Paunulla extempore-retket työvapaalla

Uusi aamu. Herää aamukuudelta pyjamassa. Toivon saavani aikaiseksi menevän artikkelin matkoista, joita nuukana nautin vähäsen aikaa sitten. Kaseilla sinne Haukiluomaan, kiitoksia. Niin tapahtuu myös illemmalla, jolloin matkustan Tesoman uimahallia kohti vapaalla. Sapattivapaa on siitä ihana, että voit elää oman kellon mukaan. Voit lähteä minne vain kysymättä asiasta esimieheltäsi. Kaikki paikat, jonne lähden, eivät ole kovinkaan kalliita. Väinö Paunu Oy:n kyyti Pirkkalasta Haukiluomaan on 2,10 euroa.

Aamulla nouseminen täynnä energiaa, iloja ja voimaa on minulle suurin sensaatio koskaan. En muista milloin olisin noussut tällä tavalla työelämään. Ehkä kerran vuodessa, tai joskus palkkapäivänä. Palkka upposi kaiken maailman turhuuteeni, kuten lomamatkoihin ja järjettömään kaupparalliin. Nykyään en osta, sillä elämässä on jo ihan hyvin kaikkea tarpeellista. Ulkomaille en enää halua, koska paunulainen matka Haukiluomaan on paljon parempaa, iloisempaa sekä taloudellisesti tyydyttävämpää h-hetkeä.

Tiedän, että mikäli menen sinne ajan Haukiluomaani, en tarvitse lentoja, pikajunia, hyviä hotelleja tai mitään muutakaan. Luottokorttia en ole tarvinnut elämään vielä kertaakaan. Matkailusi kotimaassa on melko ihanaa, koska matkan jälkeen et odota laskua luottokorttiyhtiöltäsi. Itse asiassa sapattivapaa on sellaista arkeilua, että siitä ei halua lomailla. Olen lomalla joka päivä. Melko vapauttava lomafiilis aina, aina uusin aamuin. Enpä tiedä miten voisin myydä paremmin, sapattivapaata kannattaa koittaa itse.

Eilen kuulin Euron päivistä. Citymarketissa hoidit edullisia ostoksia kymmenen euron budjetilla. Sain tarjouslihaa, -leipää että -juustoa tasarahalla. Nautin vapaudestasi, koska kerkeän hyötyä tarjouksista vaikka Euron päivillä. Esimerkiksi eräs bussikuski, jonka kanssa joskus juttelisit, ei juuri Euron päiville koskaan ehdi. Paunulla työpäivä on Nysse-liikenteessä 12 tuntia, joista maksimissaan yhdeksän tuntia saa olla ajoa. Muu on taukoa. Jos jaksat ja kerkeät Euron päivillesi pekkaspäivillä, joku tarjoukset vei.

Bussien kuljettajillani Nyssessä työaika olisi kaksitoista tuntia. Paunulla eivät ole ainoita, sillä kaikissa bussifirmoissa tehdään yhdellä sankarilla aivan järjettömät työt. On ikävää ja on pekkasvapaita. Olemme botteja?

Jos olen jotenkin aitona, niin kerron olevani pyöristynyt tästä työmäärästä. Kerron silti, että arvostan kuljettajienne työtä, Pirkkalassa ei ole Paunulta yksikään lähtösi jäänyt tulematta näin 10 vuodessa.

Marja ei ole edes ainoa Paunun kuski, jota kehuin ohjaamoon. Teet tärkeää työtäsi, suklaalla tietysti.

Haukiluomaan: "Kuljettajille työoloja ja vapaa-aikaa"

Kuljettajan ajoaika bussissa on kaikki se aika, minkä ajoneuvo eli vaikka tämä #141, ajaa liikenteessä. Viikoittainen ajoaikasi saa olla enintään 56 tuntia samalla bussikuskilla. Minusta tätä pitäisi muuttaa, eivätkö kuljettajat ansaitse vapaa-aikaa tai aikaa perheelle? Sama asia, vaikka mennään Länsilinjojen autoon, heilläkin samoja kuljettajia näkyy aamusta iltamyöhään. Marja kertoopi minulle, että jos yksi päivä on 7-7, hän ehtii tämän jälkeen kotiin teekupillisille ja saman tien joutuu sängylle huomiseen.

Silloin odotti seuraava 7-7. Kuvittele, että tulet kotiin, etenet suihkuun ja syöt, etkä edes ehdi auttaa puolisoasi vaikkapa kodin askareissa? Enpä ymmärrä miten tällaista työtä voi tehdä niin, että jaksaa. Naiskuski oli sitä mieltä, että jos hän ei pääsisi lenkkeilemään mikäli aikataulu sallii päättäreillä, niin eihän hän sitä jaksaisikaan. Sekin auttaa, että palkattomalla tauollaan pääsee välillä metsään lenkille. "Paljonko sitä on, kun meitä ei enää ole Pirkkalassa 2022!", hän tuumisi. Varikko ja liikenne lähtee.

Olin kiitollinen hyvästä palvelusta, mutta samalla surullinen että näen Marjan niin aamuseitsemältä kuin iltaseitsemältä liikkuessani Tampereen seudun joukkoliikenteessä. Tuo ei vain käy päähäni, että jotkut keskittyvät työpäivään 12, jopa 13 tuntia päivässä, yhdeksän tunnin ajoilla. Jos nautit tauostasi, menetät aikaa, mikäli bussilinja on myöhässä. Ajoittain ajetaan myöhässä jopa 7-14 minuuttia. Sitten mennään Sorin aukioltasi tauolle, ja takaisin on oltava tarkasti seuraavaan ajoon. Minuutin tarkasti.

Bussikuskien on minusta mentävä lakkoon

Nyt ihmetyttää, että taukopiste on Nyssessä kaikille firmoille linja-autoasemalla, mutta esimerkiksi Keskustorilta on sinne pitkä matka jalan, joka syöpi vähäistä taukoaikaa myöhästymisesi huomioiden. Samalla kaupunkiliikenteen bussien kuskit voisivat pistäytyä taukotiloissa Frenckelillä. Tähän tilaan ei paunulaisilla tai länsilinjalaisilla kuskeilla ole asiaa, reilua meininkiä. Työvaatteissasi on luettava TKL, muuten et näihin tiloihin pääse, koska et ole töissä kaupungille suoraan ja täten et saa kulkukortteja.

Muutenkin tämä työ vaikuttaa todella surulliselta omaan silmääni. Haukiluomassa on WC, näin siellä Kyöstillä. Miksi sitä WC:tä ei ole Länsilinjojen kuljettajilla Metsäkylän pääteasemalla? Länsilinjoilla, ei käydä ollenkaan vessassa? Mitä virkaa WC:stä on Haukiluomassakaan, jos et tuolla ehdi ikinä rauhassa käymään, kun ajat perjantain ja lauantain välisenä yönä 11 minuuttia myöhässä. Täytyykö lähteä. Jos ei lähde, niin ihan varmasti joku esihenkilöistä huomauttaa. Vaikka teet vaan työtäsi, kuskaat juoppoja.

Nekalan tai Kehon varikon kuljettajia ei tunne, joitakin vain. Tervehdin aina ja kiitän matkasta, mutta tuttujeni kanssa vaihdetaan usein muutakin. Siinä missä jotkut muut pänttäävät tietoa lempibändeistä taikka -joukkueista, opiskelen Väinö Paunu Oy:n aikataulut ulkoa Pirkkalan ja Haukiluoman reiteilläsi. Muut vuorot ovat TKL:n. Niillä en Haukiluomaan mene, piste. Myös sieltä Haukiluomasta osaan palata ajoissa, sillä tästä lähtee arkisin viimeisin paunulainen enää kello 18.20 (mutta ei kauaa, kilpailutus).

Liikun busseilla nauttiakseni luonnosta ja uinneistasi

Auto ei minua niin puhuttele. Moni sanoo, että auto vapauttaa aikatauluista, mutta harva sanoo auton vapauttavan veloista, korjauskuluista tai ajoneuvoveroista. Liikennevakuutuksia tarvitaan. Shellille on aina asiaa, jos ei satu omaamaan sähköautoa. Minulla ei ole kaikkeen tähän aikaa tai rahaa, siksi liikun busseilla 2,10 eurolla. Ilo sisältää 90 minuutin vaihtoajan. Kävin tässä kuussa ortodoksisessa kirkossa, tietysti paunulaisella, ja pääsin samalla bussilipullani vieläpä takaisin Pirkkalaan panihidan jälkeen.

Liikun busseilla, koska näen ikkunasta mitä kaunista on ympärillämme jatkuvasti. Opin arvostamaan edullisia matkoja tässä Nysse-liikenteessä. Haukiluomasta kävelen Ylöjärvelle, koska se ei ole minulle mikään ongelma. Tiedän kuitenkin, että niin moni autoilija menisi Ylöjärvelle suorinta reittiään, ilman että kiesinne oli jäänyt Haukiluomaan. Autoilijat eivät kehtaa kävellä, ja se näkyy monesti terveydessä, vaikkapa ylipainona tai liian korkeana verenpaineena. Tuoliton tammikuu olisi taas pian, toimit nyt!

Aavistelen, että bussia käyttävä juoksee, kävelee tai pyöräilee keskimäärin enemmän, kuin autoilevat kansat. Nuukailijana pyöräilen välillä ennen muuta siksi, että säästän rahaa. Nuukailujen koko idea on saada rahani riittämään aiempaa pidemmälle ajalle, ja tähän lukeutuu auton korvaaminen pyörällä, tai bussien korvaaminen kävelyillä esimerkiksi reitillä Haukiluoma (Tampere) — Soppeenmäki (Ylöjärvi). Huomaa, että autoiluja ei korvata Tierin taikka kaupan sähköpotkulaudoilla, noilla et terveyttäsi saa.

Onko aikaa? Harjun ulkoiluretille heti

Aiemmin kävit Kalevan uimahallissa, mutta tämä nautintoni jäi muutamaan kertaan. Introverttina en pidä siitä, että uimahallissa on paljon porukkaa, vaikken itseäni häpeäkään. Minulla on hyvä itsetunto, eikä sinällään haittaa olla muiden joukoissa, mutta introverttius saa parasta vain hiljaisuudesta. En ole täydellinen kaikessa, enkä tiedä mistään mitään näissä sähköasioissani, siksi Kotikadun pitikin kutsua sähkömies vaihtamaan vuokra-asunnon haljenneet pistorasiat uusiin. Tästä nautiskelen, ilmaiseksi.

Vaikka olisit sähkömies, en lähtisi vuokranantajan kuluja itse kustantelemaan, joten tietysti näin päin on parempi. Antaa muiden tehdä työ, jotka jotakin siitä ymmärtävät. Itsekään en tiedä tuon taivaallista busseista, joilla säännöllisesti liikut. Onneksi siellä Paunun autoissa on hyviä kuskeja, he ovat valmiina niistä jotakin kertomaan. Parhaita elämyksiä maailmassa, ajella busseissa ja kuunnella musiikkia. Sitä on ihmetelty ja sitä tullaan ihmettelemään. Se olisi silti parasta, olla tuolla ja muistella sitten joskus.

Luonnossani tuli mietittyä vähän kaikkea muutakin. Olen sellainen kuin olen, tästä syystä en olekaan pakottanut ketään olemaan kanssani. Puolestani voit olla puhumatta minulle, jos teitä häiritseepi, että en käytä kaupunkiliikennettä, olen homo, erilainen tai että olen nuukailija ja saita. Enpä pakota ketään hyväksymään minua elämäänsä. Samalla mie hyväksyn avokätisesti miten itse elät ja mitä mielipiteitä sinulla on. Hyväksyn, jos oletkin hetero tai lesbo, kenties pala autoilevia kansoja. Sinun hilloja, ajele!

Terveys on #1: "Reagoin jo kaikkeen pieneen viikolla"

Liikkumalla lähiluonnossa määrittelet terveytesi. Jos et liiku enää missään, saatat olla huono liikkuja. Terveydelläsi ei silloin juhlita, jos konttorituoli tai kotisohva on ainoa asia päivittäin. Tietysti on sitten masentuneita yksiköitä, mutta heillekin löytyy yksi neuvo, käykää terapiassa! Sitten terveempänä sitä taas jaksaa elämän juttuja, niitä ikuisia lenkkejä Ylöjärvellä, tai Joutsenossa. Porvoossa tai Helsingissä. Onko muuten Helsingissä tuuheaa lähimetsää? Seudulliseen betoniviidakkoon en enää menisi, piste.

Helsingin vihreille terveisiä. Poliittiset kysymyksesi seis. Siirrytään ruokiin. Painan nykyään 79 tai 80 kilogrammaa ja vaa'an omistan mittaamaan painoa enää tiistaisin. Tarkoituksenani on lopettaa kaikki huono ruoka, jota sinullekin yritetään myydä, Lidlissä taikka Prismoissa. Useasti jopa Citymarketeissa on paljon tällaista ruokaa. Mitä kyseinen ruoka voisi olla? Kyseinen ruoka-aine on minusta huumeita, ja tämä on henkilökohtainen mielipide, josta voi olla eri mieltä. Ainakin ruokateollisuudessa ollaan.

Sokeri. Sitä on melkein kaikkialla. Sokeria ladataan huikeita määriä, ja työskentelen toden teolla sen vähentämiseksi. Sokeri on vähän sama asia kuin alkoholi, se tuo hetkittäin hyvää fiilistä, mutta myös ylipainoa ja muita sairauksia. Sokeri lisää masennusta, ahdistusta tai pahaa oloa. Nykyään nautin sitä harvakseltaan, esimerkiksi munkkien tai suklaan muodossa, ja siitä tulee arjen luksusta. Sokeri ei ole elämässäni päivittäin. Sokerin ei tule asustaa sinunkaan elämässä päivittäin, lopetat huumeesi heti.

Hyvät elintavat, parhaat verenpaineet

Jos osti sokeria tuotteeni mukana, sitä saa olla siinä enintään n. 12,5 grammaa sadalle. Rahka maistuu aina, mutta en tee siitä päivittäistä numeroa. Siirryin asioimaan Lidlissä vähän aikaa sitten, nyt Lidliin olisi yksi hyvä toive. Olen lähettänyt palautettani, mutta se ei vielä ole mennyt perille. Miksi spagettiin menevässä kastikkeessa pitää olla niin paljon sokeria? Entä muut tuotteet? Onneksi kaamosaika on ohi ja jakselen lähteä Prismaan hakeakseni sydänmerkittyä spagettikastiketta ilman sokereita varastoon.

Minusta tuntuu, että sokerin ja suolan jättäminen ruokavaliosta on tehnyt minusta jaksavan ihmisen. Ei sapattivapaa ole mitään hienoa aikaa, jos ei ole ruokavaliosi kunnossa. Nyt on, sillä vähensin sokeria ja suolaa. Ruokasuolasi lensi roskikseen, sillä suolaa saa tarpeeksi, ellei yli suositusten kaupan ruoasta. Suolaa on aina sitruunapippurimausteessa. Minusta tuntuisi, että voin niin paljon paremmin, ja jaksan tehdä asioitasi enemmän ilman sokeria tai suolaa kehossani. Siinä verenpaine on paras tämän vuoksi.

Suosittelen tätä samaa sinulle. Terveyttä ei saa takaisin, jos se menee. Lääkäreillä en käy, koska yritän välttää heitä viimeiseen asti. Jos tulet vastaanotolle verenpaineasiaan liittyen, ja lääkäri ei kysy mitäpä ruokaa syöt, tiedät ettei hän välitä muusta kuin lääketeollisuuden omasta bisneksestä. Lääkäri ojentaa reseptin sen sijaan, että voitat kuluttamatta kokonaista elämää lääkkeisiin. Voittaisit nyt panostamalla ruokavalioon ja kivaan matkaan Harjun upeille ulkoilureiteille. Sinä, jolta lääkärisi odottaisi neuvoja.

Olen nuukailija, mutta saanen nauttia luksuksestakin

Ole aito nuukailija. Haluan kuitenkin korostaa, että minulla ei ole mitään ongelmaa kuluttaa seteleitä. Toistan, minulla ei olisi pienintäkään ongelmaa tuhlata rahaa budjettini rajoissa. Matkustan riittävästi niin Tampereen seudun joukkoliikenteessä kuin koko Suomen laajuisesti pikavuoroillani. Ostelen joka joulu lahjojani, 1-2 kappaletta vähävaraisille perheille, eli niin sanottu Joulupuu-keräys. Annan turhat Kieppiin tai uusia päivittäistavaroitasi diakonia-apuun. Autan muita vähävaraisia, koska selviän itse.

Minulla ei ole mitään ongelmaa kuluttaa seteleitä. Marraskuussa mene Caribia-reissulle Paunulla, ja tulen asioimaan Raxin buffetissa täynnä lämmintä ruokaa, kotoisaa pizzaa. Ulkona syömiseni on näin pientä arjen luksusta, jota en voi tehdä 52 kertaa vuodessa, enkä varsinkaan n. 104 kertaa vuodessani. Haluaisin syödä erityisinä päivinä: yksittäin tai perheen kanssa. Ystäviä minulla ei ole, ja tulen oikein hyvin toimeen. Nautin introverttina siitä, että saan matkustaa ilolla. Onpa vapauttavaa aikaa, yksin.

Olen edelleen sapattivapaalla ja kerroin monelle menosta Caribialle. Maanantaina. Tämä on se päivä, jolloin väki on usein töissä, joten kovaa kiinnostusta en ole saanut heräämään tutuistani. Heillä ei ole aikaa, eikä kukaan velallisista ota kovin mielellään palkatonta päivää, vaikka Caribia kuulostaa melko hyvältä idealta noin muuten. Tässä ompi paras esimerkki miten perheiden läsnäolo rikkoutuu töihin. Vain minä, sapattivapaalla, voin lähteä koska tahansa ja minne tahansa Väinö Paunu Oy:n tiketeillä.

Kuskisi sanoi ei jugurtteja bussiin

Ostin bussilipun 15.11.21, koska tarjoustiketit tulevat myyntiini kaksi viikkoa ennen omaa lähtöä. Teen päiväreissun ilman hotellia, koska se on halpaa, ja siten minulle mieluisinta aikaa. Valinnassa painotin introverttiuttani, joten en ostanut lippuja OnniBus.comilta. Paunun busseista löytynevä muutama alun rivi oli oikein hieno sellaiselle, joka ei haluaisi ketään viereensä. Näillä riveillä ompi katossa oleva USB ja oven puoleisella käytävällä yksinäiselle tarkoitettu penkki. Rivissä olikin kolme palkkaa, eikä neljä.

Saanet olla omassa rauhassa niin meno- kuin paluumatkalla. Tämä yksinäisten penkki, joita autossasi on muutamia, vaikutti suuresti siihen että ostin lopulta tiketin Paunulta. Hinta oli sitten VR:n IC-junaa halvempi, ja se olkoon syy numero kaksi paunuilla Turkuun. OnniBus.comin ongelmia oli myös se, että ajat eivät ole sopineet kovin hyvin suunnitelmiini, joten Paunu voitti kilpailutuksen. Toki tiedät asiasta sanomattakin, että painotan Väinö Paunu Oy:tä hankkiessani bussikyytejä noin muuten jatkuvastikin.

Paikallisliikenteessä istun yleensä toiselle penkille ikkunasta, mutta annan lisää tilaa heti siirtymällä ikkunalle, jos bussi täyttyy. Tanssimusiikin kuunteluni rentouttaa, mutta onpa yksin kaikkein parasta, vaikka toki muitakin on bussissa vieressä istunut. Joskus juttuseura. Jos bussi on täyden oloinen, istun toki vapaaseen paikkaan, tai jäänen seisomaan. Bussiin en ota kuvan mangon makuisia jugurttijuomia. Sen nautiskelen Harjun ulkoilureiteillä, kuten kuvasta näkyy jo. Tämäkin ostos on sitä arjen luksusta.

Teemme aivan liikaa bussitöitä ja tässä on moni syyni

Sapattivapaalla tiedän mitä normaali elämä olisi. Olen myös INFJ, joten näen pintaa syvemmältä miten ihminen voi. Näen jopa TKL:n kuljettajista sen, että he ovat niin väsyneitä työhönsä ja tiedätkö miksi?

 1. Yölähdöillä on paljon laulavaa kansaa menossa baareihin, korvatulpat eivät nyt riitä. Melu onkin niin valtava, että itse miettisin kyllä tovin, tekisinkö sitä työtäsi edes tuplapalkalla. Haastavaa.
 2. Moni bussikuski on oikeasti sinkku. Tiedätkö miksi? Työpäivät ovat aivan liian pitkiä, ei siinä voi tai uskalla mihinkään väliin alkaa perhettä perustaa. Myös lemmikki jääpi hankkimatta, miksi.
 3. Bussikuskilla, tai vaikka sairaanhoitajalla, voi olla pulaa ajasta. Mieti sitä. Työpäivät ovat jopa 12 tuntia ja lisää päälle automatka Nokialta Nekalan varikolle. Kaksi tuntia matkoihin, joka päivä.
 4. Tämä tuo seuraavaan asiaan. Jos sinulla ei ole aikaa, sinulla ei ole elämää. Siivous voi jäädä usein väliin jaksamattomuuteen, perhe on muualla, koska ei ole muuta aikaa kuin aikaa ajaa busseja.
 5. Bussikuskin 7-7-päivä on oikeasti vaikeaa. Heräät aamukuudelta ja palaat kotiisi iltakahdeksalta. Siinä menee sinun päivä, eikä paljoa ole juhlimista siinä, että on kahden tunnin palkaton vapaa.
 6. Palkaton vapaa oli tietysti jossakin kaupungilla, jossa kävelet sitä ympyrää tai yrität tappaa aikaa, vaikka olet väsynyt ja haluat tästä kotiin. Palkaton vapaa on ajojen välissä, ei hyötyä siivoukseen. 
 7. Vaikka tiedät, että työpäivä on pitkä, pitäisi jaksaa palvella kiukkuisia asiakkaita. Niitäpä, jotka hermostuvat siitä, että eivät itse osaa tulla ajoissa bussipysäkille ja huutavat sulkeutuvaa oveasi. "Peilit on muuten keksitty!", yksi juoksija huuteli Jyrkille yövuorollasi, mutta ei niistä aina näe.
 8. Työpäivä ei pääty, kun auto on siirtoajossa linjan päätteeksi. Varikolla on sitten muuta sivutyötä, jota olen kiitos Sirpan ja Marjan päässyt useasti seuraamaan Paunun varikolla, oli metkaa. Vasta, kun tuo on hoidettu, esim. löytötavarat siirretty Nekalan varikon autoon, voisit lähteä jo kotiin.
 9. Ihmiset eivät ole kiitollisia. Vaikka etupenkiltä kuulit, että Marja tervehtii ihan jokaista, niin aina siellä on muutama etuoikeutettu, joka ei sanallakaan vastaa mitään. Varmasti kuuntelit musiikkia Spotifystasi. Sitten jotkut tietenkin kehtaavat ihmetellä miksipä jotkut kuljettajat eivät tervehdi.
 10. Jotkut kuljettajat eivät vapaa-ajalla katso edes autoon päin. Yhdeksän tunnin bussisi eripituisilla pätkillä vaati poikkeuksellista tarkkaavaisuutta, eikä yhtään lisää ajojaan enää jaksa vapaa-ajalla. Entä jos joku nukahtaa siihen penkkiin? Kovin istumakeskeistä työtä ja väsyttävää ennen muuta.
 11. Yksi linja-autonkuljettaja on nyt kylläkin eläkkeillä, mutta nainen kertoi ajaneensa ennen samaa linjaa ja samassa talossa vuosikausia. Kysy, onnistuuko nyt, kun Nysse kilpailuttaa linjat taas! Jos ennen ei tarvinnut stressata työpaikasta, niin nyt täytyy. Paunulta lähtee taas linjakilometrejäsi.
 12. Ennen sinun ei tarvinnut opetella jatkuvasti uusia reittejä, linjanumeroita tai ajoaikoja. Nykyään Nysse, valitettavasti, joka vuosi muuttaa jotain reittejä tai numeroita. Sirpan kanssa tuolla mekin monesti tuumittiin Paunun autossa, kun asiakas kysyi miten pääsee K-Rautaan, mutta kun emme tiedetty. Ennen menisi 16 tuonne Lentävänniemeen valovuosia, mutta eihän sitä nykyisistä tiedä. Niin, mutta Sirpa eikö lähin K-Rauta ollut Nekalassa, pääsisikö jo kympillä? Se olisi kyllä metkaa. Onko tuossa niin, että hän jää Nekalan varikolla pois. Niin muuten, K-Rauta on aivan siinä niin!
 13. Nysse suunnittelee ajoajat äärimmilleen. Reittiä ei edes ajeta bussilla, vaan autoilla tai Mapsilla, eikä se huomioi lainkaan pysähtymisiä. Jos huomioi, niin hyvin vähän. Nyssen reittisuunnittelijat eivät virheitä tee, vaikkeivat itse niitä busseja aja, ja saat kuulla kun olet minuutinkin myöhässä.
 14. Vessaan pääset, jos vain löydät jostakin. Älä ihmettele, jos seuraava tauko on bussissa. Sitten kun Nysse vielä tarpeeksi halpuuttaa, niin joutuisit vielä bussinkin siivoamaan itse päätepysäkeillä. Ei kannata edes vettä juoda suosituksien mukaan, koska et yhtään tiedä milloin on seuraava vessa.
 15. Ovatko ne ihmiset ihmisiä teille? Kuljettajat lakkoon! Minua suretti, ja siksi et ole alalla. Minusta piti tulla kuljettaja bussiin, mutta en halunnutkaan menettää kokonaista elämää sille. Se on hyvin vaikeata sellainen, että pääset 23 kotiin, vietät "vapaapäivän" ja aloita sieltä jo kello 2 yöllä taas.
Vapaa-aika lisää mielenterveyttä. Perheen perustaminen, jos siihen olisi aikaa, olisi antanut sisältöjä elämään. Se, että voisit bussikuskina hoitaa kissoja, jotka ei masentuisi siihen ettei sinua olisi näkynyt noin 14 tuntiin päivästä. Silloin, kun kotiin saavut, ehdit hädin tuskin tehdä mitään kun pitää nukahtaa seuraavaan yövuoroon. Minusta tätä pitäisi muuttaa, että tuo työ ei olisi ainoa asia elämässäsi. Luulen, että lukijana samaistut, tekisit aivan varmasti jotakin muutakin elämälläsi ja aika toimia on juuri nyt.

Yhteenveto: vapaalla on aikoja hoitaa terveyttä ajalla!

En pakota sinua jättäytymään hedonistisista oravanpyöristä. Onpa nimittäin ihmisiä, jotka eivät keksi käyttöä vapautuvalle ajalle. Itse keksisin. Tekemistä on usein, sain tavarapaljouden taltutettua. Poistan sapattivapaani aikana lukuisia kertoja ylimääräisiä tavaroita sinne Kieppiisi, vanhemmille tai muualle. Minimoin 77 tavaraa. Nyt käännän elämäni suunnan. Valmistaudun uuteen vuoteen täynnä sapattia. Se muuttuu täysin, joten lopettelen kaiken kuluttamisen. Jatkossa ostelet vain ruokiasi ja rikki meneviä.

Yksittäinen naarmu ei enää ole mikään syy vaihtaa koko leikkuulautaa täysin uuteen! Olen niin täynnä konsumerismia, rottarallia sekä sitä, ettei ole aikaa nauttia siitä, mitä oikeasti haluaisi tehdä. Jos tuota joku vihaa, niin kapitalisti. Kapitalisti menettää rahaa, kun lopetan kuluttamisen turhuuksiin. Lopetat myös. On niin paljon ilmaisia tapoja harrastaa, upeita tapoja matkustaa pitkään 2,10 eurollasi, nauttia Ylöjärven uimahallista. Siinä on muuten halli, tänne tulisin uudelleen joulukuussa tai tammikuussa!

Jotenkin olisi ihanaa, että keksin heti miten mielialaa saa paremmaksi ilman masennuslääkkeitä. Yksi syy miksi en mene kuntalääkärille, koska kirjoittavat heti jotain unilääkkeitä tai apteekin citalopramia. Vähensin suolaa, sokeria ja minimoin työt, niin voin pitkästä aikaa paremmin kuin koskaan. Joka päivä herään ylös täynnä energiaa, iloa ja tarkoitusta. Toivon, että löydät oman polun ajan oravanpyörästäsi. Polku, joka herättää sinut täynnä energiaa, iloa ja tarkoitusta. Sitä tarvitset, etkä ajatonta työelämää.

Työelämästäsi saa aitoa rahaa ja sillä rahalla voit ostaa aikaa. Kuluta vähemmän. Kuluta todella paljon vähemmän. Kuluttamalla et tule rikkaaksi, et niin koskaan. Minä en kuluta, sijoitan ja nuukailen. Tässä on syy sapattivapaaseen, vaikka en ole lottovoittaja tai linjan päätteeksi setelitukun löytänyt bussifani. Tiedän, että arvalla tai lotossa ei voita. Siinä tuhlaa vähät rahat, joilla olisit voinut rikastua toimimalla toisin. Jos mielessä pyörii Apple-puhelimen ostaminen, mitä jos ostaisit Applen osakkeitasi. Korkoa?

Korkoa koroille on sellainen ilmiö sijoittamisessa, että sillä voittaa enemmän kuin lotosta häviää. Tai voittaa. Suosittelen muillekin, koska inflaation entistä pahempi tilanne on tässä ovellasi ja sinä päätät mitä sinulle tapahtuukaan joka päivä tekemällä vääriä tai toivon mukaan oikeita peliliikkeitä arjessa.

Toimi sinä, sillä hedonistiseen oravanpyöräänne pääsee virheliikkeen jälkeen vaivatta takaisin.

Kommentit

Elisabet sanoi…
Joo lomamatkat velaksi ei rentouta pidemmän päälle. Täällä suomessa 0€ tai enemmän budjetilla voi tuntua ihan yhtä hyvältä kuin Roomassa tai missä tahansa muualla.

Hoitoalalla myöskin yövuoro on aina 10h ja muutkin vuorot yleensä voi venyä 1-2h. Jotkut tekevät tuplavuoroa useinkin joka on 16h. Itse pöyristyn myös työvuorosta joka on yli 8h. En jaksa yhtään enempää tehdä. Itse en myöskään omista autoa, pyöräilen ja kävelen. Jos hankkisin auton niin vaatisi itsekuria käyttää sitä vain pitkiin matkoihin ja jatkaa lyhyiden matkojen liikuntaa. Toisaalta on turhaa maksaa polttoaineesta jos matkan voi pyöräillä.

Kun onnellisuudesta puhutaan niin selvää on että ei raha, tavarat, työ tai muu tee onnelliseksi. Koetko kuitenkin olosi onnelliseksi ilman kumppania tai ystäviä kun meinaat että se tuo vapauttakin?
Olet siinä kyllä oikeassa, että pitkiä työpäiviä on muuallakin kuin bussikuskeilla.

Se harmittaa kyllä. Ei jää energiaa tai aikaa vapaa-ajalle.

Olen sitä mieltä että ihminen ei ole mikään botti, joka tekee hommia robotti-imurin tavoin aamusta iltaan niin, että menee pariksi tunniksi välissä latautumaan. Olisin voinut nostaa mukaan myös sairaanhoitajat. Itse tein toimistotyötä ja sekään ei ole hyvä työnä, koska viikonloppuisin ei ole toimistoja auki, joten joudut ottamaan palkattoman vapaan.

Vapaan otat siksi, että pystyt hoitamaan juoksevia asioita toimistoaikaan. Onneksi oli etätyötä! Viikonloppu taas on vapaata, mutta minulla se meni palautumiseen. Pidän edullisista matkoista, koska niiltä ei tarvitse odottaa laskua. En suosittele velaksi elämistä kenellekään. Mielestäni ainoa hyvä velka voi olla esim. asuntovelka.

Juuri mainitsemastasi syystä luovuin rajattomasta bussikortistani. Olen tehnyt niitäkin matkoja bussilla, joita olisin hyvin voinut kävellä, juosta tai pyöräillä. Nyt kun enää matkustan arvolla, mietin mikä matka on niin pitkä, että siitä kannattaa maksaa. Silti esim. Haukiluomasta kävelen surutta Ylöjärvelle vaikka bussejakin on. Lisää kuntoa.

Minusta, verrattuna työelämäminääni olen nykyään paljon onnellisempi, mutta onnellisuus ei ole automaattisesti tae sapattivapaalla. Jouduin melko paljon itseäni työstämään suuren työssä uupumisen vaiheen jälkeen. Vapaan alkuajoilla en jaksanut tehdä mitään. Kotityöt tuottivat vaikeuksia, mutta nyt on päästy tekemään sitä mitä ei töiden vuoksi kerennyt.

Ihmissuhteet eivät introvertille ole olennaisia. Tykkään kyllä jutella, mutta useimmat ihmissuhteet, joita minulla on ollut eivät olleet kovin hedelmällisiä. En esimerkiksi halua, että ystäväni pakottaa minua juomaan alkoholia tai saa ostamaan maksimalismillaan. Koen myös, että minulle riittää jos välillä juttelen esim. Marjalle busseista ja muusta.

Vapauttavaa se on tietyllä tavalla se, ettei ole ystäviä.

1. Puhelin ei soi koko ajan, Marja sanoo aina bussissa kun päättärillä katsoo luuriaan että "Jahas, kukaan ei ole jäänyt kaipaamaan" ja juuri samanlainen tilanne on minullakin.
2. Ei tarvitse juoda alkoholia, shoppailla, remontoida, koska ystävätkin.
3. On aikaa tehdä mitä haluaa: kuunnella podcasteja, matkustaa yksin, nautiskella.

Ei se kaikille toimi, ja jotkut ei yksin pysty olemaan, mutta me kaikki ollaan lopulta yksin. Kaikilla on kuitenkin jotain töitä, naisten iltoja, kiireellistä sometehtävää, että koen etten ala toisia häiritsemään. Esimerkiksi lähdet vapaalla maanantaina jonnekin vaikka Caribialle, niin tyyliin kenelläkään ei ole koskaan aikaa, kun täytyy olla töissä.

Minusta tuntuu, että en menetä mitään olemalla yksin, on vain paljon annettavaa!

On aikaa bloggailla ja tuli myös YouTube-kanavaa kokeiltua.

Jos esim. sulla sairaanhoitajana ei menisi kymmentä tuntia töihin:
niin kyllä sä jaksaisit ja pystyisit vaikka podcastin perustamaan.

Se on hienoa, että jaksat blogata.

Tavoittele siitä unelmaa, ota rennosti, ole joskus vapaa ja tee mitä rakastat!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Paunulla viimeistä kertaa jo Kuhmoisiin