhlan aika, on on!
 7. Sony-kuulokkeet, sateisessa tölkkijahdissani toinen puolisko nappikuulokkeista hävisi jonnekin Tammerfestien menossa ja meiningissä, viimeinen muistikuva Lidl-kassalla. Ei löytynyt. DNA:n myyjä myi parhaaseen hintaansa Huawein vastaavat kuulokkeet, joten tuolle softalle ei tarvetta. Mikä parasta näiden ostoni €44 kuittaantui löytämälläni saaliilla, ja jäisi vielä säästöpossuuni.
 8. S-mobiili, joskus testaan sitä ihan välillä huviksi, ja aina menee poistoon. Ei ole tarvetta tsekata pankkiasioita joka välissä, ja se on minusta muutenkin sekava kauppa-asioillanne, joita en käytä Lidlin asiakkaana. Pankkiasiasi hoituvat tunnuslukutaulukolla edelleen, perinteitänne vaalien.
 9. AdGuard, mainonnan esto täällä Chromessa. Tätä maksutonta ohjelmaa suosittelen niin kaikille! Suosittelen edelleen AdGuardia, mutta jos käytät laitteissa Vivaldi-selainta, estoja on vakiona.
 10. Muistio (Google), ennen katsonut niitä arjen kauppalistoja sieltä, nykyään täytän ne tekstiviestiin luonnoksena tai sitten Vivaldi-selaimen muistioon. Turhakesovellus, selaimessa käytän paljon.
Joskus riittää sovelluksien kasvava kirjo, vaikka sovellus olisi hyödyllinenkin, niin pärjään ilman.

Tilaan ajoittain tarjouksesta Viaplayn, mutta tämäkään ei ole Galaxyssä, koska viihdyn tietokoneella. Mobiilipankki puuttuu, koska elämässäni kaikki työ suoritetaan tietokoneella, eikä älypuhelimessa. Se läheisin, eli miltei ilmainen S-pankki aina välillä tyrkyttää S-mobiilia, jotta asentaisin sen. En asenna. Hyvä, että pankkiasia hoituu olohuoneen tietokoneella, eli tulette lähettämään tunnuslukutaulukkoja minulle kaikki seuraavat vuodet. En tule asentamaan S-mobiilia puhelimeeni koskaan. Hyvin pärjää.

Näitä sovelluslistauksia päivitetään. Viimeksi päivitetty: 14.08.22 klo 00.01.
Säästäväisempi minimalisti eliminoi kaiken. Hän luopuu turhista tavaroista, verkkosivuista, laitteista, sovelluksista ja kuormittavista ihmissuhteista. Hän minimoi jopa parisuhteen. Näin elämä maistuu.

Yhteenveto: sovellukseton puhelin olisi suurinta iloa, mitä tiedän

Vinkkejäni olen jakanut ja nyt näit myös konkreettisesti millaisilla sovelluksilla tosimies pärjää. Mies, jonka puhelin ei värise, kun internetistä löydetty ystävä lähettää tarpeettoman GIF-kuvan. Mies, joka ei käytä puhelintaan kaupan kassalla odottaessaan vuoroa maksaa. Mies, tai nainen, jollainen voit olla sinäkin — ilman huolia seuraavasta häiriöstä samalla kun yrität löytää rauhaa työpäivän päätteeksi. Ei älypuhelimen omistaminen tarkoita, että on oltava 24/7 saatavilla ihan kaikille, aina. Ei todellakaan.

Aina en vastaa edes tutuille tai kavereille (enkä ole pornoaddikti). Jos he eivät voi odottaa vastausta, en voi auttaa. Vastaan puheluihin tai viesteihin silloin kun minulle sopii. Toivon samaa myös muilta, en odota vastausta keneltäkään samalla sekunnilla, ja haluan että jokainen nauttii arjestaan. Jaksan kyllä odottaa vastausta, kunhan vastaa kohtuullisessa ajassa. Sitten mikäli ei vastaa ollenkaan, asioista voi toki tehdä muutamia johtopäätöksiä, ehkä ei ole ehdotus kiinnostanut. Entä jos ei ole mikään kaveri.

Yhdestä asiasta olen täysin varma. Päivittäin unohdamme elää. Haemme ihan vapaaehtoisesti entistä uudempia älypuhelimia, edellisten toimiessa oikein hyvin, mutta mistä syystä? 90-luvulla kukaan ei olisi halunnut näin pahoin yksityiselämää loukkaavia laitteita. Miksi nyt pitäisi tämä kaikki hyväksyä? Kerran tein puhelimestani todella tyhmän, niinpä olen alkanut nauttia kaikesta pikkuisen enemmän. Toivon sitä samaa sinulle. Haluatko nauttia luonnosta, tai aidosta värinästä, joka ei pääty koskaan?

Ollessani vain 9-vuotias, muistan edelleen tämän naiskonduktöörin venäläisessä sähköjunassa, joka matkalla mummolaan, tarjosi minulle suussa sulavaa jäätelöä pientä rahaa vastaan. Tuolloin jäätelö ei maksanut paljoa, ja sitä oli varaa ostaa käteisellä. Uskomatonta, mutta totta. 90-luvulla vietin elämäni parhaita hetkiä. Tekisin aivan mitä tahansa, että voisin aikakoneella lentää takaisin elämässä. Aikaan, jolloin ei ollut Tinderiä, Twitteriä, kulutusjuhlaa, eikä sitäkään että taskussa oli kuuden tuuman TV.

Jos 90-luvun voisi ostaa, ostaisin heti. Sijoittaisin 90-lukuun tuhansilla. Valitettavasti 90-luvun paluu ei ole realistista. Tämän tiedät. Nuoriso on rikki, eivät enää edes tiedä, mitä oikea elämä on sosiaalisen paineen ympärillä. Ota silti luuri käteen ja aloita saman tien. Jos et aloita nyt, et ehkä aloita koskaan.

Kesän tuoksu on vain muutaman klikkauksen päässä ilman noloa arjen vibraattoria farkuissa.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Nordealta äkkilähtöjä: "€90/v säästö"

Pirtilillä hyvästit talon museoesineille

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin

Paunulla 10 vuotta ajelua, nyt loppui

Introvertti, joka minimoi tästä kaiken

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 285 asiaa

Tästä 100 asiaa, joista en pidä yhtään