Jyri, 27, kantaa älypuhelimessaan vain 20 sovellusta

Joku aiemmista puhelimista
Olen 90-luvun lapsia, oletko sinä? Tarkemmin miettien emme ole enää lapsia, vaan 90-luvun lasten ikä tänään voi olla vaikkapa 28 vuotta. Ennen oli joka tapauksessa kaikki paremmin. Saimme käyttää kunnollista lankapuhelinta ja toisaalta meillä ei ollut tiedon valtatietä  internetiä.

Saimme kävellä metsäisässä lähiluonnossa törmäämättä häiritsevään Facebook-ilmoitukseen. Saimme nukkua pitkäänkin ilman värisevää noin viiden tuuman puhelinta yöpöydällä. Saimme sovittua monet asiat ilman Facebook-yksityisviestejä. Jotenkin elämä maistui silloinkin, kun netti loisti poissaolollaan ja Twitterin sijasta iloisinta sanomaa toivat lähinnä paikalliset linnut.

Kävelimme luonnossa näkemättä Apple Watchia ohikulkijoiden ranteessa. Pornoa ei ollut tuolloin saatavilla kaikkialla, mutta nykyään et voi löytää Suomesta paikkaa ilman 4G-yhteyttä. Älypuhelin toimii joka paikassa, ja ihmiset jäävät koukkuun omaan kivaan. Ennen vanhaan sai olla todellinen mestari, jos pääsi peruspuhelimella internetiin. Lapsena elin itsekin jännää elämääni, enkä miettinyt elektroniikan poissaoloa pätkääkään. Minusta tuntuu, että haluan takaisin kyseiseen aikaan.

Peruuta, mikäli haluat elää

Jos sinäkin haluat takaisin 90-luvulle, en pyydä sinua luopumaan kaikesta, internetistä varsinkaan. Internet on nimittäin hieno keksintö. En voisi elää ilman laajakaistayhteyttä. Verkossa on niin moni arkinen asia, että ilman sitä ei nykyään pärjää. Pärjään hyvin ilman gigabitin laajakaistaa kotona, ja mukaan riittää 1M-mobiilikaista. Internetissä ovat nykyään lähes kaikki ja se on helpottanut myös minun elämää. Nopean internetin avulla sinäkin luet tällaista juttua Bloggerista tänään.

Olen luopunut päivän internetissä kirjaimellisesti kaikesta. En enää tee täällä mitään, josta ei ole minulle hyötyä. Jos bloggaaminen ei olisi järkevää, en luultavasti tekisi sitä. Tänään bloggaaminen auttaa minua. Se on paikka avautua, luoda aiheita ja samalla pidän yhteisöä yllä. On mukavaa saada kommentteja aiheista, jotka kiinnostavat, muitakin kuin minua. Peruuttaminen on mahtava juttu, olitpa sitten autossa, pyörällä tai jalan  myös tietokoneella ja tuoreella Galaxy-puhelimella.

Lakkasin lukemasta uutisia vuosia sitten, en katsele YouTubesta sitä mitä enemmistö katselee, sillä mielestäni hauskat kotivideot, Venäjän autokolarivideot, tai muutkaan vastaavat eivät auta minua kehittymään. Sen sijaan videot aiheista tiede, englannin kieli, itsensä kehittäminen auttavat minua monella tapaa. Voin kehittyä ihmisenä aina. Juuri siihen sinunkin tulisi pyrkiä elämässä. Minua ei myöskään kiinnosta kaupallinen urheilu, sillä tavallisesti tykkään urheilla ihan itse joka päivä.

Myös läppärini on tyhmä (Chrome OS, vain 7 sovellusta)

En myöskään tilaa Netflxiä, joka monilta tuntuu löytyvän. Netflixissä on muutama hyvä leffa ja sarja, joita mielelläni katsoisin. En kuitenkaan halua palvelua tilata, koska kerran sisällä, aina sisällä. Tästä syystä minun piti poistaa Facebook-tili. Halusin konkreettisia muutoksia elämääni ja Facebook oli esteenä matkalla huomiseen. Viime kesänä harmitti, että aika meni Facebookissa, Taaporinvuoren sijasta. Tänä keväänä kävin järvien luona lähimetsässä  eikä ole todellakaan viimeinen kerta.

Juuri tästä olen unelmoinut todella pitkään. Miksi käydä paikassa X, ottaakseen vain hetken selfienä tai kuvana, laittaakseen sen DNA:n verkon kautta muiden nähtäväksi. Mielestäni kokemukset ovat aina henkilökohtaisia, eikä niitä pidä jakaa muille, paitsi jos kysellään erikseen kahvihetken keskellä. Tuntuu, että suhteeni lähimpään metsään on lähentynyt näinä hetkinä kun suhteeni älypuhelimeeni on romahtanut samaan aikaan. Vietin eilen kaksi tuntia metsässä varsinkin heikon netin varassa.

Kaitajärvi on järvi keskellä ei mitään. DNA palkitsi ahkeraa ulkoilijaa EDGE-tasoisella netillä. Välillä huomasin, että luuriin hetkittäin vieraili 3G tai 4G. Ehkä tämä alue kuuluu tuohon yhteen prosenttiin, missä parempaa verkkoa ei ollut saatavilla. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka vähällä pärjäsi. Vuosi sitten Facebookin aikakaudella olisin hermostunut siitä, että netti oli hidas. Nyt toivoin, ettei sitä 4G:tä tulisi tänne enää koskaan. Vaikka musiikki lakkasi soimasta, linnunlaulu jatkui onneksi eteenpäin.

Olin mukana metsässä. Kuuluin metsään ihmisenä, en Androidina.

Miten olisi tyhmä älypuhelin?

Olen kirjoittanut aiemmin Androidin siistimisestä  sen voi siistiä kahdella tavalla. Poista käytöstä sovelluksia tai investoi peruspuhelimeen. Enkä nyt tarkoita, että sinun on palattava peruspuhelimeen heti maksamalla lähimmälle kassalle 49 euroa. Voit tehdä sen toisella tavalla. Siistimällä Androidin. Ja voit tehdä sen nyt. Kerron miten. Jokainen voi tehdä omasta älypuhelimestaan peruspuhelimen omien tarpeiden mukaan. Neuvon tässä omalla kokemuksella J5 2016 -puhelimesta Samsungilta.

Jos et halua palata peruspuhelimeen, voit aina tehdä nykyisestä puhelimestasi sellaisen. Helpointa se on silloin, kun tiedät miten Android toimii. Android on suunniteltu siten, että olet koukussa kivaan. Kaikki ilmoitukset, värinät, valot, merkit ja 4G:t ovat yhdellä asialla  saada sinut koukkuun. On toki olemassa varsin monia ihmisiä, jotka kuulevat tällaisia ääniä vaikka todellisuudessa puhelimessa ei ole mitään uutta, ja nyt puhumme oikeasta ongelmasta. Ongelmasta, minkä tunnen hyvin.

Tarkistamme luurejamme, vaikka edellisestä katsauksesta on vain minuutteja. En tee enää niin ja tässä on kaikki mitä tein: käy valikot läpi. Käy jokainen ohjelmavalikko läpi. Poista kaikki äänet ja värinät, ilmoitukset ja häiritsevät tiedotteet uusista asioista. Jätä vain olennainen  ääni operaattorin kautta soitettaville puheluille ja ääni lähetetyille viesteille. Unohda kaikki ilmoitukset sähköpostista, voit aina tarkistaa sähköpostit kotisohvalla menettämättä juuri mitään. Saaja voi ehkä hieman odottaa.

Puhelimessani ei ole edes pelejä aikaa tappamaan

Jos voimme odottaa pikakirjeen toimitusta Postin kautta arkipäivän, mikä pakottaa meitä reagoimaan sähköpostiin samalla sekunnilla, kun sellainen saapuu matkapuhelimeesi kovaa eräretkellä? Poista nämä ilmoitukset (tai koko sähköposti) ja nauti hiljaisuudesta. Jos käytät sosiaalista mediaa, poista kaikki sovellukset puhelimesta, mikäli et ole valmis tilistä luopumaan. Kysy itseltäsi, mitä menetät, jos et jaa nykyhetkeä  samalla sekunnilla? Suuttuuko joku, jos jaat hetken vasta tietokoneelta?

Toinen asia: sovellukset. Tarvitseeko todella YouTuben, Driven, Mapsin tai muun vastaavan, mikäli voit avata sellaisen samalla sekunnilla käyttäen verkkoselainta? Poista turhat sovellukset käytöstä ja puhelimesi raikastuu. Tämä ekstraklikki YouTubeen voi olla elämäsi kovin pelastus. Pelastus, jossa YouTuben sijasta katselet nuoria jalkapallokentällä, pelaamassa tulevaisuuden unelmaa. Jos et pääse YouTubeen helposti valikosta, et ehkä jaksa mennä selaimen kautta sinne, ja se hyvää onkin.

Huomaat nopeasti sen, että ilmankin pärjää ja näitä YouTube-hetkiä voi olla tarpeeksi jo kotona. Miksi lähteä ulos käyttämään puhelimia. Minusta tuntuu, että älypuhelin on muuttanut meitä. Vaikka sinä puhut aidoille ihmisille oikeassa elämässä, puhelin voi pilata tämänkin kokemuksen. Se voi pilata sinut, tai se voi pilata vastaanottajan. Voi olla, että sinä olet läsnä ilman puhelinta samalla kun toinen katselee umpikujaan. Umpikujaan, joka ei johda mihinkään. Tuntuu, että henkilö ei ole paikalla.

Asetukset - Sovellukset - Oletussovellukset. Käy ja tutustu. Poista käytöstä.

Millainen puhelin minulla on?

Joku kysyy, mistä aloittaa. Hyvä kysymys. Seuraa vain ohjeita ja poista. Jos et voi poistaa, poista vain käytöstä, miettimättä. Nyt ei vaadita vaikeita root-oikeuksia ja jos et voi poistaa, Samsungin uusin käyttöliittymä antaa kyllä piilottaakin. J5 2016 on siitä hyvä puhelin, että tässä on vaihdettava akku, ja samalla todella vähän asennettuja mainossovelluksia. Android itsekin tätä alkanut helpottaa, käy vain Play Kaupassa ja asennetuissa sovelluksissa näet mahdollisuuden järjestää näitä käytön mukaan.

Tee tällä tavalla ja kaikki sovellukset toisessa päässä ovat vain vähän käytössä. Voi olla, että viimeisin avaus ihanalle sovellukselle X olisi sinulla kaksi kuukautta sitten. Poista tällainen sovellus heti. Hyvä uutinen on juuri se, että vaikka poisto olisi viikon päästä osoittautunut traumaksi, sovellus on helposti ladattavissa takaisin. Et menetä kovin paljoa poistamalla sen, mitä et tarvitse juuri nyt, ja luultavasti et tule tarvitsemaan sitä koskaan. Puhelimessani on ainoastaan 25 asennusta Android-kaupassa.

Valikoissani on vain 20 tarpeellista sovellusta. Tähän on monta yllättävää syytä. Tykkään ensinnäkin käyttää esimerkiksi pankkiasioita, liittymäasioita ja kaikkea muutakin kannettavalla tietokoneella. En tarvitse omaan puhelimeeni pelisovellusta, blogisovellusta, maksusovellusta, somesovellusta, mitään. Hyvä puoli tuossa on sekin, että kun sovelluksia ei ole liiaksi, ei voi jäädä koukkuunkaan. Nyt en tiedä ketään, joka jäisi koukkuun laskimeen, kalenteriin, kontaktiluetteloon tai perussovelluksiin.

Etusivu on varustettu laskurilla ilman narsistia ja näkymä pidetään mahdollisimman selkeänä:

Refuzion Remix soi useasti 666 päivää ilman narsistia

Pitkää valikkoa ei ole: kaikki löytyy nopeasti. Kolme kovinta: selain-, kartta- ja budjetointisovellus näkyvissä. Alapalkissa perussovellukset ja väylä valikkoon, muuta ei tarvita. Tärkein löytyy heti.

Sovelluksia puhelimessa (20) ilman ekstraa:
AdGuard, Asetukset, Chrome, Deezer Music, Galaxy Store, Galleria, Kalenteri, Kamera, Kartat, Kello, Laskin, Muistio, Play Kauppa, Puhelin, Radio, Sähköposti, Tiedostot, Viestit, Yhteystiedot ja YNAB.
Google piilotettu valikoista. AdGuard poistaa turhat mainokset Chromesta taustalla.


Käytöstä poistettuja sovelluksia (7) turhina:
Android Auto (mikä auto?), Duo (DNA hei), Facebook (en käytä?), Game Launcher (en pelaa?), Gmail (Samsung Mail on parempi?), OneDrive (mites Google Drive?) ja YouTube (käytän tietokoneella?).
Poistan muutamat sovellukset käytöstä. Siivoan näkymiä ja suosin rakasta läppäriä.

Tilaan myös Viaplayn suoratoistopalvelun, mutta sekään ei ole Galaxyssä, koska viihdyn tietokoneella. Mobiilipankki puuttuu, koska elämässäni kaikki työ suoritetaan tietokoneella, ei puhelimessa.

Näitä sovelluslistauksia päivitetään. Viimeksi päivitetty: 09.05.21.

Tässäpä tämä sitten oli. Olen minimalisti ja puhelimeni kertoo tästä paljon. En ole puhelimeni orja ja pystyn poistumaan paikalta ilman halkoa kädessä. Teen näin usein iltalenkillä. Siitäkin huolimatta pystyn nauttimaan kävelystä myös puhelimen kanssa  silloin se on taskussa ja katselen eteenpäin ylittäessäni tietä autojen keskellä. Mielestäni sinun pitäisi katsoa liikennettä, eikä liikenteen sinua. Vastuu on kaikilla. Vastuu, jossa jokainen katselee hienosti eteenpäin, eikä uuteen Galaxy S9:ään.

Minua ei enää ärsytä, jos luontoretkellä puhelimessa ei ole 4G+-verkkoa. Minua ei enää ärsytä, jos en voi mainostaa saman tien käyneeni hienossa kahvilassa pullakahveilla. Minua ei enää ärsytä, jos aikani ei ole mennyt hukkaan uutissovelluksessa asioihin, joille en voi mitään. Minua ei harmita sekään, ettei minulla ole turhaa Whatsappia, Viberiä, Telegramia, Skypeä tai Hangoutsia puhelimessa. Minuun saa silti yhteyttä, jos DNA:lla on kenttää. Yleensä on, mutta ilmankin olisi tosiaan kivaa välillä.

Yhteydenpito ei ole vaikeutunut, kun olen poistanut Facebookin, Messengerin, Hangoutsin ja Skypen. Hangoutsia voin katsoa koneella, ja jos asia on oikein kiireellinen, sähköpostin ja Hangoutsin sijasta olen mainostanut yleisesti matkapuhelinoperaattoreiden palveluita. Saatat näistä jotain jopa maksaa, rajaton puhe- ja viestipaketti jne. Minulla näitä yksiköitä on usein käytön mukaan ja on kyllä riittänyt kaikkeen viestintään ilman Whatsappia 6,90 eurolla kuukaudessa kelvon 4G-perusnetin kera.

Mitä SINÄ aiot tehdä luurissa tänään mielenterveyden säilyttämiseksi?

Miksi käytän älypuhelinta

Moni kysyy miksi sitten edes käytän älypuhelinta, eikö peruspuhelin olisi parempi?
  1. Käytän puhelinta internetin muodostamiseen kaapelimodeemin vikatilanteissa.
  2. Kuuntelen musiikkia verkosta Deezerin tilauspalvelulla ulkona ollessani.
  3. Älypuhelin tarjoaa hyvän kameran ja vähentää paperin määrää.
  4. En kanna kannettavaa matkoille ja pärjään puhelimella.
  5. En ole koukussa siihen, joten siksi käytän sitä edelleen.
Voisinko harkita peruspuhelinta? Kyllä, ja viimeistään silloin kun puheliittymät Galaxyyn ovat niin kalliita, ettei niistä enää kehtaa maksaa. Nykyisessä vielä hyvä tarjous, uusissa kalliimmat hinnat.

Loppusanat

Vinkkejäni olen jakanut ja nyt näit myös konkreettisesti millaisilla sovelluksilla tosimies pärjää. Mies, jonka puhelin ei värise, kun internetistä löydetty ystävä lähettää tarpeettoman GIF-kuvan. Mies, joka ei käytä puhelintaan kaupan kassalla odottaessaan vuoroa maksaa. Mies, tai nainen, jollainen voit olla sinäkin  ilman huolia seuraavasta häiriöstä samalla kun yrität löytää rauhaa työpäivän päätteeksi. Ei puhelimen omistaminen tarkoita, että on oltava 24/7 saatavilla ihan kaikille. Ei todellakaan.

Aina en vastaa edes tutuille tai kavereille (enkä ole pornoaddikti). Jos he eivät voi odottaa vastausta, en voi auttaa. Vastaan puheluihin tai viesteihin silloin kun minulle sopii. Toivon samaa myös muilta, en odota vastausta keneltäkään samalla sekunnilla, ja haluan että jokainen nauttii arjestaan. Jaksan kyllä odottaa vastausta, kunhan vastaa kohtuullisessa ajassa. Silloin kun ei vastaa ollenkaan, asioista voi toki tehdä muutamia johtopäätöksiä, ehkä ei ole ehdotus kiinnostanut. Ehkä ei ole edes kaveri.

Yhdestä asiasta olen täysin varma. Päivittäin unohdamme elää. Haemme ihan vapaaehtoisesti entistä uudempia älypuhelimia, edellisten toimiessa oikein hyvin, mutta mistä syystä? 90-luvulla kukaan ei olisi halunnut näin pahoin yksityiselämää loukkaavia laitteita. Miksi nyt pitäisi tämä kaikki hyväksyä? Kerran tein puhelimestani todella tyhmän, niinpä olen alkanut nauttia kaikesta pikkuisen enemmän. Toivon sitä samaa sinulle. Haluatko nauttia luonnosta, tai värinästä, joka ei pääty koskaan?

Ota luuri käteen ja aloita työt saman tien. Jos et aloita nyt, et ehkä aloita koskaan.

Kesän tuoksu on vain muutaman klikkauksen päässä ilman vibraattoria.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona