Vuokralaisten oma Black Friday, tänään

Antiikkinen talotuuletin Ilmolta, miksi huusi nyt 34-vuotiaana kovempaa kuin akka. Se oli ruma ja ruostunut. Luotaan työntävä ja vieraiden katseitakin vangitseva. Talotuulettimen melu resonoi myös kylpyhuoneeseeni. Olen tehnyt tästä vikailmoituksiakin: ainakin kaksi kertaa, mutta johonkin se aina tyssäsi. Kolmas vikailmoitus tuotti tulosta ja huoltomies sanoi, että kyllähän sellainen vaihtaa pitäisi. Talotuuletin melusi nyt niin kovaa, että ei pystynyt edes nukkumaan kotona. Viihtyvyyttä on nolla.

Eikä siinä kaikki, kylpyhuoneen hana tiputteli tipoittain, nyt kaksi desilitraa päivässä. Huoltomies ei alkuun meinannut sitä korjata, mutta kun isännöitsijäsi puuttui asiaan, putkimies tuli taloon nopeasti. Enää ei talotuuletin melua, eikä pisaroitanikaan tipu. Vaadin tästä korjausta, koska vuokra nousee ensi vuodella 462 euroon 448 eurosta. Jos vuokrani nousee miltei kolme prosenttia, niin kyllä siihen luulisi muutama korjaus mahtuvan. Kuukausibudjetti nousee vuokrankorotuksella ollen 712,00 euroa 2024.

Autopaikka nousee tammikuusta 2024 kymmenestä eurosta jopa 15 euroon. Onneksi nuukilla ei ole korotusta odotettavissa, sillä olet päättänyt jo teininä autottomuudestasi. Vesimaksuun ei ole tulossa lisäyksiä eli se säilyy edelleen samana. Saunojalle on huonoja uutisia, taloyhtiön saunan käyttömaksu kuukaudelle nousee kymmeneen euroon, mutta ei minulle. En tilaa saunavuoroa yhdestä syystä, käyn saunassa vanhemmilla lauantaisin. Lenkkisauna tarjoaa ilmaiset löylyt tiistaisin, jos ei vain pelkää.

Mikä vain alastomuudessa on nyt omituista, että pitäisi maksaa henkilökohtaisesta vuorosta? Meillä lenkkisaunassa ei käy juuri ketään, mutta itse en missaa vuoroakaan. Nuuka tietää, että sillä säästää 10 euron saunamaksuista, kuukausittain. Taloyhtiölaajakaistan sopimuksia on jatkettu, joten ilmainen 10 megan laajakaista säilyy käytössä. Vaikka nyt monia ikäviä laiterikkoja on tänä vuonna tapahtunutkin, 600 euron talotuuletin meni vuokraisännän piikkiin, myös hanan korjaamiset 40 euron säätöosalla.
Kuulen edelleen monilta siitä, että heitän rahaa kaivoon vuokraamalla. Sanelen aina, että niin sinäkin, järjettömillä asuntolainakoroilla. Odotan jännityksellä, kun liesituuletin hajoaa teillä, niin samaistutte ajatuksiini!
Kuka rahaa kaivoon heittää? Asuminen on kulua, olit sitten vuokralla tai omistusasunnossa. En tiedä, mutta minusta tuntuu, että tein hyvän valinnan. Talotuulettimeni vaihto oli helposti tonnin kuluja.

Varallisuuttasi ei sulanut sitten senttiäkään, koska tonnin laskuni menikin vuokranantajalle, siitä!

Ilmo-talotuuletin 90-luvulta vaihtui nyt, tuoreempaan

Rivitalot rakennettiin joskus 90-luvulla, joten siitä asti on vähintään keittiö ja tuuletinkin. Jääkaappi vaihdettiin uuteen 2016 ja hella vuonna 2014. Talotuuletin toimi muutettaessa oikein hyvin: sitä pystyi käyttämään ykkösasetuksella niin, että ovi kiinni pääsi nukkumaan. Vuosi vuodelta talotuuletin alkaisi huutaa koko ajan enemmän, kunnes sitä ei enää pystynyt kuuntelemaan. Isännöitsijä oli viime vuoden asukaskokouksessa sitä mieltä, että jos päälle lähtee, ei lähdetä vaihtamaan. Nielin tappiot ja keksin.

Rupesin sammuttamaan talotuuletinjärjestelmää ohjeiden vastaisesti yön ajaksi. Oli nimittäin niin, että vanha talotuuletin huusi ykkösasetuksellakin niin kovaa, että edes suljetut ovet eivät pelastaneet makoisilta unilta. Lokakuun asukaskokouksessa kysyin, sitäkö taloyhtiö haluaa? Muutama naapurini tekee samoin, kovaan meluusi vedoten. Isännöitsijänne kanta oli, että jos talotuuletin haittaa reilusti asumisviihtyisyyttä, kyllä meluisa tuuletin tulisi tällöin vaihtaa nyt uuteen ja jo vähämeluisempiin.

Tee vikailmoitusta. Kotikatu kuuli asioista samana iltana, koska täytin vikailmoituslomakkeen. Sitä huoltomiestä ei ole kuitenkaan näkynyt kahteen viikkoon, joten otin yhteyttä asiakaspalveluun. Sieltä luvattiin asiani kiirehtimistä ja huoltomies tuli käymään seuraavana päivänä. Mies oli sitä mieltä, että talotuuletin huutaa liikaa ja on tiensä päässä. Hän tilaa saman tien Huoltoluxin porukan ja pyrkii jopa nopeuttamaan niitä tuloja. Joku sieltä tulikin nopeasti mittaamaan tuuletinta ja katsomaan kuviota.

Uudesta talotuulettimesta jäi hyvä mieli

"Nuo romut olisi pitänyt vaihtaa jo aikaa sitten!", huoneistoon saapunut talotuuletinasiantuntijasi sanoi. Odotapa vähän, kun sanat alkaa taloyhtiöissä kiertää, niin saat ravata vielä monessa muussakin huoneistossa! Onko näin, että kun saat uuden, niin siellä on sitten monen monta naapuria haluamassa samaa. Ei se voi olla niin, että ne asukkaat painivat talotuulettimien sammutuksen kanssa, että saavat yöllä nukutuksi. Eiköhän se 30-vuotias huippuimuri 90-luvultani ole palvellut, pistäkää eläkkeelle!

"Selvä, mie tilailen uutta ja ilmoittelen koska tullaan takaisin vaihtamaan!", nuori sanoisi. Meillä on nuuka vuokranantaja ja nuukana ymmärrän täysin, että tavarasta kannattaa hyötyä. Jossain vaiheessa se ei kuitenkaan ole enää halpaa, jos melun takia joutuu järjestelmän kanssa pelaamaan niin, että tämä sammutetaan yöksi. Ei se ole sitten enää vuokranantajankaan etu, ja voisi tapahtua vahinkojakin, jotka tulevat kalliimmiksi kuin uusi talotuuletin ja vaihto. Jotkut muuttavat nyt, mutta miksi? Melun takia?

Viime tiistaina ovikello soi ja uusi talotuuletin tuli kylään. Työmiehille tuli yllätyksenä, että keittiön seinä on betonista, joten iskuporakone unohtui firmalle. Nuori haki sen odottaessa kotoaan, sillä mies sattui asumaan Pirkkalassa. Sillä välin, putsasin ihmesienelläni kaakeleita talotuulettimien takaa, sillä lika ei lähtenyt millään muulla pois. Tekijät muuten, olivat kovin ammattimaisia, ja vanha talotuuletin irtosi hetkessä. Uusi asennettiin paremmin kuin vanha ja olisit vihdoin suorassa. Annoinpa kokikset.

Talotuulettimen melu yksi syy muuttaa, koska muutat

Työmiehet ilahtuvat jääkylmän aidosta Coca Colasta. He ihmettelivät miten niin vanha talotuuletin toimii vieläkin, se voisi kertoa entisajan laadusta jotakin. Minulle tuli yksi pulma matkaan, mutta sen ratkoin vielä samana päivänä ennen tiistaista lenkkisaunaa. Vanhaan talotuulettimeen oli hamstrattu Prismasta eurolla kolme ledilamppua yhdessä paketissa. Nyt kävi niin, että uuteen liesituulettimeeni nämä eivät käy, joten veinpä Kieppiin. Ikean kaksoispakettisi menikin sitten lenkkisaunan vessaan.

Usko tai älä, siinä oli vielä hehkulamppu käytössä! Ainakin 10 vuotta, tuskin päästä samaan ledeillä, mutta 50 watin tehontarve putosi siltä istumalta alle viiteen wattiin. Ei olisi tarvinnut, mutta sain nuo turhaksi jäävät lamput hyötykäyttöön: taloyhtiön vessaan ja Kiepin kauttakin köyhille. Saunalauteilla piti miettiä syitä muuttoon, onko niitä? Tuulettimien melu oli yksi, mutta myös kaavailtu Puskiaisten moottoritie ja kehätie on toinen. Uskot, että järki lopulta voittaa, eikä luontokatoa aleta edistämään.

Pitäisikö huomioida vuokranantajien muut panostukset, yllä mainittujen lisäksi on vaihdettu kaikki väliovet vuoden 2020 aikana. Vessapyttyni uusittiin samana vuonna rikkoontumiseen. Jos hanoista on alkanut vuotaa, niin sekin on korjattu. Kattoremontti vuosien takaa. Sekin on tuttua, että ulkovalaistus uusittiin tänä vuonna täysin, pihagrilli viime vuodelta. Tulossa olisi ulko-ovien ja ikkunoiden vaihtoja, mutta taloustilanteessasi hanke siirrettiin ymmärrettävästä syystä tulevaisuuteen. Jaksaisin odottaa.

Viime kesän superuintejasi Loimijoessa

Haljenneet pistorasiat vaihdettiin uusiin, että et sittenkään ehkä muuta Loimaalle. Yhden asunnon kerkesin sieltä hakea ja se kaatuisi lenkkisaunaan. Siellä ei ollut sitä, koska kysyntää oli melko vähän asukkaiden keskuudessa. En muuta taloon ilman lenkkisaunaa. Forssassa on katseltu asuntoja myös, mutta osa asunnoista olivat liian edullisia ollakseen totta. En oikein ymmärrä, miten joku voi tarjota kämppää kerrostalosta vuokralle 299 eurolla vieläkään! Yksi luukku oli kauniin sopiva Talsoilassa.

K-ruuhka otti päähän. Käy muuten Citymarketissa joskus kello 21 jälkeen, kassoja heti ja ruuhkaa ei ole missään. Saan hoidettua koko kauppa-asian alle 20 minuutissa ja en enää juuri Prismassakaan käy, vaikka se saattaa olla 40 senttiä halvempi. Ajan säästö on niin muhkein, koska kerkeän hoitaa kauppa-asioita lähilinjan busseilla alle tunnissa, kun ennen Lidliin tai Prismaan oli varattava 1,5 tuntia. Tämän verran ylimääräistä kävelyä tulee Citymarketilta. Bussi toi hyvin sen eteen ja oletko maito-osastolla.

Lenkkisaunan loppumisiin vartti. Käännä sitä vesihanaasi, ota lisävettä sankoon ja heitä kunnolla. Hitto, tämä on sitä arjen omaa vuoroa, kun muita ei ole tiellä. Sauno tunnin ajan ja poistu onnellisena Loimijoen muistoja rikkaampana heinäkuulta. Silloin testasin joen uintipaikkoja ensimmäistä kertaa uusilla uimahousuilla. Yksi toive Loimaalle, rakentakaa siellä sauna kylkeen, niin tulen ehdottomasti avanto-uinneille kaupunkien takaa. Loimaalla olisi potentiaalia, jos Loimijokea olisi hyödynnetty.

Hän remontoi saunan yli vuosi sitten, vuokrat nousee

Kaksi vuotta sitten istui saunassa, jossa lauteet olivat lahoja ja kehikko kokonaan mätä. Ovet olivat vähintään 90-luvulta. Asukkaita hiersi se, että vuokrakin nousee miltei vuosittain, mutta saunassa ei tehdä mitään. Vuokranantajani remontoi saunaa perusteellisesti ja remontti olikin valmiina jo vuoden 2022 alkupuoliskoilla. Tältä sauna näyttää noin kaksi vuotta sen jälkeen. Eikä, jouduin perustelemaan ihmettelijöille, että vuokralasku ei ole vain rahaa vessasta alas. Saat etuja mielenrauhan muodossa!

Jos lietesi hajosi 11-vuotiaana, niin saat taatusti uuden maksamatta siitä. Omistusasujilla on jatkuva stressi siitä, että jos liesi nyt hajoaakin, niin säästöissäsi ei ole edes ensimmäistäkään senttiä asioiden hoitamiseksi alta pois. Silloin on myöhäistä sanoa, että olisipa ollut vuokralla. Nuo päätökset tehdään ajan kanssa nuorena ja niissä pysytään. Tiedän ihan hyvin, että se omistusasunto vaatisi pankkilainaa ja pysyvää työtäkin. Mikäpä sitä parempi tapa saada ihmiset tekemään töitä kuin arkien lainakierre!

Et olisi itsekään sapattivapaalla, jos sinulla olisi asunto- tai autolainaa. Se pakottaisi tekemään niitä töitä, vaikka en oikeasti haluaisi tehdä töitä kokoaikaisesti. Perheellinen isä oli taatusti loukussa, joten sapattivapaa sopii perheeni elättämiseen melko huonosti. Teini sanoi jo 15-vuotiaana, että sitä hetkeä ei tule, että menen parisuhteeseeni ja saan lapsia. Sanoisi, että mopoja en tarvitsisi, eikä autojenikaan perään rohkene juosta tuonnempana. Nuori tiesi, että herkkuihini ei ollut kuin hyvätuloisella varaa.

Nuuka säästää maksuissa lenkkisaunalla

Isä ei ollut hyvätuloinen kun Tesoman yläastettani kävin, joten mopoja en vaatinut. Samalla kuulen jatkuvasti siitä, että eiköhän se sinun vuokrakämppäsi ole aikaa sitten maksettu. En ole samaa mieltä, koska vuokralasku ei mene suoraan pelkästään lainanlyhennyksiin. Siitä meneekin jo osa esimerkiksi isännöintiin, vuokranvälittäjälle, huoltoyhtiöön ja siivousfirmoillekin. Osa kuluista menee tavallisiin kuluihin, taloyhtiön sähköön ja kaapelimaksuihini muun muassa. Onpa vastuutonta väittää muuta.

Omistusasujien kaikki ne kulut kasaantuvat tavalla tai toisella kylkiin. Siivouksen voin tehdä itse ja pihalampun vaihtaa, mutta isompi kattoremonttisi menee rahoista. Pankki ei tule sitä kattoremonttia tekemään vuosiesi maksurupeamien jälkeen, korkoineen. Maksat siis tavallaan turhasta, vaikka meitä vuokralaisia yleensä syytetään rahan vetämisestä kaivoon. Nykyään en enää muuttaisi vuokran ollessa yli 500 euroa. Uusi raja muutolle täältä on 600 euroa, koska muuttokin maksaa älyttömästi nykyään.

Sai lukea, että Helsingin kaupungin vuokra-asunnot nostivat älyttömästi vuokriaan sen takia, että asuntolainojen korot ovat karanneet käsistä. Moni on itkun partaalla, mutta en itse pidä sitä huonona asiana, että Helsingissä olisi Helsingin vuokrat. Jos ei ole varaa asua siellä, niin sieltä täytyisi muuttaa äkkiä pois. Tekisi niin itsekin, sillä monet Hekan asunnot ovat ensi vuodesta 650+ euroa kuukaudessa. Suomi on mahdollisuuksienne maa, ja muutto voi avata paremmat puitteet elämiseen maaseudulla.

Kuulokkeetkin rikki, Prismastasi uudet takuun kautta

Langattomia nappikuulokkeita ei ole enää ollut, yli kuukauteen. Ilmiselvää, että langallisiin tuli heti vikaa, joten Prisman myyjä hyvitti rahat S-tilille. Sattui sopivasti se, sillä samaan aikaan paikka kuhisi ostajista, jotka haikailivat alennetun käyttötavarani perään. Sai 15 prosenttia kaikista käyttötavaroista, myös kuulokkeista, joten ostin vähän kalliimmat. T110 oli se halvin mallini, joka käytössä osoittautuisi aikamoiseksi leluksi. T210 vaikutti alkuun hyvältä, kunnes hyllyiltä löysi parhaimman T290 -mallin.

Alennuksien jälkeen maksettavia jäisi noin 25 euroa ja ostoksien jälkeen metallisia nappeja oli kivaa fiilistellä samalla kun bassoja ei ollut niissä biiseissä nimeksikään. En mennyt valittamaan heti, koska todellinen musiikin ystävä tietää kuulokkeiden sisäänajosta, mutta Länsilinjoista jo poistuttuani basso heräsi eloon suunnilleen Pitkäniemestä kohti Pirkkalaa. Bassoa oli niin paljon, että moni olisi tyytynyt siinä vaiheessa vähempäänkin. Onni, että siinä näin pääsi käymään, koska basso on minulle tärkein.

Ääni  on hyvä tämän hintaisiksi kuulokkeiksi ja mikä parasta, mallissa on nyt markkinoiden paras akunkesto. Kuulokkeen akku, jota ei siis ole, kestää niin pitkään kuin siitä musiikkia jaksat kuunnella. Ainoa ongelma voi olla siinä, että niitä kuulokkeita saattaa joutua vaihtamaan takuuseen vielä monet kerrat, mutta se ei ole minulle ongelma. On ihanaa saada aina välillä jotakin uutta elämään, vaikkapa kuulokkeet valmistajan ja myyjän piikkiin. Yleensähän vikana on kuulokkeeni heikko ääni toisesta.

Päädyin kalliimpiin JBL-kuulokkeisiini

Tässä on suurin piirtein noin 60-90 euron langattoman nappikuulokkeen ääni 30 eurolla. Ellen satu löytämään tarjouksestakin, halvemmalla. Tehokkaan akun lisäksi parasta on se, että näitä kuulokkeita ei lennä vahingossa tahi muuten hissikuiluunkaan tai fillarieni alle. Ei pelkoa siitä, että kahden vuoden kuluttua akku tuskin kestä tuntiakaan. Kuulokkeet toimivat hyvin myös läppärien kanssa, joten mietin vielä mitä noille isoille kuulokkeille teen. Niihin tuli vikaa sankaan ja pehmusteetkin irtoilevat tästä.

Verkkokauppa.comin mukaan 129,90 kuulokkeisiin tulee huollosta uudet tilalle, joten ne voi vaikka sitten myydä, ostat tilalle vaikka toiset samanlaiset napit myös läppärikäyttööni. Menoja on arjessani siinä, että jos tuote ei selkeästi toimisi hyvin, se korjataan takuun kautta. Joskus se tarkoittaa sitä, että kuulokkeet vaihdetaan kokonaan uusiin tai perutaan kaupat. Näen, että 129,90 euron kuulokkeista voi odottaa enemmän ilman, että jo ostokuukautenani sait käyttää rakkaisiin pehmusteisiin pikaliimaa.

Toisaalta isojen kuulokkeiden ajaminen puhelinkäytössä on haastavaa, eikä enää tarvitse. Se on ihan riittävää, että siellä on noin 25 euron tarjouskuulokkeet nappeina ajattomalla akulla. Uskon, että tiedät mitä ajaton akku on, viimeistään nyt. Näe edelleen viestejä, että näitä langattomia nappikuulokkeitani on kaupunkien keskustat täynnä. Black Fridaykin rummuttaa niitä koko ajan. Se on yksilöjen vastuulla, purjehtia tässä mainostulvassa kajoamatta huonoon valintaansa, kolmannen kerran. Lanka jo palaa!

Yhteenveto: 20 sentin kolikko vieri,  muita menee ohi

Niin, kirjoita yhdeltä istumalta. Todetakseen, että vaikka miten moni uskoisi toisin, et ikinä heitä seteleitäni kaivoon tai hissikuiluun, vuokraamalla. Sain jälleen uutta kotiin. Sen lisäksi tuli tehtyä se ainoa ostos Black Fridayna, ostin 15 euron tarjouksesta AdGuardin elinikäisen lisenssini ja otin tuon käyttööni niin puhelimessa kuin läppärissä. Purjehdit jatkossakin niin, että mainostulva ei kiusaa ja rahaa säästyy. Maksullinen versio siivoaa entistä enemmän mainoksia netistä ja sovelluksistakin.

Naurat tovi tarjouksia katsellessa. Ensiksi oli Minimanillakin kamalasti kaikkea krääsää halvalla ja sitten mainoslehtisen lopuksi myytiin Black Friday -hintaan säilytyslaatikoitakin 40 prosentin alessa. Ne olivat kyllä tarpeellisia, kun on ensin turhaa koko viikon ostanut. Enää ei voi sitä paitsi edes puhua Black Fridaysta, koska se on enimmäkseen Black Week tai ehkä Month alennuksien perusteella. Odota vielä vuosi tai pari, niin meillä on taatusti Black Year meneillään ja pimeä vuoden jokaisina päivinä!

Ostoksia parempaa on muiden auttamiset. Eilen törmäsit työkeikalla mummoon, joka rollaattorilla yritti Lidliin. Hän harmitteli miten pääsee tänään lakon aikana bussilla jumppaan, mutta neuvo oikeat ratkaisut ja mahdollisuuden invataksiin illalla soitettuna. Sen jälkeen autoit rollaattorimummoa Lidlin ostoksissa, joista hän antaisi sinulle limsan. Aamulla teet töitä naapurille, joka ei invalidina siihen itse pysty ja kolaa lumet pois. Ei ole kallis, mutta antaa sitäkin enemmän iloa kuin kortin vinguttamiset.

Vie mummo kotiin asti ja auta tavaran kannossa, toiseen kerrokseen. Mummo ihmetteli ennen sitä mihin kauppakeskuksen penkin yläosa katosi, mutta löysimme tuon ulkoa. Veinkö paluumatkalla sen takaisin kauppakeskukseen. Huomasin kuinka 15-vuotiaat tytöt painivat Lidlin porteilla etsien jotakin. Kysy mitä oikein etsitte ja oli kolikko hyllykön alla hukassa, eikä käsi ylety. Ihmisiä meni porteista läpi koko ajan, mutta olitko ensimmäinen auttamaan. En yltänyt, mutta porttien välistä kolikko tarttuu.

Olikos tämänkokoinen, se kolikkosi? "Joo, kiitos paljon!", tytöt sanoivat. Se kiitos oli ainoa asia, jota haluaisi siinä hetkessä kuulla. Budjetti on nuorilla tiukkaa, koska ilman tätä kolikkoa kaikki tarvittava olisi jäänyt ostamatta. Onko hienoa, että olisit itsekin mukana, älä kävele ohi puhelin ostoskoreilla!

Black Friday on ihan tavallinen päivä, pyyteettömästi apua. Mitä se Black Friday merkitsee muille?

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Asuin omistusasunnossa Helsingissä noin viisi vuotta. Tänä aikana asunnon arvo nousi 62 000 euroa. Vastikkeisiin ja korkokuluihin ja remontteihin meni alle 20 000 euroa koko aikana, joten lopulta asuin ilmaiseksi ja sain yli kahdeksan tuhatta voittoa per vuosi vieläpä puhtaana käteen.

Mitoitin asuntolainan niin, että säästöjä jäi eikä lainan hoitamiseen mennyt koko palkkaa. Piti vaan valita asunto, johon oli oikeasti varaa, ja ongelmia ei tullut. En tykkää ostaa tavaraa, mutta sain kaiken tarvitsemani ja ei tarvinnut sortua kertakäyttöpaskaan ikinä. Minusta näyttää siltä, että kohtuullisella velanotolla saa itse asiassa elämäänsä riippumattomuutta, jota kunnan vuokraluukussa asumalla ei saa.

Nykyinen asuntokin on tuloihin ja varoihin nähden kohtuuhintainen, joten korkojen noususta, asuntojen arvonlaskusta ja yleisestä inflaatiosta huolimatta eloni on aika huoletonta.

Tässä valossa vaikuttaa vähän kummalliselta tämä päivittely asuntovelallisten kurjuudesta ja vuokrakasarmissa rahattomana asumisen autuudesta. Jos asiansa on hoitanut kohtuullisesti eli ylivelkaantumatta, ei keskiluokkaisessa ihmisellä ole lainkaan niin kurjaa kuin iltapäivälehdet väittävät. Lainaa ottamalla saa asiansa yleensä paremmalle tolalle, kunhan ei yritä ratkaista kaikkia unelmiaan kerralla velkaa ottaen. Eikä tarvitse ihmetellä kyvyttömiä naapureita tai sietää päälle sortuvaa taloa, jota köyhien vuokranantaja ei suostu korjaamaan.

Ja on muuten edelleen tosi tökkivää lukea noita toisiksi muuttuneita sanoja. Haluaisin ja haluan on eri sanoja, samoin tuulettimesi ja tuulettimeni. Kannattaisi joskus lukea romaaneja vaihteluksi niiden kirjoittamisen sijaan niin kielikorva kehittyisi.
Näin voi käydä, että asunnon arvo nousee Helsingissä. Se ei ole kuitenkaan "köyhien paikka", jotka nyt vihaavat kaikin tavoin Hekaa vuokrankorotuksistaan. Köyhilläkin kuitenkin samanlainen mahdollisuus rikastua esim. säästämällä tai kuvailemallasi järkevällä velanotolla. Itse en ota senttiäkään lainaa, tämä toimii minulle, ei kaikille. Yksi syy miksi en koskaan ottaisi asuntolainaa, en halua vastuuta tai remontointia, lounaan tulee olla valmis. Vuokranantaja remontoi jos remontoi, kyllä mekin saunaremontti saatiin! Se on hienoa kuulla, että omistamalla elosi on aika huoletonta, niin täälläkin vuokralaskulla. Onneksi oma talo ei ole päälle sortumassa, vaan siitä isännöitsijä ja tekninen isännöitsijä pitää huolen. Unohtui muuten jutusta, että juuri uusittiin kesällä roskakatos, pyykinkuivaustelineet ja roska-astiat ovat nekin tuliteriä. Minulla on omanlainen kirjoitustapa ja kannattaa huomioida, että olen 33-vuotias, mutta suomeksi on puhuttu vasta 21 vuotta. Voin toki venäjäksikin kirjoittaa, mutta sitten vasta valitusta tulisikin, kun en sitäkään osaa (tai oikeastaan jaksa kirjoittaa) :D Ja mulla on myös OCD, sen tekstin pitää olla just tietyllä tavalla, että näyttää hyvälle esim. konenäytöllä. Joskus sanoja pitää vähän muuttaa ja muutenkin, on paljon kivampaa jos ei puhu koko ajan omasta talotuulettimesta tai minä minä minä, vaan muidenkin ja sinä: niin se saattaa puhutella lukijoita vaihtamaan. Meilläkin monen monta naapuria, jotka tietävät vaihdosta nyt, mutta eivät jaksa vikailmoitusta jättää omastaan. Romaanejani ei ole pakko lukea, mutta joka tekstissä on aina neljä kuvaa ja osaa, niin tulee olemaan myös jatkossa :)

Kiitos ja hei hei!
Anonyymi sanoi…
Mitä oon itse ymmärtänyt niin toi kirjoittaja, kuten moni muukin nuorukainen nykyään, ei halua elää kuten muut. Ei haluta tehdä töitä, kuluttaa resursseja, ostaa asuntoja. Nähdään, että elämä on paljon muutakin, ja hänkin downshiftaa säästöillä enemmin kuin käy työpaikoilla maksaakseen asuntonsa loppuun. Niillä säästöillä, jotka monilla uppoavat juurikin noihin asuntolainoihin. Vuokraaminen on itse asiassa melko järkevää, kun pienentää sitä riskiäkin, että sijoitusasunto menee asumiskelvottomaksi jonkun masennuksen vuoksi. Sen masennuksen vuoksi, jota persukaan ei korjaa lisäämällä hoitoresursseja, nyt kun olisi siihen mahdollisuus!
Hei, olet sitten hyvä lukemaan.

Näinhän se on, että INFJ kulkee vastavirtaan, se on osa persoonaa. Jos se olisi helpompaa, niin minulla ei olisi älypuhelintakaan, mutta Nokian peruspuhelimet ovat aika huonolaatuisia, mikä on estänyt vaihdon. Käytän siinäkin pelkästään Spotifyta nykyään, mutta esimerkiksi e-lahjakorttien hyödyntäminen menisi aika vaikeaksi. Pidän kyllä työn tekemisestä, mutta en tarvitse siitä rahaa. Sitä mitä rakastan, tekee mielestäni maksuttakin. Olen siis erakko ja aktivisti, kolaan lunta niin itselle kuin invalidi-naapurillekin odottamatta mitään muuta kuin kiitos tästä. Joku olisi odottanut esim. viinipullon siitäkin, en voi käsittää.

Toisekseen moni ei halua juosta urapoluilla, että saa rahaa. Minulle raha ei ole onnea, se on työkalu vapauteen. Black Fridayna on moni ostanut kaikkea tilpehööriä, kun itse hädin tuskin jaksanut avata koko nettiselainta verkkokauppamatkalle. Tililläkään ei ole kuin 45,70 ja sillä pitäisi pärjätä vielä Loimaan-reissun yli. Elän tarkoituksella kuin köyhä, koska se on minusta onnellista. En nauti mistään ylellisestä elämästä. Enemmin kerään pulloja tai marjoja ja elän raskaasti tehdyllä työllä nuukaa elämää kuin menen joka päivä työpaikalle ja menetän mielenterveyden siitä. Niitäkään ei tarvitse joka päivä tehdä, sesongin mukaan. Nyt talvella esim. pulloja löytyy aika heikosti, mutta kun lumi sulaa, niin kyllä niitä taas alkaa näkyä ja tippua.

Kirjoitat, että asuntosijoittaminen on huono sijoitus. Ymmärsinkö oikein? Kyllähän se on, vaikka todennäköisyys on aika pieni, että juuri se laiskapulla asuntoosi pesiytyy. Olen itsekin siivonnut järjettömän likaisia masentuneiden koteja ilmaiseksi, ja kyllä siellä kaikki saatavilla olevat resurssit pitää hyödyntää, esim. maski päähän ja käsineet. Kuukauden vanha kana saattaa haista paketissaan lieden vieressä. Ruoanlaitto on siis jäänyt kesken. Tosin ei ne bussiliikkeetkään helppoa bisnestä ole. Koiviston Auto pani uusia sähköbusseja liikkeelle kesäkuussa 2023 ja jo viikon aikana sisällä oli monissa piirros.

En ole koskaan ymmärtänyt miten ihmiset jaksaa yrittää tässä maailmassa ja aina vain halvemmalla, että edes piirroksen poistoihin ei ole aikaa, rahaa tai resursseja. Autot ovat aina ajossa. Ihmisiä on vain niin erilaisia, toiset haluavat juosta urapoluilla, yrittävät ostaa sen onnellisuuden sitä kautta. Toiset, voi olla sinäkin, käyttää sitä rahaa työkaluna vapauteen. Ei ole varaa ylimääräiseen, mutta elämä on kaikin tavoin tyydyttävää. Ei parasta, mutta tyydyttävää ja se riittää. Kokoomus ja perussuomalaiset eivät tule tekemään yhtään mitään masennuksen eteen. Johan se nähtiin, kun Pitkäniemen potilaatkin dumpataan Taysiin järvimaisemista ja hoitopaikat vähenevät. Mutta, lattialla on varmaan hyvä tervehtyä, jos osasto on muuten täynnä :)

Ja noista säästöistä, mulla oli ASP-tili vanhempien pakottamana, mutta kun tulin aikuiseksi mä päätin, että nostan ne ja elän niillä ei-robottimaista aitoa elämää. Kovasti ihmeteltiin, mutta kun kuulee niiden valituksia siitä milloin pomo ei anna just niitä päiviä mitä haluaa vapaiksi ja milloin mitä muuta draamaa työyhteisöissä, niin ei tarvitse ainakaan kadehtia siitä että on valinnut erilaisen polun kohti astetta onnellisempaa elämää :)) Vaikka onkin 45,70 euroa tilillä :( Onneksi 1. joulukuuta tulee uusi satsi sinullekin, ehkä.

Kiitos sinullekin ja hei hei!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Jyrin älypuhelimessa asuu 20 sovellusta

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 216 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Keksitkö niitä arjen elämyksiä, älä osta!

Opiskelijat, Forssa on vallattu fillarillani

Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena