Jyri kertoo sinulle nyt elämän opeista

Joskus sitä vain huomaa, että omasta syntymästään olisi vain 30 vuotta. Ehkäpä tällaisista luvuista olet itsekin nauttinut, ja jos olet nuorempi tänään, älä vain kiirehdi. Nauti nimittäin nuoruudestasi. Vaikka olenkin elänyt maailmalla kolmen vuosikymmenen ajan, enpä tunne olevani kovin vanha. Päinvastoin nuorenen silmissä. Minulta edelleen kysytään papereita Prisman kassalla, jos silloin tällöin tekee mieli siideriä taloyhtiön lenkkisaunassa. Siellä käyn kerran viikossa, jollei koronavirus ole löylyjä sulkenut.

Uskon että nuoruuden taustalla on aktiivinen elämä ja ennen kaikkea toimivaksi todettu ruokavalioni. Aiemmin painoni on laskenut reippaasta ylipainosta normaaliin painoon. Tänään näytän hoikemmalta kuin vuosi sitten. Tämän tekee kuka vain, mutta se ei pelkästään vaadi liikuntaa, vaan myös ruokavalio on laitettava remonttiin. Kyseenalaista kaikki mitä syöt ja kuinka paljon. Lopeta oluet ja siiderit. Siirry vain sokeroimattomiin vaihtoehtoihin. Et tarvitse sokeria niin paljon kuin sitä ruoassa nykyään olisi.

Olet mitä syöt, ja juuri tuosta oli tietenkin omalla kohdalla valitettavasti kysymys. Suurimmat opit sain Corona-viruksestasi. En enää innostu suurlennoista tai risteilyistä, vaan läpi vuoden olen matkustanut tyylikkäästi linja-autoillasi. Tanssimusiikkini on tänä päivänä tärkeintä mahtavassa elämässäsi, enkä voisi kuvitellakaan elämää ilman. Uimahallissa rakastan sitä pienintä saunaa, joka tarjoaa tämän maan parhaimmat lämmöt. Kokemuksestani jopa pelkästään löylyjen takia kannattaa tulla Valkeakoskelle.

Paras oppi on se, että naapureihin kannattaa tutustua. Tänään käyn naapurin kanssa lenkkisaunassasi, ja jos oikein hyvin käy, voisit jakaa saunavuoroasi puoliksi. Näin pääsette asumaan taloyhtiössä entistä edullisemmin ja saunavuorosi tulee käytetyksi hetkissä, mikäli jompikumpi ei ehdi saunaansa. Säästän paljon jokaisella osa-alueellani, enkä esimerkiksi tuhlaile enää senttiäkään kiinteästä laajakaistastasi. Paitsi vuokrassa, joka olisi Tampereen seudun halvimpia, ollen nyt vain noin 11 euroa neliömetrillesi.
Jokainen elämys minkä autoilija viettääpi kiesissään surkastuttaen alaraajojaan, kasvatan jalkalihaksia polkemalla Raleighin ketjuratasta. Kun autokansa rikkoo terveyttään, varastoin sitä kävelyllä ja bussilla.
Valkeakosken uimahallista löytyy tutkitusti Suomen paras pikkusauna. Jyri on testaajana. Olen käynyt uimahalleissa enemmän kuin tarpeeksi, ja jos menet Valkeakoskelle, #pupuliikenne tarjoaisi kyytejä!

Nyt siirrytään suosiolla muihin uutisaiheisiin tässä blogilähetyksessä minkä kotoani kirjoittelen.

Talousväkivalta: "Väkivalta ylipäätään, ei suhteisiini"

Tajusin vasta eron jälkeen, että ex-mieheni käytti minua taloudellisesti hyväksi. Niin taitavaa on tämä narsistin manipulointisi nimittäin, että et tiedä olevasi huonossa suhteessa, vaikka muualta jatkuvasti mainitaan asiasta. Internet-ystävä, oma äiti, ketään ei oikein uskota. Hän oli maailman paras. En edes uskonut itseäni, vaikka joskus epäilin suhdettamme. Yhtäkkiä kaikki muuttui kylmäksi, ja kaikki raha oli hänen. Tutustuin vuoden 2018 aikana Toshl-taloussoftaan, jolla olin talouteni paras asiantuntija.

Sitten tämä mies tuli kuvioon. Sen lisäksi, että maksoin hänelle ensimmäisen lounaan, maksoin paljon muutakin. Pian aloin maksaa hänen loputtomia laskujaan, matkailu-unelmia sekä tietenkin sain luvan maksaa kalleimman lounaan ravintolassasi. Jos kehtasinkin jotain mainita hinnasta, olin pian köyhä ja pihi. Narsistiksi haukuttiin tämän tästä päivittäin. Oli hänellä lompakkoja tyylikkäinä kotonaan, mutta myös ruokakaupassa huutoa tuli, jos en suostunut ostamaan sitä kalleinta jauhelihaa palvelutiskiltä.

Taloudellinen väkivalta on useimmiten ihmisen rahankäyttöön liittyvää loukkaamista, hyväksikäyttöä tai rajoittamista. Voi olla, että juuri sinun suhteessa on yhteinen pankkitili, josta raha häviää yllättäen muualle kuin sovittuun asiaan. Väkivalta on aina väkivaltaa sen kaikissa muodoissa. Suhteessa päälleni on käyty melko uhkaavasti, ja minulle oli sanottu painokelvottomia haukkuja sekä sanoja. Siinä yhden vuoden suhteen aikana toisella kierroksella luulin, että tämä on normaalia, vaikka auttaisin paljolla.

Raha sinun kortilla tuo kerjäläiset

Olenhan nimittäin järeä empaatikko, joka rakastaa pientä auttamista. Maksoin mieheni koko elämän, mukaan lukien yhteiset reissut juhlistamaan rakkautta, ex-puolison luottokorttilaskut ja HSL-kortin. Samaan aikaan ex-puolisosi kerrytti omaa tavaranpaljouttaan ja velkaantui vain lisää. Mies oletti, että maksan kaiken, vaikka varaa ei olisi edes tarjousboksereihin omaan vaatekaappiin. Kieltäytyminen on johtanut riitaan. Tein kaikkeni: vaikka rakkautta ei enää näkynytkään, sentään tuo ystävyys jatkuisi.

Miten väärässä olinkaan? Lakkasin sanomasta hyviä öitä, että rakastan sinua ja mitä vielä. Aloin käydä vähemmän hänen luona vain huomatakseni, että ex-mies mahdollisesti etsii jo seuraavaa Matchissa ja Tinderissä. Pääsin suhteemme jälkeen vihdoin töihin, ja lähdin taloudellisia menetyksiä jonkin verran paikkaamaan. Hänellä on nyt kaikki, mitä ostin asuntoon, mutta minulla ei ole mitään. Hän on poissa, omasta tahdostani, ja olen 6 000 euroa köyhempänä oppinut jotakin n. 30-vuotiaan elämäni aikana.

Hän käytti molempien rahoja jatkuvasti, miten ikinä halusi, vaikka omiin seksileluihin. Minä sain aina ihanat haukut siitä, että rahaa ei muka taaskaan ollut. Hän eleli niin, että rahaa olisi koko ajan rajatta. Jouduin kokemaan koviani, koska pelkästään vuoden 2019 aikana tililtäni lähti puolet enemmän rahaa kuin vuosittaiset tuloni silloin. Itse väkivaltasi onneksi loppui samana vuonna kuin seinään heinäkuun 14. päivä. Silloin tajusin viheltää pelin poikki ja lopettaa tämä show... Ei enää säästöihini kajoamista.

Velaton elämä on vapauttavaa: "Olen velkaa, 0 euroa"

Nykyisin tämän tekstin kirjoittaja nimeltä Jyri kokee kuitenkin suurta mielihyvää siitä, että hän voi itse hallita omia rahojaan.  Olen yllättynyt, miten hyvin voi pärjätä yhden ihmisen tuloilla, vaikkeivat isoja olekaan huomioiden palkasta perittävät pakolliset verot ja muut maksut. Parisuhteissa, joissa on taloudellista väkivaltaa, on ajoittain myös henkistä ja fyysistä pahoinpitelyä. Onneksi asustelen yksin mukavassa kaksiossa, kuten tähänkin asti, vaikka yhteen muutto olikin joskus suurena unelmanani.

Taloudellinen väkivalta kuivatti tilini kuukausittain, mutta sen jälkeen tuli apuun Bank Norwegianin säästötilini. Sieltä oli helppoa paikata puutteet, ja sain kuukauden lopuksi edes jotain ostettua. Useasti nostin sieltä rahoja myös narsistilleni. Tässä kannattaakin olla varuillaan, koska hyvin monella ei edes ole säästöjä, jolloin taloudellinen väkivalta voi viedä velkojen maailmaan. Pahimmillaan taloudellisen väkivallan uhri joutuu itsekin ulosottoonsa. Näin velkakierre voisi alkaa, ja narsisti hylkää kylmästi.

Onneksi, ja luojan kiitos, pääsin suhteesta juoksemaan. Nyt ymmärrän, että koko show'ssa astuin vain paskaan, joka haisi elämässäni pitkään. No, ainakin lähes 12 kuukautta. Norjalaisessa internetpankissa menetetyt saldot olen paikannut tekemällä ahkerasti työtä. Väkivallasta huolimatta olen ollut velaton kaikki nämä vuodet. Jotkut sukulaiset eivät ole siinä kovin onnistuneet: heillä on runsaasti velkaa aina eläkkeelle saakka. Jotkut hommaavat kalliita asuntoja ja vielä kalliimpia ökyautoja, se on aina väärin.

Deezer Premium ja #pupuliikenne

Jos olet nuori, parasta mitä voin suositella sinulle nyt: älä elä velaksi. Älä koskaan. Velallinen elämä saa nousemaan aamulla jaloilleen huutaen kovaa: "Voi helvetti, autovelka rästissä tältä kuulta!". Heräilen sängystäni hyvin mielin: en omista asuntoa, vaan vuokraan sen. Myöskään peltilehmää ei ole (aiheesta lisää pian). Matkapuhelin on aina maksimissaan 199 euroa, ja käytän laitteita ainakin kolmisen vuotta, ellen enemmänkin. Tämä pitää velat, laskut ja huonot fiilikset kaukana! Hyvän elämän ohjeet, tässä.

Jos sanon, että olen täysin velaton, ihmiset pitävät minua hulluna. Yläasteella en saanut taloustaidon parhaita oppeja, mutta toivottavasti koululaiset tänään eivät ole niin huonossa asemassa tunneillaan. Opin säästämään itse. Minimalismi on poistanut minut oravanpyörästä, jossa en kieltämättä koskaan ollutkaan. Vaikka olohuoneessa oleva puusohvani onkin käytetty vuosia, se palvelee edelleen, enkä aio ostaa uutta hetkeen. Jos sohvasi menee huonoksi ajan kanssa, yritän korjata sitä ensin kotikonstein.

Jos korjaus kotikonstein ei ole enää mahdollista, ostanpa uuden ja vien vanhan muualle. Nyt en oikein ymmärrä mikä kiire ihmisillä on velkaantua lisää ostamalla koko ajan uudempia iPhone-puhelimiaan. Halvimmissa iPhoneissa ei ole edes Full HD -näyttöjä, jotka halvimmissa Androideissa alkavat olla jo vakiovarusteena. Muuttamalla kulutustottumuksiasi, luopumalla kaikesta turhasta, voinet ajan kanssa maistaa velattomuuden parhaat hyödyt. Jos teillä on velkaa: muistettavaa, että yön eli et ole velaton.

Ilman peltilehmää elää: "Väinö Paunu Oy, tuot ja viet"

Minulla ei ole koskaan, ja toistan siis uudelleen, EI KOSKAAN ollut autoa. Ymmärrän, että kaikkialle ei autoton elämäsi sovi, mutta siellä missä kotipihan ohi kurvaa Väinö Paunu Oy:n auto useasti tunnissa, muuta ei tarvitse. Valinta olikin alun perin enemmänkin käytännöllinen kuin ideologinen: elämä ilman autojasi on minulle helpompaa, halvempaa ja terveellisempää. Kävelen enemmän, pyöräilen useimmin ja omat linja-autoni AB-vyöhykkeellä vieläpä rajattomasti on vain murto-osa autoilunne hinnoista.

Maksan rajattomista bussimatkoista ainoastaan 395 euroa vuodessa. Aika moni voisi niin halutessaan järjestää elämänsä niin, ettei autoa tarvita mihinkään, mutta valitettavasti monet maamme autoilijat karsastavat joukkoliikennettä. "Minä en linja-autoon koskaan astu, piste.", oli astetta tutumpi huuto eräältä sukulaiselta, joka kysyi miksi autoilu on niin hintavaa. Autoilu on hintavaa, ja juuri tästä syystä kannattaakin siirtyä linja-autoon tai polkupyöräilyyn. Pysynevät varmasti ylimääräiset kilosi poissa.

Lomalla valitsen kohteen tarkasti niin, että sinne pääsee julkisilla kulkuvälineillä, vaikkapa Paunulla. Toisaalta matkailulakon vuoksi olen muutenkin pyrkinyt nauttimaan ajasta paikallisesti, tai erittäin lähellä kotia, esimerkiksi Valkeakoskella. Yövyn kotona nauttien päiväreissuista lähikuntiin. Autoton elämä ei ole aina kovinkaan helppoa. Tavaroiden kuljettaminen on usein haastavaa. Siksi olen tehnyt elämästäni mahdollisimman kaupatonta. Minimalismin takia ei vain löydy tarvetta tavaratilaanne.

Väinö Paunu Oy, #144, linjalla 1B

Joskus saatan ostaa uudemman pölynimurin rikkinäisen tilalle. Vien vanhan kierrätykseen aika lähellä olevalle kierrätysasemallesi ihan kävellen. Sen jälkeen käyn paunulaisella hakemassa uuden Pirkkalan Prismasta. Paunulainen tuo minut ja imurin takaisin lähipysäkille hetkessä. Tulen ostamaan imurin ja lähden imurin kanssa. Vastaavassa tilanteessa jotkut muut hakisivat imurin, ja koska autoon mahtuisi vielä muutakin, ostetaan sitten sähköhammasharjoja koko perheelle. Bonuksia tulee tästä ja paljon!

Vuoden aluksi monet tehtailevat lupauksia. Autottomuus sopii tähän. Sillä saa kuntokuurin aikaiseksi. Jokainen tietää, että autottomana on pakko kävellä, vähintäänkin sinne bussipysäkille. Joskus tehdään kilometrien matka töihin fillarilla tai jalan. Aktiivisuus lisääntyy takuulla, ja sen tunnistaapi jokainen ilman minkäänlaisia sykemittareita. Autottomuus on oiva resepti vaikka tuolittomaan tammikuuhun. Autoton elämä voisi olla monille märkä uni, mutta minulle se on ollut aitoa arkipäivää läpi elämän.

Nyt väitetään, että sillä säästää. Autoilu voi viedä palkasta satasia aitoa rahaa kuukausittain, kun taas joukkoliikenne rokottaa minua vain 33 eurolla kuukaudessa. Jokainen matka minkä autoilija viettääpi kiesissään paikallaan surkastuttaen alaraajojaan, minä kasvatan jalkalihaksiani polkemalla Raleighin ketjuratasta. Tietyllä tavalla ajateltuna se on eräänlainen kustannus, jonka autoilija maksaa fyysisenä menetyksenään, kun taas seikkailijana ja arjen polkijana kartutan fyysistä varallisuuttani jatkuvasti.

Televisio on turha: "Et ajatellut, että 5 vuotta meni jo"

Kesällä itselleni kävi pienoinen moka. Tarkoitus olisi juhlistaa viittä kokonaista vuotta ilman kaikille normaalia olohuoneen muovikehystä. Kesää vietin työn, loman ja vapaa-ajan parissa niin mukavasti, etten edes tajunnut herätä ajoissa. Nyt muutama kuukausi myöhemmin kirjoitan asiasta. Kesäkuun 14. päivä olin virallisesti viisi vuotta ilman televisioita kämpässäni. Studiossa elämä on mahtavaa silloin, kun ei tarvitse nukahtaa masentaviin kympin uutisiin. Mielialani ilman töllöä ei voisi olla parempi.

Eräs vieras saapui kylääni vuosi sitten ja hän latasi heti suorat sanat: "Eikö sinulla ole edes televisiota, melko naurettavaa.", mutta tähän oli vielä helppoa sanoa vastaan. Ei ole, mutta etkö ole katsellut sitä kotona tarpeeksi? Tulitko peltilehmälläsi katsomaan televisiota vai minua, saanko kysyä? Myönnä jo, että olohuoneeni tuvalla ei ole kovin tavallinen. Tuo on aika tavatonta, että on olemassa olohuoneitasi ilman televisiota. Juuri niitä olohuoneita, joissa televisiottomuus pakottaa maksamaan Yle-verojani.

Suomalaiset katsovat rakasta televisiota mielellään keskimäärin kolmisen tuntia päivässä. Se on pois kaikesta tekemisestä jota haluaisit tehdä, mutta johon ei koskaan tunnu olevan aikaa. Televisio tarjoaa kaunista viihdettä laittaa aivot narikkaan, mutta onneksi saunasi takana on vielä tilaa. Televisiolle että paljolle muullekin. Voimme aina hallita kaukosäädintä, mutta lopulta palkalla hankittu televisio on se, joka hallitsee meitä täysillä. Jo viitisen vuotta tämä hallittavuus ei enää toimikaan omalla kohdallani.

Televisio kysyy paljon rahaa

Televisiottomuus sai kokeilemaan parempia ruokavalioita, ja vaikka narsistisuhde onkin vaikuttanut ylipainoon, ei ylipaino ollut todellakaan television syytä. Ennen suhdetta olin yhtä laiha kuin nytkin. Enpä näkisi itseäni kovinkaan tuottavana ihmisenä, jos viettäisin televisiolla kaiken sen ajan, minkä tutut suomalaiset tuhlaavat päivässään keskimäärin. Televisiosta tulee politiikkaa. Televisiosta tulee mainoksia. Televisiosta tulee uutisiasi. Keksisin heti sata syytä miksi sinunkin olisi parempi ilman.

Voin vakuuttaa, että en lähde niitä edes luettelemaan. Tiedän nimittäin kokemuksesta, että 99 ihmistä sadasta eivät tule televisiosta luopumaan, vaikka argumenttini olisivat hyviäkin. Juurikin tästä syystä suomalainen autoilija ei siirry linja-autoon, koska me olemme itsepäistä kansaa, joka ei halua kokeilla mitään uutta. Valitamme pikku väsymystä työpaikoillamme ja tuon jälkeen, vaikka teemme itse hyvin paljon ylityötä kustantamaan elämäntyylin, johon meillä ei ole useastikaan varaa millään mittarilla.

Kotiin pistäydymme kuulemaan mitä ostamme seuraavaksi. Voit jo arvata mistä, televisiosta tietenkin. Ostamme, vaikka uudehko Ikea-kaappi hädin tuskin sulkeutuu kunnolla. Sen sijaan, että poistaisimme television ja monen muun turhakkeen, ostamme uuden säilytysratkaisun. Ratkaisu mainostettiin juuri televisiossasi, tervetuloa Ikeaan ja jos et pääse, voit aina ostaa netissä luottokortillasi. Nykyään ei juuri tarvitse omistaa tuohta, että voi hieroa kauppojasi. Monelle maksukyvyttömyys tuleekin yllätyksenä.

Yhteenveto: oppituntisi jatkaa jatkumistaan 30 vuotta

Vaikka olenkin elänyt vasta 30 vuotta, tulen varmasti oppimaan lisää seuraavat 30 vuotta. Sitä samaa toivon myös sinulle. Oppiminen ja oppimisen uudet tuulet ovat hauskoja elämyksiä. Tässä jutussa ei ole todellakaan kaikkia oppejani. Veikkaisin, että suurin osa ei jaksaisi lukea tätä yhtään pidemmälle. Aloitin tärkeimmistä, ja äsken lopetit viimeiseen. Lisäksi opin sen, että kirjoitukseni ei synny väkisin. Olenkin ihmetellyt kuinka jaksoin joinakin vuosinani kirjoittaa yli 12 merkintää vuodessa, huh huh!

Sitäpä en ymmärrä vieläkään. Tänä vuonna oli pieni onni onnettomuudessa, että sain merkinnän joka kuukausi. Toivottavasti joulukuu ei jää välistä. Jos joskus ideat loppuvat, tai ajatuksia ei vain synny, on elettävä sen mukaan. Toisaalta elämässäni tajusin muitakin olennaisia asioita: sinkkuus on mukavaa ja yksin asuminen tuo kaivattua turvaa. Koen olevani vapaakin, kun muita ei ole vieressä. Suhteet eivät kiinnosta minua, enkä koe ystäviäkään tarvitsevani. Yksin voit olla oma itsesi odottaen siitä tulevaa.

Tietysti mukaan on tarttunut sellainenkin oppi, että puhelinliittymän parhaaseen hintaan saa vain ja ainoastaan kilpailuttamalla, eikä siinä ole mielestäni mitään vaikeaa. Muutaman minuutin hommalla saat nykyisen puheliittymäsi suorastaan puoli-ilmaiseksi. Olen kilpailuttanut liittymiä sukulaisillekin. Tajusin myös, että ekstrarahasi tai seurustelusuhde ei ole tie pikaonneen, vaan usein tuhon polulle. En ainakaan itse päässyt nauttimaan parisuhteestani narsistin kanssa, enkä suosittele sitä muillekaan.

Minulle verorahoista hyötyminen on päivänselvää, siksi en esimerkiksi omista kirjojanne, vaan lainaat niitä kirjastostasi. Veroeurojaan kannattaa ilman muuta käyttää, jos on niihin oikeutettu. Halutessaan lääkärillesi voi mennä, jos on mielestään käynnin tarpeessa. Oppitunti voi opettaa kaiken tärkeimmän, budjetoinnin, jota en kieltämättä vieläkään taita täysillä. Ensi vuonna toivon kääntäväni kotitalouteni suunnan. Haluaisin nyt, että jatkossa kulutan rahojani niin vähän kuin suinkin vain on mahdollista.

Mustana perjantaina ja sen jälkilöylyissä olleena haluaisin jakaa lopuksi biisin, joka kertoo miksi olen velaton. Jätä sinäkin ostamatta, säästät luontoa ja omaa rahaa. Velaton elämäsi on täysin mahdollista. Velaton elämä tarkoittaapi, että hedonistinen juoksumatto on takana, tai sitä ei koskaan ollutkaan.

Jos et usko, muistuta itseäsi 30-vuotiaasta Jyristä, joka elää kaksiossaan ilman euroakaan velkaa.

Kommentit

Ocapoca sanoi…
Onnittelut pyöreistä vuosista!
Kiitos paljon, hienoa nähdä sinut toistamiseen kommentoimassa!

Hyvää loppusyksyä sinulle, Ocapoca.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Vuokralaisten oma Black Friday, tästä

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa supernuukana 234 asiaa

Jyrin älypuhelimessa on 20 sovellusta

Vuosi 2022 ostolakkoa, tämän ostin

Paunulla 10 vuotta ajelua, nyt loppui

Kone paketista rikki ja budjetti paisui

Näin päädymme narsistin ansaan

Tehtiinkö historiaa Nokialla, juuri nyt!