Sapattivuosi voi olla tilaisuutesi: "Tekemistähän riittää"

Jyri, 30, on sapattivuodella
Kirjoitin aiemmin, että uuvuin työssäni. Olin selvästi loman tarpeessa. Nyt olen vihdoinkin lomalla. Pidän sapattilomaa määrittelemättömän ajan. Pidän merkityksellisestä työstä, mutta jos ilmapiiri on vähänkin raiteillaan, rasitun helposti. Otan nimittäin tiimin haasteet helposti harteilleni INFJ:nä.

Lopulta ihminen väsyy niin, ettei eksyksistä ole poispääsyä. Työpaikallani asiat menivät ristiin siten, että vaikka tiimi halusi lisäkäsiä, niin meidän olisi pitänyt kyetä palvella it-ongelmissa nopeammin. Itselläni suurin syy siihen, miksen voinut aikaani käyttää tehokkaasti oli yksinkertainen, en ole ammattilainen. Synnyin nörtiksi ihan kotisohvalla, eikä minulla ole alan koulutusta. Halusin tietouttani päivittää, mutta töissä ei ollut siihen resursseja.

Siihen nähden pidän erinomaisena juttuna, että edes parisen vuotta pääsin työskentelemään ihanassa firmassa, ihanien ihmisten parissa. Alussa töitä oli erityisen paljon, ja työt olivat kiinnostavia, mutta kun työpäivistä alkoivat työt katoamaan erinäisten muutosten keskellä aloin epäröidä tulevaisuutta. Oletin, että vaatimustaso olisi jatkoa ajatellen noussut. Harjoittelijana on voinut sanoa, että tähän ei ole osaamista, mutta jatkoa ajatellen sitä oli löydyttävä. Tämä oli mahdollisuuteni sapattiin.
Työuupuminen voi johtaa mitä mahtavimpaan stressiin, mutta onneksi otin asian kuin asian rauhallisesti keksien ratkaisuja. Päätin, että pidän tauon työelämästä. Tänään haluan nauttia sapattilomasta tyylillä.

Sapatti voi olla lääkkeesi ainaiseen kiireeseen. Tajusin vasta sapattilomalla miten lyhyt elämä on, ja mitä kaikkea olisin halunnut tehdä, mutta työpaikalla oleminen on ollut ilmeisesti aina esteenä.

Myönnän, se vähäinenkin energia mitä miulla on, kului loppuun ainaisiin työasioihin.

Sapattiloma tai sapattivuosi voimaannuttaa aivot

Ennen sapattia olin useimmiten etätöissä, mutta vähitellen tilanne olisi palannut entiselleen. Ennen koronaa heräsin arkisin kuudelta ja aloin valmistautumaan kello seitsemän paunulaiseen. Ennen sitä jouduin tietystikin kävelemään Suupantorille. Paunulaisesta siirryin Länsilinjojen autoon jatkamaan matkaa. Olin töissä kello 7.50 ja päiväni loppui 15.50. Jos tätä olisi edelleen, en tiedä miten jaksaisin. Kello 16 nimittäin nousin uuteen bussireissuun, jonka jälkeen kotona olin vasta kello 17 jälkeen.

Tuntui kurjalta, ihan aina. Tuntui, että minulla ei ollut vapaa-aikaa, enkä viikonloppuna palautunut työstä. Tuntui, että viikonloput nukuin väsymykseeni. Tuntui, että menetin jopa ruokahalut stressiin. Tuntui, että myös joku muu saattaa tuntea samoin. Siksi onkin voimaannuttavaa, että kävellessäni sapattilomalla jokunen välittää minusta ja muistakin ihmisistä. Vaikka minulla ei olekaan kavereita, koska olen introvertti ja erilainen, en ole asian kanssa yksin. Tuntuu edelleen, että muitakin on.

Oletko peräti yksi heistä? Se, että sinulla ei ole penniäkään säästössä pakottaa nousemaan töihin. Olet kyllästynyt työhösi ja siihen ettei sinulla ole aikaa harrastaa. Harrastaa sitä, joka on sinulle kaikkein tärkeintä, kaikkein arvokkainta. Työtä tekevänä ihmisenä en edes tiennyt mitä enää rakastan. Tuntui, että se ainoa harrastus oli se työ jota tein 40 tuntia viikossa runsaine työmatkoineen. Lisäksi harrastin ruokakauppaa, turkkilaisia partureita, maksellen siivousfirmalle siitä mitä en itse jaksanut tehdä.

Ihanaa että joku Pirkkalassa välittää minusta ja muista

Kävelin kylläkin paljon, mutta syvään metsään ei enää kehdannut mennäkään. Kaikki se valoisa aika meni työpaikalla roikkuen, että joku olisi tyytyväinen tekemääsi työhön. Se ei kuitenkaan välttämättä ole sitä, mitä oikeasti haluat tehdä. Haluat nimittäin voimaantua, rakastaa luontoa ja syventyä omaan maailmaan. Syventyä niihin asioihin, joita et ole työsi vuoksi jaksanut koskaan tehdä. Nyt on ajatuksia ja energiaa bloggaamiseen, koska päässä eivät enää pyöri työprojektit tai työkavereiden vuodatukset.

On ihanaa nousta aamuun, jossa saan itse päättää mitä teen. Jos ei huvita yhtään, niin sitten ei tehdä mitään, levätään vain. Työelämässä en ole koskaan saanut tällaista joustoa, vaan töitähän oli tehtävä, vaikka mieli oli ihan maassa. Halusin välillä vaihtelua elämään. Tajuan, että budjetoinnin säästöille on kerrankin löytynyt hyvää käyttöä. Voin maksaa elämäni itse ja tehdä sapattilomalla sitä, mitä oikeasti haluan. Välillä tuntuu, että tekemistä riittää ja jos jaksamista ei löydy, huomenna on päivä iha uus!

Suosittelen sapattia. Sapatti ei ole vain ihanaa, vaan tapa ymmärtää itseään ja muita. Ymmärrän täysin heitä, jotka liiallisella työllä haluavat rahoittaa setelipinoja luksuselämään: niitä ihanimpia taloja ja niitä Facebook-näyttävämpiä parisuhteitaan. Sosiaalisessa mediassa näkyy kirjaimellisesti se, mitä työllään monet saavat aikaiseksi. Isoja rantalomia, mutta oikea saavutus voisi olla sapattiloma. Silloin tajuaisit Jyrin tavoin, että se unelmaloma löytyykin vapaudesta, Pirkkalan lähimetsistä ja lennoitta.

Tarvitsen tanssimusiikkia ollakseni vapaa

Jos minulta kysytään mitä musiikkia kuuntelen, menen yleensä tosi hiljaiseksi. Olettamus nimittäin on, että jokainen kuuntelee sitä mitä muutkin. Mie en ole sellainen kaveri. Kuuntelen, hetkinen, mitä mie kuuntelenkaan? No, elektronista tanssimusiikkia tietenkin. En kehtaa myöntää, että pärjäisin kokonaisen kuukauden ilman suklaata, mutta en pärjäisi yhtään ilman elektronista tanssimusiikkia. Tanssimusiikki on syy onneeni. Rakastan sitä enemmän kuin mitään muuta. Se voimaannuttaa.

Musiikki antaa seuraa ja tukea. Musiikki on täällä silloinkin, kun muut eivät. Musiikki on täällä, vaikka läheiset ihmiset ovat työpaikoillaan vetämässä loputtomia projekteja. Musiikki on täällä, vaikka olisi itse hukassa lähimetsässä. Kuuntelen musiikkiani Deezerin omalla Hifi-tilauksella häviöttömänä. Kuulen nekin vivahteet, joita et ole koskaan kuullut omassa musiikissa, eli se klassinen "Parempi kuin naapurilla" ja voi ihan itse valita kappaleet. Spotify Premium maksaa nykyään nimittäin ihan liikaa.

Musiikkia saa 10,99 euron sijasta 7,49 euron hintaan. Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi suomalaiset maksavat Spotifystä 10,99 euroa, jos vaihtoehtoja on ja ne menevät jopa 7,49 euroon kuukaudessa. Deezerin saan kuitenkin tällä hetkellä ilmaiseksi avustamalla heidän foorumeilla. Maksaisin siitä mielelläni myös normaalihintaa, jos tällaista vaihtoehtoa ei olisikaan ollut tarjolla, koska musiikki on elämäni. Deezerissä on parasta se, että se ei soita samaa biisiä 48 kertaa päivässä radion tavoin.

Elän elektroniselle tanssimusiikille, kiitän Jumalaa musiikista

Haluan julkisesti kiittää Deezeriä, suosikkigenreäni elektroninen tanssimusiikki, niitä kovimpia DJ:itä siitä, että jaksan ja voin ihan hyvin nykyään. Ilman musiikkia, joka on tyyliäni, en olisi välttämättä selvinnyt tähän päivään. Olen huomannut, että kotonani ei ole yhtäkään hiljaista hetkeä, sillä nautin tanssimusiikkia ihan koko ajan. Mukana käytän Sonyn urheilukuulokkeita ihanalla äänenlaadulla, mutta kotonakaan äänentoisto ei petä kuunnellessani Sonyn vastamelukuulokkeilla Hifi-laadulla.

Tanssimusiikki, voisin mennä suhteeseen kanssasi. Kieltämättä se mitä kerroin äsken, vaikuttaa jo sellaiselta. Olen suhteessa elektroniseen tanssimusiikkiin, enkä yhtään välitä mitä siitäkään ajattelet. Toivon, että löydät oman polkusi parempaan elämääsi, ja ymmärrän toki sen, että jotkut hurahtavat sarjamaratoneihin. En niistä oikein jaksa välittää, koska haluan liikutella takapuoltani edes jonnekin sapattilomalla. Jotkut tanssibiisit muistuttavat vapaudesta, muun muassa narsistin unohtamisesta.

Ne ovat olleet turvaköysi ja -verkko, jotka ovat pitäneet minut hengissä, kun on ollut helvetin vaikeaa. Ne eivät ole muisto kivusta vaan ne ovat muisto turvasta. Turvasta, jossa nyt olen. Kukkarossa menee hyvin, enkä enää kärsi taloudellisesta väkivallasta parisuhteessa. Koronan iskiessä oli pakkokin etsiä vaihtoehto uinnille, musiikki sai innostumaan juoksemisesta ja kävelystä, sillä ihanalla bassollaan. Tanssimusa oli se syy, joka sai minut tänäänkin ylös, eikä takapuoli juuttunut enää kotisohvalle.

Mainos: "Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi"

Suomessa elinajanodote on noin 81 vuotta. Jos jäät eläkkeelle 67-vuotiaana, mitä aiot tehdä 14 vuoden aikana, joista voit valmiiksi miinustaa nukkumiseen käyttämääsi aikaa ja sitä aikaa tohtoreilla? Jäljelle jää enää muutama vuosi vähemmän, mutta kukaan ei edes takaa, että elät tuohon asti. Joku on joskus sanonut, että nykyään moni kuolee jo työpaikoillaan, eikä koskaan näe pieniä eläkkeitään. Tästä syystä Jyri, 30, suosittelee sapattilomaa myös sinulle mikäli se on vain taloudellisesti jotenkin mahdollista.

Ajattele mitä voisit tehdä tänä vuonna sen sijaan että ajattelet mitä voisit tehdä päästyäsi eläkkeelle joskus 10, 25 tai 40 vuoden päästä! Voi olla, että et edes keksi mitään. Päässäsi on jatkuvia projekteja, joista firmasi saattaisi hyötyä, mutta joista ei kuitenkaan loppupeleissä ole itselle annettavaa. Katso sitä kuvaa, minkä otin tänään sapattilomallani, ja ehkä tämä saa ajattelemaan. Se saa ajattelemaan kenties konttorituolissa siitä, missä voisit olla pian päivällä, jos taloustilanteesi olisikin toinen.

Tee parempia arvovalintoja! En syytä sinua saamattomuudesta, enkä naura sinulle partaani. Haluan saada sinut siellä ajattelemaan mitä menetät juuri nyt, jos teet töitä budjetoimatta vapauteen. Meillä kaikilla on loppupäässä sama ongelma: kun aikamme jättää, emme enää toimi. Joidenkin aika jättää nykyään työpaikoilla, koska päättäjä haluaa eläkkeitä korottaa aina hieman lisää. Silloin ei todellakaan tule ajatelleeksi mistä jää paitsi, jos on elämänsä pyhittänyt työlle, joka on vienyt terveydenkin.

Sapattilomalla voi oppia arvostamaan lähellä olevia maisemia säästäen rahaa

Haluan esimerkilläni kannustaa muita toimimaan parempaan huomiseen. Se alkaa pienistä säästöistä. Se alkaa budjetoinnista ja että sitä työtä painetaan niska limassa. Saatua rahaa ei lähdetä tuhlaamaan, vaan sitä heitetään sivuun säästöön, vaikkapa Bank Norwegianin maksuttomalle säästötilille. Pidä säästösi kauempana pääasiallisesta pankista ja käy töissä muutamia vuosia. Säästöjen ollessa hyviä, voit irtisanoutua tai vielä parempi, etsi määräaikaisia töitä. Silloin jokainen työrupeama palkitsee.

Se palkitsee työmiestä sapattivuodella. Jätä samalla muutama kalja väliin, niin saat rahat riittämään myös laskuihin, jotka eivät sapattilomallakaan väistä. Makselen omia laskuja tunnollisesti, enkä todellakaan ylimääräisinä, koska se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa. Soita teleoperaattorille ja kilpailuta sopimus, jota et työsi vuoksi ole jaksanut tehdä vuosiin. Soita sitten sähköyhtiöön. Soita sitten vakuutusyhtiöön. Kaikki säästöt takaavat paremman huomisen kaikissa elämäntilanteissa.

Olisi ihanaa, jos jaksat lukea tähän asti. Laitahan kommenttia minkälaisia mietteitä juttuni sinussa sai? Huomasitko tehneesi vuosia töitä, vaikka tämäkin kesä uhkaa loppua aikanaan kesken? Se loppuu, vaikka se mitä haluat, on kiistattoman selvää: haluat nauttia kesästä. Kesästä, jossa sinun ei tarvitse herätä seuraavaan työpäivään. Kesästä, jossa heräät uuteen mahdollisuuteen. Mitä rakastaisit tehdä kaikkein eniten huomenna, jos saisit päättää? Kysy esimieheltäsi edes sapattiviikonloppua ja koe.

Loppusanat

Olen kiitollinen siitä, että Pirkkalan kunta on hauska paikka asustaa. Luonto, kuvanmukaisena, on kirjaimellisesti "kotipihalla". Kävelen tänne vartissa ja yritän kertoa tarinoita blogini välityksellä. Haluan sanoa sen ääneen, että vapaus ja ihanat tekemiset puutarhassa, elämässä, luonnossa, blogissa ovat palkitsevaa aikaa. Itse asiassa nyt tuntuu siltä, että siihen yhteiskunnan "oikeaan" työhön ei ole aikaa. On kaikkea muuta kertynyt, jota en ole ehtinyt aikaa vieneen palkkatyön vuoksi tehdäkään.

En ole kovinkaan hyvä kirjoittaja, mutta jos sain edes sinut heräämään todellisuuteen, olen otettu. Haluan, että ehdit nauttia elämästä ennen kuin se on liian myöhäistä. Voit olla vaikka bussikuski, lääkäri, kaupan kassa, parturi tai kylän paras kauppias! Ihminen, joka on loman tarpeessa. Mutta jos sinusta tuntuu yhtään siltä, että se parin viikon kesäloma ei ihan lohduta, sapattiloman pituudesta päätät itse! Se voi olla kuukausia. Se voi olla vuosia, jos taloustilanteesi on parempi kuin minulla.

Sapattiloma on kuitenkin mukavaa aikaa kaikille. Se saa ajattelemaan ja tekemään kaikkea tärkeää. Sitä juuri, mitä et ole ennen jaksanut tehdä, koska energia meni päivätyöhön ja siihen järjettömään työmatkaralliin päivittäin. Lopulta käteesi jäi muutama hassu tunti vapaa-aikaa päivässä, joka sekin uppoutui täysin televisioon, kaupassa käyntiin ja siivousfirman kilpailuttamiseen. Mie en haluaisi elää vuosia näin, eli tosiaankin vaihtoehtoja on, ja joskus kieltämättä ajattelen että voin lentää kuin lintu.

Se vain paranee, koska voin löytää itseni Julkujärveltä, Helsingistä, lähiluonnosta, polkupyörän selästä tietäen, että esimiehelle ei tarvitse selitellä ja joskus on niin mukavaa nukkua ilahduttavan pitkään.

Onko täällä muita ihmisiä, jotka tykkäävät nukkua pitkään? Sapattiloma voi olla polkusi.

Näetkö irtioton oravanpyörästä musiikilla mahdollisuutena itsellesi? Kommentoi!

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Jos etsii sisäistä onnea vain ulkopuolelta, sitä unelmoi

Matkailu, työ ja parisuhteet minimalismissa

Elisan rajaton 3G kotiin: "Latingit öisin, Pornhub pätkii..."

Pyöräillen kohti Kiimajärveä: "Oli kiimainen reissu"

Lidlin yleispuhdistusaine hävitti muurahaiset