Voitto ilman narsistia: "Paunulla Vegekauppaan"

Narsistin taakse jättäminen elämässäni oli suuri jättimenestys. Heinäkuussa 2019 lähdin, joulukuuhun mennessä paikkasin lukemattomat haavat, ja tammikuussa 2020 aloitin siitä pikkuhiljaa muuttamaan maailmaani — yksin. Ensin omasta kehostani poistuivat ylimääräiset läskit, sitten olin kesälomalla. Enpä jaksa uskoa siihen, että tilanne olisi tänään parempi hänen kanssa. Olisin jopa astetta tukevampi, varattomampi ja ennen muuta aiempaa täynnä elämääni. Onneksi niin ei sentään ole, ainakaan nyt.

Aiempina vuosina yritin vegaanista ruokavaliota isolla kunnialla, mutta pienoinen haave kaatui omaan tietämättömyyteni. Ensivaikutelma nimittäin oli, että vegaaninen ruokavalio oli hyvin kallista, mutta todellisuudessa tämä on osoittautunut varsin edulliseksi. Tänä vuonna otin asioista selvää tarkemmin muuttaen elämääni kertaheitolla. Tajusin, että enää en ole kahleissa narsistiin. Pystyin juuri tekemään sitä, mitä ikinä halusin aidossa elämässäni, sain nousta vaikka paunulaiseen. Niin alkoivat ilometrit.

Oli mitä mainioin aika toimia heti. Keväällä juttelin paunulaisen naiskuskin kanssa asioista, ja tunsin ensimmäistä kertaa vuosiin, että minua kuunneltiin, olin tärkeä ja että mikään ei ole johtanut riitaan, nimittelyyn tai hiljaisuuteen. Hän sai minut heräämään oikein kunnolla, hänen opeilla muutuin täysin. Hän moikkasi väsymättömästi jokaista kyytiin nousijaa ja kyydistä poistujaa. Hän näytti minulle sen, että hyvää on vielä olemassa. Tajusin, että vapaudessa ei kannata olla hukassa tai mieli maassa.

Olen jo uupunut, koska työtilanteeni väsyttää minua. Omia hommia on ulkoistettu ja jäljelle jäi tylsin osuus. Tikettien ratkaisemista. Ihanaa oli ottaa käyttöön puhelimia asiakkaille, niin kauan kuin sitä iloa kesti, eli noin vuoden ajan. Hommaa on nykyään ihan liikaa enkä yksin pärjää. Kiireellisyys muilla on sitä luokkaa, ettei opastukseen jää aikaa. Työpäivän päätteeksi tulee nukuttua paljon ja pohdittua sitä, että miten oravanpyörästä pääsisi pois, josta en nauti yhtään. Aika näyttää, lepoa tarvitsen.
Paunulainen naiskuski tarjoaa linjalla 1 rautaista asiakaspalvelua ja moni saisi ottaa hänestä mallia. Tänä vuonna työssä uupuminen huolettaa minua, ja aina kun kyytiin nousen, päivä on parempi.
Arvoisa naiskuski paunulaisissa linjalla 1, ilman oppejasi olisin hyvin kaukana nykyminästäni. Oletpa teroittanut minulle kaikkea arvokkainta. Sivistykselläsi tulen pärjäämään pitkälle tulevaisuuteen.

Naiskuskin mukaan kaikki paha on loppupeleissä vain hyvän alku. Nyt on niin.

Narsisti haukkui liikkumisen: "Tänään yli 10 000 askelta päivittäin"

Narsisti sanoi monta kertaa, että ainainen kävely, harrastuksissa käyminen on ihan turhaa. Pyöräily on tyhmää sekin, eikä uimaankaan voinut lähteä. Olin vähällä uskoa satuja, kunnes paino alkoi sitten nousemaan vuoden 2019 alussa pikana. Tajusin, että liikuin vähemmän nauttien narsistin rakastamaa roskaruokaa. En kehtaa miettiä tuon ajan minää. Läskiä roikkui joka paikasta. Mahassa oli keilapallo. En käynyt uimahallissa, koska häpesin omaa kehoa, josta olin niin pitänyt normaalipainoisena.

Aiemmin vältin liikkumasta kaikissa tilanteissa, usein siitä puhumista ennen kaikkea, koska epävakaa persoonallisuus löysi lähes kaikesta vikaa. Itse en ole voinut mainita siitä, että toinen se vain nukkui sängyllään Jollaksessa. Olinpa sentään yrittänyt tehdä jotain elämälläni ainaisen nukkumisen sijasta. Yhtenä kauniina päivänä kesälomallani nostin tavoitettani kunnolla. Noin 5 000 askelta eivät ole enää riittäneet. Halusin enemmän. Päivittäinen tavoite tänään jo viikkojen ajan on yli 10 000 askelta.

Aloin käydä uimahalleissa jokaisena perjantaina Paunun kyydeillä. Viikkoon mahtuu kolme saunaa. Aiemmin kävin vain kaksi kertaa kuukaudessa ja tämänkin vaivalla. En oikeastaan kehdannut mennä sinne, ylipainoisena pirkkalalaisena, mutta tilanteeseen tuli onneksi muutos. Muutos oli kovan työn takana, eikä mikään painonpudotus synny helpolla, ei etenkään yön yli toisin kuin meiltä monesti odotetaan. Tilanne tänään on se, että läskiä ei enää roiku ja olen vihdoin normaalipainoinen.

Urheilu vaatii energiaa: vegaaninen smoothie

Olen huomannut elämässäni sen, että rakas maastopyöräni on ollut kovin vähällä käytöllä. Ymmärrän, että kävely ei ole paras mahdollinen tapa tuhlata kaloreita, siksi pyöräillä täytyisi nykyistä enemmän. Ajatuksissa on, että kerran viikossa pyöräilisin vaikka Pyhäjärven ympäri, jotta tulisi vielä kunnollista hikeä nostattavaa liikuntaa. Olen päätynyt ajatuksissani siihen, että jos haluan olla muutakin kuin 81, niin minun täytyy nostaa liikunnan vaativuutta ainakin muutamana kertana omassa työviikossa.

Ostin tehosekoittimen, joka tuo parasta energiaa ennen urheilusuoritusta, tai sen jälkeen. En enää syö jugurtteja, ja pyrin käymään ainoastaan Prismassa säästääkseni enemmän rahaa. Hieno uutinen on se, että Pirkkalan S-market muuttuupi joulukuussa Prismaksi. Tätä on odotettu, koska aiempi market oli hintatasoltaan kallis. Prisman hinnat ovat voimassa heti, ja tämä on mahdollistanut sen, että seteleitä on jäänyt muuhunkin kuukauden lopuksi. Käytä sitä rahaa säästämiseen tai omiin harrastuksiin.

Vuosien varrella huomasin sen, että Finlan kuntotesteissä kuntoni on noussut aina vain paremmaksi. En edes muista koska olisin pystynyt juoksemaan kilometrin verran pysähtymättä. Nyt kuntoni on niin hyvä, että saan juosta välillä enemmänkin. Linja-autostani jään ajoittain aiemmalla tai myöhemmällä pysäkillä. Tämä saa kävelemään, enkä usko autoilun tuovan samanlaista potkua liikkumiseen. Autoilla mennään ovelta ovelle, enkä muusta ole juuri kuullut, saa toki korjata jos olen jotenkin väärässä.

Narsisti ruokki roskalla: "Kesällä 2020 eksyin Paunulla Vegekauppaan"

Kysyin naiskuskilta matkaideoita. Vastaukseksi sain Kissakahvila Purnauskis tai Vegekauppa Tampere. Kiinnostuin heti jälkimmäisestä. Jokainen ymmärtää, että jos paino on noussut narsistisuhteen aikana 15 kilogrammaa, jotain kuormittavaa siinä on ollut. Ehkä tiedät jo mistä puhun? Sait syödä sitä ruokaa, minkä narsisti halusi rahoillasi ostaa. Sokerin tai rasvan määrää ei saanut vilkaista, eikä ruokakorisi kokonaishintaan puuttua, vaikka joutui lompakollaan ilon vielä maksamaan kaiken huipuksi.

Tänään 14. syyskuuta 2020 olen ilman narsistia 14 kuukauden ajan. Mukaan on mahtunut järkyttävien rasvaprosenttien kauhistelua työterveyden vaa'alla, kovaa liikuntaa sekä rohkea muutos ruokailuun. Yhdistin ylipainon aika rasvaiseen ruokaan, alkoholikulutukseen narsistin kanssa, sekä sokeroituihin herkkuihin. Join sokeritonta kokista hänen seurassa, enkä ihmettele yhtään, miten väsynyt olin koko ajan. Kofeiinin poisto elämästäni oli parasta pikakorjausta rikkinäiseen elämääni tuolta ajalta.

Lähdin vegekauppaan vain Paunun kyydillä selvittääkseni terveellisempiä vaihtoehtoja päivittäiselle ruokalautaselle. Olenpa kärsinyt epävakaan persoonallisuuden kanssa, joten haluan parannuksestani kiittää omaa työtäni asian parissa, ja jakaa hyvän elämän kulmakivet eläimille. Jos ostan vähemmän liha- ja maitotuotteita, vähemmän eläimiä syntyy tuotannossa kiusattaviksi. Vegekauppamme onkin opettanut sen, että kasvipohjaisella ruokavaliolla pärjää täysin, eikä proteiinista löydy vajetta.

Paunun #143 ja naiskuski ratissa vie bussifanin Vegekauppaan

Laskin, että saan tarvitsemani kalorit, protskut ja vitamiinit syömällä terveellisemmin. Löysin tutun vegekaupan lisäksi parhaimmat vegetuotteet Prisma Pirkkalasta. Säästän rahaa, koska en enää maksa kalliista lihasta kymmenen euroa kilolle. Samalla rahalla kannan valikoiman hedelmiä ja vihanneksia päiviksi. Haluan vielä korostaa, että en ole koskaan ollut masentunut, ahdistunut tai muuta vastaavaa, mutta vegaaninen ruokavalio on kohentanut mielialaani. Luotan nykyään itseeni vain täysillä.

Sanotaanko, että olin joskus iloinen, mutta narsisti halusi tuhota sen. Minusta näki, että en ollut kovin halukas juttelemaan saati hymyilemään. Kaikki energia meni paskaan suhteeseen. Pikkuhiljaa ilo on palannut kuukausien kuluessa ilman häntä. Hymyilin lähtöä. Nyt hymyilen lisää. Ruokavaliollani saan aikaan sen, että vastustan tuotantoeläinten olosuhteita. On hyvä mieli, kun nostan koriini vegaanisen tuotteen. Eläin ei kärsi ainakaan minun takia, koska käyttäydyn Partolan ruokakaupassa toisin.

Juon enemmän vettä. Syön enemmän vitamiineja. Finlan työterveys nosti hattua, koska D-vitamiinin puutos on vihdoin taklattu. Elämäni tuntuu menevän vain paremmaksi, ja tämä kaikki vain siksi, että heräsin ja jaksoin lähteä epätoimivasta suhteesta. Christian on aina välillä yrittänyt haravoida minut takaisin tekstiviesteillä, mutta jätän nämä omaan arvoon. Muistan jokaisesta viestistä sen, että mitä tapahtuikaan silloin, kun olin hänellä yötä. Toistaiseksi en voi nukkua vain toinen silmä auki.

Narsisti epäili kykyjäni: "Rakensin paremman huomisen pala kerrallaan"

Narsistin kanssa en ollut koskaan täysin normaali. Välillä ihailtiin, toisinaan vihattiin. Tätä se on, jos on epävakaa persoonallisuus. Voit rakastaa tai vihata. Harmi uhrille, koska kaikki alkaa älyttömästä rakkausvaiheesta ja päättyy ennen pitkään järjettömään vihaan asioista, joita et ole koskaan tehnyt. Epävakaa persoonallisuus voi esimerkiksi syyttää sinua valehtelusta ja pettämisestä suhteessa, vaikka aito valehtelija on ollut koko ajan Tinderissä, ja maksoin tietysti herran kuukausien puhelinlaskut.

Ei ollut muutakaan vaihtoehtoa kuin rakentaa ihan kaiken uudelleen. En matkusta Alkoon, ja palaan vanhaan minääni ennen suhdetta kiusaajan kanssa. Jos alkoholia tarjotaan, otan sen yhden, mutta en enempää. Hanavesi on parasta janoon ja sitä saa rajattomasti keittiöstä. Miksi maksaisin enemmän limsoista, kaljoista tai jostain muusta? Rakastuin uudelleen vihreään teehen. Nousin uudelle tasolle työpaikalla, ja nyt odotan, että työsopimustani jatkettaisiin kolmannen kerran muidenkin iloksi.

Lähetettyäni viimeisen jäähyväiskirjeen narsistille, hän lupasi rikkoa kaiken. Hän on voinut luvata jotain sinullekin lähdön hetkellä. He lupaavat tuhoamaan kaiken, tai he vakuuttelevat muuttuneensa, jotta voit jatkaa heidän kanssa. Pahimmillaan epävakaa persoonallisuus voi uhkailla itsemurhallaan. Empaatikko ei pysty lähtemään paikalta, jos toinen on vaarassa. Jos narsisti uhkailee itsemurhalla eron aikana tai sen jälkeen, ilmoita viranomaisille. Silloin olet tehnyt voitavasi ja jatka matkaa.

Ruokavalio remonttiin: enemmän kasviksia ja hedelmiä

Liikunta ja sen viilaaminen hyödylliseksi on tietysti asia, jota olen jo käsitellyt aiemmin tässä jutussa. Liikunnan lisääminen voisi olla hyvä tapa sinullekin parantaa maailmaa päivä kerrallaan. Kuinka, ja minkälainen liikunta, parantaisi elämääsi kaikkein parhaiten? Määrittele sellainen liikunta, jonka parissa voisit viihtyä riippumatta tulotasostasi. Kävely vaatii juoksukengät ja hieman vaatetta, joten aloita vaikka siitä! Uskon vahvasti, että tulet menestymään arjessa ilman huonoja parisuhteita.

Hitto, minähän kutsuin itseäni tyhmäksi, koska narsisti pitää kaikkia itseään alempana. Narsismi on kantajalleen tietynlainen sensaatio, että kukaan ei voi olla häntä parempi. Muistat ehkä aiemmista, etenkin jos seuraat blogia pidempäänkin, että luin kirjan Psykopaatteja ympärilläni. Kirja piti ostaa omaksi hyvänä muistutuksena siitä, että takaisin ei kannata enää haikailla. Narsisti toistaa samaa tarinaa, ihan kuin katsoisit elokuvaa, joka sadannen toiston jälkeen vaikuttaa uuvuttavalta.

Ihan sadanteen kertaan en onneksi mieheni kanssa ajautunut, vaan seurustelupätkiä oli lähinnä kaksi. Jos kolmas kerta toden sanoo, niin en halua kokea sitä uudelleen. Minulla on nyt hyvin aikaa kehitellä itseäni, auttaa muita ja nauttia elämästä ilman draamaa, yllätyksien ja onnistumisien keskellä. Tämän keinon totesin varsin toimivaksi: varaa kalenteristasi tunti viikossa palaveriin itsesi kanssa. Käsittele kaikkia tarvittavia projekteja ja kysy mitä tekisit ensi viikolla enemmän, entä mitä vähemmän?

Vinkkejä matkan varrelle: "Toimii takuuvarmasti"

Vuoden ilman narsistia, kuukauden ilman narsistia, tai vaikka kokonaiset kymmenen vuotta. Noin viisi viiden tähden vinkkiä siihen, miten nouset jaloillesi tai parannat maailmaa teko kerrallaan. Kokeile!
  1. Ole kiitollinen. Narsisti ei pitänyt, että olinpa niin kiitollinen kaikille. Ilman häntä voin muuttaa maailmaa. Eilen ojensin Fazerin sinisen paunulaiselle naiskuskille kiitokseksi väsymättömästä palvelusta ja ikimuistoisista matkoista kotilinjalla 1. Parisen viikkoa aiemmin kiitin samaisella paikallislinjalla ohjaamoon paunulaista mieskuskia noustessani kyytiin, ja tunteja myöhemmin tuntematon pikkupoika tervehti minua kohteliaasti. Hyvyys palautuu, siksi kiitollisuus.
  2. Vältä pikasuhteita. Erositko juuri? Älä yritä etsiä nopeasti uutta. Palaudu, kehity ja ennen kaikkea menesty polullasi. Jos hyvin käy, tulet huomaamaan sen, että oikea palanen kolahtaa palapeliisi automaattisesti. Älä koskaan hyväksy shokkitarjousta, jos se on liian hyvä ollakseen totta!
  3. Kuuntele soittolistaa. Tutkimusten mukaan musiikki vähentää stressiä. Musiikki pelastaa arjen kolhuilta. Musiikki viihdyttää. Jokainen meistä ompi kuullut musiikkia ainakin joskus elämänsä aikana. En voi sanoin kuvailla miten paljon elektroninen tanssimusiikki auttoi elämässä!
  4. Älä juo tai shoppaile pahaan oloon. Juominen pahentaa tilannetta, kun taas shoppailu voipi viedä velkojen maailmaan, eikä sekään mielialaa nosta kuin hetkellisesti. Mielialasi nousee pysyvästi poistumalla draamasta, löytämällä hyvä harmonia omalla polulla parhaaseen elämääsi.
  5. Älä välitä kaikesta. On ihmisiä, jotka ovat ilkeitä. On ihmisiä jotka eivät koskaan kehu. Ongelma on heidän. Ole erilainen ja muuta maailmaa teko kerrallaan. Vahvaksi tuleminen vaatii sisua, ja juuri sitä puuttuu näiltä ihmisiltä, jotka kaikkein eniten sinulle vinoilevat. Näytä heille voimasi!
Ennen muuta kohtele muita tavalla, jolla haluat itseäsi kohdeltavan. Tämä palkitaan.

Yhteenveto: Aina on varaa parantaa, myös painonhallinnassa

Kohdallani lopputulos palaverissa itseni kanssa oli varma: liikunta on pidettävä vähintään nykyisellä mallilla. Sen lisäksi arkeen on lisättävä pyöräilyn hengästyttäviä vaikutuksia. Ennen kuin voin juhlia normaalipainoisena, on kunnioitettava pieniäkin nyansseja, jotka kantavat hedelmää pitkälle omaan tulevaisuuteen. Nytpä ei ole varaa masentua, ahdistua tai jäädä notkumaan huonoon suhteeseen. Jos ymmärsin oikein, jokin sisimmissäsi ajattelee juuri nyt, että huonommin ei ainakaan sanota.

Ajattelen tavalla, jonka mukaan aina on varaa parantaa. Enkä usko olevani paras kaikessa, mutta voin oppia. En ole täydellinen, enkä täysin käsittämätön. En ole tyhmä, enkä täysin kädetön. Kukaan meistä ei ole paras kaikessa, mutta selitäpä tämän narsistille, niin joudut lähtemään huoneestasi pahimpana rikollisena. Jos et lähde rikollisena, sinusta tehdään rikollinen. Onneksi 15. kuukausi onkin tulossa, ja silloin ei ole enää pitkä matka kahden vuoden juhliin ilman ainoaa epävakaata persoonallisuutta.

Olen joustanut. Olen auttanut. Olen tukenut. Olen kuunnellut. Olen pahoitellut. Olen odottanut. Olen yrittänyt. Olen kysellyt mitä kuuluu saamatta vastausta, tai jos vastaus tuli, se tuli myöhässä vittuilun kera. Sitä sanotaan, että masentuneita pitää tukea ja heiltä pitää kysyä miten voit, mutta kuka tekisi samoin meille empaatikoille? Edes narsistit itse eivät ole kovin kiinnostuneita muista kuin itsestään. Lopulta olen päätynyt siihen, että kaikenlainen draama kannattaa jättää mieluiten ostamatta.

Muistan kiittää hyviä kuljettajia ohjaamoon ja uudelleen matkan jälkeen. Haluan antaa maailmalle parastani, vaikka en itse juuri nyt jaksakaan töissä. Uskon, että olemalla itseni, voin ajallaan voittaa väsymyksen ja uupumuksen. Muutama hyväkin juttu ihmisissä saa hiljaa palauttamaan uskon tähän ihmiskuntaan. Kaikki eivät yritä käyttää meitä hyväksi ja se on pääasia. Syy elää. Muistan lämmöllä sitäkin hetkeä, kun ojensin kyseiselle naiskuljettajalle suklaata vuoron päätteeksi ohjaamoon.

Jos joskus näet jotain kaunista, kerro heille. Se voi kestää sekunteja sanoa, mutta heissä se vaikuttaa eliniän. Kehuin minäkin Paunun naiskuskia ohjaamoon, koska tiedän muutaman sekunnin riittävän. Tärkeintä on jakaa ilosanomaa tähän maailmaan, että jaksamme yhdessä kulkea vain eteenpäin.

Jos maailmaa voidaan parantaa sekunti kerrallaan, mikä estää sinua vaikuttamasta nyt?

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Tekevätkö S-bonukset sinusta köyhän tai rikkaan?

Näin vaihdat pankkia: "Ovet paukkuen Nordeasta"

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

666 päivää ilman narsistia: "Ostan enää halpamerkkejä"

Sapattivapaa on vapaa-aikaa: "Paunulla ajelulle"