Uusi iPhone XS, onpa älytöntä bisnestä

On jälleen kuuluisa aika vuodesta kun omenasato on vihdoinkin kypsynyt. Ihmiset ympäri maailmaa yrittävät ottaa selvää kuinka tuhlata lisää rahaa, jota heillä ei juuri ole, vain pikkaisen ylihinnoiteltuun iPhone-puhelimeen korottomasti ja aina ilmaisella pikatoimituksella. Onhan se niin, ettei näin kalliin puhelimen toimituksesta voi maksaa senttiäkään! Kaikki tänne heti nyt, adapterit, pikalaturit, johdot, kuulokkeet ja muut piuhat. Älyttömin, mutta vuosien lainakierteellä niin saatavilla olevin iHinnoin.

Tämän vuoden omenasadossa iPhonesi on entistä kalliimpi, jopa 1 679 euroa. Kyllä, luit oikein, 1 679 euroa. Tällä rahalla voit maksaa vuokraa kaksi tai jopa kolme kertaa, tai voit lähteä kolmesti Belgiaan, vaikkapa viettämään laatuaikaa. Nyt on niin, että kaikki puhuvat omenasadosta. Apple on sellaistakin bisnestä, että fanaatikot maksavat brändistä juuri niin paljon, kuin siitä kauppias nyt pyytää. Kyse on eräänlaisesta sairaudesta nimeltä shoppailu. Pakko shoppailla uutuuksia, muuten elämä ei maistu.

Hype on kova puhelimesta, jonka ostamiseen ihmisillä ei ole varmastikaan rahaa, suurimmalla osalla ainakaan. Elisa, DNA ja Telia tulevat helposti vastaan. Saat täältä puhelimen kuin puhelimen kolmen vuoden vankeudella rahallisiin menetyksiin, muutamasta eurosta aina muutamaan kymppiin. Ennen kaikkea, se on vain puhelin, ihmiset! Matkaan usein Lapinniemen kylpylään, missä pääsen näkemään bussien aikatauluja ongelmitta. En tiedä, miksi maksaisin yli tuhat euroa nähdäkseni samaa tietoa.

Minulla on 169 euron Samsung, tässä on ihana YouTube, Spotify, Chrome, Kalenteri, Kamera, Muistio, Drive, kaikki mitä iPhonessakin. Täällä on myös sormenjälkitunnistin sekä iPhonesta jo aikoja sitten jonnekin kadonnut kuulokeliitäntä. Hei, sellaista edelleen tarvitaan tänä päivänä, jotta voin kuunnella musiikkiasi, että ladata puhelinta tulevaan matkaan tuonne Lapinniemen kylpylään innolla. Sitä paitsi kyseisellä tonnilla voisi ostaa vapautta sapattivapaan muodossa olettaen, että se ostetaan käteisellä.
Älä mene halpaan, uutta omenasatoa on myös ensi vuonna, mutta tämän vuoden sadon maksuaika on jopa kolme vuotta. Haluatko nauttia hyvinvoinnista? Älä yritä näyttää rikkaalta, se toimii aina.
Kuulokeliitäntöjä... Samsungissa. Aivan, ihan kaikki se mitä uudessa iPhonessa ja enemmänkin, paitsi hintaa. Rakastan halvempaa, sillä soi elektroninen musiikkisi Spotifyssa ja nettisivustot ne aukeavat.

Luottokortit, parisuhteet ja kulutusluotot ovat syypää numero yksi ihmisten rahallisiin ongelmiin.

Kuka maksoi puhelimistaan tuhansia näkemättä tilejä

Nyt tärkeintä. Kuka ihmeessä maksaa puhelimestaan yli tuhat euroa? Totuus on, että jos sinulla ei ole varaa ostaa älypuhelinta kertamaksulla, sinulla ei ole varaa hankkia sitä nyt velaksikaan. Onko hienoa maksaa puhelinta seuraavat kolme vuotta vain 46 eurolla kuukaudessa? Mitä kaikkea muuta saisit sillä rahalla, muutaman Applen osakkeen? Rahaa tulee kaikille kuukausittain, mutta sitähän ei pidä tuhlata kalliisiin suhteisiin, eikä vielä kalliimpiin trendipuhelimiin. Raha on muutakin kuin vain tuhlaamista.

Raha onkin tulevaisuuteen panostamista, eikä kaikkea mitä tulee, pidä tuhlata brändeihin. Brändeihin, joilla jopa valmiiksi menee hyvin. Apple on juuri eräänlainen testi, ja olen tiennyt tästä testistä aina, he testaavat kuinka paljon tyhmät ihmiset ovat valmiita maksamaan älykkäästä puhelimesta. Puhelin voi olla miten kallis tahansa, tilauksia tulee niin Elisalle kuin DNA:lle, pitää vain varmistaa älypuhelimen aitous. Kukaan ei todellakaan maksa yli tuhatta euroa Kiinassa valmistettavasta halvasta krääsästä.

Paitsi suomalainen, amerikkalainen ja saksalainen, kunhan siinä on Applen logo. Se on statussymboli, katsokaa tätä minun uusinta puhelintani, maksoin siitä vain 1 679 euroa! Se jää usein kertomatta, että puhelin on kyllä oma, mutta laskut juoksevat vielä 35 kuukauden ajan. Minimalismi on ratkaisu. Ostat 199 euron Xiaomi-puhelimen ja teet kaikki samat asiat kuin iPhonella. Minulle puhelin ei ole mikään statussymboli, se on työkalu. Jos sillä voi soittaa, laittaa tekstiviestin, niin sepä toimii täydellisesti.

iPhone kertamaksulla aiheuttaa tungosta

iPhone 4 maksoi 589 euroa vuonna 2010 esimerkiksi Elisalla ilman kytkyä. Tuolloin se oli mahtavaa. Muutama malli sen jälkeen oli vastaavalla hinnalla. Tilanne nyt on katastrofaalinen, sillä jo iPhone 8 Plus keräsi haukkuja ilmestyessään, liian kalliista hinnastaan. Nythän julkaistiin uudempia malleja, taatusti ilman muistikorttipaikkaa ja kuulokeliitäntää, ihan vain huvikseen lähes tuplahintaan? Jos älypuhelin Applelta maksaa jo nyt jopa 1 679 euroa, niin mitä tämä maksaa viiden vuoden päästä?

Maksaako omena silloin jo 1 999 euroa? Olisitko valmis maksamaan puhelimesta näin paljon? Olisitko valmis maksamaan puheliittymästä 69 euroa kuukaudessa? Se on varmaa, että liikkeiden puhelimien hintakehitys jatkaa nousuaan, jos me vain jatkamme puhelimien ostamista pyydetyillä hinnoilla, jotka ovat kohtuuttomia pelkästä käteen mahtuvasta taskupuhelimesta. Missä onkaan järki? Eivätkö ihmiset tajua tämän ÄÖ-testin olemassaoloa? Eivätkö nämä ihmiset löydä parempaa käyttöä n. 1 679 eurolle?

Tällä samaisella 1 679 eurolla saa 299 euron puhelimen, 499 euron kannettavan tietokoneen, 99 euron kuulokkeet ja lentoliput kahdelle Saksaan pienelle lomalle viikon hotelleineen. Lähtisitkö jonottamaan puhelinta, vai elämyksiä maahan, jossa et ole käynyt koskaan? iPhone ei ole mikään elämän edellytys, on monia ihmisiä kuten minä, ja heillä ei ole koskaan ollut iPhonea. Jos taloustilanteesi ei tarjoa muuta kuin kolmen vuoden maksuaikoja, ehkä iPhonen ostamisen sijasta on aika perustaa hauska säästötili.

Minimalistinen haaste: halpuuta elämässä siitä kaikki

Jos haluat lisää rahaa, tulet aina haluamaan sitä, koska mikään ei riitä. Valitat, ettei ole rahaa Elisan tai DNA:n laskuun, ja silti sinulla on osamaksusopimuksia uusimpaan iPhoneen, pelikonsoliin ja töllöön. Ei tavatonta, että kävelet esimiehelle ja vaadit lisää palkkaa, hän katsoo budjettia ja antaa korotuksen. Et edes jatka arkea entisellä tavalla, vaan nostat kulutusta ja hankit uusimman iPhonen, vaikka tuosta aiemmasta on vain parisen vuotta. Olet kyllästynyt leluusi ja nyt haluat jotakin uutta. Eikä rahaa riitä.

Palaat esimiehelle ja hän kysyy, "Miten voi olla niin, ettei rahat riitä?". Vasta sait satasen korotuksen! Palkkaa ei heru lisää, joten etsit kuumeisesti uutta työtä sen sijaan että tekisit kaiken toisin. iPhonesta ei nyt saa rahaa palauttamalla, ja vanha myi tappiolla. Nuukan vinkki on erilainen, itse asiassa tarjoan sinulle haasteen: halpuuta elämää niin paljon kuin suinkin voit. Minulla alkavat olla noin 15 000 euron säästöt kasassa. Kyselet, kuinka? Työkaverit ovat syöneet rahojaan työpaikan ravintolassa kympillä.

Jyri? Niin, juuri se Jyri, hän napostelee työpisteellään kotoa tuotua ruokaa. En mene edes oluelle töiden jälkeen. Ei elokuvateattereita. Hiukset leikataan itse kotiparturissa. Vaatteet niin tarjouksesta. Perustin kapselivaatekaapin, jolloin kotivaraston ja käyttövaraston ylläpitäminen on helppoa. Pyöräilen töihini, eli en tarvitse siihen autoja, taikka busseja. Joskus otan kävelyhaasteen vastaan. Se kaikki on kivaa ja se säästää rahaa. Enpä ymmärrä kuinka muut jaksavat sitä ökyelämää, että on aina palkan S-tili tyhjänä.

Hyvät ohjeet elämään, ei kulutusta listalla

Saavun kotiin, enkä laita televisiota päälle, koska sitä ei ole. Tulen kotiin hyvin väsyneenä, ja varmasti televisiossa mainostetaan uusimpia iPhoneita pieneen iloon. Kuului tänne asti, kun naapuri huudahti riemusta, "Uusin iPhone XS tilattu!". Hetken ajattelin, että hän olisi katsellut jääkiekkoa, mutta kaikki olikin mallia Telian mainos ja internetiin sukeltaminen. Minullakin asuu internet, mutta siellä ei tilata. Ei, en ole mitenkään köyhä, koska juuri kuulit että minulla on noin 15 000 euron säästöt. Miten niin?

Helppoa. Katselen päivittäin voimaannuttavia lainauksia ja sisustustauluja. Ne kertovat olennaisen, ei ehkä vielä sinulle, mutta minulle kylläkin nyt. Elä täysillä. Rakenna onnellisuutta. Puhu ystävällisesti. Halaa usein. Hymyile usein. Naura vapaasti. Rakasta syvästi. Inspiroidu. Juuri mikään, mitä taulussasi on, ei vaadi iPhone XS:ää sen enempää kuin uusinta hybridiautoa tai kuntosalijäsenyyttä. Moni kaveri töissä kertoo joka välissä rantalomista, mutta en viitsi mainostaa liioin säästöjäni, etteivät kadehdi.

Suomessa on paljon kateellisia. Eivät itse osaa säästää, niin se on esimiehen vika! Et maksa paljoa. Itse olen ollut niin hyväpalkkaisella kuin köyhyysrajalla olevalla palkalla: olen aina selvinnyt arjesta vähin mustelmin. Ei palkka ole koskaan pieni, on vain liian suuret menot! Jos haluaa säästää vain, niin se ei ainakaan onnistu kuluttamalla. Lopeta kuluttaminen, se on siinä. Ihmettelen myös sitä, että he töissä olettavat, että kun olen lomalla kolme viikkoa niin olisi jotakin kerrottavaa. Säästin nuo lomarahat!

Vuoden 2018 loma Pirkkalassa, Kurikkakallio ja tästä

Nyt on kuulkaa näin. Mitä muuta oikein tarvitset mukavaan kesälomaan? Se loma oli pakko ottaa näin syksymmällä, koska ei tule niin kuuma, kun yrittää jotain lomalla tehdäkin. Lomalla on ihanaa, vaikka taskusta ei löydy uusinta iPhonea. Melkein kuumottaa, että taskussa olit vuoden 2016 älykapula. Onko J5. Joku ihmeen J5 2016, maksoi 169 euroa tarjouksesta. Suojan sai kaupan päälle DNA:lla. Löydän niin perille, kun tarkoitus olisi löytää Hervannan uimahalli. Tuokin olisi jossain ihmeen pommisuojassa.

Lomalla en kotona istu, mutta musiikkia kuluu paljon. Enkä kuuntele mitään radiota, vaan Spotifyta. Se on ihanaa, että voi valita itse musiikit. Olen täysin koukussa EDM-musiikkiin eli tanssimusiikkiin. Jos biisissä on paljon bassoa, riemuitsen ilosta. Ilo on suuri, ellei jopa suurempi, kun joku kiekkofani huutaa Suomen voitosta ja lähtee torille. Elektroninen tanssimusiikki on minulle syy elää, ja kun teini huomasi Spotifyn parhaina vuosinaan, radioharrastuneisuuden on voinut unohtaa täysillä. Niinpä.

Eufeion. Scott Brown. DJ Manian. DJ Gollum. DJ Anime. Kaikki tuttuja nimiä, paitsi ehkä sinulle. Tuo loma on niin hieno asia, kun on vihdoin aikaa ja sitä lomaa haluaisi pitää läpi vuoden, ainakin joskus. Ei siis tavatonta, että haluaisin nuukailla lisää, jotta saan säästettyä lopulta 15 000 lisää. Ei löydy niitä unelmia. Niitä unelmia, joita monilla muilla on. Minua eivät korttitalot kiinnosta, tuo Espanjan matka voisi kuulostaa aika tylsältä korviini (lähinnä säästöjen hupenemisen kannalta), ja auto on niin out!

Mitä muuta tarvitset lomaan?!

Muutama onnekas lääkäri, hammashoitaja, suuhygienisti on lomalla kanssani samaan aikaan. He ovat siellä jossain. Thaimaassa, Saksassa tai Espanjassa. Mikäs siinä, jos rahaa on. Minulle aika on seteleitä tärkeämpää. Viilein unelmani jo vuosia olisi koittaa vapautta. Sitä vapautta, jossa aamut voisi aloittaa hyvin hitaasti teeseremonialla ja aamiaisella. Sitten voisi edetä lähiluontoa kohti ilman kiireitä. Siellä arjen Lidlissä voisi käydä silloin kun itselle sopii. Voi vähentää paljon työmatkoista ja työstresseistä.

Haluaisin korostaa, että en mitenkään vähättele sitä, että nautit rantalomastasi. Niin minäkin, vaikka Kyproksen rannalla en olekaan, paitsi tämä Suomensaaren ranta Lentävänniemessä. Ihanaa hiekkaa ja kesän lämmöt kaupan päälle. Ihanaa tanssimusiikkia korviin, kun ajan kanssa otat aurinkoa. Jäätelöni sulaa suussa, ei hukattuja tunteja lentokoneissa, lentokentillä tai turvatarkastuksissa. Piknik iltaanne. Rahaa palaa, mutta sitä ei mene tuhansilla, vaan joku satanen riittää koko kesälomaksi. Onpa ihanaa.

Työkavereille ei kyllä kehtaisi mainostaa lomaa Pirkkalassa, kotikunnassa, koska eivät varmaan osaisi pitää sitä minään. Moni tuttava ei osaa edes asennoitua kesälomaan Turkuun, mutta maistuu minulle. En ole nirso todellakaan, ja samalla olen lähempänä unelmaani, vapauttavaa lomaani vuoden ympäri. Silloin kun 30 000 euroa on kasassa, voisi sanoa esimiehelle että riittää. Olisi muutakin elämässä. Eivät arjen työkaverit ymmärrä, tai ehkä heille tuli yllätyksenä, että lapseton sinkku säästää paljon rahaa?

On varaa iPhoneen, mutta en silti osta sitä ja siinä syy

Olen aika erilainen, koska en osaa nauttia rahan kuluttamisesta. Nautin enemmän työllä saadun rahan säästämisestä. En elä teltassa, mutta pyrin säästöön, koska minusta et tarvitse paljoa hyvään onneen. iPhone on kyllä hieno laite kaikkiaan, mutta ehkä sinuna tosiaan sijoittaisin siihen, ja saisit sen salkun kautta sitä tuottoa. Älä sijoita itse tuotteeseen, vaan sijoita menestyvän tuotteen osakkeeseen. Tuo on yksi tapa, jota täällä käytän piensijoittajana, jotta voisin tehdä säästöillä lisää säästöjä rautalangasta.

Moni sanoo, että mitä aiot oikein tehdä noilla säästöillä? Useimmilla säästöjen ainoa kohde on asunto. Pistät pohjalle, saat lainatarjouksen, ja pian sinulla ei ole säästöjä. Väärin. Onneksi asun vuokralla. On halpaa, vain 400 euroa jotakin, en nyt jaksa katsoa pankista. Tuskin saat siihen halpaan hintaan kahta viikkoa asua omakotitalossa. En aio tällä hetkellä tehdä mitään säästöillä, anna niiden kasvaa silmissä. Minulla on erilainen näkemys siitä, mitä haluan elämältä. Se ei ole perheen perustamista tai iPhone.

Oivalsin jo teininä, että jos haluan elää vapaammin, täytyy asioita tehdä eri tavalla kuin massat eli ne lampaat. Onneksi elin köyhässä perheessä, meillä oli oikeasti tavallista, että käytiin leipäjonoissa. Eikä ollut rahaa edes jatkojohtoon. Olin silloin 12-vuotias, 13-vuotias, 14-vuotias sekä 15-vuotias. Sittenpä kun olin 17-vuotias ja 18-vuotias tiesin tärkeimmän: en tarvinnut iPhonea, kallista vaatetta, ollakseni niin onnellinen. Itkin ilosta, että meillä oli leipäjonon vuoksi ruokaa pöydässä. Oli se vuokra-asunto.

Ostitko sen? Anna logojen näkyä!

Mitä niitä turhaan piilottelemaan. Jotkut elävät logoille, toiset elävät säästöille. Vaikka nuuka nykyään olen, niin hyvin usein ahkerat säästöt valuvat osittain diakonia-apuun tai arjen kodittomille kissoille. Haluaisin auttaa köyhiä vähän rikkaampana, silloin kun muut rahvaat auttoivat meitä köyhiä, näissä arjen leipäjonoissa. Enkä ole rikas rahallisesti, se 30 000 euroa vuonna 2020 tuskin on mitään siihen verrattuna, että joillakin on S-tilillään 300 000 euroa. Olen kuitenkin rikas siinä, että pärjään aina.

Kiitos siitä kuuluu juuri sinne, että synnyin köyhään perheeseen. Opin arvostamaan vähiä iloja, jotka olivat lopulta isoja. Yksi matka autolla Helsinkiin oli vuosien kohokohtani. Et ollut nähnyt jopa vuosiin Tamperetta pidemmälle, ja sitten maisemat vaihtuvat edes päiväksi. Et ole käynyt ravintolassa miltei koko vuonna, ja sitten tammikuussa teitte onnellisen reissun pizzabuffettiin. En halua edes muistella, miten täynnä olin, Lappeenrannan juuri avatussa Raxissa teininä. Oli ihan uskomatonta, söin liikaa.

Nykyään olen jo 27-vuotias ja noudatan samoja lapsuuden oppeja. Voi olla, että en käy jopa kuukausiin siellä syömässä, mutta sitten kun ravintolaan vihdoin palaan. Ai että, ensinnäkin se työntekijä kyselee onko kaikki okei, kun et ole puoleen vuoteen käynyt ja sen jälkeen alkaa nautintojen ruokailu. Minusta se on sitä arjen luksusta, ja olen kokeillut viikoittaisia ravintoloita, vain huomatakseni oravanpyörän. Ei, enkä ollut järin onnellinen, vaan ravintoloissa käyminen viikoittain tuntui lähinnä suoritukselta.

Yhteenveto: älypuhelin kestäisi kovia käyttöjä, vuosia

Säästä iPhoneen vain kolmisen vuotta, ja kun raha on vihdoin kasassa sekä valmis, katso onko iPhone edelleen ostamisen arvoinen. Voisiko säästämäsi raha palvella sinua eläkeiässä? Voisiko raha parantaa jollakin tavalla terveyttäsi? Mitä iPhonen ostaminen parantaa? Kyllä, saat hetkeksi iloisenkin hymyn, kunnes se häviää — iPhonestasi tulee normaali asia. Asia, josta on uudempi iPhone X2 tai X7. iPhone, jota naapurillasikaan ei vielä ole. Aiotko ostella uusia älypuhelimia loppuelämäsi? Lopeta hei ajoissa.

Mieti maapalloa ystävänä, mieti talouttasi, mieti niitä ihmisiä, jotka painavat duunia 24/7, että sinäkin saat älypuhelimen. Puhelimen, joka sinulla jo on, mutta hieman uudempana. Ei näitä fanaatikkoja edes hinta pysäytä tai kuulokeliitännän puuttuminen, koska sitähän on Apple. Hullut fanaatikot maksavat mielellään ekstraa Applen lisätarvikkeista. Kaikissa muissa puhelimissa lisätarvikkeiden hinta on vain murto-osa Appleen verrattuna. Ennen kaikkea oli sinulla Nokia 6.1 tai iPhone 8 Plus, se on puhelin.

Lopetetaan konsumerismi. On löydettävä minimalismi. Minimalismi on sitä, että pärjää vähemmällä. On hienoa käyttää puhelinta työkaluna. Puhelin, joka on aidosti tarpeen. Puhelin, joka ei kysy rahaa vuoden välein. Puhelin, jonka olemassaolo ei ole vain muille näyttäytymistä. Kaikki ihmiset eivät ole vielä niin sairaita, että täytyy ostaa kalliita autoja, kalliita puhelimia, isompia televisioita ja aina vain hulppeampia taloja näyttääkseen muka hienoa elämää, vaikka todellisuudessa on veloistaan rikki.

En hyväksyisi puhelinta ilman kuulokeliitäntää. Toisaalta nuukailijana olen sitä mieltä, että älypuhelin sieltä halvimmasta hintaluokasta, voi kestää upeimmillaan viisi vuotta. Pidän puhelimia kuin vauvoja, ilman että mikään mene naarmuille tai tippuu maahan. Ihmettelen heitä, joiden älypuhelimen lasi on halkeamilla jo ostovuonna. Puhelin on kestänyt elämää pisimmillään viisi vuotta ilman ainuttakaan virhettä lasissa. Tee välillä uudelleenasennus, niin pääset leikkimään uuden älypuhelimen kanssa.

Lainakierre, pahoinvointi ja loputtomat laskut eivät katoa elämästä ehkä koskaan, jos jatkat brändien suosimista ja yrität näyttää varakkaalta muille ihmisille, jotka eivät välitä tuon taivaallista. Applelle jaan hyvän bisnesvinkin, alkakaa tehdä Apple-tyynyjä, hullut maksavat siitäkin varmaan satasia.

Omenasato on nyt virallisesti kypsynyt, mutta miksi ihmeessä elämäsi voisi olla parempi ilman?

Kommentit

Hirvonen sanoi…
Hyviä pointteja ja itsekin olen yleensä vähän brändivastainen. Mutta tykkään vain tästä iphonesta niin paljon ja se helpottaa elämää. Mutta jos siitä pitää hyvän huolen kuorilla ja muutenkin järkevällä käytöllä niin ei tarvitse joka toinen vuosi olla ostamassa uutta.
iPhone kestää vuosia, mutta valitettavan moni vaihtelee niitä silti aina kun uusi malli on ulkona, hienoa että olet toisesta päästä. Hankinnan tulee palvella vuosia.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena