Paunulla ilman velkaa nuukailen näin

Nuukailu on minulle kesäkuusta 2021 elämäntapa. Nuukailua voidaan tehdä säästäväisesti elämisestä, askeettisesta elämäntavasta taikka peräti frugalismina. En häpeä puhua, koska Amerikassa frugalismi on hyvin suosittua, ja varsinkin näin Black Fridayn tienoilla kiinnostus frugalismiin herää maailmalla. Ihmiset alkavat tajuta, että eipä onni tule bränditavaroista ja lisää elinaikaa ei tule ostamalla, Rustojen tavaraa. Siksi kerron tässä sekä nyt miten elän nuukailijana normaalia, iloista elämääni Pirkkalassa.

Nuukaillen elämiseni on minulle asenne, elämäntapa ja henkilökohtainen valinta. Noudatan erittäin tiukkaa budjettia Pennossa, mutta koen silti että omassa elämässä on runsain mitoin kaikkea luksusta mukana, pääsen nimittäin matkustamaan Haukiluomaan kasilla ja Kangasalle kutosella. Voisin lähteä halutessani Valkeakoskelle tai Jyväskylään. Marraskuussa suuntaan Caribia-kylpylämatkalle, ja vaikka Irina laulaa Turkuun menemisestä kotimaan junalla, menen siltikin Väinö Paunu Oy:n pikavuorolla.

Arvostan enemmän aikaasi kuin rahaa. Tämä oli tärkein syy ottaa sapattivuosi töistä. Minusta tuntuu, että aika kuluu koko ajan aiempaa nopeammin, ja samalla ahdistun tästä asiasta koko ajan enemmän. Tajuan, että 40 tunnin työviikko vie aikaa, ja aikaa vie 10 tunnin viikkotyömatka yhtä todennäköisesti. Mietin jo viime vuonna sitä, että jätänkö kaivatun elämisen eläkkeelle? Entä jos emme näe eläkkeitä tai eläkeikää? Jotkut sairastuvat jo ennen eläkeikää ja siirtyvät työkyvyttömyyseläkkeelle. Et voisi tietää.

Kannustan kaikkia elämään nyt. Et voi nimittäin elää menneisyydessä, etkä voi elää tulevaisuudessa. Jos käyt töissä, totta kai tiedät että olet ensi perjantaina konttorituolissa, mutta etpä voi ennustaa sitä vuosien päähän. Voi ilmestyä paha uutinen, jonka mukaan saat potkut, koska pomo sanoisi että ilman rokotetta ei ole konttorille enää asiaa. Tähän maailma on valitettavasti ajautunut, ja tilanne tulee vain pahenemaan vihervasemmiston toimesta. Nuukana säästän, ja tästä syystä avautui tilaisuuteni elää.

Kitsastelija nauttii matkoista Haukiluomaan yhtä paljon ellei enemmän verrattuna menneen matkoistani Saksaan. Nuukalla on oma vaate- ja kenkäkauppani kotona. Elokuvateatteri löytyy omasta olohuoneestani.

Mielestäni elämäsi ei ole kilpailu. Yksikään ei ole täältä setelipinoja saanut mukaan hautaansa. Minulle on arvokkainta se, että voin nousta aamulla terveenä askareisiini. Uusi päivä onkin sensaatio kaikille.

Elämä itsessään on helvetin arvokasta, ja täten rahalla hankitulla ajalla voi tehdä mitä ikinä haluaa.

Hitaan aamiaisen jälkeen Väinö Paunun busseissa Kaukajärvelle

Kerroin aiemmassa merkinnässä, saattoi muuten olla edellinen merkintä, että nautin sapattivapaalla hitaan aamiaisen. Se on hyvin nautinnollista, koska en herää liian aikaisin. Samoin tuntemasi Paunun vuoro Kyöstiltä kello 12.30 on oikein hyvä. Vuoro ei lähde liian aikaisin, eikä liian myöhään, joten voin nauttia päivistäni Tampereen seudulla haluamallani tavalla. Aiemmin 30.10.2021 asioin Kaukajärvellä, koska halusinpa kävellä sieltä Vatialaan. Vatiala kuuluu Kangasalan kaupunkiin. Hieno matkakohde!

Tarkoitus oli lähteä bongaamaan #148, jota ei enää Pirkkalan linjoilla ole näkynyt. Kyseinen matka ei ole maksanut minulle mitään, koska lainailen tuttavan kausikorttia päivinä, joina hän ei sitä tarvitse. Tuttava aikoo tehdä tuosta viikosta alkaen aiempaa enemmän töitä, joten jatkossa en saa korttia kovin usein lainaksi, mutta tämä ei minua haittaa. Saan edelleen ilmaisia matkoja viikossa välillä, ja toisaalta mielestäni 2,10 euron kertalippu matkakortilta ei ole sekään elämässäsi kallis 90 minuutin vaihdolla.

Marja on paunulainen kuljettajani, jonka mukaan joukkoliikenneuudistuksenne jälkeen #148 oli jäänyt toiselle puolelle vanhaa "poikittaislinjaa". Tässä hetkessä kyseistä bussia ei niin kuitenkaan näkynyt, vaikka #153:sta edeltävä auto olikin #146. Yritän joskus uudelleen varmasti, varsinkin matkailuopasta rikkaampana, joka lupaa ettei Kangasalla tekeminen lopu ikinä. Miksi ulkomaille? Matkailulakko alkoi vitsinä vuoden 2019 aikana, mutta koronavirusepidemia rajoituksineen vahvisti sitäkin entisestään.

Matkailulakko ei koske kotimaata

Muistelen aiempia matkoja Saksaan edelleen. Ne olivat kalliita. Tässä vaiheessa on hyvä tiedottaa, että en ole koskaan matkustanut velaksi. Useasti olin säästänyt ensin. Matkailu velaksi on minusta ihanaa siihen asti, kunnes luottokorttiyhtiö palaa kuukauden päästä asiaan laskulla. Sekään ei nimittäin ollut kivaa, että Saksan yhteen matkaan upposi vuodessa tuhat euroa lentoineen ja hotelleineen. Tein kaksi matkaa Saksaan vuoden 2016 aikana ja vuoden 2018 aikana tein elämäni viimeisen matkan Saksaan.

Sanelin tuolloin Hotel Mondialissa, etten ikinä palaa. Silti maaliskuussa 2020 janosin päästä takaisin hotelliin. Onneksi koronavirus tuli ja perui suunnitelmat. Finnair peruutti kaikki lennot Saksaan, joten en olisi päässyt festareille kuuntelemaan Hardstylen musiikkia. Ennen vuotta kävin silloisen rakkaani kanssa Amsterdamissa, joten tuon 2019 matkan jälkeen tiesin, että suhteemme ei pitkään jatkuisi. Hän käytti minua hyväksi, sillä maksoin kaiken, eikä mikään silti riittänyt. Eipä edes se Matti kukkarossa.

Enää ei ole Mattia kukkarossa, ja frugalistina tutkin Kangasalan kaupungin lukuisia mahdollisuuksia. Kangasalla on esimerkiksi kolmet näköalatornit, yksi näköalatasanne sekä Kuohu-uimahalli. Sorolan uudet kuntoportaat saavat hengästymään jopa kokeneemman liikkujan. Arkiaamu käynnistyy varhain maisemissasi, Kirkkoharjun upeissa ulkoilu- sekä virkistysmaisemissa. Pirkanmaan tilausliikenteellä pääsee Mobiliaan. Hurmaavat harjut vievät kaiken retkeilyn ja luonnon loputtomaan maailmaamme.
Kangasala on satsannut retkeilyyn niin paljon, että muuttaisin sinne. Kaarinanpolun vaellus- ja retkeilyreitistö on nykyään noin 60 kilometriä pitkä. Kauneinta on upea jääkauden muodostama harjukokonaisuus.

Näin hyödynnän ilmaisia tai lähes ilmaisia asioita omassa arjessa

Juttelen joskus mielestäni aktiivisille shoppailijoille. He ostavat omakotitaloja, hybridiautoja, ja muita brändituotteita. He eivät sano velattomuudesta koskaan mitään. On vain tärkeää, että pysyy menossa mukana, veloista nyt välittämättä. Jos naapurin Kaisa remontoi keittiön, siellä remontoidaan keittiötä ja saunaa. Jos työkaveri vaihtaa täyssähköautoon, siellä kiirehditään hybridiauto-ostoksille. Lopulta ei saada mitään muuta aikaiseksi kuin loputonta velkaa. Täällä elän toisenlaista elämää, autottomana.

Asun pienessä kaksiossa vuokralla, ja asukaskokouksessa Realian isännöitsijä juuri kertoi, että tämän taloyhtiön sauna suihkutiloineen saa maaliskuussa kokonaisen uudistuksen. Remonttimiehiä tulee ja kaikki pistetään uusiksi. Hei sinne, sauna- ja kylpyhuoneremontti. Roskakatos uusitaan täysin. Kaksi vuotta sitten tehtiin upea kattoremontti, ja vuokra on vain 432,16 euroa. Tähän pyrin frugalistina, en ota itse vastuuta asunnosta, vaan joku muu remontoi maksamillamme vuokrilla. Helppoa elämääni.

Mikäli jotain asiaa ei remontoida, ei haittaa. Nuukailijana asennoidun nimittäin vaatimattomuuteen. Ymmärrän, että uusin Ikea-keittiö näyttää upealta, mutta se ei tee kotikokista vielä kokkia. Jos sinulla ei ole aikaa ruoanlaittoon, vaan jokainen päivä menee siellä töissä, et todennäköisesti kykene muuhun kuin valmiin ruoan mikrottamiseen. Ikivanhassa keittiössä teen maukkaita ruokia, koska minulla olisi aikaa. En usko, että uudempi Ikea- tai Epoq-keittiö saisi herkullisia ruokiani vielä maukkaimmiksi.

Thomas Erikson julkaisi kirjan

En osta kirjoja. Yksi tuntemani henkilö sanoi, ettei tule ikinä käymään kirjastoissa. Hän ei haluaisi olla kirjaston orja. Hän pelkää sakkomaksuja siitä, ettei ehdikään lukea kirjaa 31 päivässä loppuun. Minulla on tähän hyvä vinkki: jos kirjassa on tiukka lukuaika ja perässä odottaa lasku, tulet sitä kirjaa oikeasti avaamaan. Ja jos et avaa, joku muu avaa, kun palautat teoksesi ajoissa. Toivottavasti et jätä lukematta Thomas Eriksonin upeita teoksia narsisteista, psykopaateista taikka peräti idiooteista, joita löytyypi.

Ilmainen ilo on minulle paras ilo. Olen aidosti sitä mieltä, että onni ei riipu rahasta, eikä tyytyväisyys tule kuluttamalla kuntosaleihinne. Vaikka kuntosali maksaa alimmillaan 18 euroa, en ole enää läski, ja kuntoilen ennemmin luonnossa. Tutuiksi ovat tulleet Pirkkalan reitistö, Birgitan polku Lempäälässä ja Harjun upea ulkoilureitti Ylöjärvellä. Tampereella nautiskelin viime keväänä Kintulammin retkeilystä. Kesällä kävelin Helvetinjärven kansallispuistossa, kyydin ollessa tarjolla. Upeinta aikaasi, edullisesti.

Eihän tarvitse kuluttaa rahaa, että voi nauttia elämästä? Ei tarvitse hankkia euroakaan velkaa, että voi saada ilmaisen saunaremontin. Ei tarvitse vuokrata kalliilla oma jättipalju kotiin, että voi istua hyviin poreisiin edullisesti Lapinniemen kylpylässä tai edullisemmin Tesoman uimahallissa aamu-uinnilla. Onkin upeaa, että maailma on tällainen. Voit hyvin jatkaa kuluttamista ja olla epätoivoinen. Toisaalta voit olla nuuka ja onnellinen. Asenteesi on tärkein juttu, joka vie eteenpäin, ilman euroakaan velkaa.
Nautin suunnattomasti nuukailusta. Mitä vähemmän kulutan, sitä onnellisemmaksi tulen. S-pankissa mietitään varmasti mitä minulle kävi kesäkuussa, koska kuukauden tiliote mahtuu kahdelle sivulle.

Näin perustin vaate- ja kenkäkaupan vuokrakotiin nuukailijana

Nyt haluan käsitellä inflaatiota. Tiedän, että inflaatio tulee vaikuttamaan budjettiin. Joku ei edes tiedä mitä on inflaatio? Inflaatio tulee koskettamaan meitä kaikkia, itse asiassa se on koskettanut meitä niin kauan kuin elämme, joten saat samalla eurolla koko ajan vähemmän kulutushyödykkeitä. Huomasitko kotikuntasi Lidlissä eilen, että paras jogurtti oli aiempaa kalliimpi? Huomasit tankatessasi autoa, että bensiinin hinta on noussut taas kipurajoillesi. Taloutesi kantokykyä tullaan testaamaan uudelleen!

Inflaationi syyskuussa 2021 oli 2,5 prosenttia. Inflaatio lokakuussa 2021 voisi olla jopa 2,9 prosenttia. Virallinen tilasto julkaistaan myöhemmin. Lue sieltä ja loksauta leuat. Jos sinulla on asuntolainaa, tai sinulla on perhettäsi, sinun tulisi huolestua sinusta eikä minusta. Tätä olen puhunut aina heille, jotka ihmettelevät miksi ihmeessä laitan rahaa kaivoon vuokraamalla, mutta he ällistyvät kattoremonteista ja saunaremonteista. Mikäli inflaatio tuleepi vaikuttamaan merkittävästi, muutan halvempaan heti.

Suomessa on tuhansia vuokra-asuntoja, jotka ovat vielä halvempia, kuin omani 432,16 euron hintaan Pirkkalassa. Mikä parasta voin muuttaa esimerkiksi Valkeakoskelle 393 euron vuokra-asuntoon heti. Enpä kuitenkaan haluaisi, koska inflaatio ei vielä koettele minun taloutta ja haluan nauttia Tampereen vieressä asumisesta. Mitä saatte omistamalla? Se päivä tulee vielä, kun rakas pankki joutuu nostamaan asuntolainojen korkoja, tai palvelumaksujaan ja ette edes voi muuttaa talouden tasapainottamiseksi.

Nuuka täydentää alennuksesta varastoon

Varaudun inflaatioon koko ajan. Nuukailijana kyttäilen tarjouksia, ja mahdollisuuksien mukaan ostan Tokmannilta esimerkiksi Kiillon siivousaineitani tarjouksesta. Prismasta tai Lidlistä ostan leipää, lihaa ja muuta tarjouksesta. Tällä hetkellä on pakastin täynnä Lidlin tarjouslihaa sekä tarjousleipää. Suuri 30 prosentin alennus on niin merkittävä, että täydennän vauhdissa. Miksi ostaa mitään normaalihintaan, jos voi ostaa alennushintaan? Tokmannilta ostin Serlan vessapaperia kuusi pakettia nyt 8,90 eurolla.

Olen sinkku, ja kyseiset vessapaperit riittävät varmasti vuosiksi, mutta taas. Miksi maksaa enemmän? Ikean 10 prosentin Family-alennuksesta ostelin lamppuja ja muotoonommeltuja lakanoita varastoon. Tiedän heti, että tulen niitä aikanaan tarvitsemaan. Tiedän myös, että inflaatio vaikuttaa Ikeaan, joten miksi ostaa samoja tuotteita myöhemmin kalliimmalla? Myös tuikkuja on hyvä määrä. H&M:stä ostin 10 eurolla 20 euron arvoisia farkkuja nelisen kappaletta. Sukkia parhailla 20 prosentin alennuksilla.

Boksereita? On niitä, alennuksesta. Mutta taas. Miksi maksaa enemmän? Inflaatio tulee vaikuttamaan H&M:ään myös, joten kaikkea kannattaa ostaa varastoonne. Otetaanpa esimerkki. Ostin viime keväänä Budget Sportista yhdet talvikengät alennuksesta, kauden loppuun. Maksoin noin 62,5 euroa. Aiemmat oli viimeiseen asti käytetyt, joten jouduin heittämään kengät helvettiin. Uutena kenkäni maksoi yli 100 euroa. Myöhemmin kauppa lähetti 25 prosentin kupongin, joten ostin samanlaisen parin varastooni.
Kuluttaja ostaa talvikengät syksyllä hintaan 129 euroa, nuuka käyttää vanhat sillä välin täysin loppuun, jotta ostaa talvikauden jälkeen uudet, täysin samanlaiset kengät. Upeaan hintaan vain 49 euroa. Nuuka kuka?

Hyviä elokuvia pyörii vuokrakodin leffateatterissa säännöllisesti

Ilmoitin aiemmin, että minimoin elämästä leffateatterit. Työelämässä ePassilla nautittu Finnkino oli eräänlainen ulospääsy töistä ja kiireestä. Näin useita päitä isolla valkokankaalla, joilla oli kiire vessaan kesken leffan. Kotona pysäytän leffan, ja käyn vessassa, minkä jälkeen leffanautintoni jatkuu suoraan olohuoneessa. Eikä minulla ole Netflixiä. Hommaan esimerkiksi kioskeilta Google Play -lahjakortteja, joilla vuokraan 2,99 euron hintaan leffoja haluamiani nauttien elokuvasta rauhassa, yksin kotona.

Olen introvertti henkeen ja vereen, joten ei kiinnosta istua elokuvasalissa muiden kanssa. He ahmivat sipsejä, ja puhettakin kuuluu, kun pitäisi nauttia sisällöstä. Sitä tulit katsomaan. Eikö sitä vitun leffaa voisi arvioida vasta, kun teatteriesitys on päättynyt? Herätkää! Kotona tällaisia ongelmia ei ole ja sen lisäksi kotini ei yritä myydä kalliita poppareita tai epäterveellisiä karkkeja ennen leffailtaa. Ei ole edes tarvetta matkustaa Paunun bussilla tuhlaamaan aikaa ja rahaa. Big Macien kera, omassa porukassa.

Olen kuitenkin tyytymätön Googleen. Googlessa on tuhansia elokuvia vuokrattavana hyvään hintaan, mutta Google Playssa tai YouTuben sovelluksella niiden etsiminen on vaikeaa. Jos Googlesta joku tätä blogia lukee, toivon että kuuntelette minua, sillä harkitsen siirtymistä Blockbusterin asiakkaaksi. Sen lisäksi, että Blockbuster on yleensä halvempi, sieltä löytää parhaita leffasuosituksia. Google tuntuupi näyttävän kategorioittain uusimpia lisäyksiä tai sitten katsotuimpia vuokrauksia. Miksi olisi näin?

Finnkinon tilalle halpoja vuokrauksia

En ole vieläkään löytänyt tapaa saada näkyville kaikki leffat. Niitä palvelussa on varmasti, koska haen tavallisesti Blockbusterista ne leffaideat, ja haen ne Google Playn haulla katselulistalle. Blockbusterin kategorisointi on täydellinen, sillä kauhukategorissa on tällä hetkellä upeat 1 065 nimikettä. Googlen kauhukategoriasta löydät tuskin edes sataa kauhuelokuvaa. Teidän täytyy ihan oikeasti herätä tuohon ongelmaan hakukonejätissä, eikä vain ihmetellä sitä, miksi ei vuokrauksilla ole kovaakaan suosiota.

Jyri vuokraisi elokuvia enemmänkin, jos koko energia ei olisi kuivunut kasaan leffaideoideni hakuun kilpailevista videovuokraamoista. Olen myös miettinyt miksi hakea ideoita muualta ja vuokrata täältä. Miksi et sitten vain vuokraa sieltä, ja vieläpä useasti 1,90 euron tarjoushintaan HD-laadulla. Googlessa alin hinta on 2,99 ja sisältää SD-laadun. Odotan tällä hetkellä Coinmotionin Prepaid-pankkikorttiani, jolle siirrän jatkossa hupirahoja juurikin pikku ostoksiin ja esimerkiksi elokuvavuokrauksiin arkeen.

Nyt ostelen 15 euron lahjakortteja silloin tällöin. Tällä summalla näen ilmaisella taloyhtiölaajakaistalla viisi elokuvaa SD-laadulla YouTubesta katsottuna, tuttu Google Play maksutapana. Hyvä, mutta haun monimutkaisuus, leffaideoiden saanti, on aika kurjalla pohjalla. Saa ajattelemaan Blockbusteria päivä päivältä yhä enemmän. Googlen tulisi ennen muuta huolestua, koska he saattaisivat estää asiakaspaon muuttamalla HD:n hinnoitteluaan ja parantamalla leffojen löydettävyyttä Google Playssa nykyisestä.
Maksan joulukuun 1. alkaen 10,99 euroa Spotifysta, mutta elokuvia tulen jatkossakin vuokraamaan 1-2 kappaletta kuukaudessa. Miksi maksaa ahmien vain 11,99 euroa Netflixille ajattomista päivistä?

Kulutukseni koko lokakuussa 2021 olikin mahtavaa katsottavaa

Katsotaanpa miten kulutukseni jakaantui 700 euron budjetilla viime kuussa Penno-ohjelman mukaan. Se on ohjelma, joka kertoo kulutukseni sentilleen, mutta blogissani toistan tämän kategoriatasolla.

Asuminen 459,67 euroa
Lainat ja luotot 0,00 euroa
Liikenne 0,00 euroa
Ruokakauppa 128,14 euroa
Ostokset 29,97 euroa
Puhelin ja internet 9,90 euroa
Säästäminen/hupiraha 50,00 euroa
Terveys ja hyvinvointi 0,00 euroa
Vapaa-aika 15,00 euroa
Muut 5,00 euroa

Säästöön jäi: 2,32 euroa.

Mikä oli sinun kulutuksesi lokakuussa 2021 ja paljonko jäi budjetista säästöön?

Asuminen sisältää vuokran, johon sisältyy kaikki, myös jutussa jo mainittu saunaosaston remontti, sähkön siirto ja joka toinen kuukausi veloittuva sähkön myynti, kolmen kuukauden välein veloittuva kotivakuutus ja siinäpä vuokralla-asujan menot ovat pääpiirteissään. Omakotitaloon ei ole kiire. Eikä autoakaan tarvitse, koska juuri hain Tokmannilta Serlan säkin WC-paperia 8,90 eurolla. En tarvinnut autoa, koska kuskina oli paunulainen Jyrki ja hän kyllä ajaa, ei turhia mietiskele. Nopeasti kotonasi!
Velkaa ei ole, joten sitä ei tarvitse maksaa. Terveys on oikein hyvä, eli ei maksujani. Liikennelohko on aisoissa ilman kiesiä, sillä pärjään Paunun busseilla lainakortilla. Omasta löytyy lunastetun kauden arvoa edelleen.

Saidan parhaat hittilistat: näin voisit nuukailla helposti jo itsekin

Nuukana annan parhaat vinkit nuukailuun: näin onnistut nuukailussa 100 % varmasti.
 1. Käy ruokakaupassa vain kerran viikossa, tämä on ainoa tapa joka tulee säästämään rahaa. Mikäli sinulla on auto, voi olla järkevää tehdä kuukauden ostokset kerralla. Tämä ei onnistu minulta. Tee kylmäkallet kylmälaukkuunsi itse: täytä 0.5 litran vesipullo sadevedellä ja pakasta niitä useita!
 2. Jos ostat bussilipun ja siinä onkin esim. Nyssen 90 minuutin vaihtoaika, käytä useissa busseissa. Mitä enemmän esim. 2,10 euron bussilipulla matkustat, sitä runsaammin saat vastinetta. Samoin kylpylöissä. Sisäänpääsy 15 euroa ja tunti sisällä? 15 euroa. Jos olet siellä kolme tuntia, 5 euroa.
 3. Osta kaikkea, ruokaa ja käyttötavaraa vain alennuksesta. Vain pakon edestä normaalihintaan.
 4. Syö joka päivä samaa ruokaa, näin voit tehdä isoja määriä ruokaa kokonaiseksi viikoksi kerralla.
 5. Tee halvat siivousaineet itse. Likainen vesipannu puhdistuu etikalla sekä pöytätaso etikkavedellä. Annostele pyykinpesuainetta vähemmän mitä ohjeessasi sanotaan, niin säästät pesuaineessasi.
 6. Pakasta tarjouslihat ja -leivät. Osta punalaputettua ruokaa kunnolla ja tuo suoraan pakastimeen.
 7. Lähde ulkomaanmatkan sijasta kaupunkisi asuinalueelle tai viereiseen kaupunkiin. Tai metsään.
 8. Jos on pakko yöpyä toisessa paikassa, käytä sohvasurffailua tai motelleja. Ovat paljon halvempia.
 9. Osta verkosta Tokmannilta. Saat uudella sähköpostiosoitteella uutiskirjeen tilaamalla uuden 10 euron tarjouskoodin. Näin 50 euron ostos tulee maksamaan sinulle 40 euroa. Saidalle tuttuja.
 10. Osta riisit kymmenen kilon säkeissä: näin kilohinta tulee halvemmaksi, eikä riisi lopu kesken.
 11. Älä koskaan käy ravintoloissa tai buffeteissa. Teet ruoat kotonasi. Nuuka ei mene ulos syömään. Mikäli on pakko mennä ulos, aseta ulkona syömiselle hyvät rajat, vaikka kuusi kertaa vuodessa.
 12. Vanhoista, kuluneista paidoista voi tehdä siivousrättejä, ja housuista hyvät remonttivaatteet.
 13. Haali niitä kalusteita sukulaisilta tai Facebookin roskalavoilta, näin et maksa niistä euroakaan.
 14. Kerää panttipulloja maasta, tienestit olivat yllättävän hyvät, ja kerään tölkkejä jopa roskiksista. Mikä parasta saat samalla liikuntaa, etkä maksa kuntosaleille, vaan kuntosali maksaa sinulle.
 15. Jos kellarissa on rikkinäinen arkkupakastin, tee siitä kesällä pihallesi kompostori ja nauti.
 16. Leikkaa hiukset itse: älä koskaan maksa parturille edes 15 euroa hiustenleikkuustasi. Tee itse.
 17. Kuivaa käytetty talouspaperiarkki ja käytä sitä uudelleen sekä aina uudelleen ainakin kahdesti.
 18. Jos keittiösi kaipaa remonttia, päällystä kaapistot sisustuskelmulla ja vaihda vetokahvat uusiin.
 19. Käytä leivinpaperia uudelleen ja uudelleen uunissa, heitä pois vasta kun tämä on niin riekaleina.
 20. Lataa älypuhelinta bussin USB-pistokkeesta etenkin yli tunnin kestävillä matkoilla. Nyssessäkin. Ilmainen pitää hyödyntää jopa sähkössä, samoin kannattaa hyödyntää ilmaista lenkkisaunaasi.
 21. Käytä siivouksessa käytettävää sankovettä vessahuuhteluun, näin voit säästää hieman vettä.
 22. Älä osta shampoita tai suihkugeelejä. Ostan kolmen litran shampoon, sitä riittää yli vuodeksi.
 23. Älä osta liian tehokkaita LED-lamppuja kotiin. Näin voit säästää sähkölaskussa aika reilusti.
 24. Vähennä lihan kulutusta. Näin voit säästää viikkolaskussa. Pidä muutamia lihattomia päiviä.
 25. Lopeta alkoholin käyttö ja lopeta limsojen juonti. Juo hanasta vettä ja ruokalasku putoaa. Lopeta maidon lataaminen ostoskoriin. En ole maitoa juonut koskaan: luusto on hyvä, D-vitamiinia saa purkista. Jos ostat maitoa 11 litraa kauppareissulla (4/kk), tuhlaat maitoon 380,16 vuodessa!
 26. Jätä nahkalompakko kotiin, niin et voi shoppailla. Ota lompakko vain, kun tiedät sitä kaipaavasi. Jos lähden ulos ilman lompakkoa, ok. Jos toinen pyytää lounaalle, se on aina mukana maksuun.
 27. ÄLÄ OSTA VÄLIPALAA minne tahansa menetkin. Ota mukaan kotoa esim. banaani tai vaikka ihan täytetyn ruisleivän. Ota aina oma vesipullo mukaan. Älä koskaan hommaa noita kohteessasi. Nuo työkaverisi ihmettelevät kitsastelijaa, mutta silloinkin ihmetellään, kun olet sapattivapaallasi.
 28. Ruokakaupassa vältät brändituotteita, ja ostat esim. Rainbow-tuotteen. Samaa spaghettia tuo on, kuin mikä tahansa muu brändituote, ja voit nauttia ruoasta että rahasta lompakossa pidempään.
 29. Syö satokauden mukaan, näin esimerkiksi tomaatteja kannattaa syödä kesäisin, kun sadossa on ylitarjontaa ja hinta on siten kohdallaan. Osta tomaattia vähemmän talvella, jottet maksa liikaa.
 30. Pesen vain kerran viikossa kaikki likapyykit. Uskon, että tällä tavalla Gorenje-pesukone kestää pidempään. Pesukoneen ikä tällä hetkellä on piakkoin seitsemän vuotta. Älähän rasita konetta! Samoin voinet säästää paljon sähkössä mikäli peset käyttäen noin tunnin pikapesuohjelmaa.
 31. Sulje hana, mikäli peseydyt suihkussa, näin säästät vettä. Avaa hana kun tarvitset huuhtelua.
 32. Ota älypuhelimeen hitain mahdollinen 4G ilman paketteja. Säästä rahaa ja soita netin kautta.
 33. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kestokassi. Kuulit kyllä.
 34. Suunnittelen ostoksia etukäteen ja näin vältän turhat ostot. Odota parempaa tarjousta. Nuku yön yli, taikka vielä parempi odota vähintään 31 päivää, ennen kuin lähdet tekemään kalliita alkaen 50 euron ostopäätöksiä. Jospa et voi ostaa tätä tavaraa kahdesti heti, et voi ostaa sitä edes yhdesti.
 35. Irtisano lähes kaikki suoratoistopalvelut ja käytä niiden maksuttomia versioita tai sitä Areenaa.
 36. Älä osta maksullisia puhelinsovelluksia tai budjetointipalveluita yms. Netistä löytyy ilmaisia.
 37. Osta hyviä tarjoustuotteita varastoon asti. Niitä, joita tiedät käyttäväsi, ja joissa on pitkä päiväys. Käytä tuotteet aina loppuun siitä huolimatta, että varastossa on lisää. Näin säästät paljon rahaa.
 38. Kilpailutan nuo sähkösopimukset, liittymät, vakuutukset vuosittain. Kyllä, vuosittain ja säästän.
 39. Irtisano kaapelitelevisio ja näe samat ohjelmat tai kanavat internetistä tai sillä kattoantennilla.
 40. Luovu kiesistä ja unohda autoilun kulut käyttämällä joukkoliikennettä. Vuosien kokemuksella.
 41. Huollata polkupyörä itse: renkaanvaihto, pesu, ilmanpaineen tarkistus: kaikki hoituu täällä.
 42. Lataa kannettavat tietokoneet työpaikalla, niin saat loppupäiväksi ilmaista virtaa omaan kotiin.
 43. Osta tavaroitasi ensisijaisesti käytettynä. Nyt pirkkalalaisessa Kiepissä laseja kymmenen senttiä kappaleelta. Samoja Pokal-laseja myydään Ikeassa 70 sentin hintaan. Osta kaikkea käytettynä.
 44. Ota biojätepussi Lidlin tai Prisman heviosastolta, älä tuhlaa Bioskan rulliin enää senttiäkään!
 45. Vesipannu liedellä? Lämmitä siinä kupillisen verran mikäli olet yksin. Säästät sähköä, ja paljon.
 46. Pizza kotiuunissa? Laita uuni piakkoin päältä ja hyödynnä jälkilämpö. Rahaa säästyy koko ajan.
 47. Vaikka langaton Bluetooth-hiiri vilkuttaa jo tovin paristojen vaihdosta, älä tee sitä. Siinäpä tämä hiiri vilkuttaa melkein viikon verran ja vasta sitten sammuu. Aikasi vaihtaa AA-paristoja uusiin.
 48. Keitä kahvit kotona ja ota termoksessa mukaan. Älä osta sitä muualta, näin voit säästää rahaa.
 49. Oletko teen ystävä? Hyvä. Siirrä teepussisi kupista toiseen ja pian tarjoat kupillisen ystävällesi.
 50. Käy suihkussa vain kaksi kertaa viikossa ja kolmannen lenkkisaunassa. Vain, jos olet onnellisesti sapattivapaallasi. Mielestäni meidän ei tarvitsisi käydä ihan joka päivä suihkussa, ettäs tiedät!
Tiedätkö vähän enemmän hyviä nuukailuvinkkejä? Jaa niitä kaikkia alla olevissa kommenteissa, jutellaan! Auttamalla muitakin voimme päästä elämään ekologisemmin ja vastuullisemmin. Auta toveria huomiseen.

Yhteenveto: nuukailun tiesi vie vapauteen, aitoon mielenrauhaan

En nuukaile, koska minulla ei ole rahaa. Nuukailen, koska en halua elää epätoivoisena eli viheliäisenä. Juoksumatto on aina pelottanut minua, enkä meinaa juosta juoksumatolla 67-vuotiaaksi. Muita kuluja elämässä voi tulla, sillä kaikkeen ei voi etukäteen varautua. Pyöränsä voi joutua viemään huoltoon, tai joutua huoltamaan omaa terveyttään Pirkkalan terveyskeskuksessa. Ensi vuonna on ihan pakko käydä suuhygienistillä kahden vuoden jälkeen. Rahat odottavat suuhygienistiä elämässäni, eikä toisinpäin.

Hygienisti ei siis odota rahaa, sillä tulen maksamaan laskun heti, kun sellainen postiluukusta saapuu. Pieniin yllätyksiinne käytän mielikuvitusta ja luovuutta, eikä nähdäkseni kovakaan talvi saa ostamaan talvipeittoa Ikeasta. Käytän kevyttä peittoa kesät ja talvet hyödyntäen talvisin nukkuessa esimerkiksi pyjamaa, termostaatteja tai elämäni iloisinta ostosta Jyskistä. Huopaa. Ostin alennuksesta myös, joten kuten ehkä näet, tässä on tie vapauteen. Älä osta mitään normaalihintaan ja käytä ostoksia loppuun.

Jos muistat vielä nuo talvikengät, jotka heitin "helvettiin". Yksi sanoi, miten voit edes puhua asiasta. Heitit kengät roskiin? Veisin sinuna johonkin Kieppiin, että joku muu käyttäisi niitä! Siis mitä mitä? Talvikengät, joissa nahka on niin kulunut, että sukat näkyy? Pohja ihan riekaleina. Viidessä vuodessa kenkä on kokenut monia retkiä, talven kovimmat pakkaset Vesilahdella, ja ennen muuta oli varmasti tyytyväinen loppusijoituspaikastaan taloyhtiön sekajätteissä. Enpä kehtaisi heittää roskiini hyvää.

Vaikka saita olenkin, niin olen antelias. Tavarakirjanpidosta huomasin kuukausien mittaan, miten paljon turhaa omistin. Enkä lähde mitään myymään, vaan vien tavarat Kieppiin, upeaan Konttiin tai Lielahden kierrätyskeskukseen. Tarkoitus on auttaa köyhiä, juuri sillä rahalla, jolla nuukana säästän. En koskaan myy turhia tavaroita, vaan vien ne aina köyhien ostettavaksi. Ikean ylimääräiset Smula-tarjottimet ovat kuulemani mukaan tavoittaneet köyhän työttömän 50 sentin kappalehinnallaan.

Hei muista, että yksi elämä on antamista ja saamista. Edelleenkään yksikään ei ole täältä pois lähtenyt setelipinot, hybridiautot, remontoidut huippuasunnot ja kalliit Gucci-laukut arkussa. Rakas mummo menehtyi vanhuuteen, eikä sanonut sanallakaan, että olisipa tehnyt enemmän töitä urapoluillaan.

En nuukaile, koska se on kurjaa elämää. Nuukailen, koska se tekee minusta onnellisen ihmisen.

Nuukuus on tehnyt elämästäni niin merkityksellistä, että miten voisin auttaa muita?

Tervetuloa nuukailijan vuokrakotiin. Näytän maailmalle miten elän.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hei Jyri,
kohtaan 46. sellainen vinkki että pakastepitsat, lämpimät leivät yms. voi laittaa kylmään uuniin ja sitten vasta uuni päälle: kypsyvät täydellisesti usein jo ennemmin kuin uuni edes ehtii saavuttaa ohjeistetun paistolämpötilan (200°-220°).
Kiitos kiinnostavasta blogista!
Hei Anonyymi, kiitos vinkistä!

Kokeilen tätä, sillä pakastepizzoja tulee ostettua monesti tarjouksesta.

Toivottavasti myös muut lukijat kokeilevat sinun vinkkiä.

Hienoa, että pidät blogia kiinnostavana.

Hyvää päivää ja hei hei!
Elisabet sanoi…
Hei, ihan huippu video, niin virkistävää nähdä koti missä ei ole näkyvissä suurta kaupallisuutta vaan vaatimattoman ihmisen asumus. Nykyisin kun katselee sisustuskoteja, niin mietin vain että tuo maksaa ja tuo maksaa. Ilmaiseksikin saa niin paljon ja älyttömän halvallakin. Koti on koti, ei näyteikkuna kuitenkaan ja sun kodista sellainen fiilis tuli :) Turhasta ei ikinä kannata maksaa ja jos maksaakin niin ei koskaan täyttä hintaa.
Hei, hyvä että pidit.

Oli ensimmäinen videoni YouTubessa. Tai niitä ensimmäisiä. Olen tietyllä tavalla kyllästynyt siihen, että niin moni blogi esittelee sitä minimalismia, joka on kaunista, uusinta, ja mahtavinta. Ihmiset remontoivat saadakseen samantapaista elämää. Onhan uudempi kauniimpaa, mutta tosiaan rahaa ei siinä säästä. Tavallisen ihmisen tarina on se, että hän ostaa 100 eurolla muotilaukun, kun joku viisaampi sijoittaa, ja hänellä on vuoden päästä 125 euroa. Eli raha on tienannut rahaa, kun taas kaunis laukku ei ole edes 75 euroa myytynä turhana. Koti ei tosiaan ole mikään museo, eikä se ole mikään sisustuskoti, joita minimalisteilla nykyään on. Siksi en enää kutsu itseäni minimalistiksi, vaan frugalistiksi. Koti eroaa näinkin paljon muista minimalisteista, että en ole enää minimalisti.

Kiitos että katsoit videon, mukavaa marraskuun loppua sinulle!

Viikon luetuimmat blogissa

Arjen yksinäiset ovat akkuongelmissa

Paunulla extempore-retki työvapaalla

Bussifani testaa Vekkaa Vääräkoivulle

Pirtilillä ei Paunun ahdinko ikinä lopu

Jyri, 15, saapui kouluun kiusattavaksi

Vuosi sapattivapaata, tämän mä opin

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Nuukan budjetti ja arjen Euron Päivät

Tästä 100 asiaa, joista en pidä yhtään

Jyri omistaa minimalistina 324 asiaa