Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Uuvuitko työpaikalle, minkä jälkeen otat olutta oloosi? Oletko koululainen, joten kaverisi maistelevat aikuisten tuotteita? Oletko eläkkeellä, mutta naapurin Juhani ei vain poistu juomasta? Etpä ole ainoa. Suomessa ja maailmalla ryyppy on ongelma, mutta alkoholiongelman voi voittaa. Palkinnoksi en lupaa miljoonia, mutta saanet raittiutesi, jonka hyöty on seteleillä korvaamaton. Itse asiassa, mikäli lopetat juomisen tänään, säästät jouluun mennessä satasia. Mieti säästöjä viiden vuoden päähän, huh huh!

Siinä on sinulle lottovoitto. Jätä samalla viikonlopun lotto ja Toto väliin, niin säästät ainakin 20 euroa lisää. En voi mainostaa ihmeitä tarpeeksi: ilman Veikkausta ja ilman illan ryyppyä voittaa aina! Siinä voittaa, vaikka et ymmärtäisi rahapeleistä tuon taivaallista. Voittoja kotiutat joka päivä kuluttamalla vähemmän. Osaltaan meitä masentuu ja ahdistuu minusta hedonistiseen oravanpyörään. Näin luulen. Siitä alkaa juominen, koska muuta vaihtoehtoa ei nähdä, ja terapiasi on jopa korvauksineen kallista.

Olin sentään työuupunut vuoden 2020 aikana, mutta ratkaisua en löytänyt juomalla. Itse asiassa vältin pulloa, kuten vuoden 2020 aiheesta hienosti kirjoitin. Mielestäni aito ratkaisu työuupumukseen olikin sapattivapaa. Kaikki stressi katosi kävelemällä työpaikalta viimeisen kerran. Se oli näin yksinkertaista. Ilman pulloa kädessä. Kaikki murheet katosivat siihen, että omat kengät eivät enää kuluttaneet hyvän työpaikan lattiaa. Murheita oli monia, työn katoaminen ulkoistuksiin ja minusta se heikohko palkka.

Palkkaus oli huonoa, vain 1 744 euroa bruttona. Miinusta tästä verot, niin ei kannustanut tehdä. Laskin huvin vuoksi Kelan laskureilla mitä työttömät saavat tilille, ja kun miinustin omasta palkastani verot, muut maksut, työssä käynnistä aiheutuneet kulut, vapaan ajan katoamisen, niin oltaisiin työttömien kanssa tasoissa rahallisesti. Olin tietyllä tavalla ahdistunut tilanteesta, koska tiedät oikein hyvin, että palkankorotuksia ei saa vaikka kuinka hyvin niitä töitä tekee. Teit kaiken tai et mitään, samat eurot.
Drinking. If something bad happens you drink in an attempt to forget; if something good happens you drink in order to celebrate; and if nothing happens you drink to make something happen, by Charles Bukowski.
Tämä lainaus on siitä hyvä, että samaistun siihen. En juo alakuloon, enkä juo juhlaan. Minusta alkoholi ei ole tarpeellinen elämään ja saman voisin sanoa tupakasta. On halvempaa ilman ja elämä maistuu.

Voisitko harkita alkoholin tai tupakan lopettamista? Edes vähentämistä? Kokeile jopa tänä iltana.

Tutustuin alkoholiin ja tupakkaan salaisesti vain 10-vuotiaana

Meidän lapsuudessa 90-luvulla ei ollut energiajuomia, mutta tupakkaa ja alkoholia kylläkin, ja niihin tuli tutustuttua 10-vuotiaana. Mikäli joku kertoisi, miten paha tupakka on, en olisi polttanut. Alkoholia maistoin perhejuhlissa salaa, ja tämän on tehnyt varmasti moni muu tuossa iässä. Venäläinen vodka ei ollut kovin juotavaa tuon ikäiselle, enkä juo oikein edelleenkään, mutta tupakkaa polttelin kokonaisen kesän. Tässä olikin sitä yhteenkuuluvuutta. Teet niin, koska ihmiset vieressä rakastavat tehdä samaa.

Näin tilanne ompi varmasti myös aikuisilla. Alkoholisti löytää alkoholistin luo ja tästä syystä päätin jo teininä, että en ystäviä halua, jos heidän ainoa elämän filosofia on tupakointi, alkoholi tai huumeet. En halua kaveerata edes sellaisen kanssa, joka käyttää nuuskaa. Liian matalalla on kynnys oppia sellaisen paheen asiakkaaksi nähdessään käyttöä joka kerta ystäväsi seurassa. Onko yksinäisyys vahingollista? Ollessani yksin en koe kuitenkaan olevani yksinäinen. Nautiskelen suunnattomasti bloggaamisesta.

Alkoholin nautiskelijat ovat aivan liian kiireisiä bloggaamaan. Suren joka kauppareissu nuorempiani, joilla on nykyaikana mahdollisuus ostaa energiajuomia. Meidän nuoruudessa kukaan ei osannut niitä kaivata. Neuvostoliitto on synnyinmaa, ja mummo on sanonut, että paras aika Venäjän historiassa oli Neuvostoliiton aika. Junat kulkivat jopa sota-aikaan, kun nykyään mummon jo lähdettyä, junia ei kulje enää juuri ollenkaan mummolaan. Mummon mökki onkin siten miltei arvoton vailla junayhteyksiään.

En juo alkoholia enkä energiajuomia

Lapsuuteni vietin köyhässä perheessä, en oikeastaan nähnyt Venäjää. En ollut turistina Moskovassa, vaikka vartuin Vologdan kaupungissa ei niin kaukana sieltä, mutta rahattomana. Perheeni ei pystynyt tarjoamaan mitään muuta kuin elämän pakolliset. Itse asiassa venäläiset ovat niin köyhiä, että harva heistä on nähnyt Venäjää kotikuntaansa pidemmälle. Venäjä on kuitenkin isohko maa, ja esimerkiksi Siperia kuulostaa niin houkuttelevalta. Venäjällä matkustan lähinnä Dave Legendan kanssa sohvalla.

Venäjällä köyhyys näkyy. Kenelläkään ei ole varaa terapiaan, ja työllisyystilanne on aika heikko, joten venäläiset hoitavat mielenterveyttään tarttumalla pulloon. Niin tehdään myös Suomessa, mutta täällä saat hoitoa ongelmiisi, kun taas Venäjällä varattomana et pääse työttömyysjaksosta selviämään. Valtio ei tue työttömyyttäsi juurikaan, jos töitä ei äkkiä löydy, olemattomat tuet viedään. Samalla presidentti Putin on uutisissa isona miehenä, joka hankkii ja esittelee vain uusinta sotatekniikkaa muille maille.

Olen onnellinen, että pääsin Venäjältä muuttamaan Suomeen. Täällä saan olla itseni, koska Venäjällä meitä homoja vihataan, eikä siellä normaalista poikkeavista suhteista tiedetä mitään. Jos olemalla itse olet yhteiskunnallesi vaara, niin ollaan harmailla vesillä. Tästä syystä en suosittele kotimaani Venäjää matkakohteena kenellekään. Suomeen muutto oli sinänsä lottovoitto, koska nykyinen isä löytyi täältä. Omaa en olekaan tavannut, sillä hän menehtyi työtapaturmassa ennen syntymääni Neuvostoliitossa.

Ajan lapset voivat ostaa mitä vain: suklaata, karkkia, energiajuomaa. Olenpa 90-luvun lapsia, silloin kyläkauppaan lastattiin tavaraa suoraan tavarajunasta, ja yksikään tavara ei näyttänyt energiajuomalta silmiini.

Alkoholi tarjoaa luokattomia ystäviä, myös parisuhde rikkoutuu

Nuoruuden dokaamiset ovat monella jääneet taakseen, mutta silti ystäviä on hankala kohdata ilman viinaa. Tätä vastaan olen jyrkästi, sillä haluaisin nähdä ystäviäni aina selvinpäin. Minua ei haittaa, jos ystävä ottaa yhden oluen saunan kunniaksi, mutta jos olusia juodaan läpi viikon, ei se hienoa ole. Juuri tällaisia ystäviä en elämään haluaisi. Useasti alkoholismin taustalla ovat ikävät ongelmat lapsuudesta, kaipaus aitoon kohtaamiseen tai vaikka ihan kyllästyminen nykyiseen vaikeaan elämäntilanteeseen.

Selvää aikuisseuraa kaipaava blogisti Jyri toivoo saavansa ystävän, joka asuisi omana itsenään, ilman päihteitään. Näin voisimme pitää hauskaa muuten kuin istumalla seuraavan päivän vessassa. Elämä on täynnä hyviä mahdollisuuksiaan, jos vain näemme niitä. Olisitko halunnut tehdä muutakin lauantaina, kuin nukkua krapulaan tai vessaan yrjöämistä? Eräs ystävä kysyi aikoinaan, että voidaanko ostaa edes viiniä? Ahdistuin ja petyin. Olisin halunnut oikeasti tavata uusinta ystävääni, totisesti kohdata hänet.

Kuulla hänen aitoja ajatuksiaan kertoen omistani, reflektoida. Tiedän jo viiniä tilatessa, ettei niin tule käymään. Uusi ystävälöytöni vuodelta 2016, nimeltään suloinen, on kohta humalan viemä ja mairean mukava mieshenkilö. Hokisi varmaan sadat kerrat kuultuja fraaseja upean syvästä ystävyydestämme. Mikä ero tässä olisikaan, jos hän olisi vähemmän mairea ja sanoisi asiat kotonaan selvinpäin? En tiedä, kerro sinä. Niin väärin, että moni ystäväpiirissämme tukeutuvat ainaiseen alkoholiin illan drinkkinä.

Absolutismi säästää satasia vuodessa

Alkoholi rikkoo suhteita, perheitä ja ihmisiä varmasti. Päätin uudelleen, että en alkoholiin koske enää koskaan. Kieltäydyn siitä myös perhejuhlissa, vaikka siellä kaupan olisi pelkkää viiniä. En kaipaakaan keinotekoisia aineita, sillä osaan pitää hauskaa myös ilman alkoholia. Minun ei tarvitse juoda viinaa, että voin olla itseni, hauska, ymmärtäväinen ja valmiina kohtaamaan uusia tai vanhoja arjen ihmisiä. Alkoholia pidetään yleisesti vain vapaa-ajan luksuksena, ja jos et juo, suoritat ituhippien hommia!

Minut hylättiin teininä sen takia, koska en suostunut juomaan. Jätettiin helposti kaveripiireistä. Enpä ollut luokan kovis, joka 15-vuotiaana kulki viinipullo kädessä ja koulureppu oli täynnä Pirkka-olutta. En kokenut sitä kovin hyväksi asiaksi itselleni ja päätin keksiä tekemistä yksin. Pyöräilin kesälomani Tampereen seudulla, kun muut luokkalaiset pitivät viikonlopun kännejä kaikessa rauhassa. Noin 19-vuotiaana vedin elämäni ensimmäiset ja viimeiset kännit Aliisan kanssa, eikä ollut vaivan arvoista.

Tämän jälkeen join muutamia siidereitä silloin tällöin, mutta uusi narsistimies tuli kuvioon, minusta tuli alkoholistin seuralainen. Tästä kirjoitan lisääkin seuraavassa osiossa, mutta päätin lopulta erota alkoholista kokonaan. Palaan vanhaan hyvään minään, joka kieltäytyi kaikesta alkoholista, vaikka se on vaikeaa. Tuntuu, ettei yhteiskunta näe sinua, jos et ole baarissa, Tinderissä tai vaikka sosiaalisessa mediassa. Olet yksinkertaisesti kuollut heidän silmissä. Kukaan ei enää halua sinua, on niin ikävää.

Minusta syntyi onnellinen sinkku. Minulla ei ole ystäviä, koska on ollut hankalaa löytää sellaisia ihmisiä, jotka eivät juo tai kuulu sosiaaliseen mediaan. Olen siten oppinut elämään tätä kaupunkielämää erakkona.

Alkoholi ei kuulu elämäänne, suhteisiin tai masennuslääkkeeksi

Oma kultani kulutti todella paljon kallista alkoholia. Olin sentään rahakas mies, koska tyhmänä menin paljastamaan isosta säästötilistä. Hän koki upeana sen, että kun vähänkin huusi jostain, ratkaisu löytyi aina. Kävin esim. Pirkkalan tai Herttoniemen omassa Alkossa ja toin pullon Jack Daniel'sia kultani luo. Hän rauhoittui usein loppuillaksi, mutta jokainen tietääpi että pullo viinaa ei olekaan masennuslääke. Jopa toimintaterapeutti latasi, että masennuslääkkeiden kanssa alkoholia ei pidä kuluttaa koskaan.

Teimme upeita drinkkejä, hain olutta, siideriä. Matka tuonne Viroon oli täynnä huutoa, koska hän ei halunnut herätä liian aikaisin, mutta olut kyllä kelpasi korvaukseksi. Virossa ostelin niin paljon viinaa, että S-pankin kortin raja tulikin vastaan, enkä tajunnut alussa mistä tämä hylätty tapahtumani johtui. Luulin oikeasti, että tuolla viinarallilla olisi tilini tyhjä, mutta olikin joku satasen päiväraja. En onneksi lähtenyt korottamaan sitä, joten rakas suostui maksamaan tämän 50 euron setelillä lompakostaansa.

Lompakon ostin vain vähäsen aikaa sitten hänelle itse. Siis hänellä oli joskus rahaa, mutta vaikka hän olisi tarvinnut enemmän lompakkoa kuin sisuviinaa, hän päätyi ostamaan viinaa. Jollaksessa joimme useasti ja teimme drinkkejä. Jollaksen omasta Alepasta hain jäätelöä, sipsejä sekä paljon muuta. Enkä ihmettele yhtään, että oma paino nousi vain vuoden suhteen aikana yli kymmenen kilogrammaa. Siinä vaiheessa, kun palattuani Pirkkalaan äiti kysyi, miksi haiset viinalle oli pakko herätä todellisuuteen.

Älä käytä viinaa masennuksen hoidossa

Olin ehkä ainoa järjen mies, koska sanoin monta kertaa masentuneelle, että alkoholi ei pitäisi kuulua juomavalikoimaasi. Halusin sanoa, että hän voi menettää maksan, terveyden tai rahat. Enhän ole sitä itsekään juonut, mutta jos olet seurassa alkoholistin kanssa, sinusta tulee alkoholisti. Tässä koin itseni ulkopuoliseksi, että ehkä pitäisi jättää tämä mies. Mikäli mies ei halua lopettaa juomisen nyt ja huutaa, että "Lopeta vittuilu, leikit vain keittiöpsykologia kanssani. Tämä on niin lapsellista, tajuatko sä?!".

Kävin usein Jollaksessa siivoamassa, ja hänellä oli paljon panttitölkkejä. Sanoisin, että 50 prosenttia limsaa ja 50 prosenttia olutta. Arviolta kasseissa on saattanut olla niitä 20 euron edestä, eikä mies vain siltikään halunnut osallistua kuluihin, kun makselin satasilla ruokia, masennuslääkkeitä ja muutakin. Kuulemma ei ole hyvä eläke, koska nuorena aikuisena on sellaisen saanut työkyvyttömyyteen. En itse asiassa näe häntä työkykyisenä, koska hän juo ja ennen muuta, koska hän ei ole saanut ammattiaan.

Olen iloinen, että juuri 14.07.2019 päätin lähteä Jollaksesta viimeisen kerran. En haissutkaan viinalle ja takaisin ei ole paluuta. Tänään lähden Väinö Paunu Oy:llä Caribialle, mutta viinan sijasta ostan aikaa ja hemmottelua itselleni. Luulen, että kukaan ei tule tänään huutamaan, mikäli herään reissuun aikaisin aamulla. Menen paunulaisella paunulaiseen isoon kaupunkiin. Caribia on Turussa sijaitseva vesipuisto ja kylpylä, eikä tämä maksa minulle mitään, koska käytän ePassin kymppikorttiani Holiday Clubiin.
ePassia sain edelliseltä työpaikalta ja lunastin sen tyhjäksi ennen lähtöä. Sain kaksi tällaista kymppikorttia, ja nyt toinen on menossa kahden kerran kuukausitahdilla. Caribia on ihana! Lähde reissuun.

Millaista on elämä ilman alkoholia? Voisitko oppia tästä jotakin?

Tänään lähden Turkuun. Siis oikeasti. Juhlimaan. Erityistä päivää. Juhliin ei kuitenkaan kuulu alkoholi. Nauran sille, että kuuntelen elektronista tanssimusiikkia, jota usein yhdistetään huumeiden käyttöön, alkoholiin ja kaikkeen tällaiseen bilettämiseen. Eräs hard dance duo nimeltään Da Tweekaz sai pitkän porttikiellon esiintyjänä erääseen klubiin, sillä he olivat juoneet liikaa alkoholia. Omistaja olikin sitä mieltä, että heillä ei olekaan varaa kutsua heidät esiintymään tällaisella kaljan kulutuksella lavalla.

Olen käynyt klubeissa ennen, mutta juomaksi on kuulunut ilmainen vesi. Ajoittain helsinkiläinen klubi nimeltään The Circus tarjosi juomia happy hour -hintaan ja tuolloin euron juomia meni muutama. En kuitenkaan joisi enää ja millaista elämäni on nykyään, kun en kaipaa edes sitä yhtäkään? Elämäni on elämisen arvoista. Voin olla hauska ilman, että otan alkoholia. Lauantai ei mene harmitellessa eilisen päätöksiä. Kokonainen viikonloppu on täynnä tärkeää ohjelmaa. Rahat asuvat kiltteinä pankkitilillä.

Voisit oppia tästä jotakin. Voisit oppia sen, että ilman alkoholia tai tupakkaa, rahapuu kasvaa. Vaikka voisit säästää vain euron päivässä, joulukuun alusta joulukuun loppuun, tulet pian näkemään 31 euroa povitaskussa tai lasissa. Jos tämän lisäksi et osta 31 olutta, säästät 31 euroa enemmän. Voinet säästää 62 euroa näin yksinkertaisesti. Sillä rahalla moni lähtee Turkuun upealle Caribia-reissulle, tai saanet säästää kyseisen summan pahan päivän varalle. Et tiedä milloin täytyy rikkoa lasi, mutta rahaa on.

Säästöt nostavat pääkopan mielenrauhaa

Moni istuu tällä hetkellä baarissa. Tamperelaiset nautiskelevat Pispalan baareista, koska yksinäisyys ei ole hyvä. Introverttina en kaipaa seuraa, koska ollessani yksin en koe olevani yksinäinen. En halua olla siellä, koska mielestäni en kuuluisi joukkoon. Onko väärin olla raitis? Onko paska juttu, että ei ota enää sitä yhtäkään? Miksi ostaa kalliita juomia, jos Lidlin Black Weekistä voi hakea 24 tölkkiä aitoa limsaasi 8,99 eurolla? Perjantaina hain paunulaisella, siitä riittää hassua juomista useammaksi kuukaudeksi!

Haluan lisäksi korostaa, että en ota alkoholia missään tapauksessa. En edes viiniä ruoan yhteydessä. En myöskään kuluta alkoholittomiin juomiin. Tuo on sinänsä ihmeellistä, koska teininä tupakointi jäi yhteen kesään ja pystyin lopettamaan sen päätöksellä. Sanoin, että riittää. Samoin suhteissa, huono ei ratkea sielläkään odottamalla, vaan päätöksellä uida vastavirtaan. Vapautta kohti. Olen nähnyt miten alkoholi vie parisuhteet ja elämän, ja alkoholittomuus onkin hauska antonyymi tällaiselle elämälle.

Minun kanssa saa olla eri mieltä. Jos alkoholi on sinulle elämän suola, saat toki jatkaa. Et kuitenkaan näytä kiinnostuvan omasta terveydestä etkä aidoista suhteista. Niistä suhteista, joissa voit nautiskella yhdessäolosta ilman juomasekoituksia Bacardilla. Alkoholin käyttö voi pahentaa oloja taikka laukaista masennuksen. Jos sinua ahdistaa ja otat mielialalääkkeitä, alkoholi on huono yhdistelmä. Jos kuitenkin haluat jatkaa sitä, kerrot minulle ja sukulaisillesi, että et välitä muistakaan. On vain parempaa jatkaa.

Raittiina suosittelen tätä. En pelkästään siksi, että voit säästää satasia vuodessa, voit elää luksuselämää pitkään. Elämää, joka maistuu ilman alkoholia, mielellään kokee 10, 15 tai 30+ vuotta tovereita pidempään.

Yhteenveto: oravanpyörä stressitiloineen saa koskemaan pulloon

Minulle on monesti sanottu, muun muassa vanhempien toimesta, että jokaisella täytyy olla ystäviä. Ei ymmärretä, että mieluiten oleilen täysin yksin, kuin huonossa seurassa. Miksi hyväksyä alkoholisteja? Miksi hyväksyä narsisteja? Miksi elää manipulaation keskellä? Miksi elää konsumerismille? Miksi elää sosiaalisessa mediassa? Että voi postailla kuvia miten rahaa palaa ja maksa pilaantuu? Terveys menee? Ei kiitos. Jos elämäni ainoa tarkoitus on nauttia siitä yksin, otan haasteen vastaan ilman lähibaareja.

Näen elämässä muutakin kuin vain stressiä ja viinapullon sen hoitoon. Vältän terapioita, sillä minusta hetkittäinen mielialan lasku kuuluu asiaan. Siellä niin ihanassa hyvinvointitalossa tuolla Tampereella määrätään vain mielialalääkkeitä ongelmiin, tutkimatta tarkemmin mistä koko juttu edes johtuu. Eipä haluta hoitaa, vaan halutaan saada pysyvä asiakas lääkebisneksen loputtomaan kaivoon. Olen alkanut ymmärtää, että mieliala kohenee taianomaisesti ajan kanssa, ja aina voit työskennellä itsesi parissa.

Tiedät hyvin, että jos oravanpyörä masentaa, niin sapattivapaa voi parantaa elämänlaatua. Vapaalla ei ole tarvinnut pulloa edes miettiä. Enpä stressaa mistään, ja vaikka korona on uutisissa, en ota muuten kuin rennosti. Suljen nettilehdet ikiajoiksi, ja pyrin nauttimaan yhdestä elämästä yhtä paljon kuin aina ennenkin. Muista, että kaikilla on vain yksi elämä, jota ei kannata tuhlata lehdissä, vessassa, kotonaan taikka urapoluilla. Jos elämä sisältää kaikkea muuta kuin vain sitä itseään, elämästä ei silloin puhuta.

Aiheena tämä on vaikea, ja täytyy sanoa, että en ole koskaan baareissa käynytkään. Minulla ei olekaan tapana hakea sieltä seksiseuraa. Tiedän, että moni narsisti hakeutuu klubeille sen vuoksi. Nuorena olin myös identiteettikriisin äärellä, enkä tiennyt olenko hetero, biseksuaali tai homo. Selvisi, että homous on osa minua. Taidan olla niitä harvoja, joka ei ole harrastanut seksiä rouvien kanssa. Olen juurikin 31-vuotias. Vaikea aihe nuorelle, kun muut ikäiseni kokevat naisia, ja täällä poikuus on tallella vieläkin.

Jotkut juhlisi, lähtisivät jahtaamaan naisia baarista, mutta minä menen tänä erikoisena päivänä Väinö Paunu Oy:llä Caribialle. Siitä tulee juhlallinen nautinto kylpylän lämmössä ilman pisaraakaan kaljaani. Enpä kaipaa sitä, koska osaan pitää hauskaa ilmankin. Tavoittele samaa elämää ja et koske pulloon!

Olen juomatta en siksi koska ylpeilen, vaan siksi koska näin Pennon budjetissa ei ole viinahyllyä.

Kommentit

Elisabet sanoi…
Hei, alkoholi on mielenkiintoinen juttu kyllä miten se jakaa ihmiset eri maailmaan. Itsekään en käytä, en ole koskaan kännissä edes ollut. Ei vaan koskaan kiinnostanut ja vaikka joskus kokeili juoda niin ei vähän sekavampi olotila antanut itselle mtn. Ihmettelin vaan miksi alkoholia on hehkutettu ja jumaloitu. Olisi tyhmää juoda jos ei itse saa siitä edes mtn. Työpaikoilla tämän huomaa.... jos toisten kännijutut kuulostaa omaan korvaan tyhmältä tai suunnitelmat kännäämisvapaista niin ei tunnu että elää samassa maailmassa.

Alkoholi on myös taloudellinen ongelma. Ihmiset pyytelevät rahaa sitten kun omat rahat on jo käytetty.. Se, että taloudellisesti auttaa rakkaudesta on tosi hieno asia, ihailen ihmisiä jotka ovat valmiita myös rakastamaan niin että kaikki oma on myös toisen eikä pihistele rakkaudessa tai rahassa. Mutta se on huonoksi jos se tarkoittaa ettei toinen kypsy ja osaa ottaa vastuuta. On surullista jos toinen ei ole kiitollinen tai halua osoittaa vastarakkautta.
Olet asian ytimessä juuri näin.

Alkoholi on kuin Ikeasta ostettu tilanjakaja, rikkoo suhteita, ystäviä ja perheitä. Sekava olo ei anna mitään, ei varsinkaan rahaa, joka näihin toisiaan uppoaa helposti. Työyhteisössä on usein juuri tätä: olet mukana jos teet kaiken mitä muutkin. Olen kauan sitten lopettanut yhteiskunnalliset normit, eikä enää esimerkiksi kiinnosta lentää ulkomaille. Juuri tässä on taloudellisessa ongelmassa on kysymys. Kun omat rahat ei riitä, otetaan ystävältä, puolisolta tai joltakin. Täytyy jatkaa juomista. Auttaminen kuuluu perusluonteeseen monilla, mutta siinä vaiheessa kun sitä empaattisuutta käytetään vain hyväksi, johonkin se raja on vedettävä. Mikä parasta moni on tällaisessa suhteessa juuri nyt. Tietyllä tavalla vältän nykyään suhteita, koska tiedän oikein hyvin, että rahaa on enemmän käytettävissä kun ei tarvitse toisten juomisia kustantaa. Samoin rahaa säästyy kun ei mene baariin iskutreffeille. Parasta seuraa kenelle vain löytyy aina ns. "yllättävissä kohtaamisissa". Näin luulen. Jos joku tätä lukee, eikä ole vielä aloittanut juomisen tai tupakoinnin, älä aloitakaan. Säästät rahaa, terveyttä ja niitä tuiki tarpeellisia suhteita.

Kiitos kommentistasi jälleen ja hei hei! Mä sanon kaikille nykyään "Kiitos ja hei hei".

Marja-kuski sanoo aina noin kaikille linja-autosta lähteville asiakkailleen niin jäi tämä samanlainen asia soittimeen pyörimään ;d Toki olen ennenkin kiittänyt, eri tavalla vain.

Minusta kiitollisuutta tarvitaan tässä maailmassa. Hienoa, että olet samaa mieltä!

Viikon luetuimmat blogissa

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

En enää hoida ruokaostoksia Lidlissä

Jyrin älypuhelimessa on 20 sovellusta

Nuukan parhaita aseita inflaatioon #1

Bussifani häipyisi Loimaalla, näin kävi

Introvertti, joka minimoi tästä kaiken

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin

Paunulla 10 vuotta ajelua, nyt loppui