Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Hukkuuko omin kotisi arjen materiaan? Ärsyttääkö ajatellakin, että jouluna saat lisää? Ratkaisuni on helppo, heitä lisää kaupallista paskaa pois kodistasi ja ala elää normaalia elämää vähemmällä määrällä kuormittavaa tavaraa. Tavaraa, jota hommaamme hikoiluina ja työtunteina elämässämme. Viimeksi se kävi niin, että luovuin muun muassa toisista pyyhkeistä ja toisesta pyykinkuivaustelineestäkin. Kerron nyt, että miten tuossa kävi: jäinkö kaipaamaan toisia eriä normaaleja arkitavaroita tai -hyödykkeitä.

Älä lue, ei ole pakko. Mutta jos luet, näet mistä luovuin tarkalleen. Suurin haaste onkin juuri siinä se onnellisuuden jahtaaminen. Jahdin odotuksena on ikuinen onni, mutta palkintona on ehtymätön jano ja rutikuivat pankkitilit. Kuvittelepa, se Loimijoki ilman vettä. Haluamme aina enemmän ja enemmän. Valitettava totuus, sen perässä ei pysy kukaan. Aina on enemmän, mutta sinulla ei voi olla kaikkea, tai joudut tekemään töitä enemmän ja enemmän. Ei sekään lopulta riitä, koska mainoskatko on tulossa.

Siellä 70-luvulla tavallinen kansalainen näki Amerikassa noin 500 - 1 000 mainosta vuorokaudessa. Nykyään hän näkee tai kuulee tuosta mainoksia 5 000 - 10 000 päivässä ja erilaisissa medioissa. Miten se vaikuttaa siihen, miten ihmismieli käyttäytyisi ruokakaupassa tai arjessa? Lähtikö ostoskoriin kallis Oivariini vai halvempi X-tra? Entä saavatko jatkuvat pikavippimainokset ihmisiä ulosottoon? Niitähän kuitenkin mainostetaan, ja jos toistosi on kovaa luokkaa, niin mistä rahattomat rahansa saavatkaan?

Blogisi ei näytä mainontaa, vaikka siitä saa rahaa. Syy on selvä. Et halua samanlaista helvettiä, missä itse olin nuorempana, nyt 20-vuotiaana. Tulipa aikuiseksi, ravasi klubeissa, tilasi kebabia kotiin, osteli kaikkea turhaa. Näit mainoksen, joka täytti aidon tarpeeni, tai pikemminkin tyhjyyden tunteeni. Sitten asensi mainosestoja, rupesit pyöräilemään valtateiden sijasta metsää pitkin kaupoillekin ja se toimi. Ei enää näe tai kuule läheskään niin paljon mainoksia kuin ennen. Hitto, busseissakin on nykyään niitä!
Minimalismi on työkalu, joka auttaa saavuttamaan vapauden. Se antaa sinulle mahdollisuuden: keskittyä olennaiseen ja se mikä on olennaista, riippuu täysin yksilöstä. Olemmehan kaikki erilaisia, minimalisteinakin.
Minulle tuli niin monia kyrpiä otsaan konsumerismista nuorempana, mm. aina tyhjä S-tilisi pankissa, tai jotakin vielä pahempaa. Syytit hallitusta siitä, etten osannut rahoja käyttää. Tein niin ja myönnän. 

Nykyään et kuule minua haukkumassa kokoomusta siitä, että rahat eivät riitä. Korjataan tilanne jo.

Lähtikö tavaraa... vasara, työkalupakki, säilytyskoreja

Meillä on uskollisuutta arjessa, haluan olla uskollinen kaikelle. Silti, se ei voi olla tekosyynä tälle, että sinulla on kertaakaan käytettyjä vasaroitasi tai muita asioita. Aiemmin luulit, että teillä on kaikki turha pois, mutta näin ei ollut missään nimessä. Heinäkuussa kotoa pois muuttivat vasara, pyöräilyasusteet, säilytyslaatikot, iso työkalupakki, henkilövaaka ja muun muassa kahdet lämpötilamittarit. Enhän juuri edes muista minkä helvetin takia joskus on palkkarahat edes tuhlattu niihin, tai ainakin osaan näistä.

Aloitetaanpa vaa'asta. Finlan työterveyshoitaja huomaa kuntotesteissä painosi nousseen. Kyllä, olin joskus aikamoinen sika, painoinko 95 kilogrammaa. Vaaka oli tarpeellinen ostos, koska täytyi seurata sitä painoni laskua. Urakka on kuitenkin aikaa sitten ohi, ja nyt on mielestäni oikea aika sanoa hyvästi. Nyt ei ole minkäänlaista tarvetta mitata painoa, koska tiedät miten pysyä 80 kilogrammassa. Jos paino alkaa kiinnostaa numeerisesti, niin käyn henkilövaa'alla nyt vanhempien luona. Ongelmat ratkaistu.

Lämpömittarista oli helppo luopua, koska se meni rikki. Kyseenalaista siinä ensimmäisenä. Se näytti joka päivä tuvan ja Pirkkalan lämpötilat. Johto, se meni huomaamatta ikkunalistan alla, mutta ikkunan jatkuva avaaminen ja sulkeminen helteilläni sai johdon vihdoin poikki. Paristokulua. Väärät lämpötilat auringossa. En vain viitsinyt maksaa uudesta laitteesta kymmentä euroa, lämpötilani näkee mukavasti älypuhelimellasi. Sisällä keho kertoo onko liian kylmää vai kuumaa. Kesähelteille harvoin voi mitään.

Luovuinko jopa vasarastasi, enpä käytä

Tavarakirjanpidossa on nykyisin 246 asiaa. Se on mahdollista, koska vuokralla monet asiasi omistaa vuokranantaja, niin roskakorin, biojäteastian kuin vaikka lieden ja jääkaappipakastimen. Matka jatkui, sillä tavaroitteni mennessä rikki tai tiensä päähän, tulen kyseenalaistamaan myös niitä. Tällä hetkellä on mietinnässä yksien kuulokkeiden jättäminen taakse. Kahdet saisivat riittää, mutta ennen sitä yksiä on oltava rikki. Uskot, että ensiksi on rikki tuo akullinen, ne kaikki päätyvät kierrätykseen aikanaan.

Tavaroiden vähyys on aiheuttanut myös murheita 40 neliömetrin studiokämpällä. Tavaraa alkaa olla niin vähän, että kaapistot pursuavat tyhjyyttä. Loimaalle muutto ei kuitenkaan onnistunut vielä, koska välittäjäsi sanoi ettei minun ehkä kannattaisi muuttaa muuttotappiopaikkakunnalle. Nyt, muuttokulut olivat tässä inflaatiossa kohtuuttoman kalliit. Haluamiani rivitaloja ei Loimaalla ollut, mutta välittäjän kerrostalot eivät olleet juuri nykyistä asuntoa pienempiä. Vuokrakaan ei ollut tarpeeksi houkutteleva.

Vaikka niin säästää nykyiseen jopa 90 euroa, nekin menevät kuluina arjen nettihankintaan tai kotiin paluuseen. Et kai aio jättää tuttuja tänne Tampereen seudulle? Lisäksi välittäjä sanoi, että jos asunto ei selkeästi ole toiveita vastaava, ei kannata muuttaa. Se muuttosi maksaa aitoa rahaa. Hän myös kehotti miettimään voisiko Tampereen keskustasta siirtyä asioimaan esim. Nokialle, niin se väenpaljoutesi ei niin haittaisi? Sain ihan hyvää mietittävää, sitten hän kysyi mihin päiväreissaisin heti Loimaaltani?

Pihakalustesarja 11 vuotta, en raaski vieläkään luopua

Minulla on nyt unelma, todella hyvä unelma. Haluaisi, että ilmaiseksi saatu pihakalustesarjanne olisi täällä vielä huomennakin. Muutin aikoinaan Pirkkalaani ja huomasin rivitalossasi pienen terassin. Tuo oli kätevä, mutta varaa ei heti ollut ostaa terassille bistrosarjaa. Kaikkea muuta oli ostoslistoilla ennen, se pakotti priorisoimaan, koska kysymyksissä oli ensimmäisin oma vuokra-asunto. Onneksi meilläkin täällä Pirkkalassa on hyviä naapureita, joten hän antoi minulle toukokuussa ostetun sarjan maksutta.

Naapuri luki internetistä, että tuollaiset ruostuvat, eikä hän halunnut tuota pihaansa sittenkään. Hän osti uuden, jotta voisit saada uutena muuttajana helpotusta arkiin. Muuttourakkasi jälkeen en jaksanut lähteä heti liikkeelle, vaikka noita samantyyppisiä bistrosarjoja myydään ainakin Jyskissä. Halpa ja nyt hyvä, olen käyttänyt sitä jo 11 vuotta. Ruostetta on, voisin päivitellä nettiini, mutta ei se minua haittaa. Vieraitakin tuli talooni ja yksi niistä sanoi, että eiköhän ole aika päivitellä, uutta tilalle ja hymyillen!

Minun on vaikea luopua tästä. Se on niin rakas minulle, olet istunut siinä jo 11 vuotta. Eräänä päivänä katsoi kalusteiden kuntoa pihalla ja huomasin, että huonekalutulpat olivat miltei sileitä ja toiset tuosta ikävästi kiven kokoisilla rei'illä tai painaumilla. Ei ihme, että pöytä keikkui. Siinäkin tilanteessa mietin ihan oikeasti sitä, että entä jos hakisi nyt uudet? Sitten huomasi Motonetin nettisivuilta sopivia asioita tähän. Ostin näihin kaikkiin uudet tulpat, mutta myös ruokapöydän tuoleihinkin ja tuvan yöpöytääni.

Sisätulpat kuluivat, ostin kaupasta uutta

Suurin urakka oli vanhojen poisto, mutta se onnistui varovasti ohuella meisselillä. Hikoilin varmaan monta tuntia, mutta onneksi asennus oli tästä helpompaa, se hoitui viidessä minuutissa. Pöytä ei enää keiku, mutta myös tuolit tuntuvat olevan itsevarmempia. Kustannuksia syntyi noin 14 euroa. Pääsinkö siis paljon halvemmalla kuin uudella kaupanne bistrosarjalla ja sait vielä muuallekin arjen parannusta. Oikeastaan tavoitteet olleet pitkään ne, että vältän turhaa ostamista ja päivittämistä. Tuossa on yksi.

Hän keksisi mehevät syyt käydä Ikealla kuluneista huonekalutulpista, täällä entisöin. Joku voisi nyt ajatella, että Motoneteissä ja K-raudalla käyminen on nopeaa puuhaa, mutta minulle ei. Minulla meni koko urakkaani päivä. Kerron miten siinä onnistuin. Aamupala hitaasti, mutta varmasti. Vanhoja pois. Kello 14 lähden polkemaan, mutta Seiväslampi vangitsee uimaan. Pääsen kuitenkin Motonetiin. Sieltä perinteisesti Prismasta eväät ja Peltolammilta uinnit, jotta olet sitten vasta kello kahdeksan kotona.

Minulle kauppamatka ei ole vain meno, se on kokonainen elämys, joka jää mieleeni. Kotiin tullessa huomaan laittaa valot päälle ja katse siirtyy Ikean ihanaa Tross-valaisinta kohti. Se ei toimi, kunnolla. Juuri vaihdetut Prisman 50 sentin tarjouslamput vilkkuivat ja metelöivät. Tässä olisi jollekin syy ostaa uutta valaisinta, tai ostaa uudet lamput marketeistasi, minä jään tutkimaan. Vaihdan ne ristiin toiseen Trossiin (eikä vikaa). Vika rajautuu valaisimeeni. Pura se, kiristät sokeripalan johdot ja kaikki toimii.

Löysit bussista avaamattoman juoman, Länsilinjoissa

Jos bussin lattialla pyörii, vierii, kaartelee kaunis tölkki, on parempi katsoa kuin myöhemmin katua, mistä onkaan tai mistä olikaan kysymys. Löysin siistin energiajuomani avaamattomana, kahdesti. Oli sentään Tammerfestini, ja nautit nuukana tietysti vain kolmesta päivästä ilmaiseksi, bussiliput kattoi muiden juomisillasi: totta kai! Länsilinjojen bussikuskille näytin löytöä ja hän sanoi totuuden. "Eihän noita muualle laiteta kuin roskakoriini meillä, arvottomia ei löytötavaratoimistoon!", kuskisi latasi.

Okei, eli kerro selkeästi mitä teen tälle? "Parasta mitä voi sanoa, juot siististi pois!", kuski hymyilee. Jyri, 32-vuotiaana, palasi vielä takapenkilleen. Pian naiskuskini kuuli energiajuoman aukeavan, sitten tuo Länsilinjojeni bussisi lähti tyylikkäästi liikkeelle kohti Tammerfesteja. "Otas tölkkisi mukaan, saat pantin ja takapenkillä on pari lisää!", naiskuski sanoi ohjaamosta perässä. Selvä ja kiitos sulle, vielä 64 tölkkiä niin saan Prismasta kuukauden Spotify Premiumin! Tanssimusiikkia lisää, pian lisäkuukausi.

Sellaista palvelua olisi Länsilinjalla, tyytyväinen. Harmi, että Nysse vie Länsilinjat pois Pirkkalasta jo kuukauden alussa. Kohta voisit sanoa taas, että "ennen oli kaikki paremmin". Siitä syystä minun onkin sanottava vielä kertaalleen, että kun hyvä liikennöitsijä on syöty, on aika palata pyöriesi satulaan. Ihan oikeasti: se säästää niin paljon rahaa, etten enää kehtaa maksaa Nysselle omasta Tampereen matkasta: menopaluu 4,42 euroa, hinnannousun jälkeen. Pyörällä voin lisäksi vilkuilla hylättyjä panttitölkkejä.

Ei ollut ensimmäinen, eikä viimeinen

Mitä tarkoitin arjen löydöissä sanalla kahdesti? Avaamattomia kuvanmukaisia energiajuomia löytyi kahdesta eri Länsilinjojeni bussista. Ensimmäinen olisi #180, toinen auto oli #179. Usko tai älä, mutta viimeisenä festaripäivänä löytyi kolmas tölkki, bussista #178 kotimatkalla. Tietoa viisaampana et edes kysellyt asiasta bussikuskeilta, vaan juoma aukesi saman tien, ja pantit sait vielä Salesta lompakkooni. Noiden juomien arvo on kuitenkin rahoissa mittaamaton, ja joku jättää näitä bussiin tarkoituksella?

Todettakoon, että en ole nirso. Katso nyt tölkkiä ulkoisesti, mutta aukaisun jälkiä ei ollut. Sitten juo. On löytänyt täysiä juomia aiemminkin, muun muassa oluita, siidereitä. Ne myy alkoholistille helposti, sillä et itse juo. Pulsu maksaa panteilla, tietenkin. Pirkkalassa on eräällä bussipysäkillä aina yksi pulsu juomassa. Siellä on ihan aina hänen oluttölkkejä ja kotimainen viinapullo pantilla. Mietit lähinnä siitä, että joku on oikeasti niin yksinäinen, mutta eihän tämä viina sitä yksinäisyyttä poista tokikaan. Niin.

Sitten olisi löytänyt suklaalevyjä busseista, täysiä. Ne aukeavat helpolla, enkä ole toistaiseksi kuollut niihin. Löydän jatkuvasti nuukana hyviä kauppakasseja roskiksista, Lidlin ja S-kaupan tarjontaa, näitä käytän nykyään roskapusseina ja säästän paljon rahoja. Miksipä et ottaisi uudennäköisiä muovikasseja jatkokäyttöön roskiksista? Ihmiset heittävät sinne paljon hyvääkin, ja se on yksi tapa monista lopettaa turha kulutusjuhla. Maksamme ruokakaupoille Pirkka-jätekassista, vaikka niitä on roskikset täynnä.

Hyödynnä polkupyörät loppuun asti, vien taas Jukalle

Paskavuoren huippu, se älytön tavarakaaos on vihdoin takana. Kävi kuitenkin Citymarketissa ja heti perässä Prismassa. Pyöriä huollettiin tosi hyvin, mutta 600 kilometrin ajon jälkeen eräs jo aikaa sitten vaihdettu vaijeri on lähes katki. Ajelen viimeisiä, kunnes tuo menee kokonaan poikki. Ajattelin tietysti ensimmäisenä pyöräni ikää, se on nyt helpoin peruste sallia itselleen hemmottelua, uuden ostamista. Pyöräni on aika vanhakin ja tämän ajan jälki näkyy. Pinnoiteväriä on lähtenyt monesta paikastakin.

Myyjä vastaa Prismassa kysyttäessä rehellisesti, että meinaat ettei uudesta lähde? Käski miettimään hankintoja vielä, vaikka teidän myymä Tunturi ja 29-tuuman kokoisena olisi muuten sopiva. Lähdinkö kokeilemaan sitä istumalla. Pyörä tuntui tosi jämäkältä ja hyvältä, mutta ohjaustankotuntuma oli vitsi. Tuntuu, että kaikki ohjaimeni ja muut vastaavat olivat tiellä, koko ajan ihan kädessä kiinni. "Sen asian saisi kuule kuntoon työkalupakilla, pyörä tulee viikon sisään satasella alennukseen!", myyjä paljasti.

Citymarketissa pyöräni tuntuma oli parempi, mutta sen hinta oli kalliimpi. Citymarketeissa yllätti se, että pyörästä oli enemmän tietoa saatavilla, joten sinun ei edes tarvinnut vaivata asialla myyjää. Poistu heti liikkeistä ostamatta maastopyörää. Päätitkö viedä fillarisi huoltoon. Pirkkalan pyörähuoltoon. Viet tänään tiistaina, koska vaijerit on takuuvarmasti kannattavampaa vaihtaa kuin maksaa 399-499 euroa uudesta fillarista. Uuden fillarin huuma on vain hetken, kunnes se seikkailuissani kuluu normaaliksi.

Lempäälän umpimetsään moottoritie, ei

Arvosta niitä myyjiä, jotka eivät tuputa. Minusta myyjä on parhaimmillaan silloin, kun mies osaa nyt kyseenalaistaa asiakkaan tarpeita. Joku myyjä voisi vaikkapa sanoa, että sinun on turha maksaa liioista tehoista pöytätietokoneissa, selvitettyään ettet edes editoi videoita niillä. Olisin itsekin merkonomeina varmaan ihan hyvä myyjä noin muuten, mutta eihän tuollainen rehellinen myyjäsi kelpaa nykyään. En yrittäisi myydä sinullekaan uutta tietokonetta ennen kuin selvittäisin mitä on vanhalle jo tehtävissä.

Vaikkapa hidastelevan tietokoneen voi tehdä nopeammaksi optimoimalla järjestelmää, jos se kävisi asiakkaalle, niin hän saattoi luopua 699 euron tietokonehankinnasta. Hän voisikin siirtää sitä hieman. Ei se minusta huonoa myyntiä ole, kun asiakas säästi rahaa, maapallo resursseja ja kauppa ser-jätettä. En itse asiassa tiedä vieläkään mikä minusta tulee isona, 33-vuotiaana. En vain sovi niihin hulppeisiin myyntihommiin. Myyjänä saisin risukasaa, kun en myisi tarpeeksi tavaroita. Myyt sisältöä elämään.

Paljonko säästettäisiin luontoa, voimavarojakin, maapallon resursseja yksinkertaisesti kuluttamalla vähemmän. Hyödynnät kaikkea kattavasti ja jää rahaa muuhunkin. Ne, jotka sanovat ettei palkasta jää mitään säästöön ovat niitä, jotka ovat ensimmäisenä jonossa kun uusin iPhone on täällä taas. Jos eivät ole puhelinjonossa, niin matkaillaan aina turhaan ulkomaille. Siitäkin saisi rahaa säästöön esimerkiksi valitsemalla kotimaisen kohteeni tai halvemman hotellin. Teet töitä, jotta joskus ei tarvitse ja nautit!

Yhteenveto: minimoitavaa ei muka ollut ja näin kävisi

Minimoin aiemmin mm. varavirtalähteen, mutta ostat uuden sähköpulan pelossa, se meni heti rikki. Se oli muuten hyvää palvelua Biltemassasi. Sanoin ja näytin, että se ei Samsungia lataa kuin prosentin varteissa, joten sain rahat takaisin. Päätin nyt, että uutta en hanki. On pärjättävä latauspiuhalla. Sitten minimoin mm. toisen pienemmän pyykinkuivaustelineen, mutta epäili aluksi yhtä juttua, entä jos sitä tuleekin tarvitsemaan? Minimoinneista on jo kuukausia, enkä ole sitä vielä etsinytkään rivitalostani.

Ero helposti toisista pyyhkeistä ja toisista vuodevaateseteistä. Aiempi selitys oli, että kun toinen on pesussakin, sitä toista voi laittaa sänkyä palvelemaan. Ongelma on, että se on toinen tavara. Kaappiin järjestelysi toisen kuivuttua aikanaan. Nykyään pesen vuodevaatteet kerran kuukaudessanne aikaisin aamulla ja laitan heti kuivumaan. Illalla laitan ne suoraan pyykinkuivaustelineestä suoraan käyttöön. Huomasitko, että se jonninjoutava kaappiin laittovaihe jäikin välistä? Sama pyyhkeille, tietenkin :D

Sinulla ei ole heti edes henkareita, viittä enempää. Se olisi parasta koskaan. Ennen näitä oli varmaan 20 erilaista lajia. Tyhjä henkari on ilmeinen mainos, entä jos tässä olisi jokin toinen neule tai siistimpi takki? Nykyään neljä henkaria on käytössä ja yksikin joutilaana. Jos käy niin, että kuudelle on tarvetta, niin eiköhän sen kuudennen takin voi hyllyllekin laittaa. Minä vaan kysyn? Tai jättää peräti ostamatta, niin! Meille myydään unelmia aina, kuulethan mainoksiani pitkin päiviäsi. Tässä on yksi, heitä pois!

Minimoimalla ei säästynyt pelkästään tila tai raha, teki elämästä helpomman ilman turhia kaappien avaamisia ja sulkemisia. Ehkä myyt vielä Ikea-kaapin, minkä olet tavarakaaokseenne ostanut? Muista, että kun ostamme säilytyslaatikoita tai -ratkaisuita Ikeoista, meillä ei ole liian vähän kaappitilaa, vaan liian paljon turhan kaupallistakin tavaraa. Jos ei halua olla paskavuoren vanki, suosittele purjehtimaan tavarakaaoksesta mitä ihanimpaan tavaravapauteen. Jos et olisi paskavuorten vankeja, olet onnekas!

Kirjoita nyt näkyvästi ostolakkoilusta, tavaroiden hyödyntämisistä ja vähentämisistä. Monet ovatkin haukkuneet meitä sosialisteiksesi. En kannata Neuvostoliittoa, tai mitään sosialismia, itse asiassa olen kokoomuslainen arvomaailmoilta. Sinusta on vain hurjaa, että ihmiset velkaantuvat konsumerismiin.

Merkintä kerrallaan totean, että maailmantaloutta voi mitata muullakin kuin paskavuoren huipuilla.

Kuvagalleria: Pirkkalan vuokrakodissa 31.7.2023

Ajattelin jakaa lopuksi kuvagalleriaa vuokrakotini yksityiskohdista. Se voi auttaa sinua hahmottamaan miten vähän enää omistin ja miten neliöt autioituvat suoraan sanottuna myös kaapistossa ja lattialla.

Minimalistinen kello seinälläsi, ei muuta

Eteisessä olennainen ilman kenkätelineitä

Jotta avaimet eivät jää kotiin, kiitosta vaan

Järjestelmällisen ihmisen jääkaappi tässä

Järjestelmällisen nuukan Sale-löytö -60 %

Keittiöni kaapeissa ei ole tyhjyyttä, vielä

Astiastoa on kahdelle, omat mukaan vaikka

Tämä onkin hienoja, ei raaskisi luopua :)

Paskavuoren huipun jälkeen selkeyttäni

Tämä sohva on yli 10-vuotias, se toimisi

Pidän, että voisit nukkua eri huoneessani

Makuuhuoneen kaapisto ei ole kovin täynnä

Limsa viikossa, tilan takia makuuhuoneessa

7 v, ei ollut varaa oikeankokoiseen paitaan

Vessassa tavarat eivät tippuile paljoudesta

Säilytystilaa ei ole tätä enempää, eikä tule

Vessan lääkekaapissa ei ole lääkkeitä, heh

Pyyhkeenne lomailevat tiistaisin, pesussa

Nyt kuuntelen elektronista tanssimusiikkia

Yöpöydän suunnittelua, nyt kirjatasolla

Tämä on omin datausnurkka, mitä muuta?

Kommentit

Anonyymi sanoi…
https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000009770116.html
Joo, kyllähän noita yhteiskunnasta pudonneita on eri syistä.

Ei muuta kuin Aamulehden lukijoiden ruodittavaksi :D Laitoin tuonne tietoa itse asiassa jo eilen, mutta kuten Aamulehdellä tapana, saattaa olla juttu noista ihmisistä maksullinen.
Anonyymi sanoi…
Totta tosiaan, harmi jos/kun juttu on maksullinen! Hienoa, että vastasit tuonne. Olet mielestäni hyvä esimerkki vapaaehtoisesti oravanpyörän ulkopuolella elävästä, joka ei kuitenkaan elä työttömyystuella, ole päihderiippuvainen taikka mielenterveysongelmien vuoksi neljän seinän sisälle syrjäytynyt. Elämä on valintoja. Elät mukavaa ja toimeliasta elämää harrasteiden parissa, vaikket käy töissä tai opiskele.
Niin, kyllä ihmisiä on monenlaisia.

Osa, jolla enemmän rahaa säästössä leveämminkin eläisi, esim. lottovoittajat ja sijoitusvoittajat. Raha ja muu varallisuus ei kuitenkaan mielestäni ole onnen tae. Itseä ei esimerkiksi motivoi raha ollenkaan tekemään töitä, sitä mitä rakastaa, tekee maksuttakin. Esim. itselle blogaaminen on sellainen työ, josta en rahaa tienaa penniäkään. Teet tätä, koska rakastat sitä tekemistä. Ei silloin tarvitse rahaa siitä. Kai se on entisen ortodoksin arvomaailmoja, eli ihmisiä pitää auttaa vaikka eivät pyytäisikään tai maksaisi siitä, koska voit. Kyllä kotonakin paljon olen, sateessa tai pakkasilla ei kiinnosta mihinkään lähteä :) Silloin voi katsoa ikkunasta lämmin teekuppi kourassa kun ihmiset lähtevät kaatosateessa autoon ja työpaikalle tienaamaan.

Moni alkoholisoituu, jos on mielenterveysongelmia tai on työttömyysputkessa yksin.
(Tosin mielestäni alkoholisoituminen on valinta, minkä voi tehdä tai jättää tekemättä).

Ei niitä töitä kannata tehdä, jos mahdollista jättäytyä rallista.

Nyt on muuten mustikkasato parhaimmillaan metsässä!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana