Uusi iPhone XS on älytöntä bisnestä omenasadolla

On jälleen kuuluisa aika vuodesta kun omenasato on vihdoinkin kypsynyt. Ihmiset ympäri maailmaa yrittävät ottaa selvää kuinka tuhlata lisää rahaa, jota heillä ei juuri ole, vain pikkaisen ylihinnoiteltuun iPhone-puhelimeen korottomasti ja aina ilmaisella pikatoimituksella. Onhan se niin, ettei näin kalliin puhelimen toimituksesta voi maksaa senttiäkään! Kaikki tänne heti nyt, adapterit, pikalaturit, johdot, kuulokkeet ja muut piuhat. Älyttömin, mutta vuosien lainakierteellä niin saatavilla olevin iHinnoin.

Tämän vuoden omenasadossa iPhonesi on entistä kalliimpi, jopa 1 679 euroa. Kyllä, luit oikein, 1 679 euroa. Tällä rahalla voit maksaa vuokraa kaksi tai jopa kolme kertaa, tai voit lähteä kolmesti Belgiaan, vaikkapa viettämään laatuaikaa. Nyt on niin, että kaikki puhuvat omenasadosta. Apple on sellaistakin bisnestä, että fanaatikot maksavat brändistä juuri niin paljon, kuin siitä kauppias nyt pyytää. Kyse on eräänlaisesta sairaudesta nimeltä shoppailu. Pakko shoppailla uutuuksia, muuten elämä ei maistu.

Hype on kova puhelimesta, jonka ostamiseen ihmisillä ei ole varmastikaan rahaa, suurimmalla osalla ainakaan. Elisa, DNA ja Telia tulevat helposti vastaan. Saat täältä puhelimen kuin puhelimen kolmen vuoden vankeudella rahallisiin menetyksiin, muutamasta eurosta aina muutamaan kymppiin. Ennen kaikkea, se on vain puhelin, ihmiset! Matkaan usein Lapinniemen kylpylään, missä pääsen näkemään bussien aikatauluja ongelmitta. En tiedä, miksi maksaisin yli tuhat euroa nähdäkseni samaa tietoa.

Minulla on 169 euron Samsung, tässä on ihana YouTube, Deezer, Chrome, Kalenteri, Kamera, Muistio, Drive, kaikki mitä iPhonessakin. Täällä on myös sormenjälkitunnistin sekä iPhonesta jo aikoja sitten jonnekin kadonnut kuulokeliitäntä. Hei, sellaista edelleen tarvitaan tänä päivänä, jotta voin kuunnella musiikkia, että ladata puhelinta tulevaan matkaan tuonne Lapinniemen kylpylään innolla. Sitä paitsi kyseisellä tonnilla voi ostaa vapautta sapattivapaan muodossa olettaen, että se ostetaan käteisellä.
Älä mene halpaan, uutta omenasatoa on myös ensi vuonna, mutta tämän vuoden sadon maksuaika on jopa kolme vuotta. Haluatko nauttia hyvinvoinnista? Älä yritä näyttää rikkaalta, se toimii aina.
Kuulokeliitäntä... Samsungissa. Aivan, ihan kaikki se mitä uudessa iPhonessa ja enemmänkin, paitsi hintaa. Rakastan halvempaa, sillä soi elektroninen musiikki Deezerillä ja nettisivustot aukeavat. 1 679 eurolla saat Deezerin maksullisen musiikkipalvelun 14 vuodeksi. iPhone vai 14 vuotta musiikkia?

Luottokortit ja kulutusluotot ovat syypää numero yksi ihmisten rahallisiin ongelmiin.

Kuka maksaa puhelimestaan tuhansia ostamatta sapattivapaata

Nyt tärkeintä. Kuka ihmeessä maksaa puhelimestaan yli tuhat euroa? Totuus on, että jos sinulla ei ole varaa ostaa älypuhelinta kertamaksulla, sinulla ei ole varaa hankkia sitä nyt velaksikaan. Onko hienoa maksaa puhelinta seuraavat kolme vuotta vain 46 eurolla kuukaudessa? Mitä kaikkea muuta saisit sillä rahalla, muutaman Applen osakkeen? Rahaa tulee kaikille kuukausittain, mutta sitähän ei pidä tuhlata kalliisiin naisiin, eikä vielä kalliimpiin trendipuhelimiin. Raha on muutakin kuin tuhlaamista.

Raha onkin tulevaisuuteen panostamista, eikä kaikkea mitä tulee, pidä tuhlata brändeihin. Brändeihin, joilla jo valmiiksi menee hyvin. Apple on juuri eräänlainen testi, ja olen tiennyt tästä testistä aina, he testaavat kuinka paljon tyhmät ihmiset ovat valmiita maksamaan älykkäästä puhelimesta. Puhelin voi olla miten kallis tahansa, tilauksia tulee niin Elisalle kuin DNA:lle, pitää vain varmistaa älypuhelimen aitous. Kukaan ei todellakaan maksa yli tuhatta euroa Kiinassa valmistetusta halvasta krääsästä.

Paitsi suomalainen, amerikkalainen ja saksalainen, kunhan siinä on Applen logo. Se on statussymboli, katsokaa tätä minun uusinta puhelinta, maksoin siitä vain 1 679 euroa! Se jää usein kertomatta, että puhelin on kyllä oma, mutta laskut juoksevat vielä 35 kuukauden ajan. Minimalismi on ratkaisu. Ostat 199 euron Xiaomi-puhelimen ja teet kaikki samat asiat kuin iPhonella. Minulle puhelin ei ole mikään statussymboli, se on työkalu. Jos sillä voi soittaa, laittaa tekstiviestin, niin se toimii täydellisesti.

Ihmisiä on jonoksi asti ostamaan uusin iPhone kertamaksulla

iPhone 4 maksoi 589 euroa vuonna 2010 esimerkiksi Elisalla ilman kytkyä. Tuolloin se oli mahtavaa. Muutama malli sen jälkeen oli vastaavalla hinnalla. Tilanne nyt on katastrofaalinen, sillä jo iPhone 8 Plus keräsi haukkuja ilmestyessään, liian kalliista hinnastaan. Nythän julkaistiin uudempia malleja, taatusti ilman muistikorttipaikkaa ja kuulokeliitäntää, ihan vain huvikseen lähes tuplahintaan? Jos älypuhelin Applelta maksaa jo nyt jopa 1 679 euroa, niin mitä se maksaa viiden vuoden päästä?

Maksaako omena silloin jo 1 999 euroa? Olisitko valmis maksamaan puhelimesta näin paljon? Olisitko valmis maksamaan puheliittymästä 69 euroa kuukaudessa? Se on varmaa, että liikkeiden puhelimien hintakehitys jatkaa nousuaan, jos me vain jatkamme puhelimien ostamista pyydetyillä hinnoilla, jotka ovat kohtuuttomia pelkästä käteen mahtuvasta taskupuhelimesta. Missä onkaan järki? Eivätkö ihmiset tajua tämän testin olemassaoloa? Eivätkö nämä ihmiset löydä parempaa käyttöä 1 679 eurolle?

Tällä samaisella 1 679 eurolla saa 299 euron puhelimen, 499 euron kannettavan tietokoneen, 99 euron kuulokkeet ja lentoliput kahdelle Saksaan pienelle lomalle viikon hotelleineen. Lähtisitkö jonottamaan puhelinta, vai elämyksiä maahan, jossa et ole käynyt koskaan? iPhone ei ole mikään elämän edellytys, on monia ihmisiä kuten minä, ja heillä ei ole koskaan ollut iPhonea. Jos taloustilanteesi ei salli muuta kuin kolmen vuoden maksuaikoja, ehkä iPhonen ostamisen sijasta on aika perustaa säästötili.

Yhteenveto: älypuhelin kestää kovaa käyttöä helposti viisi vuotta

Säästä iPhoneen vain kolmisen vuotta, ja kun raha on vihdoin kasassa sekä valmis, katso onko iPhone edelleen ostamisen arvoinen. Voisiko säästämäsi raha palvella sinua eläkeiässä? Voisiko raha parantaa jollakin tavalla terveyttäsi? Mitä iPhonen ostaminen parantaa? Kyllä, saat hetkeksi iloisenkin hymyn, kunnes se häviää — iPhonestasi tulee normaali asia. Asia, josta on uudempi iPhone X2 tai X7. iPhone, jota naapurillasikaan ei vielä ole. Aiotko ostaa uusia puhelimia loppuelämäsi? Lopeta hei ajoissa.

Mieti maapalloa ystävänä, mieti talouttasi, mieti niitä ihmisiä, jotka painavat duunia 24/7, että sinäkin saat älypuhelimen. Puhelimen, joka sinulla jo on, mutta hieman uudempana. Ei näitä fanaatikkoja edes hinta pysäytä tai kuulokeliitännän puuttuminen, koska sitähän on Apple. Hullut fanaatikot maksavat mielellään ekstraa Applen lisätarvikkeista. Kaikissa muissa puhelimissa lisätarvikkeiden hinta on vain murto-osa Appleen verrattuna. Ennen kaikkea oli sinulla Nokia 6.1 tai iPhone 8 Plus, se on puhelin.

Lopetetaan konsumerismi. On löydettävä minimalismi. Minimalismi on sitä, että pärjää vähemmällä. On hienoa käyttää puhelinta työkaluna. Puhelin, joka on aidosti tarpeen. Puhelin, joka ei kysy rahaa vuoden välein. Puhelin, jonka olemassaolo ei ole vain muille näyttäytymistä. Kaikki ihmiset eivät ole vielä niin sairaita, että täytyy ostaa kalliita autoja, kalliita puhelimia, isompia televisioita ja aina vain hulppeampia taloja näyttääkseen muka hienoa elämää, vaikka todellisuudessa on veloista rikki.

En hyväksyisi puhelinta ilman kuulokeliitäntää. Toisaalta frugalistina olen sitä mieltä, että älypuhelin sieltä halvimmasta hintaluokasta, voi kestää upeimmillaan viisi vuotta. Pidän puhelimia kuin vauvoja, ilman että mikään mene naarmuille tai tippuu maahan. Ihmettelen heitä, joiden älypuhelimen lasi on halkeamilla jo ostovuonna. Puhelin on kestänyt elämää pisimmillään viisi vuotta ilman ainuttakaan virhettä lasissa. Tee välillä uudelleenasennus, niin pääset leikkimään uuden puhelimen kanssa.

Lainakierre, pahoinvointi ja loputtomat laskut eivät katoa elämästä ehkä koskaan, jos jatkat brändien suosimista ja yrität näyttää varakkaalta muille ihmisille, jotka eivät välitä tuon taivaallista. Applelle jaan hyvän bisnesvinkin, alkakaa tehdä Apple-tyynyjä, hullut maksavat siitäkin varmaan satasia.

Omenasato on nyt kypsynyt, mutta miksi elämäsi voisi olla parempi ilman?


Kommentit

Hirvonen sanoi…
Hyviä pointteja ja itsekin olen yleensä vähän brändivastainen. Mutta tykkään vain tästä iphonesta niin paljon ja se helpottaa elämää. Mutta jos siitä pitää hyvän huolen kuorilla ja muutenkin järkevällä käytöllä niin ei tarvitse joka toinen vuosi olla ostamassa uutta.
iPhone kestää vuosia, mutta valitettavan moni vaihtelee niitä silti aina kun uusi malli on ulkona, hienoa että olet toisesta päästä. Hankinnan tulee palvella vuosia.

Viikon luetuimmat blogissa

Matkailulippu oravanpyörästä: "Elämä on valintoja"

Matti kukkarossa? Talous haltuun Pennolla

Nyt järkyttää! Mitä ihmettä tapahtui Lidlille?

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Minimalismi ja mikroaaltouuni: "Suhteemme ei jatku"