Mark, jo 3 vuotta sitten lähti Facebook

Olen ehkäpä koko tämän Suomen oudoimpia ihmisiä. Saatan olla, ainakin. Tällä hetkellä olen parisen vuotta määräaikaisessa työsuhteessa, mutta olen elänyt kuin köyhä konsanaan, ja tähän on kauniimpi syynsä. En haluaisi asua ylellisesti. Minulla ei ole unelmaa kuten omakotitalo, perhe, lapsi tai autosi. Ei ole unelmaa? Unelmat ovat vain kuvitelmia, jotka syventävät massan velkojensa maailmaan. Velkahan on niin pirullinen keksintö: velka pitää kansan työpaikoillaan huonoillakin ehdoilla. Niin vain, kuulit.

Jopa huonosti korvattua työtä on pakko ottaa, koska velka ei väistä sinua. Tavallisena kuukautena elän tuhannella eurolla herroiksi. Elän omasta tahdosta reilusti alle köyhyysrajan, vaikka saisin palkkatuloa enemmän. Ylimääräinen menee säästöön parempaan tulevaisuuteen. Olen oppinut elämään vähällä ja harkitsen, että jatkossa otan budjetoinnin paremmin esille tässä blogissa. Luulenpa, että elän edelleen hieman liian leveästi, vaikka olen tosi paljon kuluttamisessani tippunut näiden kuukausien mittaan.

Lintu vieköön, minähän pärjäisin paljon vähemmälläkin. Säästöjäni pystyn toteuttamaan tuhansienne edestä työvuoden aikana. Riittää, että teet määräaikaisia jaksoja silloin tällöin, jotta on niin enemmän säästöjä oikeisiin unelmiin. Unelmoin huolettomasta elämästä tuhdillakin puskurilla. Minimalistinen elämä ei ole ainoa päämäärä: tässä merkinnässä otan kantaa omaan elämään ilman sosiaalista mediaa ja avaan sen tärkeimmän: miten vähällä oikeasti pärjääkään. Vähemmän työtä on enemmän elämää.

Toistan itselleni miltei joka päivä, että olen elossa. Olen elossa, vaikka enpä olekaan Facebookissa tai muussa sosiaalisessa mediassa. Joskus ennen kaveruutta kysytään, että onko sinulla tiliä? Lisäiletkö vaikka, kiitos. Vastaanottajani repeää nauruun siinä vaiheessa, että kerron olevani someton ihminen. Minulla ei ole edes WhatsAppia. Ilme on vastaanottajalla lähes yhtä hyvä kuin sellaisessa tilanteessa, jossa itse kertoisit samaiselle tyypille, ettei sinulla ole älypuhelintasi ja kaivat vanhoja simpukkoja.

Et koskaan saavuta Facebookin loppua, joten älä tuhlaa energiaasi. Aikajana jatkuu ja jatkuu samalla, kun huomaat täydellisen yllätyksen, kellosi on jo kahdeksan ja sänky kutsuu. Kuulostaako hei aika tutulta?

Internet tarjoaa loputonta sisältöä. Vaikka kuinka vierität, etsit, luet, et koskaan pääse loppuun. Aina löytyy lisää. Facebook-kaveri on juuri kirjoittamassa enemmän. Aikasi on arvokasta, älä tuhlaa sitä.

Älä tuhlaa aikaa edes blogissani, vaan käy ulkona nauttimassa talvesta, ja palaa sen jälkeen takaisin!

Ymmärrä säästää panopäivänä: "Budjetti on tärkein!"

Mahtavin syy hulppeaan elämääni köyhänä on ymmärrys omasta rahankäytöstä. En osta juuri mitään, jos on pienikin epäilys siitä, että tavaraan ei ole nytten varaa. Tästä syystä en esimerkiksi voi hommata omaa asuntoa, koska en voi olla täysin varma nykyisen työn jatkuvuudesta. Katselen, että minulle olisi enemmän hyötyä puskurisäästötilistäni kuin "omistusasunnosta", jota en monissa vuosissa tule vielä omistamaan täysin. Samasta syystä jätin auton sekä ajokortin hankkimatta, joo paunulaisilla pärjää!

Siirrän ylimääräiset rahat sivuun jo maksupäivänä, koska muuten vaarana on, että ne tulee tuhlattua. Älä vain luota itseesi liikaa, että siirrät sitten kun niitä jää, ennen seuraavaa panoa. Esimerkin vuoksi tammikuussa sain tililleni 1,163 euroa ja siirsin heti 250 euroa pois säästöihin. Yritin elää 913 eurolla kuukaudessa ja tein myös hankintoja: ostin muun muassa tarjouskenkiä varastoon. Varastosta löytyy asioita aina: parempi tarjouksesta kuin myöhemmin normaalihintaan. Entä jos et tee hankintojasi?

Silloin siirtäisin säästöön ainakin 350 elellen herroiksi vain 813 eurolla kuukaudessa. Salaisuuteni on niukasti eläminen. En käy ravintoloissa, en leffateattereissa, enkä omista kuntosalikortteja. Valitsen ruokakaupassa sen halvimman tuotteenne. Noin 50 sentin halvin margariini on paitsi terveellisempi, myös halvempi verrattuna kalliisiin merkkituotteisiin, joita muut suomalaiset ostavat. En myöskään elä materialle: H&M:stä saa kuudella eurolla samaisen paidan, joka maksaa Stockmannilla € 26,95.

Suklaata on 50 % alennuksesta

Sen sijaan että käyt 15-30 eurolla parturissa, opettele parturoimaan itse. Koneen saat Gigantista yhden parturikäyntisi hinnalla. Eikä varmasti yhtä kaunis kuin turkkilaiselta, mutta eipähän tarvitse jonottaa vuoroa ja rahaakin säästyy. Säästän valtavasti myös sillä, että en juo alkoholeita, enkä polta tupakkaa. Joskus ajattelin kokeilla loppuvuoden matkailulakkoa, mutta se vaikuttaa edelleen. Minua ei kiinnosta ulkomaille matkailu, enkä tule enää ikinä maksamaan turhista reissuistani tonnikaupalla vuodessa.

Matkailulakko mahdollistaa sen, että pärjään jopa 800 eurolla kuukaudessa elellen niin herroiksi. Olen ymmärtänyt jo kauan sitten sen, että ylityötä, tuplatyötä tai fyysisesti raskasta työtä ei kannata tehdä. Ei edes hyvällä palkalla. Olen sitten kassa tai vaikka ensimmäisen tason tikettivelho, pienikin rahapotti kuussa riittää elämään täydellistä elämää. Tämä johtuu nyt köyhässä perheessä elämisestä, mutta olen siitä kiitollinen. Opin jo nuorena selviämään vähällä, enkä oikeasti kaipaa autoa tai omakotitaloanne.

Jokunen on hoksannut mielekkäämmän tavan säästää: minullapa ei ole perheunelmia. Lapset kysyvät kamalasti aikaa ja rahaa, enkä muutenkaan pidä parisuhteista. Minulla ei ole lapsia elätettävänä. Tässä yksi syy lisää elää superelämää köyhänä. Monikin on kysellyt minulta kuinka oikein pärjäilen vain 850 eurolla kuukaudessa säästäen loput? Tuohan ei ole pahus vieköön ikinä mahdollista! Hyviä ja huonoja uutisia. Huonot: tämä ei ole mahdollista enemmistölle. Hyvät: sinullahan on nyt pieni mahdollisuus.
Jos uskot säästäväsi vasta, kun jotakin jää kuukauden lopuksesi, et säästä mitään. Säästän panopäivänä, ja silloin voit tietää varmuudella siitä, että vyötä on kiristettävä. Omat rahat riittävät silti, kokeile vaikka! 

Kolme vuotta sometta: "Tajusi, ettei siulla ole ystäviä"

Kolme vuotta sitten poistin Facebook-tilini. Tajusin samalla, että minulla ei ole sitten oikeita ystäviä. Syntymäpäivänäni ei ole tullut viimekään vuonna näitä tunteettomia onnitteluita, koska Facebook ei ollut siitä ketään muistuttamassa. Huomasin, että ne ainoat toiveet tulivat perheeltä. He välittivät ja muistivat. Sosiaalinen media sai katselemaan muiden sosiaalista julkisivua, joka vaikutti kieltämättä hyvältä. Halusin ostaa tämän tuotteen, minkä eräs luokkalainen osti tilannepäivityksensä mukaan.

Siihen meni melko paljon aikaa unohtamatta somesodassa tuhlattua aikaa. Sitä en takaisin saa, mutta jo kolmen vuoden ajan en ole tuhlannut siihen sekuntiakaan. Tämä on jopa oleellisin syy elää herroiksi nykyään. Ei ole sosiaalista painetta osallistua kisaan, siihen kestämättömään oravanpyörään, jossa ei voita koskaan. Aiemmin tuntui, ettei kyseisestä elämästä ollut pois pääsyä, kunnes löysin tärkeimmän linkin painamalla maagista nappia. Poista oma tili pysyvästi. Elämä alkoi maistua. Sain vapaa-aikaa.

Facebookissani oli Lindaa, Tomia, Johannaa ja Juuliaa. Hieman ehkäpä Arttua sieltä ja Joonasta täältä. Ketään en ole nähnyt oikeassa elämässä pahimmillaan vuosiin. Seurasin ihmisiä, sivustoja ja ryhmiäsi enemmän kuin työtehtäviä tai omaa taloutta. Hienoahan se oli, laittaa kuva uudesta läppäristä saaden tykkäyksiä. Nykyään en edes elä näille asioille. Nykyisestä läppäristä aion pitää kiinni niin kauan kuin toimii, mikä osaltaan mahdollistaa velattomuuden, sekä ennen kaikkea stressittömyyden arjessani.

Näin ruokailen ilman Facebookia

Vaikka minulla ei olekaan ystäviä, olen ylpeä siitä. Ilman ystäviä voin tehdä aidosti sitä mitä rakastan. Harrastan kivoja paunulaisia vapaa-ajallani päivittäin ja joskus tuleekin juteltua Matsin kanssa. Mats on paunulainen kuljettaja pikavuoroilla ja paikallisliikenteessä. Minullehan riittää se, että voin joskus vaihtaa muutaman sanan, enkä pahemmin kaipaa yhteistä aktiviteettia. Tästä syystä olen jo lakannut etsimästä parisuhteita. Tulen toimeen omillani ja ilman sosiaalista mediaa. Facebook on historiaa?!

Minulla ei ole aikaa ylläpitää julkisivuani naamakirjassa. Koen, että outo Facebook puhelimessa tappoi hyvää aikaani. Aikoinaan pidin Facebookin sovelluksia, enkä voinut nukkua edes yöt niin hyvin, koska ilmoituksia tuli jatkuvasti. Toisinaan thaimaalaiset supernaiset yrittivät tehdä tuttavuuttasi. Yhteinen aika kuluu nykyään nopeasti, enkä todellakaan kadu sitä, että kolme vuotta sitten tylsästä elämästäni lähti Facebook. Enkä näe pienintäkään syytä palata palveluun. Voin hyvin ilman, kokeile jo sinäkin!

Vihaan valehtelematta Facebook-kulttuuria. Siellä kerrotaan aina hyvää, mutta kaikki mitä tapahtuu taustalla, jää kertomatta sekä pimentoon. Ovatko onnellisimmat perheet oikeasti näin onnellisia? Jos pääset seuraamaan perhe-elämää naamakirjan ulkopuolelta, uskon mielipiteesi muuttuvan vauhdilla. Olen ihmeissäni paunulaisissa siitä, miten tärkeä tämä älypuhelin muille on. Sitä katsellaan enemmän kuin Nattarin maisemiasi Kangasalla. Tarjouspuhelin on leluja meille aikuisille ja miksei lapsillekin.

Lahjoitat turhia huonekaluja, älä parhaita työkalujasi

Vaikka mainostin teille jo aiemmin sen, että tavarani on järjestyksessä, se ei sitä ollut. Yhtenä kauniina talviaamuna aloitin päiväni Spotify Premiumilla kuunnellen parasta tanssimusiikkiasi. Pengoin kaiken läpi, kaappi kerrallaan. Pois heitettävää löytyi varmuudellasi, ja muutama artikkelisi oli tarpeeksi hyvä kierrätyskeskuksiin. Pirkkalassa asustaminen on kivointa, koska asun vain kilometrin päästä yhdestä. Kiepissä otetaan vastaan kaikkea ilolla. Se tuntui viimeksikin mahtavalta idealta. Vein hieman lisää.

Tällä kertaa toimin ehkäpä miettimättä, mutta päätökseeni olen jo tyytyväinen. Vein pois ylimääräiset huonekalut. Jokainen tietää, että minulla ei ole kavereita, ja asun muutenkin yksin. Yksi takapuoli, eikä se voi vallata neljää tuolia, kahta sohvaa, tai edes yhtä nojatuolia. Ei ainakaan samaan aikaan. Tajuaisit laskea vieraat: vuoden 2020 aikana täällä oli peräti kaupustelija ovellani. Jos vieraitani tulisi, kahdesta tuolista sekä kahdesta sohvasta uskon löytäväni paikan kaikille. Toisaalta ei tämä nyt hotellikaan ole.

Huonekalujen puuttuminen on naurettavan ihanaa. Siivous helpottui kertaheitolla. Enkä puhu kaikista huonekaluista. Puhun ylimääräisistä huonekaluista. Niistä huonekaluista, jotka olivat koko ajan tiellä ja vailla käyttöä. Asun edelleen yksin, enkä koe tarvitsevani ilmettä Ikean mukaan. Nyt minimalismi on minulle hieman toisenlaista kuin ennen. En enää salli mitään ylimääräistä. Lisäksi aion käyttää tavarat loppuun. Esimerkiksi puoli vuotta sitten hankittu Galaxy A40 tulee olemaan käytössä viitisen vuotta.

432 euron vuokralla asun kodikkaasti

Mielestäni vaihdamme työkalujamme liian usein. Kannettavan päivitin samaan aikaan, mutta sitäkin koskevat samat säännöt: käytän viisi vuotta. Ostan puhelimet DNA:lta ja koneet Verkkokauppa.comista kolmen vuoden takuulla. Tämä on mahtavaa, koska saan varmuutta minimalismiini. Jos tuotetta meni neljäntenä vuotena rikki, tulen sallimaan vaihdon toiseen mikäli korjaaminen ei tullut kannattamaan. Lähtökohta tässä pelissäsi on käyttää laitteita ainakin kolme vuotta, mutta enintään viitisen vuotta.

Normaalia pidempi takuu on tästä syystä ehkä paikallaan. Suosittelen mallia myös sinulle, koska juuri näiden takia elelen herroiksi ilman velkojamme. Kuvittele asiaa: vaihdatko pesukoneita tai jääkaappeja uuden mallin saapuessa markkinoille? Otin käyttöön elektroniikassa saman mentaliteetin. Giganteista ostettu pesukone, tämä muuten oli yli kuusi vuotta sitten jo, toimii edelleen enkä haluaisi siitä millään luopua. Mitä pidempään 299 euron tarjouskonetta pidän, sitä halvemmaksi tulee tuo pyykkääminen.

Synnymme tänne ihmisinä, mutta oravanpyörä muuttaa meitä. Kenellä on uusin älykello? Kenellä on kaunein hybridi? Kenellä on tuorein Apple? Meillä on vain yksi elämä ja sen kanssa voi elää tyylilläkin. Kysy seuraavassa ostoksessa montako tuntia uusin iPhone vie elämästäsi? Ehkäpä työssä, jota vihaat? Aika on lyhyt, ja hautakivi on päivä päivältä lähempänä, joten nyt pitää lopettaa kilpailuja. Vähemmän duunia on enemmän elämää. Ympärilläsi on vihdoin metsää, kokemuksia ja säästöjä. Nautit taidolla!

Muut katsoivat Netflixejä linja-autoissa, Jyri budjetoi!

Mark, vain kolme vuotta sitten poistin Facebook-tilinne. Käytän vapaa-ajalla runsaasti linja-autoja ja huomioni kiinnittyy jatkuvasti Facebookia käyttäviin aikuisiin, Instagramia käyttäviin teineihinne että WhatsAppiin kailottajiin koko väelle. Onko minun pakko kuunnella Paunun autossa matkalla Turkuun, että menet häihin viikon kuluttua? Entä haluaako kuljettaja kuulla syntymäaikaasi, henkilötunnuksesi tai jotakin muuta, kun vastaat Elisan aggressiiviselle puhelinmyyjälle? Okei, myyjäsi tekee työtänsä.

Hän tietää, että haluat ottaa sen kuukauden voimassa olevan ilmaisjakson tietoturvapalveluun, vaikka Windows 10 -versioon ilmainen tietoturva kuuluu vakiona. Ylimääräinen laskutus ei ala, unohdettuasi koko jutusta viikon kuluttua, eikä tarvitse soitella säästettyjen roposten edestä irtisanoaksesi palvelun. Tietoturvapalvelun, jota et ole alun alkaenkaan tarvinnut. Samaan aikaan laitan älykuulokkeet korviin, laitan vastamelutoiminnon päälle, hieman edm-musiikkia ja alan budjetoida Pennolla loppumatkan.

En kuule hääsuunnitelmista, enkä ilmeisesti siitäkään, mitä olet ostamassa tällä kertaa lehtimyyjältä. Et vain voi kieltäytyä, eikä budjetoinnissa ole budjettia tilauspalveluille. Sinusta on hienoa, että niitä asuu monta. On varaa valita. Pennolla budjetointi on minulle normaalia, näin voin tietää miten paljon rahaa voin käyttää Turussa. Jos löydän löytöpulloja, saanen tuhlata vähän vapaammin. Ilmaista rahaa, hei. En koskaan pahastu, jos et budjetoi bussimatkoilla, vaan katselet enemmin Netflixiä tai Areenaa.

Ota lähin kuva, en huomaa mitään

Teen sitä samaa, kunhan saan budjetoinnin päätökseen. Aika ei mene enää Facebookissa, eikä tarvitse taistella ystävien kanssa mennäänkö minne ja koska, sillä päätöksistä vastaan täysin yksin. On ihanaa, että puhelin on hiljaa. Eivät soittele puhelinmyyjät, eikä tarvitse kieltäytyä kohteliaasti lehtimyyjillesi. Ei ole aikaa keskustella uusista ostovinkeistänne, sillä juuri katsoin budjetista, että ylimääräistä ei ole. Vaikka tilillä on rahaa. Raha on budjetoitu seuraavaan kuukauteen, jolloin tulee pitkästä aikaa lasku.

If lähettää kolmen kuukauden välein vakuutuslaskun, ja tämä osuu silloin kohdalle, joten on paras aika säästää vähäsen tässä kuussa, jolloin vakuutuslasku menisi säästöistäni. Budjetti on aika tiukka, mutta hätätilanteessa saanen lisärahat järjestymään Bank Norwegianin säästötililtä. Olisi kuitenkin parempi, että varautuu yllätyksiin kuluttamalla vähemmän, jolloin ei parane ensimmäiseksi koskea säästötiliin. Tämän sitä saa, kun aika ei mene Facebookissa, eikä ole Netflix-palveluita tilauslistalla. Monta syytä.

Ensimmäiseksi säästän vuodessa 95,88 euroa Netflixin SD-palvelusta, ja toisekseen vapautuu paljon aikaa, jota ei koskaan liikaa ole muutenkaan. Elisan myyntitykki soittelee vähän väliä, että Saisiko olla nopeutta kodin internetissä. Hän ällistyy asetteluja. Ahaa, täytyy varmaan katsoa budjetista, että onko varaa maksella 9,99 euroa 150 megan netistä. Tuo 10 megan ilmainen vuokraani kuuluva perusnopeus onkin riittänyt tähän asti mainiosti. Eipä tarvetta, kiitos! Älä vielä kiitä Jyri, tässä olisi jo tietoturvaa.

Yhteenveto: some, ei ollut 90-luvullani, ei ole nytkään

Oma minimalismi meni erittäin pitkälle viime aikoina. Siivosin jopa puhelintani turhista sovelluksista, vaikkei niitä koskaan paljoa ollutkaan. Viikonloppuna rakas Galaxy-halko laihtui S-mobiilistasi. Enpä tarvitse mobiilipankkia puhelimeeni. Olen tehnyt sillä moniakin heräteostoksia luontoretkellä. Mikäli metsässä tulee idea, maltan kyllä kotiin asti, ja mietin vasta sitten oliko tuossa ideassa mitään perää. Paunulaisista näen mainoksia jatkuvasti, eivätkä nämä isot mainokset autoilijoiltakaan ohi mene.

Miten voin elää ilman mobiilipankkiamme? S-pankin asiakkaana nautinnolla. Tunnuslukutaulukko on edelleen asiakkaiden käytössä, ja uusia tulee pankista maksutta. Pääsen vahvistamaan omia laskuja ja kirjautumisia kunnialla puhelinvaihtoehtoja nopeammin. En näe mitään syytä palata mobiiliin. Suurin aika menee tunnuslukutaulukkotunnistautumiseen korjaaminen mobiilitunnistautumisesta. Tämä on oletuksena. Olen onnellinen asiakas, koska halut ostaa kaikkea turhaa ovat jo hieman vähentyneet.

Suosittelen poistamaan sovelluksia puhelimesta helmikuun kunniaksi. Voit poistaa mobiilipankin, jos se on pankissasi mahdollista. Nähdäkseni ainakin S-pankki sekä OP sallivat antiikkisen kirjautumisen pankkiin uudella SMS-vahvistuksella. Pääteasema minimalismissa pitää olla se, että pystyt sanomaan ei, vaikka katumainos olisi hyväkin. Jos et pystykään puhelimella tilausta vahvistamaan aamu-unisena linja-autoissa töihin, et todennäköisesti yritä töissäkään, kunhan mieli piristyy ja järkesi taas pelaa.

Olisin luopunut aikoja sitten rakkaasta älypuhelimesta mikäli esimerkiksi Spotifyn musiikkipalveluita saisi peruspuhelimiinne. Spotify on valehtelematta ainoa älysovellus, jota enää älypuhelimella käytän. Loppuaika menee tietysti puheluissa ja viesteissä, silloin kun sellaisia tulee, eli todella harvakseltaan. Aikataulut julkisiin pystyisin painamaan miesmuistiini, älypuhelinta ei välttämättä tarvita. Kestäisitkö katseita, että kertoisin ihmisille eläväni ilman älypuhelinta ja sosiaalista mediaa? Kuka tuosta tietää?

Elän herroiksi siksi, koska elän velattomasti budjetilla: käytän loppuun, tunnistan mainonnan tuoman manipulaation, haen vain tarjouksesta, ja päivälliseksi syön kotiruokaa ilman Facebookia menussa. Ei tarvitse todistaa Facebook-maailmalleni syöneeni ruokaa, kun se on valokuvan jälkeen liian kylmää.

Milloin on sinun kolme vuotta ilman somevaikuttajien Facebookia? Poista tili ilmaiseksi jo tänään.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
"Kuvittele asiaa: vaihdatko pesukoneita tai jääkaappeja uuden mallin tullessa markkinoille?"

Erittäin hyvin sanottu!

"Elän herroiksi siksi, koska elän velattomasti budjetilla: käytän loppuun, tunnistan mainonnan tuoman manipulaation, haen vain tarjouksesta, ja päivälliseksi syön kotiruokaa ilman Facebookia menussa."

Erinomaista!
Kiitos, että kommentoit.

Tuskin mikään täydellinen sanonta sentään kuitenkaan, mutta ainakin yritin...

Nykyään yritän tosiaan panostaa laatuun rihkaman sijasta, koska köyhä ostaa kahdesti. Mielestäni ihmiskunnan pitäisi alkuun panostaa kuin pihistää, mutta lopulta pihistää.

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Komein ylipainoni oli narsistisuhteessa

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Paskavuoren huippuni on takana, tästä

Chromebook nopeammaksi ja helposti

Jyri, oliko uniikki INFJ-persoonallisuus

Näinkö päädymme narsistien ansoihin

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Vuosi sapattivapaata, tämän oppineena

Pirtilillä ei Paunun ahdinko katoa, ikinä