Jyri, 27, kantaa älypuhelimessaan vain 20 sovellusta

Olen 90-luvun lapsia, oletko sinä? Tarkemmin miettien emme ole enää lapsia, vaan 90-luvun lasten ikä tänään voi olla vaikkapa 28 vuotta. Ennen oli joka tapauksessa kaikki paremmin. Saimme käyttää kunnollista lankapuhelinta ja toisaalta meillä ei ollut tiedon valtatietä — internetiä. Lapsuudessa en vaatinut, enkä osannut ajatella Facebookia, tai edes sitä Ethernet-piuhaa. Elelin ilman tietokoneita, älypuhelimia tai Deezeriä. Ajatella, että nykyään voin kuunnella TIDALista yli 73 miljoonaa rallia.

Saimme kävellä metsäisessä lähiluonnossa törmäämättä kovin häiritsevään Facebook-ilmoitukseen. Saimme nukkua pitkäänkin ilman värisevää noin viiden tuuman Apple-puhelinta yöpöydällä. Saimme sovittua niin monet asiat ilman Facebook-yksityisviestejä. Jotenkin elämä maistui silloinkin, kun netti loisti poissaolollaan ja Twitterin sijasta iloista sanomaa toivat lähinnä paikalliset linnut. Kuunnellessa raiteita liikuin sähköjunalla mummolaan samalla, kun konduktööri tarjosi suussa sulavaa jäätelöä.

Näiden muistelu aiheuttaa sen, että haluan ehdottomasti takaisin 90-luvulle. Tuo oli ihmisen parasta aikaa. Nykyajan jonnet eivät tiedä, ja yhä enemmän nähdään niitä tilanteita, joissa tänään syntyneillä lapsilla ei ole enää edes yksityisyyttä. Synnytyskuvia jaetaan jopa sadoille, kenties tuhansille silmille, aikajanalla. Onni oli syntyä 90-luvulla, jolloin ei ollut hienoa nykytekniikkaa meidän äideillä tai iseillä. Yksityisyyttä pitäisi arvostaa nyt, mutta pienimuotoinen blogiharrastuneisuus ei tietenkään haittaa.

Kävelimme luonnossa näkemättä Apple Watchia ohikulkijoiden ranteessa. Pornhubia ei ollut tuolloin saatavilla kaikkialla, mutta nykyään et voi löytää Suomesta paikkaa ilman 4G-yhteyttä nettipornoon. Älypuhelin toimii joka paikassa, ja ihmiset jäävät koukkuun omaan kivaan. Ennen 00-luvulla sai olla todellinen mestari, jos pääsi peruspuhelimella internetiin. Lapsena elin itsekin jännää elämääni, enkä miettinyt elektroniikan poissaoloa pätkääkään. Minusta tuntuu, että haluan takaisin hienoon aikaan.
Syy kaikkeen tähän on enemmän käytännöllinen kuin ideologinen: haluan vapauttaa aikaa. Aiemmissa puhelimissa sovelluksia oli paljon ja puhelimessa on mennyt päivittäin tunteja. Enää en juuri käytä.
Hienoa, vai mitä? Koen, että sovellusten orja en halua olla. En myöskään halua omistaa älypuhelinta. Puhelin on minulle vain työkalu: soitan, laitan viestin, katson aikataulut tai kuuntelen musiikkia.

Haluatko tietää miten älypuhelimesta saa peruspuhelimen hetkessä? Jatka lukemista.

90-luvulla kasvaneet tietävät, jonnet eivät ymmärrä

Jos sinäkin haluat takaisin 90-luvulle, en pyydä sinua luopumaan kaikesta, internetistä varsinkaan. Internet on nimittäin hieno keksintö. En voisi elää ilman laajakaistayhteyttä. Verkossa on niin moni arkinen asia, että ilman sitä ei nykyään pärjää. Pärjään hyvin ilman gigabitin laajakaistaa kotona, ja mukaan riittää 1M-mobiilikaista. Internetissä ovat nykyään lähes kaikki ja se on helpottanut myös minun elämää. Nopean internetin avulla sinä luet juuri tällaista blogijuttua Bloggerista tänään.

