Voitto ilman narsistia: "Paunulla Vegekauppaan"

Kesällä sanoin tahdon vegelle
Narsistin taakse jättäminen elämässäni oli jättimenestys. Heinäkuussa 2019 lähdin, joulukuuhun mennessä paikkasin lukemattomat haavat, ja tammikuussa 2020 aloitin sitten muuttamaan maailmaani — yksin. Ensin omasta kehostani poistuivat ylimääräiset läskit, sitten olin kesälomalla.

Aiempina vuosina yritin vegaanista ruokavaliota kunnialla, mutta haave kaatui omaan tietämättömyyteni. Vaikutelma oli, että vegaaninen ruokavalio oli hyvinkin kallista, mutta todellisuudessa se on osoittautunut varsin edulliseksi. Tänä vuonna otin asioista selvää tarkemmin muuttaen elämääni kertaheitolla. Tajusin, että enää en ole kahleissa narsistiin.

Pystyin kerrankin tekemään mitä ikinä halusin elämässäni, sain nousta vaikka paunulaiseen.

Oli mitä mainioin aika toimia heti. Keväällä juttelin paunulaisen naiskuskin kanssa asioista, ja tunsin ensimmäistä kertaa vuosiin, että minua kuunneltiin, olin tärkeä ja että mikään ei ole johtanut riitaan, nimittelyyn tai hiljaisuuteen. Hän sai minut heräämään oikein kunnolla, hänen opeilla muutuin täysin. Hän moikkasi väsymättömästi jokaista kyytiin nousijaa ja kyydistä poistujaa. Hän näytti minulle sen, että hyvää on vielä olemassa. Tajusin, että vapaudessa ei kannata olla hukassa tai mieli maassa.

Arvoisa naiskuski paunulaisissa linjalla 1, ilman oppejasi olisin hyvin kaukana nykyminästäni. Olet teroittanut minulle kaikkea arvokkainta. Sivistykselläsi tulen pärjäämään pitkälle tulevaisuuteen.

Naiskuskin mukaan kaikki paha on loppupeleissä vain hyvän alku. Nyt on niin.

Narsisti haukkui liikkumiseni: "Tänään yli 10 000 askelta päivittäin"

Narsisti sanoi monta kertaa, että ainainen kävely, harrastuksissa käyminen on ihan turhaa. Pyöräily on tyhmää sekin, eikä uimaankaan voinut lähteä. Olin vähällä uskoa satuja, kunnes paino alkoi sitten nousemaan vuoden 2019 alussa pikana. Tajusin, että liikuin vähemmän nauttien narsistin rakastamaa roskaruokaa. En kehtaa miettiä tuon ajan minää. Läskiä roikkui joka paikasta. Mahassa oli keilapallo. En käynyt uimahallissa, koska häpesin kehoani, josta olin niin pitänyt normaalipainoisena.

Aiemmin vältin liikkumasta kaikissa tilanteissa, usein siitä puhumista ennen kaikkea, koska epävakaa persoonallisuus löysi lähes kaikesta vikaa. Itse en ole voinut mainita siitä, että toinen se vain nukkui sängyllään Jollaksessa. Olin sentään yrittänyt tehdä jotain elämälläni ainaisen nukkumisen sijasta. Yhtenä kauniina päivänä kesälomallani nostin tavoitettani kunnolla. Noin 5 000 askelta ei ole enää riittänyt. Halusin enemmän. Päivittäinen tavoite tänään jo viikkojen ajan on yli 10 000 askelta.

Aloin käydä uimahalleissa jokaisena perjantaina Paunun kyydillä. Viikkoon mahtuu kolme saunaa. Aiemmin kävin vain kaksi kertaa kuukaudessa ja senkin vaivalla. En oikeastaan kehdannut mennä sinne, ylipainoisena pirkkalalaisena, mutta tilanteeseen tuli onneksi muutos. Muutos oli kovan työn takana, eikä mikään painonpudotus synny helpolla, ei etenkään yön yli toisin kuin meiltä monesti odotetaan. Tilanne tänään on se, että läskiä ei roiku ja olen vihdoin normaalipainoinen.

Urheilu vaatii energiaa: vegaaninen smoothie

Olen huomannut elämässäni sen, että rakas maastopyöräni on ollut kovin vähällä käytöllä. Ymmärrän, että kävely ei ole paras mahdollinen tapa tuhlata kaloreita, siksi pyöräillä täytyisi nykyistä enemmän. Ajatuksissa on, että kerran viikossa pyöräilisin vaikka Pyhäjärven ympäri, jotta tulisi vielä kunnollista hikeä nostattavaa liikuntaa. Olen päätynyt ajatuksissani siihen, että jos haluan olla muutakin kuin 81, niin minun täytyy nostaa liikunnan vaativuutta ainakin muutamana kertana viikossa.

Ostin tehosekoittimen, joka tuo parasta energiaa ennen urheilusuoritusta, tai sen jälkeen. En enää syö jugurtteja, ja pyrin käymään ainoastaan Prismassa säästääkseni hieman rahaa. Hieno uutinen on se, että Pirkkalan S-market muuttuu joulukuussa Prismaksi. Tätä on odotettu, koska aiempi market oli hintatasoltaan kallis. Prisman hinnat ovat jo voimassa, ja tämä on mahdollistanut sen, että seteleitä on jäänyt muuhunkin kuukauden lopuksi. Käytä sitä rahaa säästämiseen tai harrastuksiin.

Vuosien varrella huomasin sen, että Finlan kuntotesteissä kuntoni on noussut aina vain paremmaksi. En edes muista koska olisin pystynyt juoksemaan kilometrin verran pysähtymättä. Nyt kuntoni on niin hyvä, että saan juosta välillä enemmänkin. Linja-autosta jään ajoittain aiemmalla tai myöhemmällä pysäkillä. Se saa kävelemään, enkä usko autoilun tuovan samanlaista potkua liikkumiseen. Autoilla mennään ovelta ovelle, enkä muusta ole juuri kuullut, saa toki korjata jos olen väärässä.

Narsisti ruokki roskalla: "Kesällä 2020 eksyin Paunulla Vegekauppaan"

Kysyin naiskuskilta matkaideoita. Vastaukseksi sain Kissakahvila Purnauskis tai Vegekauppa Tampere. Kiinnostuin heti jälkimmäisestä. Jokainen ymmärtää, että jos paino on noussut narsistisuhteen aikana 15 kilogrammaa, jotain kuormittavaa siinä on ollut. Ehkä tiedät mistä puhun? Sait syödä sitä ruokaa, minkä narsisti halusi rahoillasi ostaa. Sokerin tai rasvan määrää ei saanut vilkaista, eikä ruokakorin kokonaishintaan puuttua, vaikka joutui lompakollaan vielä maksamaan kaiken huipuksi.

Tänään 14. syyskuuta 2020 olen ilman narsistia 14 kuukauden ajan. Mukaan on mahtunut järkyttävien rasvaprosenttien kauhistelua työterveyden vaa'alla, kovaa liikuntaa sekä rohkea muutos ruokailuun. Yhdistin ylipainon aika rasvaiseen ruokaan, alkoholikulutukseen narsistin kanssa, sekä sokeroituihin herkkuihin. Join sokeritonta kokista hänen luona, enkä ihmettele yhtään, miten väsynyt olin koko ajan. Kofeiinin poisto elämästäni oli parasta korjausta rikkinäiseen elämääni tuolta ajalta.

Lähdin vegekauppaan Paunun kyydillä selvittääkseni terveellisempiä vaihtoehtoja päivittäiselle ruokalautaselle. Olen kärsinyt epävakaan persoonallisuuden kanssa, joten haluan parannuksestani kiittää omaa työtäni sen parissa, ja jakaa hyvän elämän kulmakivet eläimille. Jos ostan vähemmän liha- ja maitotuotteita, vähemmän eläimiä syntyy tuotannossa kiusattaviksi. Vegekauppamme on opettanut sen, että kasvipohjaisella ruokavaliolla pärjää täysin, eikä proteiinista ole vajetta.

Paunun #141 ja naiskuski ratissa vie bussifanin Vegekauppaan

Laskin, että saan tarvitsemani kalorit, protskut ja vitamiinit syömällä terveellisemmin. Löysin tutun vegekaupan lisäksi parhaimmat vegetuotteet Prisma Pirkkalasta. Säästän rahaa, koska en enää maksa kalliista lihasta kymmenen euroa kilolle. Samalla rahalla kannan valikoiman hedelmiä ja vihanneksia päiviksi. Haluan vielä korostaa, että en ole koskaan ollut masentunut, ahdistunut tai muuta vastaavaa, mutta vegaaninen ruokavalio on kohentanut mielialaani. Luotan nykyään itseeni täysillä.

Sanotaanko, että olin joskus iloinen, mutta narsisti halusi tuhota sen. Minusta näki, että en ollut kovin halukas juttelemaan saati hymyilemään. Kaikki energia meni paskaan suhteeseen. Pikkuhiljaa ilo on palannut kuukausien kuluessa ilman häntä. Hymyilin lähtöä. Nyt hymyilen lisää. Ruokavaliollani saan aikaan sen, että vastustan tuotantoeläinten olosuhteita. On hyvä mieli, kun nostan koriini vegaanisen tuotteen. Eläin ei kärsi ainakaan minun takia, koska käyttäydyn ruokakaupassa toisin.

Juon enemmän vettä. Syön enemmän vitamiineja. Finlan työterveys nosti hattua, koska D-vitamiinin puutos on vihdoin taklattu. Elämäni tuntuu menevän vain paremmaksi, ja tämä kaikki vain siksi, että heräsin ja jaksoin lähteä epätoimivasta suhteesta. Christian on aina välillä yrittänyt haravoida minut takaisin tekstiviesteillä, mutta jätän ne omaan arvoon. Muistan jokaisesta viestistä sen, että mitä tapahtuikaan silloin, kun olin hänellä yötä. Toistaiseksi en voi nukkua toinen silmä auki.

Narsisti epäili kykyjäni: "Rakensin paremman huomisen pala kerrallaan"

Narsistin kanssa en ollut koskaan täysin normaali. Välillä ihailtiin, toisinaan vihattiin. Tätä se on, jos on epävakaa persoonallisuus. Voit rakastaa tai vihata. Harmi uhrille, koska kaikki alkaa älyttömästä rakkausvaiheesta ja päättyy ennen pitkään järjettömään vihaan asioista, joita et ole koskaan tehnyt. Epävakaa persoonallisuus voi esimerkiksi syyttää sinua valehtelusta ja pettämisestä suhteessa, vaikka aito valehtelija on ollut koko ajan Tinderissä, ja maksoin tietysti kuukausien puhelinlaskut.

Ei ollut muutakaan vaihtoehtoa kuin rakentaa ihan kaiken uudelleen. En matkusta Alkoon, ja palaan vanhaan minääni ennen suhdetta kiusaajan kanssa. Jos alkoholia tarjotaan, otan yhden, mutta en enempää. Hanavesi on parasta janoon ja sitä saa rajattomasti keittiöstä. Miksi maksaisin enemmän limsoista, kaljoista tai jostain muusta? Rakastuin uudelleen vihreään teehen. Nousin uudelle tasolle työpaikalla, ja nyt odotan, että työsopimustani jatkettaisiin kolmannen kerran muidenkin iloksi.

Lähetettyäni viimeisen jäähyväiskirjeen narsistille, hän lupasi rikkoa kaiken. Hän on voinut luvata jotain sinullekin lähdön hetkellä. He lupaavat tuhoamaan kaiken, tai he vakuuttelevat muuttuneensa, jotta voit jatkaa heidän kanssa. Pahimmillaan epävakaa persoonallisuus voi uhkailla itsemurhalla. Empaatikko ei pysty lähtemään paikalta, jos toinen on vaarassa. Jos narsisti uhkailee itsemurhalla eron aikana tai sen jälkeen, ilmoita viranomaisille. Silloin olet tehnyt voitavasi ja jatka matkaa.

Ruokavalio remonttiin: vähemmän rasvaa

Liikunta ja sen viilaaminen hyödylliseksi on tietysti asia, jota olen jo käsitellyt aiemmin tässä jutussa. Liikunnan lisääminen voisi olla hyvä tapa sinulle parantaa maailmaa päivä kerrallaan. Kuinka, ja minkälainen liikunta, parantaisi elämääsi kaikkein parhaiten? Määrittele sellainen liikunta, jonka parissa voisit viihtyä riippumatta tulotasostasi. Kävely vaatii juoksukengät ja hieman vaatetta, joten aloita vaikka siitä! Uskon vahvasti, että tulet menestymään arjessa ilman huonoja suhteita.

Hitto, minähän kutsuin itseäni tyhmäksi, koska narsisti pitää kaikkia itseään alempana. Narsismi on kantajalleen tietynlainen sensaatio, että kukaan ei voi olla häntä parempi. Muistat ehkä aiemmista, etenkin jos seuraat blogia pidempäänkin, että luin kirjan Psykopaatteja ympärilläni. Kirja piti ostaa omaksi hyvänä muistutuksena siitä, että takaisin ei kannata enää haikailla. Narsisti toistaa samaa tarinaa, ihan kuin katsoisit elokuvaa, joka sadannen toiston jälkeen vaikuttaa uuvuttavalta.

Ihan sadanteen kertaan en onneksi mieheni kanssa ajautunut, vaan seurustelupätkiä oli lähinnä kaksi. Jos kolmas kerta toden sanoo, niin en halua kokea sitä uudelleen. Minulla on nyt hyvin aikaa kehitellä itseäni, auttaa muita ja nauttia elämästä ilman draamaa, yllätyksien ja onnistumisien keskellä. Tämän keinon totesin varsin toimivaksi: varaa kalenteristasi tunti viikossa palaveriin itsesi kanssa. Käsittele kaikkia tarvittavia projekteja ja kysy mitä tekisit ensi viikolla enemmän, entä mitä vähemmän?

Vinkkejä matkan varrelle: "Toimii takuuvarmasti"

Vuoden ilman narsistia, kuukauden ilman narsistia, tai vaikka kokonaiset kymmenen vuotta! Viisi viiden tähden vinkkiä siihen, miten nouset jaloillesi tai parannat maailmaa teko kerrallaan. Kokeile!
  1. Ole kiitollinen. Narsisti ei pitänyt, että olin kiitollinen kaikille. Ilman häntä voin muuttaa maailmaa. Eilen ojensin Fazerin sinisen paunulaiselle naiskuskille kiitokseksi väsymättömästä palvelusta ja ikimuistoisista matkoista linjalla 1. Parisen viikkoa aiemmin kiitin samaisella paikallislinjalla ohjaamoon paunulaista mieskuskia noustessani kyytiin, ja tunteja myöhemmin tuntematon pikkupoika tervehti minua kohteliaasti. Hyvyys palautuu, siksi kiitollisuus.
  2. Vältä pikasuhteita. Erositko? Älä yritä etsiä nopeasti uutta. Palaudu, kehity ja ennen kaikkea menesty polullasi. Jos hyvin käy, tulet huomaamaan sen, että oikea palanen kolahtaa palapeliisi automaattisesti. Älä koskaan hyväksy shokkitarjousta, jos se on liian hyvä ollakseen totta!
  3. Kuuntele musiikkia. Tutkimusten mukaan musiikki vähentää stressiä. Musiikki pelastaa arjen kolhuilta. Musiikki viihdyttää. Jokainen meistä on kuullut musiikkia ainakin joskus elämänsä aikana. En voi sanoin kuvailla miten paljon elektroninen tanssimusiikki auttoi elämässä!
  4. Älä juo tai shoppaile pahaan oloon. Juominen pahentaa tilannetta, kun taas shopailu voi viedä velkojen maailmaan, eikä sekään mielialaa nosta kuin hetkellisesti. Mieliala nousee pysyvästi poistumalla draamasta, löytämällä harmonia omalla polulla parhaaseen elämääsi.
  5. Älä välitä kaikesta. On ihmisiä jotka ovat ilkeitä. On ihmisiä jotka eivät koskaan kehu. Ongelma on heidän. Ole erilainen ja muuta maailmaa teko kerrallaan. Vahvaksi tuleminen vaatii sisua, ja juuri sitä puuttuu näiltä ihmisiltä, jotka kaikkein eniten sinulle vinoilevat. Näytä heille voimasi!
Ennen muuta kohtele muita tavalla, jolla haluat itseäsi kohdeltavan. Tämä palkitaan.

Loppusanat

Kohdallani lopputulos palaverissa itseni kanssa oli varma: liikunta on pidettävä vähintään nykyisellä mallilla. Sen lisäksi arkeen on lisättävä pyöräilyn hengästyttäviä vaikutuksia. Ennen kuin voin juhlia normaalipainoisena, on kunnioitettava pieniä nyansseja, jotka kantavat hedelmää pitkälle omaan tulevaisuuteen. Nyt ei ole varaa masentua, ahdistua tai jäädä notkumaan huonoon suhteeseen. Jos ymmärsin oikein, jokin sisimmissäsi ajattelee juuri nyt, että huonommin ei ainakaan sanota.

Ajattelen tavalla, jonka mukaan aina on varaa parantaa. En usko olevani paras kaikessa, mutta voin oppia. En ole täydellinen, enkä täysin käsittämätön. En ole tyhmä, enkä täysin kädetön. Kukaan meistä ei ole paras kaikessa, mutta selitäpä tämän narsistille, niin joudut lähtemään huoneesta pahimpana rikollisena. Jos et lähde rikollisena, sinusta tehdään rikollinen. Onneksi 15. kuukausi on tulossa, ja silloin ei ole enää pitkä matka kahden vuoden juhliin ilman epävakaata persoonallisuutta.

Olen joustanut. Olen auttanut. Olen tukenut. Olen kuunnellut. Olen pahoitellut. Olen odottanut. Olen yrittänyt. Olen kysellyt mitä kuuluu saamatta vastausta, tai jos vastaus tuli, se tuli myöhässä vittuilun kera. Sitä sanotaan, että masentuneita pitää tukea ja heiltä pitää kysyä miten voit, mutta kuka tekisi samoin meille empaatikoille? Edes narsistit itse eivät ole kovin kiinnostuneita muista kuin itsestään. Lopulta olen päätynyt siihen, että kaikenlainen draama kannattaa jättää mieluiten ostamatta.

Jos joskus näet jotain kaunista, kerro heille. Se voi kestää sekunteja sanoa, mutta heissä se vaikuttaa eliniän. Kehuin minäkin Paunun naiskuskia ohjaamoon, koska tiedän muutaman sekunnin riittävän.

Jos maailmaa voidaan parantaa sekunti kerrallaan, mikä estää sinua vaikuttamasta nyt?

Kokosin ylle parhaimmat biisit, joiden avulla voimaannuin, ja päästin irti narsistin verkosta.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Sapattiloma voi olla polkusi: "Tekemistä kyllä riittää"

Minimoin aktiivisuusrannekkeen, netin ja S-tuottotilin

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

10 syytä miksi Blogger on WordPressiä parempi

Näin tunnistat narsistin empaatikkona