Sapattivuosi on oljenkortesi elämään

SAPATTIVAPAA :: SAPATTIVUOSI TÖISTÄ :: SAPATTIVAPAA
Jyri, 30, aloitti huhtikuussa sapattiloman ja toukokuussa sapattivuoden

Kirjoitin aiemmin, että uuvuin työssäni. Olin selvästi loman tarpeessa. Nyt olen vihdoinkin lomalla. Pidän sapattilomaa määrittelemättömän ajan. Pidän merkityksellisestä työstä, mutta jos ilmapiiri on vähänkin raiteillaan, rasitun helposti. Otan nimittäin tiimini haasteet helposti harteilleni INFJ:nä. Lopulta ihminen väsyy niin, ettei eksyksistä ole poispääsyä. Työpaikallani asiat menivät ristiin siten, että vaikka tiimi halusi lisäkäsiä, niin meidän olisi pitänyt palvella it-ongelmissa nopeammin.

Itselläni suurin syy siihen, miksen voinut aikaani käyttää tehokkaasti oli hyvin yksinkertainen, en ole ammattilainen. Synnyin nörtiksi ihan kotisohvalla, eikä minulla ole alan parhainta koulutusta. Halusin tietouttani päivittää, mutta töissä ei ollut siihen resursseja. Myöskään lisäopiskelu työviikon ohella ei kiinnostanut enää tässä vaiheessa, koska olin kyllästynyt elämääni tuolta ajalta. En halunnut viettää sitä kireänä, kiireessä ja väsyneenä. Sängyssä oleminen oli päivän kohokohta, muu suorittamista.

Siihen nähden pidän erinomaisena juttuna, että edes parisen vuotta pääsin työskentelemään ihanassa firmassa, ihanien ihmisten parissa. Alussa töitä oli erityisen paljon, ja työt olivat kiinnostavia, mutta kun työpäivistä alkoivat työt katoamaan erinäisten muutosten keskellä aloin epäröidä tulevaisuutta. Oletin, että vaatimustaso olisi jatkoa ajatellen noussut. Harjoittelijana on voinut sanoa, että tähän ei ole osaamista, mutta jatkoa ajatellen sitä oli löydyttävä. Tämä oli mahdollisuuteni pikku sapattiin.

En näe päivätyötä ongelmana, mutta määrä mitä Suomessa tehdään, on makuuni hieman liikaa. Moni väsyy 40-tuntisessa viikossa ottaen huomioon työmatkat päälle. Asiasta ei vain puhuta, tai mennään sillä kuuluisalla suomalaisella sisulla. Työterveys on toki hyvä, mutta minulle tärkeämpää olisi se aika, jossa voisin hoitaa terveyttäni yksikseni vaikkapa meditoimalla yksin metsässä. Sapattivuoden aikana se onnistuu. Se energiamäärä on ihan valtava, ja sinunkin on vain koettava sapatin loistokkuus.
Työuupuminen voi johtaa mitä mahtavimpaan stressiin, mutta onneksi otin asian kuin asian rauhallisesti keksien ratkaisuja. Päätin, että nytten pidän tauon työelämästä. Tänään haluan nauttia sapattilomasta tyylillä.
Sapatti voi olla lääkkeesi ainaiseen kiireeseen. Tajusin vasta sapattilomalla miten lyhyt elämä on, ja mitä kaikkea olisin halunnut tehdä, mutta työpaikalla oleminen on ollut ilmeisesti aina esteenä.

Myönnän, se vähäinenkin energia mitä miulla on, kului loppuun ainaisiin työasioihin.

Sapattiloma tai sapattivuosi voimaannuttaa aivot, kokeile heti

Ennen sapattia olin useimmiten etätöissä, mutta vähitellen tilanne olisi palannut entiselleen. Ennen koronaa heräsin arkisin kuudelta ja aloin valmistautumaan kello seitsemän paunulaiseen. Ennen sitä jouduin tietystikin kävelemään Suupantorille. Paunulaisesta siirryin Länsilinjojen autoon jatkamaan matkaa. Olin töissä kello 7.50 ja päiväni loppui 15.50. Jos tätä olisi edelleen, en tiedä miten jaksaisin. Kello 16 nimittäin nousin uuteen bussireissuun, jonka jälkeen kotona olin vasta kello 17 jälkeen.

Tuntui kurjalta, ihan aina. Tuntui, että minulla ei ollut vapaa-aikaa, enkä viikonloppuna palautunut työstä. Tuntui, että viikonloput nukuin väsymykseeni. Tuntui, että menetin jopa ruokahalut stressiin. Tuntui, että myös joku muu saattaa tuntea samoin. Siksi onkin voimaannuttavaa, että kävellessäni sapattilomalla jokunen välittää minusta ja muistakin ihmisistä. Vaikka minulla ei olekaan kavereita, koska olen introvertti ja erilainen, en ole asian kanssa yksin. Tuntuu edelleen, että muitakin on.

Oletko peräti yksi heistä? Se, että sinulla ei ole penniäkään säästössä pakottaa nousemaan töihin. Olet kyllästynyt työhösi ja siihen ettei sinulla ole aikaa harrastaa. Harrastaa sitä, joka on sinulle kaikkein tärkeintä, kaikkein arvokkainta. Työtä tekevänä ihmisenä en edes tiennyt mitä enää rakastan. Tuntui, että se ainoa harrastus oli se työ, jota tein 40 tuntia viikossa runsaine työmatkoineen. Lisäksi harrastin ruokakauppaa, turkkilaisia partureita, maksellen siivousfirmalle siitä mitä en itse jaksanut tehdä.

Ihanaa että joku Pirkkalassa välittää minusta ja muista

Kävelin kylläkin paljon, mutta syvään metsään ei enää kehdannut mennäkään. Kaikki se valoisa aika meni työpaikalla roikkuen, että joku olisi tyytyväinen tekemääsi työhön. Se ei kuitenkaan välttämättä ole sitä, mitä oikeasti haluat tehdä. Haluat nimittäin voimaantua, rakastaa luontoa ja syventyä omaan maailmaan. Syventyä niihin asioihin, joita et ole työsi vuoksi jaksanut koskaan tehdä. Nyt on ajatuksia ja energiaa bloggaamiseen, koska päässä eivät enää pyöri työprojektit tai työkavereiden vuodatukset.

On ihanaa nousta aamuun, jossa saan itse päättää mitä teen. Jos ei huvita yhtään, niin sitten ei tehdä mitään, levätään vain. Työelämässä en ole koskaan saanut tällaista joustoa, vaan töitähän oli tehtävä, vaikka mieli oli ihan maassa. Halusin välillä vaihtelua elämään. Tajuan, että budjetoinnin säästöille on kerrankin löytynyt hyvää käyttöä. Voin maksaa elämäni itse ja tehdä sapattilomalla sitä, mitä oikeasti haluan. Välillä tuntuu, että tekemistä riittää ja jos jaksamista ei löydy, huomenna on päivä iha uus!

Suosittelen sapattia. Sapatti ei ole vain ihanaa, vaan tapa ymmärtää itseään ja muita. Ymmärrän täysin heitä, jotka liiallisella työllä haluavat rahoittaa setelipinojaan luksuselämään: niitä ihanimpia taloja ja niitä Facebook-näyttävämpiä parisuhteitaan. Sosiaalisessa mediassa näkyypi kirjaimellisesti se, mitä työllään monet saavat aikaiseksi. Suuria rantalomia, mutta oikea saavutus voi olla sapattiloma. Silloin tajuaisit Jyrin tavoin, että se unelmaloma löytyykin vapaudesta, Pirkkalan lähimetsistä ja lennoitta.
Työelämä voi uuvuttaa niin, että edes neljän viikon kesäloma ei auta palautumaan. Teemme toimistohommia ja muita hommia liikaa, joten näin sapattivapaan tilaisuutena löytää harmonia vapaa-ajan kanssa.

Tarvitsen elektronista tanssimusiikkia ollakseni hienosti vapaa

Jos minulta kysytään mitä musiikkia kuuntelen, menen yleensä tosi hiljaiseksi. Olettamus nimittäin on, että jokainen kuuntelee sitä mitä muutkin. Mie en ole sellainen kaveri. Kuuntelen, hetkinen, mitä mie kuuntelenkaan? No, elektronista tanssimusiikkia tietenkin. Enpä kehtaa myöntää, että pärjäisin kokonaisen kuukauden ilman suklaata, mutta en pärjäisi yhtään ilman elektronista tanssimusiikkia. Tanssimusiikki on syy onneeni. Rakastan sitä enemmän kuin mitään muuta. Se voimaannuttaa.

Musiikki antaa seuraa ja tukea. Musiikki on täällä silloinkin, kun muut eivät. Musiikki on täällä, vaikka läheiset ihmiset ovat työpaikoillaan vetämässä loputtomia projekteja. Musiikki on täällä, vaikka olisi itse hukassa lähimetsässä. Kuuntelenhan musiikkiani Deezerin omalla Hifi-tilauksella häviöttömänä. Kuulen nekin vivahteet, joita et ole koskaan kuullut omassa musiikissa, eli se klassinen "Parempi kuin naapurilla" ja voi ihan itse valita kappaleet. Spotify Premium maksaa nykyään nimittäin ihan liikaa.

Musiikkia saapi 10,99 euron sijasta 7,49 euron hintaan. Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi suomalaiset maksavat Spotifystä 10,99 euroa, jos vaihtoehtoja on ja nämä menevät jopa 7,49 euroon kuukaudessa. Deezerin saan kuitenkin tälläkin hetkellä ilmaiseksi avustamalla heidän foorumeilla. Maksaisin siitä mielelläni myös normaalihintaa, jos tällaista vaihtoehtoa ei olisikaan ollut tarjolla, koska musiikki on elämäni. Deezerissä on parasta se, että se ei soita samaa biisiä 48 kertaa päivässä radion tavoin.

Elän elektroniselle tanssimusiikille, kiitän Jumalaa musiikista

Haluan julkisesti kiittää Deezeriä, suosikkigenreäni elektroninen tanssimusiikki, niitä kovimpia DJ:itä siitä, että jaksan ja voin ihan hyvin nykyään. Ilman musiikkia, joka on tyyliäni, enpä olisi välttämättä selvinnyt tähän päivään. Olen huomannut, että kotonani ei ole yhtäkään hiljaista hetkeä, sillä nautin tanssimusiikkia ihan koko ajan. Mukanani käytän Sonyn urheilukuulokkeita ihanalla äänenlaadulla, mutta kotonakaan äänentoisto ei petä kuunnellessani Sonyn vastamelukuulokkeilla Hifi-laadulla.

Tanssimusiikki, voisin mennä suhteeseen kanssasi. Kieltämättä se mitä kerroin äsken, vaikuttaa jo sellaiselta. Olen suhteessa elektroniseen tanssimusiikkiin, enkä yhtään välitä mitä siitäkään ajattelet. Toivon, että löydät oman polkusi parempaan elämääsi, ja ymmärrän toki sen, että jotkut hurahtavat sarjamaratoneihin. En niistä oikein jaksa välittää, koska haluan liikutella takapuoltani edes jonnekin sapattilomalla. Jotkut tanssibiisit muistuttavat vapaudesta, muun muassa narsistin unohtamisesta.

Ne ovat olleet turvaköysi ja -verkko, jotka ovat pitäneet minut hengissä, kun on ollut helvetin vaikeaa. Ne eivät ole muisto kivusta vaan ne ovat muisto turvasta. Turvasta, jossa nyt olen. Kukkarossa menee hyvin, enkä enää kärsi taloudellisesta väkivallasta parisuhteessa. Koronan iskiessä oli pakkokin etsiä vaihtoehto uinnille, musiikki sai innostumaan juoksemisesta ja kävelystä, sillä ihanalla bassollaan. Tanssimusa oli se syy, joka sai minut tänäänkin ylös, eikä takapuoli juuttunut enää kotisohvalle.
Olen valmis menettämään miltei kaiken elektronisen tanssimusiikin vuoksi. EDM, elikkä tuttavallisemmin elektroninen ja tanssimusiikki, on elämäni suurta juhlaa. Se on syy elää ja koko sapattivapaan tarkoitus.

Mainos, jota et näe televisiossa: "Elämä on lyhyt tuhlattavaksi"

Suomessa elinajanodote on noin 81 vuotta. Jos jäät eläkkeelle 67-vuotiaana, mitä aiot tehdä 14 vuoden aikana, joista voit valmiiksi miinustaa nukkumiseen käyttämääsi aikaa ja sitä aikaa tohtoreilla? Jäljelle jää enää muutama vuosi vähemmän, mutta kukaan ei edes takaa, että elät tuohon asti. Joku on joskus sanonut, että nykyään moni kuolee jo työpaikoillaan, eikä koskaan näe pieniä eläkkeitään. Tästä syystä Jyri, 30, suosittelee sapattilomaa myös sinulle mikäli se on vain taloudellisesti jotenkin mahdollista.

Ajattele mitä voisit tehdä tänä vuonna sen sijaan että ajattelet mitä voisit tehdä päästyäsi eläkkeelle joskus 10, 25 tai 40 vuoden päästä! Voi olla, että et edes keksi mitään. Päässäsi on jatkuvia projekteja, joista firmasi saattaisi hyötyä, mutta joista ei kuitenkaan loppupeleissä ole itselle annettavaa. Katso sitä kuvaa, minkä otin tänään sapattilomallani, ja ehkä tämä saa ajattelemaan. Se saa ajattelemaan kenties konttorituolissa siitä, missä voisit olla pian päivällä, jos taloustilanteesi olisikin toinen.

Tee parempia arvovalintoja! Enpä syytä sinua saamattomuudesta, enkä naura sinulle partaani. Haluan saada sinut siellä ajattelemaan mitä menetät juuri nyt, jos teet töitäsi budjetoimatta vapauteen. Meillä kaikilla ompi loppupäässä sama ongelma: kun aikamme jättää, emme enää toimi. Joidenkin aika jättää nykyään työpaikoilla, koska päättäjä haluaa eläkkeitä korottaa aina hieman lisää. Silloin ei todellakaan tule ajatelleeksi mistä jää paitsi, jos on elämänsä pyhittänyt työlle, joka on vienyt terveydenkin.

Sapattilomalla voi oppia arvostamaan lähellä olevia maisemia säästäen rahaa

Haluan esimerkilläni kannustaa muita toimimaan parempaan huomiseen. Se alkaa pienistä säästöistä. Se alkaa budjetoinnista ja että sitä työtä painetaan niska limassa. Saatua rahaa ei lähdetä tuhlaamaan, vaan sitäpä heitetään sivuun säästöön, vaikkapa Bank Norwegianin maksuttomalle säästötilille. Pidä säästösi kauempana pääasiallisesta pankista ja käy töissä muutamia vuosia. Säästöjen ollessa hyviä, voit irtisanoutua tai vielä parempi, etsi määräaikaisia töitä. Silloin jokainen työrupeama palkitsee.

Se palkitsee työmiestä sapattivuodella. Jätä samalla muutama kalja väliin, niin saat rahat riittämään myöskin laskuihin, jotka eivät sapattilomallakaan väistä. Makselen omia laskuja tunnollisesti, enkä todellakaan ylimääräisinä, koska sehän nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa. Soita teleoperaattorille ja kilpailuta sopimus, jota et työsi vuoksi ole jaksanut tehdä vuosiin. Soitapa sitten sähköyhtiöön. Soita sitten vakuutusyhtiöön. Kaikki säästöt takaavat paremman huomisen kaikissa elämäntilanteissa.

Olisi ihanaa, jos jaksat lukea tähän asti. Laitahan kommenttia minkälaisia mietteitä juttuni sinussa sai? Huomasitko tehneesi vuosia töitä, vaikka tämäkin kesä uhkaa loppua aikanaan kesken? Se loppuu, vaikka se mitä haluat, on kiistattoman selvää: haluat nauttia kesästäsi. Kesästä, jossa sinun ei tarvitse herätä seuraavaan työpäivään. Kesästä, jossa heräät uuteen mahdollisuuteen. Mitä rakastaisit tehdä kaikkein eniten huomenna, jos saisit päättää? Kysy esimieheltäsi edes sapattiviikonloppua ja koe.
Televisiossamme ei mainosteta sijoittamista ja säästämistä syystä. He haluavat, että työtä tekevä tuhlaa mainostettaviin kulutushyödykkeisiin. Säästin tosi runsaasti, jokaisesta palkasta, ja siksi olen sapattivapaalla.

Mikä sai kokeilemaan sapattivapaata? Tamperelainen mainosti

Sanotaanko, että ilman mainiota Tamperelainen-lehteä en olisi sapattivapaalla ehkä koskaan. En ole ikinä kuullutkaan sapattilomasta, sapattivapaasta tai sapattivuodesta. Vuoden 2020 aikana luin Sami Sivosesta, joka kertoi jäävänsä muistaakseni terveydellisiin syihin vedoten sapattivapaalle seuraavana vuonna. Minulla on älypuhelin, joten naputtelin heti Googleen sapattivapaa ja päädyin sivustolle, joka myi kyseisen asian minulle. Irtiotto töistä otsikkona houkutteli klikkaamaan hakutuloksissa heti.

Samalla mietin, jos K-kauppias voi ottaa sapattivapaata, miksen minäkin? Olin tuolloin hyvin uupunut ja kyllästynyt työhöni. Mietin eniten sitä, kuinka ihmiset oikein jäävät sapattivapaalle. Heillä on pakko olla säästöjä tai tehdään pientä yrittäjyyttä Ukko.fi:ssä. Kiinnostuin asioista sen verran runsaasti, että lähdin budjetoimaan, säästämään enemmän ja unelmoimaan tästä arjen irtiotosta. Mielestäni tämä on hyvin järkevää, koska työtä tekevänä vihasin yli kaiken erityisesti niitä työmatkoja ruuhkineen.

Saatat kulkea autollasi 100 kilometriä sinne ja 100 kilometriä takaisin samalla kun lehdissä toitotetaan kuinka bensiini ja diesel on taas kalliimpaa. Kuljin toki julkisilla, mutta samaiset nostot näkyvät ennen pitkään myös minun taskussa. Nykyään hyödynnän julkisia harvakseltaan kuukaudessa ja pääsen enää murto-osaan kuluista. Aiemmin käytin satasia pelkästään työssä käyntiin: esimerkiksi ruoat ja rajaton vuosilippu Nysseen €395. Niin mahtavaa, että ei kyllä houkuttelisi enää työelämä takaisin yhtään!

Ruuhkia, ruuhkia, ruuhkia, ruuhkia, ruuhkia

Saatat olla ruuhkissa, konttorituolissa, ruuhkissa ja muussa työhön liittyvässä jopa suurimman osan päivästä. Onko järkevää? Sapattivapaalla voi nauttia kiireettömästä elämästä. Mihinkään ei ole kiire, ruokakauppaan mennään omaan tahtiin niin, että valitaan ruuhkattomin aika vaikka keskellä yötä. Enpä muista koska olisin ruokakaupassa jonottanut, kun en enää mene toimistoajan jälkeen. Hetkeä en halua kokea uudelleen, kun ihmismassa vyöryi Lidliin töistään. Happi meinasi loppua kesken.

Minua arjen irtiotossa houkutteli nimenomaan vapaus. Vapaus tehdä omintakeisia juttuja. Ehkäpä vuoden kestävä loma. Moni työläinen ei ehdi palautua töistään loman aikana, ja hyvin monella loma ylipäätään ei riitä edes mielenterveyden ylläpitoon. Joskus lomasi jää kesken. Muistan itsekin olleeni kolme viikkoa kesälomalla unelmoiden mahtavasta ennen h-hetkeä. Lista oli oikeastaan pitkä, mutta palautumisen takia heti ei lomaa eletä. Aika tuli usein vastaan, ja jouduit haaveistasi luopumaan.

Kuvittele, että huomenna käynnistät autosi ja lähdet ruuhkissa töihin. Mitä muuta tekisit tämän ajan kaikkein eniten? Olisiko mielekkäämpää olla auringossa? Maistuisiko kakku perheen kanssa? Työtä voi tehdä paljon, vaikka ei olisi työpaikalla. Varmasti löytyy niitä töitä, jotka olet työsi vuoksi ulkoistanut esimerkiksi robotti-imureille tai Kotipizzan kuriireille. Suuresti nauttisit siitä, että elämässä tippuisi helposti satasia sillä, että hedonistinen oravanpyörä olisi muisto vain. Ainakin sapattivapaan ajaksi.
Aiemmin en ole sapattivapaasta mitään kuullutkaan, jolloin ajattelin, että työnteko onkin normaalia. Yli 46 tuntia viikossa ylitöineen. Sitten tajusin, että olin ohjelmoitu 8-16 ala-asteelta alkaen, niin kuin sinäkin.

Mitä huomasin miltei heti jäätyäni ansaitulle sapattivapaalle

Moni ei pidä koko ajatuksesta ottaa sapattivapaata töistä. Elämä tulee olemaan melko sisällötöntä, nyt on korona-aika ja kaikki, mutta silti lähdin kokeilemaan. Enkä kadu sitä näistä kymmenestä syystä.
  1. Työstressi ja vitutus katoavat heti käveltyäsi työpaikalta viimeisen kerran. Työpaikkani ei ollut huono, mutta mielekäs työ on sieltä kadonnut ulkoistuksiin, samalla jäljelle jääneen työsaran vaatimukset nousivat sellaisiksi, että vihasin nousta töihin. Itkin töissä ja rukoilin ihmeitä.
  2. Elämä on täynnä sisältöä. Vaikka monikin sanoi, että kun ihmiseltä katoavat työt, katoavat myös sisällöt koko elämästä. Onko työ oikeasti ainoa sisältö elämässä? Vihdoin on ollut aikaa harrastaa liikuntaa, tuulettaa niitä vuodevaatteita, kirjoittaa blogiin, uida ja olla vain tekemättä mitään.
  3. On rentouttavaa nousta uuteen päivään. Ei sitä sanoin voi kuvailla. Se on niin upeaa. Paras vertaus olisi ehkä se, että mikä on parempaa kuin seksi, no sapattivapaa tietenkin! Saat elää täysin omilla ehdoilla, ja ennen kaikkea saat olla välillä tekemättä mitään, se on yksinkertaisen nautinnollista.
  4. Ihmiset ovat vitun kateellisia. Heti sanotaan, että tuillahan sinä elelet! Mikäli ei itse osaa säästää rahaa palkasta jopa 40-50 prosenttia kuukausittain, niin täytyykö muistakin olettaa samaa? Eivät kaikki sentään niin hölmöjä ole, että kun raha polttaa tilillä, se tuhlataan Boozt.com-kauppaan.
  5. Työn merkitys muuttuu täysin. En enää voisi kuvitellakaan antavani aikaani yli 30 tuntia viikossa töille. On niin paljon kaikkea tekemistä, että eipä todellakaan kannattaisi jahdata niitä lomapäiviä tai pekkaspäiviä, että voi vaikka joskus elää ja kokea sitä samaa mitä minä koen ihan joka päivä.
  6. Yhteiskunta ei kaadu, jos irrottaudut oravanpyörästä. Nautin siitä, että paunulainen tuo rannalle, ja länkkäri Tokmanniin. Tokmannissa on aina kahdet kassat auki, vaikka jopa muutamat ihmiset heittäytyvät parasta aikaa vapaille markkinoille. Yhteiskunta kyllä pyörii, vaikka olet tarpeeton.
  7. Ystävilläsi ja perheelläsi ei ole aikaa. Sinulle sopii perhelounas, kävelylenkki perheen kera koska vain, mutta nuo muut vasta miettivät koska esimies sallii tai koska on aikaa tai koska ei ole lapsi riesana. Huomaan sen, että kateus johtuu osaltaan tästä, ihmisillä ei ole aikaa yhteisiin hetkin.
  8. Voit hyötyä alennuksista, aina. Muut vasta hakevat loma-anomuksensa, sinulla on jo äkkilähtösi valmiina halvimpaan hintaan. Teet lähtöselvityksen, kun entisen työkaverisi esimies vasta miettii asiaa. Lopulta työkaverisi lähtee samaan kohteeseen, mutta hänen lähtö maksaa 300 enemmän.
  9. Sinulla on koko ajan energiaa ja intoa, sillä järjetön jopa 40-50 tunnin työviikko ei enää sitä syö loputtomine työmatkoineen. Työaikana tuntui, että olin koko ajan miltei nollissa, ja tulin kotiin nukkumaan. Nyt uudella innolla lähden tutkimaan lähimetsää 10, 20, 30 kilometrin lenkillä.
  10. Jatkuvasti painostetaan takaisin oravanpyörään. Eikö työ maistu? Hei, katso tästä. Löysin sinulle mielenkiintoisen työn, tulet varmasti pitämään siitä enemmän kuin aiemmasta työstäsi. Vastaat, että olet sapattivapaalla, eikä asia ole ajankohtainen saat kuulla. Suomessa on töitä tehty aina!
Edelleen, onko työ ainoa asia elämässä? Jos sinun elämässä työ on ainoa sisältö, tee sitä. Yhteiskunta ei kaadu, jos muutama yksittäinen säästäjä alkaa downshiftaamaan. Hän haluaa tanssia musiikin tahtiin, nauttia lähimetsästä samalla, kun kiroat miten työtauko menikään taas yhdessä minuutissa. Minusta tuntuu, että yksi päivä menee nykyään yhdessä tunnissa. Siksi haluan edes joskus elämässä tehdä sitä, mitä oikeasti haluan tehdä, olla vain nauttien elämästä. Ei olisi muuten elämää, se olisi työelämää.
Jeesus sanoi, että sapatti on olemassa ihmistä varten, eikä ihminen sapattia varten. Elämä on elämisen ja näkemisen arvoinen. Olin vieläpä toimistotyössä, joten kyllähän se näytön tuijottelu sai vaihteeksi riittää.

Yhteenveto: ainakin kaksi pirkkalalaista sapattivapaalla

Olen kiitollinen siitä, että Pirkkalan kunta on hauska paikka asustaa. Luontomme, kuvanmukaisena, on kirjaimellisesti "kotipihalla". Kävelen tänne vartissa ja yritän kertoa tarinoita blogini välityksellä. Haluan sanoa sen ääneen, että vapaus ja ihanat tekemiset puutarhassa, elämässä, luonnossa, blogissa ovat palkitsevaa aikaa. Itse asiassa nyt tuntuu siltä, että siihen yhteiskunnan "oikeaan" työhön ei ole aikaa. On kaikkea muuta kertynyt, jota en ole ehtinyt aikaa vieneen palkkatyön vuoksi tehdäkään.

En ole kovinkaan hyvä kirjoittaja, mutta jos sain edes sinut heräämään todellisuuteen, olisin otettu. Haluan, että ehdit nauttia elämästä ennen kuin tämä on liian myöhäistä. Voit olla vaikka bussikuski, lääkäri, kaupan kassa, parturi tai kylän paras kauppias! Ihminen, joka on loman tarpeessa. Mutta jos sinusta tuntuu yhtään siltä, että se parin viikon kesäloma ei ihan lohduta, sapattiloman pituudesta päätät itse! Se voi olla kuukausia. Se voi olla vuosia, jos taloustilanteesi on parempi kuin minulla.

Pirkkalasta tuttu kauppias Sami Sivonen kylän K-citymarketista jäi sapattivuodelle hetkeä aiemmin, ja jutun jälkeen Tamperelaisesta mietit miten hän tekee sen? Innostus sapatista saa rattaat pyörimään sen verran, uutisesta saat ylipäätään tietää sapattivuodesta, että alat heti budjetoimaan, säästämään ja tekemään lisätöitä sapattivuoden eteen. Ihmisiä jää sapattivapaalle monesta syystä, mutta hyvin usein syynä ovat erityisestikin mielenterveysongelmat tai palava unelma vapaudesta. Irtiotto koneistosta.

Sapattivapaa on kuitenkin mukavaa aikaa kaikille. Tuo saa ajattelemaan ja tekemään kaikkea tärkeää. Sitäpä juuri, mitä et ole ennen jaksanut tehdä, koska energia meni päivätyöhön ja siihen järjettömään työmatkaralliin päivittäin. Lopulta käteesi jäi muutama hassu tunti vapaa-aikaa päivässä, joka sekin uppoutui täysin televisioon, kaupassa käyntiin ja siivousfirman kilpailuttamiseen. Mie en haluaisi elää vuosia näin, eli tosiaankin vaihtoehtoja on, ja joskus kieltämättä ajattelen että voin lentää kuin lintu.

Se vain paranee, koska voin löytää itseni Julkujärveltä, Helsingistä, lähiluonnosta, polkupyörän selästä tietäen, että esimiehelle ei tarvitse selitellä ja joskus on niinkin mukavaa nukkua ilahduttavan pitkään. Onko muita ihmisiä, jotka tykkäävät tehdä juttujaan? Sapattivapaa on ilotulituksen arvoinen asia.

Mikä parasta järjettömään hedonistiseen oravanpyörään pääsee ilman muuta takaisin.

Näetkö irtioton oravanpyörästä tanssimusiikilla mahdollisuutena?

Kommentit

Yhteiskunta on perseestä sanoi…
onnittelen sapattivuodesta. yhteiskunta on perseestä. se on vain:

vauvoja vauvoja vauvoja
päiväkoteja päiväkoteja päiväkoteja
kouluja kouluja kouluja
lukioita lukioita lukioita
luottokortteja luottokortteja luottokortteja
äänestämistä äänestämistä äänestämistä
kulutusluottoja kulutusluottoja kulutusluottoja
parisuhteita parisuhteita parisuhteita
työmatkoja työmatkoja työmatkoja
töitä töitä töitä
mikroruokaa mikroruokaa mikroruokaa
ahdistusta ahdistusta ahdistusta
kaljaa kaljaa kaljaa
lapsia lapsia lapsia
urapolkuja urapolkuja urapolkuja
velkaa velkaa velkaa
omakotitaloja omakotitaloja omakotitaloja
ostoksia ostoksia ostoksia
somea somea somea
televisiota televisiota televisiota
mainoksia mainoksia mainoksia
eläkkeitä eläkkeitä eläkkeitä
lääkäreitä lääkäreitä lääkäreitä

ja lopuksi kuolemaa tekemättä mitään mitä oikeasti rakastaa.

tee mitä ikinä haluat, olen kateellinen arkisin yhdeksästä viiteen. mietin joka päivä, että jäisinpä auton alle tai jotain, että saisin työstä viikon tai kahden lomaa.

vihaan työtä, kai sitä pitää alkaa säästää, ennen kuolinvuodetta.

nuoruus oli ja meni, nyt kuntokin tuo menny vähän huonoksi. ja akkakin jo kuollut.
No mutta, sinähän sen juuri sanoit. Urapolkuja 40 tuntia viikossa unohtamatta sitä että 10 tuntia matkoihin konttorille ja sieltä kotiin. Ei todellakaan ollut vapaa-aikaa :)

Elä unelmille, autoille, asunnoille, suhteille ja urapoluille micro ruoalla.

Tätä en ole koskaan itse ymmärtänyt.

Nautin sapatistä kyllä, ja nyt soi tämä:
Makin Me Wanna Dance (Nocturnal By Nature Remix) tekijältä S1

Ei voi olla ihanampaa kuin rentoutua terassilla yksikseen musiikin kera.

Harmi, että puolisosi menehtyi. Koita jaksaa siellä töissä. Säästä.

Budjetoi paljon. Kysy voisitko tehdä etätöitä. Kuulostat viestissä hieman uupuneelta työtä tekevältä ihmiseltä. Hae sairaslomaa ja nauti pikku sapattilomasta hyvään kesääsi!

Olen pahoillani, että odotat kuolemaasi.

Palkkatyöstä pääsee eroon helpomminkin kuin auton alle jäämällä. Sitä sairaslomaa saa oikeasti melko helposti työterveydestä, jos sellaista on firmassasi. Jos ei, vaadi.

Usko unelmiisi ja lopeta työnteko ajoissa ennen kuin uuvut kokonaan!

Sapattia kohti, minä uskon voimaasi. Koita pärjätä!

Ja hei hauskaa kesää.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Kannattaako pesukoneita korjauttaa?

Ensimmäinen televisioton vapaapäivä

Minimoi soittolistat ja ostoslistat heti

Facebook lähti vain 365 päivää sitten

En enää hoida ruokaostoksia Lidlissä

Talvi, Nysse, TKL ja Lassila&Tikanoja

Länsilinjoilla 2 vuotta ilman narsistia

Asioita, joihin minimalisti kompastuu

Blogger voittaa WordPressin näin