Voihan Prisma, tilini tyhjeni kesäkuussa

Murto pankkiini, ei kai sentään? Silti tilini budjetti oli kesäkuussa miinuksella ja reilusti: 51,91 euroa miinuksella. Nuuka mokaa, vai ovatko kapitalistisi tulleet ahneemmiksi? Inflaatio kun on 7 prosenttia. Inflaatio laskee, mutta Prismassa hinta jatkaa nousujaan. Salen ilta-alessa kalliimpaa, sillä lähtöhinta on noussut esim. leivissä monesti, joten ilta-alennuksilla ei saa enää edes paahtoleipiä alle euron. Siitä selvitän teille koko kesäkuun aidot menot Pennostani perusteellisesti ja kerron missä tulevaisuus on.

Monien tekijöittesi summaa, mutta enää ei 200 euron budjettisi riitä. Haluaisin selvittää, että vaikka päätin nostaa budjettia sen vuokranne jälkeen 50 eurolla 250 euroon, kulutus jatkuu yhtä maltillisena. Lähinnä haluaisi varautua tuleviin hinnannousuihin. Marraskuussa sähkölasku tuplaantuu myynnille, lisäksi bussikortin arvoa on enää 60 euroa jäljellä. Aikanaan minun täytyy huomioida budjetissa sekin, että joskus on päästävä kulkemaan Nyssellä, joten arvolatauksille on tehtävä budjetissa tilaa. Nyt jo.

En ole mielestäni köyhää, sillä säästössä on paljon rahaa, mutta inflaatio ja ahneus yllätti. Moni on jo nauranut koko asialle, mutta sen kun nauravat. Nuukalla on tarkka budjetti, joka sattui nyt loppumaan kesken. Onneksi näin Pennosta, että miinusmerkkisiä kuukausia oli jo monta peräkkäin, joten nostolle oli todellista tarvetta. Yritin tässä näin viimeiseen asti, sillä oliko tilillä myös yli 150 euroa säästöjä. Ne kulutin kaikki, ja nyt aloitat alusta. Kelpaa taas säästää, varmaan isommasta budjetista jotain jääkin.

Mikäli inflaatio joskus laskee, niin todennäköisesti tulen palaamaan takaisin 200 euron budjettiin. On kuitenkin varsin ilmeistä, että ahne ei enää luovu voitoistaan, joten sähkölaskuissasi ei tulla enää ikinä näkemään esimerkiksi kuukausimaksuttomia myyntisopimuksia, viiden sentin kilowattitunnilla. Saati sitten euron ruisleivästä normaalihintaani päästä nauttimaan ehkä koskaan. Ne ajat eivät takaisin tule, on näin kivaa rahastaa kansalaista, mutta en ole sentään työmatkakuluja tai älyttömiä kulutusjuhlia.
Ahneella on tunnetusti pitkät kädet, joten S-tilini saldo kesäkuussa 30. päivänä olikin 34,73 euroa. Mielestäni en ole ostanut nyt mitään turhaa, mutta näen selkeästi, että ruokamenot ovatkin kasvaneet tässä reilusti.
Ruokamenojenne kasvu johtuu ruokakauppojen pohjattomasta ahneudesta, edelleen hintoja nostetaan surutta. Lisäksi ilta-alessa Salessa aletarraa on tarjolla vähemmän kuin ennen, osta normaalihintaan.

Normaalihinnalla en tietenkään osta Salesta juuri mitään, mutta Citymarketissa on melko edullista.

Apua, hillomunkkiostos ylitti tuon budjetin reippaasti

Ostan suurimman osan asioista vain arjen tarjouksesta, niin myös hillomunkkeja. Hillomunkkeja söi viimeksi silloin heinäkuussa 2022. Olihan tässä makua, ja seuraavan kerran munkkia saa tarjouksesta. Jos munkkejasi ei tule tarjoukseen, niin pärjään ilmankin. S-pankki ei onneksi veloita palvelumaksuja, mutta se ei siltikään enää riitä, vaikka olen aiemmin luopunut jopa puhelinlaskuista. Niitä ei ole tänne enää tullut laitenettiä enempää, se maksaa neljä euroa kuukaudessa: sisältäen rajattoman 4G-netin.

Latausliittymään latasi 10.10.2022 kymmenen euroa ja siitä on jäljellä vieläkin 9,47 euroa. Introvertti, joten ei tule puhuttua tai viestittyä. Hullun hommaa minusta maksaa 24,99 euroa jostain liittymästäsi. Niin naurettavalta kuin se kuulostaakin, ruokakauppaani on uponnut aiempaa enemmän. Ennen sinne upposi 85 euroa kuukaudessasi, mutta nykyään edes 100 euroa ei enää riitä. Jouduin jättämään grillini väliin, koska grillaamiseen ei ole ollut enää yksinkertaisesti varaa. Nostamalla budjettia toivot yhtä.

Haluaisi grillata edes kerran kesässä! Lopettakaa rahastus, nyt. Sähkön hinnat ovat olleet jo laskussa, kauan. Polttoaine ei tunnu enää nousevan, joten mikä nostaa niitä hintoja, muu kuin ahneus? Claudius sanoi: joka ahnehtii, on aina puutteessa. Sitä paitsi, loputon halu tienata enemmän on huono asia, niin kotitalouksissa kuin yritysmaailmassakin. Loputonta kasvua ei ole olemassakaan, sillä jossain siinä on se raja, jota kuluttajat eivät ylitä. Se tulee aiheuttamaan hintojen laskua, näin kävi aiemmin kahville.

Hillomunkitkin tarjouksesta, silti tili tyhjä

Kesäkuussa on Pennon mukaan 16 menoriviä. Kaikki rivit olivat tarpeellisia. Tuloa oli, 648,69 euroa. Nuo tulevat säästöistä, joilla on tarkoitus elää vielä pitkään. Minut lasketaan kai ihmiseksi, joka ei ole osa yhteiskuntaa kaiketi. Olen tulottomana yhteiskunnan ulkopuolella, sapattivapaalla. Verottajaltasi tuli jo 50 euron mätkyt, Bank Norwegian -säästötilin korkotulosta piti maksaa 30 prosenttia valtiolle. Maksoin pois, mutta budjetista ei siihen ollut varaa. Onneksi nykyään teen budjetoinnin eri tavalla.

Minulta löytyy nykyään pankissa toinen tili, S-tuottotili. Siinä on 500 euroa, joista maksan yllättävät ja muut tarpeelliset menosi. Sieltä maksoin myös tuon mätkyn, niin saa yhteiskunta jotakin 50 eurolla. Sitten teen välillä verkkokauppatilauksia, jos näyttää siltä, että omistamani tavara tulee tiensä päähän. Juhannusmökillä meni vanhat farkkushortsit rikki, joten kotiin tullessa noukit kaapista uudet. Ne ostit aikoinaan tarjouksesta kahdesti, ja nyt etsintälistoilla on seuraavat tarjouksesi, kaksin kappaleinkin.

Säästöt siirsi aiemmin Norwegianiin, ja poistin tuottotilin. Se oli virheliike, sillä viimesyksyinen retki Kuusamoon opetti. Sinulla hajosivat silmälasit ja tulit reissulta viikonloppuna. Pankkipäivääni ei ollut, mutta piti äkkiä saada uudet tilalle, ennen kuin tarjous loppui. Tileillä ei ollut riittävästi säästöosuutta. Niinpä päätin perustaa 500 euron hätätilin, S-pankkiin. Jos pesukone menee joskus rikki, niin sieltäpä saisi uuden ilman sitä, että odottelet kenties päiviä rahan siirtoja Norwegianista omaan S-pankkiini.

Prismassa on kallista, mutta Xtra-tuotteillani säästöjä

Tällä hetkellä 500 euron tavoitetilillä on 400,83 euroa. Täydennän, kun on 250 euroa. Pankki lähettää saldohälytyksen minulle maksutta heti, kun tavoitetilin saldoni on alle 250 euroa ja käyttötilini alle 50 euroa. Tavoitteena on, että esimerkiksi käyttötilillä olisi aina yli 50 euron säästöosuudet. Näin varmisti kesäkuussakin sen, että vaikka budjetti ylittyisi, niin ostohullutusta on voinut jatkaa: säästöosuudesta. Pidempään ostohullutus säästöillä ei kannata, koska ratkaisuja saat nuukailemalla tai budjetoimalla.

Prisma on mielestäni halvin kauppa, mutta siltikään en saa enää kylmälaukkuani täyteen. Ennen sait ruokakaupassa repun ja kylmälaukun miltei täyteen n. 25 eurolla, mutta nykyään hyvä jos edes laukun saa. Olen ostanut jo valovuosia halpoja Xtra-tuotteita, mutta siinä etsin aiempaa enemmän Xtraa. Olen vaihtanut jopa merkkipurukumit tarjouksesta aina halpoihin Xtra-purukumeihini. Makkaraani menee jo 30 prosentin aletarralla Prismasta, sillä illalla niitä ei enää ole, tai joku noukkii jo kahdeksalta pois.

Alla olevat ostokset kertovat sen totuuden, että vaikka niukkaa on, niin kotimaisesta en tingi. Kuvani margariini on sekin suomalaista, mutta hinta onkin 45 senttiä kappaleelta. Viimeksi asioidessa kassasi sanoi sen ääneen. "On siinä paljon margariinia, muukin pelkkää Xtraa!", kassa tuumisi. Niin on, mutta ei tässä tilanteessa oikein kalliimpaa ole varaa saati järkeä ostaa. Hei muuten: kiitosta siitä, että Xtrani 1,5L -limsa maksaa vain 99 senttiä. "Pantit saat takaisin, niin ei tarvitse juomista lopettaa!", kuului.

Prismasta ei saa enää repullista setelilläni

Myös alle euron vihanneksista olen Prismoille kiitollisena. Edes jotakin olisi halpaa. Pitäisi kuitenkin muistaa, että kulutan ostolakossa vain tarpeelliseen. Rahaani käytännössä saa varminten, jos harjoitat ruokakauppaa, siellä kuka vain meistä joutuu käymään kuolematta nälkään. Laskut maksat, nyt ennen. Muuhun kulutan, jos jotain jää. Tällä hetkellä mieti myös järeitä säästötoimia, kylpylä rajoitusteni alle. Käyn siellä kaksi kertaa vuodessasi, mutta jatkossa käyn vain kerran vuodessa, Scandic nosti hintoja.

Kesällä pyrkikää syömään vihanneksia, joten niitä tulee ostettua paljon. Tomaatteja ei ole saanut enää mistään alle eurolla kilolle, joten ruokabudjetti kasvaa senkin vuoksi. Tomaattien ja kurkkujen tullessa kipurajan yli, lakkaat ostamasta niitä yleensä talvea kohti. En osta niitä, jos kilohinta on yli 2,99 euroa. Suosittelen samaa muillekin, sillä silloin hinta laskee kysynnän puuttumiseen. Usko tai älä, mutta niin hävikkihevieni hintalappu on Prismoissa ja Saleissa noussut. Saleissa se on noussut 25 senttiä, tästä.

Nykyään pussi hävikkiheviä on jo 75 senttiä. Mielestäni se on jo liikaa. Vihannekset eivät kuitenkaan ole mitään parasta A-luokkaa, vaan ne laittaisin suoraan johonkin D-kategoriaan alimmillaan. Näistä ei nyt vain kehtaa enää maksaa 75 senttiä, ei ainakaan kaikista tarjolla olevista pusseista. Olikos sitten helpompaa heittää biojäteastiaan, sitä en tiedä. Salen myymäläpäälliköltä voisi toki kysyä, itse en osaa vastata tähän kysymykseen. Olen liian tyhmä tietääkseni miten S-kaupan hinnoittelurakenne toimii.

Pakko korjata budjettia jo vuoden alusta isommaksi...

Budjetti on alkuvuodesta sama, mutta tammikuussa säästöjä käytettiin 15,87 euroa. Helmikuussakin säästöön jäi se 17,17 euroa. Maaliskuussa säästin peräti 88 senttiä. Huhtikuussa mentiin miinukselle ja lujaa, 17,17 eurolla. Toukokuussa säästöä tuhlattiin 49,49 euron edestä ja kesäkuussakin jo 51,91 euroa. Pelkästään tämän tiedon valossa tajuat, että nuukan on nostettava budjettia, ainakin 25 euroa. Sinusta tuntuu kuitenkin siltä, että nyt kannattaisi lukita budjetti kohtaan 698,69 euroa ja elää sillä tiukasti.

Lähden penkomaan kulutustani, yllättäviä menoja ovat lahjat. Lahja bussikuskeille, tarpeen. Paunun palvelu oli yksinkertaisesti niin hyvää linjalla 70, että Koiviston Auto ei tule kahvipakettejasi saamaan. Lahjamenoja oli toki muitakin, pikkuveljelle et jätä lahjoja antamatta. Sitten toin lahjan mökille, siellä vietti Eurajoen ja Euran välimaastossa ihania päiviä öillä ja ruoalla. Suklaaboksi ja alkoholia. Omistaja ilahtui, ja sain vastineeksi ikimuistoisen juhannuksen. Ei kai kenenkään mökille ilman mitään tulla?

Nämä olivat yllättäviä menoja, niitä ei tavallisesti ole joka kuukausi. Lahjamenoja yhteensä jo 36,95 euroa. Periaatteessa voi pärjätä pienemmällä budjetilla, mutta historia on todistanut toisin, edes sillä äärimmäisellä nuukailulla ja ostamattomuudella budjetti ei enää mene ylijäämäiseksi ikinä. Kylpylän olisi toki voinut jättää kesäkuussa väliin, mutta toinen käynti liittyi Paunuun. Siitä en tingi, viimeistä kertaa. Seuraavan kerran käyn Edenissä fillarilla, toukokuussa 2024. Kolme vuotta sapattivapaalla.

Budjetti on 698,69 jo vuoden 2023 alusta

Prepaid-kortti on Coinmotionini se Visa-kortti ilman kuukausimaksuja. Siirrän sinne kuukausittain hupirahoja, 50 euron edestä. Rahaa käytän yleensä pieniin ostoksiin, esim. limsatölkki ja suklaa. Ihan siksi, että elämä olisi jollakin tavalla merkityksellistä. Sitä on 50 euroa ja voit käyttää vapaasti, mutta lisää ei tule, jos kuukauden ensimmäisinä päivinä tuhlaat kaiken! Se on nyt loistava lisä lompakkoon. Vaikeanakaan aikana ei ole tinkinyt lahjoituksistani, 10 euron WWF-lahjoitus seikkaili normaalisti.

S-ryhmän lahjakortin ostan kuukausittain 20 eurolla itselleni. Se on Salen ilta-alebudjetti. Osta esim. leipiä 60 prosentin alennuksella. Jos kuukauden lopussa lahjakorttia on jäljellä reilusti, sen voi tuhlata Prisman ostoskertaan tai ostoskertoihin. Tähän jouduin turvautumaan kesäkuuni lopussa. Käytin 9,90 euron lahjakortin loppuun kuukauden viimeisimpinä päivinä. Lukijani toiveesta lisään myöskin pantit käteisenä budjettiin, niitä saan palauttamalla arvometallia kauppaan. Lähijunista en tingi, Iittalaan.

Jonkin verran rahat kului juustotarjouksiin taikka limsatarjouksiin. Eniten kulunne nousevat jatkossa sähkössä. Nyt makoilee kuukausimaksuton Vattenfallin myyntisopimus, kilowattitunti on viisi senttiä. Löysi paremman sopimuksen Lumpeelta. Se nousisi marraskuussa vain neljään euroon maksun osalta, kilowattitunti olisi vain kymmenen senttiä. 24 kuukauden hintatakuut määräajalla. Kulutukseni on 85 kilowattituntia kuukaudessa, joten et mene tappiolle jos huumorilla hinnat tuosta sentillä laskisivat.

Näin kävi sijoitukselle ja näin ajattelen sijoittamisesta

Minua ei kuitenkaan kiinnosta pätkääkään kyttäillä aamusta iltaani mitä pörssisähkö maksaa. Käytä sitä silloin kun haluat, ja annan vieraidenkin käyttää sähköäni normaalisti, lataa vaikka Powerbankin! Tiedät kuitenkin, että talvea kohti sähkös lähtee nousemaan rajustikin, joten lukitsin hinnan jo nyt. Se nähdään sitten tuliko tuo uusi sopimus kovin tappiolliseksi, tai ehkä jopa liiankin kannattavaksi? Aika näyttää. Nyt haluaisi kertoa aiemmista sijoituksistani ja mitä teen sijoituksissa tänään. Et sijoita nyt.

Vuonna 2020 sijoitin ensimmäistä kertaa, kryptooni. Ostin: 850 eurolla Ethereumia ja 850 eurolla jo Bitcoinia. Tonnini edestä saat sijoituksia ulos vuodessa ihan verottomasti ja teinkin vielä näin ajoissa. Intuitioni sanoisi, että 2021 joulukuussa nostan 999 eurolla Ethereumia ja tammikuussa 2022 nostan 999 eurolla Bitcoinia. Oikeaan aikaan, sillä sen jälkeen iski sota ja pörssiromahdus. Teitkö 300 eurolla ilmaista rahaa. Jos et olisi nostanut näitä ennen pörssiromahduksia, olisin tappiolla ja raskaastikin.

Pienimmät 55 euron valuuttasijoitukset ovat miinuksella, mutta se ei haittaa. Nosta nuo sitten joskus voitolla. Tiesin jo ennen kuin lähdin sijoittamaan, että minulla oli varaa rahoja myös menettää. Nyt on hyvä aika sijoittaa, kun kryptot ovat romahtaneet prosentteja. Et kuitenkaan aio sijoittaa. Miksi? Sinun mielipide on, että sijoittaminen kannattaa, jos tilillä on esimerkiksi kuusinumeroisia summia. Minulla ei ole, enkä muutenkaan halua rikastua. Unelma on, että saan katon pidettyä pään päällä ja ruokailla.

Eurajoella, nyt oli aikaa miettiä sijoituksia

Minulle riittää 698,69 budjetti täysin, koko kuukaudelle. Koen, että sijoittamalla en saa juuri mitään. Ei, tiedät kyllä sen itsekin. Verottaja vie kuitenkin 30 prosenttia näistä yli tonnin voitoista. Mitä jääkin käteen? Enemmin nuukailen ja elän säästöillä vuosien sapattivapaata. Sijoitusten kurssikäyrä ei kaiken lisäksi takaa, että teet edes tiliä. Menneisyyden nousukauteni eivät ole tae tulevasta. En lottoa, en edes ota enää sijoittamalla riskiä, mutta tosiaan kuusi muuta pienkolikkoa ovat 55 eurolla sijoituksissasi.

Sen näkee sitten mitä niistä saa 2033, tai vaikka nyt 2026, ehkä 2029. Voittoa vai tappiota. Mielestäni sijoituksiltasi odotetaan äkkirikastumista, vaikka se on oikeasti pitkäjänteistä, eikä siihenkään pitäisi laittaa kaikkia rahojaan kiinni. Olen kuitenkin köyhä, mutta minulta vain sattuu löytymään tuhansien säästö. Usko, että säästöillä kannattaa ostaa ensisijaisesti aikaa. Raha menettää merkityksensä, mutta onneksi Bank Norwegian maksaa nykyään ihan kohtuullisia 3,15 prosentin korkoja säästöillesi. Kiva.

Eurajoella tulit miettineeksi, että mitä oikein haluan elämältäni. Totuutta on, että olen yhteiskunnan ulkopuolella, kaikilla mittareilla mitattuna. Kokoomus haluaa minut hyödylliseksi, mutta onko kukaan muistanut kiittää meitä nuukia? Emme osallistu ilmastonmuutokseesi jokapäiväisillä töihin ajamisilla. Emme saastuta tehtaittesi kautta, sillä olemme ostolakossasi. Käytämme kengätkin täysin loppuun. En ole kuullut kiitosta vielä porvariltakaan, siinä maassa kiitoksen saa vain jos jaksat elää oravanpyörää.

Yhteenveto: nosta budjettia, mutta en nosta kulutusta

Elä kuitenkin melko ekologisesti, vien esimerkiksi vain yhden roskapussin kuukaudessa jätteisiin. On varmuutta, että nuukailijoita on muun muassa blogini lukijoissa paljosti. Porvarisi ei kiitä, mutta minä kiitän. Teette käsittämättömän hyvää työtä. Suomessa en pidä siitä, että kaikilta odotetaan työmyyrää. Miksi sillä ei ole väliä, mitä yksilö itse haluaa? Itsekin tekisin mielelläni siitä töitä, mutta että pyhittää kokonainen elämä töille, vielä kun jaksaa lähteä liikkeelle ja nauttia tästä ainutkertaisesta elämästä?

Yhteiskuntieni ulkopuolella seilaamiset koko ajan vaikeampia, sillä tapeteilla on digieurot, eli et voisi jatkossa maksaa edes käteisellä niin ettei market yhdistä ostoksia omiin nimiisi. Kaiken lisäksi: tuossa hallitus suunnittelee leikkaustoimia, mutta printtaa jatkuvasti rahaa, joten hinnat jatkavat nousujaan. Joudun koko ajan miettimään sitä, miten saan säästöt riittämään, tuloja kun ei ole. Yksi vaihtoehto on tietysti asumistuet, mutta niihinkin säästöni saattaisi tulevaisuudessa vaikuttaa. Kiitos porvareille.

Enää ei kannata edes säästää, näköjään. Tai pitää elämää porvareitteni mieleen kuluttamalla kaiken. Miksi se kauhea ostohysteria, juoksumatot ja kauniit unelmalomat ovat vain yhdestä syystä, niillähän pidetään sinut, naapurit ja kaikki kynnelle kykenevät loputtomissa oravanpyörissä. Kiitos nuorille nyt, jotka tässä yhteiskunnassa uskaltavat sanoa siitä ääneen, kai minä olen yksi niistä nuorista? Eikä vain tiedätkö nappaa asua työpaikoilla eläkkeelle asti, sairastua työkuormiin ja sittenpä kuolla vain pois.

Nosta budjettia, ehkä nostan maltillisesti kulutusta, että pääsen grillaamaan. En kuitenkaan aio elää niin kuin muut. Tarkoitus on, että kuukauden lopuksi budjetista jäisi säästöön ainakin 10-30 euroa. Jo näyttää siltä, että aion myös vähentää hieman kylpylöistä. Yksi riittäisi jatkossa, tosiaan. Perse puutuu mukavasti tästä kirjoitettaessa yhteen putkeeni, mutta vielä olisi asiaa. Sen sijaan, että keskustelemme nuorista vähättelevästi joko laiskoina tai syöttöporsaina, nähdään heidän tarpeet vapauteeni aitoina.

Ole erilainen ihminen, mutta minusta tuo maailma, olkoon Suomikin olisi aika tylsä ilman meitä. Jos kaikki tekisivät niin kuin lammas, mitä hauskaa arjessa nyt olisikaan? Kaikki kuuntelisivat kaupallisia hittejä, mutta uskalla erottua massasta. Rahatkin häviävät käyttötililtä ilman murtoakin, inflaatioon.

Mitä mieltä olet hintojen järjettömästä rallista? Riittivätkö rahat vai loppuivatko? Kommentoi alle!

Kommentit

Hanne sanoi…
Ruokabudjettia olen minäkin joutunut nostamaan (480->520€, neljä ihmistä sekä koira) mutta siinä on mukana myös turhakkeita kuten jokaiselle yksi karkkipussi viikossa tai maitoa/laktoositonta maitoa lapsille. Jos rahatilanne olisi tiukempi, pärjäisimme 400 eurolla. Nyt kesällä nautin kun kasviksia saa alle 2€/kilo ja kasvimaalta saa pinaattia sekä salaattia. Talvella kasvikset jäivät vähemmälle.
Enemmän hintojen nousu on tuntunut asumiskuluissa, sähkösopimus päättyi enkä ole pörssisähkön ystävä vaan haluaisin vakaan hinnan. Lisäksi vesilaitos on luvannut nostoja taas. Vaatekaupoilla säpsähdin, kun en ole hetkeen asioinut. Olisin halunnut vettä kestävän takin pyöräilymatkoille mutta uuden takin hinta ei mene budjettiini ainakaan nyt. Housuja etsiessäni huomasin että hinnat tuntuvat monessa kaupassa nousseen 10-20€ verrattuna parin vuoden takaiseen.
Hei Hanne.

Tuo on totta, että varsinkin perheellisillä nykyään vaikeaa. Olet oikeassa siinä, että ruokakaupan lisäksi hinta on noussut myös vaate- ja kenkäkaupoissa. Itse ratkaisen ongelman niin, että kun on hyviä alennuksia, ja on ylimääräistä: ostan tarjouksesta. Minulla on esim. viisi tarjouskenkää kotivarastossa halvalla haalittuna. Kun tarvetta on, ei tarvitse ostaa kalliimmalla, normaalihintaan tai huonommalla tarjouksella. Ymmärrän toki, että kaikilla ei ole mistä ostaa noitakaan. Silloin voisi esimerkiksi yrittää pärjätä ilman, kyseenalaistaa asiaa (moni asia voi oikeasti olla tarpeeton!) tai ostaa se alkuun esim. kirpputorilta. Asumiskulut nousevat etenkin omistusasujilla. Onneksi oma vuokra nousi vain alle 10 euroa tänä vuonna, eli minulla asumisen kulu ei ole mainittavasti noussut. Hyvä juttu noissa vaatekaupoissa on, että tarjouksia edelleen löytyy, esim. viimeisiä kokoja tai muuten vain viikkoluontoisesti. Itse suosittelen minimikulutusta ja se mitä ostetaan, käytetään aivan loppuun, sillähän sitä parhaiten säästää :) Mä löin lukkoon sen Lumme Energian sopparin, 3,99 kk ja n. 10 snt kWh 24 kk määräajalla vuoden loppuun. Se ei tosin ole kovin hyvä sopimus isoon kulutukseen mikäli sähkön hinta vielä tuosta laskee.

Kiitos ja hei hei!

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Maan mainiot nuukan päiväreissut, €22

Limsaholismi ohi, järkivihreyttä kuntiini

Mieluummin teen muistoja kuin rahoja

Peruiko Google jo tilauksen? Onnittelut

Siivous keskeytyi, Cittareista stressitesti

Vuokralaisten oma Black Friday, tänään

Paunun alasajo, pikavuorot loppunevat

Aika paketoida 2023 nyt lottovoittajina

Kone paketistani rikki ja budjetti paisui

Paunun alasajo, bussiharrastus on siinä