Vuosi 2023 ostolakkoilua, tämän ostin

Moi taas, joko huomasit kaiken olennaisen? Vuosi 2023, se on takananne ja tulee paras aika paljastaa mitä osteli kyseisen vuoden aikana. Älä naura, mutta nolottaakin kamalasti. Ostin  tuolloin 30 tavaraa, joten voidaanko enää puhua mistään ostolakosta? Hei toisaalta, mitä minä tekisinkään ilman toimivaa kannettavaa tietokonetta? Oli pakko hankkia, koska jonkun täytyy tämäkin merkintä saattaa loppuuni, just sillä tietokoneella. Tietokoneella, joka meni vain vähän aikaa sitten: jo korjauskelvottomaksikin.

Sinä vuonna petrasit budjetoinnissa reippaasti, koska moni ei tajua sitä tosiasiaa, että pelkkä S-tilisi kirjanpito ei paljoa auta. Jos tämän ulkopuolelta tehdään ostoja säästöistä tai peräti velaksi tuhansilla. Kirjaan jatkossa myös säästöjen ostokset, mikäli näitä ei ole palautettu kauppaan. Budjetointi-sivulta voi itse katsoa pitkin vuotta mihin rahaa menee. Se yllätti minuakin, että kulutukseni oli tänä vuonna kaikkiaan lähes 11 000 euroa. Ymmärrän, että laiterikoille en voi mitään, mutta kulutus oli järjetön.

Ostoslistoja tarkemmin katsellessasi isot kuulokkeet olisi voinut jättää kokonaan ostamatta ja esim. fillarikauppaa siirtää: viidellä vuodella eteenpäin. Toisaalta vanhassa fillarissa etuhaarukka oli miltei jumissa ja sen korjaaminen olisi maksanut uuden pyöräni verran. Ehkä olisin pärjännyt myös vuoden vanhalla Nokialla, mutta DNA-myyjälle piti reklamoida. Kävit takuussa, jossa vika korjattiin kuuloke- ja latausliitännässä vaihtamalla piiri. Silti, ne ohjelmistoviat jäivät ja niitä oli paljon. Sai hyvityksen.

Myyjä tarjosi puhelinta myytäväksi huollon perässä, siitä saisin heti 55 euroa. Näin ollen puhelimelle tuli hintaa 44 euroa, käytin vuoden. Olin tyytyväinen ja ostin toisen 99 euron puhelimen. Samsungissa ei ole ollut mitään ongelmia. Nokia oli siinä huono, että tammikuussa 2024 siitä loppuivat päivitykset. Myyjä oli samaa mieltä siinä, että verkkokaupan mainos "kolmen vuoden päivitystuestasi" on silkkaa huumoria. Se lähtee käyntiin mallini julkistuksesta, ei todellakaan ostoksesta, kuten moni ymmärsi.
Mielestäni suurin syy sen ostolakkoni pitämättömyyteen on se, että nykyään ei enää valmisteta mitään laadukasta. Kaikki on suunniteltu hajoamaan, vaatteista elektroniikkaani. Miksi ihmeessä, kapitalistit!
Tilanne on oikeastaan edelleen sama, en vieläkään hanki mitään kalliita puhelimia, mutta kannettava tietokone saa maksaa jopa 500 euroa, koska käyttöä tulee sellaiselle enemmänkin. Luepa ihmeessä!

Pian paljastan mitä kaikkea muuta kulutusvuonna ostin ja navigoin vuosittaisiin Pennon tilastoihin.

Ostolakkoni kuin toimintaelokuvasta ja lanka jo palaa

Ostolakon pitäisi vähentää ominta kulutustani, kyllä? Se ei kuitenkaan sitä ollut, tänä vuonna. S-tilin ulkopuolelta suli rikkoutuneisiin laitteisiini, vaatteisiini ja muuhun tilini ulkopuoliseen hetkessäkin jo huikeat 2 590,69 euroa. Se on noin 215 euroa kuukaudessa, aitoa rahaa. Pettyäkään ei oikein voi, koska kaikki ostokset olivat vähintäänkin tarpeellisia tulevaisuudessa tai nyt. Voi sanoa, että huonomminkin olisi voinut mennä. Toisaalta, pakolliset on hankittavia aina, vuodelle 2024 on heti jotain ostettavaa.

Shoppailulakko sallii aina kulujen kattamisen uudemmalla sälällä. Pääasiassa olen käyttänyt asiassa omaa järkeä, joten ennen suurempia hankintojasi ostosta on ensin kyseenalaistettu. Tällä tavalla olen saanut tavarakirjanpidosta monta asiaa pois, sillä hajoamisenne jälkeen en kokenut uutta samanlaista tarpeelliseksi, ja rahaa säästyi. Olen esimerkiksi luopunut täysin langattomista kuulokkeista ja kolmen kuulokkeen sijasta omistan enää kahta eri tarpeisiin käyvää langallista kuuloketta. Kotiin ja mukaan.

Muistan hetken, kun juttelin siinä Paunun naiskuskille linjalla 8. Juteltiin aika paljon kulutusjuhlasta ja sen tarpeettomuudesta, mutta kaikkein eniten mieleeni jäi keskustelu siitä, että tavara ei enää kestä. Asiat ovat menneet siitä vain huonommaksi. Langalliset nappikuulokkeeni kestivät ennen puoli vuotta helposti, mutta nykyään en pääse edes kahteen kuukauteen niissä. Toiminta lienee kannattavaa, koska vain harva vaihdattaa ne maksutta uusiin reklamoimalla asiasta myyjälle, helpostikin jo takuuaikana.

Ostolakkosi ja laiterikot kuluttavat rahaa

Kesähelteilläkin pysäytin Pohjolan Liikenteen bussini Tampereella. "Ai, minä luulin, ettet sä tuu enää ikinä mun kyytiini!", naiskuski nauroi. Ajettiin jonkun aikaa, mutta valitettavasti tuli kuljettajanvaihto eteen, joten pitkään ei juteltu siinä. Paunun ajoilta on muuttunut paljon, sillä hän ajaa lähtökohtaisesti sähköbusseja nykyisin. Niissäkin akkukapasiteetti putoaa reilusti talvipakkasissa, joten yhtiöllä on kai vieläkin busseja vuokralla TKL:ltä. Miksi satsataan sähköön, vaikka se ei sovi Suomen koviin talviin?

Ostolakon huippukulutus johtuisi osaltaan siitä, että tuotteista tehdään helpommin hajoavia. Joskus muinoin on tajuttu, että valmistamalla kulutushyödykkeitäsi vuosieni iloon, se kuluttaja ei palaa enää kauppaan hankkimaan uutta. Keksittiin, että voidaan siitä suunnitella ne tuotteet juuri niin kestäviksi, että takuuaika menee ja asiakas saa vastineensa. Hyvänä esimerkkinä nostaisi taloyhtiön hehkulamput julkisissa tiloissa, ne jäljellä olevat, niitä ei ole vaihdettu vuosiin. Ledejä vaihdetaan tuossa vuosittain.

Ostolakko jatkuu, mutta tuskin lopetan kuluttamisiasi. Kapitalisti pitää huolen. Viimeksi yksi tuttava ihmetteli, miten kalliit Pomarin talvinilkkurit voisivat mennä rikki kahdessa talvessa. Selitän, kävelen satoja kilometrejä kuukausittain, menen jopa kävellen Länsilinjoille yli kuusi kilometriä, nauttiakseni yksityisen liikennöitsijän palveluista. Saman verran paluu. Kokeilkaa vaikka itsekin autotonta elämää, niin kyllä niitä kenkiä kuluu ja ne hankitaan, ostolakoista huolimatta niitä tarjouksia silmällä pitäen.

Miksi et tajua? Hintalappu laskee, älä osta kalliimpaa!

Kirjoitin pari vuotta sitten siitä, että palkankorotuksia ei kannata pyytää. Enemmän rahaa liikkeellä, suurempi inflaatio. Se näkyy sen sijaan esimerkiksi kuvan vaatekaupassa. H&M:n yksinkertaisin paita maksoi vielä vuonna 2016 jopa 4,99 euroa, mutta hinta on noussut 5,99 euroon jo vuonna 2020. Sitten iski vuonna 2022 kamala inflaatioralli ja paras hinta olikin enää 7,99 euroa. Onneksesi kerkesin napata kuusi paitaa varastoon vanhaan hintaan. Hintaa tuli vain 35,94, valokuvan hintaan hintaa olisi 47,94.

Varastointi ei ollut järjetöntä, sillä säästää 12 euroa. Paidat tulevat käyttöön aikanaan. H&M huomasi myynnin laskeneen inflaatiooni, joten he olivat pakotettuja paitojen hintoja laskemaan viime vuotena 2023. Nykyään samanlainen paita maksaa siellä jo 4,99 euroa. Tämä on malliesimerkki siitä mitä käy, kun kauppiailla on varastot täynnä ja uutta pitäisi saada, mutta myynti ei kävisi kuinkaan. Pirkkalassa erakko on niin sairas, että hän ei nykyään osta kaupoista mitään, mikä ei ole hyvässä alennuksessasi.

Paras hinta mahtuisi kyseiseen kylttiin varmaan vielä kerran, mä vain sanoin! Yleisestikin ne ihmiset kuluttavat eniten asumiseen, joten se on helpoin kohde säästää. Vuokra-asuja voi esimerkiksi muuttaa halvempaan vuokra-asuntoon ja maaseutuja kohti. Omistusasuja voi esimerkiksi muuttaa lähemmäksi työpaikkaa, jolloin työmatkakulut putoavat. Inflaatiot marraskuussa oli 3,3 prosenttia, mikä tarkoittaa parempia aikoja: monelle. Siltikään en ole huomannut ruokakaupassa mainittavaa hintojenne laskua.

Hinta nousi juuri, ei kauppaa, hinta laski

Budjettia on pakko pitää 250 eurossa vuokran jälkeen, sillä ensi vuonna Nysse-taksat nousevat. Hyvä uutinen on se, että talotuulettimeni vaihdettiin vuokra-asunnossa. Sähkön kulutukseni laski siitä jopa 20 prosenttia, sähkölaskusi ovat pudonneet kaikkiaan ja paljon. Vanha talotuuletin oli yksinkertaisesti niin vanha, että se oli todellinen sähkövaras. Sekään ei tosin saa budjettiasi vapaammaksi, sillä sähkön tuntihinta on tuplaten, mutta aion vaihtaa asennetta. Sammutan turhat valot jo aiempaa herkemmin.

Tavoitteena on oikeastaan ajat se, että kuukausittainen kulutukseni on maksimissaan 20 riviä. Se on tietynlainen kannanottokin kulutusyhteiskuntaani vastaan. Vuonna 2023 tällaisia rivejä oli Pennossa kulutuksen osalta vain 199 riviä. Ota mallia ja perussuomalaiset kysyvät vinkkejä! Parasta elämässä ei ole kuusinumeroinen vuositulo, vaan viisinumeroinen säästö! Minulla ei ole vieläkään tuloja, jotenka arkea on rakennettava sen mukaan. Juuri mihinkään ylimääräiseen ei ole oikeastaan varaa, nytkään.

Ei tiedä tuon taivaallista millainen marjasato on metsillä ensi vuonna, toisaalta miten paljon pulloa kesälläni löytyisikään? Sinulla siellä saattaa olla palkkapäivä 20. päivä, joten menojen suunnittelu on varmaankin paljon helpompaa, mutta myös kaikenlainen turha kulutuskin. Tästä tykkäisin erityisesti elämässäsi, pienet ja epäsäännöllisetkin tulot, joten on luontevaa pitää myös niitä menojasi pieninä ja epäsäännöllisinä. Loppupeleissä turha kulutusjuhla on sitäkin, että ammut raketin ilmaan. En minä.

Bussikyyti ja Ikean 365 päivän palautus toimi vieläkin

En ole 33-vuotiaan elämän aikana tuhlannut vielä kertaakaan näihin asioihin: ne lotot ja arvat, kaikki tupakkatuotteet ja alkoholikin sekä esimerkiksi ilotulitteet. Järkyttävää oltavaa, että siellä ilotulitetaan nytkin kunnolla, mutta täällä ilotulitus tulee merkinnän muodossa nyt kello 0.00. Se saa järjen ihmisiä ajattelemaan siitäkin, miten surkeaksi myös Ikean tuotteiden laatu on mennyt vuosien mittaan. Ennen pärjäsin muhkealla halpatyynyllä vuosia, mutta nykyään se taittuu kasaan heti puolen vuoden aikana.

Tammikuussa 2023 oli vaihto ja muhkea keinokuitutyyny oli muhkeimmillaan. Oikeastaan jo kolmen kuukauden jälkeen huomasit, että tyynyn muhkeus on heikentynyt, mutta puolessako vuodessa mielit vaihtaa tyynyä. Pidensin tyynyn vaihtoaikaa kolmella kuukaudella. Sitten huomasin, että tyyny olisi jo surkeimmillaan, täyte ei ollut muhkeutta nähnytkään ja nukkuminen tuotti isojakin vaikeuksia. Jaksan silti kolme kuukautta, jotta voisin heittää asian roskiin. 6,99 euron tyyny oli näin ollen vuoden kulua.

Huvittavinta on se, että täysin sama tyynysi kesti vielä vuosia sitten kaksi vuotta kelpoisena. Mitäkö tapahtui Ikean laadulle? Yksi tyyny oli hamstrattu varastoon, joten palautin sen. Saisit rahat takaisin, koska 365 päivän palautusoikeus toimii vieläkin. Toinen reklamaatio koskee peittoa. Se maksoi 19,99 euroa ja laatu on: huonoa. 150x200-peitto kutistuu ilman pesuakin 145x180-peitoksi, se hädin tuskin peittää jalat normaalissa käytössä ja nukkuessa tulee vilu. Ikea vastaa heti, että palauta myymälään.

Ei aikaa leikkiä, palautustiskillä pikavoitto

Ikeassa huonoa on juuri se, että busseissa mennään vaihdolla. Se vie aikaa ja omaa energiaa. Jos saan tuotteesta rahat takaisin, kuten nettiasiakaspalvelu lupasi, siirrän peittohankinnan jo Sotkaan. Ikeaan joutui matkailemaan 11 kilometrin päästä (iänikuiset katoamiset isoissa Ikean myymälöissä tunniksi), heräteostokset. Hyvä juttu Ikeoissa on se, että Norstat-lahjakortit käyvät GoGiftin kautta, mutta jos jo toisesta peitosta häviää 20 senttimetriä: en lottoa. Lahjakorttejakin 2023: €75, kyselyitä täyttämällä.

Tyynystä tuli sellainen, peiton maksoin kortilta. Annan vielä yhden mahdollisuuden Ikealle ja jos nyt käyttöön ottamani paremman täytteen tyyny on yhtä lauta kuukausien päästä, siirrän tyynyhankinnat muualle. Osta peitto jatkossa aina muualta, koska Sotkan mallia ei ole. Peitosta voi toki valittaa, mutta ei koko ajan jaksa mennä bussilla Ikeaan reklamoimassa laadusta. Miksei peittojenne kokotaulukoissa huomioida kutistumista? Kaiken lisäksi aiemmin mikään Ikea-peittoni ei ole kutistunut, näin paljon.

Tuttu halusi ostaa Ikeasta valokuvakehyksen, sillä se maksoi 5,99 euroa. Laatu oli ihan hyvää, mutta metallisia kehyksiä ei löytynyt sopivassa koossa hakemallakaan. Otettiin puinen, mutta kotona totuus paljastui. Olisimme toivoneet laadukkaampia viimeistelyitä, koska tavallisesti halvoissakin kehyksissä on lasista pintaa kuvaa suojaamaan. Ikea käytti tuotteessaan halvinta mahdollista tehdasmuovia, jossa oli teollisia merkintöjä keskellä kuvaa. Myyjä sanoi, että kelmut pitää irrottaa, mutta palautin kaiken.

Vuosi 2023 oli Pennossa onnistunut, miinus plussaan

Menoja on kaikkialla ja kaikilla, mutta nuukan menot ne vasta pieniä olivatkin. Vuonna 2023 kulutin hei asumiseen 5 841,67 euroa, vain 1 006,78 ruokakauppaani, 600 euroa hupirahaan, 368,95 kaikkeen muuhun, 179,16 euroa liikenteeseeni, 166,79 ostoksiini S-tilillä, 132,40 lahjoituksiin ja vain huikeat 53 euroa puhelimeen ja internetiin. Viime vuodesta kulutus on noussut, koska tilastoin myös pantit osana ruokalaskua, toisaalta vuokra oli noussut ja monet muut juoksevat kulut. Ruokakaupoissa kalliimpaa.

Vuoden 2022 aikana vuosibudjetti ylittyi, mutta ei onneksi paljosti, vain 16,68 eurolla. Ideaali tilanne tietysti olisi, jos budjetti ei olisi ylittynyt tai alittunut. Voisi olla hyvin tyytyväinen, sillä budjetin ylitys menee aina säästöosuudestasi, sitä kertyy kuukausittaisista budjeteista. Aina välillä en ole edes voinut säästää kuukausittaisesta budjetista muun muassa sen takia, että Citymarketien hintataso on edelleen aivan liian korkea siihen nähden, mihin moni on jo kerennyt tottua arjen aiemmissa halpuutuksissa.

Maksan 30 euroa kuukaudessa, pelkistä puheliittymistäsi: isolla netillä? En naura sinulle, mutta oma liittymäkustannus vuodessa oli 53 euroa, vuodessa. Ratkaisu on helppo, siirrä normaaliliittymä Elisan kuukausimaksuttomaan latausliittymääni ja tilaatko Moilta kylkeen 512 kbps:n laitenetti toiseen sim-koloon. Latausliittymä kustantaa viisi euroa vuodessa, mutta saldoa voi käyttää puheluihin, viesteihin ja päivädataan. Dataa et simmiin tarvitse, sillä laitenetti toimittaa sitä neljän euron kuukausihintaan.

Pennon kulutusgraafi, vuositulo: €8384,28

Liittymä vaihtoon ja säästämään raha! Hupirahaani kulutan 50 euroa kuukaudessa, mutta se on ollut joinakin kuukausina aika vähän. Lasken kuitenkin voittavani asiassa, sillä tavallisesti paljon pienempi summa hupirahaa saa ajattelemaan menoja tarkemmin. Olen miettinyt sadan euron hupirahaa, mutta halvemmaksi tulee 50 euroa kuukaudessa ja silloin tällöin matkaekstrat. Fillareilla olisi kiva pistäytyä kahvilaan välillä, mutta maaseudun hyvinvoivilla kylillä ei ole edes alkajaisiksi niitä ruokakauppoja.

Kahviloista voisi vain unelmoida, toisaalta S-tuottotilin vuosibudjetti on 1 000 euroa, mutta sitä saan ylittää perustelluista syistäsi, esimerkiksi rikkoontuneen tietokoneeni uusimiseen. Raha ei kuitenkaan kasva minullekaan helposti puussa, joten sen eteen on tehtävä töitäkin, marjametsällä tai festivaalilla. Muistan myös sen "oikean" työelämäni, elän nykyisin mielestäni paljon parempaa elämää. Päätän itse työpäivistä ja lomapäivistä, talvet voit laiskotella enimmäkseen säästöjeni ja työkeikkojeni varoissa.

Vuonna 2023 on mennyt jo aiempaa enemmän Liikenne-kategoriaan. Se johtui siitä, että bussikortin vuonna 2021 sinne ladatut 120 euroa kuluivat pois ja tarvitsen heti lisää. Kesää kohti tilanne helpottaa, sillä pyöräilykelisi alkavat ja jätän bussit taas, hetkekseni. Tiukasta vuodesta huolimatta myös S-tililtä tehtiin lahjoituksia, mutta jatkossa toinen 120 euron lahjoitus siirtyy loppuvuoteen. Silloin näkee onko lahjoituksille varat, nyt ei ole. Kaikki budjetit ylittyivät tavoitteista, mutta pelaa tänä vuonna uusiksi!

Tätä kaikkea ostin vuonna 2023 ja mihin hintaan siitä

Ei voi olla täysin ostolakossa, mutta pyri olemaan tekemättä turhia ostoksia hetken mielijohteesta. Nyt näkyy se, että mitä oikein ostelin, millä tarjouksella ja ylipäätään miksi. Ostolakko jatkuu myös 2024!

Tuote Hinta Tapa Syy
Trelock-vaijeri runkolukkoon 19,99 euroa (19,99) S-tili, budjetti Suojaa fillari, 150 cm pitkäkin
Samsung Fast Charge -laturi 19,90 euroa (24,90) S-tili, budjetti Pelasta naapuri, myin vanhan
HM:stä uusi Relaxed Fit -neule 14,99 euroa (14,99) S-tili, budjetti Vanha oli kahdella eri reiällä
Schwalbe-sisärenkaat 2 kpl 29" 13,98 euroa (13,98) S-tili, budjetti Rengasrikkojen varalle, tuosta
Lippalakki kaunista Denimiä 12,99 euroa (12,99) S-tili, budjetti Juoppo heitti vanhan koskeen
FritzBox!-kaapelimodeemi 225 euroa (249) S-tili, säästöt Vanha 5 vuotta, aika finaalissa
Sennheiser HD 569 -kuulokkeet 129 euroa (129) S-tili, säästöt Vanhat 3 vuotta, aika finaalissa
Huawei FreeBuds i4 -napit 49,00 euroa (59,00) S-tili, säästöt Pikkuveljelleni joulun lahjaksi
Salomon-vaelluskenkä Trailster 48,99 euroa (99) S-tili, säästöt Varasto ehtyy, yksi varastoon
Puma Transport -lenkkarit 34,93 euroa (49,99) S-tili, säästöt Kenkiäsi kuluu autottomalla
Limar-pyöräilykypärä Medium 29,95 euroa (29,95) S-tili, säästöt Vanha yli neljä vuotta, vaihtoon
M8 Super Game -koulureppu 24,90 euroa (24,90) S-tili, säästöt Vähävaraisen perheen lapselle
H&M-vyö aito nahka Medium 17,99 euroa (17,99) S-tili, säästöt Laihtui, pienempi koko. Kului
Arjen uimabokserit Medium 16,76 euroa (20,95) S-tili, säästöt Vanhat yli 3 v, aivan finaalissa
Fiskars-kynsisakset Classic 15,50 euroa (15,50) S-tili, säästöt Vanhat jo yli 20-vuotiaat, tylsät
Sini-mopinvaihtopäällinen 8,54 euroa (12,20) S-tili, säästöt Varasto ehtyy, yksi varastoon
Gastromax-leikkuulauta iso 7,70 euroa (7,70) S-tili, säästöt Vanha tosi kulunut, vaihtoon
Feikkicrocs-puutarhakengät 6,99 euroa (9,99) S-tili, säästöt Vanhat feikkicrocsit jo sileät
HP:n Windows-kannettava 14" 499,00 euroa (599) Löytötölkeillä Vanha yli 2 vuotta, akku rikki
Tunturi, Montauk 29" -fillari 399,00 euroa (499) Löytötölkeillä Vanha 10 vuotta, tiensä päässä
Samsung A04s ja suojakuori 109,98 euroa (169) Löytötölkeillä Nokiasta hyvitys ja vaihto
Volta uusi Easy Go -pölynimuri 89,99 euroa (99) Löytötölkeillä Vanha 7-vuotias olisi jo rikki
29"-lokasuojat eteen ja taakse 25,90 euroa (25,90) Löytötölkeillä Uuteen pyörään lokasuojasetti
Crivit-valaisinsarja fillariinne 24,99 euroa (24,99) Löytötölkeillä Varas vei vanhan setin pyörästä
Runkolukko kiinnikkeillä Axa 24,94 euroa (24,94) Löytötölkeillä Uuteen pyörään paras lukkokin
Farkut Jack&Jones 31" 21,99 euroa (39,99) Löytötölkeillä Varasto ehtyy, yksi lisää siitä
Uudet gripit uuteen fillariin 19,99 euroa (24,99) Löytötölkeillä Vanhat kuluivat, oli halvimmat
OtterBox 10000 -varavirtalähde 20,90 euroa (29,99) Löytötölkeillä USB katosi bussista, voi Nysse
Jysk-päiväpeitto Storrapp 10,00 euroa (11,50) Lahjakorteilla Vahinko, joulupuukeräykseen
Pussilakanasetti Spikvallmo 8,99 euroa (9,99) Lahjakorteilla Joulupuukeräykseen

Huom! Varastoin paljon ohittamattomia tarjouksia asioista, joita tulen varmasti tarvitsemaan.

Joitakin ostoksia on mennyt vanhaan jo myytyyn maastopyörään, mm. tukijalka, ulko- ja sisärenkaat että satulasi. Tämä meni rikkinäisiä korvaamaan, mutta en ole lisännyt sitä tähän listaukseen mukaan. Ne eivät tulleet omaan käyttöön, listan selkeyttämiseksi. Toisaalta olen jo pitkään unelmoinut uudesta fillaristanne, sillä vanha vaati niin paljon huoltoa mm. etuhaarukan osalta, että oli viisainta ostaa uusi. Huollon mukaan markettipyörän etuhaarukan jousituksen korjaus maksaisikin lähes fillarini verran.

Yhteenveto: 90-luvulla ei ollut muuta kuin ihan kaikki

Paljon tapahtui 2o23, mutta 2024 toi muutoksia tullessa. Aion budjetoida entistä tarkemmin ja yritän lopettaa ylenpalttisen suklaan kulutuksen. Se näkyisi sitten esimerkiksi hammashoidon kuluissa, sillä suklaa on huono hampaille. Lisäksi voisit kitkeä turhan kulutuksen ja minimoida turhia rivejä S-tilillä. Vuosi 2024 tulee olemaan iso opetus ja aion vähentää reilusti palautuksien määrää erilaisiin liikkeisiin. Tärkeintä onkin se, että et jatkossa edes osta mitään, mitä myöhemmin bussiarvoillakin palauttaisit.

Minusta ihmiset elävät yli varojen, nythän sen huomaa. Raketteja paukkuu joka puolelta, mutta mikä ilotulitus sellainen on, jos loppuvuosi on kamppailua raha-asioissa? En vain voi ymmärtää tarpeetonta pauketta, sillä esimerkiksi Loimaan kaupunkisi tarjosi eilenkin näyttävän ilotulituksen illan päätteeksi kaikille halukkaille. Omia rahamenojani nolla, ostin sillä rahalla enemmin uudet talvinilkkurit: vanhat olivat miltei pohjastaan irti. En ole rahamies, mutta tiedät miten sitä rahaa käytetään oikeaoppisesti.

Toisaalta, Suomen inflaatio laskee koko ajan, joten ehkä tilannekatsaus sinullakin helpottaisi. Minun nyrkkisääntö taloudelliseen huolettomuuteen on ennen muuta nuukuus, erakkous ja turhan ostamatta jättäminen. Tavaroista luopuminen, sillä muuttoaikeita on ollut ja on edelleen. Jos joskus muutan, 222 tavaraa kulkeutuivat helposti Pirkkalasta vaikka Forssaan, ja saisi nauttia pienemmästä asunnostakin. Pienempi asunto on pienempi menosi vakuutuksissa. Kotivakuutus lasketaan neliömetrien mukaan.

Jo pula-ajan Venäjällä asuttiin ahtaasti, mutta selvittiin. Vietin hyvän lapsuuden, ja mummoni syliin pääsi aina junamatkoja vastaan. Se oli lapsuudessa tärkeintä, vaikka mihinkään tavaraan tai leluuni ei ollutkaan varaa. Ei ollut edes tavatonta, että vuosi vaihtui ilman minkäänlaisia ilotulitteita Volongasta käsin, kaukana kaupungin ihmisvilinöistä. Jos mummo, olisit vielä elossa jossain siellä Venäjällä, niin kiittäisin mummoa vielä kerran hienosta lapsuudesta. Pula-ajassa ei ollut mitään, mutta silti kaikki.

Ehkä se lapsuus teki minusta alkujaan arjen erakon? Kouluajoilla oli pakko jaksaa siinä yhteiskuntaa, mutta kesäksesi erakoituisi mummoni kylään, Volongalle. Mitään hihkua kaupunkiin ei koskaan ollut, mutta kaupunkieni kutsuessakin itkin mummojen edessä. En halunnutkaan takaisin oravanpyörään.

Hyvää uutta vuotta kaikille, vuoteni ensimmäinen biisi tulee DJ Gollumilta, bileet jatkunevat!

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

En vieläkään käytä: WhatsAppia ja elän

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä

Nysse, lisäheikennystä ei tarvita yhtään

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 219 asiaa

Nuukan parhaita aseitani inflaatioon 6

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Paunun alasajo, Nysse-liikenne loppuu