Uusi iPhone XS on älytöntä bisnestä

Kalliita puhelimia rivissä
On taas se aika vuodesta kun omenasato on vihdoin kypsynyt. Ihmiset ympäri maailmaa yrittävät ottaa selvää kuinka tuhlata rahaa, jota heillä ei edes ole, pikkaisen ylihinnoiteltuun iPhone-puhelimeen korottomasti ja ilmaisella toimituksella. Onhan niin, ettei näin kalliin puhelimen toimituksesta voi maksaa senttiäkään!

Tämän vuoden sadossa iPhone on entistä kalliimpi, jopa 1 679 euroa. Kyllä, luit oikein, 1 679 euroa. Tällä rahalla voit maksaa vuokraa kaksi tai kolme kertaa, tai voit lähteä kahdesti ulkomaille, vaikkapa Amsterdamiin ystäväsi kanssa. Nyt on niin, että kaikki puhuvat omenasadosta. Apple on niin toimivaa bisnestä, että fanaatikot maksavat brändistä juuri niin paljon, kuin siitä kauppias pyytää. Kyse on eräänlaisesta sairaudesta nimeltä shoppailu. On pakko shoppailla jotain uutta, muuten elämä ei maistu.

Hype on kova puhelimesta, jonka ostamiseen ihmisillä ei ole varmastikaan rahaa, suurimmalla osalla ainakaan. Elisa, DNA ja Telia tulevat kuitenkin apuun. Saat täältä puhelimen kuin puhelimen jopa kolmen vuoden vankeudella rahallisiin menetyksiin, muutamasta eurosta aina muutamaan kymppiin. Ja ennen kaikkea, se on vain puhelin, ihmiset! Minulla on 199 euron Xiaomi, tässä on YouTube, Play Musiikki, Chrome, Kalenteri, Kamera, Puhelinmuistio, pilvipalvelu, kaikki mitä iPhonessa. Täällä on myös sormenjälkitunnistin sekä iPhonesta jo aikoja sitten kadonnut kuulokeliitäntä.

Aivan, ihan kaikki se mitä uudessa iPhonessa ja enemmän, paitsi hintaa.

Kuka maksaa puhelimestaan tuhansia

Nyt tärkeintä. Kuka ihmeessä maksaa puhelimestaan yli tuhat euroa? Totuus on, että jos sinulla ei ole varaa ostaa älypuhelinta kertamaksulla, sinulla ei ole varaa hankkia sitä velaksikaan. Onko hienoa maksaa puhelinta seuraavat kolme vuotta vain 46 eurolla kuukaudessa? Mitä kaikkea muuta saisit sillä rahalla, muutaman Applen osakkeen? Rahaa tulee aina kuukausittain, mutta sitä ei pidä tuhlata kalliisiin naisiin, eikä vielä kalliimpiin trendipuhelimiin. Raha on muutakin kuin tuhlaamista.

Raha on tulevaisuuteen panostamista, eikä kaikkea mitä tulee, pidä tuhlata brändeihin. Brändeihin, joilla jo valmiiksi menee hyvin. Apple on eräänlainen testi, ja olen tiennyt tästä testistä aina, he testaavat kuinka paljon tyhmät ihmiset ovat valmiita maksamaan älykkäästä puhelimesta. Puhelin voi olla miten kallis tahansa, tilauksia tulee niin Elisalle kuin DNA:lle, pitää vain varmistaa puhelimen aitous. Kukaan ei todellakaan maksa yli tuhatta euroa Kiinassa valmistetusta halvasta krääsästä.

Paitsi suomalainen, amerikkalainen ja saksalainen, kunhan siinä on Applen logo. Se on statussymboli, katsokaa tätä minun uusinta puhelinta, maksoin siitä vain 1 679 euroa! Se jää usein kertomatta, että puhelin on kyllä oma, mutta laskut juoksevat vielä 35 kuukauden ajan. Minimalismi on ratkaisu. Ostat 199 euron Xiaomi-puhelimen ja teet kaikki samat asiat kuin iPhonella. Minulle puhelin ei ole mikään statussymboli, se on työkalu. Jos sillä voi soittaa, laittaa tekstiviestin, niin se toimii täydellisesti.

iPhonen vanhempi malli, 898 euroa

iPhone 4 maksoi 589 euroa vuonna 2010 esimerkiksi Elisalla ilman kytkyä. Tuolloin se oli mahtavaa. Muutama malli sen jälkeen oli vastaavalla hinnalla. Tilanne nyt on katastrofaalinen, sillä jo iPhone 8 Plus keräsi haukkuja ilmestyessään, liian kalliista hinnastaan. Nyt julkaistiin uudempia malleja, taatusti ilman muistikorttipaikkaa ja kuulokeliitäntää, ihan vain huvikseen lähes tuplahintaan? Jos älypuhelin Applelta maksaa jo nyt jopa 1 679 euroa, mitä se maksaa viiden vuoden päästä?

Maksaako omena silloin jo 1 999 euroa? Olisitko valmis maksamaan puhelimesta näin paljon? Olisitko valmis maksamaan puheliittymästä 69 euroa kuukaudessa? Se on varmaa, että liikkeiden puhelimien hintakehitys jatkaa nousuaan, jos me vain jatkamme puhelimien ostamista pyydetyillä hinnoilla, jotka ovat kohtuuttomia pelkästä käteen mahtuvasta taskupuhelimesta. Missä on järki? Eivätkö ihmiset tajua tämän testin olemassaoloa? Eivätkö nämä ihmiset löydä parempaa käyttöä 1 679 eurolle?

Tällä samaisella 1 679 eurolla saa 299 euron puhelimen, 499 euron kannettavan tietokoneen, 99 euron kuulokkeet ja lentoliput kahdelle Saksaan pienelle lomalle viikon hotelleineen. Lähtisitkö jonottamaan puhelinta, vai elämyksiä maahan, jossa et ole käynyt koskaan? iPhone ei ole mikään elämän edellytys, on monia ihmisiä, kuten minä ja heillä ei ole koskaan ollut iPhonea. Jos taloustilanne ei salli muuta kuin kolmen vuoden maksuaikoja, ehkä iPhonen ostamisen sijasta on aika perustaa säästötili.

Loppusanat

Säästä iPhoneen vain kolmisen vuotta, ja kun raha on vihdoin kasassa ja valmis, katso onko iPhone edelleen ostamisen arvoinen. Voisiko säästämäsi raha palvella sinua eläkeiässä? Voisiko raha parantaa jollakin tavalla terveyttäsi? Mitä iPhonen ostaminen parantaa? Kyllä, saat hetkeksi iloisen hymyn, kunnes se häviää - iPhonestasi tulee normaali asia. Asia, josta on uudempi iPhone X2 tai X7. iPhone, jota naapurillasikaan ei vielä ole. Aiotko ostaa uusia puhelimia loppuelämäsi? Lopeta.

Mieti maapalloa ystävänä, mieti talouttasi, mieti niitä ihmisiä, jotka painavat duunia 24/7, että sinä saat puhelimen. Puhelimen, joka sinulla jo on, mutta hieman uudempana. Ei näitä fanaatikkoja edes hinta pysäytä tai kuulokeliitännän puuttuminen, koska se on Apple. Fanaatikot maksavat mielellään ekstraa Applen lisätarvikkeista. Kaikissa muissa puhelimissa lisätarvikkeiden hinta on vain murto-osa Appleen verrattuna. Ennen kaikkea oli sinulla Nokia 6.1 tai iPhone 8 Plus, se on puhelin.

Lopetetaan konsumerismi. On löydettävä minimalismi. Minimalismi on sitä, että pärjää vähemmällä. On hienoa käyttää puhelinta työkaluna. Puhelin, joka on aidosti tarpeen. Puhelin, joka ei kysy rahaa vuoden välein. Puhelin, jonka olemassaolo ei ole vain muille näyttäytymistä. Kaikki ihmiset eivät ole vielä niin sairaita, että täytyy ostaa kalliita autoja, kaliita puhelimia, isompia televisioita ja aina hulppeampia taloja näyttääkseen muka hienoa elämää, vaikka todellisuudessa on rikki.

Lainakierre, pahoinvointi ja loputtomat laskut eivät katoa elämästä koskaan, jos jatkat brändien suosimista ja yrität näyttää varakkaalta muille ihmisille, jotka eivät välitä sinusta tuon taivaallista.

Omenasato on nyt kypsynyt, mutta miksi elämäsi voisi olla parempi ilman?


Älä mene halpaan, uutta omenasatoa on myös ensi vuonna, mutta tämän vuoden sadon maksuaika on jopa kolme vuotta. Haluatko nauttia hyvinvoinnista? Älä yritä näyttää rikkaalta, se toimii aina.

Kommentit

Hirvonen sanoi…
Hyviä pointteja ja itsekin olen yleensä vähän brändivastainen. Mutta tykkään vain tästä iphonesta niin paljon ja se helpottaa elämää. Mutta jos siitä pitää hyvän huolen kuorilla ja muutenkin järkevällä käytöllä niin ei tarvitse joka toinen vuosi olla ostamassa uutta.
iPhone kestää vuosia, mutta valitettavan moni vaihtelee niitä silti aina kun uusi malli on ulkona, hienoa että olet toisesta päästä. Hankinnan tulee palvella vuosia.

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona