Bussifani testaa jo: ratikka Herwoodiini

Bussifani rakastaa busseja, erityisestikin Väinö Paunu Oy:n busseja, mutta onko ratikasta mihinkään? Tamperelainen ratikka avautui yleisölle jo eilen maanantaina ja tänään pääsin sitä testaamaan täysillä ilmaiseksi. Jatkahan lukemista niin tiedät miten niin matkustan ratikassa, paunulaisissa ja Metsäkylän länkkäreissä maksutta ilman että omaatuntoa kolkuttaa. En myöskään pelkää nähdä tarkastajia, koska minulla on aina lipputuote, vaikka nyt ilmaiseksi matkustan. Tätä tapaa moni ei vieläkään hyödynnä.

Olet jonkun verran vastustanut tätä ratikkaa aiemmin, ja se on minusta edelleenkin minulle ja monille muille turha, koska en pääsääntöisesti hyödy ratikkareiteistä. Enhän esimerkiksi asustele ratikkareitin varrella, enkä kovinkaan usein vaihtaisi tutusta paunulaisesta ratikkaani, ehkä en nykytietoni valoissa ainakaan. Se, mikä on melko tuttua, oli joskus mahtavaa. Suosin paunulaisia varmasti jatkossakin. Tuo ratikka palvelee hervantalaisia, eikä tuosta ihmeestä ole täälläpäin mitään hyötyjä, ei ainakaan vielä.

Rakastan paunulaisia jopa niin suuresti, että Spotifyni musiikkipalvelusta löytyy oma soittolista, jota paunulaisissa kuuntelen Hifi-laadulla. Sunnuntaina matkasin paunulaisella Lapinniemen kylpylään ja tutun naiskuljettajani luvalla istuin kielletylle koronapenkille. Naiskuskin mukaan tuo on auton viilein paikka, eikä mennyt aikaakaan, kun alettiin puhua paraatipaikasta. Paikasta, johon kukaan muu ei ole uskaltautunut nauhan taakse. Tämä naiskuski tietää, että olen bussifani, siksi sain tuolla istuskella.

Koronavirusepidemian vuoksi olen vähentänyt joukkoliikenteen käyttöä nyt 95 prosenttia. Jäljelle jäi viisi prosenttia matkoista, joista nautin sataprosenttisesti maski kasvoilla. Mikäli joskus korona hellii, en aio nostaa joukkoliikennematkoja entiseen tasoon, enkä näe itseäni ratikassa ensimmäisen reissun jälkeen kovin nopealla aikataululla takaisin. Ratikka ei ole minulle kovin merkityksellinen. Ratikkasi ei vie Pirkkalan kotiin tai Lapinniemen kylpyläänne. Noissa rentoudun nyt aiempaa selvästi useammin.
Ne ensimmäiset paikat paunulaisissa, varsinkin autossasi #113, olivat parhaita! Paunulaisessasi #113 ei nimittäin ole edessä vierustovereille enää tilaa ja kaikki mahdolliset kauppakassinne mahtuvat heittämällä.
Naiskuskin matkalla olin uudelleen illalla. Hän oli päättämässä Suupantorille. Kävin vielä pienoisellani ajelulla Marjan kanssa jutellen ja palasimme hetken kuluttua Paunun varikolle "Siirtoajossa"-kyltein.

Sitä ennen sain katsoa jäikö matkustajilta henkilökohtaisia tavaroitaan tai rahaa ajantasauspysäkillä.

Näin matkustaisin Nysse-liikenteessä, jopa ilmaiseksi

Sapattivuotta viettävä bussifani löytäisi itselleen aikaa kokea jotain uutta. Usein jo täysin ilmaiseksi. Pennoa hyödyntävä tapasi budjetoida kertoo tarkkaan siitä, että elämässä on päästävä halvalla, myös tänään ja seuraavaksi. Toukokuussa olen hyödyntänyt maksuttomia Nysse-matkojani jo kymmenien eurojen edestä, enkä ole juuri omaa arvoa sisältävää korttiani käyttänyt. Kuinka siis oikein matkustan ilmaiseksi paunulaisilla, ratikassa, Pirkanmaan tilausliikenteessä tai vaikkapa kylien Länsilinjoilla?

Vastaus on siinä hyvinkin helppo. Minun ei tarvitse matkustaa pummilla, eikä minun tarvitse käyttää kuljettajien empaattisuutta, vaan ratkaisu on jo toinen. Haen lainaksi äidiltäni rajattoman kausikortin silloin, kun hän itse ei sitä tarvitse. Näin mie pääsen matkustamaan rajoituksitta maksamatta mitään. Seuraavaksi joku sanoo, että tämä ei toimi. Väärin. Mikäli kausilippu ei ole etuuslippu, ja olette samaa ikäryhmää, kortteja voi lainata rajoituksitta. Matkustakaa täysin rajoituksitta vaikka koko perheenä.

Seuraavaksi joku sanoo, että ilmaisia lounaita ei ole! Kyllä tämänkin huvittelun joku maksaa! Jos ei nyt ihan lähdetä vaalieni alla politiikkaan, mutta alkuperäiselle omistajalle rajaton vuosikortti maksaa 395 euroa. Itse saisin käyttää sitä luvallisesti silloin tällöin ja hyvitän käyttömahdollisuuden muun muassa IT-tukena. Saamme molemmat vastinetta tälle sopimukselle. Itse asiassa en edes kehtaisi käyttääkään tällaista etua hyvittämättä mitenkään. Nyt kannattaa, sillä säästän jopa 60-120 euroa kuukausittain.

Maksutta bussiin, lainaa sitä kausikorttia

Ideani kokea ratikkaa syntyi tasan näin. Sain eilen kuulla, että halutessani voisin käyttää matkakorttia myös tänään. Ehtona oli, että palautan tämän keskiviikoiksi. Päätin, että nyt tehdään blogimerkintä, ja muhi siellä jopa idea videostakin. Videosta, jossa bussifanina testaan ratikkaa popit soiden. En vain voi sitä vieläkään käsittää. Miten yläasteellasi kiusattu poika tykkää edelleen joukkoliikenteestä, ja tilanne tänään on se, etten edes häpeä tuoda koko asiaa esille. Maailma on ihanaa ja nyt kerron tästä kaikille.

Täälläpä on jokaiselle jotakin, enkä lähtisi koskaan tuomitsemaan muita ihmisiä sen mukaan mitä he harrastavat. Koulukiusaaminen aina roskiin! Työpaikkakiusaaminen saunan taakse! Maailmoissamme on nimittäin aina tilaa yhdenvertaisuudelle. Täällä olisi tilaa sille, että bussifani rakastaisi paunulaisia. Täällä on tilaa sille, että jonkun päivä ei ala ilman elektronista tanssimusiikkia. Täällä on tilaa sille, jos joku kuuntelee jotakin muuta. Ole sellainen kuin olet, toistan. Ole ihan sellaisena kuin olet, kiitoksia!

Näin ajattelet bussifanina. Bussifani, joka oli sellainen lapsuudestaan. Rakastin tätä juttua jo Tesoman koulussa, mutta tästä ja monesta muusta syystä minua kiusattiin. Enää en välitä, ja näytän nuo jo koko maailmalle suurempana kuin koskaan. Matkustan paunulaisissa ilman ajokorttiani täysin velattomana ja ilman stressiä siitä kuinka saa seuraavan erän maksettua autosta, jota minulla ei edes ole. Nyt täällä koin jotain ainutlaatuista koko historiassa: koit sen mitä moni muu ei ole vielä. Ratikkanne nimittäin.

Näin bussifani raportoi ensimmäistä ratikkamatkaani

Eikä ratikka enää kulje vain testiliikenteenä, sillä nykyään kyytiin pääsee ihan jokainen. Maanantaina loppui ennakkovaraus matkoillesi, joten tänään päättelin, että nyt matkustetaan ratikoissa ilmaiseksi. Ratikassa on tällä hetkellä testi, jossa lähimaksuilla pääsee kyytiin eurolla, ja muutama matkustaja on tätä myös hyödyntänyt tänään. Bussifani oli kyydissä maksutta, sillä tosiaan lainasin ihanan rajatonta kausikorttia tutulta. Maksutta matkustaminen on säästänyt tänään 4,20 euron edestä budjettirahaa.

Ratikkaa olen tosiaan vastustanut ennen sen rakentamista, ja näin on tehnyt varmasti moni muukin. Ensimmäisen ajon perusteella täytyy sanoa, että onnistunut tuote, vaikka en siitä hyötyisi. Ratikka ei nimittäin kulje lähellekään kotikulmia, mutta jos joskus tulee Herwoodissa pyörittyä, tulen tekemään sen sillä. Erohan on kuin yöllä ja päivällä siihen kulkeeko ruuhka-ajan Tampereen kaupunkiliikenteen bussissa vai ratikassa. Myös tilaa on ollut riittävästi, vaikka kysyntä tälle ratikalle löytyy selvästikin.

En olisi uskonut kymmenen vuotta sitten, että Tampere muuttuisi niin paljon. Vielä vähemmän osasit odottaa ratikkaa Lappeenrannasta muuttaneena pikku teininä. Ratikkani on nimittäin melko hiljainen, tasainen ja kyytisi on yksinkertaisesti hyvä. Ratikkafania ei kuitenkaan tällä vielä tehdä, vaan pitäydyn ehdottomasti paunulaisissa mikäli mahdollista ;) Tämä on periaatekysymys. Paunulainen kyyti, kyydit minulle on elämän suola, joita ilman en voisi elää. Vaikka vieressä kulkisi ratikoita ja useampi metro.

Paunu-fiilistä ei ratikasta saa, 3/5

Voisin kuvitella, että ihmiset ovat nyt tyytyväisiä ratikkareitin varrella, ja erityisesti kuulin ihmisten pitävän ratikan nopeudesta ja ylivoimaisuudesta busseihinne nähden. Tampere on kuitenkin kasvava kylä, eikä busseja ole järkevää ajattaa minuutin välein näillä reiteilläsi. Kotikulmille en nyt kuitenkaan ratikkaa haluaisi. Voisin äänestää kunnallisvaaleissa niitä ehdokkaita Pirkkalassa, jotka vastustaisivat ratikkaa tai Puskiaisten moottoritietä. Vastatkaa näihin kysymyksiin, niin saisitte kerrankin ääneni.

Tavallisesti en nimittäin äänestä, mutta nyt eletään aidosti aika mielenkiintoisia aikoja... Ratikoita en sinänsä vastusta alueille, joissa sitä tarvitaan, mutta Pirkkalaan asti se olisi mielestäni vähän turha. En ainakaan haluaisi tästä isompaa kaupunkia, vaikka rakentaminen onkin vauhdissa. Useat liityntäbussit riittävät jatkossakin. Teen vastaisuudessa kaikkeni, että pääsen nyt ja aina Tampereelle, lähiluontooni tai minne ikinä paunulaisella. En yksinkertaisesti voisi niellä tällaisia häviöitä jonkun ratikan vuoksi.

Se sopisi varmasti matkalla Hervantaan tai Lentävänniemeen, ehkäpä nyt Härmälään asti. Pirkkalaan sellaista ei kuitenkaan tarvita tuon enempää kuin sitä tarvitaan Vesilahdellakaan. Vesilahti on muuten hieno paikkakunta, kannattaa ihan käydä! Narvan kylässä pyöräilin muutama kesä takaperin ja koska tahansa tekisin niin uudelleen. Tästäpä aihetta tulevaisuuteen, nyt kun ratikka-aihe on kohta takana. Ratikoissa on huonoa penkkisuunnittelua, jos viereesi istuu vaikka pullukka, on pian hyvin ahdasta.

Näin minimalisti selviää kuluitta: "Logosokeus on in"

Minimalistina en pysty kuluttamaan. Lähden matkalle useimmiten kylläisenä, ja koska olen laihtunut runsaasti, en enää syö paljoakaan tunteakseni hyvää kylläisyyttäs. Otin tällä kertaa banaaneja mukaan. Matkalla ajattelin, että näin taas kerran tuhansia ja taas kerran tuhansia mainoksia. Mainoksiasi siitä, että kuluttamalla oletkin parempi. Suupantorilla näin sähköauton, joka hetkisen ajan saisi epäröimään matkailua paunulaisella. En kuitenkaan antanut sen vaikuttaa elämääni. Autotta säästän lompakkoa.

Mainoksia oli ihan koko ajan, siis koko ajan. Pysäkkimainoksia. Vaalimainoksia. Logoja paunulaisista, ruokakaupoista, kauppojeni keskittymistä ja muusta sellaisesta. Vaikea kuvitella, etteikö se vaikuttaisi ostoihimme. En kuitenkaan anna sen vaikuttaa omaan elämääni. Niin mie uskon, paitsi paunulaisia en voi tietystikään vastustaa. Lähdin itse asiassa ilman lompakkoa. Tuo on mielestäni paras tapa säästellä omaa rahaa! Siellä olikin matkalla vaikka minkälaista sushia taikka pizzaa tarjolla muine ruokineen!

Ihmiset nähdäksesi tekevät samaa mitä muut, eli jos ravintoloissa on paljon porukkaa, tuo kutsunee meidät. Minimalistina olen jopa muuttanut ajatusmaailmojani. Muutin sen, että logoissa en näe enää mitään. Ne logot ovat minulle jopa täysin merkityksettömiä. Älä kysy mitään Paunun logosta... mutta muita logoja en kovin näe. Olen täysin sokea logoille pääasiassa. Tämä vaati kovaa työtä. Työtä, jonka vuoksi voit kävellä Ratinan ostareissa ostamatta mitään. Ajattelisin, että tämä on vaan pakkopullaa.

Logot mainostavat itseään koko ajan

Logoja vihaan kaikkein eniten juuri omissa vaatteissani. Tästä syystä pukeudun logottomiin kuteisiin. Mielestäni kyseisen vaatemerkin täytyisi antaa tällainen paita ilmaiseksi, jos nuo haluavat kovasti sitä, että mainostan tuotemerkkiä muille. Joskus logottomia asioita on kuitenkin vaikea löytää. Esimerkiksi kuulokkeissa että kaikessa muussakin elektroniikassa hyväksyn pienen, huomaamattoman logon, joka ei paista vierustoverille bussissa tai ratikassa. Logoneutraalius on täysin mahdollista, katso rauhassa!

Jos olet kauppakeskuksen myyjä ja haluat myydä minulle runsaasti vaatteita, saat nopeammat kaupat tarjoamalla logottomia vaihtoehtojasi. Tällä hetkellä on ehkä huono hetki vaatteille noin muuten, sillä uusin aiempina vuosina koko vaatekaappini laihtumiseen. Selaan kuitenkin jatkuvasti tarjoussanomia siltä varalta, että sieltä löytyisi superhintainen tarjoustuote tuotteesta, joka on ostoslistalla jo pitkään. Tällä hetkellä odotan tarjoustanne siivousaineista, ennen kuin voisin sellaisia ostaa lisää varastooni.

Minimalismi on oikeasti mahtavaa. Tämän matkan pystyi tekemään täysin ilmaiseksi, ja vaikka koko ajan mainokset ja logot yrittivät saada kuluttamaan, ilman nahkalompakkoa se on ollut hyvin vaikeaa. Muistin kiittää paunulaisia kuljettajia hyvin sujuneista matkoista ja tervehtiä jo sisään tullessa. Se on fiiliksenä parempi, ja mielestäni jopa aavistuksen pysyvämpi, kuin kaupastasi saatu tuote täyttämään niitä jo valmiiksi täysiä kaapistoja. Lakkaa ostamasta turhaa krääsää ja sano "Olen kiitollinen nyt!".

Intuitiosi kertoo, että mennään bussikatastrofia kohti

Olen INFJ, minulla on hyvä intuitio. Esimerkiksi ajoittain minulla on vahva tunne siitä, että juuri tällä vuorolla on Marja kuljettajana, ja menet pysäkeille odottamaan. Ällistyn, kun Marja tulee bussista ulos tervehtimään, "Sinäkö siellä, tervetuloa kyytiini!". Hän tietää, että en millään TKL:n autolla lähde. Nyt on kurjaa sanottavaa. Muutin tänne Pirkkalaan 2012 ja silloin täällä liikkui pelkkiä paunulaisia. Olipa se ihanaa aikaa. Jokunen vuosi tuli muutos, että puolet vuoroistasi varasti Tampereen kaupunkiliikenne.

Viime vuonna ilta-aikaan oli lähes aina TKL:n kalustoja liikkeellä, mikä sai palaamaan tuonne omaan kotiin Länsilinjoilla. Intuitiosi sanoi, että tästä ei hyvää seuraa jo vuoden 2020 aikana. Samalla tuo kiva ratikka oli tuloillaan. Tiesin, että se tulee muuttamaan liikennöinnin täysin. Uuden linjastomuutokseni tienoilla tiedän, että Paunun vuoroja tullaan vähentämään entisestään. Tämä on nykyään jonkinlainen siirtymäaika sille, että Paunusta halutaan luopua täällä? Intuitio sanoo näin, eli lisää TKL:n kalustoa.

Tähän ei tarvitse intuitiota käyttää, sillä Nysseissä halvin tarjous voittaa. Tutkin sivuja, nyt huomaan selkeästi tuon, että Pirkanmaan tilausliikenne saa koko ajan uusia linjoja itselleen. Luutaa tarvittaisiin, että olisi vielä palvelua, jota kukaan muu kuin Väinö Paunu Oy ei pysty tarjoamaan. Päättäjät eivät ajan busseissa liiku, joten heille asia on yhdentekeviä, eivät voi kompastua Pirtilin autossa olevaan luutaan. Nauran vieläkin sitä näkyjä, kun kävelin ohitse bussin, ja Pirtilin kuljettaja siivosi sisätiloja luudalla.

Paunun busseissa nautin oviterapiasta

Intuitio on vahvaa, odotan suurta mullistusta Pirkkalassa jo lähivuosina. Intuitio sanoo juuri nyt, että ratikka jatkaa Pirkkalaan asti, jolloin bussiyhteydet siivotaan rankasti. Ennen sitä paunulaiseni saavat lähteä. Sitten lähtevät TKL:t, Pirkanmaan tilausliikenteet ja kaikki. Jäljelle jää tuo ratikka ja muutama länkkäri. En näe ratikkaa tarpeellisena täällä, koska busseillasi olemme pärjänneet jo valovuosia. Sillä rahalla, joka ratikkaan ihmeellisesti uppoaa, voisi saada satoja sähköbusseja. Nuo liikkuisivat iisisti.

Olen onnellinen, että pääsin ikuistamaan videolle matkojani. Voi olla, että jo kahden vuoden kuluttua en matkoja enää koe. Silloin on otettava mukava asento ja katsottava ikimuistoisia matkojasi Paunulla kotisohvalla. Muista, että minulla on hyvä intuitio, joka kertoo todellisuuden. Tilanne ei näytä hyvältä. Joskus tämä tilanne paljastuu kaikille, mutta pidän tätä salaisuutena siihen asti. Jos tiedät tästä asiasta jotakin, vahvista. On vahvat olettamukset tälle, että joku kerta saan lukea tästä uutisesta tai jostakin.

Siihen asti on hyvä nauttia, sillä kaikki hyvä loppuu aikanaan. Ole siksi skeptinen, enkä halua ajatella tulevaisuutta, joka masentaa ja ahdistaa. Tiedän, että pommi tulisi tuosta. Pommi iskee silloin kovasti Pirkkalan joukkoliikenteeseen, että tulisin hädin tuskin saamaan unta. Pommisi voisi iskeä itse asiassa melko pian sen jälkeen, kun talviaikataulut otetaan käyttöön. Intuitioni kertoo, että laitos nimeltä TKL tulee varastamaan miltei kaikki vuoroni linjalla kahdeksan. Siinä sitten kiva matkustaa paunulaisilla.

Yhteenveto: ratikkafania ette minusta leivo ikinä, hah

Tästä hassusta merkinnästä, ja blogista muutenkin tuli varmaan selväksi: rakasta joukkoliikennettä! Ratikan vastustaminen sai kuitenkin ajattelemaan toisin, näin pikku testimatkan jälkeen. Ratikkasi ei kuitenkaan kaikkia palvele, joten tästä syystä sen vastaanotto voi ollakin vähän kyseenalaista etenkin ratikkareittien ulkopuolella. Kannattaa kuitenkin kokeilla itse ja tuomita kokonaisuuttasi vasta sitten. Tästä haluaisin muistuttaa myös Jyriä, joka tuota blogiaan naputtelee pikkukaksiossaan Pirkkalasta.

Halusin ottaa mukaan myös minimalismini, koska eivät nämä logot ja mainokset autoilijoitakaan ohi mene, ja myös OnniBus.com mainostaa euron matkoja kaikkialla. No, kaikkialla ja kaikkialla, jos et nyt ihan Siperiassa asu... niin varmasti tulee plakaatti nähdyksi vaikkapa moottoritielläsi Helsinkiin. Mitä jos siekin tekisit sen seuraavan matkan bussissa, tulisiko siustakin bussifani? En tiedä, mutta halvalla pääsee, ellei peräti ilmaiseksi. Merkintäni luettuasi nyt tiedät itsekin miten... ja sitten kokeilemaan!

Nysse on täysin riittävä tapa elää ilman kiesiä kalliine sivukuluineen. Kuukausittain pärjään 10 eurolla arvoa, mutta kuten todettua, hyvin usein säästän vuodessa satasia lainaamalla vuosikorttia. Tällöin en välttämättä maksa matkoista yhtään mitään, jos pystyn niitä ajastamaan aikaan, jolloin lipputuotteen käyttäjä ei sitä itse tarvitse. Sapattilomalla aikaa on ja orjamaisesti ei tarvitsisi liikkua minnekään vain tiettyyn aikaan. Siksi kauppaan lähtöjä voi myöhästyttää reippaasti, että pääsee nauttimaan eduista.

Mikäli et jostain syystä voi käyttää etuja, muista että ratikkaansa pääsee lähimaksuja käyttäen eurolla toistaiseksi. Ahkera budjetoija, säästät tavalliseen mobiilimaksuun verrattuna. Myös arvoilla maksuun verrattuna säästösi on melkoinen tällä tavalla. Kannattaa hyödyntää edut, vielä kun se on mahdollista. Muutamilta tämä on sujunut, ja silmämääräisesti ainakin 20 henkilöä säästivät tällä tavalla vaunussa, jossa itsekin olin seuraamassa tilannetta. Älä kuitenkaan menetä maisemia, nautit kyydistä itsekin!

Mitä mieltä olet ratikastasi tamperelaisena tai muuten? Oletko päässyt testaamaan? Minkälainen kuva jäi asiasta videon välityksellä? Maistuivatko popit? Kerro ihmeessä kommentoimalla, alla lisää! Kuulen mielelläni mielipiteitä ratikasta vaikkapa ulkopaikkakuntalaisena, houkuttaako Tampereelle muutto?

Vaikeinta näissä busseissa on kylläkin se, kun 17.07 lähdöllä on Marjaa ja 17.14 lähdöllä Sirpaa.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Mainitsemasi siivousaineet ja kodin kemikaalit ovat usein Tokmannissa tarjouksessa nippuhinnoin! Suosittelen tarkistamaan aina heidän tarjoukset. Itse hyödynnän näitä Tokmannin tarjouksia viikoittain! :)
Kiitos vinkistä, Nimetön.

Olen nykyään Tokmannin uutiskirjeen onnellinen tilaaja. Paljon olen säästänyt ihan sillä, että shoppailen siellä bundlena. Jatkossakin ostan vain tarjouksesta, en normaalihintaan, mikäli on mahdollista. Lisäksi saan Norstat-paneelin kautta Tokmanni-lahjakortteja, joten Tokmannilla asiointi on hyväksi :) Ostan tavaraa myös Kärkkäiseltä.

Mielestäni osa minimalismia on se, että ostaa tarpeeseen ja vain tarjouksesta.

Sapattivuosi on juurikin säästäväisen asenteen takia mahdollista.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä