Nuukan parhaita aseitani inflaatioon 6

Onko kukkarosi laihtunut älyttömään hintaralliin? Ihan varmasti. Onneksi apu on lähellä, sillä nuuka täräyttää kuudennen osan säästövinkkejäsi. Näitä käytän itsekin jo tovin ja tilillä on koko ajan aiempaa enemmän rahaa. Inflaationi on ollut laskussa jo parisen kuukautta, mutta valitettavasti arki ei ole juuri halventunut. Syykin on selvä, ahne ei luovu voitoista. Nuukailemalla koko ajan enemmän näytän paitsi itselle että koko maailmalle vähälläkin tulevan toimeen. Uimahallissa en olekaan käynyt kuukausiin.

Suomessa vallitseva korkea inflaatiovauhti tarkoittaa, että tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat nopeasti — paljon nopeammin kuin palkat tai tuet. On pakko säästää. Nuukailuista onkin tullut jo aika trendikästä. Muista ajan, kun nuorena teininä kävi Siwassa, enkä ostanut koskaan mitään tarpeetonta. Mietin silloin ihan oikeasti sitä, onko kenelläkään varaa tuhlata vähiä rahoja niin kalliisiin juttuihinne. Et ajatellut silloinkaan olevani köyhä, vaikka objektiivisesti harjoitin kulutusjuhlaa kuin kirkonrotta.

Koulukaverit menivät karkkiostoksille, sinäkin. Tuli katumapäälle. Kulutettu raha säästettiin teininä monta viikkoa syömällä näkkileipää suklaaherkkujeni sijasta! Rahaa minulla kyllä oli silloinkin, mutta jonkun ajan kuluttua iskisi nuukailuvimmani. Tajusin, että en juuri nauti mistään, joten uimahalleissa ei ollut pakko käydä. Kylpylät kyllästyttivät aikuisempana, siellä tuli ravattua ihan liikaakin aikoinaan. Se kaikki vaikutti siihen, että en kuluta juuri vieläkään. Tarvittavia on hankittu ja niihin olikin rahaa.

Netistäkin löytäisit, tarinaa supernuukista. Yksi meni näin. Anoppi ostaa kaikkea mahdollista ruokaa tarjouksesta. Tämä on tietenkin: järkevää, mutta eiväthän he appiukon kanssa kahdestaan saa kaikkea sitä ruokaa syötyä. Onpa heillä juurikin neljä arkkupakastinta käytössä, vanhin 80-luvulta ja muut 90-luvulta. Voisi melkeinpä veikata, että ne arkkupakastimet kuluttavat kymmenkertaisesti eurosumman, mitä alennusmyynneissä säästää. Pakkasesta löytyy, paras löytö olikin pakastettu tilli vuodelta 2007.
Sielulle on suurta juhlaa elää säästäväisesti ja tyytyväisellä mielellä. Älä jätä itseltäsi mitään arjen tarpeellista mukavuutenne kannalta, vaan elä kunnioitettavassa yksinkertaisuudessa ja säästäväisyydessä hymyillen.
Onko nuukailunne jo yliampuvaa, jos menen bussillakin mahdollisimman pitkälle, jotta saat enemmän vastinetta bussilipulle? Leikkaa tyhjät jugurttipurkit kahtia ja lusikoi loput jugurtit kaikessa rauhassa.

Samat tyhjälle hammastahnatuubille, tietenkin. Tässä osassa paljon uusia vinkkejä supernuukailuun!

Lopetit verkko-ostokset, poista tilit ja palautat paketit

Verkkokaupat. Se on minulle kuin kirosana, oikeasti. Olin boksereissa, sairaana ja mieli maassa. Avaa verkkokauppa ja pistä tilauksia vetämään pieneen päivänkohennukseen. Edes postikulut eivät haittaa, on tämä ostaminen helppoa nykyään. Onneksi kaikki ostokset eivät olleet sentään huonoja. Rahaakaan ei tarvita heti, koska Klarnasi antaa tarpeeksi vuorokausia maksuuni. Tai se luottokortti. Minulla ei ole sitä luottokorttia ja myös Klarna-tili on nyt suljettu. Tein liikaa turhia ostoksia, kuten moni muukin.

Viimeksi opit jälleen kerran jotakin uutta. Varas, veit Pirkkalassa pyörästä lamput, hänelle tuli vissiin yllätyksenä että tähän aikaani kello 21 jälkeen alkaa pimentyä, rahaakaan ei varmasti ollut omaan. Nyt saa nauraa, mutta lamppu lähti ohjaustangosta vain viiden minuutin kaupassa asioinnin aikana. Varas sai itselle valoa pyörään, mutta jätti jonkun muun valottomaksi. Teinkö tilauksen Budget Sportiin. Tuli katumapäälle, koska lamppu ei ollut edes kovin hyvä ja tarjouskenkiäkin on vielä monia kotihyllyillä.

Paketit liikkuivat nykyään todella nopeasti. Tilasin torstaina ja sain paketin maanantaina. Moni tekee virheen siinä, että hän kantaa paketin kotiin asti noutopisteistäsi. Paketin ollessa kotona kynnys on iso kokeilla tuotetta, jolloin palautusoikeus saattaa raueta esim. kenkien käyttöönottoon. Jos tiedät, että et edes tarvitse sitä pakettia, sano asiasta heti kassalle. K-marketini kassa avaa paketin, liimaa tylsähkön palautustarran kylkeen, sulkee paketin ja toivottaa parempaa tilisaldoa. Vahinko-ostos, kerroin heti.

Pakettien toimitus kotiin Länsilinjoilla

Olen tehnyt arjessa periaatepäätökseni. Jos postikulut maksavat yli 4,90 euroa, en tilaa mitään. Tämä vaikutti itse asiassa Budget Sportin pakettiin. Olisin pitänyt juoksukengät 4,90 euron postikuluilla. Nyt ne olivat 7,90 euroa, on mielestäni ryöstöjä. Kaupoista saan helposti samaiset kengät, samaan hintaasi polkemalla Ideaparkiin, joten mikä järki on tilata ylipäätään netillä? Olet suosinut kivijalkamyymälöitä tovin, koska sillä todellakin säästää. Tilaan netistä todella harvoin, useimmiten noudolla liikkeeseen.

Netti on pahin vihollinen. Verkko on toiminnassa ja se tarkoittaa tänään sitä, että kaupat ovat lähellä. Usko tai älä, mutta kävit läpi missä kaikkialla olin asiakas. Kirjauduin jokaiseen verkkokauppaan, jotta asiakastilin hallinnasta voit etsiä mahdollisuutta tilin poistoon. Jos tilinne poistomahdollisuutta ei ole, otat yhteyttä asiakaspalveluun ja pyydät tietojen poistamista osoitteesta, jolle asiakastili on auki. Usko tai älä, mutta poistin tilit Budget Sportiini, XXL:ään, Zalandooni, Amazoniin ja perästä Tokmanniini.

Asiakastilipoisto on hyvä senkin vuoksi, että kauppa hävittää historiasi, jolloin lisämyynti vaikeutui. Hyvin monista kaupoista voi tilata ilman tiliä ja tulet todennäköisesti tekemään vähemmän turhimpia ostoksia vailla typeriä klubitilejä. Klubitarjoukseni tulevat joskus tarjoukseen meille klubittomillekin! Sitä paitsi mikään Tokmannin klubitarjous ei ole niin tärkeä, ettenkö pärjäisi ilman tuota. Jos oikeasti tarvitset sitä tavaraa, niin osta sen normaalihintaan tai palauta kaupan pihoilta löydetyt pantilliset.

Lopeta kaikki kylpylät, uimahallit ja jopa huvipuistoja

Olen siinä tilanteessa, että minua ei enää kiinnosta uimahallireissu tai kylpylälomasi. Tuon huomasit tänä kesänä, sillä ei ole käynyt kesäkuun alun jälkeen kylpylässä tai uimahallissa vielä kertaakaan. Nyt, se on todennäköisestikin säästänyt rahaa ja aikaa. Täytyyhän esimerkiksi Ylöjärven uimahalliin mennä alkuun busseilla ja matka kestää suuntaa kohti kävelyineen yli tunti. Laske mukaan paluu ja hallikäynti kolme tuntia, puhutaan hukatuista tunneista. Kuusi tuntia elämästä johonkin hiton uimahalliuintiini.

Uudella maastopyörälläni polkaisen alle kymmenessä minuutissa jo Seiväslampeeni. Uintiaikaa ei ole rajoitettu mitenkään ja voit samalla pitää piknikin tai kuunnella vaikka musiikkia kovaäänisistä. Kivat, enkä tarvitse päätään vaivata kallistuvista bussilipuista, bensiinikuluista tai pääsymaksuistakin. Pitkin vuotta kylpylät ja uimahallit ovat nostaneet hintoja, eikä se hintaralli siihen jää. Nuuka ymmärtää, että elämä ei ole elämisen arvoista ilman näitä, joten jatkossa käyn kylpylöissä vaikka kerran vuodessasi.

Minulla on kokemusta jopa kylpylähaasteesta, jossa kävin kymmenen päivää putkeen kylpylöissä. En voi suositella sitä kenellekään. Ei sitä jaksa kylpylässä käydä joka päivä, eikä kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Muistan sen hetken, kun kylpylässä käynti tuntui niin vastenmieliseltä. En oikeasti edes halunnut sinne. Saunaosastosta sain tarpeeksi alle viidessä päivässä ja porealtaassa aika meni taatusti hukkaan. Saatan esiintyä erilaisena, mutta minulle ei sovi vilkas elämä, kylpylä vuodessa riittäisikin.

Tässä onkin uima-allas, tervemenoa

Kylpyläkäyntikin mahtui vuodesta 2024 alkaen tammikuusta kesäkuulle. Heinäkuusta joulukuulle on jo varaus uimahallikäynnille, todennäköisesti Suomen parhaaseen Hämeenlinnan kylpyläuimahalliini. Jos käy niin, että joku pyytää varta vasten kylpylääni tai uimahalliin, menet toki ja maksat. Pääperiaate on nykyään sinulla se, että uinti esimerkiksi Loimijoessa osoittautui paljon elämyksellisemmäksi kuin voisi äkkiseltään siitä luulla. Se kirkastutti ajatuksiasi ja muutti käsityksiä uinnista täysin, maksutta!

Syy miksi en enää nauti uimahalleissa. Se on hyvin usein ruuhkaisimmillaan, mutta et pidä melusta. Hitaille uimareille voi olla oma rata, mutta kun hitaita uimareita on muitakin, uinti ei ole mukavaa. Se on kaikkea muuta kuin epämukavaa lammessa tai Loimijoessa, siellä ei ole uintihetkelläsi juuri ketään. Pidä saunajutusta, mutta uimahalli ei ole saunallakaan järkevää rahankäyttöä. Sinulle riittää mainiosti taloyhtiön ilmainen lenkkisauna tiistaisin ja toisen kerran saunotkin jo vanhemmilla viikonloppuna.

Et myöskään pidä siitä, että kylpylöissä tai uimahalleissa käytetään runsaasti klooria vedessäni, tuon jälkeen uimahousut tuoksuvatkin kloorille jopa useiden pesujen jälkeen. Kaiken lisäksi jotkut menevät uimaan peseytymättä, joten uimaveteen päätyy myös deodoranttikerrasto kainaloista tai jotain muuta. Uimahalleista ei pidetä syystä, mutta jos olet itsekin omaa rauhaa rakastava introvertti, sinulle ei ehkä sovi uimahalli tai kylpylä myöskään. Toisaalta, ei tarvitse arpoa milloin koululaisryhmä on ruuhkasi.

Lopeta juominen ja tupakointi jo, säästi ominta rahaa

Tamperelaiset päättäjät ovat ylpeitä siitä, että konsertit ja festivaalit vetävät tänne rahaa ja väkeäkin muualtakin. On todettu, että vaikka jo ensimmäisen päiväni aikoina Lidlissä ja Supermarketissa kaikki kassat olivat auki. Juhlijani ostivat alkoholia, eivätkä juurikaan mitään muuta. Pullonkerääjiä oli hyvin saatavilla, mutta kyllä siinä moneen kertaan rupeaa miettimään, että vieläkö tämäkin maailma pyörisi vähemmällä määrällä kirkasta? Juhlijoita sammui välillä eteeni tiuhaan tahtiin, kaljan liikakäyttöön.

Samana viikonloppuna nuo ensihoidon tehtävät tuplaantuivat niiden juhlijoiden takia. Olen oikeasti sitä mieltä, että vaikka saisin vähemmän sivutuloani, niin pystyisin elämään tuon asian kanssa. Siksi mainostan edelleen raittiutta kaikille. Se on helpoin tapa saada budjettiini tiloja paljon tärkeämmälle. Blockfestin viikonloppu maksoi juhlijalle pääsylippujen osalta reilusti, mutta myös alkoholiin upposi satanen. Kaupungin taloudelliset vaikutukset isosta tapahtumasta ovatkin jo 5-30 miljoonaa euroa.

Sinun on sanottava olennaisin, eletään jo elokuuta, mutta kuulu valmiiksi voittajiin. Pennon mukaan omassa budjetissa raha on käytetty alkoholiin tai tupakkaan nolla euroa, suunta jatkuu samana. Sinun ei vain tee mieli alkoholeja, se on mielestäni myrkkyä. Tähän päivään mennessä en ole Alkosta ostanut mitään ja ikääkin on pian 33 vuotta. Myöskään työskentely Alkossa ei voi tulla ikinä kysymykseen, sillä arvomaailmani estäisi sen. En haluaisi myydä myrkkyjäsi ihmisille, vaikka he sitä haluavatkin ostaa.

Ihmiset joivat tässä, otin pantit talteen

Sinua puistattaa, että kokoomus ja perussuomalaiset leikkaavat terveydenhuollolta ja työttömiltäkin. On povattu, että vähiä asumistukia voidaan leikata rajustikin, mutta kukaan porvari ei paneudu siihen, että vuosittain alkoholi aiheuttaa suurinta menoa. Vähennetään alkoholismia ja niitä kautta säästetään terveydenhoidosta. Siitä parhaiten tunnetaan terveydenhuollolle aiheutuva kustannus. Laskennallinen arvio 110 miljoonaa euroa. Merkittäväkin taakka, mutta murto-osa siitä mitä alkoholiveroa kerätään.

Suuri osa kustannuksista muodostui muista huonommin tunnetuista kustannusryhmistä. Alkoholin aiheuttamat eläkkeet ja sairauspäivärahat olivat 188 – 274 miljoonaa euroa, sosiaalipalvelut ja -turva ovat 223 – 270 miljoonaa, järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidot on 238 miljoonaa, oikeusjärjestelmä ja vankeinhoidot 131 – 139 miljoonaa. Suurin ryhmä tilastovuonna olikin tuossa onnettomuusvahingot ja rikosvahingot 377 miljoonalla eurolla. Haittakustannuksiin tilastoitiin lisäksi ehkäisevä päihdetyö.

Minusta ei tunnu kovin hyvältä se, että jatkat juomisia odottaen erilaisia tuloksia. Alkoholi on kaiken lisäksi todella huono hoitomuoto masennuksiin tai ahdistuksiin. Se ei itse asiassa hoida niitä lainkaan. Tulet vain entistä riippuvaisemmaksi alkoholiin. Silloin on aivan turhaa vaivata kavereitakin sillä, että saako rahaa sähkölaskuunsa, kun on koko edellisen päivän kirkasta juonut. Lopeta juominen ja säästät omaa, mutta muidenkin rahaa. Kokoomus, leikkurin sijasta voi katsoa mikä terveysmenot aiheuttaa?

Maksatko pilvipalveluista? Hajauta ilmaispalveluihini

Jutun viimeisin säästövinkki liittyi hyviin pilvipalveluihin. Moni maksaa jopa 1,99 euroa kuukaudessa Googlelle taikka Microsoftille sadan gigatavun tallennustilasta. Maksat siitä, jotta saat elämäsi talteen. Haluat tallentaa jokaisen matkan ulkomailla, kotimaan automatkoillakin tai peräti hetken festivaalilla. Videota tallennettiin pilvipalveluihinne jatkuvalla syötöllä, vaikka monien tutkimuksien mukaan hetki jää parhaiten muistiin elämällä se. Älä yritä ikuistaa sitä, osasyy miksi en enää itsekään paljoa videoi.

Moni sai säilytystilat maksutta vaikkapa uuden läppärin tai puhelimen mukana. Muistitko peruuttaa, koska unohtuivat helposti päälle, eikä kukaan ala huolestumaan 1,99 euron jatkuvista korttiostoksista. Oma vinkki liittyi nuukailuun, tietenkin. Tarvitset aika vähän tallennustilaa, mutta minulle riittää tila, jota tarjoillaan palveluiden mukana ilmaiseksi. Googlessa tilaa on 15 Gt. Sinne voit ladata ne isoimmat. Jos tilat käy vähiin, mikään ei estä sinua avaamasta esimerkiksi tiliä Microsoftiin, että saat 5 Gt lisää.

Hajauttaminen on juttu. OneDriveen mahdutit helposti tiedostot ja muut vähäpätöiset. Kaiken lisäksi mikään pakko ei ole edes säilyttää valokuvia täydessä koossa, joten ne voi editoida pienemmiksi. Näin tarvittava tallennustila voi jopa puolittua. Jos käytät tähän järkeä ja aikaa, tulet myös poistamaan heti huonolaatuiset valokuvat, tai hyvin samankaltaiset valokuvat. Jos edes tämä 20 Gt ei riitä, niin olenpa satavarma siitä, että ilmaista tallennustilaa tarjoillaankin myös Dropboxissa tai tietokoneessasikin.

OneDrive, se tarjoaakin 5 Gt maksutta

Älä maksa turhasta! Myös toimisto-ohjelmapaketin vuositilaus voi saman tien peruuttaa, sillä Office on saatavilla ilmaiseksi jopa Microsoftin omilta sivuiltasi, Googlen sivuilta tai OpenOfficeina. Inflaatio on niin luja nyt, että minusta tuntui naurettavalta maksaa niistä palveluista, joita tarjoillaan maksutta. Esimerkiksi pelkästään OneDriven ilmaiseen viiteen gigatavuun voisit laittaa valokuvia vuosien edestä. Viiteen gigatavuun voisi mahtua jopa 2 000 älypuhelimeni normaalikokoista valokuvaa. Niitä riittää.

Kuinka monta valokuvaa otat vuodessa? Entä onko jokainen valokuva pakollinen? Ihmiset maksoivat paljosti ja turhastakin. Joskus tuntuu jo, että muut eivät välitä, mutta jatkat valistamista. Euroja sinne, toisia tänne, niin tililtä lähtee satasia vuodessa. Oma blogi on valokuvia sekin, ne varmuuskopioin nyt Googleen, eikä tilani tule täyttymään tyyliin ikinä. Lataan kuvaat blogiin nimittäin 1080-koossa. Se ei kulutakaan paljoa, ei edes varmuuskopioituna. Ajattelen myös itseäsi, pienen lataus hoituu leikkien.

Minun blogissa ei todellakaan tarvitse gigabitin laajakaistaa. Jos kuuntelit musiikkia, niin sitäkään ei juurikaan tarvitse enää varmuuskopioida, sitähän kuulee nykyään vaikkapa radiostasi, YouTubestakin taikka Spotifyssakin. Tämä kaikki myötävaikuttaa siihen, että todellisuudessa juuri kukaan ei tarvitsisi maksullista pilvipalveluasi tiedostoille. Suurimmalla osalla väestä Googlen maksutonkin tila jää siihen johonkin muutamaan prosenttiin täyttöasteen osalta. Omallakin tilillä täyttöaste on jo sekin alle 5 %.

Yhteenveto: arkisilla valinnoilla ja teoilla teet säästön

Säästä koko ajan elämän ohella. Voi olla, että olen lottovoittaja, sillä pärjään vähemmällä. Minuako ei kiinnosta se isoin arki ja hulppein. Parhaat säästökeinot otan näillä minuuteilla, teen jatkossa myöskin päiväreissua fillarillani. Tuskin tulen ihan pian junia tai busseja tarvitsemaan. Viimeistään ensi kuussa polkaise Loimaallekin kyläteitä ja säästit ainakin 25 euroa matkakuluista nauttien samalla maisemista. Tulenpa polkemaan sinne Sorvan kylän, jo Susimaan ja muun muassa Punkalaitumen kautta ihaillen.

Vaikutti tepsineen, sillä esimerkiksi tässä kuussa näyttäisi budjetti olevan vihdoin plussalla, ainakin. Saanko jotakin säästöön, eikä kaikki mene vain kulutukseen, kuten yli 25 euroa maksaviin kylpylöihin. Ostin myös uuden fillarin, sillä sain ikivanhasta helpostikin 149 euroa. Ei se kaikkea korvaa, mutta saa ainakin investoimani vaihdetut osat takaisin huollon tai minun itseni vaihtamana. Pyörästäni en tosin sinänsä halunnut nyt mitään, se onkin jo loppuun ajettu, että ei eläkeläisellä viitsinyt enää rahastaa.

Vaativatko nämä vinkit mietintää? Mieti rauhassa tai tarjoa omia säästövinkkejä kommentoimalla. Et tiedä vielä, mutta ehkä joskus tarjoan seitsemännenkin osan: säästövinkkejä. Nuukalta eivät säästöjen vinkit lopu ikinä. Nysselläkin, mietitään tässä kuumeisesti miten joku voisi pärjätä autottomana ilman busseja tai ratikoita. Palaan siinä vuoteeni 2014, silloin poljin kaikkialle ja saattoi olla, että kesällä teki ehkäpä kaksi tai kolme bussimatkaa, siis kaikkiaan koko kesän aikana. Polkeminen on niin mukavaa.

Sinun elämäntyyli voi aiheuttaa joissakin jopa närää, harva on nimittäin kiittänyt juomattomuudesta. Se on todellisuudessa ihan ekoteko, sillä koskematta laillistettuihin huumeisiin en osallistukaan edellä mainittuihin tilastoihini, joita alkoholin nauttiminen esimerkiksi aiheutti yhteiskunnalle ja sitä kautta sinulle, minulle, naapurille ja kaikille heillekin. Rautalankaa, miten monia vartijoita ei enää tarvittaisi, jos alkoholi ei olisi täällä näin suosittua? Entä paljonko voitaisiin säästää, hoitohenkilökunnastakin?

Minuun nuukuus on sisäänrakennettu. Mummo puhui nuorelle minälleni asiaa aina. Hän sanoi muun muassa, että kaupassa ei kannata ostaa halvinta. Kannatti ostaa toisiksi halvinta asiaa. Niitä kalliimpia ostaneet tulevat toteamaan laadussa samaa, mutta vasta kun tililtä on lähtenyt 90 ja sinulta enää 30!

Säästövinkkejä on jaettavaksi asti ja toivottavasti myös porvarit saivat niistä teksteistä jotakin irti.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit