Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

Vaikka mie luovuinkin huhtikuussa aktiivisuusrannekkeesta, hyvin nopeasta 100 Mb/s internetistäni, Toshlista, joistakin mausteistakin, ylimääräisestä painostani ja S-tuottotilistä, pyöräily on siltikin osa elämääni. En ole myöskään lopettanut budjetointia, vaan Toshlin tilalle tuli tuhdimpi YNAB. Testijakso on ilmainen, mutta hieman epäilyttää lahjoittaa firmalle 72 euroa vuoden jatkosta. Pankkiiri suositteli ilmaista Pennoa, jota kokeilen seuraavaksi. S-pankissa budjetointi ei ole kätevää, siitä mainitsin.

Onneksi pankkiiri suositteli sitä todella, koska olin juuri maksamassa YNABin vuositilauksesta. Pääsin keskittymään muihin asioihin. Olen nyt, tässä hetkessä, jännän äärellä. Uskon, että yksi syy paikallaan pysymiseen pienessä ylipainossa oli älyranneke. Painoin nimittäin pitkäänkin noin 82,5 kilogrammaa, mutta heitettyäni rannekkeen takuun kautta kauppaan, painoa lähti jo 2,5 kilogrammaa lähes saman tien. Palautuvalla rahalla ostin sitten halvemmalla tavanomaisen Casio-rannekellon Amazonista.

Säästin 49,90 euron palautuksesta puolet näin. Syyksi riitti Verkkokauppa.comille, että kello valehteli tuloksia. Älykello muun muassa väitti, että nukahdin kello 22, vaikka kyseisenä iltana katsoin puoleen yöhön leffaa Viaplayssa. Sellainenkin minulta nykyään löytyy. Sieltä katselen huippusarjoja, vaikkeivät ne jatkuisikaan, kuten Emergencelle kävikin juuri nyt. Oikeastaan tapanani on säästää nykyään vähän kaikessa: ostan myös Prismasta halvinta ruokaa kotimaisuusaste noin 60 prosenttia huomioiden.

Olen aidosti aika kiitollinen S-pankkiirille. Säästin juuri 72 euroa sillä, että kysyin S-pankilta neuvoa budjetointiin. Kerroinpa, että kaikki tähän asti käyttämäni sovellukset olivat liian huonoja: yritettiin myydä budjetoidessa tuotteita tai palveluita, ja vaikka tämän ymmärrän, niin pitäisi niitä parempia olla. Ilmaiseksi. Tuntui nimittäin hullulta, jopa täysin järjettömältä, maksaa amerikkalaiselle firmalle 72 euroa vuodessa. Budjetoinnista. Pankkiiri suositteli heti Takuusäätiön ilmaista Pennoa minulle.

Rahaa voi käyttää kuluttamiseen. Rahalla voi ostaa lisää paskaa, jota et todellakaan tarvitse. Rahalla voi ostaa hieman aikaakin. Aikaa tehdä itselleen tärkeitäkin asioita. Aikaa ei voi ostaa takaisin rahalla.

Raha voi auttaa sinua käyttämään jäljellä olevaa elinaikaa viisaammin. Minkä polun valitset? Teetkö työtä elääksesi vai elätkö peräti työksesi? Jos käytät rahaa shoppailuun, tarvitset sitä aina lisää.

Jos elät säästäväisesti, voit unohtaa "Laskusta laskuun" -elämän täysin. Säästöillä voit:

  1. Pitää sapattivuoden työelämästä tai vaikka kaksi nauttien ajasta. Aikaa et takaisin saa.
  2. Pitää lyhyempiä työpäiviä tai voit pitää enemmän palkattomia vapaapäiviä koirasi luona.
  3. Pitää meteliä eläkkeelle jäämisestä aikaisemmin poistumalla työelämästä ennen muita.
Kaikki kolme ovat päteviä vaihtoehtoja toimia jo tänään, jotta huomenna olisi paremmin.

Palkkatyössä uupuminen ja pyöräilykauden avaus sapattilomalla

Aloitetaan ensin positiivisista. Avasin pyöräilykauden pitkästä aikaa. Vähemmän positiivista olkoon se, että uuvuin työssäni, enkä enää jaksa sitä. Toimin kahden vuoden määräaikaisella työsopimuksella IT-osastolla ja empaattiselle erityisherkälle se on vaikea paikka olla. Erityisherkkä ei osaa kieltäytyä, ja usein ajaudutaan siihen, että toiset pääsevät helpommalla. Minulle tuli yllätyksenä, että tein vuoden 2020 aikana yli 1 200 tikettiä, kun taas toisilla niitä oli vain satasia. Tein käytännössä muiden työt.

Tästä enpä olekaan kirjoittanut aiemmin, mutta totta se on. Noin 40-tuntisen työviikon aikana en ole pyörällä paljoa ollut. Kaikki se energia meni siihen työhön. Vaikka tein sitä etänä, se vaikutti omalla kohdalla negatiivisesti arkeen. Työ venyy helposti vapaa-ajalle. Lopulta kaikki johti siihen, että työstä puhuminen sai itkemään. Itkin jopa työpäivän aikana, että tätä en ehkä vielä osaa, mutta entä sitten jos muutkaan eivät auta? Liian pieni osasto ja liian kovat vaatimukset koko tiimille voi sairastuttaa.

Toisaalta en pitänyt siitä, että tein muiden työt. Muut olisivat vetämässä projekteja. He vetivät niitä palavereita, joiden ansiosta työtä on koko ajan lähtenyt omalta pöydältä. Puhelimet teleoperaattorille, ja myöhemmin vielä tietokoneet. Lopulta työni oli enää tikettien hoitoa. Jokainen tietää, että jos teet aamusta iltaan samaa, se voi ottaa koville, enkä edes pidä meluisasta työstä. Tästä syystä kieltäydyin käyttämästä WhatsAppia, sillä sähköposti, Teams, puhelin, viestit ja Efecte olivat ihan tarpeeksi.

Maastopyöräni kulkee sapattilomalla muun muassa Sionkylässä

Tiesin myös, että firma suunnitteli IT:n ulkoistamistakin sen sijaan, että oltaisiin palkattu lisäkäsiä. Uupuminen johti siihen, että en halunnut jatkaa työsopimusta, mutta ymmärtääkseni sitä ei olisi edes jatkettu. Ei siksi, ettenkö tekisi hyvin työtä, vaan firmat saavat hommista halvimpia ulkoistamalla ne muille firmoille. Palvelu siinä tuskin parane, ja ottaahan se koville palvella mainioita asiakkaita hyvin, vaikka oli itse työuupumuksen partaalla. Se kun ei näkynyt päältä päin, kunnes kaikki muuttui.

Tuli pian vaihe päälle, etten jaksanut vastata edes puheluihin. Tikettien teko vaati lisää ponnistuksia, vähäinen vapaa-aika meni kotona nukkuen. Mietin ja mietin työasioita, vaikka jotkut voivat vain elää. Uutinen, jonka mukaan työtäni ei jatketa helpotti, koska se tiesi minulle sapattikesää. Nyt rentoudun, on energiaa harrastaa, ja päätin uusia juttuja. Jatkossa terveys on tärkeämpää kuin eurot. Työelämä tulee kysymykseen ajan kanssa, mutta tällä hetkellä unelmoin vain 30-tuntisesta työviikosta.

En kykene työskentelemään muille normaaleja aikoja, koska työpäivän päätteeksi en jaksa tehdä enää mitään. Työssä uupuminen johtaa väistämättä siihen, että yöunet menevät ja mielenkiinto ruokaan laskee. Työterveydessä uupumusta käsitellään monesti masennuksena. Harteilleni laitettiin lisätyötä, vaikka en ole aiemmasta suoriutunut, joten parasta oli yksinkertaisesti lopettaa. Parhaiten mie jaksan työssä, jossa saan tehdä sitä yksin. Arkistonhoitajan pestiä muistan melko suurella lämmöllä!

Empaattinen asianajaja reagoi työmäärän lisäksi herkästi työympäristön muihin haasteisiin. Niin psyykkisiin kuin fyysisiin haasteisiin. Lopulta kaikki murheet johtavat uupumiseen.

Aktiivisuusranneke edustaa valehtelevia huumorilaitteita

24. kesäkuuta 2020 ostin hetken mielijohteesta Xiaomi Mi Band 4:n. Ajattelin, että nyt tehdään töitä. Pitkään katselin sitä, että paino alkaa nousta paskassa suhteessa ja stressaavassa työssä. Ostopäivänä lähdin 20 000 askeleen lenkille ja tulin kotiin väsyneenä. Ei ollut paikkaa, johon ei sattuisi. Tulipahan toisaalta tuhlattua kaloreita laitteen mukaan. Eipä voinut tietoihin luottaa. Lukemat olivat mitä sattuu ja erosivat aiemmin käyttämästäni Google Fitistä. Siinä vaiheessa tajusin, että ostin täyttä roskaa.

Halusin olla tunnollinen ostaja, joten palautusoikeuttani en ole käyttänyt hyväksi. Niinpä käytin tätä huumorilaitetta noin vuoden ajan 12 kuukauden takuulla. Hieman ennen takuun loppumista onnekseni huomasin, että laite ei lataudu kuin puoleen väliin alussa. Tämän jälkeen turhake pitää asentaa omaan latauskoteloon uudelleen, että lataus jatkuu. Höystettynä muilla ongelmilla, sain tarpeeksi syitä lähteä palauttamaan sitä. Verkkokauppa.comin takuuhuolto ojensi rahat käteen ja lähdin niin iloisena.

Voin vakuuttaa, että painoa kyllä laski heti alussa, mutta myöhemmin rannekkeesta oli vain haittaa. Hyvästä lukituksesta huolimatta uidessa ja suihkussa ranneke avautui mainiosta lukituksestaan ja yhtäkkiä Galaxy alkoi soittaa elektronista tanssimusiikkia kokonaiselle pukuhuoneelle kylpylässä itsestään. Se oli noloa huomioiden, että eräässä biisissä laulettiin ruotsiksi sänkyyn menemisestä opettajan kanssa. Se ei kuitenkaan nolottanut minua yhtä paljon kuin tuotteen palauttaminen.

Kello ja pvm, sekuntikello, herätyskello: mitä muuta vielä?

Koin myös, että aktiivisuusranneke ei huomioi sitä, että ihminen tarvitsee lepoa. Asetettuani 10 000 askeleen tavoitteen, olin 299 päivän päästä täysin puhki. Joka päivä palasin takaisin ulos, että myös se viimeinenkin askel rekisteröityi. Ei lepoa edes sunnuntaisin. En halunnut, että "liikuntaputki" hajoaa siihen yhteen lepopäivään. Huomasin vasta ilman ranneketta minkälaisessa stressissä olin vekottimen kanssa. Ulos oli lähdettävä niin superpakkasessa kuin kaatosateessa. Usein jopa täysin kipeänä.

Voin vakuuttaa kaikille, että enää en hanki aktiivisuusranneketta tai -kelloa koskaan. Kyseinen tuote kiinalaisuudestaan huolimatta sai nukkumaan huonosti. Stressasin sitä, että jälleen kerran syvän unen aika oli lyhyt. Toisinaan murehdin sitä, että nukuin taas liian pitkään. Lopulta tajusin, että laite keksii nuo lukemat hatusta. Yhtenä yönä nukuin 12 tuntia, vaikka kaksi tuntia siitä oli rauhallista leffailtaa sängyllä, ja muutama vartti meni nukahtamisen yrittämiseen. Näihin laitteisiin ei voi luottaa.

Kello sekä päivämäärä tuntui olevan ainoa toimiva juttu kyseisessä rannekkeessa. Ilman ranneketta sain vietyä painon normaalipainoon. Huomasin, että en enää salli suklaahetkeä, käveltyäni ensin 15 000 askelta. Kaloritilasto oli huumoria vain, ja saatat syödä liikaa tämän takia. Nykyään liikun silloin tällöin, en enää katso orjamaisesti tiettyjä lukuja. Itse asiassa en enää tilastoi liikuntaa. Casio-kellosta näkee kyllä ajan, jos haluaa kävellä vaikkapa puolisen tuntia välillä, ja on aikaa levätä hyvin.

On täysin ok, jos et joka päivä liiku kylillä. On täysin ok, jos rakastaa kotoilua. On täysin ok, että tunnet olevasi levon tarpeessa. On täysin ok, jos sapatti tuntuu ainoalta oikealta tieltä parempaan huomiseen.

Toshl Finance vaihtuu nopeasti YNABiin ja sitten ehkä Pennoon

YNAB eli You Need A Budget on maailman kallein, mutta kiistatta aikojen toimivin, budjetointityökalu. Hinnastaan huolimatta se kustantaa koekuukauden jälkeen vain 71 euroa vuodessa. Lasken säästäväni moninkertaisia summia, joten käyttämättä en jätä tilaisuutta vaurastua vähän lisää. Toshlin murhe oli manuaalinen työ sekä budjetoinnin hankaluus. Arvostan palvelun käyttöä muutaman kuukauden ajan, sillä Toshlin avulla sain muotoiltua oikeanlaiset summat oikeisiin paikkoihin omassa budjetissa.

Moni sanoo, että en euron menoista paljoakaan huolestu. Tämä on väärin, koska juuri noista pienistä euroista syntyvät isot joet. YNABilla tiedän tarkalleen mihin jokainen sentti valuu arjessani. You Need A Budget on erilainen työkalu kaikista niistä, joita olet tähän asti kokeillut. Sen käyttö ei ole onneksi erityisen vaikeaa. Ei ainakaan minulle, joka kauppakoulussa on pyöritellyt BookMasterin kirjanpito-ohjelmaa. Ilman budjettia et voi vaurastua, äläkä vain turhaan nojaudu pankkiisi raha-asioissa.

Pankki ei auta sinua rikastumaan. He tarjoavat toki säästötilejä, mutta budjetointi ei ole sitä, että avaat noin 25 S-tuottotiliä S-pankkiisi ja siirrät rahat. Olin itsekin S-tuottotilien orja, mutta nyt minimoin kaikki tuottotilit. Nykyään minulla on enää käyttötili S-pankissa. Oma budjetti pitää huolen siitä, että vaikka saldoilla on myös 500 euron tavoitetili, en siihen koske. Jos noudatat budjettia tosi tarkasti, et tarvitse säästötilejä. Turvallisuuden vuoksi rahoja ei toki kannata makuuttaa samassa korissa.

YNAB testissä joka lupaa viedä turvaan taloudellisesta ahdingosta

Tästä syystä minulla on ollut marraskuusta 2018 säästötili Bank Norwegianissa. Siirsin ison satsin syntymäpäivänäni lahjana. Lahjaksi annoin paremman koron rahoilleni. Norjalaisessa pankissa on kirjaimellisesti tuhansia, ja mottoni on ilman muuta se, että näihin ei kosketa. Narsistin kanssa olen kuitenkin joustanut, koska rajani olivat läpikuljettavia. Ilman narsistia olen päässyt nuo menetykset palauttamaan korkoineen kyseiselle tilille. Nyt noudatan budjetoinnin suunnitelmaa täysin.

Yksi lukija kysyi aiemmin kommenteissa miksi elän näin. Vastaan nyt. Elän säästeliäästi, koska en näe normaaleja unelmia omina polkuina. Haluan taloudellista vapautta ja vähemmän stressiä elämään. Olen sinkku, autoton, minimalisti ja elän kaupatonta elämää. En koe mielihyvää shoppaillessa. Koen sen sijaan mielihyvää siitä, että nettovarallisuuteni paranee kuukausi kuukaudelta pienilläkin tuloilla. Tästä syystä olen valmis YNABista maksamaan. Se on mielestäni paras ostos koskaan vuodeksi.

Moni tekee virheen siinä, että palkasta kulutetaan jo tulopäivänä suurin osa "ikiunelmiin" unohtaen, että kerran vuodessa tulee se vakuutuslasku ja kiinteistövero. Asuessani vuokralla maksan vähemmän laskuja. Mitä vähemmän laskuja maksan ja mitä vähemmän kauppoihin kulutan, sitä enemmän nautin elämästäni, heh. Tietyllä tavalla se on varmasti outoa, mutta kokeile tavoitella sitä vapautta, että et enää odota rahaa laskuihin vaan raha odottaa laskuja. Tässä tilanteessa olen nyt, älä ihmettele.

Säästä vähästäkin. Tee sitä, vaikka se tuntuu vaikealta. Sapattivuosi palauttaa energiaa. Seuraavassa työelämässä voit aloittaa puhtaalta pöydältä. Älä kuluta tavarataloihin, vaan parempaan tulevaisuuteen!

Yhteenveto: useat säästötilit tuovat taloudenhallintaan mutkia

Olen luopunut pienistä mausteistani. Joitakin mausteita en ole käyttänyt vuosiin. Nämä saivat lähteä menemään. Toisaalta joissakin mausteissa olikin päivämäärä mennyt jo 2019. Näistä luovuin samaan hengenvetoon. Mausteiden lisäksi elämästäni lähti nopea laajakaista kotiin. Elisan puhelinmyyjä myi perusnopeuden tilalle 100 Mb/s -internetin, joka oli ruuhka-aikaan kaapelimodeemitekniikan takia todella hidas. Selvisi, että alueen verkossa on ruuhkaa iltaisin ja 10 Mb/s oli lähempänä faktaa.

Parannusta tulisi huhtikuun lopussa, mutta katsottuani hintaa tarjouksen jälkeen, päätin etten 9,90 euroa laajakaistasta kyllä maksa. Tarpeeni on kuitenkin pieni. Aprillipäivänä asiakaspalvelija palautti ilmaisen nopeuden lennosta. Tässä aion pysyä vaihtamatta nopeampaan. Tarpeet on tyydytetty, enkä nopeammasta enää unelmoi. Viaplay toimii parhaalla mahdollisella FHD -laadulla ja Deezer soi Hifi-laadulla. Budjetointi on tänään sitä, että nuokin 10 euroa työskentelevät parhaiten ehkä muualla.

Otin yhteyttä S-pankkiin ja pyysin irtisanomaan S-tuottotilin. Pankkiiri kysyi miksi haluat irtisanoa ilmaisen S-tuottotilin? Kerroin, että suurimmat säästöt ovat Bank Norwegianissa ja että budjetointi on niin hyvällä mallilla, että on ihan sama onko tuhat tai pari käyttö- vai tuottotilillä, niin budjettini pitää huolen etten toisiin säästöihin koske. Pankkiiri kysyi mitä softaa oikein käytän, ja kun kerroin hänelle YNABista, hän suositteli minulle ilmaista Pennoa. Sillä voisin tosiaan säästää 71 euroa vuodessa.

Lisäksi minimoin nyt jatkuvan pyykinpesun. Jatkossa kahden pyykinpesun sijasta pesen pyykkiä vain kerran viikossa tiistaisin. Huomasin ihan sattumalta, että pesen nykyään jo puoliksi tyhjiä koneellisia sinkkuna. Tämä ei voi olla järkevää, vaikka sähkön maagisempi siirto onkin upean korkealla Elenian verkossa. Lasken kuitenkin säästäväni sähkön myynnissä, vaikka puhutaankin senteistä. Arvioin, että noin 8-vuotias tarjouskone saisi toimenpiteen ansiosta muutaman lisävuoden. Kelpaa miulle.

Mie elän nykyään niinkin minimalistisesti maapalloa säästäen, että oikeastaan samaistun alla olevan frugalistien kanssa lähes kaikesta. Mikä on esimerkiksi sinulle kaikkein tärkeintä elämässä? Tuskinpa painotat työnimikettä kamalasti? Vaurastu hyvin pian ja tee lyhyellä elämällä mitä ikinä haluat.

Parasta tässä on se, että jos et tykkää sapattivapaasta yhtään, juoksumatolle pääsee aina takaisin!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"