Mummo kaipaa makuja, Jyri pyöräilyitä

Rollaattorimummo, tekee paluun blogiini! Hän haluaa antaa palautetta Lidlien valmisruoan mausta samalla kun ilmainen matkasi ratikkaan ei palvele häntä kovin hyvin Nyssessä. Blogisti on huomannut arjessa sitä, että Pirkkalassa joukkoliikenne on heikentynyt heikentymistään, joten hän vaihtoi bussisi maastopyörääni. Korvasin myös busseilla tehtäviä päiväreissuja maastopyörällä, joten säästö näkyy jo. Syyskuussa meni Pennossa tuohon Liikenne-kategoriaan jo nolla euroa ja tuskin mene jatkossakaan.

Mummo on minulle niin tuttu, että hän on osa elämää. Nähdään vain välillä, mummo käy joka aamu Lidlissä asioimassa, itse tulen silloin tällöin Tampereelle asioitani hoitamaan. Mummollakin on paljon palautetta Lidleille, mutta hän ei osaa lähettää niitä liikkeelle, vaikka hänellä on Nokiaa sekä liittymien pakettia. Mummo toivoo esimerkiksi, että Lidlieni tarjoukset eivät olisi vain Lidl Plus -asiakkaille. Hän menettää koko ajan rahaa, koska hänellä ei ole älypuhelimia, mutta eipä ole ylimääräistä rahaakaan.

Mummo lausuu viimeksikin selkeänä, että et mene töihin, elä sapattivapaata säästöillä. Mummo on niin epäkunnossa kuin olla ja voi, lääkärit olivat enemmän kuin tuttuja hänelle, mutta yksityiseltä hän ei siinä saa hyvää palvelua. Yhdessä paikassa 45 minuutin tapaaminen kesti alle 15 minuuttia, eikä hän saanut minkäänlaista apua vaivaan, niitä särkylääkkeitä poskeen ja rahat tililtä. Sano mummolle tässä, et luovuta, hae jostain toinen lääkäri. Kokeilet vaikka kunnallista lääkäriä, mummo halusi tilata ajan.

"Elät parasta aikaa, mutta eläkkeellä et tule elämään, näet sen minusta itsestä!", mummo sanoi. Työ on saanut mummon niin huonoon kuntoon, että hän on paitsi kipeä, myös köyhäkin. Paljastaa, että jos olisi yhtään viisaampi nuorempana, niin ei olisi työurilleen jäänyt rikastumaan. Totta muuten, harvoin näkee ihmisiä rikastuvan Suomessa vain tekemällä töitä. Mummo ei pääse ratikkaan omin voimin. "Se eläke tulee onneksi ajallaan, vaikka kaiken ne sijoittavat ja rikastuvat!", mummo kehui eläkeyhtiöitä.
Eläkkeellä voi olla vaikeuksia liikkua, nähdä. Mummo ei pärjää ilman apua ruokakaupassa, mutta Lidlin myyjiä saa hakea välillä varastosta. Onneksi vakiasiakkaat auttavat mummoja lukemaan tuote-etikettejä.
Mummo on Lidleissä usein, sillä muita kauppoja ei lähistöllä ole. Hän toivoisi Ratinalta edes nyt vaikka pientä S-marketia, mutta suostuu käymään ostoskeskuksen K-kaupassa. Hän kehui keittovalikoimaa.

Hän seisoo pysäkillä valmiiksi, mutta lottoaa kerkeääkö kyytiin rollaattorilla, jos ovi ei osu kohdalle.

Rollaattorimummo etsii Lidlistä maukkaita ruokiakin

Mummo, joka saapuu rollaattorilla miltei joka aamu Lidliin, mutta myyjiä ei näy missään. Mummo, joka ei näe lukea pientä tekstiä tuote-etiketeistä, jättää monet tuotteesi ostamatta varmuuden vuoksi. Hän ei voi olla varma, mitä hilloa se on kysymättä ensin myyjältäni. "Missä tässä kaupassa on myyjiä, tulkaa joku auttamaan minua!", mummo lataa hillo-osastolla. Kuule huuto, niinpä saavun mummon luo auttamaan sitä. "Mitäs hilloa tämä on?", mummo kysyy. On omena-raparperihilloa, ota testiin.

"Mummo ottaa testiin, kiitos sulle!", kaupassa kuului. "Entä mitä kokikset maksaisivat?", mummo kysyy. Saat kaksi kuuden kappaleen pakkausta kuudella eurolla. "On kyllä aika edullista, lastaat kiitos rollaattorille!", mummo tarinoi. Mummollasi oli yksi toive Lidliin, hän ei olisi itse jaksanut ottaa niitä tarjouseriä aitoa Coca Colaa. Jos auttajaa ei olisi ollut paikalla, hänellä jäisi juomat kaupan hyllyille. Se tuo siitä tilanteeseen, että Lidlissä saisi edes joskus olla myyjä, niin kuin sitä kyläkaupan tunnelmaa.

Teet tavallaan myyjän työt siinä mummon kanssa. Myyjälle sitä sanottiin eräästä asiasta. Mummo ei ole löytänyt hyllyltä jauhelihakeittoa, ja kassa kuuli siitäkin hihnalla vasta, mutta onneksi parin viikon päästä Lidlin hyllyillä oli tomaattinen jauhelihakeitto. Mummo otti sitäkin testiin, se oli melkein ainoa maukas tuote. Luulet, että osasyy makuun on se, että hän ei ole siinä ehtinyt kyllästyä tähän. Toisaalta, kun otin itse kanakeiton testiin kotiini asti, niin ei siinä kyllä hirveästi niitä makuja tai sisältöjä ollut.

Lidleissä mummo, etsii maukasta keittoa

Aika vähän kanaa tässä Lidlin keitossa. Eikä maistu yhtään kanakeitolle. "Niin on, hirveän mautonta keittoa, siinä Supermarketissa on paljon maukkaampaa keittoa!", mummo kertoi. Hetken kuluttua käy niin, että myyjä tarroittaa keittoja: alennustarroilla. Huomaamme saman tomaattisen jauhelihakeiton. Se käy niin, että pyydän myyjältä tarjouskeittoja suoraan kärryistä sen sijaan ja mummo säästää rahaa. "Saarioisten laatikkoruoatkin ovat niin mauttomia ja hinnat karkaavat!", mummu sanoi myyjällekin.

Kassan jälkeen mummo pyytää apua hissittömään taloon. "En saisi millään noita kokiksiani toiseen kerrokseen omin voimin, voitkohan auttaa?", mummo ehdotti. Tiedän, että matka ei ole Ratinasta niin pitkä, joten suostun auttamaan mummoa tästä. Mummo paljastaa, että liikennevaloissa hän ehtii noin puoleen väliin rollaattorien kanssa. Nyt tien ylittäminen vie aikaa. Nysseen maksutta rolliksella, mutta viimeksi meinaa tulla vaaratilanne. Ratikan ovia sulkeutuu jo, kun mummo oli vasta puoliksi ulkona.

Ei siinä kunnossa ratikkaan kerkeä millään. Hän kulki hyvin hitaasti ja kun olet jo rappukäytävässä, mummo ottaa pieniä taukoja askelmien jälkeen tasalattialla, sillä voimasi ehtyivät askelma kerrallaan. Kannat aidot Coca Colat ovelle asti, ja mummo tarjoaa niistä kaksi juotavaksi. Otan talteen ja juon pian. Siitä jäisi erityisesti mieleen mummon tarina ratikasta, kaipuu vanhaan bussipalveluuni reitillä, mutta ratikka Pirkkalaan. "Ennen kuski Paunun auttoi: perillä lääkärini, jos kerkeän ratikkaan!", se nauraa.

Ralli päättyi vihdoin, enemmän fillarilla kuin bussilla

Aikakoneella ajassa taaksepäin on mahdollista. Palaa vuoteen 2014, jolloin pyöräilin enemmän kuin käytin siitä busseja. Se muistuu mieleen, että vuonna 2014 täällä olivat miltei kaikki bussit jo Paunulta, mutta fillaroit silti ja vilkutit tutuille kuskeille pyörän selästä! Se säästi rahaa ja nosti kuntoa. Nykyään mallinnan sitä ja menen nyt Tampereen keskustaan polkupyörillä. Bussilla sinne on perukoilta jopa 40 minuuttia, mutta pyörällä onnistut tulemaan Tampereen keskustaan jo 30 minuutissa. Vähän siistiä!

Toisaalla joukkoliikenne on heikentynyt OnniBus.comin vuoksi pikavuoroilla. Lähtöjäsi on vähän ja monet reitit loppuivat kannattamattomina. Kyllä kannatti laskea hintaani! Yksi unelmistani oli päästä jo vaikka Punkalaitumelle, mutta joukkoliikenteellä se tarkoittaisi tylsää vaihtoa. Mene ensin Nyssellä vaikka Tampereelle, siitä pikavuorolla Huittisiin ja sieltä vaihto pikavuorolle sinne Forssaani. Huonoa oli se, että Punkalaitumellakaan se OnniBus ei pysähdy. Se jättää kylälle n. 11 kilometrin päähän, joo.

Kävellen liiku reilu parisen tuntia, ehkä kolmekin. Sitten takaisin vielä. Ei ole kovin järkevää, mutta onneksi keksit palata satulaan vähän aikaa sitten. Ne tunnit voi käyttää polkemisiin, liiku nopeammin, näetkö maisemiakin. Pirkkalasta on Punkalaitumelle fillarilla Rämsöön kautta 70 kilometriä. Matkaan ei mene kuin nelisen tuntia. Takaisin saman verran, jotakin jää myös itse kohteelle. Vaikka autoillakin pääsee kaikkein nopeammin, niin ei se pyöräilyitäsi ja niitä hienoja maalaismaisemia voita koskaan.

Bussilähtöjä on peruttu, kaikkialle fillarilla

Pyöräily on olennaisin osa minua. Autottomuus on tietoista valintaa, en halua sitä taakkaa. Minusta autoilu on todella kallista, eikä minulla ole siihen varaa. En myöskään halua ostaa mitään, joten fillari on senkin vuoksi kätevä. Reppu selässä et voi kuljettaa Ikeasta pöytää, mutta tavaratelineen saisin toki maastopyöräänkin. Tietoinen valinta sekin, että et ole hankkimassa, koska reppu riitti nyt täydellisesti matkalla Loimaalle maaseudun läpi. Uskoisin, että joskus poljen Forssaankin, yöpymällä hotellissasi.

Nysse jaksaisi yllättää, hinnasto nousee jälleen. Se tarkoittaa siinä, että 2,21 euron arvolippu on ensi vuoden toukokuusta alkaen 2,30 euroa. Ei viiteen prosenttiin kenenkään talous kaadu, mutta setelilläsi saa jälleen vähemmän. Sitä paitsi, ahkerin polkija säästää nekin rahat. Menopaluuni esim. Tampereelle niin, että et ehdi takaisin kotiin vaihdoilla, tulee kurittamaan arvokortteja 4,60 eurolla. Vaihto on tutut 90 minuuttia, mikä periaatteessa riittää yhteenkin arvolippuun, jos käväisi Tampereella nopeastikin.

Jos yhtään luet blogia, joukkoliikennepalvelu on heikentynyt Koiviston Auto -halpaliikennöitsijään. Väinö Paunu Oy lopettaa toiminnan nyt viimeiseen ajoon linjoilla 6, 27 vuoden 2025 aikana, sen lisäksi linjakilometreissä mitattuna myös Länsilinjat Oy tulee Tampereen seudulta häviämään siitä kokonaan. Tilanne on enimmäkseen se, että vastustan heikennyksiä samalla, kun hintoja korotetaan. Polje tuosta syystä, vastustat muutoksia. Niitä muutoksia, että Pirkkalassakin joukkoliikenne surkastui kahdesti.

Porvarit leikkaavat, mutta anna reppua vähävaraisille

Nykyisestä hallituksesta voisi olla eri mieltäkin. En kuulu sosiaaliseen mediaan, mutta jo Iltalehden kommenttiosasto paljastaa kansalaisten tyytymättömyyttä tarpeeksi. Kannata ehdottomasti pakollisia leikkauksia, mutta yhtä lailla hallituksen pitäisi näyttää malleja, ottamalla palkoistaan ja eläkkeistään. Se on minusta väärin, että köyhiltä leikataan pahimpaan inflaatioralliin. Se sai lisäämään rikollisuutta. Nytkö näit tilastoista, että myymälävarkaudet ovat lähteneet jälleen nousuun. Ei ole ihme, demarisi!

Vuoden 2022 aikana Suomessa ilmoitettiin jo huikeat 54 266 myymälävarkautta. Se on peräti 1 947 myymälävarkautta enemmän verrattuna vuoteen 2021. Kaikkia varkauksia ei edes ilmoiteta tai todeta. Todellinen lukema onkin paljon suurempi. Voit vain kuvitella myymälävarkauksien lukumäärää 2023. Yhdistettynä järeisiin leikkauksiin, voisin kuvitella sen olevan vuoden lopussa lähemmäs 60 000. Nyt täytyisi ymmärtää se tosiasia, että köyhyyden lisääntyminen lisää sitä eriarvoistumista kaikkialle.

Joillakin perheillä ei ollut nytkään varaa laittaa lapsia kouluun, vaikka koulutus olisi ilmainen. Reput ovat aivan liian kalliita, ja asioita keränneen järjestön mukaan myös vaatteista olisi pulaa. Yksin en voi tehdä ihan kaikkea, mutta jo aiempinakin vuosina olen lahjoittanut yhden repun keräykseenne. Siitäpä joku lapsi kouluun, todennäköisesti reppu sopii pojalle. Tällä kertaa yritin ostaa erilaisen repun, vähän aiempaa tyylikkäämmän, tuo kokomusta Adidas-reppu lähti yhdistykselle viime vuonna tuosta noin.

Hallitus leikkaa, mutta reppu vähävaraisille

Sinusta leikkauksia tarvitaan, etkä sinänsä vastusta nykyistä hallitusta. Hallituksen tulisi kuitenkin ottaa ilmastonmuutos ja luontokato tosissaan. Olen pettynyt, että luonnonsuojelusta leikataan. Jotain etua on annettu autoilijalle, mutta eipä se polttoneste juuri halvempaa mielestäni ole. Sinua puistattaa hallituskausistasi toisiin mihin yksinäiset ovat unohtuneet. Heidät jätetään makaamaan neljän seinän sisään jo. Leikataanko lisää, niin sieltä ei lähdetä enää edes kahville. Välttämättömistä ei saa leikata!

Jyrin tilanne on sikäli ainutlaatuinen, että pärjään oikein hyvin. Uskon, että suurin syy onneen on se, että en ole koskaan ottanut velkaa. Asuntovelalliset sukulaiset ovat pahassa motissa, sillä asuntolainan korko on kiihtynyt jo miltei neljään prosenttiini, hetkissä. Täällä vuokra nousi tälle vuodelle vain kaksi prosenttia ja sellaiset prosentit nähdään myös ensi vuonnakin. Olen puhunutkin siitä niin pitkään, että vuokraamalla kaiken teet järkipäätöksen. Omistaminen kannatti, jos voi maksaa kerralla tai nopeasti.

Muuten vain tällaisia yllätyksiä. Kokonaisuudessaan elämä on tänään sitä, että olen joutunut lähinnä nostamaan sitä budjettia 50 eurolla. Siirsin hätätilin Svea-pankkiin avaamalla tili. Tähän en aio koskea missään tilanteessa. Hätätili on hyvä silloin, kun siinä on heti puolen vuoden elämisen menot. Jos tulot tyrehtyvät vaikka kokonaan, saat siitä pientä apua ja vähemmän stressiä. Itse asiassa stressaan todella paljon vähemmän, kun sinulla on se tieto siitä, että hätätapauksessa et joudu varastelemaan mitään.

Loimaan jälkeen surkeat polkimeni ja gripit vaihtoon

Yhtenä iltana oli mummon kanssa Tampereella, kävelyllä. Olitte pysäkeillä linja-autoasema ja ihan loppumetreillä mummoa jututti vieläkin. Lääkäri oli sitä mieltä, että kannattaisi kävellä, lisääkin. Hän ilahtuisi, että omainen kävelyttäisi, mutta ne töissä. Samalla huomasin vilkuttaa Paunun bussiin, sillä linjalla 6 ratissa oli minulle tuttu kuski. "Ai siinä on naiskuski, mut mä lähden kotiin!", mummo sanoi. Menee kai Hervantaan, sitten heti kyytiin. Näivettyvä maaseutuko, vähän kyläkauppaakin Vatialaan.

Kerroin bussikuskille, että uuden pyörän takarengas on jo miltei sileä. "No sillä on sitten poljettu!", hän nauraa. Niin, tulipa käytyä Loimaalla. "Sinähän voisit osallistua vaikka Ranskan ympäriajoihin!", kuski heitti ihan suoralta. Eipä siitä kuule tiedä, sieltä vietäisiin varmaan kottikärryillä hotelliini vielä illaksi! Niin, sitten vedettiin kuivaa huumoria kauppiasuristasi kyläkaupoilla. Sammaljoen kyläkaupan jatkaja ehti palvella 2008 kesäsi yli, kunnes ovi ei syksyllä käynytkään. Yrittäjää etsitään kai vieläkin.

Koijärven kyläkauppa Forssassa sulkeutui vähän aikaa sitten. "Sulla on kohta kuule kiire, mä päätän tänne Vatialaan ja seuraava Paunu lähtee jo, juokse!", kuskisi heitti. Ai niin, kun sieltä tulee tuo TKL:n letka ennen sitä seuraavaa. "Siinä autolla on entisen Pirkkalan pään kuski!", hän tiedotti. Kuski odotti. "En tiedä mitä pitäisi sanoa, vielä kukaan ei ole juossut urallani kyytiin: näin kovaa!", mieskuski lataa. Eikö seuraava Paunu lähtisi tunnissa? "Joo, mutta me lähdetään sekunnilleen, tervetuloa kyytiini!".

Loimaan reissultani vaihtoja, pyöräilyyn

Gripit, ne olivat surkeimmat mahdolliset, kuluvat jopa käyttöviikolla. Pito oli hyvä, mutta jatkuvasti hilseilevä pinta ei ollut mukavaa ajettavaa. Reissuni jälkeen päätin, että laitan tilalle paremmat. Sadan kilometrini jälkeen vohvelintapainen pinta on edelleen uudenveroinen. Kelpaa tänäänkin polkea ilman busseja ruokakauppaani, Citymarketissa on hyvä viiden euron juustotarjous kilolta. Otan kaksi heti. Se maksimierä on yksi, mutta kapula väliin ja samaan hintaani toinenkin. Tuskin siitä K-kauppa kaadu.

Ohjaustankotuntumat oli vitsi, mutta sain korjattua siirtämällä jarrukahvat ja vaihtajat sivummalle. Pyörää ei kannata tuomita kaupoissa, tärkeintä on tosiaan rungon ja Shimano-osien laatu. Pyörä on jo hyvä, että uskallat polkea jo 50 kilometriä tunnissa alamäkeen metsäteillä. Polkimesi olivat aikamoista kuraa. Täytyy sanoa, että vakiona laitettiin yleensä ns. paikantäyttäjät. Niissä ei ollut mitään pitoa, nyt kenkä luisui varsinkin sateessasi polkimilta. Ei ole enää ongelmaa, sillä ostin tilalle laadukkaamman.

Sileä takarengas vain alle kahden kuukauden vanhassa pyörässä. Joku sanoi, että ne ovat vielä ihan hyvät, kun nettipalstalla kysyin kuvallani. Toiset nuukat vaihtavat renkaita välillä. Takarengas menisi eteen ja eturengas tietystikin taakse. Saapa sillä ehkä kuukauden lisäaikaa, mutta en jaksa käyttää sitä kallisarvoista vapaa-aikaa siihen. Vaihda sitten marraskuussa kokonaan uusiin, ne ostin tarjouksesta. Mitas Ocelot ovat halvimmat mahdolliset, mutta ostamasi Schwalbe, Smart Sam rullaa vuosikausia.

Yhteenveto: budjetti on pitänyt, säästöt kuukausittain

Kesän aikana olit pulassa budjetin kanssa. Inflaatioralli kiihtyi niin, että edes ruokaan ei riittänyt. Se tilanne on riistäytynyt ihan käsistä. Nykyään jopa Salen ilta-alessa on niukasti ostettavaa. Sale on joko petrannut tilausmäärässä tai sitten joku tulisi jo kello kahdeksalta kauppaani ja nappaa parhaat päältä. Se tunti kuluu blogejani lukiessa ihan mukavasti kuitenkin, kunnes kellosi lyö 21 ja alennukset alkavat. Näytti kuitenkin siltä, että nykyisillä budjeteilla jääpi kuukausittain kymppejä tai parikin säästööni.

Suurin syy säästöön olisi erakon vähäiset sosiaaliset kanssakäymiset. Et kävisi jatkuvasti syömässä, niitä ystäviä ei ole melkein yhtään ja läheiset ovat alkaneet nuukailla nekin, uimahallissa ei siitä käydä usein. Eilen toisen kerran Ylöjärven uimahallissa Länsilinjoilla, mutta mokaa pahimman kerran. Meno sujui ihan hyvin ja käytin kausikorttia, jota lainaan. Uimahalleissa menen normaalisti omalla ja sinulta veloitetaan 3,60 euron aamu-uinteja. Paluussa leimaan vahingossa omaa korttia ja arvoa lähtisi 2,21.

Länsilinjan kuljettajakin pystyy arvolipun nollaamaan, mutta en pyytänyt sitä. Tavallaan se oli ihan oma moka, koska minulla oli kiire Pitkäniemen bussiin ja toisaalta halusin maksaa hyvästä palvelusta Länsilinjoissa ekstraa. Mitä uimahalliin tulee, niin se oli ihan hauska kokemus, tosin en jaksaisi käydä uimahallissa yhtään useammin. Olet monesti miettinyt sitä, että olenko masentunut, mutta lääkärille en mene. Jokainen tietää, että sieltä saa diagnoosin ja masennuslääkkeitä, ne ovat myrkkyjä sinulle.

Mieluummin eläisi siitä muutamalla mielenkiinnon kohteella vain, ehkä se on persoonallisuuttani? Tällä hetkellä sytyn kunnolla enää vain muutamaan asiaani: kävelyyni, luontooni, maastopyöräilyyni, kotoiluun, tanssimusiikin kuunteluun, budjetointiin, blogaamiseen ja nuukailuun. Oma mummo kuoli jo aikaa sitten, mutta rollaattorimummo tuli tutuksi niin sattumalta. Jutellaan, nähdään, vaihdetaanko kuulumisia. Joskus tuntuu, että sinulla on mummo taas. Pitkääkin ikää sinulle ja terveyttä, nähdään!

"Missä oot ollut, ei ole viikkoihin näkynyt!", mummo kysyi. Niinpä niin, minähän olin reissaamassa fillarilla, missäs sä? Joka aamuhan tulet tänne ostamaan karjalanpiirakoita. "Tässähän ne!", kuulinko. "Onko juomassa sokereita, ei täällä mitään myyjiä ikinä ole!", mummo naurahtaa. On, nappaat vain!

Joskus ihmettelit sitä, että miksi Lidlissä pitäisi tehdä myyjän työt, mutta tee sitä mummon vuoksi.

Kommentit

Viimeisimmän viikon luetuimmat

Viiden vuoden juhlahetki Loimaalla nyt

Kymmenen vuotta blogina, Pirkkalasta

Näinkö tunnistat narsisteja tuoreeltaan

Erakon juhannus olohuoneessani, yksin

Ääriminimalisti, Jyri, omistaa 217 asiaa

Ääriminimalisti poisti kaiken vapauteen

Olepa seitsemän kuukautta, S-pankissa

Keuruttaako? Monta ideaa metropoliin

Minimoinko kaupat, teatterit ja parturit

Sääli, kuusi vuotta S-pankin asiakkaana