Kone paketistani rikki ja budjetti paisui

Budjetti on kulunut jälleen kerran pakollisiin hankintoihin. Uutta verkkolaturia matkaan ja entistä kalliimpaa tietokonettakin, vaikka just ostit. Päätin ostaa kalliimman tietokoneeni. Samalla vanhakin kaapelimodeemi alkoi oireilemaan, joten vaihdat sekin varmuuden vuoksi uuteen. Tietokoneeni hinta on 559 euroa, mutta 60 euron palautus laski hintaa 499 euroon. Tietokone ei onneksi mennyt sentään pudottamalla rikki, joten parempaa et ostaisi uudella rahalla, sainpa nimittäin vanhasta hyvityksen.

Voi auttaa köyhää naapuria, ei ole varaa uuteen laturiin ja johtoon. Anna seinästä omat. Perse ei ole vielä kipeä niistä menoista, mutta harmittaahan toki sellainen, että siinä niin kävi. Säästötili on sekin mennyt S-pankissa miltei tyhjäksi ja siellä on enää 89,73 euroa. Riittääkö? Ensi vuonna pitäisi maksaa kotivakuutuksen ja suuhygienistin sieltä. Käyttötileilläkin on vain 208,58: tällä hetkellä. Pitäisi pärjätä silläkin loppukuun ja siinä on säästöosuutta vielä, jos budjetti ylittyisi tässä kuussa. Yritänpä pärjätä.

Tänä vuonna onkin niin paljon yllättävää menoa, että ensi vuonna aloitan täydellisen ostolakon. Et enää tule sallimaan mitään hankintoja kevyin perustein, eli lopetan myös turhan arjen hamstrauksen, halvoista tarjoustavaroista. Niitä saa toki ostaa, mutta ei hyllyjä täyteen. Kenkiä on esimerkiksi täysin turhaa ostaa monia kappaleita, koska yksi pari kestää helposti 6-9 kuukautta. Siinä aikana ehtisi kyllä napata tarjouksesta uuden. Menoja olikin tässä kuussa niin paljon, että jouduin tekemään päätöksiä.

Lähti palauttamaan avaamattomia tavaroita Ikeaan ja sai 33,15 euroa rahaa takaisin. Olisi niitä toki isommalla hätätilillä ollut, mutta ennen sitä on kokeiltava kaikki muut vaihtoehtoni läpi. En koe siinä toimineeni nyt mitenkään väärin asiassa, sillä Ikea itse tarjosi järjetöntä 365 päivän palautusoikeutta. Sitä paitsi en näe syytä ostaa halvalla peittoa odottamaan neljää vuotta käyttöön otettavaksi. Hinta voi toki karata jatkossa, mutta palautus onnistui nytkin 364. päivänä kuitista Ikealla. Meinasi tulla kiire.
Lokakuun budjetissa jäin siitä plussalle, 20,23 eurolla laturimenosta huolimatta. Uskon, että onnistun nytkin, tosin suunnittelemani matka Vantaalle voi vielä peruuntua liian hintavana. Ehkä menenkin muualle.
Vuokra nousi ensi vuodeksi miltei kolme prosenttia, joten Meiran ketsuppi vaihtui halpaan K-menuun. Vuokraa maksa tammikuusta alkaen 462 euroa ja budjetti nousee sen takia vain vuokrankorotuksella.

YouTube irtisanoi Lite-tilaukseni, joten 6,99 euroa kuukaudessa meneekin parempaan käyttöön heti.

Lenovo olisi paketistakin rikki, rahaa takaisin ja uutta

Moi, tuliko uutisia kerrakseen nyt. Lenovon kannettava: olisi paketista rikki, joten se meni jo yhden viikon harkinnan jälkeen palautukseen. Huoltoon menee, mutta eipä ole asiakkaan vika, joten sait siitä rahat takaisin. Jos olet tietokoneella vain vartin ajan päivässä, et välttämättä huomaa sen pieniä vikoja palautusaikana. Se on nörtin elämässä mahtavaa, kun jo tietokoneen hankintapäivänä sinulla oli aikaa istua sen kanssa tuntikaupalla, senkin jälkeen selvitettiin erinäisiä skenaarioita Wifi-verkon kanssa.

Jep kannettava noin muuten, mutta netissä se ei antanut istua paria tuntia enempää. Alkuun kaikki toimi hienosti, mutta jo kahden tunnin jälkeen tietokoneellani ei voinut vaihtaa Wifi-verkkoja toisiin. Tämä tuli selväksi ihan sattumalta, sillä Elisan kaapelimodeemeissa oli alueellinen häiriö, ja joutuisit ottamaan yhteyden puhelimeni laiteneteistä. Huomasin tästä, että laite ei löydäkään mitään verkkoja. Elisalta tuli tunnin päästä viestiä, että vika on korjattu, mutta Lenovo ei päästä verkkoon vieläkään.

Käynnistä kone uusiksi ja netti alkaa toimia. Sitten se katoaa taas, parin kolmen tunnin päästä. Nyt hauskinta oli se, että samaan verkkoon kytkeytyen nettisi toimi puhelimella kaiken aikaa. Luulen, että vika voisi olla Wifi-komponentissa, mutta ennen sitä soita Lenovon tukeen. Nainen pyysi tietoa, ja kun hän ymmärsi ettei kyse ollutkaan Windowsista, hän antoi Chromebookiini sopivia neuvoja. Sinun pitää suorittaa Powerwash ja sitten Hard reset sähköpostiin tulleiden selkeiden neuvojen mukaan. Vai niin.

Tietokoneeni rikki paketista, uutta tilalle

Chromebookin uudelleenasennus ei korjannut ongelmaa, netti häviää jo parin tunnin päästä. Resetti oli hyvä neuvo, sillä se asentaa kaikki ajurit uusiksi, mutta siltikään syytä juhlaan ei ollut. Soita uusiksi Lenovolle, täti neuvoo yksinkertaisesti palauttamaan tuotteen ostopaikkaan hyvitystä varten. Hän toki suositteli iäkkään kaapelimodeemin vaihtoa ennen sitä uuteen, jotta ongelmat voidaan sulkea pois. En usko, että vaihto auttaisi, mutta vanha modeemi voisi kyllä pistää vaihtooni ja päästää jo eläkkeelle.

Täti oli sitä mieltä, että todennäköisesti Wifi-piiri on rikki tai komponenttipulan takia on asennettu joku toinen piiri, joka ei koneen muuhun kokoonpanoon käy ja aiheuttaa sen takia virheitä. Sait lopulta hyvää palvelua, koska minulle hyvitettiin Lenovo koko rahalla, uudelle lahjakortille. Jouduin kuitenkin maksamaan 30 euroa siitä, koska paketointia ei ollut enää mukana. Se ei minua haittaa, koska pääasiat oli saada toimiva kone tilalle. Sinulle tehtiin jo Doa-vaihto, jolloin entinen tietokone lähti huoltoon.

Sinulle tuli isompi katumus siitä, että ostit nyt Chromebookin. En voinutkaan elää ilman kunnollista Spotifyn sovellusta, sillä Web-soitin ei tyydyttänyt kaikkia tarpeitani. Onni onnettomuudessa, sain sen uuden koneen Windowsilla vain vähällä lisäpanostuksella. Uusi kone on 499 euroa lahjakortti mukana. Aiempi kone oli HP, mutta tonnia en viitsinyt enää maksaa käsiin hajoavista akuista. Testasin sitä näin samalta istumalta ja nettiongelmia ei enää ole, joten eiköhän tuli tehtyä hyvät kaupat paketti tallella.

Päätä pyöräilykausi tästä, oliko fillari hyvä investointi

Lumi tuli ja pyöräilyunelma suli. Ala käyttämään jo vähän enemmän bussia. En käytä pyörää talvella huonon kokemuksen takia. Vuoden 2014 aikana uudesta pyörästäni meni talviajossa vaihtaja rikki ja se tiesi suuria menoja polkijalle. Epävakaan sään takia se vetistyi säilössä ja sitten jäätyi. Polkiessa tällöin meni sitten ihan solmuun. Siitä asti en ole pyöräillyt talvella. Toisaalta talveksi pitäisi hommata oikeat renkaat nastoilla, mikä maksaa niin rahassa kuin ajassa vaihtaa. Myös se talvihuolto tulisi suorittaa.

Talvella ei joka tapauksessa pyöräilisi paljon, niin moiset menot ovat aivan turhia. Bussi riittää. Olet lukenut aiemmin juttuja siitä, että pistin fillarin eläkkeelle. Alkuun kaduit suuresti, mutta lopultakaan ei siinä ole nyt mitään katumista. Järjetöntäkin olla vuosikausia samalla fillarilla, jos uuteen on varaa. Elämä on aivan liian lyhyt, että kannattaa kokeilla onneaan fillarilla, joka näki kivikkoisempia polkuja Lempäälän ja Pirkkalan välisellä metsäalueella. Silloin poljettiinkin lujaa, ei paljoa runkoa säästetty.

Vaikka alumiinirunko voi kestää vuosikymmeniä, jokainen ajo kiveen tai kuoppiin kuluttaa sitä. Olet sitä paitsi huomannut itsekin, että ajopyörä ei enää tuntunut yhtä luotettavalta kuin kymmenen vuotta sitten. Sai kaiken lisäksi pyörän oston jälkeen bonusta, joten pyörän lopullinen hinta oli 399 euroa. Nyt niin kuin vanhallakin, ja kymmenen vuotta on niin menty! Olet säästänyt tänäkin vuonna aika suuresti rahaa muun muassa Nysse-lipuista tekemällä nekin matkat pyörällä, mutta lumet maassa käveltiin.

Poljen rivakasti, heijastimetkin katoavat

Supermarketille on kotoasi noin kaksi kilometriä, kyllä sellaisen matkan voisi kävelläkin. Sitä paitsi laskin juuri, että on säästetty rahoja valtavasti tänäkin vuonna pyöräillen. Matkakilometrejä kertyikin tammikuusta tähän päivään jo 2 000, eli tähän on mahtunut nuo Nysse-matkojen korvaukset pyörällä, ja tulipa tehtyä myös päiväreissuja Loimaallekin ilman pikavuoroja tai Nyssejä. Jos en ihan valehtelisi, mutta satasieni säästöistä puhutaan, joilla maksaa helposti vaativammankin pyörähuollon lopuksi.

Voi niinkin ajatella, että pyörä on ensimmäisenä vuonna maksanut itsensä takaisin, varsinkin kun ensihuolto on suhteellisen halpa. Se maksaa pyörähuollossa vain 60 euroa. Halvaksi sen tekee se, että uudessa pyörässä on harvemmin mikään rikki, mutta voimansiirtoja voin joutua säätämään tovin. On sitten seuraavan vuoden perushuoltoja, joissa tulen maksamaan ketjun ja pakkojeni vaihdosta. Katsot niitä kilometrejä, ymmärrät miksi. Koe silti, että on autoilua halvempaa ja mukavampaa matkailua.

Satulalla näet, mutta sileät ovat renkaat! Ennen kuin aloitat pyöräilykauden huhtikuussa, vaihda ne kylläkin uuteen. Näillä ajomäärillä ei ole tosin mikään ihmekään, ollaanhan me Pirkanmaata nähty! Ei siinä kauaa tarvitse minulta kysyä, että en enää kadu pyörieni vaihtoja. Jossain vaiheessa se on tehtävä kuitenkin ja edelleen, en osta mitään pikalainalla tai pikavipillä. Jos olisi automies, niin olisin autonkin ostanut tyyliin parilla tonnilla käteisellä. Ota mallia, älä valita kulkemisien olevan Suomessa kallista.

Lenovo suositteli ostamaan kaapelimodeemin, menoa

Hait kyseisen Arris-modeemini 8.8.2018, se on palvellut jo yli viiden vuoden ajan. Lenovon mukaan vanha modeemi on syytä päivittää viiden vuoden välein, mikä olisi hyvä vianselvityksienkin kannalta, jos vaikka vika olisikin itse modeemireitittimessä. Tiesin kyllä, että juttu ei ollut siinä, joten päivitys ei ollut mitenkään välttämätön. Netti toimii kaiken aikaa puhelimellasi kuitenkin, samasta purkista. Tuki suositteli myös 2.4 gigahertsin verkon vaihtoja viiteen gigahertsiin, mutta sekään ei poistanut vikoja.

Lopulta tuli päätöksiin, että vaihdetaan modeemisi että kone. Modeemista tuli saman tien 50 euron tarjouspyyntö, joten myin tämän ostajalle uuden saatuani. Arriksen ostohinta oli 144 euroa, joten sen myin melko hyvillä voitoilla. Uusi modeemi on nörttien suosima FritzBox!, joka oli halvempi toisessa kaupassa, joten en viitsinyt maksaa Verkkokauppa.comille 25 euroa enemmän turhasta. Jos oletetaan, että purkki maksoi siinä uutena posteineen 225 euroa, sen hinta kutistui myyntien takia 175 euroon.

Kiitos vain, että kaapelimodeemi hävisi nopeastikin. Uusikaan modeemi ei alkuun ollut hyvä, mutta modeemini isokokoisuuteen ja tietynlaiseen rumuuteen on jo tottunut. Se toimii kuin junan vessa. Itse asiassa minulla oli ongelmia vanhan kanssa ennenkin, se tuntui ajoittain hitaalta ja netti kesti. Ei ollut tarvetta onneksi taloyhtiölaajakaistan nopeuttani nostaa, vaan tuliterä modeemi sai liittymän lentoon. Elisan myyntiguru yritti myydä 14 euron 150 megan lisänopeutta netin hitauteen, mutta ei tarttunut.

10 megan laajakaista kuuluu vuokraan

Sitä paitsi isompikokoisuus voisi olla hyväkin asia. Tilaa ilmankierrolle ja paremmille osille. Toivon mukaan uusi modeemi palvelee arjessa pitempään, mutta vanhakin toimii vielä todennäköisesti monia vuosia. Ihan syyttä ei näitä minustakaan kannattaisi tästä vaihtaa, jollen saa hyvää tarjousta vanhoista ja uudesta samalla. Toisaalta olisi melko ikävää, jos modeemini hajoaa vuoden kuluttua kesken kaiken. Elisan myyntigurukin olisi voinut edes modeemin vaihtoa ehdottaa, niin kaupat siitä varmaan tulisi.

Onko huomattavaa, että modeemireititin kuluu todennäköisesti nopeammin nörtin taloudessa kuin sinun taloudessa, jos et bussikuskina tai hoitajana missään vaiheessa edes ehtine nettiin pistäytyä. Sen lisäksi jos taloudessasi on paljon populaatiota ja sen tuomia laitteita, modeemireititin pitäisi vaihtaa jo aiemmin kuin viidessä vuodessa, todennäköisesti kolmessa tai neljässä vuodessa. Tekniikka väsyy niin kuin nuo ihmisetkin. En kai muuten juoksisi työelämästä, sapattivapaalle? Ihminen ei ole prosessori.

Meistä niin prosessori kuin ihminen itse tarvitsisi lepoja, ominta laatuaikaa. Modeemireititin kyllä kertoo milloin on se aika päästä eläkkeelle. Hyvin usein tuon tarpeen tunnistaa hitaammin toimivasta netistä, mutta todennäköisemmin elinkaarensa päässä olevaa modeemia joutuisi käynnistelemäänkin uusiksi useammin. Jos olet resetoimassa kaapelimodeemia enemmän kuin yleensä, se on merkki myös. Kaiken lisäksi, jos modeemisi on koko ajan päällä, sekin kuluttaa niitä ja juuri siksi vaihdoinkin pois.

Hamstraamiseni ei ole hullua, halpa wc-paperi loppui

Purkkia hakiessa Verkkokauppa.comilla huomasi, että talvi yllätti Nyssen suunnittelijat. Paraskaan bussikuski ei selviä lumimyräkästä kireillä syksyn aikatauluilla. Bussisi oli yli 20 minuuttia myöhässä. Oli riittävästi aikaa käydä Citymarketissa katsomassa mitä halvin vessapaperi maksaa. Jotkut käyttävät sitä toki muuhunkin, se korvaa taloudessasi esimerkiksi tuon talouspaperin virkaa ;) Yllätys oli suurin, kun K-ryhmän halvin K-menun vessapaperi oli jälleen loppu. Myyjän mukaan puutetta on päiviäkin.

Halvin vessapaperi maksaa Citymarketissa jo nyt 32 senttiä rullalle. Se on tämän hetken halvin. Se ei ole mikään Serla tai Lambi, mutta saa silläkin K-menulla homman vietyä maaliin. "Onko sinulla miten kiire saada siitä vessapaperia, sitä tulisi ensi viikolla lisääkin!", myyjäsi tunnelmoi. Eipä kuule kiirettä, minulla on edelleen noin 99 rullaa vessapaperia vuoden 2021 tarjouksista: 25 senttiä rullalle. Se kaikki hamstraaminen ei ollut pahasta, koska osasi tuonkin ennustaa, paskapaperillakin tehdään bisnestä.

"Meillä halpatuotteen saatavuuspula näkyy siinä, että ostetaan sitten kalliimpaa, et sinä!", myyjä naurahtaa. Niinpä niin. Uskon kyllä siihen täysin, koska jos sinulla ei ole enää paskapaperia kotona ja se halvin paperi ammottaa tyhjyyttään, niin pitää ostaa seuraavaksi tai sitä seuraavaksi halvinta. Olen monesti kuullut, kun ihmiset suorastaan mulkoilivat sinulle vessapaperin järjettömästä haalimisesta, mutta ei sitä ole tarvinnut kalliimmalla enää jo pariin vuoteen ostaa. "Muistit sen, parasta ennen!".

K-menu vessapaperi loppui Pirkkalasta

Tosin, se saattoi loppua kesken ja tällöin maksa enemmän. Olet keksinyt nuukana myös kikan, jota joskus käytän. Oli sitten hätäsi minkälainen tahansa, iltalenkin lomassa käyn vessassakin lähimmällä huoltamolla. Sieltä saat vessapaperia ja käsienpesuainetta, joten kotonasi oleva varasto pysyy samana. Vessapaperia onkin kulunut aiempaa vähemmän ja myös vessan siivousaineitakin on mennyt aiempaa maltillisemmin. Säästöä, jota voisi tehdä ajoittamalla vessareissut esim. Salen ilta-aleen. Kokeile jo.

Bussi olisi viiden minuutin kuluttua, joten Citymarketilta on poistuttava aikaa tappamasta. On ollut hienoa seurata hintojen kehitystä ja sitä, miten perseen pyyhkimisestäkin on tullut bisnestä, se halvin Serla maksaa nykyään tarjouksessakin miltei 50 senttiä rullalle. Se on ihan käsittämätöntä riistoa. Voi varmaan hävetä ja tuon takia en pidä kapitalismista. Kapitalistin paras on rikastua, ei ne ajattele meitä kuluttajia oikeasti. Keksittiin hajoavia koneitakin, että parin vuoden päästä kävisin ostamassa uutta.

Melko naurettavaa, että ruualla tehtiin suurin tili, eli hinnat nousevat koko ajan. Tuottajien sentti. Kävi joku aika sitten K-marketissakin ja huomasi, että 8-vuotias tyttö sanoi moi. Muut eivät kuulleet mitään, vaikka tytöllä oli euron kolikkoa hukassa. Kauppias ei voi auttaa, kun sitten asiakkaita lähtee siiderit kourassa maksamatta. Etsittiin siitä kolikkoa aika pitkään hyllyjen alta, mutta se löytyi. Raha löytyi taskulampulla, se paljasti kadonneen kolikon, mutta yksi osto oli jäädä hihnalle. Maksat sen.

Yhteenveto: pc-budjetti oli 500 euroa, nyt säästökuuri

Miten selittäisi lapsille, että K-marketeista ei enää saakaan sitä karkkipussia ja patukkaa samaan hintaan? Hän oli luopumassa patukoistaan, mutta maksoin sen kuitenkin, niin ei mennyt ilta pilalle. Voisiko joku tehdä asioille jotain? Sinä. Hintoja on nostettu jo liikaa, että joudun Meiran ketsupinkin vaihtamaan siitä jo halvimpaan mahdolliseen K-menun ketsuppiin. Ei ehkä huono juttu kuitenkaan, yhtä maukasta ketsuppia ranskalaisten ja uunimakkarani päälle. Raha säästyy, eikä mene ahneille.

Valinta on käsillä. On niin helppo lukea lehdistä miten monta tappoa on tapahtunut viimeksi. Miten monta sotaa käydään juuri nyt. Se onnistuu keneltä vain kotisohvalta ja televisiota katsellen. Maailma ei ole nytkään niin paha paikka kuin uutiset antavat ymmärtää. Voitko heittää langattomat kuulokkeet helvettiin seuraavalla kerralla K-kaupoissa ja kuulla lapsen hädän. Auttaa kolikon etsimisessä tovin. Ei ole kiire mihinkään, ja ehkä sitten joskus saadaan lukea Iltalehdistä enemmän positiivisiakin juttuja.

Ihminen, onko muuttunut todella paljon. Haukutaan päättäjää ja milloin muita omasta virheestä. Ei voi käsittää. Joskus istun uimahallin saunassa ja ihmettelen ääneen, että viitsiikö siellä enää käydä, jos ainoa puheenaihe on ihmisillä sota ja taloudellinen kriisikin. Virheitä tekevät yhtä kaikki, mutta et nyt halua myöntää sitä. Kukaan ei pakota ottamaan pankkilainaa sen verran, mitä Nordea antaa asuntoon. Mikään taho ei tule autokauppaan ase ohimolla myymään just sen sähköauton naapureiden näyiksi.

Jos nykyinen hallitus on syypää sun suruun, niin miksi ne muut eivät näe hätää? Miksi minulla ei ole asuntolainojeni korko noussut viiteen prosenttiin? Johtuisiko se siitä, että asut vuokralla? Elämä onkin valintoja ja pitkä oppitunti. Ota opiksi omista virheistäni, etkä enää maksa tonnia tietokoneesta. Näen, että tällä tavalla säästi jo 500 euroa. Jos huomaat, että ilman oluttakin pärjää, säästä lisää. Merkinnällä on mitään arvoa kenellekään, mutta pakko on avautua yhdeltä istumalta. Kapteeni, alus on käsissäsi!

Sitä paitsi: moni ammattivalittaja löytää energiaa aina, tosin valittamiseen. Jos samaa energiaa olisi käytetty valittamisien sijasta ongelmien ratkaisuun, niin maailmasi olisi varmuudella parempi paikka. Jos tuntuu siltä, ammattivalittajat kannatti jättää vähän sivuun, jotta voisit olla onnellisempi tänään.

Kiitos lukemisesta, toivottavasti vuosi 2024 menee ilman laiterikkoja tai muita murheita vesillä!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000010003492.html
Ikäviä uutisia Pirkanmaalta. Olisikohan aika käydä kunniakierros Paunulaisen kyydissä Martin muistoksi?
Joo, kuulin tästä aamulla, vaikka uutisia en luekaan. Liian aikaisin Masi lähti, mutta hän pääsi näkemään linja-autoalaa niin ylä- kuin alamäissäkin. Hieno mies, joka jää taatusti mieleen. Toivottavasti yhtiö pysyy tästä huolimatta kasassa, me-henkeä sieltä ainakin löytyy! On oikeastaan totuus se, että Paunu on Pirkanmaalla käsite, ei mikään nimi yhtiölle. Olen miettinyt matkaa Loimaalle, mutta siellä ei oikein ole kunnollisia ravintoloita, joten jäänyt reissu väliin marraskuun lopulle. Marttihan oli toisessa sukupolvessa johtajana maineikkaassa yrityksessä ja nyt on ollut monia alamäkiä alalla: Nysse-verkostossa hävitään liikennettä, ExpressBus-matkustajamäärät sakkaavat ja suurin uhka tapahtui juuri kun Matkahuolto ei enää hoida pakettiliikennettään busseilla vaan rekoilla. Se oli se viimeisin isku alalle.

Voisihan sitä jonkun matkan joskus tehdä, tuhansia on tehtykin, että eiköhän yksi vielä mahtuu.

Otan osaa läheisten suureen suruun ja jaksamista työntekijöille!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Hävikkimyymälästä fillarilla Rämsöössä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Pirkkalaan uusi kuntosali, ei uimahallia!