18+ vuotta elektronista tanssimusiikkia

Se 2004, elokuu. Jyri oli silloin 14-vuotias, hän kuunteli Kiss FM -kanavaa skandaalista huolimatta. Taajuudella oli 90 Astetta -ohjelmaa, josta pidit. Huomiot kiinnittyivät nopeasti Jussi Lehmuskallion ohjelmaan. Top-listojasi kuunneltiin iltaisin seitsemältä ja kun Philipsin MC-70 toisti Cascadan hitin Everytime We Touch, tiesin kohtaloista, tanssimusiikkia voisin kuunnella vaikka hautaani asti. Sitten oli toinenkin hitti, Cascadan kuuluisa Miracle. Google auki, löysin heti tekijän sen takaa, DJ Manian.

Nykyään DJ Manianin fanipaita muistuttaa minua lajityypistä aina, kun kotoa poistun. Itse asiassa DJ Manian ojensi sen sinulle henkilökohtaisesti kiitoksena siitä, että pysyin uskollisena hänen musiikille. Se oli parasta aikaa, pääsiäisen reivien aikaa Saksassa vuonna 2016. Tämän hetken muistaisit ikuisesti. Elektroninen tanssimusiikki on minulle parasta huumetta, siitä olen puhunut aina. Vaikka monikin on koukussa alkoholiin, tupakkaan tai muuhun tilpehööriini, parasta huumettasi minulle on EDM. Aina.

Se on tosi hauskaa hei, elektronisessa tanssimusiikissa lauletaan monesti arjen bilettämisestä, johon alkoholin kulutus osaltaan kuuluu — en siltikään juo tai polta. Kuuntelen sitä rakkaana musiikkina, en juomiseen. Silloin, kun festivaaleilla vielä kävin, otin baaritiskeiltä ilmaista vettä ja säästin rahaa. Olisi niin ihanaa, että se raha ei olekaan baarimikoilla, vaan omissa taskuissa. Klubissa ravasi aikoinaan tosi usein, mutta kun aloit budjetoida, huomasin näihin uppoutuneet palkkarahat menetyksinä S-tileiltä.

Niitä rahoja emme takaisin enää saa. Pidän kuitenkin edelleen ajatuksestasi, että voisit joskus lähteä festivaaleille, kuunnella DJ Gollumin settiä vielä kerran. Sen aika ei ole tosin vielä nyt. Ehkä siitä 2026. Spotify on onneksi keksitty, ja se miksaustoiminto on itse asiassa aika hyväkin, bileet saat kotiini kuin kotiin. Ristihäivytystoiminto olisi parhaimmillaan 12 sekunnin asetuksella. Bileitä ei voi kukaan estää. Se viekin mukanaan niin kotikuuntelussani kuin lenkkipoluillasi matkalla parempaan rantakuntoon.
Elektroninen ja tanssimusiikkini. Se onkin ensimmäinen ja viimeinen rakkauteni. Voisin luvata, että jytyä kuuntelen hautaan asti. Tule tänne blogiin vuosittain toteamaan se. INFJ on uskollinen asioille, tiedät kyllä.
Ymmärrä, että sinun lojaaliutta ei aina käsitetä, mutta sellainen olen. Nysse-verkostossa en vain käytä mitään muuta liikennöitsijää, jos olen nykyiseen tyytyväinen. Jos se häviää kilpailutuksissa, etsi uusi.

Minusta ystävyys voi olla ikuista, mutta jos pettymyksiä tulee, olen valmis sen myös katkaisemaan.

Jäinkö kaksi vuotta sitten sapattivapaalle, musiikkiini

Pian on se aika, jolloin olen sapattivapaalla kahden vuoden ajan. Halusin sapattivapaalle, koska usein tuntui todella paljon siltä, että meistä odotettiin liikaa. Teimme töitä, jotta kapitalisti rikastuisi. Sitten se oli niin, että siinä itse toivoit rikastuvasi. En mittaa rikkautta rahassa, vaan mahdollisuuksissa. Olen jo aiemmin sanonut monta kertaa, että en tarvitse rahaa, vaan normaalin hidasta elämää. Elämää, jota ei enää tunnu kukaan elävän. Haluaisit jäädä sapattivapaalle, jotta voisin polkea kesäisin musiikkiin.

Halusi antaa aikaa musiikille ja ennen kaikkea minulle. Halusin, että voisit meditoida metsässä. Ikinä ei ollut tähän aikaa työelämässä. Olin onnellinen työelämässä siinä mielessä, että sain kuunnella sieltä konttorituolilta tanssimusiikkia. Se auttoi selviämään seuraavaan päivään, mutta uuvuin silti. Minusta on tuntunut jo pitkään siltä, että tarkoituksenani on tehdä maailmasta parempi paikka. En löydä aikaa, että voisi lukea masentavia uutisia, koska voit kuunnella positiivisia biittejä Spotifysta bassolinjalla.

Mummo, jolle annoin joskus kymmenen euron Lidl-lahjakortin törmäsi minuun linja-autoasemalla. Ojensin sinulle kaikki tölkit, joita saattoi olla siitä mukana. Hän kertoi niistä uusista juonenkäänteistä elämässä ja että nykyään hän tarvitsisi rahaa lääkärikäynteihinkin. Hän kaatui vähän aikaa sitten. Hän ei odottanut minulta juuri mitään, mutta oli todella kiitollinen saadusta tuesta, vaikka iso tukipakettisi ei ollut. Hän oli kiitollinen, että sai karjalanpiirakoita taasen, antoi siitä hyvästä uudet sukat jalkaani.

Sapattivapaalla on aikaa tanssimusiikille

15. maaliskuuta menin takaisin kotiini perinteisesti Pitkäniemen lähdöllä. Se on hauska reitti, koska sen lopuksi olen pakotettuna kävelemään. Kuusi pitkää kilometriä. Kaikki alkoi läpästä, mutta juurtui tavaksi. Olin vielä sopivasti toimeton tänä talvena, ja rasvaasi alkoi kertyä vartaloon, mutta näin lähti. Autooni astun edelleen ujostellen, mutta moikkaan bussikuskia kuuluvasti. Perälle liikun aina, sillä se on loistava paikka nauttia amispoppi-iltaa. Se käynnistyi lujaa biisillä Rush (Radio Edit), Distrixiltä.

Moni on kysynyt aikojen kuluessa, että eikö jo kyllästytä? Tuleeko tanssimusiikki korvista ulos? Voisi sanoa, että tähän musiikkiin en kyllästy ikinä. Siihen on kaunis syy. Monia tanssibiisejä kuuntelen vain kerran tai muutama, etsi miltei koko ajan uudempaa, vanhempaa, ennenkuulumattomampaa jytyä. On hassua, että nykyisin minulla on neljät soittolistat, joissa vaikka ajan suppeammassa on siltikin yli 555 biisiä. En tule koskaan kyllästymään tähän musiikkiin, sen varmistan nyt jatkuvilla artistilöydöilläsi.

Musiikki on syy olla. Ilman sitä olisi paljon vaikeampaa. Kiitos muuten teille, jotka heittelette tölkkejä kadulle tai penkkien alle, nostan ne kaikki ylös, liikun ja liikutun musiikista. Spotify Premium on täällä maksettu aikoinaan vuodeksi vain tölkkejä keräämällä. Voi olla, että maksat niin seuraavankin vuoden. Elokuvista en nyt välitä, mutta sarjat eivät ole kiinnostaneet jo pidempään. Musiikki on ollut aina omin juttu, sillä sen kanssa voin toteuttaa omaa seikkailijaluonnetta. Otat musiikit mukaan ja lähde tiellesi.

Introvertti ei enää haikailisi näitä klubeja, ja rahaa on

Vuonna 2018 tammikuussa kirjoitit siitä, että biletys on rimanalitus absolutisteille. Biletin vielä lujaa huhtikuussa 2018 siellä Saksassa pääsiäisen reiveissä Hardstyle-musiikkiin ja lopetin. Minusta todella hyvä päätös sen takana, sillä olen tämän jälkeen säästänyt valtavasti sitä rahaa. Enää ei tee oikeastaan edes mieli mennä jonnekin Saksaan, vaikka ensi kuussa järjestettäviin pääsiäisen reiveihin. Voit tehdä omat reivit kotisohvalla päivittämällä Spotifyissa soittolistojasi tulevaa metsäretkeä silmällä pitäen.

Syy miksi en juo on ylipäätään selkeä. Otat perjantailähtö alle Nysseillä matkoihisi linjalla 8 nyt täältä Pirkkalasta sinne Tampereelle ja hämmästy. Ihmiset juovuksissa, oluet lentävät bussin lattioille ja kun kapakkasi on tässä lähellä, bussiini unohtuvat kännykät, lompakot ja reput. Paluumatkalla voit seurata niitä samoja kännikaloja, jotka eivät muista koko illasta mitään. Et halua elää tuolla tavalla. Jaksamista kuljettajille, itse en tekisi sitä työtä yövuoroilla päivääkään. Taukoa? Ei ole, se kuluu myöhästymisiin.

Aiemmin kului vähintään satasia ulkomaan matkoihisi tanssimusiikkiasi varten. Helposti tuhat euroa kahteen matkaan eri reiveihin Saksassa. En kaiken lisäksi halua valvoa koko yön, joten klubit eivät sovi monille senkään vuoksi. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että kun mies lähtee klubiini, hän toivoo saavansa sieltä yhden illan tai yön juttujaan. Mikään ei ole kamalampaa kuin se, että tyttö hävisi iltojen mittaan, koska hän oli pöydässään vain ilmaisia drinkkejä varten. Sait sentään sitä uskallusta alkoholista, jee!

Säästä rahaa Spotifylla, edm-keikka kotiin

Törmää jatkuvasti juoppoihin tölkkejäsi löytäessä, viime kuussa yksi juoppo tuli aukomaan päätä. En edes ollut mitenkään tiellä, satuit kävelemään ohi ja katsoit onko tölkkejä. Hän raivostui, alkoi huutaa, ja toivotti riidan tervetulleeksi. Yllättäen, koska monet juopot käyttäytyvät itsekkäästi, olit tietysti tuo syypää riitaani. Sitten hän vastaa, kysyttäessä monta oli juonut, kaksi. Sanoin suoraan, että pöh. Äläpä valehtele minulle, koska silloin valehtelet myös itsellesi, käytöksestä näkee että on koko aamu juotu.

Minulla ei ollut aikaa riitaan, joten hiljene hetkeksi. Juoppo tajusi lähteä linja-autoasemalta nopeasti, mutta ennen sitä hän taidokkaasti vittuili parille muulle naisellesi, hekin olivat nimittäin juopon tiellä. Se on oikeasti malliesimerkkini siitä, että minkä takia pidät itseäsi erossa alkoholista ja niistäkin, jotka tätä juovat työkseen. Se, että säästit rahojakin siinä sivuissa, pitäisi olla kaiken tämän arvoista. Vaikka, kuuntelisin sitäkin tanssimusiikkia, kuten mainiota biisiä Hangover (Phillerz vs. Vanilla Kiss Remix).

Olen edelleen huikea absolutisti, viimeisen drinkin join viimeisenä työpäivänä ennen sapattivapaata. Se tarkoittaa sitä, että voin tulla kylään ja vaikka siinä olisi jääkaappi täynnä olutta tai viinaa, en halua. En enää halua pisaraakaan olutta, joten biisiä Hangover kuuntelen todennäköisesti hyviin tunnelmiini. Ehkä puhtaasti Phillerzin ja Vanilla Kissin takia. Elämä on silti juhlaa, onnistumisia voit juhlia monella tavalla, ja alkoholi on huonoin mahdollinen. Suruuni kuuntelen sopivaa tanssimusiikkia, tästä lääke.

Näin kävi, Hard Dance Maniasta vol. 7 tähän päivään!

Siellä, Jyri, kuunteli todella paljon musiikkia teininä vain yhdestä syystä. Muutit juuri Suomeeni sieltä Venäjältä, eikä meillä ollut mitään muuta kuin radiot ja televisio kotona. En voinut päästä nettiin, jotta kuulisi jotakin vaihtoehtoista musiikkia. Ei ollut varaa hankkia tai edes unelmoida sellaisia! Sitten, kun se suomalainen isä hankki ensimmäisen tietokoneeni ja kiinteän laajakaistan, löysit itsesi internetistä. Huomioni kiinnittyi Lappeenrannassa erääseen LimeWireen, mistä alkuun latasin kaupallisia hittejä.

Kyllästyit niihin aivan liian nopeasti, koska hittejäsi soitettiin kaikkialla muuallakin. Onneksi muutin Lappeenrannasta Tampereelle sopivasti, jolloin radiosta kuuli palasia jytästä. Kuulit kotona maailman tiskijukistasi: DJ Gollum, DJ Manian, Basslovers United, Rob Mayth ja on vaikka näitä muitakin. Siitäpä huomaat sattumalta Hard Dance Mania vol. 7:n, joka koukutti minut täydellisesti tähän musiikkiin. Jos kuuntelen kokoelmaa nyt, se muistuttaa minua siitä, että aikoinaan olin 15-vuotias ja luukutin siinä.

Eräänä aamuna päätin, että tuhlaan mainoksieni jaoista saadut rahani Philips MC-70-stereosarjaan. Siinä olivat mitä parhaimmat ominaisuudet: mahdollisuus kuunnella Uuden Kissin Party-ohjelmaa tai etsiskellä tietokonettani tovin, ja liittää stereosi sinne. Vanhemmat huomauttivat liian usein bassoista, mutta annoit palaa kunnolla, kun kumpikin niistä lähti Citymarketiin ruokaostoksille. Sieltä yläkerran muori tuli valittamaan Subwoofer-kaiuttimen tuottamasta melusta. Kuulitko Boten Annaa, Kissiltä?

Elämäni unelma, nähdä DJ Gollum livenä

Vanhemmat olivat huolehtivaisia minusta, koska he veivät tietokoneen todella usein säilöön. Oli ihan liikaa tietokoneellani etsimässä LimeWirellä uutta ladattavaa tanssimusiikin maailmoista. Nyt asun jo yksin, silti nyt hurahtaa tunteja tanssimusiikin maailmaan, jolloin etsit Spotifysta kaunista kuultavaa. Itken ilosta tai onnesta, kun löydät oikeasti hyvän biisin, tuoreita löytöjä tänään mm. Barberilta. Kivan tuore julkaisusi, Smash The Speakers, Krowdexxin kanssa. Mitäpä yläkerran mummo ajattelisi siitä?

Ollessani vain 15- tai 16-vuotias, minua kiusattiin todella paljon. Kuuntelin epänormaalia musiikkia, mutta vaikka yritit muuttua kuuntelemalla hittejä, aina löytyi toinen syy kiusata. Sitten kolmas. Sitten neljäs. Sitten viides. Aina. Jouduin kuuntelemaan jytyä vain vapaa-ajalla ja eniten kesälomilla. Minusta on tullut yksinäinen susi kiusaamisen takia, koska enpä luota vieläkään ihmisiini. Tästä syystä valitsin elämääni elektronisen tanssimusiikin. Se ei petä, eikä käytä sinua taloudellisesti hyväksi. Hyvät näin.

Se kuvastaa elämääni täydellisesti. Kiusaamisesta huolimatta palasin juurilleni, vuonna 2012. Muutin silloin Pirkkalaani ja sanoin että nyt muuttuu. Aloin kuunnella tanssimusiikkia kokoaikaisesti, siinä en enää jaksanut olla "muiden miellyttäjä", koska sekään ei lopulta riittänyt. Aloin kulkea jo omaa tietäni.
Kuuntelen 99-prosenttisesti tanssimusiikkia 11 vuotta, mutta valehtelisin itselleni, jos en kirjaisi jytyn kuunteluja jo teinivuosiltani. Kermoja kakun päälle oli Saksaasi matkustaminen Dancecore-bileisiini.

Paunulaisissa.-soittolistalla jo yli 3 450 biisiä, bussiisi

Liityin takaisin Spotifyihin joskus 1. syyskuuta 2021 ihan sen takia, koska olen kokeillut näitä kaikkia. Et ole vielä löytänyt mitään sitäkin parempaa, mutta ehdottomasti parasta Spotifyssa on se, että miten paljon biisejä tuolta löytyy kaikesta elektronisesta. Suosittelualgoritmit löytävät tosi paljon musiikkeja melkein puolestasi, ja laiskana ihmisenä osaat sitäkin arvostaa, täytyi taas tutkia valmiita ehdotuksia! Jos hyvin käy, huomenna mennään Länsilinjoilla kaupunkiin ja kuunnellaan uutuuksia koko matkan.

Sitten päivitetään soittolistoja. Siellä on jo heti yli 3 450 biisiä, mutta huomenna tulee lisää. Yhteensä biisejä on tuhansia, koska soittolistoja on palveluissa useita. Hienoa, että jotkut tilaavat näitä. Minusta on ihana, että rakastamaani musiikkia kuuntelee joku muukin. Happy 24/7 Hardcore -listaa tilaavat 14 ihmistä. Ole otettu siitä, että he luottavat minuun musiikillisessa tietämyksessä esim. UK Hardcoressa. Voit kyllä paljastaa, että niin paljon töitä en tee, sillä tosiaan Spotify tekee puolet töistäsi puolestani!

Kaikkein jännittävintä on se, että vaikka Spotifyn asiakkaana olen vain 1,5 vuotta, niin niitä tykättyjä kappaleita on jo melkein 10 000 kappaletta. Pelkkää tanssimusiikkiasi. Se on paljon, ja olen sitä kautta tosi onnellinen siitä, että jätin Deezerin musiikkipalvelun ja sitä ennen Google Musiikin. Vain tykättyjä kappaleita sai olla siellä maksimissaan kymmenen tuhatta. Etkä halua, että musiikkipalvelusi rajoittaa rakkauttasi elektroniseen tanssimusiikkiini olitpa sitten bussiajeluilla tai kotonani etsimässä hyvää.

Länsilinjojen busseissa löydettyä Kurwa!

Musiikin kuuntelu ja busseissani oleminen on minulle rakas harrastus. Olin laittanut niitä aina myös työhakemuksiin, silloin kun töitä haki, nyt sapattivapaalla ei ole onneksi tarvinnut :D Tykkään todella paljon Spotifysta perinteiseen radiooni verrattuna eniten siksi, että saa itse valita musiikkimakuni. Jos et pidä mitä kanavapäällikkö ulos suoltaa radioaalloilla, mikset liitä Spotifysi auton stereoihin ja päätä itse mitä seuraavilla työmatkoilla autossa kuunnellaan? Bassojen kera tai ilman, ole kanavapäällikkö.

Musiikin kuunteluun panostan rahallisesti. Sijoita nyt kunnollisiin langattomiin nappikuulokkeisiin, jotta sinun ei tarvitse kuunnella itkeviä vauvoja, kun haluaisi vastamelulla suojautua tältä ja uppoutua tähän musiikkiini. Sijoitin aiemmin uusiin kuulokkeisiin, kun sain ne 60 euroa halvemmalla myymällä vanhat. Minulla ei ole pienintäkään ongelmaa tuhlata rahat, kunhan saa tuhlaamisille vastinetta. Siellä ei enää juuri tuhlailekaan, sillä omalla S-tilillä viimeinen menorivisi näkyi olevan 8. päivä tätä kuuta.

Sinulta on monesti kysytty miten hyvin Laitenetin 512 kbps -netti neljällä eurolla riittää Spotifyyn ja aikatauluihin. Radikaali päätös sinulta, mutta uskalsi koittaa. Uskalsinhan sapattivapaallekin? Spotify on toiminut kyseisellä "etananopeudella" mainiosti, kunhan en availe samalla kertaa selainta. Lisäksi se, että Spotify Premiumilla voi ladata jonkun tai vaikka kaikki listat Offline-tilaan, vapauttaa kaistaa. Tiedä siitä, että vaikka miten ahkeroisi aikatauluissa tai selaimissa, EDM-musiikki on kanssasi aina.

Yhteenveto: tuosta elektronistako seuraavat 18 vuotta

Oli kuunnellut elektronista. Tanssimusiikkia. Jytyä. Amispoppia. Tänään jo 18 vuoden ajan. Matka on ollut kiva, sillä elektroninen tanssimusiikki on minulle paitsi hyvä ystävä, että innostaja seikkailuissa. Voisi kuvitella, että kuuntelet tätä herkkua seuraavatkin 18 vuotta. Moni blogilukijoista on huomannut sen, että minä en kuluta rahaa kapitalistieni taskuun, minä kulutan tanssimusiikkia. Ja kulutan sitäkin paljon. Aina, sillä elektroninen tanssimusiikki on pelastanut minut jo monia kertoja. On vuoroni nyt.

Vuosieni kuluessa esimerkiksi kuuntelemani Happy Hardcore tai Dancecore on jo kuollut, et siltikään jätä näitä musiikkityylejä. Uusia julkaisuja tulee, mutta ne eivät ole enää niin hyviä, koska kuulijat ovat jo aikaa sitten karanneet "edistyneimpiin" musiikkityyleihin tanssimusiikissa, vaikkapa Hardstyleeni. Se on niin, että koska Dancecore pelasti sinut, sinä pelastat Dancecoren kuuntelemalla sitä aina. Uusia ja niitä vanhoja. Vanhojen EDM-biisieni etsiminen kuolevissa tyylilajeissa onkin eräänlainen buffet.

Jos kuulijoita ei ole paljon, ei tulovirtojakaan, joten musiikkiini ei enää kannata liioin panostaa. Ehkä johtuu Spotifysta, sillä enää kukaan ei maksa kertaperusteisesti biiseistä. Laskin kuitenkin olennaisen, minulle Spotify on aina paras vaihtoehto, sillä vakka tilillä on rahaa et halua tuhlata musiikkiin. Minun soittolistoilla on tuhansia kappaleita, ja jotta ostaisit ne kaikki, joudut maksamaan esim. 10 000 kertaa 1,49 euron keskimääräisellä biisin hinnalla. Minulla olisi, mutta enpä aio 14 900 sijoittaa musiikkiin.

Tästä saisi vaikka kirjan ulos, mutta lopeta tähän. Rakastan tanssimusiikkia koko sydämestä. Haluan kiittää jokaista tuottajaa, levy-yhtiöitä, tiskijukkaa tämän takaa. Ole mainion kiitollinen kaikille heille, jotka myös tätä musiikkia kuuntelevat, ja pitävät sitä aina hengissä. Erityiskiitos meidän Skandinavian omalle levymerkille nimeltä DJ Beat Records siitä tanssimusiikista. Teette valtavan isoa työtä musiikin saralla julkaisemalla sitä pohjolaan muilta levy-yhtiöiltä. Kiitosta sinne Phillerzille, toistan vieläkin!

Kello on jo 0.00, joten se tarkoittaa sitä, että on vihdoinkin perjantai! Sinulle se on viikon kohokohta, sillä parasta aikaa Spotifyissa on uusia julkaisuja löydettäviksi, tanssimusiikin tai ihan muun musiikin saralta. Hienoa, että Spotify ilmoittaa seuraamistani artisteista suoraan etusivulla, jos uutta laittavat.

Seuraan yli 1 161 EDM-artistia siellä ja koska on perjantai... on soiva aika painaa Julkaise tällekin.

Kommentit

Päihteetön sanoi…
Annat hienoa esimerkkiä ihmisille, miten elää juuri omannäköistä elämää välittämättä mitä muut ihmiset siitä ajattelevat. Säästäväinen nuukailu elämäntyylisi on myös mieletön ekoteko ! Kiitos hienosta blogista, tätä on niin kiva lukea :)
Hei, kiitos paljon.

Kyllähän sitä tässä inflaatiossa joutuu aika tarkasti miettimään mihin rahojaan pistää. Selkeästi muidenkin pitäisi budjetoida enemmän, eikä ensimmäisenä huudella palkankorotusten perään :) Hienoa, että elät itsekin päihteetöntä elämää, ja kyllähän nuo kaikki ekotekoja on!

Kun sitä Alkoa ei enää elämässä ole, sitä ei osaa enää kaivatakaan.

Join muiden juojien seurassa, mutta en enää.

The Minimalistit olivat sanoneet joskus hyvin tästä asiasta:
You can't change people around you, but You can change people around you.

Kaikkea hyvää sulle Pohjois-Suomeen, täytyy lukaista blogiasi!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana