Nuukan parhaita aseitani inflaatioon 5

Mikä on elämäsi tahti? Haluatko tehdä töitä kuolinvuoteelle asti vai voisiko ratkaisu löytyä kenties näin uusimmista nuukailuvinkeistäni, inflaatioon? Nuuka tykkää kamalasti festareista, mutta ne ovat todella kalliita. Säästin yksinkertaisilla kikoilla: 99 euroa festarilipuista niin, että olin kuitenkin tuolla metallifestareilla. Turmion Kätilöiden vetäessä settiä, tanssit ja jumppasit kuin hullu musiikin tahtiin, vaikka en edes pulittanut euroakaan kaksipäiväisistä festareista ja saalistakin tuli: tölkkejä kansalta.

Myöhemmin keittiön hana alkaisi temppuilla, joten tee pikaisen viestin huoltoyhtiöön, Kotikadulle. Kotikadun huoltomies raahautui kotiini miltei seuraavana päivänä, koska ilmoituksessani lukisi kaikki olennainen. Keittiöhana vuotaa reilusti sitä käytettäessä, joten mies tulisi katsomaan: mikäpä siinä on. Huoltomies sanoi suoraan, että tiiviste on vaihdettava, mutta hänellä on kiireinen päivä. Hän tuli parin päivän päästä taas tiivisteen kanssa ja laittoi hanan kuntoon. Lasku meni tietenkin vuokranantajalle.

Sanoisi, että reilusti-sanan käyttäminen toimi tehokkaasti, mutta todellakin se vuoti reilusti. Sinun tarvitse soittaa huoltoyhtiöön joka se hetki kiirehtiessä palveluita, kuten jotkut tekevät. Sitten mentiin siitä juhannuksen viettoon. Juhannuksen jälkeen latasi testinä K-ruokasovelluksen ja säästi juustoissa. Kannattaa toimia, sillä Plussa-kortilla ja K-sovelluksen kupongilla kilon Oltermanni myy hintaan viisi euroa kilolle. Lisäksi jo K-sovelluksen lataajan etuna tarjotaan ilmaista viipalejuustoa 300 grammaa.

Nuuka tietää missä parhaita tarjouksia on, mutta ei siltikään pärjää. Kesäkuun aikana budjetti ylittyi 50 eurolla, vaikka en ostanut mitään turhaa. Inflaatio kiihtyy kuin Rovanperä, joten budjettia on tuosta nostettava kunnolla, 50 eurolla. Tästä kirjoitan heinäkuussa lisää. Tein myös ostoksia, Tokmannilla, jo uutiskirjeen tilaamalla sain tehtyä 50 euron ostokset 40 eurolla. Se kun tiputtaa ostoksesta kymmenen euroa pois. Riittää, että siellä olisi sähköposti, jota et ole ennen käyttänyt Tokmannin uutisiin. Ikinä.
Haluatko säästää kuluttamalla? Tee se tietoisemmalla kuluttamisella. Luovuin aiemmin normaalihintaisista jugurteistanikin, joten niitä näkyy aiempaa enemmän ilta-aleissa. Älä osta, jotta säästät 60 % ostamalla.
Nuuka elää tylsästi, sitä ei kannata liioin kadehtia. Tiedät, että kaikki eivät pidä tylsästä elämästä. Silti se on minulle elämiseni arvoista elämää. Rakastan sitä, että en ole käynyt Euraa pidemmälle ja 2023.

En tykkää matkustaa ja se säästää rahaa. Jos sinä tykkäät matkustaa, saat satavarmasti vinkkejäni!

Tuhdimmat tahdit mielessä? Nauti tahdista ilmaiseksi

Moni tykkää festarista, mutta nuuka tiesi sen maksavan rahaa. Tuhdimmat tahdit järjestettiin tällä erää Nokian sijasta Tampereella, ja kaksipäiväinen bilettisi maksoi metallimusiikin ystävälle 99 euroa. Minua koulukiusattiin elektronisesta tanssimusiikista, joten teineinä kuuntelin usein metallia pahaan oloon. Siihen ei kiusaaminen toki loppunut, mutta halusit olla kovista. Kuunteli siitä örinää. Aikuisena heitin vitsinä, että joku päivä toteutan unelmaani, menen metallifestivaaleille. Nyt se toteutui, siinä.

16. kesäkuuta Länsilinjan auto #171 toi Tuhdimmille tahdeille 35 minuutissa. Päivä oli erinomainen, koska sinulla ei ollut edes lippua. Höyläsin bussissa tuttavan rajatonta vuosikorttia ja festareille pääsit sielläkin halvalla, jää rannoille. Musiikkiesitykset kuuluivat täydellisesti ja tietyistä paikoista näki niin hyvin lavallekin. Toisena päivänä metallifestareille toi Länsilinjojen auto #171. Kävi tuuri, kun oli sama auto ja samat festarit? Toisena päivänä musiikillinen kattaus oli paras, artisteina oli nyt kovia nimiä.

Turmion Kätilöiden aikana reivaan festivaalin ulkopuolella nyt selvinpäin, ja vieressä ollut jätesäkki täyttyi metallikansan tölkeistä sekä pulloista nyt automaattisesti kuin itsestään. Illalla palauttelemaan ja tietenkin näin Länsilinjoilla, koska olen todella tyytyväinen kyseisen liikennöitsijän palveluihin. Jyri piti erityisesti Battle Beastin seteistä ja kun bändisi soitti kansalle biisin Straight To The Heart, jorasin kunnolla. Kaljatölkit aukesivat vieressäsi ja niitä lensi säkkiini kuin koripalloja koriin, koulukentällä.

Säästi satasen yksinkertaisesti, jäi rannalle

Toiset etsivät 99 euroa viikonlopun kahdesta päivästä, toiset eivät etsineetkään ja tienaavat saman verran kahdesta päivästä. Tässä inflaatiossa, kun kaikki on niin helvetin kallista, raha tulisi todellakin tarpeeseen. Yksi sanoi, että olit paras kerääjä ja toivoi ostavasi jotain itselleen tärkeää. Et siis juo, joten raha ei ole mennyt todellakaan viinaan, tein siinä tosiaan aiemmin mainittuja tilauksia kaupoille. Yksi tilaus meni Kärkkäiselle ja toinen Tokmanniini. Lenkkarit menivät rikki, kivi meni pohjastaan siellä.

Ostin tältä Kärkkäiseltä uudet, postikuluitta. Nuuka tietää, että tarjouskoodilla yli 50 euron ostos on postikuluitta. Samalla menivät vanhat farkkushortsit rikki, mutta onneksi niitä osti aikoinaan suurista 50 prosentin alennuksista oikein kaksin kappalein, joten uusi kaveri löytyi kotiin tullessa kaapista. Nyt alan etsiä pikku hiljaa korvaavaa tarjousta sille farkkushortsille. Tiedät, että mikään ei ole ikuista. Siksi pärjäät, koska kulutat tietoisesti, etkä näin turhaan. Miksi ostaa normaalihintaan, jos voi ennakoida?

Unelma toteutui juuri. Kävi metallifestareilla. Ymmärrä kyllä, että jos kaikki tekisivät niin, artistien tilaaminen lavalle olisi melko vaikeaa. Ei kuitenkaan siinäkään mitään, sillä näitä samoja artistejasi on Spotify täynnä. Kuuntele sieltä, jos et festareilta. Toisaalta, jos menisin festareille sisään, minulla jäisi jätesäkki täyttymättä. Eikä siinä mitään outoa minusta ole, en olisi muutenkaan festareista maksanut. Ne eivät minusta ole tarpeellisia, sillä kotibileitäkin voit järjestää nykyään ja todella helposti voikin.

Älä tilaa ennakkoon, jotta pystyisi hyötymään lipuista

12. kesäkuuta 2023, hoida yökyöpelin virkaa. Sapattivapaalla ei kellojanikaan tarvitse, mitä nyt siltä varalta, että ehtii ostettuun lähijunaan. Menen nukkumaan kello 1 jälkeen, sillä en ole aamuihmisiä. Jo huomasin, että junalla en ole matkustanut noin puoleen vuoteen, joten nyt oli korkea aika. Katsoin nyt listaustakin puhelimella, ja matkalistalla oli Lapuan lisäksi muun muassa Iittala, Turenki ja Keravakin. Valitsit tietysti Iittalan, koska rakastat kyliäni introverttina. Rakastan hiljaisuutta ja hidasta elämää.

Sitten flunssa tuli, joten mieti kovaan ääneen pääsetkö edes. 8,20 euroa menisivät tällöin hukkaan. VR:n asiakaspalvelussa sanottiin, että lähijunaani liput ei edes kannata ostaa ennakkoon, koska lipun hinta on aina sama riippumatta siitä ostaako tuon päiviä ennen vai tuntia ennen, kunhan ostaa. Lipun voit ostaa myös samaan hintaan lippuautomaatista, joka Iittalan kylästäkin löytyi helposti. Onnekseni raha ei mennyt siinä asiassa hukkaan, sillä 14. kesäkuuta oli hyvin kunnossa, jos ei jälkilöyly lasketa.

Meni vahingossa kuolleeseen kylään, joten ketä se haittaa, jos nyt yskittää. Konduktööri kertoi, että seuraavalla kerralla ota sitten fillari mukaan maksutta ja koet vaikka Iittalasta palan Forssaa! Sieltä se rakastamani Loimijoki nimittäin syntyi. Jos tuuri käy, ehtisin varmaan Loimaallekin? Hän ehdotti niin hyvän idean, etten saanut enää yöllä unta. Suunnittelin tulevaa reissua, reittiä fillareilla Forssaan, niin että se olisi paluumatkalla hieman erilainen ja siten täynnä uusia elämyksiä. Nuuka olisikin nuukaa.

Lähijuniini se fillari maksutta, kokeilet

Kesällä lähijuniin fillarin kanssa kävi helpoiten alkupysäkiltä. Senkin jälkeen pyörän voi taluttaa eri vaunuun ja pitää sitä siinä tankoon nojautuen. Fillari kannatti ilman muuta lukita, ja pitää sitä tuolloin pystyssä vieressä olemalla. Otat pyörä ennen poistumisia ajoissa, sillä lähijuna ei seiso missään kauan. Paniikkiin ei kannata mennä, sillä vaaratilanteita en ole itse juna-asemilla vielä nähnyt, vaikka jonkun verran on tullut junilla matkustettua ja pyöräilijöitä seurattua. Kätevää, pääsen polkemaan muualle.

Joitakin kiinnostaa Helsingissä pyöräilemiset, mutta itseä siinä ei houkuttele mikään. Jos kuitenkin sinun unelma on Kampista Espooseen polkeminen, siitä vain. Lähijuna ja menoksi. Minua ei kylistä vie kukaan. Tulen aina rakastamaan kylää, ja toivottavasti tänä kesänä pääset vielä Stormin kylääni. Siellä mielesi lepää, että oikein ihmetteli mikä tai kuka kiinnosti kilpailijaa kalliilla lentokentällä ulkomaille. Mikä siinä lentämisessä on niin mukavaa tai hauskaa, että kannattaa köyhtyä 8,20 eurosta tonniini?

En ymmärrä, mutta olenko tällainen nuuka. Sen sijaan, että haen normaalista elämästä lomaa, teen kaikkeni että kehittelet normaalista elämästä lomaa. Tuntui niin helvetin hyvältä, että tyydyttelin niitä reissaamisen tarpeita edullisesti Iittalan matkoilla ja en joutanut edes hotellia miettimään. Ilta, kotiisi. Tulen kotiini aina nautinnolla, koska tämä on kotini. Haluan asua täällä, en hotellissa. Päiväreissusi oli nuukan paras keksintö ikinä, se säästää rahoja ja tuo mielenrauhaa. Mukavalle sängylle pääsee, aina.

Älä matkusta edes Suomessa turhaan! Kiva on lähellä

Moni ihmettelee meitä ja saa nauraa, jos haluat. Tänä vuonna pisin kohde, jossa olen käynyt on siitä Hämeenlinna tai Eurajoki. Tästä pidemmälle en ole Pirkkalasta vielä tohtinut mennä. Turajärvelle olisi 111 kilometriä ja Hämeenlinnaani noin 85 kilometriä. Aiemmin olen käynyt paljon Helsingissä tai siellä Turussa, mutta nykyään kyseiset paikkakunnat eivät kiinnosta minua pätkääkään. Ennen kuin höyryät minulle, anna minun selittää kunnolla. Joudut menemään paikkoihin julkisilla, kaipa tiedät sentään?

Julkisilla matka on hidas, mutta ei se matka Turkuun autollakaan tunnissa suju. Et jaksa enää pitkiä matkoja, muutenkin miksi tuhlata aikaa? Jos niitä elämyksiä on lähempänäkin, säästyneen ajan käytin Iittalassa intensiiviseen kävelylenkkiini metsien halki. Hikeä valui kaikkialta ja perässä odotti ranta. Ei mikä tahansa ranta, kylärantaa, Äimäjärven ranta. Vesi oli viileää ja hiki hävisi kertaheitoilla. Rannalla olin varmaan tunteja, seuraamassa innokkaita nuoria ja lomasta nautiskelevia koululaisia. Kaunista.

Mietin aiemmin matkaa Jyväskylään, mutta peruin jo. Alvar Aallon uimahallikylpylä oli remontissa. Muutenkaan ei houkutellut ajan hukkaaminen, ja introverttia ei edes kiinnosta enää iso city. Olen kyllä pahoillani, pidän siis Jyväskylästä, mutta en pidä väenpaljoudesta ja stressistä mitä se tuo. Siksi en nyt tule ikinä matkustamaan Jyväskylääsi, Helsinkiisi, Turkuusi, Mikkeliisi tai suurikokoiseen kaupunkiin. Saan tarpeeksi Tampereeni pakollisista matkoista, joiden jälkeen on lähdettävä lataamaan akkujaan.

Iittalan kylässäsi oli valloittavia maisemia

Piti todella paljon Iittalan kylästä. Unelmoi siihen muuttamisesta, koska et löytänyt sieltä edes niitä kauppakeskuksia tai ihania huvipuistoja erilaisine viihdekeskuksineen. Viihdettä piti keksiä itse. Arjen kallis Finnkino ei ollut tyrkyllä, joten valitsin metsän. Olinko metsässä 20 kilometriä putkeen. Kylpylää tai uimahallia ei ollut, joten Äimäjärvi oli ainoa vaihtoehto. Ajattelit tovi sitä rahallista säästöä. Säästin valtavasti rahaa sillä, että määränpäässäsi ei ollut muuta kuin tylsää metsää ja hieman hiekkarantaa.

Siinä hiekkarannalle tulikin nuoria, noin 15-17-vuotiaita poikia. Istuin siinä niin meditoimassa, kun pojat valitsivat itselleen rantarakennelman terassilta mukavia olinpaikkoja. Joku heistä kysyi yllättäen jotain, mutta koska olit introvertti, et tavallisesti puhu. Et varsinkaan, jos on humalassa. Niistä kukaan ei ollut humalassa, mutta en puhunut siltikään. Sitten 16-vuotias tuli: "On varmaan ulkomaalainen, do you speak English!". Suomeksi, kai. Hän pyysi laittamaan kaiutinta kovemmalle, koska kuulit bassoa.

Niin siinä tuli sopivasti, nuoret joraavat mukana. "Mikä biisi? Katsot, ihan kiva!", yksi kysyi. Omilla soittolistoillani ei basso nyt lopu. Biisinä oli kivikova ja bassorikas kappale. Masterpiece, eli E-Forcelta sekä Deluzionilta. Sitten pojat pyysivät lopettamaan Hardstylen soitot, jotta he voisivat tutustuttaa nyt räppimusiikkiin ja sitä kuuntelitte seuraavat puolisen tuntia: poikien langattomasta JBL-kaiuttimesta. Musiikkia tuli paljon, lähinnä valtavirrasta poikkeava suomiräppi, sekä nuorten Hardstyle-bilehitit.

Opettele nauttimaan elämän pienistä iloista säästöillä

Nautiskeli suunnattomasti matkasta Iittalan kylään. Muistan tulemiset Äimäjärvelle ja sitten tulisi tosiaan niitä nuoria poikia. Kuului kuuluvin moi, johon vastaan: moi. Pirkkalassa nuorisojoukko kysyi mitä kuuluu, joten maaseudulla välitetään todella. Vastasin, että pyöräilen tässä ja kerään roskaa. Mitä teille kuuluu, nuoruuden Pirkkalaan? "Ei hassumpaa, yritetään lomailla koulusta!", poika sanoi. Sitten sain 90 sentin edestä tölkkejäsi, joilla ostin Salesta kuvan mukaisen Tupla Maxin. Limsa tuli kortilta.

Pyöräilin vielä keskellä yötä suosikkipaikkaan, notkumaan isossa keinussa. Jengi maksaa velat, että voi ottaa lisää lainaa, kun täällä arvovalinta olisi toinen. Elän niin ainutlaatuisesti, että pikavippiini en koske. Kesäkuussa tilillä oli kirjaimellisesti nolla, kun inflaatios koettelee ja yllättäviä menoja tuli, silti ei vienyt vain tyhjiä pullojansa kauppaan. Minulla on esimerkiksi 5 000 euron hätätili, tähän emme saa koskea kuin hätätapauksissa. En takertunut nyt siihen, vaan menoa maksettiin 500 euron säästöistä.

Heinäkuussa nostaisi budjetin 50 eurolla, vaikka en edes pääse elämään juuri leveämmin. Ylläpidän vain elämää nykyiseen inflaatioon suhteutettuna. Onneksi metallifestarit avittivat hieman siinä. En ole rikas siksi, että olen voittanut lotossa, olen rikas nuukailulla ja ainutkertaisella säästämisellä. Sopisiko toivoa, että ensi budjeteista jää rahaa pihagrilliin, minkä vuokranantaja on teille rakentanut. Kaikki on niin kallista nykyään ruokakaupoissakin, että 200 euron budjeteilla ei ollut edes grillikylkeeni varaa.

Keskellä yötäsi on pieni tauon paikka

Mässy&Proto teki itse asiassa todella hyvät kappaleet, tässä Iittalan nuoret sinulle esittelivät. Minä kuulin aitoja sanoja. Painavat sanat, ilmapiiri keventää, ja me kävellään aina askeleen edellä. Vaikka ei olisi varaa, elämäntapaa leventää, me halutaan vaan enemmän: mutta tarvitaanko enempää. Siitä olen ollut aina samaa mieltä, että ihan turhaan velkaannutte, juoksette töihin ja ostatte rahoilla kallistakin ulkomaanmatkaa. Samalla minä ja jotkut muut nautiskelemme musiikista Äimäjärvellä tai keinulla.

Se on nyt arvovalintaa, josta voit syyttää kokoomusta tai perussuomalaisia, mutta kukaan ei pakota tuhlaamaan. Kukaan ei pakota asumaan leveästi, olemaan Instagramissa, esittelemässä kaikkea sitä. Ja painetta ei vain jaksanut vuosia sitten, sitten lopetin Facebookit kaikki. Se ei varmaan ole uutisena niin mikään, että nautiskeli jotain Salen halvinta limsaa ja poikien tarjoamaa Tuplaa, mutta se oli kaunista. Nauti joka hetkestä. Mikä parasta, matkani Iittalaani ei maksanut edes kymmentä euroa lähijunissa.

Vähän sitä räppäriä muokataksesi, mihin vittuun minun tekstit hävisi. Kai mä vaan julkaisen tän. :D Tuo teksti nimittäin hävisi todellakin, ja jouduin kirjoittamaan vinkit alusta! Sitten kotonani ollut niin kuumaa, että jaksamiseni olisi monta päivää nollassa, mutta nyt yritän jo taas. Toivottavasti se menee maailmoille. Sitten otat fillarin tallistani ulos, ja lähden hyödyntämään viiden euron juustotarjouksia. Minua ei kiinnosta pätkääkään mitä se bensa maksaa, kun kuljen rehellisellä kotiruoalla ja polkien!

Yhteenveto: hallitus veisi tuhkatkin, on aika nuukailla

Moni kysyi nuukalta, että mitä mieltä olet porvarihallituksestasi. Mieti nyt vähän itsekin, olen tässä sarjassa jo viidennessä osassa, että eiköhän vyön kiristäminen ole minulle niin kovin tuttua! En siis ole äänestänyt edellisissäkään vaaleissa, olet osa nukkuvien puoluettasi. Jos olisin äänestänyt, niin ääneni menisi todennäköisesti Kokoomukselleni. Se pääsi silti hallitukseen, joten se miellyttää minua. Vankka mielipiteeni on se, että vähän niin kuin edellisessä suhteessani, budjetoija puntaroi ja tuhlaaja ahmii.

Vasemmistopuolueita ei mielestäni pidä koskaan päästää päättämään budjettiasiaa. Vasemmistoni tavoin eläviä ei pidä koskaan päästää lähelleen suhteeseen. Tai voi päästää, mutta silloin ei kannata se, että ystävyyteen tai parisuhteeseenne kuuluu raha. Tuhlari tyhjää tilisi helposti ja jos et anna, siellä on todennäköisesti joku muu tiedossa, joka tähän ryhtyy. Miksi en tajunnut sekasotkuja? Silläkin viidellä tonnilla olisi tehnyt paljon muutakin kuin maksanut tyytymättömän tyytymättömyyden jatkumoja.

Moni työtä tekevä moittii kallista bensiiniä, vaikka ihan alennuksia on siihen tehty kuitenkin. Tiedä, että sapattivapaalla säästät eniten, minulla ei esimerkiksi ole edes bussikulua työpaikalle. Säästöä joka sekunti, kuten eräs operaattorin mainos sanoi aikanaan. Asumistukiin koskevat, mutta olen sitä mieltä että on oikein. Asumistukimenot paisuvat mielestäni senkin vuoksi, että ihmiset eivät kehtaa muuttaa. Asutaan liian kalliisti, vuokra-asunnoissa Helsingissä ja nyhdetään rahoja muuhun kavereiltaan jne.

Muistan tuon itse, kun maksoin toisen elämiset, vaikka toisella rahaa meni alkoholiin ja kalliiseen asuntoonsa. Muuttaa halusi, vain lähemmäksi Helsingin keskustaa. Ei köyhän pidä asua ylellisesti tai lähellä keskustaa. Itse maksan esimerkiksi asunnostani 448 euroa, mutta mietin jatkuvasti milloin on se hetki, kun muutan vähän halvempaan Loimijoen varrelle, Loimaalle. Siellä asuminen on 400 euroa tai alle. Kokoomus tekee aivan oikein, pitäisi oppia elämään omien tulojen mukaan, vinkkejäni on.

Moni luuli, että elit jotain unelmaelämää, mutta en elä. Aika harva meistä pystyy nuukailemaan niin paljon, että se kävisi luonnostaan. Joutui kuitenkin luopumaan miltei kaikesta. Tiedät tosin nyt, että ei se velaksikaan toimi: mutta onneksi Länsilinjoilla pääsee Tuhdimmille tahdeille nyt ensi vuonnakin!

Haluan korostaa, että rahakkaampi huominen lähtee sinusta itsestäsi, ei mistään hallituksesta. Joo.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit