Mark, 3 vuotta sitten lähti Facebook

Olen ehkäpä koko tämän Suomen oudoimpia ihmisiä. Saatan olla, ainakin. Tällä hetkellä olen parisen vuotta määräaikaisessa työsuhteessa, mutta olen elänyt kuin köyhä konsanaan, ja tähän on kauniimpi syynsä. En haluaisi asua ylellisesti. Minulla ei ole unelmaa kuten omakotitalo, perhe, lapsi tai auto. Ei ole unelmaa? Unelmat ovat vain kuvitelmia, jotka syventävät massan velkojen maailmaan. Velkahan on niin pirullinen keksintö: se pitää ihmiset työpaikoillaan huonoillakin ehdoilla. Kyllä vain.

Jopa huonosti korvattua työtä on pakko ottaa, koska velka ei väistä sinua. Tavallisena kuukautena elän tuhannella eurolla herroiksi. Elän omasta tahdosta reilusti alle köyhyysrajan, vaikka saisin palkkatuloa enemmän. Ylimääräinen menee säästöön parempaan tulevaisuuteen. Olen oppinut elämään vähällä ja harkitsen, että jatkossa otan budjetoinnin paremmin esille tässä blogissa. Luulenpa, että elän edelleen hieman liian leveästi, vaikka olen todella paljon kuluttamisessa tippunut kuukausien mittaan.

Hitto vieköön, minähän pärjäisin paljon vähemmälläkin. Säästöjäni pystyn toteuttamaan tuhansien edestä työvuoden aikana. Riittää, että tekee määräaikaisia jaksoja silloin tällöin, jotta on enemmän säästöä oikeisiin unelmiin. Unelmoin huolettomasta elämästä tuhdillakin puskurilla. Minimalistinen elämä ei ole ainoa päämäärä: tässä merkinnässä otan kantaa omaan elämään ilman sosiaalista mediaa ja avaan sen tärkeimmän: miten vähällä oikeasti pärjääkään. Vähemmän työtä on enemmän elämää.

Toistan itselleni miltei joka päivä, että olen elossa. Olen elossa, vaikka en olekaan Facebookissa tai muussa sosiaalisessa mediassa. Joskus ennen kaveruutta kysytään, että onko sinulla tiliä? Lisäiletkö vaikka, kiitos. Vastaanottaja repeää nauruun siinä vaiheessa, että kerron olevani someton ihminen. Minulla ei ole edes WhatsAppia. Ilme on vastaanottajalla lähes yhtä hyvä kuin sellaisessa tilanteessa, jossa itse kertoisit samaiselle tyypille, ettei sinulla ole älypuhelinta ja käytät vanhaa simpukkaa.

Et koskaan saavuta Facebookin loppua, joten älä tuhlaa energiaa. Aikajana jatkuu ja jatkuu samalla, kun huomaat täydellisen yllätyksen, kello on jo kahdeksan ja sänky kutsuu. Kuulostaako hei tutulta?

Internet tarjoaa loputonta sisältöä. Vaikka kuinka vierität, etsit, luet, et koskaan pääse loppuun. Aina löytyy lisää. Facebook-kaveri on juuri kirjoittamassa enemmän. Aika on arvokasta, älä tuhlaa sitä.

Älä tuhlaa aikaa edes tässä, vaan käy ulkona nauttimassa talvesta, ja palaa sen jälkeen takaisin!

Ymmärrä säästää panopäivänä: "Budjetti on aina tärkein"

Mahtavin syy hulppeaan elämääni köyhänä on ymmärrys omasta rahankäytöstä. En osta juuri mitään, jos on pienikin epäilys siitä, että tavaraan ei ole nyt varaa. Tästä syystä en esimerkiksi voi hommata omaa asuntoa, koska en voi olla täysin varma nykyisen työn jatkuvuudesta. Katson, että minulle on enemmän hyötyä puskurisäästötilistä kuin "omistusasunnosta", jota en monissa vuosissa tule vielä omistamaan täysin. Samasta syystä jätin auton ja ajokortin hankkimatta, paunulaisilla pärjää!

Siirrän ylimääräiset rahat sivuun jo maksupäivänä, koska muuten vaarana on, että ne tulee tuhlattua. Älä vain luota itseesi liikaa, että siirrät sitten kun niitä jää, ennen seuraavaa panoa. Esimerkin vuoksi tammikuussa sain tililleni 1,163 euroa ja siirsin heti 250 euroa pois säästöihin. Yritin elää 913 eurolla kuukaudessa ja tein myös hankintoja: ostin muun muassa tarjouskenkiä varastoon. Varastosta löytyy asioita aina: parempi tarjouksesta kuin myöhemmin normaalihintaan. Entä jos en tee hankintoja?

Silloin siirtäisin säästöön ainakin 350 elellen herroiksi vain 813 eurolla kuukaudessa. Salaisuuteni on niukasti eläminen. En käy ravintoloissa, en leffateattereissa, enkä omista kuntosalikortteja. Valitsen ruokakaupassa sen halvimman tuotteen. Noin 50 sentin supermargariini on paitsi terveellisempi, myös halvempi verrattuna kalliisiin merkkituotteisiin, joita muut suomalaiset ostavat. En myöskään elä materialle: H&M:stä saa kuudella eurolla samaisen paidan, joka maksaa Stockmannilla €26.

Nämä ostin joulutarjouksesta puoleen hintaan enkä ole lihonut yhtään

Sen sijaan että käyt 15-30 eurolla parturissa, opettele parturoimaan itse. Koneen saat Gigantista yhden parturikäynnin hinnalla. Ei varmasti yhtä kaunis kuin turkkilaiselta, mutta eipähän tarvitse jonottaa vuoroa ja rahaakin säästyy. Säästän valtavasti myös sillä, että en juo alkoholia, enkä polta tupakkaa. Joskus ajattelin kokeilla loppuvuoden matkailulakkoa, mutta se vaikuttaa edelleen. Minua ei kiinnosta ulkomaille matkailu, enkä tule enää ikinä maksamaan turhista reissuistani tonnikaupalla vuodessa.

Matkailulakko mahdollistaa sen, että pärjään jopa 800 eurolla kuukaudessa elellen niin herroiksi. Olen ymmärtänyt jo kauan sitten sen, että ylityötä, tuplatyötä tai fyysisesti raskasta työtä ei kannata tehdä. Ei edes hyvällä palkalla. Olen sitten kassa tai vaikka ensimmäisen tason tikettivelho, pienikin rahapotti kuussa riittää elämään täydellistä elämää. Tämäpä johtuu köyhässä perheessä elämisestä, mutta olen siitä kiitollinen. Opin jo nuorena selviämään vähällä, enkä oikeasti kaipaa autoa tai omakotitaloa.

Jokunen on hoksannut mielekkäämmän tavan säästää: minullapa ei ole perheunelmia. Lapset kysyvät kamalasti aikaa ja rahaa, enkä muutenkaan pidä parisuhteista. Minulla ei ole lapsia elätettävänä. Tässä yksi syy lisää elää superelämää köyhänä. Monikin on kysellyt minulta kuinka oikein pärjään vain 850 eurolla kuukaudessa säästäen loput? Tuohan ei ole pahus vieköön edes mahdollista! Hyviä ja huonoja uutisia. Huonot: tämä ei ole mahdollista enemmistölle. Hyvät: sinullahan on pieni mahdollisuus.

Minkälaisia laskuja ja menoja minulla on kuukausittain

Tässä avaan hieman pakollisia menoja tavallisena kuukautena. Budjetti on tärkein!
  1. Vuokra-asunto sisältää rajattoman veden ja ilmaisen saunan. 432 euroa kuukaudessa.
  2. Sähkölasku on noin 85 kWh, noin 30 euroa kuukaudessa.
  3. Nettilasku on nykyään 0,00 euroa kuukaudessa (10 Mbps, taloyhtiölaajakaista, Elisa).
  4. Puhelinlasku on noin 9,90 euroa kuukaudessa (50 Mbps, rajatonta kaikki, DNA).
  5. Kotivakuutus on noin 6,90 euroa kuukaudessa. Ifillä on, koska halvempaa en ole löytänyt.
  6. Ruokaan ja käyttötavaraan menee noin 200 euroa kuukausittain.
Omat menot tavallisena kuukautena ovat noin 700 euroa. Joskus tulee yllättäviä menoja, ne kustannan S-pankin tuottotilistä, johon säästän tarvittaessa tuhanteen euroon asti. Loput menevät puskuritilille.

Pakolliset menot tammikuussa noin 685 euroa kuukaudessa. Budjetti on 850 euroa.

Jäi noin 165 euroa käyttövaraa, mutta niistäkin jäi satanen säästöön.

Mainittakoon myös, että työpaikalla en syö ruokia keittiössä, enkä käy syömässä ulkona. Myöskään kotiinkuljetuksia en käytä aterioille. Teen kaiken ruoan itse, ja koska olen laihtunut, ruokaan kuluu vähemmän. Eikä ole koko ajan nälkää. Puhelimet, läppärit ja muun elektroniikan käytän loppuun asti. Pesukoneeni toimii oikein hyvin jo seitsemättä vuotta 299 euron hinnastaan huolimatta. Älä koskaan tuhlaa rahaasi, ja ennen kaikkea työaikaasi, uusiin puhelimiin vuosittain. Se on hölmön valinta.

Kolme vuotta sometta: "Tajusin, ettei minulla ole oikeita ystäviä"

Kolme vuotta sitten poistin Facebook-tilini. Tajusin samalla, että minulla ei ole sitten oikeita ystäviä. Syntymäpäivänä ei ole tullut viimekään vuonna näitä tunteettomia onnitteluita, koska Facebook ei ollut siitä ketään muistuttamassa. Huomasin, että ne ainoat toiveet tulivat perheeltä. He välittivät ja muistivat. Sosiaalinen media sai katselemaan muiden sosiaalista julkisivua, joka vaikutti kieltämättä hyvältä. Halusin ostaa sen tuotteen, minkä eräs luokkalainen osti tilannepäivityksen mukaan.

Siihen meni melko paljon aikaa unohtamatta somesodassa tuhlattua aikaa. Sitä en takaisin saa, mutta jo kolmen vuoden ajan en ole tuhlannut siihen sekuntiakaan. Tämä on jopa oleellisin syy elää herroiksi nykyään. Ei ole sosiaalista painetta osallistua kisaan, siihen kestämättömään oravanpyörään, jossa ei voita koskaan. Aiemmin tuntui, ettei kyseisestä elämästä ollut pois pääsyä, kunnes löysin tärkeimmän linkin painamalla maagista nappia. Poista tili pysyvästi. Elämä alkoi maistua. Sain vapaa-aikaa.

Facebookissani oli Lindaa, Tomia, Johannaa ja Juuliaa. Hieman ehkäpä Arttua sieltä ja Joonasta täältä. Ketään en ole nähnyt oikeassa elämässä pahimmillaan vuosiin. Seurasin ihmisiä, sivustoja ja ryhmiä enemmän kuin työtehtäviä tai omaa taloutta. Hienoahan se oli, laittaa kuva uudesta läppäristä saaden tykkäyksiä. Nykyään en edes elä näille asioille. Nykyisestä läppäristä aion pitää kiinni niin kauan kuin toimii, mikä osaltaan mahdollistaa velattomuuden, ja ennen kaikkea stressittömyyden arjessa.

Näin ruokailen ilman ystäviä, sosiaalista mediaa tai puhelimia

Vaikka minulla ei olekaan ystäviä, olen ylpeä siitä. Ilman ystäviä voin tehdä aidosti sitä mitä rakastan. Harrastan kivoja paunulaisia vapaa-ajallani päivittäin ja joskus tuleekin juteltua Matsin kanssa. Mats on paunulainen kuljettaja pikavuoroilla ja paikallisliikenteessä. Minullehan riittää se, että voin joskus vaihtaa muutaman sanan, enkä pahemmin kaipaa yhteistä aktiviteettia. Tästä syystä olen jo lakannut etsimästä parisuhteita. Tulen toimeen omillani ja ilman sosiaalista mediaa. Facebook on historiaa.

Minulla ei ole aikaa ylläpitää julkisivuani naamakirjassa. Koen, että outo Facebook puhelimessa tappoi hyvää aikaani. Aikoinaan pidin Facebookin sovelluksia useita, enkä voinut nukkua kovin hyvin, koska ilmoituksia tuli jatkuvasti. Toisinaan thaimaalaiset supernaiset yrittivät tehdä tuttavuutta. Yhteinen aika kuluu nykyään nopeasti, enkä todellakaan kadu sitä, että kolme vuotta sitten tylsästä elämästäni lähti Facebook. En näe pienintäkään syytä palata palveluun. Voin hyvin ilman, kokeile sinäkin!

Vihaan valehtelematta Facebook-kulttuuria. Siellä kerrotaan aina hyvää, mutta kaikki mitä tapahtuu taustalla, jää kertomatta sekä pimentoon. Ovatko onnellisimmat perheet oikeasti näin onnellisia? Jos pääset seuraamaan perhe-elämää naamakirjan ulkopuolelta, uskon mielipiteesi muuttuvan vauhdilla. Olen ihmeissäni paunulaisissa siitä, miten tärkeää se älypuhelin muille on. Sitä katsellaan enemmän kuin Nattarin maisemia Kangasalla. Tarjouspuhelin on lelu meille aikuisille ja miksei lapsillekin.

Lahjoitin turhia huonekaluja, en parhaita työkaluja: "Win-win-tilanne"

Vaikka mainostin teille jo aiemmin sen, että tavarani on järjestyksessä, se ei sitä ollut. Yhtenä kauniina talviaamuna aloitin päiväni Deezer Premiumilla kuunnellen parasta tanssimusiikkia. Pengoin kaiken läpi, kaappi kerrallaan. Pois heitettävää löytyi varmuudella, ja muutama artikkeli oli tarpeeksi hyvä kierrätyskeskukseen. Pirkkalassa asuminen on mahtavaa, koska asun vain kilometrin päässä yhdestä. Kiepissä otetaan vastaan kaikkea ilolla. Se tuntui viimeksikin mahtavalta asialta. Vein hieman lisää.

Tällä kertaa toimin ehkäpä miettimättä, mutta päätökseeni olen tyytyväinen. Vein pois ylimääräiset huonekalut. Jokainen tietää, että minulla ei ole kavereita, ja asun muutenkin yksin. Yksi takapuoli ei voi vallata neljää tuolia, kahta sohvaa, tai edes yhtä nojatuolia. Ei ainakaan samaan aikaan. Tajusin laskea vieraat: vuoden 2020 aikana täällä kävi peräti kaupustelija ovella. Jos vieraita tulee, kahdesta tuolista sekä kahdesta sohvasta uskon löytäväni paikan kaikille. Toisaalta ei tämä hotellikaan ole.

Huonekalujen puuttuminen on naurettavan ihanaa. Siivous helpottui kertaheitolla. Enkä puhu kaikista huonekaluista. Puhun ylimääräisistä huonekaluista. Niistä huonekaluista, jotka olivat koko ajan tiellä ja vailla käyttöä. Asun edelleen yksin, enkä koe tarvitsevani ilmettä Ikean mukaan. Nyt minimalismi on minulle hieman toisenlaista kuin ennen. En enää salli mitään ylimääräistä. Lisäksi aion käyttää tavarat loppuun. Esimerkiksi puoli vuotta sitten hankittu Galaxy A40 tulee olemaan käytössä viisi vuotta.

Vuokralla voi asua herroiksi: vain 432 euroa sis. saunan, veden ja netin

Mielestäni vaihdamme työkalujamme liian usein. Kannettavan päivitin samaan aikaan, mutta sitäkin koskevat samat säännöt: käytän viisi vuotta. Ostan puhelimet DNA:lta ja koneet Verkkokauppa.comista kolmen vuoden takuulla. Tämä on mahtavaa, koska saan varmuutta minimalismiini. Jos tuote menee neljäntenä vuotena rikki, tulen sallimaan vaihdon toiseen mikäli korjaaminen ei tule kannattamaan. Lähtökohta tässä pelissä on käyttää laitteita ainakin kolme vuotta, mutta enintään viisi vuotta.

Normaalia pidempi takuu on tästä syystä ehkä paikallaan. Suosittelen mallia myös sinulle, koska juuri näiden takia elelen herroiksi ilman velkoja. Kuvittele asiaa: vaihdatko pesukoneita tai jääkaappeja uuden mallin tullessa markkinoille? Otin käyttöön elektroniikassa saman mentaliteetin. Gigantista ostettu pesukone, tämä muuten oli yli kuusi vuotta sitten, toimii edelleen enkä haluaisi siitä millään luopua. Mitä pidempään 299 euron tarjouskonetta pidän, sitä halvemmaksi tulee pyykkääminen.

Synnymme tänne ihmisinä, mutta oravanpyörä muuttaa meitä. Kenellä on uusin älykello? Kenellä on kaunein hybridi? Kenellä on tuorein Apple? Meillä on vain yksi elämä ja sen kanssa voi elää tyylilläkin. Kysy seuraavassa ostoksessa montako tuntia uusin iPhone vie elämästäsi? Ehkäpä työssä, jota vihaat? Aika on lyhyt, ja hautakivi on päivä päivältä lähempänä, joten nyt pitää lopettaa kilpailu. Vähemmän duunia on enemmän elämää. Ympärilläsi on vihdoin metsää, kokemuksia ja säästöjä. Nauti taidolla!

Yhteenveto: sosiaalinen media ei ole tarpeen huomiseen

Oma minimalismi meni erittäin pitkälle viime aikoina. Siivosin jopa puhelintani turhista sovelluksista, vaikkei niitä koskaan paljoa ollutkaan. Viikonloppuna rakas Galaxy-halko laihtui S-mobiilista. Enpä tarvitse mobiilipankkia puhelimeeni. Olen tehnyt sillä moniakin heräteostoksia luontoretkellä. Jos metsässä tulee idea, maltan kyllä kotiin asti, ja mietin vasta sitten oliko tuossa ideassa mitään perää. Paunulaisista näen mainoksia jatkuvasti, eivätkä nämä mainokset autoilijoiltakaan ohi mene.

Miten voin elää ilman mobiilipankkiamme? S-pankin asiakkaana nautinnolla. Tunnuslukutaulukko on edelleen asiakkaiden käytössä, ja uusia tulee pankista maksutta. Pääsen vahvistamaan omia laskuja ja kirjautumisia kunnialla puhelinvaihtoehtoa nopeammin. En näe mitään syytä palata mobiiliin. Suurin aika menee tunnuslukutaulukkotunnistautumiseen korjaaminen mobiilitunnistautumisesta. Tämä on oletuksena. Olen onnellinen asiakas, koska halut ostaa kaikkea turhaa ovat hieman vähentyneet.

Suosittelen poistamaan sovelluksia puhelimesta helmikuun kunniaksi. Voit poistaa mobiilipankin, jos se on pankissasi mahdollista. Nähdäkseni ainakin S-pankki sekä OP sallivat antiikkisen kirjautumisen pankkiin uudella SMS-vahvistuksella. Pääteasema minimalismissa pitää olla se, että pystyt sanomaan ei, vaikka katumainos olisi hyväkin. Jos et pystykään puhelimella tilausta vahvistamaan aamu-unisena linja-autossa töihin, et todennäköisesti yritä töissäkään, kunhan mieli piristyy ja järki taas pelaa.

Olisin luopunut aikoja sitten rakkaasta älypuhelimesta mikäli esimerkiksi Deezerin musiikkipalvelun saisi peruspuhelimeen. Deezer on valehtelematta ainoa älysovellus, jota enää älypuhelimella käytän. Loppuaika menee tietysti puheluissa ja viesteissä, silloin kun sellaisia tulee, eli todella harvakseltaan. Aikataulut julkisiin pystyisin painamaan muistiin, eli älypuhelinta ei välttämättä tarvita. Kestäisitkö katseita, että kertoisin ihmisille eläväni ilman älypuhelinta ja sosiaalista mediaa? Kuka tietää?

Elän herroiksi siksi, koska elän velattomasti budjetilla: käytän loppuun, tunnistan mainonnan tuoman manipulaation, haen vain tarjouksesta, ja päivälliseksi syön kotiruokaa ilman Facebookia menussa. Ei tarvitse todistaa Facebook-maailmalle syöneeni ruokaa, kun se on valokuvan jälkeen liian kylmää.

Milloin on sinun kolme vuotta ilman Facebookia? Poista tilisi ilmaiseksi jo tänään.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
"Kuvittele asiaa: vaihdatko pesukoneita tai jääkaappeja uuden mallin tullessa markkinoille?"

Erittäin hyvin sanottu!

"Elän herroiksi siksi, koska elän velattomasti budjetilla: käytän loppuun, tunnistan mainonnan tuoman manipulaation, haen vain tarjouksesta, ja päivälliseksi syön kotiruokaa ilman Facebookia menussa."

Erinomaista!
Kiitos, että kommentoit.

Tuskin mikään täydellinen sanonta sentään kuitenkaan, mutta ainakin yritin...

Nykyään yritän tosiaan panostaa laatuun rihkaman sijasta, koska köyhä ostaa kahdesti. Mielestäni ihmiskunnan pitäisi alkuun panostaa kuin pihistää, mutta lopulta pihistää.

Viikon luetuimmat blogissa

Ikean 365 päivän palautus testissä

Paunulla päiväreissu kauas Caribialle

Absolutistina en ota sitä yhtäkään

Näin tunnistat narsistin tuoreeltaan

Jyri omistaa minimalistina 353 asiaa

Paunulla extempore-retki Ylöjärvelle

Näin vaihdat pankkia Nordeasta oitis

Minulla oli maailman paras mummo

Jyri on uniikki INFJ-persoonallisuus

Mies, 11 syytä miksi Tinder on onneton