Pennolla €601,35/kk budjetti jo vuoden

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä aloitin budjetoinnin, jotta voisin menestyä taloudessani paremmin. Penno on tehnyt minusta nuukan, jonka raha-asiat eivät polta energiaa sänkyyni mentäessä. Uni tulee nopeasti, eikä aamulla tarvitse päätään vaivata sillä, mistä helvetistä saisit rahaa sähkölaskuuni. Tämä tapahtui tarkalleen vuosi sitten tänään, koska entisessä suhteessa koin useasti taloudellista väkivaltaa. Sen takia lopetin aikoinaan budjetoinnin, koska ei kestänyt tilastoida toisen elämää ja vaatimuksiasi.

Tosin toinen tarvitsisi sitä, imuria täältä, pesukonetta tuolta ja kalusteita sieltä. Unohtui vain se, että eipä kenenkään velvollisuutena ole elättää toista, joka pikavipeillään olisi itsensä tähän taloudelliseen ahdinkoon vienyt. Vuosi on takana, Pennoa. Minusta tuntuu, että olen palannut takaisin vuoteen 2014. Silloin kävin ruokakaupoissa kerran kuukaudessa vanhempien autokyydillä ja ostin ruokia kuukauden tarpeeseen. Rahoja kului vähän, ja uimahallissa kävin hyvä jos kerran vuodessa, tai ajoittain nyt pari.

Ole nuukempi kuin koskaan ennen, ja tästä voit kiittää ilmaista Pennoa. Minulla rahallinen tilanne on nyt täysin hallinnassa, minkä lisäksi kerään pulloja, tölkkejä ja osallistun maksettuihin kyselyihini. Ne arjen menot pidän pieninä ja elämän suurempana sensaationa. Ihmismieli onkin lopulta opetettavissa, eikä äärimmäinen nuukuus ole minusta sairaus, vaan tavallista ekologisempi elämäsi. En halua tuhlata euroja roskaan, koen kuluttamisen vastenmielisenä asiana, koska rahalla saa aina parempaa — aikaa.

Amerikassa ilmiötä kutsutaan sanalla Extreme Cheapskates, äärimmäinen nuukuus voi tapahtua jopa täysin vapaaehtoisesti tai pakon sanelemana. Nuukailen vapaaehtoisesti, koska minusta kuluttaminen ei tuo minulle minkäänlaista iloa. Nautin käyttää tavaroita, mutta en halua hamstrata niitäkään liikaa. Penno on auttanut tajuamaan sen, että säästeliäs voi saada pienistäkin budjeteista säästöön. Vuokrani jälkeen budjetti on jo 161 euroa ja kokonaisuudessaan budjetti on ollut nyt 601,35 euroa kuukaudelle.
Olen useasti äärimmäisen nuuka, extreme cheapskate, koska en nauti kuluttamisesta. En voisi edes kuvitella maksavani budjetointityökalusta mitään, mutta Penno on jo ilmainen. Säästäväisyys sai mittasuhteensa.
Rekisteröidyin tänne Pennoon jopa 1. kesäkuuta 2021 ja nyt 1. heinäkuuta 2022 on aika avautua. Penno onkin ollut oiva apu, sillä vuottasi myöhemmin tiedän mihin rahani on mennyt kyseisen ajan aikana.

Yksi sanoi suoraan, oletpa ihan älyttömän nuuka. Vastaan, tai sitten luulet olevasi niin kovin rikas!

Penno-budjetointi on älyttömän helppoa sovelluksella

Budjetoinnin täytyy olla varsin helppoa ja hauskaa, jotta sitä jaksaa tehdä, aina vain eilisiä paremmin. Budjetointi tarkoittaa ehdottomasti usein mainoksettomuutta ja ilmaisuutta, sillä nuukana en haluaisi maksaa budjetoinnista yhtään mitään. Penno täyttäisi nuo ehdot: se on ilmainen ja se on mainokseton. Moni maksaa budjetoinnista erilaisille ohjelmistojäteille. YNAB maksaa suomalaisille jopa 94,08 euroa vuodessa, ja se on mielestäni paljon budjetoinnista. Minusta budjetoinneista maksaminen on hölmöä.

Moni tekee sen, vaikka Penno tarjosi parhaat työkalut taloudelliseen vapauteen, ilman rahaa. Sinun ei tarvitse heittää sivuun senttiäkään, että pääset budjetoimaan kotimaisella Pennolla. Penno on minusta ihana ohjelma, se avautuu kätevästi vaikka hetkeä ennen Lidlin kassaa, ja tuon jälkeen kirjaat summan Pennoon vaikkapa suoraan bussipysäkeillä Länsilinjoja odotellessa. Älypuhelimen kautta, mutta kuule tietokoneellasi Penno hyvä vasta onkin, se tarjoaa hitusen enemmän informaatioita ja on kätevämpi.

Minusta moni kokeilee budjetointia, mutta lopettaa ne kahdesta syystä. Budjetoinnin koetaan olevan liian hankalaa tällä Excelillä tai sitten nähdään tuo kulutushysteria ja ehkä siksi lopetetaan budjetointi. Suosittelen aloittamaan nykykulutusta pienemmällä budjetilla, jotta voisit mukautua. Otat tavoitteeksi muutaman kymmenen euron säästöjä kuluissa. Onnistuessasi, kiristä vöitäsi lisää. Aloitin itsekin arjen budjetoinnin vuosi sitten nykyistä paljon isommalla budjetilla samasta syystä, totutellakseni uuteen.

Budjetointi on helppoa, aina mukana

Pennoa voi käyttää mielestäni monipuolisesti. Siihen ei ole pakko lisätä kaikkia tuloja. Jos esimerkiksi saat palkkaa, siirrät automaattisesti tuosta osan pois, näin saat budjetin. Kirjaan omaan Pennooni vain sen budjetin, enkä mitään muuta. Budjetti on aina sama, ja minulla hieman yläkanttiin, koska näin sitä jää vähän enemmän säästöön. Kuule, edes hammaslääkärin lasku pahimpaan aikaan saa taloutta rikki. Olen juurikin äärimmäinen nuukailija, joten normaalia isoimmilla budjeteilla en lähde tuhlailemaan.

Luulen, että tulisin pärjäämään nyt mainiosti jopa 151 tai 141 euron budjetilla vuokran jälkeen. Silloin säästö oli jäänyt normaaleja pienemmäksi, joten se ei houkuttele minua. Toinen ase mitä käyttäisin on sekin yksinkertainen: jos iso laskuni tulee, niin jaan sen kahteen osaan Pennossa. Laskun maksan heti, mutta Pennossa laskuni ensimmäinen osa menisi kesäkuussa ja toinen heinäkuussa. Tämä vaatisi sen, että tilillä on vähän enemmän rahoja tai Pennon säästöosuus on hyvällä mallilla. Saat jaettua kuluja.

Vastaavasti tulee tuhlattua vähemmän, sillä raha on jo varattu omaksi terveydeksi. Pahoittele jo siitä Elisan myyntitykkejä, jotka edelleen yrittäisivät myydä minulle jotakin, kun yritän saada tarjouskalaa. Nuuka ei osta mitään, ja tämän olen valmis kertomaan jokaiselle myyjälle. Myyjälle, joka vain haluaisi auttaa ostoksilla, mutta on astetta tehokkaampi Penno. Se pysäyttää nyt miltei jokaisen juuri tarjotun ostoksenne henkilökohtaiseen budjettiin. Juuri luit, että Penno kulkee arjessa kaikkialle, aina ja nyt.

Nuukan kesäkuu oli ihana, hammaslääkärit maksuun

Haluat korostaa, että elä tarkoituksella reilusti alle köyhyysrajani. Nautin köyhyydestä. On tilaisuutta nostaa budjetteja, mutta tämä tarkoittaa säästöjen nopeaa häviämistä sapattivapaalla. Olenpa tottunut siihen, että elän äärimmäisen nuukana, sillä ollessa vain 12-vuotias perheellä oli tuskin varaa leipääni. Oli yhdentekevää, koska haimme leivät diakonissalta, tai EU:n ruoka-avusta. Opin ihan siinä vaiheessa arvostamaan tavaroita ja esimerkiksi Vapaa Valinnasta ostettu hupparini oli usein päällä vuosikausia.

Kesäkuussa 2022 elit edelleen ostolakkoa ja kylläpä ostoksiin kului melko vähän. Se sisälsi ainoastaan 99 euron puhelimen osamaksun. Puhelimen ostin osamaksulla hyötyäkseni edusta. Jyrin äärimmäinen nuukuus näkyy niin kuukausittaisissa kuin vuosittaisissa kulutusgraafeissa. Minulla jää ihan koko ajan säästöön jopa pienestä budjetista. Tämän takia maksoin hammashuollon laskuni menemättä pankkiin. Haluan korostaa, että kesäisin säästän muillakin tavoin: esim. jättämällä jauhelihat väliin hetkeksesi.

Kesällä ei tee mieli jo lämmintä ruokaa syödä, joten ruokamenot ovat aina muuta aikaa alhaisemmat. Lisäksi painan täällä 78 kilogrammaa, olen kaiketi todella lauta, ja myös tämä säästää rahoja Lidleissä. En nyt tarvitse niitä kaloreita, joita tarvitsin ollessani 95 kilogrammaa parisen vuotta sitten. Asuminen vie keskimäärin vain noin 75-80 prosenttia budjetista, ja olen valmiina muuttamaan vielä halvempaan asuntoon, jos joskus tulee todellista tarvetta. Älä asu kalliisti, niin rahat riittävät, riittävät ja riittävät.

Nuukan kesäkuu: €53,81 säästöt Pennolla!

Ruokaani menee noin 80 euroa kuukaudessa. Osan ruoasta saatan ostaa hupirahalla tai tölkeillä. DNA vie 9,90 euroa rajattomasta puheliittymästä. Enkä uskoisi, että saan sitä loppuvuodesta jatkaa samaan hintaan, joten siirrän liittymän Elisalle. Minua ei enää kiinnosta maksaa edes 9,90 euroa kuukaudessa liittymistä. Otan käyttöön kuukausimaksuttoman Latausliittymä-kortin ja alan käyttää älypuhelintani Prepaid-tyylisesti. Vain 20 euron lataus riittäisi käytölläni melko helposti kalenterivuoden tarpeisiin.

Katsoin ihan huvikseni nykyajan liittymätarjouksia uusille tai vanhoille asiakkaille ja pyöristyin. Olen niin nuuka, että en kyllä mitään 19,99 euroa maksa kaiken kattavalle superliittymälle. Mihin nuuka voi tarvita 100 tai 200 megan nettiä puhelimeensa? En käytä kuin aikatauluja Nysseen, Spotifyta tai kerran vuodessa YouTubea. Ei siihen älypuhelimeen nopeaa nettiä tarvitse. Toiselta operaattorilta löytyi kivat simmit: neljällä eurolla kuukaudessa rajatonta dataa 0.5 Mbps -nopeudella ilman EU:n dataa. Kovaa!

Ulkomailla en käy, ehkä kerran vuodessa Virossa, enkä tähän dataa tarvitse. Miksi maksaisit turhasta? Usko tai älä, mutta vähästä budjetista riittää, kulutan pakollisiin. Taloudellinen tilanne on täällä oikein hyvä, Penno-säästöt tuovat turvaa ja nuuka asenne elämääni valtavaa iloa, ilman kalliita kulutusjuhlia tai jotakin muuta. Silti en säästä terveydestä, eli hammaslääkäreillä käyn aina. Etkä säästä pakollisista, mutta jätät tarpeettoman väliin. Partureissa en ole käynyt vuoteeni ja hieronnoissa — miesmuistiini.

Nuuka vuosi on epänormaalin normaali, kulutus seis!

"It's not about how much you make, but how much you keep!", olisi tunnettu ja ulkomainen sanonta. Se toimisi, koska siinä on aitoa kokemusta asiasta. En tuhlaa paljoa, joten ruokakauppaan menee tonni vuodessa. En muista koska olisin viimeksi kuluttanut ruokaan näin vähän kuolematta nälkään. Ehkäpä vuonna 2014, silloin olin pitkiäkin aikoja työttömänä, ja yritin sopeutua pieniin tuloihini. Suurin kiitos työttömyyden, opin elämään myös työelämässä vain maltillisesti elintasoa nostaen, säästö kourassa.

Minun kanssa voi olla eri mieltä, mieluiten perusteluilla, mutta jos et ole ikinä ollut työttömänä — et voine tietää mitä köyhyys oli. Muistan tuon ajan täydellisesti. Vuokran sait maksettua, joka oli seudun halvimpia, mutta senkin jälkeen käyttörahaa oli vain 300 euroa. Jos joskus sitäkään. Muistan ajan, kun yllättävä hammaslääkärikulu sai elämään loppukuu makaroneilla ketsupilla ja siinä se. Siitä huomasit, että ainakin 9,99 euroa valui ihan turhaan Netflixiini, join siideriä tai söin sipsejä sarjamaratoneilla.

Minulla ei ollut aikaa budjetoida, kunnes aikaa olikin paljon: peruutteli Netflixin. Jopa noin 120 euron säästöt vuodessa. Lopetin sipsit ja siiderit, että rahaa säästyi lisää. Polttanut en ole vuosiin, jos et laske niitä kertoja, kun Aliisa tarjosi kauppakoulussa — en uskaltanut kieltäytyä. Olin lammas. Sitten tajusin kokeilla jotakin uutta. Siirsin jokaisesta työttömyysturvasta jopa 50 euroa säästöön ja minun oli pakko optimoida kulutusjuhlaa. Kaikkeen ei ollut varaa, ei varsinkaan matkoihini, mutta selvisin ja säästin.

Vuositulot €7356,20 ja vuosimenot €7338,71

Minua naurattaa jopa se, että töisä käyvät kertovat köyhyydestä, että ylimääräinen kilometri autolla vie rahaa. Ei työtään tekevä voisi olla köyhä, hänellä on liian suuret menot ja harvoin liian pienet tulot. Lapsi ja lemmikki ei voi tulla ottajalle yllätyksenä, että rahaakin noihin asioihin saa uppoamaan. Tästä syystä olen ikisinkku, en halua autoja, en halua lapsia, eikä minua kiinnosta seurustelukaan enää. Olen nuuka ja aiempaa enemmän nautin matalasta kulutuksesta. Onko muita, jotka pärjäävät €601,35/kk?

Suomessa. Minulla ei ole pienintäkään ongelmaa selvitä. Jos et selviä, syytä ensin itseäsi, ennen kuin alan syyttää muita: hallitusta, naapureita, päättäjiä tai sinua. Onpa mahdollisuus muuttaa halvimpaan, saada enemmän vastinetta rahalle ostamalla vieläkin halvempaa ruokaa tai etsiä vaikka arjen tölkkejä. Omasta tilanteestaan ei voi syyttää muita, vikaa ei ole aina sosiaalidemokraateissa tai kokoomuksessa. Haluan korostaa, että kulutan niin vähän kuin mahdollista. Tuo on päällimmäinen syy pärjäämiseeni.

Minua ei ole pakko uskoa, eikä kukaan pakota niitä ase ohimolla pitämään kaupattomia päiviä, vaikka juuri noiden päivien ansiosta kuukausittainen kulutus vuokrani jälkeen jää tosi usein noin 5-10 euroon päivässä. Siltikin minusta tuntuu, että nälkää en näe, ja näin kesäisin ruokaan menee ylipäätään paljon vähemmän. Paahtohelteillä ei kiinnosta lämmintä ruokaa laittaa tai syödä, joten menisin hedelmällä ja vihanneksilla. Leipäsi tuli S-ryhmän ilta-aleista kaupan päälle 60 prosentin alennuksista. Hienoa on.

Nuukan elämäni ei ole tylsää ilman isoa kulutusjuhlaa

Moni sanoi, että nuukailuni on epänormaalia, mutta juurikin nuukailun ansiosta jäin sapattivapaalle. Yksi sanoi, että kyllä elämästä pitää nauttia tässä, eikä vasta sitten. Aina nauran asioille hieman, koska elämästä ei puutu tälläkään hetkellä sisältöä. Lähes joka ilta hyppään satulaani ja lähden retkelle. Mitä parempaa voisi olla? Kerään maasta löydetyt tölkit ja pullot, jatkan matkaa ja ostan sillä tuon Spotifyn. Prisma on nyt auki, joten kymmenen euron lahjakortillanne saan yhden kuukauden tanssimusiikkia.

Välillä tölkkijahdeissa kertyy niin paljon sisältöä omaan kassiin, että ostelen jo 15 euron Google Play -lahjakortin. Sillä saan viisi elokuvavuokrausta kotiini, sillä introverttina en pidä teatterikokemuksesta. Kaikkiaan maksoin lahjakorteista 25 euroa, Spotifyni osuus oli 10 euroa. Kuuntelen samalla musiikkia, kuntoilen, nautin maisemista ja tienaan rahaa. Mikä on tätä parempaa työtä ilman esimiehiä niskalla? Mikä parasta työkokemus on opettanut sen, että mistä kannattaisi meheviä saaliita lähteä etsimään.

Aiemmin yritti nuukailla kunnolla, ja esimerkiksi leffoja yritit katsella jostain: laittomista sivuista. Pistin hakukoneeseeni "Watch Free Movies Online" ja sain saman tien viruksen taikka kaksi koneelle. Yritin katsoa Transformers-leffani, mutta siitä ei tullut ikinä mitään, palvelun viruksiin ja hitauteen. Päädyin lopulta kustantamaan leffat pullojahtieni antimista. Katson yhden leffani kuukaudessa, sillä tätä useammin en jaksa niitä katsoa. Spotify on aina käytössä, ja nyt sen Premiumin saat maksutta.

Vain 67 tölkkiä ja saat kuukauden Spotifyt

Joku muu maksoi Spotifyn ja elokuvavuokraukseni heittämällä pantilliset ihmeet maahan tai roskiin. Samalla tulee tietysti paikallistuntemus paremmaksi, ja työrupeamani jälkeen voi pulahtaa järveen. Se on nautinnollista, koska välillä rahaa jää myös lounaaseen. Näin 14. heinäkuuta minua ette Jollaksessa näe, vaan silloin juhlin kolmea vuotta ilman narsistia, luvassa on uimahallia, Raxin buffettia ja päivää ennen otan juhlasta kaiken irti siinä Kuhmoisissa ja nautin Väinö Paunu Oy:n reissusta maaseudulle.

Et kuluta. Se on säästäväistä. Haluat olla ekologisempi. Toisaalta nyt koen mielihyvää nuukailusta. Se on elämässä luksusta: pienestäkin 161 euron budjetista vuokrani jälkeen jää jatkuvasti säästöön. Sekin, että olet jatkuvasti läsnä elämässäsi. Sinun ei tarvitse aikaa hukata bensapumppujani vertaillessa, kun sitä autoa ei ole ja samalla jäisi moni muu kulu pois. Pyöräily karsii kilot, vaikka et niitä panttitölkkejä keräisikään, mikä saa terveyskeskuslääkärit pysymään kauempana sinusta. Elämästäsi ei voi nauttia.

Pistä uimarannalla Al Storm - Bring The Rain (Original Mix) ja alan itkeä onnesta. On niin onnellinen olo. Onnellinen olo siitä, että voinet keskellä yötä sanoa hyvästi töille ja pulahtaa järveen yksin, polkea kotiin ja nauttia puurosta kiisselillä silloin kun muut nukkuvat jo. Olet vapaa lintu, eikä tarvitse töihini herätä. Voit herätä täysin uuteen, merkitykselliseen, päivään. Tehdä jälleen mitä ikinä haluat. Elämäni ei ole todellakaan tylsä, vaikka olen äärimmäinen nuukailija, paljon voit tehdä arjessani maksamatta.

Yhteenveto: mitä ihmettä jo, eteenpäin? Pennoa lisää!

Sinusta olisi syntynyt budjetoinnin ammattilainen. Nuuka asenne, se auttaa siinä. Nuukuus on tehnyt omasta elämästä elämisen arvoista elämää. Enkä kaipaa paljoa rahaa, mutta en siltikään jätä aamiaista syömättä, ja myös yllättäviin hammaslääkärikuluihin on puskurirahasto taikka säästöjä tilillä. Saattaa olla, että minulla on jopa parin viikon taukoja kuluttamisessa S-tilillä. Muina aikoina olisi niin, että en välttämättä tarvitse mitään, tai ostelen jotakin pientä hupirahasta (ehkä löytötölkeillä). Toimii, aina.

Nauti äärimmäisestä nuukailusta, mutta en siltikään lopettaisi budjetointia. Se ei ole järkevää, koska budjetointi kertoo suoraan mihin rahaa on mennyt esim. viime vuonna. Näin pystyy jopa vertailemaan ajanjaksoja. Näen niistä, että kulutukseni on laskenut, paljon. Nykyään pienestäkin budjetista jää usein säästöön, koska olen muuttanut ostokäyttäytymisen kaupoilla. Päivystän paljon S-ryhmän ilta-alessa, syön vähemmän ruokaa painonlaskuun, ja ennen kaikkea muuta en elä kuin sika. Nuukailen, saitana!

Olet löytänyt keinon downshiftaamiseen. Pidät elinkustannukset niin pieninä kuin mahdollista, sillä se todellakin toimii, jos haluat vähemmällä vaivalla saada enemmän säästöön. Pienikin säästö riittäisi, jos haluat vuoden tai kahden sapattivapaan, etkä koskaan elä kuin ne muut. En haluaisi olla kopiokone, joten minua et löydä parisuhteista, baareista, kuntosaleilta tai jostain sieltä. Minut löysit nyt rannalta, lähimetsästäsi, pyöräillen taikka vesihanan edestä. Olen nuuka ja siksi pärjään, uimalla vastavirtaan.

Pennolla budjetointi avasi ostokäyttäytymisen. Toivon, että Pennosta löytyisi mahdollisuus skannata kuitteja tai lisätä tarkemmin muistiinpanoja palveluun. Lisäksi olisi äärimmäisen mukavaa saada pieni tilaisuus avata nykyisille Penno-tileille toisen tai vaikka kolmannen tavan seurata muitakin budjetteja. Minulla on kaksi pankkikorttia eri pankeissa, ja haluaisit seurata ihan näitä kaikkia, joten tässä joutuu luomaan toisen Penno-tilin toisille seurattaville budjeteille. Penno, voisi muuttaa sitä helpommaksi.

Penno on täysin maksuton ohjelmisto henkilökohtaiseen budjetointiin. Penno tekisi sinusta nuukan, tai ainakin siitä ihmisen, jolla on jokin käsitys omista menoista. Tulet pärjäämään oikeasti, paremmin kuin naapurisi, vaikka ilman muuta budjettisi saa ja pitää olla erilainen kuin minulla täällä. Kokeilet!

Nuukuus on ekologistakin ja nykyään järkevää. Jatkossa budjettini on €581,35/kk. Siitä haastetta!

Kommentit

Hanne sanoi…
Sen jälkeen kun Moi nosti kuukausimaksun 9 euroon, vaihdoin Telian Dotiin. Kuten sinä, käytän nettiä lähinnä bussiaikataulujen katsomiseen ja kotona olen yhteisen wifin varassa. Laskut ovat vaihdelleet 5-8€ välillä. Tykkään siitä että näen koko ajan laskun kertymisen ja voin siirtää puheluita ensi kuun puolelle kerryttämään viiden euron minimiveloitusta.
Tuokin toimii :)

Telia Dot on itsellänikin toinen vaihtoehto. Joskus niin kuitenkin arvostaisin rajatonta, joskin hidasta dataa, jos vaikka sattuu kiinteä olemaan verkotta. Noin välillä käy varmasti sinullekin, jolloin netti on otettava luurista. Liittymät ovat menneet käsittämättömiin hintoihin, eikä niistä kannata maksaa edes tuota yhdeksää euroa.

Onneksi nuukailu säästää koko ajan rahaa, siten elämässä pärjää!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana