Jyri kertoo sinulle nyt elämän opeista

Joskus sitä vain huomaa, että omasta syntymästä on vain 30 vuotta. Ehkäpä tällaisista luvuista olet itsekin nauttinut, ja jos olet nuorempi tänään, älä vain kiirehdi. Nauti nimittäin nuoruudestasi. Vaikka olenkin elänyt maailmalla kolmen vuosikymmenen ajan, en tunne olevani kovin vanha. Päinvastoin nuorenen silmissä. Minulta edelleen kysytään papereita Prisman kassalla, jos silloin tällöin tekee mieli siideriä taloyhtiön lenkkisaunassa. Siellä käyn kerran viikossa, jollei koronavirus ole sitä sulkenut.

Uskon että nuoruuden taustalla on aktiivinen elämä ja ennen kaikkea toimivaksi todettu ruokavalioni. Aiemmin painoni on laskenut reippaasta ylipainosta normaaliin painoon. Tänään näytän hoikemmalta kuin vuosi sitten. Tämän tekee kuka vain, mutta se ei pelkästään vaadi liikuntaa, vaan myös ruokavalio on laitettava remonttiin. Kyseenalaista kaikki mitä syöt ja kuinka paljon. Lopeta oluet ja siiderit. Siirry vain sokeroimattomiin vaihtoehtoihin. Et tarvitse sokeria niin paljon kuin sitä ruoassa nykyään on.

Olet mitä syöt, ja juuri tästä oli tietenkin omalla kohdalla valitettavasti kysymys. Suurimmat opit sain Corona-viruksesta. En enää innostu suurlennoista tai risteilyistä, vaan läpi vuoden olen matkustanut tyylikkäästi linja-autoilla. Tanssimusiikki on tänäkin päivänä tärkeintä mahtavassa elämässäni, enkä voisi kuvitellakaan elämää ilman. Uimahallissa rakastan sitä pienintä saunaa, joka tarjoaa tämän maan parhaimmat lämmöt. Kokemuksestani jo pelkästään löylyjen takia kannattaa tulla Valkeakoskelle.

Paras oppi on se, että naapureihin kannattaa tutustua. Tänään käyn naapurin kanssa lenkkisaunassa, ja jos oikein hyvin käy, voit jakaa saunavuoroa puoliksi. Näin pääsette asumaan taloyhtiössä entistä edullisemmin ja saunavuoro tulee käytetyksi varmasti, mikäli jompikumpi ei ehdi saunaan. Säästän paljon jokaisella osa-alueella, enkä esimerkiksi tuhlaile enää senttiäkään kiinteästä laajakaistasta. Paitsi vuokrassa, joka on Tampereen seudun halvimpia, ollen vain noin 11 euroa neliömetrille.
Jokainen elämys minkä autoilija viettääpi kiesissään surkastuttaen alaraajojaan, kasvatan jalkalihaksia polkemalla Raleighin ketjuratasta. Kun autokansa rikkoo terveyttään, varastoin sitä kävelyllä ja bussilla.
Valkeakosken uimahallista löytyy tutkitusti Suomen paras pikkusauna. Jyri on testaajana. Olen käynyt uimahalleissa enemmän kuin tarpeeksi, ja jos menet Valkeakoskelle, #pupuliikenne tarjoaa kyydit!

Nyt siirrytään suosiolla muihin uutisaiheisiin pienen musiikillisen hetken jälkeen.

Taloudellinen väkivalta: "Väkivalta ylipäätään ei kuulu ihmissuhteisiin"

Tajusin vasta eron jälkeen, että ex-mieheni käytti minua taloudellisesti hyväksi. Niin taitavaa on tämä narsistin manipulointi nimittäin, että et tiedä olevasi huonossa suhteessa, vaikka muualta jatkuvasti mainitaan asiasta. Internet-ystävä, oma äiti, ketään ei oikein uskota. Hän oli maailman paras. En edes uskonut itseäni, vaikka joskus epäilin suhdettamme. Yhtäkkiä kaikki muuttui kylmäksi, ja kaikki raha oli hänen. Käytin vuoden 2018 aikana talousohjelmistoa, jolla olin talouteni paras asiantuntija.

Sitten tämä mies tuli kuvioon. Sen lisäksi, että maksoin hänelle ensimmäisen lounaan, maksoin paljon muutakin. Pian aloin maksaa hänen loputtomia laskuja, matkailu-unelmia sekä tietenkin sain luvan maksaa kalleimman lounaan ravintolassa. Jos kehtasinkin jotain mainita hinnasta, olin pian köyhä ja pihi. Narsistiksi haukuttiin tämän tästä päivittäin. Hänellä oli lompakko tyylikkäästi kotona, niinpä myös ruokakaupassa huutoa tuli, jos en taaskaan suostunut ostamaan sitä kalleinta lihaa tiskiltä.

Taloudellinen väkivalta on useimmiten ihmisen rahankäyttöön liittyvää loukkaamista, hyväksikäyttöä tai rajoittamista. Voi olla, että juuri sinun suhteessa on yhteinen pankkitili, josta raha häviää yllättäen muualle kuin sovittuun asiaan. Väkivalta on aina väkivaltaa sen kaikissa muodoissa. Suhteessa päälleni on käyty melko uhkaavasti, ja minulle on sanottu painokelvottomia haukkuja sekä sanoja. Vain yhden vuoden suhteen aikana toisella kierroksella luulin, että tämä on normaalia, vaikka autan paljon.

Jos kortillani oli varaa, narsisti halusi manipuloimalla kaiken

Olenhan nimittäin järeä empaatikko, joka rakastaa pientä auttamista. Maksoin mieheni koko elämän, mukaan lukien yhteiset reissut juhlistamaan rakkautta, ex-puolison luottokorttilaskut ja HSL-kortin. Samaan aikaan ex-puoliso kerrytti omaa tavaranpaljouttaan ja velkaantui vain lisää. Hän oletti, että maksan kaiken, vaikka varaa ei olisi edes tarjousboksereihin omaan vaatekaappiin. Kieltäytyminen on johtanut riitaan. Tein kaikkeni: vaikka rakkautta ei enää näkynytkään, sentään ystävyys jatkuisi.

Miten väärässä olinkaan? Lakkasin sanomasta hyviä öitä, että rakastan sinua ja mitä vielä. Aloin käydä vähemmän hänen luona vain huomatakseni, että ex-mies mahdollisesti etsii jo seuraavaa Matchissa ja Tinderissä. Pääsin suhteemme jälkeen vihdoin töihin, ja lähdin taloudellisia menetyksiä jonkin verran paikkaamaan. Hänellä on nyt kaikki, mitä ostin asuntoon, mutta minulla ei ole mitään. Hän on poissa, omasta tahdostani, ja olen 6 000 euroa köyhempänä oppinut jotain 30-vuotiaan elämäni aikana.

Hän käytti molempien rahoja jatkuvasti, miten ikinä halusi, vaikka omiin seksileluihin. Minä sain aina ihanat haukut siitä, että rahaa ei muka taaskaan ollut. Hän eleli niin, että rahaa olisi koko ajan rajatta. Jouduin kokemaan kovia, koska pelkästään vuoden 2019 aikana tililtäni lähti puolet enemmän rahaa kuin vuosittaiset tuloni silloin. Itse väkivalta onneksi loppui samana vuonna kuin seinään heinäkuun 14. päivä. Silloin tajusin viheltää pelin poikki ja lopettaa tämä show. Ei enää säästöihin kajoamista.
Oletko suhteessa, joka ei ole tasavertainen? Teet töitä, mutta et koskaan näe rahoja? Tässä ei ole suhdetta nähtykään. Jos olet yksinomaan itse vastuussa elämisen kuluista, suunnittele lähtöä. 

Velaton elämä on erittäin vapauttavaa: "Olen velkaa 0 euroa"

Nykyisin tämän tekstin kirjoittaja nimeltä Jyri kokee kuitenkin suurta mielihyvää siitä, että hän voi itse hallita omia rahojaan.  Olen yllättynyt, miten hyvin voi pärjätä yhden ihmisen tuloilla, vaikkeivät isoja olekaan huomioiden palkasta perittävät pakolliset verot ja muut maksut. Parisuhteissa, joissa on taloudellista väkivaltaa, on ajoittain myös henkistä ja fyysistä pahoinpitelyä. Onneksi asustelen yksin mukavassa kaksiossa, kuten tähänkin asti, vaikka yhteen muutto olikin joskus suurena unelmana.

Taloudellinen väkivalta kuivatti tilini kuukausittain, mutta sen jälkeen tuli apuun Bank Norwegianin säästötili. Sieltä oli helppoa paikata puutteet, ja sain kuukauden lopuksi edes jotain ostettua. Joskus nostin sieltä rahaa myös narsistille. Tässä kannattaakin olla varuillaan, koska hyvin monella ei edes ole säästöjä, jolloin taloudellinen väkivalta voi viedä velkojen maailmaan. Pahimmillaan taloudellisen väkivallan uhri joutuu itsekin ulosottoon. Näin velkakierre voi alkaa, ja narsisti hylkää kylmästi.

Onneksi, ja luojan kiitos, pääsin suhteesta juoksemaan. Nyt ymmärrän, että koko show'ssa astuin vain paskaan, joka haisi elämässäni pitkään. No, ainakin lähes 12 kuukautta. Norjalaisessa internetpankissa menetetyt saldot olen paikannut tekemällä ahkerasti työtä. Väkivallasta huolimatta olen ollut velaton kaikki nämä vuodet. Jotkut sukulaiset eivät ole siinä kovin onnistuneet: heillä on runsaasti velkaa aina eläkkeelle saakka. Jotkut hommaavat kalliita asuntoja ja vielä kalliimpia autoja, se on aina väärin.

Ilman narsistia matkustan: Deezer ja #pupuliikenne

Jos olet nuori, parasta mitä voin suositella sinulle nyt: älä elä velaksi. Älä koskaan. Velallinen elämä saa nousemaan aamulla jaloilleen huutaen kovaa: "Ei helvetti, autovelka rästissä tältä kuulta!". Heräilen sängystä hyvin mielin: en omista asuntoa, vaan vuokraan sen. Myöskään peltilehmää ei ole (aiheesta lisää pian). Matkapuhelin on aina maksimissaan 199 euroa, ja käytän laitteita ainakin kolmisen vuotta, ellen enemmänkin. Tämä pitää velat, laskut ja huonot fiilikset kaukana! Hyvän elämän ohje, tässä.

Jos sanon, että olen täysin velaton, ihmiset pitävät minua hulluna. Yläasteella en saanut taloustaidon parhaita oppeja, mutta toivottavasti koululaiset tänään eivät ole niin huonossa asemassa tunneillaan. Opin säästämään itse. Minimalismi on poistanut minut oravanpyörästä, jossa en kieltämättä koskaan ollutkaan. Vaikka olohuoneessa oleva puusohvani onkin käytetty vuosia, se palvelee edelleen, enkä aio ostaa uutta hetkeen. Jos sohva menee huonoksi ajan kanssa, yritän korjata sen ensin kotikonstein.

Jos korjaus kotikonstein ei ole enää mahdollista, ostanpa uuden ja vien vanhan muualle. Nyt en oikein ymmärrä mikä kiire ihmisillä on velkaantua lisää ostamalla koko ajan uudempia iPhone-puhelimia. Halvimmissa iPhoneissa ei ole edes Full HD -näyttöjä, jotka halvimmissa Androideissa alkavat olla jo vakiovarusteena. Muuttamalla kulutustottumuksiasi, luopumalla kaikesta turhasta, voit ajan kanssa maistaa velattomuuden parhaat hyödyt. Jos sinulla on velkaa: muista että yön eli et ole velaton.
En aja velaksi, sillä ei ole autolainaa. Autoon pääsee hyppäämään joko edullisella Nysse-kortilla tai aika halvalla Nettilippu-tuotteella. En ehkä pääse silloin kun haluan ja minne ikinä haluan, mutta ne velat. Ei ole.

Ilman peltilehmää voi elää: "Väinö Paunu Oy liikennöitsijänä"

Minulla ei ole koskaan, ja toistan siis uudelleen, EI KOSKAAN ollut autoa. Ymmärrän, että kaikkialle ei autoton elämä sovi, mutta siellä missä kotipihan ohi kurvaa Väinö Paunu Oy:n auto useasti tunnissa, muuta ei tarvitse. Valinta oli alun perin enemmänkin käytännöllinen kuin ideologinen: elämä ilman autoa on minulle helpompaa, halvempaa ja terveellisempää. Kävelen enemmän, pyöräilen useammin ja omat linja-autot AB-vyöhykkeellä vieläpä rajattomasti on vain murto-osa autoilun hinnasta.

Maksan rajattomista bussimatkoista ainoastaan 395 euroa vuodessa. Aika moni voisi niin halutessaan järjestää elämänsä niin, ettei autoa tarvita mihinkään, mutta valitettavasti monet maamme autoilijat karsastavat joukkoliikennettä. "Minä en linja-autoon koskaan astu, piste.", oli astetta tutumpi huuto eräältä sukulaiselta, joka kysyi miksi autoilu on niin hintavaa. Autoilu on hintavaa, ja juuri tästä syystä kannattaakin siirtyä linja-autoon tai polkupyöräilyyn. Pysyvät varmasti ylimääräiset kilot poissa.

Lomalla valitsen kohteen tarkasti niin, että sinne pääsee julkisilla kulkuvälineillä, vaikkapa Paunulla. Toisaalta matkailulakon vuoksi olen muutenkin pyrkinyt nauttimaan ajasta paikallisesti, tai erittäin lähellä kotia, esimerkiksi Valkeakoskella. Yövyn kotona nauttien päiväreissuista lähikuntiin. Autoton elämä ei ole aina kovinkaan helppoa. Tavaroiden kuljettaminen on usein haastavaa. Siksi olen tehnyt elämästäni mahdollisimman kaupatonta. Minimalismin vuoksi ei vain ole tarvetta tavaratilaan.

Väinö Paunun #144 kuljetti bussifanin kotiovelle koronakeväänä

Joskus saatan ostaa uudemman pölynimurin rikkinäisen tilalle. Vien vanhan kierrätykseen aika lähellä olevalle kierrätysasemalle ihan kävellen. Sen jälkeen käyn paunulaisella hakemassa uuden Pirkkalan Prismasta. Paunulainen tuo minut ja imurin takaisin lähipysäkille hetkessä. Tulen ostamaan imurin ja lähden imurin kanssa. Vastaavassa tilanteessa jotkut muut hakisivat imurin, ja koska autoon mahtuisi vielä muutakin, ostetaan sitten sähköhammasharjoja koko perheelle. Bonuksia tulee nyt ja paljon!

Vuoden aluksi monet tehtailevat lupauksia. Autottomuus sopii tähän. Sillä saa kuntokuurin aikaiseksi. Jokainen tietää, että autottomana on pakko kävellä, vähintäänkin sinne bussipysäkille. Joskus tehdään kilometrien matka töihin fillarilla tai jalan. Aktiivisuus lisääntyy takuulla, ja sen tunnistaa jokainen ilman minkäänlaisia sykemittareita. Autottomuus on oiva resepti vaikka tuolittomaan tammikuuhun. Autoton elämä voi olla monille märkä uni, mutta minulle se on ollut aitoa arkipäivää läpi elämän.

Nyt väitetään, että sillä säästää. Autoilu voi viedä palkasta satasia aitoa rahaa kuukausittain, kun taas joukkoliikenne rokottaa minua vain 33 eurolla kuukaudessa. Jokainen matka minkä autoilija viettää kiesissään paikallaan surkastuttaen alaraajojaan, minä kasvatan jalkalihaksiani polkemalla Raleighin ketjuratasta. Tietyllä tavalla ajateltuna se on eräänlainen kustannus, jonka autoilija maksaa fyysisenä menetyksenä, kun taas minä kävelijänä ja polkijana kartutan fyysistä varallisuuttani jatkuvasti.
Tästä edestä lähti hetki sitten TKL:n auto, ei ollut Paunu ei, joten nyt voi lähteä. Veloitta. Linja numero yksi on Tampereen pisin runkolinja, joka on pisimmillään Pirkkalan lentokentältä ihan Kangasalan keskustaan.

Televisio on turha: "En edes ajatellut, että jo viisi vuotta takana"

Kesällä itselleni kävi pienoinen moka. Tarkoitus oli juhlistaa viittä kokonaista vuotta ilman kaikille normaalia olohuoneen muovikehystä. Kesää vietin työn, loman ja vapaa-ajan parissa niin mukavasti, etten edes tajunnut herätä ajoissa. Nyt muutama kuukausi myöhemmin kirjoitan asiasta. Kesäkuun 14. päivä olin virallisesti viisi vuotta ilman televisiota kämpässäni. Studiossa elämä on mahtavaa silloin, kun ei tarvitse nukahtaa masentaviin kympin uutisiin. Mieliala ilman töllöä ei voisi olla parempi.

Eräs vieras saapui kylääni vuosi sitten ja hän latasi heti suorat sanat: "Eikö sinulla ole edes televisiota, melko naurettavaa.", mutta tähän oli vielä helppoa sanoa vastaan. Ei ole, mutta etkö ole katsellut sitä kotona tarpeeksi? Tulitko peltilehmälläsi katsomaan televisiota vai minua, saanko kysyä? Myönnän, että olohuoneeni tuvalla ei ole kovin tavallinen. Se on aika tavatonta, että on olemassa olohuoneita ilman televisiota. Juuri niitä olohuoneita, joissa televisiottomuus pakottaa maksamaan Yle-veroja.

Suomalaiset katsovat rakasta televisiota mielellään keskimäärin kolmisen tuntia päivässä. Se on pois kaikesta tekemisestä jota haluaisit tehdä, mutta johon ei koskaan tunnu olevan aikaa. Televisio tarjoaa kaunista viihdettä laittaa aivot narikkaan, mutta onneksi saunasi takana on vielä tilaa. Televisiolle että paljolle muullekin. Voimme aina hallita kaukosäädintä, mutta lopulta palkalla hankittu televisio on se, joka hallitsee meitä täysillä. Viitisen vuotta tämä hallittavuus ei enää toimikaan omalla kohdallani.

Televisiot vaativat rahaa tasoineen, huonekalu vähemmän

Televisiottomuus sai kokeilemaan parempia ruokavalioita, ja vaikka narsistisuhde onkin vaikuttanut ylipainoon, ei ylipaino ollut todellakaan television syytä. Ennen suhdetta olin yhtä laiha kuin nytkin. Enpä näkisi itseäni kovinkaan tuottavana ihmisenä, jos viettäisin televisiolla kaiken sen ajan, minkä tutut suomalaiset tuhlaavat päivässä keskimäärin. Televisiosta tulee politiikkaa. Televisiosta tulee mainoksia. Televisiosta tulee uutisia. Keksisin heti sata syytä miksi sinunkin olisi parempi ilman.

Voin vakuuttaa, että en lähde niitä edes luettelemaan. Tiedän nimittäin kokemuksesta, että 99 ihmistä sadasta eivät tule televisiosta luopumaan, vaikka argumentit olisivat hyviäkin. Juurikin tästä syystä suomalainen autoilija ei siirry linja-autoon, koska me olemme itsepäistä kansaa, joka ei halua kokeilla mitään uutta. Valitamme pikku väsymystä työpaikallamme ja tuon jälkeen, vaikka teemme itse hyvin paljon ylityötä kustantamaan elämäntyylin, johon meillä ei ole useasti varaa millään mittarilla.

Kotiin pistäydymme kuulemaan mitä ostamme seuraavaksi. Voit jo arvata mistä, televisiosta tietenkin. Ostamme, vaikka uudehko Ikea-kaappi hädin tuskin sulkeutuu kunnolla. Sen sijaan, että poistaisimme television ja monen muun turhakkeen, ostamme uuden säilytysratkaisun. Ratkaisu mainostettiin juuri televisiossa, tervetuloa Ikeaan ja jos et pääse, voit aina ostaa netissä luottokortillasi. Nykyään ei juuri tarvitse omistaa tuohta, että voi hieroa kauppaa. Monelle maksukyvyttömyys tuleekin yllätyksenä.
Olen viisi vuotta ilman televisiota. Piti kyllä kirjoittaa merkintä, mutta unohtui. Tämän sijasta haravoin uusinta elektronista tanssimusiikkia Spotifyllä ja soittolistalla onkin mm. japanilaista hardcore-musiikkia.

Yhteenveto: oppitunti jatkaa jatkumistaan seuraavat 30 vuotta

Vaikka olenkin elänyt vasta 30 vuotta, tulen varmasti oppimaan lisää seuraavat 30 vuotta. Sitä samaa toivon myös sinulle. Oppiminen ja oppimisen uudet tuulet ovat hauskoja elämyksiä. Tässä jutussa ei ole todellakaan kaikkia oppejani. Veikkaisin, että suurin osa ei jaksaisi lukea tätä yhtään pidemmälle. Aloitin tärkeimmistä, ja äsken lopetit viimeiseen. Lisäksi opin sen, että kirjoitukseni ei synny väkisin. Olenkin ihmetellyt kuinka jaksoin joinakin vuosina kirjoittaa yli 12 merkintää vuodessa, huh!

Sitäpä en ymmärrä vieläkään. Tänä vuonna oli pieni onni onnettomuudessa, että sain merkinnän joka kuukausi. Toivottavasti joulukuu ei jää välistä. Jos joskus ideat loppuvat, tai ajatuksia ei vain synny, on elettävä sen mukaan. Toisaalta elämässäni tajusin muitakin olennaisia asioita: sinkkuus on mukavaa ja yksin asuminen tuo kaivattua turvaa. Koen olevani vapaakin, kun muita ei ole vieressä. Suhteet eivät kiinnosta minua, enkä koe ystäviäkään tarvitsevani. Yksin voit olla oma itsesi odottaen tulevaa.

Tietysti mukaan on tarttunut sellainenkin oppi, että puhelinliittymän parhaaseen hintaan saa vain ja ainoastaan kilpailuttamalla, eikä siinä ole mielestäni mitään vaikeaa. Muutaman minuutin hommalla saat nykyisen puheliittymäsi suorastaan puoli-ilmaiseksi. Olen kilpailuttanut liittymiä sukulaisillekin. Tajusin myös, että ekstraraha tai seurustelusuhde ei ole tie pikaonneen, vaan usein tuhon polulle. En ainakaan itse päässyt nauttimaan suhteesta narsistin kanssa, enkä suosittele sitä muillekaan.

Minulle verorahoista hyötyminen on päivän selvää, siksi en esimerkiksi omista kirjoja, vaan lainaan niitä kirjastosta. Veroeurojaan kannattaa ilman muuta käyttää, jos on niihin oikeutettu. Halutessaan lääkärille voi mennä, jos on mielestään käynnin tarpeessa. Oppitunti voi opettaa kaiken tärkeimmän, budjetoinnin, jota en kieltämättä vieläkään taita täysin. Ensi vuonna toivon kääntäväni kotitalouden suunnan. Haluan nyt, että jatkossa kulutan rahojani niin vähän kuin suinkin vain on mahdollista.

Mustana perjantaina ja sen jälkilöylyissä olleena haluaisin jakaa lopuksi biisin, joka kertoo miksi olen velaton. Jätä sinäkin ostamatta, säästät luontoa ja omaa rahaa. Velaton elämä on täysin mahdollista. Velaton elämä tarkoittaa, että hedonistinen juoksumatto on takana, tai sitä ei koskaan ollutkaan.

Jos et usko, muistuta itseäsi 30-vuotiaasta Jyristä, joka elää kaksiossaan ilman euroakaan velkaa.

En elä konsumerismille vaan ihmisille ja tanssimusiikille.

Kommentit

Ocapoca sanoi…
Onnittelut pyöreistä vuosista!
Kiitos paljon, hienoa nähdä sinut toistamiseen kommentoimassa!

Hyvää loppusyksyä sinulle, Ocapoca.

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Kannattaako pesukoneita korjauttaa?

Ensimmäinen televisioton vapaapäivä

Minimoi soittolistat ja ostoslistat heti

Facebook lähti vain 365 päivää sitten

En enää hoida ruokaostoksia Lidlissä

Talvi, Nysse, TKL ja Lassila&Tikanoja

Länsilinjoilla 2 vuotta ilman narsistia

Asioita, joihin minimalisti kompastuu

Blogger voittaa WordPressin näin