Minimoinko rannekkeen, netin ja S-tilit

Vaikka mie luovuinkin huhtikuussa aktiivisuusrannekkeesta, hyvin nopeasta 100 Mb/s internetistäni, Toshlista, joistakin mausteistakin, ylimääräisestä painostani ja S-tuottotilistä, pyöräily on siltikin osa elämääni. En ole myöskään lopettanut budjetointia, vaan Toshlin tilalle tuli tuhdimpi YNAB. Testijakso on ilmainen, mutta hieman epäilyttää lahjoittaa firmalle 71 euroa vuoden jatkosta. Olen INFJ, joten mä etsin aina parasta vastinetta rahoilleni, ja tietysti kaikki on kotiinpäin ilmaisilla budjetointisoftillasi.

Onneksi pankkiiri suositteli sitä todella, koska olin juuri maksamassa YNABin vuositilauksista. Pääsin keskittymään muihin asioihin. Olen nyt, tässä hetkessä, jännän äärellä. Uskon, että yksi syy paikallaan pysymiseen pienessä ylipainossa oli älyranneke. Painoin nimittäin pitkäänkin noin 82,5 kilogrammaa, mutta heitettyäni rannekkeen takuunsa kautta kauppaan, painoa lähti jo 2,5 kilogrammaa lähes saman tien. Palautuvilla rahoilla ostin halvemmalla ihanan tavanomaisen Casio-rannekellonne Amazonista.

Säästin 49,90 euron palautuksesta puolet näin. Syyksi riitti Verkkokauppa.comille, että kello valehteli tuloksia. Älykello muun muassa väitti, että nukahdin kello 22, vaikka kyseisenä iltanasi katsoi puoleen yöhön leffaa Viaplayssa. Sellainenkin minulta nykyään löytyy. Sieltä katselen huippusarjoja, vaikkeivat ne jatkuisikaan, kuten Emergencelle kävikin juuri nyt. Oikeastaan tapana olisi säästellä nykyään vähän kaikessa: ostelen myös Prismastasi halvinta ruokaa kotimaisuusaste noin 60 prosenttia huomioiden.

Olen aidosti aika kiitollinen S-pankkiirille. Säästin juuri 72 euroa sillä, että kysyin S-pankilta neuvoja budjetointiin. Kerroin heti, että kaikki tähän asti käyttämäni sovellukset olivat liian huonoja: yritettiin myydä budjetoidessa tuotteita tai palveluita, ja vaikka tämän ymmärrän, niin pitäisi niitä parempiakin olla. Ilmaiseksi. Tuntui nimittäin hullulta, jopa täysin järjettömältä, maksella amerikkalaiselle firmalle 72 euroa vuodessa. Budjetoinnista. Pankkiiri suositteli samalla Takuusäätiön ilmaista Pennoa arkiini.

Rahaa voi käyttää kuluttamiseen. Rahalla voi ostaa lisää paskaa, jota et todellakaan nyt tarvitse. Rahalla voi ostaa hieman aikaakin. Aikaa tehdä itselleen tärkeitäkin ilon asioita. Aikaa ei voi ostaa takaisin rahalla ikinä.

Raha voi auttaa sinua käyttämään jäljellä olevaa elinaikaa viisaammin. Minkä polun valitset? Tekisitkö työtä elääksesi vai eläisitkö peräti työksesi? Jos käytät rahaa shoppailuunne, tarvitset sitä aina lisää.

Jos elät säästäväisesti, voit unohtaa "Laskusta laskuun" -elämän täysin. Säästöillä voit:

  1. Pitää sapattivuoden työelämästä tai vaikka kaksi nauttien ajasta. Aikaa et takaisin saa.
  2. Pitää lyhyempiä työpäiviä tai voit pitää enemmän palkattomia vapaapäiviä koirasi luona.
  3. Pitää meteliä eläkkeelle jäämisestä aikaisemmin poistumalla työelämästä ennen muita.
Kaikki kolme ovat päteviä vaihtoehtoja toimia jo tänään, jotta huomenna olisi paremmin.

Palkkatyössäni uupuminen ja pyöräkauden avaus heti

Aloitetaan siitä positiivisista. Avasin jo pyöräilykauden pitkästä aikaa. Vähemmän positiivista olkoon se, että uuvuin työssäni, enkä enää jaksa sitä. Toimin kahden vuoden määräaikaisella työsopimuksella IT-osastollasi ja empaattiselle erityisherkälle se on vaikea paikka olla. Erityisherkkä ei osaa kieltäytyä, ja usein ajaudutaan siihen, että toiset pääsevät helpommalla. Minulle tuli yllätyksenä, että tein vuoden 2020 aikana yli 1 200 tikettiä, kun taas toisilla niitä oli vain satasia. Tein käytännössä muidenkin työt.

Tästä enpä olekaan kirjoittanut aiemmin, mutta totta se on. Noin 40-tuntisen työviikon aikana en ole pyörällä paljoa ollut. Kaikki se energia meni siihen työhön. Vaikka tein sitä etänä, tämä vaikutti omalla kohdalla negatiivisesti arkeen. Työ venyy helposti vapaa-ajalle. Lopulta kaikki johti siihen, että työstä puhuminen sai itkemään. Itkin jopa työpäivän aikana, että tätä en ehkä vielä osaa, mutta entäpä sitten jos muutkaan eivät auta? Liian pieniä osastoja ja liian kovat vaatimukset tiimillenne voi sairastuttaa.

Toisaalta en pitänyt tästä, että tein muiden työt. Muut olisivat vetämässä projekteja. He vetivät näitä palavereita, joiden ansiosta työtä on koko ajan lähtenyt omalta pöydältä. Puhelimet teleoperaattorille, ja myöhemmin vielä tietokoneeni. Lopulta työni oli enää tikettien hoitoa. Jokainen tietää, että jos teet aamusta iltaan samaa, se voi ottaa koville, enkä edes pidä meluisasta työstä. Tästä syystä kieltäydyin käyttämästä WhatsAppia, sillä sähköposti, Teams, puhelin, viestit ja Efecte olivat ihanan tarpeeksi.

Sapattivapaan polkeminen Sionkylässä

Tiesin myös, että firma suunnitteli IT:n ulkoistamistakin sen sijaan, että oltaisiin palkattu lisäkäsiä. Uupuminen johti siihen, että en halunnut jatkaa työsopimusta, mutta ymmärtääkseni sitä ei olisi edes jatkettu. Ei siksi, ettenkö tekisi hyvin työtäsi, vaan firmat saavat hommista halvimpia ulkoistamalla ne muille firmoille. Palvelu siinä tuskin parane, ja ottaahan se koville palvella mainioita asiakkaita hyvin, vaikka oli itse työuupumuksen partaalla. Se kun ei näkynyt päältä päin, kunnes siitä kaikki muuttui.

Tuli pian vaihe päälle, etten jaksanut vastata edes puheluihin. Tikettien teko vaati lisää ponnistuksia, vähäinen vapaa-aika meni kotona nukkuen. Mietin ja mietin työasioita, vaikka jotkut voivat vain elää. Uutinen, jonka mukaan työtäni ei jatketa helpotti, koska se tiesi minulle sapattikesää. Nyt rentoudun, on energiaa harrastaa, ja päätin uusia juttuja. Jatkossa terveys on tärkeämpää kuin eurot. Työelämäni tulee kysymykseen ajan kanssa, mutta tällä hetkellä unelmoin vain noin 30-tuntisista työviikoistasi.

Et kykene työskentelemään muille normaaleja aikoja, koska työpäivän päätteeksi en jaksa tehdä enää mitään. Työssä uupumiseni johtaisi väistämättä siihen, että yöunet menevät ja mielenkiintosi ruokaan laskee. Työterveydessä uupumustasi käsitellään monesti masennuksena. Harteilleni laitettiin lisätöitä, vaikka en ole aiemmasta suoriutunut, joten parastas oli yksinkertaisesti lopettaa. Parhaiten mie jaksan työssä, jossa saan tehdä sitä yksikseni. Arkistonhoitajan pestiäni muistelen melko suurella lämmöllä!

Aktiivisuusranneke, edustat niitä valehtelevia laitteita

24. kesäkuuta 2020 ostin hetken mielijohteesta Xiaomi Mi Band 4:n. Ajattelin, että nyt tehdään töitä. Pitkään katselin sitä, että paino alkaisi nousta paskassa suhteessa ja stressaavassa työssä. Ostopäivänä lähdin 20 000 askeleen lenkille ja tulin kotiini väsyneenä. Ei ollut paikkaa, johon ei sattuisi. Tulipahan toisaalta tuhlattua kaloreita laitteen mukaan. Eipä voinut tietoihin luottaa. Lukemat olivat mitä sattuu ja erosivat aiemmin käyttämästäni Google Fitistä. Siinä vaiheessa tajusin, että ostelin täyttä roskaa.

Halusin olla tunnollinen ostaja, joten palautusoikeuttani en ole käyttänyt hyväksi. Näinpä käytin tätä huumorilaitetta noin vuoden ajan 12 kuukauden takuulla. Hieman ennen takuun loppumista onnekseni huomasin, että laite ei lataudu kuin puoleen väliin alussa. Tämän jälkeen turhake pitää asentaa omaan latauskoteloon uudelleen, että lataus jatkuu. Höystettynä muilla ongelmilla, sain tarpeeksi syitä lähteä palauttamaan sitä. Verkkokauppa.comin takuuhuolto ojensi rahat käteen, ja lähdimme näin iloisena.

Voin vakuuttaa, että painoa kyllä laski heti alussa, mutta myöhemmin rannekkeesta oli suurta haittaa. Hyvästä lukituksestaan huolimatta uidessa ja suihkussasi ranneke avautui mainiosta lukituksestaan ja yhtäkkiä Galaxyni alkoi soittaa elektronista tanssimusiikkia kokonaiselle pukuhuoneelle kylpylöissäsi itsestään. Olipa tämä noloa huomioiden, että eräässä biisissä laulettiin ruotsiksi sänkyyn menemisestä opettajani kanssa. Asia ei kuitenkaan nolottanut minua yhtä paljon kuin sen tuotteen palauttaminen.

Paluu takaisin 90-luvulle rannekellolla

Koin myös, että aktiivisuusranneke ei huomioi sitä, että ihminen tarvitsee lepoa. Asetettuasi jo 10 000 askeleen tavoitteen, olin 299 päivän päästä täysin puhki. Joka päivä palasin takaisin ulos, että usein se viimeinenkin askel rekisteröityi. Ei lepoa edes sunnuntaisin. En halunnut, että "liikuntaputki" hajoaisi siihen yhteen lepopäivään. Huomasin vasta ilman ranneketta minkälaisessa stressissä olin vekottimen kanssa. Ulospäin oli lähdettävä niin superpakkasessa kuin kaatosateessa. Tästä usein täysin kipeänä.

Voisin vakuuttaa kaikille, että enää en hanki aktiivisuusranneketta tai -kelloa koskaan. Kyseinen tuote kiinalaisuudestaan huolimatta sai nukkumaan huonosti. Stressasin sitä, että jälleen kerran syvän unen aika oli lyhyt. Toisinaan murehdin sitä, että nukuin taas liian pitkään. Lopulta tajusin, että laite keksisi nuo lukemat hatustaan. Yhtenä yönä nukuin 12 tuntia, vaikka kaksi tuntia siitä oli rauhallista leffailtaa sängylläni, ja muutama vartti meni nukahtamisen yrittämiseen. Näihin laitteisiin ei kannata luottaa.

Kello sekä päivämäärä tuntui olevan ainoa toimiva paketti kyseisessä rannekkeessa. Ilman ranneketta sain vietyä painon normaalipainoon. Huomasin, että en enää salli suklaahetkeä, käveltyäni nyt 15 000 askelta. Kaloritilasto oli huumoria vain, ja saatat syödä liikaa tämän asian takia. Nykyään liikun silloin tällöin, en enää katso orjamaisesti tiettyjä lukuja. Itse asiassa en enää tilastoi liikuntaa. Casio-kellosta näkee kyllä ajan, jos haluaa kävellä vaikkapa puolisen tuntia välillä, ja on sitä vapaa-aikaa levätä nyt.

Toshl Finance vaihtuisi nopeasti YNABiin ja Pennooni

YNAB, You Need A Budget on maailman kallein, mutta kiistatta aikojen toimivin, budjetointityökalu. Hinnastaan huolimatta se kustantaa koekuukauden jälkeen vain 71 euroa vuodessa. Lasken säästäväni moninkertaisia summia, joten käyttämättä en jätä tilaisuutta vaurastua vähän lisää. Toshlin murhe oli manuaalinen työ sekä budjetoinnin hankaluus. Arvostan palvelun käyttöä muutaman kuukauden ajan, sillä Toshlin avulla sain muotoiltua oikeanlaiset summanne oikeisiin paikkoihin omassa budjetissa.

Moni sanoo, että en euron menoista paljoakaan huolestu. Tämä on väärin, koska juuri noista pienistä euroista syntyvät isot joet. YNABilla tiedän tarkalleen mihin jokainen sentti valuu arjessani. You Need A Budget on erilainen työkalu kaikista niistä, joita olet tähän asti kokeillut. Sen käyttö ei ole onneksesi erityisen vaikeata. Ei ainakaan minulle, joka kauppakouluissa on pyöritellyt BookMasterin kirjanpito-ohjelmaa. Ilman budjetteja et voi vaurastua, äläkä vain turhaan nojaudu pankkiisi raha-asioissanne.

Pankki ei auta sinua rikastumaan. He tarjoavat toki säästötilejä, mutta budjetointi ei ole sitä, että avaat noin 25 S-tuottotiliä S-pankkiisi ja siirrät rahat. Olin itsekin S-tuottotilien orja, mutta nyt minimoisin kaikki tuottotilisi. Nykyään minulla on enää käyttötili S-pankissa. Oma budjetti pitää huolen siitä, että vaikka saldoilla on myös 500 euron tavoitetilini, en siihen koske. Jos noudatat budjettia tosi tarkasti, et tarvitse säästötilejäsi. Turvallisuuden vuoksi rahojanne ei toki kannata makuuttaa samoissa koreissa.

Budjetoin joka päivä vapaammaksi

Tästä syystä minulla on ollut marraskuusta 2018 säästötili Bank Norwegianissa. Siirsin isona satsin syntymäpäivänäni lahjana. Lahjaksi annoin paremman koron rahoilleni. Norjalaisessa pankissasi on kirjaimellisesti tuhansia, ja mottoni on ilman muuta se, että näihin ei kosketa. Narsistin kanssa olen kuitenkin joustanut, koska rajani olivat läpikuljettavia. Ilman narsistia olen päässyt nuo menetykset palauttamaan korkoineen kyseiselle säästötilille. Nyt noudatan budjetoinnin suunnitelmaa täysin.

Yksi lukija kysyi aiemmin kommentissa miksi elän näin. Vastaan nyt. Elän säästeliäästi, koska en näe normaaleja unelmiasi omina polkuinani. Haluan taloudellista vapautta ja vähemmän stressiä elämään. Olen sinkku, autoton, minimalisti ja elän kaupatonta elämääni. En koe mielihyvää shoppaillessa. Koen sen sijaan mielihyvää siitä, että nettovarallisuuteni paranee kuukausi kuukaudelta pienilläkin tuloilla. Tästä syystä olen valmis nuukailusta maksamaan. Se on mielestäni parhaita ostoksia ikinä vuosiksi.

Moni tekee virheen siinä, että palkasta kulutetaan jo tulopäivänä suurin osa "ikiunelmiin" unohtaen, että kerran vuodessa tulee se vakuutuslasku ja kiinteistövero. Asuessani vuokralla maksan vähemmän laskuja. Mitä vähemmän laskuja maksan ja mitä vähemmän kauppoihin kulutan, sitä enemmän nautin elämästäni, heh. Tietyllä tavalla se on varmasti outoa, mutta kokeile tavoitella sitä vapautta, että etpä enää odota rahaa laskuihin vaan raha odottaa laskujasi. Tässä tilanteessa olen tänään, älä ihmettele.

Palataanpa vuoteen 2016, arkistonhoitajan opeillakin

Vuonna 2016 sain vihdoin töitä Pirkkalan terveyskeskuksesta. Olin siinä puolisen vuotta palkkatuella arkistonhoitajanasi, mutta tämäkin oli mahdollisuus. Se oli mahdollisuus säästää. Palkkaus oli hyvä, ja sain säästöön oikeasti miltei puolet palkoistasi. Tilille tuli verojen jälkeen 1800 euroa helposti. Siirtelin säästöön heti 900 euroa, näin sain tuolloin budjetin. Asuin ihanan työpaikan vieressä, joten usein edes matkakuluja ei ollut. Bussi toki kulki vierestä, mutta pääsin sinne kävellen kymmenessä minuutissa.

Miksi sitten lähdin tuhlailemaan vuonna 2019 ja 2020, kun sain it-pestistä paljon vähemmän käteen? Kaikki johtuu stresseistä, ja toki kun palkka on pientä, niin pistetään sitten kaikki palamaan. Budjetoin ikävän huonosti näinä vuosina, mutta ainakin joinakin kuukausina sain aikaiseksi enintään 500 euron säästöt palkkapäivänä. Siinä onnistuin it-pestissä, että kaikki bonukset ja lomarahat siirtelin säästöön koronan vuoksi. Ei päässyt mihinkään, ja sehän oli opetus, ei tarvitse päästä mihinkään lennoillanne.

Olin niin onnellinen, että S-pankkiiri suositteli minulle Pennoa. Vain muutaman minuutin kirjauksilla viikossa, pääsin loistamaan taloustaidossa, ihmettelen joka päivä sitä miten raha riittää. Hilloa riittää, vaikka en ole vuosiin ollut arkistonhoitajana nauttimassa 1 800 euron potista verojen jälkeen. Minusta 2016 oli hauskin vuosi, tuolloin hoidin kauppa-asiat kuvan pyörällä ja sain mukaan vain tarvitsemani. Vain harvoin kävin kaupoissani bussilla, samalla kunto oli todella hyvää. Parempaa kuin nyt, luulen.

Lopetin arkistonhoitajan työt näin

Lopetus oli aika haikea tässä työpaikassa, vaikka työ oli melko tylsää. Skannasit niitä tuhansia ja taas tuhansia potilaspapereita ja kirjasit henkilön arkistoon. Tai mapitit, vaikka tänään mitään ei juurikaan mapiteta, jos asiakirjan voi skannata mitenkään helposti. Ainoastaan sydänfilmit mapitetaan nykyään. Työnä tämä oli suorastaan villiä, mutta palkkaus oli hyvä, ja työ onkin omiaan tarkkuutta arvostavalle introvertille. Vierestä kulkivat Pirkkalan terveyskeskuksenne ihanat lääkärit, ei näitä muita ihmisiä.

Välillä on saatettu törmätä yhteen, kun tulin puun takaa arkistosta käytävälle. Lääkäreistä on ylellistä se, että kun sanoit potilaasi nimen ja tiedot, niin minuutissa on potilaan mappi haettu arkistosta. Enkä ollut mitenkään koulutettu tähän kaikkeen, mutta ei Exituksienkaan hoito nyt niin vaikeaa ole. Olenpa tehnyt mitä tahansa työtä, koska mottoni on, että kaikkea työtä opitaan tekemään hyvin tekemällä sitä työtä. Vesilahden arkistonhoitajasi on auttanut alussa, mutta myös itse olin aika innokas kyselemään.

Vuoden 2016 lopetus näkyi myös siinä, että olin tuolloin Facebookissa. Kuva on otettu tauolla! Oli niin turha paikka kuin olla ja voit. Onnekseni en kuulu Facebookiin jo useiden vuosien ajan. En kaipaisi sitä. Mark Zuckerberg lähtee Facebookista todennäköisemmin ennen kuin siihen liityn. Ei ole pienintäkään tarvetta rekisteröityä sinne, että voi lähettää kaveripyynnön heille, joita ei ole vuosiin nähnyt? Että voi päästä silmätikuksi ihmisille, jotka yrittäisivät löytää sinut taas? Katso tuosta, hillomies tuli takaisin.

Yhteenveto: useat säästötilisi toivat mutkia talouteeni

Olen luopunut pienistä mausteistani. Joitakin mausteita en ole käyttänyt vuosiin. Nämä saivat lähteä menemään. Toisaalta joissakin mausteissa olikin päivämäärä mennyt jo 2019. Näistä luovuin samaan hengenvetoon. Mausteiden lisäksi elämästäni lähti nopea laajakaista kotiin. Elisan puhelinmyyjä myi perusnopeuden tilalle 100 Mb/s -internetin, joka oli ruuhka-aikaan kaapelimodeemitekniikan vuoksi todella hidas. Selvisi, että alueeni verkossa on ruuhkaa iltaisin ja 10 Mb/s oli lähempänä faktojanne.

Parannusta tulisi huhtikuun lopussa, mutta katsottuani hintaa tarjouksen jälkeen, päätin etten 9,90 euroa laajakaistasta kyllä maksa. Tarpeeni on kuitenkin pieni. Aprillipäivänä asiakaspalvelija palautti ilmaisen nopeuden lennosta. Tässä aion pysyä vaihtamatta nopeampaan. Tarpeet on tyydytetty, enkä nopeammasta enää unelmoi. Viaplay toimii parhaalla mahdollisella FHD -laadulla ja Deezer soi Hifi-laadulla. Budjetointi on tänään sitä, että nuokin 10 euroa työskentelevät parhaiten ehkäpä muualla.

Otin yhteyttä S-pankkiin ja pyysin irtisanomaan S-tuottotili. Pankkiiri kyseli miksi haluaisit irtisanoa ilmaisen S-tuottotilin? Kerroin, että suurimmat säästöt ovat Bank Norwegianissa ja että budjetointi on niin hyvällä mallilla, että on ihan sama onko tuhat tai pari käyttö- vai tuottotilillä, niin budjettini pitää huolen etten toisiin säästöihin koske. Pankkiiri kysyi mitä softaa oikein käytän, ja näin kerroin hänelle YNABista, hän suositteli minulle ilmaista Pennoa. Sillä voisit tosiaan säästää 71 euroa lisää vuodessa.

Lisäksi minimoin nyt jatkuvan pyykinpesun. Jatkossa kahden pyykinpesun sijasta pesen pyykkiä vain kerran viikossa tiistaisin. Huomasin ihan sattumalta, että pesen nykyään jo puoliksi tyhjiä koneellisia sinkkuna. Tämä ei voi olla järkevää, vaikka sähkön maagisempi siirto onkin upean korkealla Elenianne verkossa. Lasken kuitenkin säästäväni sähkön myynneissä, vaikka puhutaankin senteistä. Arvioin, että noin 8-vuotias tarjouskone saisi toimenpiteen ansiosta muutaman lisävuoden. Kyllä, kelpaa minulle.

Mie elän nykyään niinkin minimalistisesti maapalloasi säästäen, että samaistun tyylillä säästäväisten minimalistien kanssa lähes kaikesta. Mikä on esimerkiksi sinulle kaikkein tärkeintä elämässä? Tuskin painotat työnimikettä kamalasti? Vaurastu hyvin pian ja teet lyhyellä elämällä mitä ikinä nyt haluat.

Parasta tässä on se, että jos et tykkää sapattivapaasta yhtään, juoksumatolle pääsee aina takaisin!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena