Paunulla ilman velkaa ja nuukailuvinkit

Nuukailu on minulle kesäkuusta 2021 elämäntapa. Nuukailu voidaan tehdä säästäväisesti elämisestä, askeettisesta elämäntavasta taikka peräti frugalismina. En häpeä puhua, koska Amerikassa frugalismi on hyvin suosittua, ja varsinkin näin Black Fridayn tienoilla kiinnostus frugalismiin herää maailmalla. Ihmiset alkavat tajuta, että eipä onni tule bränditavaroista ja lisää elinaikaa ei tule ostamalla, Rustojen tavaraa. Siksi luet, että velattomana ihmisenä on tehnyt sentään jotakin oikein, ilman velkahelvettiä.

Nuukaillen elämiseni on minulle asenne, elämäntapaa ja henkilökohtainen valinta. Noudatat erittäin tiukkaa budjettia Pennossa, mutta koen silti että omassa elämässä on runsain mitoin kaikkea luksusta mukana, pääsen nimittäin matkustamaan Haukiluomaani kasilla ja Kangasalle kutosella. Voisin lähteä halutessani Valkeakoskelle tai Jyväskylään. Marraskuussa suuntaan Caribia-kylpylämatkalle, ja vaikka Irina laulaa Turkuun menemisestä kotimaan junalla, menen siltikin Väinö Paunu Oy:n pikavuoroilla.

Arvostan enemmän aikaasi kuin rahaa. Tämä oli tärkein syy ottaa sapattivuosi töistä. Minusta tuntui, että aikaa kuluu koko ajan aiempaa nopeammin, ja samalla ahdistun tästä asiasta koko ajan enemmän. Tajuan, että 40 tunnin työviikko vie aikoja, ja aikaa vie 10 tunnin viikkotyömatka yhtä todennäköisesti. Mietin jo viime vuonna sitä, että jätänkö kaivatun elämisen eläkkeelle? Entä jos emme näe eläkkeitä tai eläkeikää? Jotkut sairastuvat jo ennen eläkeikää ja siirtyvät työkyvyttömyyseläkkeelle. Et voisi tietää.

Kannustan kaikkia elämään nyt. Et voi nimittäin elää menneisyydessä, etkä voi elää tulevaisuudessa. Jos käyt töissä, totta kai tiedät että olet ensi perjantaina konttorituolissa, mutta etpä voi ennustaa sitä vuosien päähän. Voi ilmestyä paha uutinen, jonka mukaan saat potkut, koska pomo sanoisi että ilman rokotetta ei ole konttorille enää asiaa. Tähän maailma on valitettavasti ajautunut, ja tilanne tulee vain pahenemaan vihervasemmiston toimesta. Nuukana säästän, ja tästä syystä avautui tilaisuuteni elää.

Kitsastelija nauttii matkoista Haukiluomaan yhtä paljon ellei enemmän verrattuna menneen matkoistani Saksaan. Nuukallasi on oma vaate- ja kenkäkauppani kotona. Elokuvateatteri löytyy omasta olohuoneestani.

Mielestäni elämäsi ei ole kilpailu. Yksikään ei ole täältä setelipinoja saanut mukaan hautaansa. Minulle on arvokkainta se, että voin nousta aamulla terveenä askareisiini. Uusi päivä onkin sensaatio kaikille.

Elämä itsessään on helvetin arvokasta, ja täten rahalla hankitulla ajalla voi tehdä mitä ikinä haluaa.

Hitaan jälkeen Väinö Paunun busseissa Kaukajärvelle

Kerroin aiemmassa merkinnässä, saattoi muuten olla edellinen merkintä, että nautit sapattivapaalla hitaan aamiaisen. Se on hyvin nautinnollista, koska en herää liian aikaisin. Samoin tuntemasi Paunun vuoro Kyöstiltä kello 12.30 on oikein hyvä. Vuoro ei lähde liian aikaisin, eikä liian myöhään, joten voin nauttia päivistäni Tampereen seudulla haluamallani tavalla. Aiemmin 30.10.2021 asioin Kaukajärvellä, koska halusinpa kävellä sieltä Vatialaan. Vatiala kuuluu Kangasalan kaupunkiin. Hieno matkakohde!

Tarkoitus oli lähteä bongaamaan #148, jota ei enää Pirkkalan linjoilla ole näkynyt. Kyseinen matka ei ole maksanut minulle mitään, koska lainailen tuttavieni kausikorttia päivinä, joina hän ei sitä tarvitse. Tuttava aikoo tehdä tuosta viikosta alkaen aiempaa enemmän töitä, joten jatkossa en saa korttia kovin usein lainaksi, mutta tämä ei minua haittaa. Saan edelleen ilmaisia matkoja viikossa välillä, ja toisaalta mielestäni 2,10 euron kertalippu matkakortilta ei ole sekään elämässäsi kallis 90 minuutin vaihdolla.

Marja on paunulainen kuljettaja, jonka mukaan joukkoliikenneuudistuksenne jälkeen #148 oli jäänyt toiselle puolelle vanhaa "poikittaislinjaa". Tässä hetkessä kyseistä bussia ei näin kuitenkaan näkynyt, vaikka #153:sta edeltävä auto olikin #146. Yritän joskus uudelleen varmasti, varsinkin matkailuopasta rikkaampana, joka lupaa ettei Kangasalla tekeminen lopu ikinä. Miksi ulkomaille? Matkailulakko alkoi vitsinä vuoden 2019 aikana, mutta koronavirusepidemia rajoituksineen vahvisti sitäkin entisestään.

Matkailulakko ei koske kotimaata

Muistele aiempia matkoja Saksaan edelleen. Ne olivat kalliita. Tässä vaiheessa on hyvä tiedottaa, että en ole koskaan matkustanut veloiksi. Useasti olin säästänyt ensin. Matkailu velaksi on minusta ihanaa siihen asti, kunnes luottokorttiyhtiö palaa kuukauden päästä asiaan laskulla. Sekään ei nimittäin ollut kivaa, että Saksan yhteen matkaan upposi vuodessa tuhat euroa lentoineen ja hotelleineen. Tein kaksi matkaa Saksaan vuoden 2016 aikana ja vuoden 2018 aikana tein elämäni viimeisen matkan Saksaan.

Sanoinko respaan Hotel Mondialissa vain saksaksi, "Ich komme wieder". Maaliskuussa 2020 janosin hotelliin. Onneksi koronavirus tuli ja perui suunnitelmat. Finnair peruutti kaikki lennot Saksaan, joten en olisi päässyt festareille kuuntelemaan Hardstyle-musiikkiasi. Tuo ei haitannut, koska myös festarit peruttiin, joita tajusin nauttia kotioloissa laittamalla Spotifysta soittolistat päälle kuulokkeisiin. Tajua, että taisin olla hyvin nuuka, sillä ei edes kaivannut Hotel Mondialia sen enempää kuin festareitakaan.

Enää ei ole Mattia kukkarossa, ja nuukailijana tutki Kangasalan kaupungin lukuisia mahdollisuuksia. Kangasalla on esimerkiksi kolmet näköalatornit, yksi näköalatasanne sekä Kuohu-uimahalli. Sorolan uudet kuntoportaat saavat hengästymään jopa kokeneemman liikkujan. Arkiaamu käynnistyy varhain maisemissasi, Kirkkoharjun upeissa ulkoilu- sekä virkistysmaisemissa. Pirkanmaan tilausliikenteellä pääsee Mobiliaan. Hurmaavat harjut vievät kaiken retkeilyn ja luonnon loputtomaan maailmaamme.

Näin hyödynnän ilmaisia tai lähes ilmaisia asioitakin!

Juttelen joskus mielestäsi aktiivisille shoppailijoille. He ostavat omakotitaloja, hybridiautoja, ja muita brändituotteitasi. He eivät sano velattomuudesta koskaan mitään. On vain tärkeää, että pysyy menossa mukana, veloista nyt välittämättä. Jos naapurini Kaisa remontoi keittiön, siellä remontoidaan keittiötä ja saunaa. Jos työkaveri vaihtaa täyssähköautoon, siellä kiirehditään hybridiauto-ostoksille. Lopulta ei saada mitään muuta aikaiseksi kuin loputonta velkaa. Täällä elän toisenlaista elämääsi, autottomana.

Asu pienessä kaksiossa vuokralla, ja asukaskokouksessa Realian isännöitsijä juuri kertoo, että tämän taloyhtiön sauna suihkutiloineen saa maaliskuussa kokonaisen uudistuksen. Remonttimiehiä tulee ja kaikki pistetään uusiksi. Hei sinne, sauna- ja kylpyhuoneremontti. Roskakatos uusitaan täysin. Kaksi vuotta sitten tehtiin upea kattoremontti, ja vuokra on vain 432,16 euroa. Tähän pyrin nuukailijana, en ota itse vastuuta asunnosta, vaan joku muu remontoi maksamillamme vuokrilla. Helppoa elämääni.

Mikäli jotain asiaa ei remontoida, ei haittaa. Nuukailijana asennoidun nimittäin vaatimattomuuteen. Ymmärrän, että uusin Ikea-keittiö näyttää upealta, mutta se ei tee kotikokista vielä kokkia. Jos sinulla ei ole aikaa ruoanlaittoon, vaan jokainen päivä menee siellä töissä, et todennäköisesti kykene muuhun kuin valmiin ruoan mikrottamiseen. Ikivanhassa keittiössä teen maukkaita ruokia, koska minulla olisi aikaa. En usko, että uudempi Ikea- tai Epoq-keittiösi saisi herkullisia ruokiani vielä maukkaimmiksi.

Thomas Erikson julkaisi hyvän kirjan

Et osta kirjoja. Yksi tuntemasi henkilö sanoi, ettei tule ikinä käymään kirjastoissa. Hän ei haluaisi olla kirjaston orja. Hän pelkää sakkomaksuja siitä, ettei ehdikään lukea kirjaa 31 päivässä loppuun. Minulla on tähän hyvä vinkki: jos kirjoissa on tiukka lukuaika ja perässä odottaa lasku, tulet sitä kirjaa oikeasti avaamaan. Ja jos et avaisi, joku muu avaa, kun palautat teoksia ajoissa. Toivottavasti et jätä lukematta Thomas Eriksonin upeita teoksia narsisteista, psykopaateista taikka peräti idiooteista, joita löytyypi.

Ilmainen ilo on minulle paras ilo. Olen aidosti sitä mieltä, että onni ei riipu rahasta, eikä tyytyväisyys tule kuluttamalla kuntosaleihinne. Vaikka kuntosali maksaa alimmillaan 18 euroa, en ole enää läski, ja kuntoilen ennemmin luonnossa. Tutuiksi ovat tulleet Pirkkalan reitistö, Birgitan polku Lempäälässä ja Harjun upea ulkoilureitti Ylöjärvellä. Tampereella nautiskelin viime keväänä Kintulammin retkeilyistä. Kesällä kävelin Helvetinjärven kansallispuistossa, kyydin ollessa tarjolla. Upeinta aikaasi, edullisesti.

Eipä tarvitse kuluttaa rahaa, että voi nauttia elämästä? Ei tarvitse hankkia euroakaan velkaa, että voi saada ilmaisen saunaremontin. Ei tarvitse vuokrata kalliilla oma jättipalju kotiin, että voi istua hyviin poreisiin edullisesti Lapinniemen kylpylässä tai edullisemmin Tesoman uimahallissa, aamu-uinnilla. Onkin upeaa, että maailma on tällainen. Voit hyvin jatkaa kuluttamista ja olla epätoivoinen. Toisaalta voit olla nuuka ja onnellinen. Asenteesi on tärkein juttu, joka vie eteenpäin, ilman euroakaan velkaa.

Näin perustin jo vaate- ja kenkäkaupan vuokrakotiini

Nyt haluan käsitellä inflaatiota. Tiedän, että inflaatio tulee vaikuttamaan budjettiin. Joku ei edes tiedä mitä on inflaatio? Inflaatio tulee koskettamaan meitä kaikkia, itse asiassa se on koskettanut meitä niin kauan kuin elämme, joten saat samalla eurolla koko ajan vähemmän kulutushyödykkeitä. Huomasinko kotikuntasi Lidleissä eilen, että paras jogurtti oli aiempaa kalliimpi? Huomasit tankatessasi autoa, että bensiinin hinta on noussut taas kipurajoillesi. Taloutenne kantokykyä tullaan testaamaan uudelleen!

Inflaationi syyskuussa 2021 oli 2,5 prosenttia. Inflaatio lokakuussa 2021 voisi olla jopa 2,9 prosenttia. Virallinen tilasto julkaistaan myöhemmin. Lue tuolta ja loksauta leuat. Jos sinulla on asuntolainoja, tai sinulla on perhettä, sinun tulisi jo huolestua sinusta eikä minusta. Tätä olen puhunut aina heille, jotka ihmettelevät miksi ihmeessä laitan rahaa kaivoon vuokraamalla, mutta he ällistyvät kattoremonteista ja saunaremonteista. Mikäli inflaatio tuleepi vaikuttamaan merkittävästi, muutan halvempaan tästä.

Suomessa on tuhansia vuokra-asuntoja, jotka ovat siitä halvempia, kuin omani 432,16 euron hintaan Pirkkalassa. Mikä parasta voisin muuttaa esimerkiksi Valkeakoskelle 393 euron vuokra-asuntoon heti. Enpä kuitenkaan haluaisi, koska inflaatio ei vielä koettele minun taloutta ja haluan nauttia Tampereen vieressä asumisesta. Mitä saatte omistamalla? Se päivä tulee vielä, kun rakas pankki joutuu nostamaan asuntolainojen korkoja, tai palvelumaksujaan ja ette edes voi muuttaa talouden tasapainottamiseksi.

Nuukailija ei voi ohittaa hyviä tarjouksia

Varaudun inflaatioon koko ajan. Nuukailijana kyttäilen tarjouksia, ja mahdollisuuksien mukaan ostan Tokmannilta esimerkiksi Kiillon siivousaineitani tarjouksesta. Prismasta tai Lidlistä ostan leipää, lihaa ja muuta tarjouksesta. Tällä hetkellä on pakastin täynnä Lidlin tarjouslihaa sekä tarjousleipää. Suuri 30 prosentin alennus on niin merkittävä, että täydennän vauhdeilla. Miksi ostaa mitään normaalihintaan, jos voi ostaa alennushintaan? Tokmannilta ostin Serlan vessapaperia kuusi pakettia nyt 8,90 eurolla.

Olen sinkku, ja kyseiset vessapaperit riittävät varmasti vuosiksi, mutta taas. Miksi maksat enemmän? Ikean 10 prosentin Family-alennuksesta ostelin lamppuja ja muotoon ommeltuja lakanoita varastoon. Tiedän heti, että tulen niitä aikanaan tarvitsemaan. Tiedän myös, että inflaatio vaikuttaa Ikeaan, joten miksi ostaa samoja tuotteita myöhemmin, kalliimmalla? Myös tuikkuja on hyvä määrä. H&M:stä ostin 10 eurolla 20 euron arvoisia farkkujasi nelisen kappaletta. Sukkia parhailla 20 prosentin alennuksilla.

Boksereita? On niitä, alennuksesta. Mutta taas. Miksi maksaa enemmän? Inflaatio tulee vaikuttamaan H&M:ään myös, joten kaikkea kannattaa ostaa varastoonne. Otetaanpa esimerkki. Ostin viime keväänä Budget Sportista yhdet talvikengät alennuksesta, kauden loppuun. Maksoin siinä 62,5 euroa. Aiemmat oli viimeiseen asti käytetyt, joten jouduin heittämään kengät helvettiin. Uutena kenkäni maksoi yli 100 euroa. Myöhemmin kauppa lähetti 25 prosentin kupongin, joten ostin samanlaisen parin varastooni.

Hyviä elokuvia pyörii vuokrakotini leffateatterissakin

Ilmoitin aiemmin, että minimoin elämästä leffateatterit. Työelämässä ePassilla nautittu Finnkino oli eräänlainen ulospääsy töistä ja kiireestä. Näin useita päitä isolla valkokankaalla, joilla oli kiire vessaan kesken leffani. Kotona pysäytän leffan, ja käyn vessassa, minkä jälkeen leffanautintoni jatkuu suoraan olohuoneessa. Eikä minulla ole Netflixiä. Hommaan esimerkiksi kioskeilta Google Playn lahjakortteja, joilla vuokraan 2,99 euron hintaan leffoja haluamiani nauttien elokuvistani rauhassa, yksin kotona.

Olet introvertti henkeen ja vereen, joten ei kiinnosta istua elokuvasalissa muiden kanssa. Te ahmitte sipsejä, ja puhettakin kuuluu, kun pitäisi nauttia sisällöstä. Sitä tulit katsomaan. Eikö sitä vitun leffaa voisi arvioida vasta, kun teatteriesitys on päättynyt? Herätkää! Kotona tällaisia ongelmia ei ole ja tuon lisäksi kotini ei yritä myydä kalliita poppareita tai epäterveellisiä karkkeja ennen leffailtaa. Ei ole edes tarvetta matkustaa Paunun bussilla tuhlaamaan aikaa ja rahaa. Big Macien kera, omissa porukoissa.

Olit kuitenkin tyytymätön Googleen. Googlessa on tuhansia elokuvia vuokrattavana hyvään hintaan, mutta Google Playssa tai YouTuben sovelluksella niiden etsiminen on vaikeaa. Jos Googlesta joku tätä blogia lukee, toivon että kuuntelette minua, sillä harkitsen siirtymistä Blockbusterin asiakkaaksi. Sen lisäksi, että Blockbuster on yleensä halvempi, sieltä löytää parhaita leffasuosituksia. Google tuntuupi näyttävän kategorioittain uusimpia lisäyksiä tai sitten katsotuimpia vuokrauksia. Miksi onkin niin?

Finnkinon tilalle halpoja vuokrauksia

En ole vieläkään löytänyt tapaa saada näkyville kaikki leffat. Niitä palvelussa on varmasti, koska haen tavallisesti Blockbusterista ne leffaideani, ja haen ne Google Playn haulla katselulistalle. Blockbusterin kategorisointisi on täydellinen, sillä kauhukategorissa on tällä hetkellä upeat 1 065 nimikettä. Googlen kauhukategoriasta löydät tuskin edes sataa kauhuelokuvaa. Teidän täytyy ihan oikeasti herätä tuohon ongelmaan hakukonejätissä, eikä vain ihmetellä sitä, miksi ei vuokrauksilla ole kovaakaan suosiota.

Jyri vuokraisi elokuvia enemmänkin, jos koko energia ei olisi kuivunut kasaan leffaideoideni hakuun kilpailevista videovuokraamoista. Olen myös miettinyt miksi hakea ideoita muualta ja vuokrata täältä. Miksi et sitten vain vuokraa sieltä, ja vieläpä useasti 1,90 euron tarjoushintaan HD-laadulla. Googlessa alin hinta on 2,99 ja sisältää SD-laatuni. Odotan tällä hetkellä Coinmotionin, Prepaid-pankkikorttiani, jolle siirrän jatkossa hupirahoja: juurikin pikku ostoksiin ja esimerkiksi elokuvavuokrauksiin arkeen.

Nyt ostaisi 15 euron lahjakortteja silloin tällöin. Tällä summalla näki ilmaisella taloyhtiölaajakaistalla viisi elokuvaa SD-laaduilla YouTubesta katsottuna, tuttu Google Play maksutapoina. Hyvä, mutta haun monimutkaisuus, leffaideoiden saanti on siinä kurjalla pohjalla. Saat ajattelemaan Blockbusteria päivä päivältä yhä enemmän. Googlen tulisi ennen muuta huolestua, koska he saattaisivat estää asiakaspaon muuttamalla HD:n hinnoitteluaan ja parantamalla leffojen löydettävyyttä Google Playssa nykyisestä.

Saidan parhaat hittilistat: näin voisi nuukailla itsekin

Nuukana annan parhaat vinkit sinun nuukailuun: näin onnistut nuukailussa 100 % varmasti. Nuukailu on monelle mielenrauha-automaatti. Se säästää paitsi rahaa että myös aikaa sekä mielenterveyttäni.
 1. Käyt ruokakaupassa vain kerran viikossa, tämä on ainoa tapa joka tulee säästämään rahaa. Mikäli sinulla on auto, voi olla järkevää tehdä kuukauden ostokset kerralla. Tämä ei onnistu minulta. Tee kylmäkallet kylmälaukkuusi itse: täytät 0.5 litran vesipullot sadevedellä ja pakastat niitä useita!
 2. Jos ostat bussilipun ja siinä onkin esim. Nyssen 90 minuutin vaihtoaika, käytä useissa busseissa. Mitä enemmän esim. 2,10 euron bussilipulla matkustat, sitä runsaammin saat vastinetta. Samoin kylpylöissä. Sisäänpääsysi 15 euroa ja tunti sisällä? 15 euroa. Jos olet siellä kolme tuntia, 5 euroa.
 3. Osta kaikkea, ruokaa ja käyttötavaraa vain alennuksesta. Vain pakon edestä normaalihintaan. Tuo toimii, sillä hamstraan ohittamattomia tarjouksia, enkä maksa näistä normaalihintaa tarpeessa.
 4. Syö joka päivä samoja ruokia, näin voisit tehdä isoja määriä ruokia kokonaiseksi viikoksi kerralla. Jos pelkää ruoan säilyvyyttä, osaa voi ja pitääkin pakastaa, säästää todella paljon rahaa ja aikaa.
 5. Tee halvat siivousaineet itse. Likainen vesipannu puhdistuu etikalla sekä pöytätaso etikkavedellä. Annostele pyykinpesuainetta vähemmän mitä ohjeessasi sanotaan, niin säästät pesuaineessasi.
 6. Pakasta tarjouslihat ja -leivät. Osta punalaputettua ruokaa kunnolla ja tuo suoraan pakastimeen. Ei, eikä kannata ostaa mitään 30 %, sillä Salessa jo kello 21 jälkeen kaikki tuollainen tulee 60 %.
 7. Lähde ulkomaanmatkan sijasta kaupungin asuinalueille tai viereiseen kylään. Tästä metsään. Tuo on totta, että moni lähtee ulkomaille normaalia arkeaan pakoon. Miten säästöjä ja eläkkeelle 40?
 8. Jos on pakko yöpyä toisessa paikassa, käytät sohvasurffailua tai motelleja. Ovat paljon halvempia. Se on myös vaihtoehto, että yövyt kavereilla, jos jotenkin voit. Säästät todella paljon rahaa siinä.
 9. Ostat verkosta Tokmannilta. Saat uudella sähköpostiosoitteellasi uutiskirjeitä tilaamalla uuden 10 euron tarjouskoodin. Näin 50 euron ostos tulee maksamaan sinulle nyt 40 euroa. Saidalle tuttuja.
 10. Osta riisi kymmenen kilon säkeissäsi: näin kilohintasi tulisi halvemmaksi, eikä riisi loppuisi. Riisi ei ikinä pilaannu oikein säilytettynä, joten mikset ostaisi sitä kerralla paljon ja säästäisit hyvin?
 11. Älä koskaan käy ravintoloissa tai buffeteissa. Teet ne ruoat kotona. Nuuka ei mene ulos syömään. Mikäli on pakko mennä ulos, aseta ulkona syömiselle hyvät rajat, vaikka kuusi kertaa vuodessa.
 12. Vanhoista, kuluneista paidoista voisi tehdä siivousrättejä, ja housuista hyvät remonttivaatteet. Se on nyt tuttua, että vaatekaupasta riippuen ottavat vanhat ja antavat uusista alennusta pois. Kyllä.
 13. Haali niitä kalusteita sukulaisilta tai Facebookin roskalavoilta, näin et maksa niistä euroakaan. Se juuri, kun tänne Pirkkalaan muutti, naapuri näytti ylimääräisen bistrosarjansa terassille. Toimii.
 14. Keräät panttipulloja maasta, tienestit olivat yllättävän hyvät, ja kerään tölkkejä jopa roskiksistasi. Mikä parasta saisit samalla liikuntaa, etkä maksele kuntosaleille, vaan kuntosali maksaa sinulle.
 15. Jos kellarissa on rikkinäinen arkkupakastin, teet siitä kesällä pihalle kompostori ja nauti. En tiedä mitä ihmeen virkamies tähän sanoisi, mutta jos se on sinun tonttia, niin keneltä tuokin on pois?
 16. Leikkaa hiukset itse: älä koskaan maksa parturille edes 15 euroa hiustenleikkuustasi. Teet itse. Se oli nyt ihanaa mennä niin turkkilaisesta Brothers-parturista viimeisen kerran ja aikaa säästäen.
 17. Kuivaat käytetyn talouspaperiarkin ja käytät tätä uudelleen sekä aina uudelleen ainakin kahdesti. Se on nuukan valinta, koska varsinkin pelkässä vedessä olleena ei tuo ehdi likaantuakaan ikinä.
 18. Jos keittiösi kaipaa remonttia, päällystät kaapistot sisustuskelmulla ja vaihdat vetokahvat uusiin. Se oli tuttu juttu myös vuokraisännälleni, hän päällysti kaapistot keittiössäni sisustuskelmuilla.
 19. Käytät leivinpaperia uudelleen ja uudelleen uunissa, heitä pois vasta kun tämä on niin riekaleina. Se näkyy omassa arjessa siten, että leivinpaperia riittää, riittää ja riittää. Rahaakin säästyy siitä.
 20. Lataa älypuhelinta bussin USB-pistokkeesta etenkin yli tunnin kestävillä matkoilla. Nyssessäkin. Ilmainen pitää hyödyntää jopa sähkössä, samoin kannattaa hyödyntää ilmaista lenkkisaunaasi.
 21. Käytät siivouksessa käytettävää sankovettä vessahuuhteluun, näin voit säästää arjen vettä. Mikäli asut omakotitalossa, voisit hyödyntää jopa sadevettä, onkimalla isoihin tynnyreihin nyt helposti.
 22. Et hanki shampoita tai suihkugeelejä. Ostele kolmen litran shampoon, sitä riittää yli vuodeksi. Älä myöskään osta saippuapumppuja, osta tarjouksesta valmiiksi täytetty ja täytä siitä sitten uudesti.
 23. Et osta liian tehokkaita LED-lamppuja sinun kotiin. Näin voit säästää sähkölaskussa aika reilusti. Kodin alivalaistus on ongelma, mutta jos valaiset yhtään liikaa, sekin tuntuisi jo sähkölaskussa.
 24. Vähennä lihan kulutusta. Näin voisit säästää viikkolaskussa. Pidä muutamia lihattomia päiviä. Se on säästänyt nuukan rahaa, sillä et syö lämmintä ruokaa joka päivä, ja silti olisit elossa. Hassua.
 25. Lopeta maidon lastaaminen koriin. En ole maitoasi juonut koskaan: luusto on hyvä, D-vitamiinia saa purkista. Jos ostat maitoa 11 litraa kauppareissulla (4/kk), tuhlaat maitoon 380,16 vuodessa!
 26. Jätä nahkalompakkosi kotiin, niin et voi shoppailla. Ota lompakko vain, kun tiedät sitä kaipaavasi. Jos lähden ulos ilman lompakkoa, ok. Jos toinen pyytää lounaalle, tuo on aina mukana maksuun.
 27. ÄLÄ OSTA VÄLIPALAA minne tahansa menetkin. Ota mukaan kotoa esim. banaani tai vaikka ihan täytetyn ruisleivän. Ota aina oma vesipullo mukaan. Älä koskaan hommaa noita kohteessasi. Niin työkaverisi ihmettelevät kitsastelijaa, mutta silloinkin ihmetellään, kun nautit sapattivapaasta.
 28. Ruokakaupassa vältät brändituotteita, ja ostat esim. Rainbow-tuotteen. Samaa spaghettia tuo on, kuin mikä tahansa muu brändituote, ja voit nauttia ruoasta että rahasta lompakossa pidempään.
 29. Syöt satokauden mukaan, näin esimerkiksi tomaatteja kannattaa syödä kesäisin, kun sadossa on ylitarjontaa ja hinta on siten kohdallaan. Osta tomaattia vähemmän talvella, jottet maksa liikaa.
 30. Pesen vain kerran viikossa kaikki likapyykit. Uskon, että tällä tavalla Gorenje-pesukone kestää pidempään. Pesukoneen ikä tällä hetkellä on piakkoin seitsemän vuotta. Älä rasita siitä konetta! Samoin voinet säästää paljon sähkössäsi mikäli peset käyttäen noin tunnin pikapesuohjelmaa.
 31. Suljet hana, mikäli peseydyt suihkussa, näin säästät vettä. Avaa hana kun tarvitset huuhtelua. Jos tiskaat käsin, voit säästää vettä olemalla tiskaamatta mitään juoksevan veden alla, se on kallista.
 32. Ota älypuhelimeen hitain mahdollinen 4G ilman paketteja. Säästä rahaa ja soita internetin kautta. Nuuka vaihtoi Saunalahden latausliittymään ja maksaa todellisesta käytöstä. Netiksi laitenettisi.
 33. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi ja kestokassi. Kuulit kyllä. Asui myyjä Lidlistäni naapurissa. Kertoi tarinan, että kauppa tekee valtavat voitot muovikasseilla. Se siitä, muovikassit olivat itsessään arvottomia, mutta saavat niistä helpon katteen. Ostat lisää.
 34. Suunnittelen ostoksia etukäteen ja näin vältän turhat ostot. Odota parempaa tarjousta. Nuku yön yli, taikka vielä parempi odota vähintään 31 päivää, ennen kuin lähdet tekemään kalliita alkaen 50 euron ostopäätöksiä. Jospa et voi ostaa tätä tavaraa kahdesti heti, et voi ostaa sitä edes yhdesti.
 35. Irtisanot lähes kaikki suoratoistopalvelusi ja käytät niiden maksuttomia versioita tai sitä Areenaa. Se on nuukan tiedossa ja jouduin siksi minimoimaan tällaiset vain yhteen suoratoistopalveluun.
 36. Älä osta maksullisia puhelinsovelluksia tai budjetointipalveluita yms. Netistäsi löytyy ilmaisia. On paljon hyviä, ennen muuta mainoksettomia, sovelluksiasi niin luuriin kuin nyt läppäriin kaikille.
 37. Ostat hyviä tarjoustuotteita varastoon asti. Niitä, joita tiedät käyttäväsi, ja joissa on pitkä päiväys. Käytä tuotteet aina loppuun siitä huolimatta, että varastossa on lisää. Näin säästät paljon rahaa.
 38. Kilpailutat nämä sähkösopimukset, liittymät, vakuutukset vuosittain. Kyllä, vuosittain ja säästän. On huomattu, että moni ei taas tee ikinä niin. Silloin maksaa paljon ja täysin turhasta. Toimi nyt.
 39. Irtisano kaapelitelevisio ja näe samat ohjelmat tai kanavat internetistä tai sillä kattoantennilla. Se tuli isälle täytenä yllätyksenä aikoinaan, että jopa Bilteman sisäantenneilla televisio toimi hyvin.
 40. Luovu jo kiesistä ja unohda autoilun kuluja käyttämällä joukkoliikennettä. Vuosien kokemuksella. Sen lisäksi tulee välillä juostua siihen 1B-bussiin vähän myöhässä, mutta ei siitä haittaakaan ole.
 41. Huollata polkupyörät itse: renkaanvaihto, pesu, ilmanpaineen tarkistus: kaikki hoituu täällä. Vien pyöräni paikalliseen huoltoon vain siinä tapauksessa, että se ei toimi hyvin, enkä jaksaisi säätää.
 42. Lataa kannettavat tietokoneet työpaikallasi, niin saat loppupäiväksi ilmaista virtaa omaan kotiin. Sähkön hinta ei ole ikuisesti näin edukasta, joten tämä vinkki yleistyy tulevaisuudessa, helposti.
 43. Säilytä kuitit, siinäkin tapauksessa ettei takuuta niissä ole. Olen saanut siellä jopa kengistä rahat takaisin, jos pohja on pettänyt jo alkumetreillä. Vaatteista. Reklamoi rikkinäisestä ja saa takuusta uutta kuuloketta. Vain palikka heittää kuitit roskiin ja ostaa siinä uusia kenkiä miltei saman tien.
 44. Ota biojätepussi Lidlin tai Prisman heviosastoilta, älä tuhlaa Bioskan rulliin enää senttiäkään! Se on myös nuukan valintaa, koska näissä pusseissa voisit alkuun kantaa hedelmiä tai vihanneksia.
 45. Vesipannuja liedellä? Lämmitä siinä kupillisen verran mikäli olet yksin. Säästät sähköä, ja paljon. Tavallisella liedelläni se säästää myös aikaa, sillä kupilliseni vesi keittyisi aiempaa nopeammin.
 46. Pizza kotiuunissa? Laita uuni piakkoin päältä ja hyödynnä jälkilämpö. Rahaa säästyy koko ajan. Se tuli nyt lukijalta, että pizzan voit laittaa uuniin heti ja se valmistuu nopeammin kuin uskoitkaan.
 47. Vaikka langaton Bluetooth-hiiresi vilkuttaa tovin paristojen vaihdoista, älä tee sitä. Siinäpä tämä hiiri vilkuttaa melkein viikon verran ja vasta sitten sammuu. Aikasi vaihtaa AA-paristoja uusiin.
 48. Keitä kahvit kotona ja ota termoksessa mukaan. Älä osta sitä muualta, näin voit säästää rahaa. Se on nuukan muistissa, että joskus sai kahvin eurolla, mutta ne ajat ovat menneet. Siksi omat, joo.
 49. Oletko teen ystävä? Hyvä. Siirrä teepussisi kupista toiseen ja pian tarjoat kupillisen ystävällesi. Jos ystäväsi ei pidä tuosta, otatko vain ystävän teepussin itsellesi, ettekä riitele enää asiasta iltaisin.
 50. Käyt suihkussa vain kaksi kertaa viikossa ja kolmannen lenkkisaunassa. Vain, jos olet onnellisesti sapattivapaallasi. Mielestäni meidän ei tarvitsisi käydä ihan joka päivä suihkuissa, täältä tiedät!
 51. Vessassa käy jokainen, kokeilepa jo pärjätä vähemmällä määrällä vessapaperia. Ota sitä vain arkki kerrallaan ja osta vessapaperia muutenkin säkkikaupalla hyvästä tarjouksesta. Riittoisan halpaa.
 52. Suosita käytettyä. Ostat kaikkea ensisijaisesti Tori.fi, kierrätyskeskuksista tai tuttavien kaapeista. Esimerkiksi meillä Pirkkalassa saa tulla Kieppiin edullisille ostoksille, kaikki lähtee nyt senteillä.
 53. Tykkäätkö kahvista tai kaakosta? Ikea Family -asiakkaana sitä saa ilmaiseksi näyttämällä korttia. Saidalle tuttu, joskus menen varta vasten bussilla juomaan kaakaota (tuon omat pullat mukaan).
 54. Heitätkö jatkuvasti lasipurkkejasi pois? Niistä saa vaikka säästölippaan, hienon säilytystilan tästä vaikka muroille, makaroneille ja muille vastaaville. Voit myös tehdä hilloa ja käyttää niitä siihen.
 55. Irrota johdot seinästä, kun et käytä elektroniikkaa, vaihtoehtoisesti hommaa jatkojohto. Siinä saa olla katkaisija, jotta saat kaikki laitteet pois kerralla. Säästät sähköä ja harrastat jumppaa, tietty.
 56. Lopetat kaupallisen kulutusjuhlan. Et tarvitse DVD-soitinta, uusia kuulokkeita tai parempia arjen televisioita. Paitsi jos ne ovat aidosti rikki. Olepa äärimmäisen nuuka niin pärjäät myrskyssäkin.
 57. Löydät ilmaisia juttuja. Säästän valtavasti rahaa etsimällä ilmaisia tai lähes halpoja juttuja. Usein jo S-mobiilissa tarjotaan kuponkeja ilmaiseen näöntarkastukseeni, ja messuilta saat niitä kyniä.
 58. Lopeta autoilu ja joukkoliikenne (ainakin kesäisin). Säästän nuukana valtavasti rahaa suosimalla pyöräilyä kesäisin ja samalla saat valtavasti kiloja pois kehosta. Jos hengästyt kävellessä, polje!
 59. Myy paska. Olen tullut minimalistiksi vahingossa. Olin täynnä tavarakaaosta ja sitten keksin jopa tienata helppoa rahaa myymällä kaiken sen paskani, jota omistin. Se teki iloiseksi ja antoi rahaa.
 60. Tee se itse. Kylmälaukku meni rikki, toinen vetokahva irtosi vetoketjusta. Katsoin työkalupakkiin ja laitoin tilalle avainrenkaan. Sain kylmälaukun jälleen käyttökelpoiseksi joksikin aikaa, nuuka.
 61. Älä hommaa pyykinkuivauskonetta. Mikä lie kuivausrumpu. Ei ole koskaan sellaisia nuukilla. Tuo vie sähköä ja tiesitkö siitä, että vaatteet kuivuvat sisätiloissa hetkessä arjen pyykkitelineessäsi?
 62. Tee itse lahjat. Monet ostavat lahjoja sukulaisille, vaikka kaikkein paras lahja olisi läsnäolo. Kysyt miten toinen voi, ei maksa mitään. Käyt muulloin kuin haudalla katsomassa. Tee kortti itse, joo.
 63. Älä tuhlaa rahoja keittiövälineisiisi. Et tarvitse pizzaleikkuria pizzaan sen enempää kuin tarvitset jäätelökauhaa jäätelöön. Turha hifistely pois ehdottomasti ja samalla voit kokea minimalismin.
 64. Pysyt kotona. Tämä pitäisi olla kohta numero yksi nuukailussa. Kotoilusi säästää valtavasti rahaa, sillä sinun ei tarvitse lähteä Riikaan, kalliiseen Lappiin tai ylihinnoiteltuun kiinalaiseen pöytään.
 65. Täytä auto maksavilla asiakkailla. Nuuka pyrkii saamaan parhaan vastineeni jokaisesta tavarasta. Autoissa se tarkoittaa sitä, että ennen kuin menet Helsinkiin, teet nettiin ilmoituksen ja tienaat.
 66. Onko kodin laajakaistasi liian kallis? Saako säästöjä näkyä roskienne viennissä? Tilatkaa yhteinen jäteastia heti ja nyt jaatte samaa nettiyhteyttä puoliksi rahat säästäen. Tuttu juttu joka nuukalle.
 67. Älä tuhlaa omia rahoja talouspaperiin. Hommaa kestorättejä, tai tee ne itse, tiedät kyllä miten. Jos välttämättä tarvitset joskus talouspaperia, niin vessapaperi ajaa saman asian. Rahat säästyy, joo!
 68. Mies, älä käytä vessapaperia mihinkään muuhun kuin olennaiseen. Moni pyyhki sitä omaa juttua pisuaaritoimituksen jälkeen, mutta ylimääräiset saa pois ravistamalla. Opettelet käyttämään sitä! Jos on pissahätä, ja onnekas omakotitalossa, nuuka tekisi toimituksen tontille - jo vettä säästyy.
 69. Nuukan arkea. Jos kitsas kokeilee vaikkapa Netflixiä kuukauden ilmaiseksi, hän peruu sen saman tien. Näin saat kokeilujakson hyödynnettyä ilman että tilausjakso ehtii alkaa. Toimii, kokeile jo.
 70. Älä juokse kallista elektroniikkaa kohti. Vanhemmat ostivat 50 euron leivänpaahtimen, joka meni vuodessa rikki. Ostin 19,90 euron Electroluxin, joka toimii vieläkin. Usein hinta ei ole laadun tae.
 71. Äärimmäisen nuuka ei käytä maksullisia puheluita tai viestejä. Hän turvautuisi Skypeen tai jos se ei käy, niin näyttäisi myös WhatsApp toimivan, ilman huolia seuraavasta laskusta. Turhat pois!
 72. Pidä huolta siitä, mitä sinulla enää on. Nuuka pyrkii pidentämään matkaa. Hän voisi käyttää niitä ostoksia huolella, mutta myös pesukoneista pidetään huolta, pyykkäämällä vähemmän. Toimii.
 73. Luet tylsät käyttöohjeesi. Nuuka lukee sanasta sanaan, sillä et nyt haluaisi asentaa pesukonettasi väärin? Muistitko ottaa ne kuljetustuet pois? Lukemalla kunnolla ohjeitasi säästät paljon rahoja.
 74. Käytät ruokakauppojen kotiinkuljetuksia. Ne voi tuntua kalliilta, mutta sitä ne eivät ole. Joku muu kerää, ei heräteostojen mahdollisuutta, ei bensakuluja. Tee isompi tilaus kerran kuussa ja säästä.
 75. Tykkäätkö livemusiikista? Livemusiikkia löytyy paljon YouTubesta tai Spotifysta. Älä maksa enää festivaaleista, vaan kuuntele sitä samaa musiikkia kotona ja säästät rahaa, nuukalle sekin tuttu.
 76. Vertaile hintoja. Vertailen aina ennen kuin ostan netistä ja sen lisäksi vertailen hintoja ruoassa. Se ei ole halpa, Lidlikään, sillä halvimmat K-menun suolakurkut leivälle löytynevät Citymarketista.
 77. Nuuka tietää, että heti Citymarketeissa asioidessa Pirkka ei ole enää halvin tuotemerkki. Etsi niitä K-menun tuotteita. Vastaavasti täällä Prismassa on Rainbowia halvempi tuotemerkki, tuo X-tra.
 78. Investoi kunnolliseen jääkaappipakastimeen. Se säästää energiaa ja tarjoaa enemmän pakastetta. Nuuka ostaa pakkaseen ihanan kunnolla, joten pakastetilaa saa olla riittävän paljon. Hankit sitä.
 79. Oletko työelämässä? Jos uskot, että voisit tehdä töitä etätyönä, kysy. Moni esimies voi tarjota sitä mahdollisuutta halukkaille, sillä se tutkitusti nostaa työntekijän työtuloksia, säästöjä ja elämää.
 80. Tilaa kuulokkeita, hammasharjoja ja muuta ulkomailta. Amazonista kaiken voi tilata kotiovelle ja hinnat itsessään ovat paljon halvempia kuin täällä Suomessa. Ilmaistoimitus viikossa Saksasta.
 81. Kuuluuko mielestäsi olut saunaan? Älä osta sitä Alkostasi, vaan mene ihmeessä Viroon, ja osta. Se on edullista, koska samalla saat matkaelämyksiä. Muista juoda kohtuullisesti tai alkoholittomia.
 82. Onko kodin laajakaista tai liikkuva netti ajankohtainen? Selvitä mitä tarvitset, mutta älä osta niitä operaattoreilta. Melkeinpä mikä tahansa purkki löytyy halvemmalla muualta kuin operaattorilta.
 83. Älä ole puhdistusaineiden orja. Sinulla ei pidä olla omaa puhdistusainetta jokaiselle pinnalle. Siitä riittää, että siellä on yleispuhdistusaine, lattianpesuaine, wc-ankka ja astianpesuaine. Ei muuta.
 84. Muutat pienempään asuntoon ja säästät. Jos et voi muuttaa, vuokraat ylimääräinen tila pois. Mikä parasta pienempään muuttaminen saisi miettimään mitä oikein tekisitte tälle kaikelle tavaralle!
 85. Shoppailu omissa kaapeissa ennen kuin menit ruoka- tai vaateostoksille. Säästää valtavasti rahaa sillä, että viivyttelen kaupassa käyntejä kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla, improvisoimalla.
 86. Jos asut onnellisesti lähellä huoltoasemia, ja se on auki 24 tuntia vuorokaudessa, säästä valtavasti rahaa. Lenkki vessaan, niin minun ei tarvitse tuhlata vessapaperia, tai siivota kodin omaa vessaa.
 87. Kelpaako ilmainen bussimatka? Sehän onnistuu! Kaverin vuosi- tai kausikortti lainaan. Voit myös tonkia maksettuja kertalippuja bussipysäkkien roskiksista ja tehdä matkoja nyt voimassaoloajan.
 88. Entä saako olla rajattomasti limsaa? Säilytä se Burger Kingin muki ja juo seuraavalla kerralla. Sitä on myös koettu että syömiseni jälkeen teinityttö pyysi pahvimukin ja haki itselleen tuota limsaa.
 89. Ota käyttöösi kuukausi shoppailulakolla. Katso mihin tämä johtaa. Yritä lopettaa kaikki turha. Älä osta edes sitä ateriaa, vaikka rajattomalla limsalla kositaankin, et kuitenkaan juo yhtä enempää!
 90. Haluat syödä ravintolaruokia, mutta hieman halvemmalla? Paunun bussissa linjalla 8 naiskuskini tiesi kertoa, että ResQ-sovelluksella ruokaa saa pilkkahintaan paikassa kuin paikassa. Kokeile jo.
 91. Löytyykö sinulta Spotify ja haluaisit säästää euron? Maksat 10,99 euron sijasta 10 euroa sillä, että haet R-kioskilta 10, 30 tai 60 euron lahjakortteja. Lunasta ne ja saat 1, 3 tai 6 kuukauden musat.
 92. Onko takataskussa hyviä lahjaideoita jouluun? Osta ne tarjouksista pitkin vuotta ja olet valmis! Et mene edes velkoihin, koska näin saat jaettua kulut pitkin vuotta ja toisaalta säästät paljon rahaa.
 93. Osta talvikengät ja -vaatteet talven jälkeen ja kesäkengät ja -vaatteet kesän jälkeen. Juhlit. Nuuka säästää tosi paljon rahaa shoppailemalla silloin, kun kaupat myyvät viimeisiä varastoja halvalla.
 94. Osta paidat, bokserit ja sukat halpaliikkeistäsi. Näissä räteissä ei ole juuri eroa. Kaiken saa rei'ille. Se on myös nuukalle tuttu, että kun näen vitosen tarjouspaidan, ostan 12 varastoon odottamaan.
 95. Pudota mahdollisimman monta laskua pois elämästäsi. Kysyt taloyhtiölaajakaistaa isännöinniltä, vaihdat siihen Prepaidiin, lasket 4G-netin vauhtia tai kysyt jotain nopeutta, jota ei ole esillä. On.
 96. Mene museoihin, uimahalleihin ja muualle sinä aikana, jolloin nuo ovat edullisimpia. Esimerkiksi museoihin pääsee usein kesän tapahtumissa maksutta ja uimahalleihin aamu-uinneille halvalla.
 97. Tykkäätkö katsoa pelejä? Älä maksa niistä. Katso kuinka yläastelaiset pelaavat jalkapalloa tai ala-astelaiset jääkiekkoa. Ilmainen peli hei. Nuuka ei maksa mistään, hän löytää aina maksuttoman.
 98. Älä maksa kuntosalijäsenyyksistä, kuntoilet ulkona. Kanna viikon ruoat kaupasta bussiin jne. Älä maksa mistään sellaisesta, mitä voisit harrastaa edullisemmin ja lähempää, jopa lähipuistoissa.
 99. Lopeta turhat uimahallit, kylpylät ja vastaavat, ainakin nyt kesäisin. Nuuka tietää, että uimahalli maksaa, mutta järvessä uiminen on yksi niistä harvoista ilmaisista iloistasi. Kapitalisti, älä lue!
 100. Lopeta tupakoinnit ja alkoholi, lopullisesti ja sinun parhaaksi. Säästän valtavasti rahaa sillä, että en juo, käytä tupakkaa tai muita huumeita. Mielialani kohenee ja on koko ajan rahaa. Kokeile jo.
Asuminen sisältää vuokran, johon sisältyy kaikki, myös jutussa jo mainittu saunaosaston remontti, sähkön siirto ja joka toinen kuukausi veloittava sähkön myynti, kolmen kuukauden välein veloittava kotivakuutus ja siinäpä vuokralla-asujan menot ovat pääpiirteissään. Omakotitaloon ei ole kiire. Eikä autoakaan tarvitse, koska juuri hain Tokmannilta Serlan säkin WC-paperia 8,90 eurolla. En tarvinnut autoa, koska kuskina oli paunulainen Jyrki ja hän kyllä ajaa, ei turhia mietiskele. Nopeasti kotonasi!

Yhteenveto: nuukailun tie vie vapauteen, aitoa rauhaa

En nuukaile, koska minulla ei ole rahaa. Nuukailen, koska en halua elää epätoivoisena eli viheliäisenä. Juoksumatto on aina pelottanut minua, enkä meinaa juosta juoksumatolla 67-vuotiaaksi. Muita kuluja elämässä voi tulla, sillä kaikkeen ei voi etukäteen varautua. Pyöränkö voit joutua viemään huoltoon, tai joutua huoltamaan omaa terveyttään Pirkkalan terveyskeskuksessa. Ensi vuonna: on ihan pakko käydä suuhygienistillä kahden vuoden jälkeen. Rahat odottavat suuhygienistiä elämässäni, eikä toisinpäin.

Hygienisti ei siis odota rahaa, sillä tulet maksamaan laskun heti, kun sellainen postiluukusta saapuu. Pieniin yllätyksiinne käytän mielikuvitusta ja luovuutta, eikä nähdäkseni kovakaan talvi saa ostamaan talvipeittoasi Ikeasta. Käytän kevyttä peittoa kesät ja talvet hyödyntäen talvisin nukkuessa esimerkiksi pyjamaa, termostaatteja tai elämäni iloisinta ostosta Jyskistä. Huopaa. Ostin alennuksesta myös, joten kuten ehkä näet, tässä on tie vapauteen. Älä osta mitään normaalihintaan ja käytät ostoksia loppuun.

Jos muistat vielä nuo talvikengät, jotka heitin "helvettiin". Yksi sanoi, miten voit edes puhua asiasta. Heitit kenkiäsi roskiin? Veisin sinuna johonkin Kieppiin, että joku muu käyttäisi näitä! Siis mitä mitä? Talvikengät, joissa nahka on niin kulunut, että sukat näkyy? Pohja ihan riekaleina. Viidessä vuodessasi kenkä on kokenut monia retkiä, talven kovimmat pakkaset Vesilahdella, ja ennen muuta olisi varmasti tyytyväinen loppusijoituspaikastaan taloyhtiönne sekajätteissä. Enpä kehtaisi heittää roskiini hyvää.

Vaikka saitaa olenkin, niin olisin antelias. Tavarakirjanpidosta huomasin kuukausien mittaan, miten paljon turhaa omistin. Enkä lähde mitään myymään, vaan vien tavaroita Kieppiin, upeaan Konttiin tai Lielahden kierrätyskeskukseen. Tarkoitus olisi auttaa köyhiä, juuri sillä rahalla, jolla nuukana säästän. Et koskaan myy turhia tavaroitasi, vaan vien nuo aina köyhien ostettavaksi. Ikean ylimääräiset Smula-tarjottimeni ovat kuulemani mukaan tavoittaneet jo köyhän työttömän 50 sentin kappalehinnallaan.

Muista jo, että yksi elämä on antamista ja saamista. Edelleenkään yksikään ei ole täältä pois lähtenyt setelipinot, hybridiautot, remontoidut huippuasunnot ja kalliit Gucci-laukut arkuissa. Rakas mummo kuoli vanhuuteen, eikä hän sanonut sanallakaan, että olisinpa mä tehnyt enemmän oravanpyörässä.

En nuukaile, koska se on niin kurjaa elämää. Nuukailen, koska se tekee sinusta ihan lottovoittajan.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hei Jyri,
kohtaan 46. sellainen vinkki että pakastepitsat, lämpimät leivät yms. voi laittaa kylmään uuniin ja sitten vasta uuni päälle: kypsyvät täydellisesti usein jo ennemmin kuin uuni edes ehtii saavuttaa ohjeistetun paistolämpötilan (200°-220°).
Kiitos kiinnostavasta blogista!
Hei Anonyymi, kiitos vinkistä!

Kokeilen tätä, sillä pakastepizzoja tulee ostettua monesti tarjouksesta.

Toivottavasti myös muut lukijat kokeilevat sinun vinkkiä.

Hienoa, että pidät blogia kiinnostavana.

Hyvää päivää ja hei hei!
Elisabet sanoi…
Hei, ihan huippu video, niin virkistävää nähdä koti missä ei ole näkyvissä suurta kaupallisuutta vaan vaatimattoman ihmisen asumus. Nykyisin kun katselee sisustuskoteja, niin mietin vain että tuo maksaa ja tuo maksaa. Ilmaiseksikin saa niin paljon ja älyttömän halvallakin. Koti on koti, ei näyteikkuna kuitenkaan ja sun kodista sellainen fiilis tuli :) Turhasta ei ikinä kannata maksaa ja jos maksaakin niin ei koskaan täyttä hintaa.
Hei, hyvä että pidit.

Oli ensimmäinen videoni YouTubessa. Tai niitä ensimmäisiä. Olen tietyllä tavalla kyllästynyt siihen, että niin moni blogi esittelee sitä minimalismia, joka on kaunista, uusinta, ja mahtavinta. Ihmiset remontoivat saadakseen samantapaista elämää. Onhan uudempi kauniimpaa, mutta tosiaan rahaa ei siinä säästä. Tavallisen ihmisen tarina on se, että hän ostaa 100 eurolla muotilaukun, kun joku viisaampi sijoittaa, ja hänellä on vuoden päästä 125 euroa. Eli raha on tienannut rahaa, kun taas kaunis laukku ei ole edes 75 euroa myytynä turhana. Koti ei tosiaan ole mikään museo, eikä se ole mikään sisustuskoti, joita minimalisteilla nykyään on. Siksi en enää kutsu itseäni minimalistiksi, vaan frugalistiksi. Koti eroaa näinkin paljon muista minimalisteista, että en ole enää minimalisti.

Kiitos että katsoit videon, mukavaa marraskuun loppua sinulle!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!