Olen luopunut päivän internetissä kirjaimellisesti kaikesta. En enää tee täällä mitään, josta ei ole minulle hyötyä. Jos bloggaaminen ei olisi järkevää, en luultavasti tekisi sitä. Tänään bloggaaminen auttaa minua. Se on paikka avautua, luoda aiheita ja samalla pidän yhteisöä yllä. On mukavaa saada kommentteja aiheista, jotka kiinnostavat, muitakin kuin minua. Peruuttaminen on mahtava juttu, olitpa sitten autossa, pyörällä tai jalan — myös tietokoneella ja tuoreella Galaxy-puhelimella.

Lakkasin lukemasta uutisia vuosia sitten, en katsele YouTubesta sitä mitä enemmistö katselee, sillä mielestäni hauskat kotivideot, Venäjän autokolarivideot, tai muutkaan vastaavat eivät auta minua kehittymään. Sen sijaan videot aiheista tiede, englannin kieli, itsensä kehittäminen auttavat minua monella tapaa. Voin kehittyä ihmisenä aina. Juuri siihen sinunkin tulisi pyrkiä elämässä. Minua ei myöskään kiinnosta kaupallinen urheilu, sillä tavallisesti tykkään urheilla ihan itse joka päivä.

Tällaisen älypuhelimen omistin DNA-verkossa aiemmin

En myöskään tilaa Netflxiä, joka monilta tuntuu löytyvän. Netflixissä on muutama hyvä leffa ja sarja, joita mielelläni katsoisin. En kuitenkaan halua palvelua tilata, koska kerran sisällä, aina sisällä. Tästä syystä minun piti poistaa Facebook-tilini. Halusin konkreettisia muutoksia elämääni ja Facebook oli esteenä matkalla huomiseen. Viime kesänä harmitti, että lyhyt aika kului aikajanoilla, Taaporinvuoren sijasta. Tänä keväänä kävin järvien luona lähimetsässä — eikä ole todellakaan enää viimeinen kerta.

Juuri tästä olen unelmoinut todella pitkään. Miksi käydä paikassa X, ottaakseen vain hetken selfienä tai kuvana, laittaakseen sen DNA:n verkon kautta muiden nähtäväksi. Mielestäni kokemukset ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä pidä jakaa muille, paitsi jos kysellään erikseen kahvihetken keskellä. Tuntuu, että suhteeni lähimpään metsään on lähentynyt näinä hetkinä kun suhteeni älypuhelimeeni on romahtanut samaan aikaan. Vietin eilen kaksi tuntia metsässä varsinkin heikon netin varassa.

Kaitajärvi on järvi keskellä ei mitään. DNA palkitsee ahkeraa ulkoilijaa EDGE-tasoisella netillä. Välillä huomasin, että luuriin hetkittäin vieraili 3G tai 4G. Ehkä tämä alue kuuluu tuohon yhteen prosenttiin, missä parempaa verkkoa ei ollut saatavilla. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka vähällä pärjäsi. Vuosi sitten Facebookin aikakaudella olisin hermostunut siitä, että netti oli hidas. Nyt toivoin, ettei sitä 4G:tä tulisi tänne enää koskaan. Vaikka musiikki lakkasi soimasta, linnunlaulu jatkui onneksi taidolla eteenpäin.

Olin mukana metsässä. Kuuluin metsään ihmisenä, en kävelevänä Androidina.

Miten olisi tyhmä älypuhelin? Sovelluksia vain 20 kappaletta...

Olen kirjoittanut aiemmin Androidin siistimisestä — sen voi siistiä kahdella tavalla. Poista käytöstä sovelluksia tai investoi peruspuhelimeen. Enkä nyt tarkoita, että sinun on palattava peruspuhelimeen heti maksamalla lähimmälle kassalle 49 euroa. Voit tehdä sen toisella tavalla. Siistimällä Androidin. Ja voit tehdä sen nyt. Kerron miten. Jokainen voi tehdä omasta älypuhelimestaan peruspuhelimen omien tarpeiden mukaan. Neuvon tässä jutussa omalla kokemuksella J5 2016 -älypuhelimesta Samsungilta.

Jos et halua palata peruspuhelimeen, voit aina tehdä nykyisestä puhelimestasi sellaisen. Helpointa se on silloin, kun tiedät miten Android toimii. Android on suunniteltu siten, että olet koukussa kivaan. Kaikki ilmoitukset, värinät, valot, merkit ja 4G:t ovat yhdellä asialla — saada sinut koukkuun. On toki olemassa varsin monia ihmisiä, jotka kuulevat tällaisia ääniä vaikka todellisuudessa puhelimessa ei ole mitään uutta, ja nyt puhumme oikeasta ongelmasta. Ongelmasta, minkä tunnen niin hyvin.

Tarkistamme luurejamme, vaikka edellisestä katsauksesta on vain minuutteja. En tee enää niin ja tässä on kaikki mitä tein: käy valikot läpi. Käy jokainen ohjelmavalikko läpi. Poista kaikki äänet sekä värinät, ilmoitukset ja häiritsevät tiedotteet uusista asioista. Jätä vain olennainen — ääni operaattorisi kautta soitettaville puheluille ja ääni lähetetyille viesteille. Unohda kaikki ilmoitukset sähköpostista, voit aina tarkistaa sähköpostit kotisohvalla menettämättä juuri mitään. Saaja voi iloisesti odottaa hieman.

Windows-näkymät ovat selkeät, mitään ei ole tyrkyllä

Jos voimme odottaa pikakirjeen toimitusta Postin kautta arkipäivän, mikä pakottaa meitä reagoimaan sähköpostiin jo samalla sekunnilla, kun sellainen saapuu matkapuhelimeesi kovaa eräretkellä? Poista nämä ilmoitukset (tai koko sähköposti) ja nauti hiljaisuudestasi. Jos käytät sosiaalista mediaa, poista kaikki sovellukset puhelimesta, mikäli et ole perillä tilistä luopumisesta. Kysy itseltäsi, mitä menetät, jos et jaa nykyhetkeä — samalla sekunnilla? Muuttuuko joku, jos jaat hetken vasta tietokoneelta?

Toinen asia: sovellukset. Tarvitseeko todella YouTuben, Driven, Mapsin tai muun vastaavan, mikäli voit avata sellaisen samalla sekunnilla käyttäen verkkoselainta? Poista turhat sovellukset käytöstä ja puhelimesi raikastuu. Tämä ekstraklikki YouTubeen voi olla elämäsi suurin pelastus. Pelastus, jossa YouTuben sijasta katselet nuoria jalkapallokentällä, pelaamassa tulevaisuuden unelmaa. Jos et pääse YouTubeen helposti valikosta, et ehkä jaksa mennä selaimen kautta sinne, ja se vasta hyvää onkin.

Huomaat nopeasti sen, että ilmankin pärjää ja näitä YouTube-hetkiä voi olla tarpeeksi jo kotona. Miksi lähteä ulos käyttämään älypuhelimia. Minusta tuntuu, että älypuhelin on muuttanut meitä ja Suomea. Vaikka puhut oikeille ihmisille oikeassa elämässä, puhelin voi pilata tämänkin kokemuksen. Älykapula syö keskustelun uskottavuutta vaikeuttaen kommunikointia. Mieti olevasi läsnä ilman halkoa samalla kun toinen katsoo umpikujaan. Kujaan, joka ei johda mihinkään. Tuntuu, että henkilö ei ole paikalla.

Asetukset - Sovellukset - Oletussovellukset. Käy ja tutustu. Poista käytöstä.

Kuinka tyhmä älypuhelin minulla sitten oikeastaan on?

Joku kysyy, mistä aloittaa. Hyvä kysymys. Seuraa vain ohjeita ja poista. Jos et osaa poistaa, poista vain käytöstä, miettimättä. Nyt ei vaadita vaikeita root-oikeuksia, ja jos et voi poistaa, Samsungin uusin käyttöliittymä antaa kyllä piilottaakin. J5 2016 on siitä hyvä puhelin, että tässä on vaihdettava akku, ja samalla todella vähän asennettuja mainossovelluksia. Android itsekin tätä alkanut helpottaa, käy vain Play Kaupassa ja asennetuissa sovelluksissa näet mahdollisuuden järjestää näitä käytön mukaan.

Tee tällä tavalla ja kaikki sovellukset toisessa päässä ovat vain vähän käytössä. Voi olla, että viimeisin avaus ihanalle sovellukselle X olisi sinulla kaksi kuukautta sitten. Poista tällainen sovellus heti. Hyvä uutinen on juuri se, että vaikka poisto olisi viikon päästä osoittautunut traumaksi, sovellus on helposti ladattavissa takaisin. Et menetä kovin paljoa poistamalla sen, mitä et tarvitse juuri nyt, ja luultavasti et tule tarvitsemaan sitä enää koskaan. Puhelimessani on ainoastaan 25 asennusta Android-kaupassa.

Valikoissani on vain 20 tarpeellista sovellusta. Tähän on monta yllättävää syytä. Tykkään ensinnäkin käyttää esimerkiksi pankkiasioita, liittymäasioita ja kaikkea muutakin kannettavalla tietokoneella. En tarvitse omaan puhelimeeni pelisovellusta, blogisovellusta, maksusovellusta, somesovellusta, mitään. Hyvä puoli tuossa on sekin, että kun sovelluksia ei ole liiaksi, ei voi jäädä koukkuunkaan. Nyt en tiedä ketään, joka jäisi koukkuun laskimeen, kalenteriin, kontaktiluetteloon tai niihin perussovelluksiin.

Etusivu on varustettu Spotifyn widgetillä ja näkymä pidetään mahdollisimman selkeänä:

Selkeät valikot ja etusivut ovat minulle kunnia-asia

Pitkää valikkoa ei löydy: kaikki avataan nopeasti. Kolme kovinta: selain-, kartta- ja budjetointilinkki näkyvissä. Alapalkissa perussovellukset ja väylä valikkoon, muuta ei tarvita. Tärkein löytyy heti.

Sovelluksia puhelimessa (20) ilman ekstraa:
AdGuard, Asetukset, Chrome, Galaxy Store, Galleria, Google, Kalenteri, Kamera, Kartat, Kello, Laskin, Muistio, Play, Puhelin, Sähköposti, Tiedostot,  Spotify Premium, Viestit, Yhteystiedot ja YouTube Lite.
AdGuard poistaa turhat mainokset Chromesta taustalla. Suosittelen.

Käytöstä poistettuja tai piilotettuja sovelluksia (7) turhina:
Duo (DNA moikka), Facebook (enhän käytä?), Game Launcher (enhän pelaa?), Gmail (Samsung Mail parempi?), OneDrive (mites Google Drive?), Radio (kuunteleeko joku) ja Upday (Uutisia, ei kiitos).
Poistan muutamat sovellukset käytöstä. Siivoan näkymiä ja suosin rakasta läppäriä.

Tilaan ajoittain tarjouksesta Viaplayn, mutta tämäkään ei ole Galaxyssä, koska viihdyn tietokoneella. Mobiilipankki puuttuu, koska elämässäni kaikki työ suoritetaan tietokoneella, ei puhelimessa.

Näitä sovelluslistauksia päivitetään. Viimeksi päivitetty: 12.09.21.

Tässäpä tämä sitten oli. Olen minimalisti ja puhelimeni kertoo tästä paljon. En ole puhelimeni orja ja pystyn poistumaan paikalta ilman halkoa kädessä. Teen näin usein iltalenkillä. Siitäkin huolimatta pystyn nauttimaan kävelystä myös puhelimen kanssa — silloin se on taskussa ja katselen eteenpäin ylittäessäni tietä autojen keskellä. Mielestäni sinun pitäisi katsoa liikennettä, eikä liikenteen sinua. Vastuu on kaikilla. Vastuu, jossa jokainen katselee hienosti eteenpäin, eikä uuteen Galaxy S9:ään.

Minua ei enää ärsytä, jos luontoretkellä puhelimessa ei ole 4G+-verkkoa. Minua ei enää ärsytä, jos en voi mainostaa saman tien käyneeni hienossa kahvilassa pullakahveilla. Minua ei enää ärsytä, jos aikani ei ole mennyt hukkaan uutissovelluksessa asioihin, joille en voi mitään. Minua ei harmita sekään, ettei minulla ole turhaa WhatsAppia, Viberiä, Telegramia, Skypeä tai Hangoutsia puhelimessa. Minuun saa silti yhteyttä, jos DNA:lla on kenttää. Yleensä on, mutta ehkä ilmankin olisi tosiaan kivaa välillä.

Yhteydenpito ei ole vaikeutunut, kun olen poistanut Facebookin, Messengerin, Hangoutsin ja Skypen. Hangoutsia voin katsoa koneella, ja jos asia on oikein kiireellinen, sähköpostin ja Hangoutsin sijasta olen mainostanut yleisesti matkapuhelinoperaattoreiden palveluita. Saatat näistä jotain jopa maksaa, rajaton puhe- ja viestipaketti jne. Minulla näitä yksiköitä on usein käytön mukaan ja on kyllä riittänyt kaikkeen viestintään ilman WhatsAppia 6,90 eurolla kuukaudessa kelvon 4G-perusnetin kera.

Mitä SINÄ aiot tehdä luurissa tänään mielenterveyden säilyttämiseksi?

Miksi käyttää älypuhelinta Samsungilta

Moni kysyy miksi sitten edes käyttää älypuhelinta, eikö peruspuhelin olisi parempi?
  1. Käytän puhelinta internetin muodostamiseen kaapelimodeemin vikatilanteissa.
  2. Kuuntelen musiikkia verkosta Deezerin tilauspalvelulla ulkona ollessani.
  3. Älypuhelin tarjoaa hyvän kameran ja vähentää paperin määrää.
  4. En kanna kannettavaa matkoille ja pärjään puhelimella.
  5. En ole koukussa siihen, joten siksi käytän sitä edelleen.
Voisitko harkita peruspuhelinta? Varmuudella, ja viimeistään silloin kun puheliittymät Galaxyyn ovat niin kalliita, ettei niistä enää kehtaa maksaa. Nykyisessä on hyvä tarjous, uusissa kalliimmat hinnat.

Yhteenveto: sovellukseton puhelin on suurinta iloa, mitä tiedän

Vinkkejäni olen jakanut ja nyt näit myös konkreettisesti millaisilla sovelluksilla tosimies pärjää. Mies, jonka puhelin ei värise, kun internetistä löydetty ystävä lähettää tarpeettoman GIF-kuvan. Mies, joka ei käytä puhelintaan kaupan kassalla odottaessaan vuoroa maksaa. Mies, tai nainen, jollainen voit olla sinäkin — ilman huolia seuraavasta häiriöstä samalla kun yrität löytää rauhaa työpäivän päätteeksi. Ei puhelimen omistaminen tarkoita, että on oltava 24/7 saatavilla ihan kaikille, aina. Ei todellakaan.

Aina en vastaa edes tutuille tai kavereille (enkä ole pornoaddikti). Jos he eivät voi odottaa vastausta, en voi auttaa. Vastaan puheluihin tai viesteihin silloin kun minulle sopii. Toivon samaa myös muilta, en odota vastausta keneltäkään samalla sekunnilla, ja haluan että jokainen nauttii arjestaan. Jaksan kyllä odottaa vastausta, kunhan vastaa kohtuullisessa ajassa. Sitten mikäli ei vastaa ollenkaan, asioista voi toki tehdä muutamia johtopäätöksiä, ehkä ei ole ehdotus kiinnostanut. Ehkä ei ole edes kaveri.

Yhdestä asiasta olen täysin varma. Päivittäin unohdamme elää. Haemme ihan vapaaehtoisesti entistä uudempia älypuhelimia, edellisten toimiessa oikein hyvin, mutta mistä syystä? 90-luvulla kukaan ei olisi halunnut näin pahoin yksityiselämää loukkaavia laitteita. Miksi nyt pitäisi tämä kaikki hyväksyä? Kerran tein puhelimestani todella tyhmän, niinpä olen alkanut nauttia kaikesta pikkuisen enemmän. Toivon sitä samaa sinulle. Haluatko nauttia luonnosta, tai aidosta värinästä, joka ei pääty koskaan?

Ollessani vain 9-vuotias, muistan edelleen tämän naiskonduktöörin venäläisessä sähköjunassa, joka matkalla mummolaan, tarjosi minulle suussa sulavaa jäätelöä pientä rahaa vastaan. Tuolloin jäätelö ei maksanut paljoa, ja sitä oli varaa ostaa käteisellä. Uskomatonta, mutta totta. 90-luvulla vietin elämäni parhaita hetkiä. Tekisin aivan mitä tahansa, että voisin aikakoneella lentää takaisin elämässä. Aikaan, jolloin ei ollut Tinderiä, Twitteriä, kulutusjuhlaa, eikä sitäkään että taskussa oli kuuden tuuman TV.

Jos 90-luvun voisi ostaa, ostaisin heti. Sijoittaisin 90-lukuun tuhansilla. Valitettavasti 90-luvun paluu ei ole realistista. Tämän tiedät. Nuoriso on rikki, eivät enää edes tiedä, mitä oikea elämä on sosiaalisen paineen ympärillä. Ota silti luuri käteen ja aloita saman tien. Jos et aloita nyt, et ehkä aloita koskaan.

Kesän tuoksu on vain muutaman klikkauksen päässä ilman vibraattoria.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"