Nuukan parhaita aseitani inflaatioon 3

Nuuka tekee töitä sapattivapaallakin. Teen jatkuvasti aiempaa parempia valintoja ja korjaan budjettia. Nykyään säästän ruokakaupassakin aiempaa enemmän hyötymällä tarjouksista kunnolla. Säästin lisää vain yhdellä käynnillä kilpailijan sivustolla kotivakuutuksiin liittyen. Nuukalla on 20 euron reppu ja 80 euroa siinä, rikkaalla on 80 euron reppu ja 20 euroa siellä. Siinä on pieni ero. Ulkopuolella eläminen voi herättää tunteita, mutta pystyn kuulemaan niin kehuja kuin kritiikkiä. Elintapani ei olekaan, kaikille.

Tammikuun 2023 inflaatio Suomessa oli 8,4 prosenttia. Tuo luku on suuntaa antava, sillä olet itsekin huomannut kuinka elämisesi on nyt noussut enemmän kuin 8,4 prosenttia. Nuukalla on onneksi näitä aseita hintaralliin, ja kuulit ensimmäisten joukossa kolmannen sarjan parhaimmat vinkit säästöön. Se, että olen erakko on varmaan syy numero yksi isoon säästöön ja pärjäämiseen. Sinun ei tarvitse tuhlata rahaa kuin viimeistä päivää vain siksi, että kaverini odottavat ravintoloissa ja klubeissa muutamalla.

Pystyisi elämään edelleen sitä normaalia elämää, ja jokainen blogia lukenut on huomannut, että viime vuonna nostin budjetin vain kymmenellä eurolla kuukaudessa vuokran jälkeen. Yritän pärjätä vain 200 eurolla kuukaudessa 448,69 euron vuokrani jälkeen. Erinäisten nuukailuideni ansiosta on jäänyt rahaa siihen, että aloit tehdä lahjoituksia luonnon puolestakin. Lahjoituksia ei pitäisi ostaa liikaa, sillä niihin voi huomaamatta köyhtyä. Minulla on tarkka budjetti niin lahjoituksiin kuin suoratoistopalveluihini.

Sain itse valita minne lahjoitan, ja summa on budjetissa 10 euroa kuukaudessa, jotta vaikutat oikeasti. Sen voi lahjoittaa esimerkiksi niin, että puolet menee sinne ja puolet tänne. Moni ei huoli viiden euroni lahjoituksia kuukausittain, joten vuosilahjoitusta kannattaa miettiä. Tuon lisäksi jos säästöjä tai muita tienestejä kertyy vuodessa loistavasti, lahjoitat ylimääräiset 120 euroa jonnekin muualle, yhteensä 240 euroa. Nuukailu mahdollistaa sen, koska olen jo aikaa sitten toteuttanut ideoitani. Ne toimivat kaikki.
Nuukan erakon mielestä säästämisenne on kuluttamista helpompaa. Jutun kirjoitushetkellä on sellainen tilanne, että maaliskuussa 2023 on viimeisin merkintäsi tiliotteissa 3. päivä. Vuokrani ja sähköni maksoin!
Helmikuussa nuukan tiliote mahtui kahdelle PDF-sivulle S-pankissa. Tulorivejä oli neljä ja menorivejä oli 11 kappaletta. Näin vähän kulutan S-tilillä. Pankki on niin ihmeissään miten tämä on mahdollista!

Tulevaisuudessa mietin käteiseen siirtymistä ruoassa ja päivittäistavarassa, joten riviä katoaa lisää :)

Onko tavara rikki? Etsit uutta, mutta älä osta kevyesti

Helmikuussa palasin kotiin mielenosoituksesta Pirkkalan ja Lempäälän metsänne puolesta. Huomasi samalla, että sinua kotiin kutsunut sijoitusesine oli miltei rikki. Pari vuotta se siinä oli ulkosalla ovella. Ottaen huomioon, että hintasi oli Tokmanneilla 2,99 euroa, se on palvellut minua loistavasti. Kyseinen esine on niin hieno, että ostaisi sen koska tahansa uudelleen koristamaan ulko-ovea vieraitasi silmällä pitäen. Nykymuodossaan tuo ei ollut enää kovin tyylikästä, vaan esine kuului vihdoin sekajätteisiini.

Otin vielä samana iltana bussikortin lainaan ja lähti kiertelemään kauppoja. On käyty Citymarketissa, Prismoissa, Löytötexeissä ja Minimanissa. Seuraavana päivänäni kävin Puuiloissa, Biltemassa ja tuolla Tokmannilla. Löytyi joitakin esineitä kyseiseen tarkoitukseenne, mutta nämä eivät miellyttäneet sinua täysin, tai olivat yksinkertaisesti liian kalliita: 4,99-9,99 euroa. Sanoinkin, että niin kallista en ostaisi, mutta ei täysin samanlaistakaan löytynyt. Kolmantena päivänä en enää jaksanut etsiäkään mistään.

Nykyään en tuhlaa aikaa, jos en löydä täysin etsimääni. Tilanne onkin nykyään se, että kyseinen tuote on edelleen ostoslistoilla, mutta ostan vasta lottovoiton aikoina. Jos mitään vastaavaa ei löydy, olenkin jo lupautunut elämään asian kanssa. Jos osaat tehdä tällaisia tuotteita, niin mielelläni näkisi näitä vielä kerran Tokmannilla. Jos edes tiedät jotakin vastaavaa, ilmoita heti mistä niitä saa. Nykyinen olikin niin lahonnut, että sitä ei enää kehdannut pitää esilläkään. Asia on aitoa nuukuutta, kaikki kului kunnolla.

Älä osta mitään tilalle, jos et löydä sitä

Kaupoilla meille myydään vaikka minkälaista sisustuselementtiä, mutta nykyään mietin aidosti omia tarpeitani, vasta sitten kaupan pohjatonta kukkaroa. Nykyään ne kustannukset ovat nousseet niin, että en kyllä voisi millään perustella kymmenen euron sisustuselementtejä ovelle, vaikka olisi edes hieman hyvä oveeni. Muutenkin olen oppinut nykyään siihen, että jos tuote maksaa 10 euroa, odotan 10 tuntia. Jos tuote maksaisi 30 euroa, odotan vähintään 30 tuntia ennen kuin tekisi lopullisen ostopäätökseni.

Jos voisit ajatella itsekin näin, niin et tule ostamaan tätä enää ikinä hätiköidysti tai kevyin perustein. Tuo säästää tässä inflaatiossa rahaa. Olennainen viesti minimalismissa on se, että vaikka tarvitsemme asunnon, liikkumavälineen, vaatteita ja kenkiä, mutta et todennäköisesti tarvitse mitään ylimääräistä. Nykyisin ajattelin muutenkin niin, että ostan kerran ja käytän loppuun, vasta sitten tulee uudempaa. Ei mitään, kokeile näitä itse ja vakuutu tuloksista. Mieluummin ilman sitä kuin kanssa vailla rakkautta.

Hedonistinen oravanpyöräsi on vain illuusio onnesta kuluttamalla, jota et koskaan löydä. Se mitä saa konsumerismissa, on väliaikainen onnesi, mutta ei pysyvää tyytyväisyyttäni. Sitä paitsi jos joku sanoo, että tämä tai tämä tuote ei ole enää muotia, tuli ostamaan entistä muodikkaampaa. Minusta tilanne on nyt niin, että haluaisin kyllä jonkun hienon koriste-esineen ovelleni, mutta huonoa valintaa en tee. Se tarkoittaa sitä, että jos rakkauteni vielä löydän, tulet tyhjentämään kaupan hyllyä kaksin kappalein.

Trimmaa ruokalaskujani kaupoissa, ostamatta turhaa

Moni ostaa kaupoista sen, mitä mummo tai äiti on ostanut nyt vuosikymmeniä. Puran näitä normeja juuri nyt. Silloin kun oma mummoni oli elossa, soittelin hänelle kerran viikossa iltaisin. Mummolla oli vain 10 000 ruplani eläke, joten hän tiesi mistä puhui. Hän sanoi, että ei osta edes jugurtteja ilman sitä, että ne olisivat tarjouksessa. Hän eli vaikka kokonaisen viikon ilman ainoatakaan jugurttia, jos näitä ei ollut hyvässä tarjouksessa. Tarjouksieni aikaan jugurtteja lähti liikkeelle, ja hän herkutteli kunnolla.

Sen lisäksi olen lopettanut suolakurkkujen ostamisen, sillä huomasin peilistä, että paino alkoi kertyä. Niistä oli helpointa luopua, koska halvimmissa suolakurkuissa sokeria on 10 grammaa sataa kohti. Sen lisäksi jätin myslit kauppaan, sillä niissä sokeria oli jopa 25 grammaa sataa kohti. Kukaan siellä ei edes annostele sitä mysliä niin, että siinä jugurtissa olisi 200 grammani lisäksi 100 grammaa mysliä. Sitten voisi katsoa kalorimäärää, siitä syötät itsellesi paketista, ja lopetin turhan kuluttamisen heti siihen.

Ennen ruokabudjettisi oli työelämäni aikoina 250 euroa kuukaudessa, sittemmin 125 euroa. Nykyisin minulle riittäisi 75-85 euroa kuukaudessa. Tämän tekisi niin, että joka päivä teet iltalenkin molempiin Saleihin. Ostan sieltä kaiken mitä tarvitsen, 60 prosentin alennuksella. En autoile, vaan kävelen. Sinun piti käydä siinä, koska muuten maksat turhasta. Vaikka jugurtit ovat Prismaa kalliimpia, on lopullinen hintani laskuilla 76 senttiä jugurttilitraasi kohti. Jos tarjouksia ei ole, tulen seuraavana päivänä taas.

Ostan jugurttia enää 60 % tarjouksista

Pitää ostaa, sillä jugurtissa on Parasta ennen -päiväys. Jugurtin uskaltaa syödä hyvin, vaikka siitä on aikaa. Muistat haistaa ensin ja maista hymyin siitä sitten. Prismassa kuvan jugurtti maksaa 1,55 euroa. Tuntuisi hassulta, sillä vielä alkuvuonna sama jugurtti maksoi siellä hädin tuskin 1,25 euroa. Äänestän lompakolla, sillä kurjalta se tuntuu seurata uutisista miten kaupat tahkoavat voittoa, sinä taloudellista hautaa. Muistat vielä, että minulla on hilloa tileillä tuhansia, enkä siltikään osta 1,55 euron jugurttia.

Toinen syy miksi en enää osta jugurttiasi normaalihintaan, en tarvitse sitä. Haluaisin, että se olisi sitä arkien luksustasi. Toisaalta, talvisin tulee liikuttua vähemmän, joten ylimääräiset kalorini sokereineen alkoivat kertyä minussa rasvakerroksina lantiolla. Tämä kaikki hävisi nyt poistamalla jugurtit ja myslit päivittäisestä arjesta. Sen lisäksi, että rahaa säästyi kaiken aikaa, kyseiset rasvakerroksesi olivat miltei muisto vain. Kuvan jugurtissa on sadassa grammassa 76 kaloria. Myslissä jo 453 kaloria siitä sataan.

Mieti vielä niitä oppitunteja yläkoulussa. Arjen kalorien saantisuositus on liikkuville ihmisille noin 2 250 kaloria. Haluatko saada puolet suosituksestasi jugurtilla ja myslillä? Jos päällimmäinen tavoite on se, että painat niin paljon kuin mahdollista, pitäisi jatkaa jugurttien, myslien ja suolakurkkujen ostoja. Jos taas haluaisit erottua uimahalleissasi massoista, kannattaa minimoida siellä Prismassa ostoskoria turhasta, niin et enää jättäisi sitä uimahallia käymättä tuohon ylipainoosi allasosastoillani häpeään.

Maastopyörän satula kului, sama brändi halvemmalla

Moni huomaa ajoissa, toiset eivät silloinkaan. Viisi vuotta sitten pyörääni uusittu satula maksoi siellä Biltemassa 9,90 euroa. Nyt se näytti olleen täysin kulunut, ajossa satula oli ryhditön ja lisäksi rakenne oli yhdessä kohdassa halkeamilla, toisaalla nahka kului riittävän paljon. Vuodeksi kustannusta tuli nyt noin kaksi euroa, joten uskalsit ostaa myös seuraavan satulan samasta paikasta. Ennen ostoa voi tehdä hintavertailua, etkä voi perustella nyt noin 10-vuotiaaseen 399 euron tarjouspyörään mitään muuta.

Olisi nimittäin hauskaa hommata tällaiseen arvottomaan pyörään 100 euron satuloita. Uusi satula oli aiempaa kalliimpi, se maksoi 11,90 euroa. Tarjouksien vuoksi maksettavaa jäi 9,90 euroa. Minulle olisi helpointa, että menen Länsilinjoilla vaikka Motonetiini, mutta menin silti TKL:llä vaikeimman kautta. Huomasin, että Motonetissä oli mielenkiintoinen merkkisatula, 19,90 euroa. Sen merkki oli DDK, joka on todellisuudessa melko hyvä halvaksi merkiksi. Ihan sama satula lähtisi Biltemoista, 9,90 eurolla.

Vaikka siinä Bilteman satulassa isoin painatus on Yosemite, se valmistaja on DDK. Aiempi satula kesti tosiaan vuosia, joten tämä uusi ainakaan ei hajoa yhtään nopeammin. Pitää myös ottaa huomioon, että kun työelämää ei toistaiseksi ole, on kesäisin jäänyt pyöräilyyn enemmän aikaa ja energiaa. Kaikkea en voi fiksata kuitenkaan itse, joten huhtikuussa vien maastopyöräni perushuoltoon. Siitä vaihdetaan nuo tekniset osat, jotka ovat kyseisessä ajassani varmasti kuluneet, siten ihan pienen vaihdon tarpeessa.

Satula kului, älä maksa enää brändistä

Tee itse kaiken, minkä voit. Samaa käytäntöä voi soveltaa oikeastaan mihin vain. On täysin järjetöntä maksaa tunnetusta brändistä, jos halvemman saa ruokakaupassa halvemmalla. Vanhempani ostoksilla ovat jo vuosia ihmetelleet miksi en enää osta Oivariinia tai vastaavaa 3,49 euroni tarjouksista. En löydä yhtäkään syytä ostaa sitä tähän hintaan, jos saa samaan hintaan nyt 7 kappaletta halvinta margariinia. Osta sitä hintaan 3,43 euroa, Prisman hyllyltä. Vanhemmat ostavat 7 kappaletta hintaan 24,43 euroa.

Säästän tavallisilla valinnoilla. Niin ruoassa kuin käyttötavaroissa. Sen lisäksi minimoin ostosreissut. Nykyään harjoittelen sitä, että menen enää Länsilinjoilla sinne Prismaan kerran kuukaudessa. Muu voi täydentyä Salen ilta-alesta pitkin kuukautta tarpeeni mukaan. Et tarvitse mitään, et mene edes Saleen. Kauppakeskuksia kierrän kaukaa, koska nyt pelkkä niissä käyminen voi saada kuluttamaan. Jos jotakin kului, niin nykyään kyseenalaistin esinettä ensimmäisiksi. Sitten odotin kymmenen tuntia satuloille.

Sitten läskiäkään ei enää roiku mistään, niin kalorieni saantisuositus on ihan eri. Tuntuisi mukavalta, että vuosieni mittaan oma kalorien saantisuositus putosi 2 910 kalorista vain 2 655 kaloriini. Tuo näkyi helposti budjeteissa, sillä en joudu kesäisin pyöräilemään Prismaani läheskään niin usein kuin tein sen vuonna 2020, jolloin mittarissa oli vain 95 kilogrammaa. Tipuit nuukailuni takia sellaiseen asiaan, että nykyään ei joudu ainakaan brändeistä maksamaan, vaan otan tämän halvimman tuotteeni hyllyltäsi.

Säilytä pienimmätkin takuukuitit, jotta saat uutta heti

Syyskuussa 2021 ostin uuden sähköhammasharjani. Vanha halppis hajosi juuri ennen takuuta, joten olin onnellinen, että säilytin jo 24,90 euron kuitin. Sain rikkinäisestä tuotteestasi vielä samana iltana rahat tilille ja tilasin Amazon.de:stä tuplasti kalliimman harjan Li-On-akulla. Valitettavasti sekään ei ollut mikään syy juhlaan, vaan juuri ennen takuun loppuja akku hajosi siitäkin. Vaikka tämän piti olla paljon parempi, myyjän mukaan. Sain rahaa takaisin ja ostin keskihintaisen tuotteeni 29,90 eurolla.

Moni ei edes säilytä takuukuitteja, koska se on "kahdenkympin asia". Toinen, mitä olen kuullut, että se ei kuitenkaan mene rikki takuuaikana. Toiset ostavat  tavaroita uusiksi takuuaikoina, nuukat käyvät sinne liikkeeseensä reklamoimaan virheistä. Pitäisi ystävällisesti ilmoittaa sen, että eipä nykyisin enää valmisteta kovin laadukasta tavaraa, vaan se on suunniteltu hajoamaan takuuaikana tai tämän jälkeen. Säilytän tästä 6,99 euron loisteputkieni takuukuitteja, vaikka voisin ostaa ne koska tahansa uusiksi.

Kolme vuotta on säilytettävä miltei arvottoman loisteputkeni kuitin, mutta joskus olen päässyt tässä voitolle, jolloin tuli 2,5 vuoden kuluttua uusi loisteputki takuun kautta ilmaiseksi. Takuukuitit säilytän kaikkein mieluiten paperisina versioina, mutta jotkut kuiteista ovat nykyisin jo digitaalisia. Paperisten kanssa kannattaa olla varovainen, nuo on syytä säilyttää vaikka mapeissa, kaapin pimeässä. Älä säilytä takuukuitteja auringonvalossa, koska se vie äkkiä musteet kuiteista. Toinen tapa on kirjata ostoaika.

Hammasharjan akku rikki, uusi ilmaiseksi

INFJ onkin melko järjestelmällinen ihminen, joten hänellä kuitit pysyvät aina järjestyksessä! Tiedän tismalleen missä on kuitti ostoksesta, jonka ostohintasi oli 29,90 euroa. Noin 50 euroni palautuksesta tileille jäisi makaamaan 20,10 euroa, ne ohjasin ruokabudjettiin. Siirsin säästöistä 20 euroa vähemmän rahaa. Et usko vieläkään, että tuo olisi ainutlaatuinen harja, vaan todennäköisesti siitäkin menee akku. Silloin se ei enää pidä varaustasi muutamaa harjausta enempää. Tällöin kaivan kuitin esiin ja toimin.

Sitä paitsi kuittejani ei kannattaisi heittää pois takuunkaan jälkeen. Esimerkiksi monissa läppäreissä takuunani on yleensä peräti 12 kuukautta, mutta valmistajani on korjattava tuote myös 23 kuukauden kuluttua ostoksesta virhevastuuseen liittyen. Virhevastuu ei edes lopu 24 kuukauden takuuseen, vaan läppäreitteni tulisi kestää kolmekin vuotta, jolloin saisit korjauksen valmistajan piikkiin myös silloin. Kuittien säilyttäminen tuli minulle melko kannattavaksi, mutta miten hyödyllistä tuo olisi sinulle?

Jos et saa kuittejasi kotiin asti, selvitä voiko kauppa säilyttää kuitit puolestasi ihan asiakastilille tai vaikka S-mobiiliin. Ota niistä valokuvaa heti kassalla ja arkistoi jonnekin. En voi sanoin kuvailla sitä, miten paljoin hyödyin takuusta, kun vaihdatin rikkinäiset nappikuulokkeesi koko ajan uusiin uudella 24 kuukauden takuulla. Sitten näin markkinoilla kunnolliset johdottomat nappikuulokkeesi, enkä ole niitä vaihdattanut koko ajan takuuseeni toisen puolen kuulumattomuuteen. Säästit aikaa, et rahaa.

Yhteenveto: näillä lisävinkeillä lottovoittoa kohti, heti

Tästä neljä ekstravinkkiä lottovoittoja kohti. Lopeta turha kuluttaminen. Jos enää kulutat, kuluta nyt vähän viisaammin ja otat aiemmat opit kuluttamisesta ilolla vastaan. Opi sen, että hammasharjasta ei kannata maksaa maltaita, mutta tietokoneessasi saa olla potkua ja kunnolla. Myös äänentoistoista voi olla perusteltua maksaa enemmän, jos kuuntelette musiikkia, podcasteja tai äänikirjoja todella paljon. Lottovoitto on minusta sitä, että et vain tuhlaa penniäkään peliautomaatteihin tai lottokuponkeihin.

Omin lottovoitto on se, että et koske tupakkaan, kaljaan, peliautomaattiini tai lottoon. Lottovoitto on sitä, että en edes kuluta turhaan, paras lottovoitto onkin sapattivapaa. Olen myös kuullut uutisista sen, että aika moni ala on tai on ollut lakossa. Lakko on minusta oikeutettua, mutta lakkoilijat unohtavat jo tärkeimmän, ylimääräinen raha kierrossa nostaa kulutushyödykkeiden hintaa. Sinusta tuntui kurjalta, että leveästi elävien lakkoilijoitten takia meidän ruokalasku nousee taas! Miksi ette osaa budjetoida?

Mummoni opetti minulle siinä 90-luvun lamassa sen, että lamasta selviämme kyllä, mutta meidän on mietittävä kuinka nipistämme kulutusta, vaatimatta lisärahaa kiertoon. Moniko teistä lakkoilijoista on sitä sorttia, että kuuden prosentin palkankorotus menisi suoraan säästöihin? Ei niin moni, useimmilla tuo korotus menee täysin samanlaiseen kulutukseen, joka tarkoittaa yhtä asiaa. Pian joudutte lakkoilla taas. Ota huomioon nuukan, en siirrä säästöistä juurikaan aiempaa enempää, ja minimoi kulutustasi.

Hyvä esimerkki tästä on Saleni ilta-ale. Jos ihmiset eivät osta ylihintaisia jugurtteja, ne ovat illalla 60 prosentin alennuksessa. Jos tekään ette osta edes elektroniikkaa, sen hinta laskee. Äänestä lompakolla, säästä ja toimi eri tavalla kuin hän, niin jää rahaa muuhunkin. Minusta lakkoilu on turhaa, koska tuo ei edes korjaa sitä ongelmaa. Bussikuskeille taisi tulla vain palkkalisä, mutta ei inhimillisempää työaikaa. Eroaisin liitosta, jos olisin bussikuski ja säästäisin sitä kautta paljon rahaa. Mieti mitä voit tehdä nyt.

Uskon, että tulet olemaan täydellinen ilman sitä laskua. Itsepä en kuulunut edes työttömyyskassaan, vaikka tiesitte satavarmasti, että 24 kuukauden jälkeen minulla ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa. Olisi pitänyt vähintäänkin kouluttautua, mutta en maksanut yhtään "paremmasta toimeentulosta".

Malta vielä hetki, sillä pian julkaisen neljännen osan säästöjä, näin sinusta tulisi taas rikkaampi!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hey, do you still listen to hands up? Phillerz misses your interaction in this scene.

HUG
You mean Phillerz? He is an awesome DJ! With the Justin Corza obviously.

Yes, I do listen hands up music still. I just do not use Facebook anymore.

As well I listen to gabba, hardstyle, uk hardcore, dubstep and anything hard dance really.

I am listening hard dance music for 18 years now, so I will never stop listening him.

Take care Hands Up Generation, if that's what HUG means.

Maybe send some greetings to Phillerz.

Last track I listened from him, it went:

Hangover (Vanilla Kiss Meets Phillerz RMX) and it was today.
https://www.youtube.com/watch?v=GjAyB12oBss

Only social media I use now is YouTube, maybe Phillerz can meet us there :)

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena