Jyri, 30, elää jo kuusi vuotta ilman televisiota

Televisio 2021 sisältää vuokrauksia
Jyrillä, 30, on televisiosta jopa hieman surullinen mielikuva. Sellainen ettet elä itse, vaan katsot muiden tylsää elämää. Eläydyin siihen ja hetkeksi unohdin jopa kaiken muun. Näin tilanne oli 13. kesäkuuta 2015, kunnes seuraavana päivänä televisio ostettiin pois. Sitten ruma televisiotaso haettiin.

Olohuoneeni on juuri nyt parasta rentoutumiseen. Tilaa on riittävästi vaikka joogaan. Televisio ja tv-taso eivät enää vie sitä pienestä kaksiosta. Siivous on mukavaa puuhaa. Kaikki on ilman televisiota niin paremmin, että en tuohon aikaan television kanssa palaisi. En rahasta, ikinä tai koskaan.

Yksi syy luopua televisiosta oli sähkölaskujen lisäksi mainokset. Se oli hyvin kiusallista, että reviiriäni ylitettiin, itse asiassa sitä ei edes kunnioitettu. Mainokset tunkeilivat kotiini televisiokanavien kautta kertoakseen mitä voisin ostaa seuraavaksi. Halusin uskotella, että se ei ole vaarallista, mutta kun näin mainoksen 20 kertaa, päädyin lopulta mainostajan kotisivuille hakemaan lisätietoa tai lähettämään palautetta siitä kuinka ärsyttävä mainos taas olikaan. Tänä päivänä kotini on täysin mainosvapaa.
Minimalistina vihaan mainontaa niin, että asennan jopa puhelimeen ja kannettavaan AdGuard-mainoseston. Tämän lisäksi en näytä lukijoille mitään mainoksia blogissani, vaikka voisin sillä tienata tonnikalaa.

Mainonta, televisio ja kaikki ne oheistuotteet, kuten kotiteatterit ja DVD-soittimet, ovat rahanhukkaa. Koti on paikka olla, missä voit rentoutua sen sijaan, että mainos kertoo mitä hankkia seuraavaksi.

Televisioton elämä on erittäin ihanaa sapattivuoden vapaa-ajalla

Aiemmin olin uupunut työhöni ja elämääni. Tuntui, että vaikka minulla ei ollut televisiota, niin päivät olivat useimmiten kotoilua. Yksi nauroi, että miten se on mahdollista, että en ole koko kahden vuoden aikana laittanut hänelle valokuvia pyöräilystä. Syy oli tosi selkeä, en jaksanut edes ajatella pyöräilyä. Päivistäni kului 1/3 nukkumiseen, 1/3 työntekoon ja 1/3 työmatkailuun sekä muihin obligaatioihin. Oikeaa vapaa-aikaa oli lähinnä viikonloppuisin, jolloin en jaksanut edes ajatella koko pyöräilyä.

Kesälomaksi ajatuksia heräsi paljon. Käyn tuolla Jyväskylässä. Pyöräilen tuonne Kiimajärvelle. Käyn tuolla Ideaparkissa kävellen. Teen muuta kivaa. Lopulta kaikki johti siihen, että suunnitelmista oli luovuttava, sillä aika meni niin nopeasti, että pian lomaputki oli lusittu. Enkä ehtinyt tehdä kaikkea. Pahus. Työtä tekeviä ihmisiä on paljon, mutta kaikilla on sama ongelma. Miten voisin saada enemmän vapaa-aikaa? Someton, televisioton, kaupaton elämä on taatusti yksi tapa monista, mutta mutta...

Sapattivuosi tuo lisää aikaa. Vuosi tuo kaivattua energiaa. Ei ollut tarvetta edes Viaplayn kokeilujaksoa kamalasti hyödyntää. Ensimmäistä kertaa vuosiin kävin pitkälläkin lenkillä maastopyörällä. Viimeisin sisälsi polkemista jopa 45 kilometrin edestä Lempäälän ja Pirkkalan metsissä. Vanattara, muut polut, Keskisentie, lentokentän seutu. Kaikki ne paikat, joissa en ole käynyt jopa vuosiin. Kiinnostus lentoon väheni entisestään. En edes haaveillut kesälomasta, koska tällaisesta arjesta ei heti halua lomailla.

Voi tehdä täysin omaa luonto-ohjelmaa päivittäin

Ennen muuta tällaista elämää ei tarvitse juosta pakoon television ääreen. En tarvitse edes sitä Aivot narikkaan -viihdettä, enkä edes haaveile halvemmasta oluesta, jota moni työtä tekevänä nauttii työn lopuksi. Ei ole syytä ottaa edes sitä yhtä, koska pidän elämästäni. Juominen voi ehkäpä jäädä kokonaan väliin sapattilomalla. Ei ole sitä stressiä, johon sitten sitä alkoholia juoda. Edellinen poikaystäväni joi esimerkiksi masennukseen, mutta en pidä sitä oikeana ratkaisuna. Tietystikin vastustin sitä.

Persoonana mies oli epävakaa ja piilonarsisti, joten hän ei halunnut vinkkejä ymmärtää. Alkoholi on minusta ongelmien lähde, ei maailmanpelastaja. Tästä syystä en juo. Toivon, että joskus tupakka ja alkoholi kiellettäisiin kokonaan. Vasta ilman alkoholiputkea voit ymmärtää miten ihanaa raittius on, ja alkoholin sekä tupakan aiheuttamat menetykset voi jatkossa ohjata sapattilomaa kohti. Luuletko, että olisin juuri nyt sapattivuodella, jos menettäisin kaiken alkoholiin, tupakkaan ja klubeihin?

Entä viikonkin lomaan Espanjassa? Näen kaikki nuo asiat tarpeettomina. Oikeaa nautintoa saan, että kerrytän aikaa itselleni tärkeille asioille, mikä tarkoittaa nuukana kuluttamista. Kaupaton elämä on yksi väylä säästää, jolloin sapattibudjettia riittää mahdollisimman pitkälle. Enpä voi sanoin kuvailla miten upeaa sapatti on. Et tarvitse televisiota, et lomamatkoja, et Pirkka-olutta, etkä sarjamaratoneja Netflixistä. Kunto nousee, paino pysyy kurissa ja mieliala on korkealla. Pelkästään tämä on ilo #1.

Ilman televisiota laihdut: "Laihdutin 15 kiloa yhdessä vuodessa"

Televisio ja roskaruoka kulkevat käsi kädessä. Niin. Leffateatteri ja roskaruoka kulkevat käsi kädessä. Joo. Elokuvailta kotona ja roskaruoka kulkevat käsi kädessä. Kyllä vain. Useimpien tapauksessa. Ilman televisiota tai leffateattereita olen pystynyt laihtumaan 15 kiloa jo yhdessä vuodessa. Nykyään en enää edes paljoa liiku, mutta paino ei siltikään millään nouse. Ilman televisio-ohjelmia, jotka vievät kaiken huomion, mietin tarkemmin ostoslistoja ennen viikoittaista reissua Prismaan. Ilman mainoksia.

Tänä kesänä painoa löytyy noin 80 kilogrammaa, kun helmikuussa 2020 painoin noin 95 kilogrammaa Finlan työterveyden vaa'alla. Samana päivänä ostin vaa'an Prismasta, joka sijaitsi Koivistonkylässä. Lopuksi olen käyttänyt kyseistä tuotetta miltei päivittäin. Viimeksi jouduin vaihtamaan nappipariston uuteen. Tärkeintä on, että vaa'asta ei luovuta missään nimessä, vaikka tavoite on jo edessäsi. Tämän virheen tein kerran, minkä jälkeen kilot palaavat vähitellen, osittain kylläkin narsistisuhteen takia.

Vaaka on niin rakas minulle, että en hylkää sitä enää koskaan. Se kertoo heti, jos paino on karkaamassa käsistä. Nykyään kaikki mittarit kertovat sen, että olen normaalipainoinen. BMI, joka on tasan 25, on ihanampi juttu. En kuitenkaan pakota sinua tavoittelemaan sitä, jos et erityisemmin halua. Television ääressä voi jokainen niin halutessaan kerryttää kiloja ja huonoa kuntoa. Nykyään pystyn juoksemaan 1B-linjan päätepysäkille yhdeksässä minuutissa ilman pysähdyksiä. Olen ihan palomieskunnossa.

Helmikuussa 2020 painoin 95 kiloa, nykyään 80 kilogrammaa

Gigantista on tullut markkinointia, että nyt televisioita puoleen hintaan! Verkkokauppa.com mainosti vastaavassa kirjessä televisioita kotiin kannettuna ilman lisäkuluja. Olen ohittanut tyylillä kaikki nämä tarjoukset. En ole tarvinnut televisiota kuuteen vuoteen, enkä nyt keksi miksi en pärjäisi seuraavatkin ilman sitä. Kesäkuussa aloitin grillauskulttuurin, eikä minulla ole aikaa Salkkareita tuijotella. Grilli on kuumana joka viikonloppu. Silloin en nauti televisiosta, vaan elektronisesta tanssimusiikista.

Joskus ihmettelen sitä ihan ääneen miten tärkeää televisio on muille. Ymmärrän, että työstään palaava ihminen ei ehkä jaksa muuta tehdäkään, koska näin tilanne oli todistettavasti minulla. Palasin työstä arkisin iltaviiden jälkeen, ja koska työ vei ainaisen energian, en pystynyt kuin korkeintaan koneella olla. Moni viettää tätä aikaa television ääressä kerryttäen kiloja. Silloin ei ainakaan jaksa, jos on syönyt itsensä ähkyyn. Sapattivuosi oli pelastukseni: jaksamista on löytynyt, ja panostan myös blogiin.

En pyhittäisi elämääni televisiolle, sarjoille tai ylitöille. Töitä on Suomessa aina, mutta liikaa ei pidä tehdä. Työ voi olla nautinnollista, mutta jos elämä pyörii työnteon ympärillä, ollaan harmailla vesillä. Suosittelen sapattivuotta kaikille viimeistään silloin, kun työstään palautuminen ei enää onnistu edes kesäloman aikana. Työn ei kuitenkaan pitäisi olla kuormittavaa, niin kuormittavaa työtä, että et jaksa vapaa-ajalla tehdä mitään. Itselläni jäi aikoinaan jopa ruoanlaitto väliin jaksamattomuuteen.

Kolmessa kuukaudessa minulle yritettiin näyttää jopa 30 000 mainosta

Noin 25 000 mainosta vain Chromebookilla. Sitten voit luetella mukaan AdGuardin estämät noin 5 000 mainosta samassa ajassa vain älypuhelimessa. Tällaisia mainoksia on selkeästi vähemmän, koska en ole puhelimeni orja. Nyt ei lasketa mukaan ne estot, joita myös kadun varressa oleva postilaatikko esti yksinkertaisella "Ei ilmaisjakelua" -tarrallaan. Näitä määriä en osaa sanoa, valitettavasti. Toisaalta joitakin mainoksia en voi estää. Näitähän sitten löytyy viimeistään, kun poistun kotoa jonnekin.

Mielestäni jotkut sisällöt ansaitsevat hyvitystä. Minusta tuntuu minimalistina siltä, että en kuitenkaan haluaisi tämän kustannuksella köyhtyä lisää näkemällä samanlaisiakin mainoksia päivästä toiseen. Toisto saa aina ostamaan. Ei näitä juttuja mainostettaisi, jos ei mainonnasta olisi jotain hyötyä ollut. Mielestäni, ainakin omalla kohdallani, sisällöntuotto pitäisi lähteä rakkaudesta, eikä mistään rahasta. Tästä syystä blogissani et törmää mainoksiin, vaikka et olekaan kerennyt tutustumaan lisäosiin.

Televisiosta luovuin kuusi vuotta sitten ja voin kertoa että mainostulva pieneni heti. En enää kuullut mitään, joka sai ajattelemaan shoppailua ehkäpä jopa pahaankin oloon. Televisio oli jatkuvasti sitä mieltä, ettei minulla koskaan ollut autoa, uudempaa pesukonetta tai parempaa tietokonetta. Siinä vaiheessa, kun kuulin mainoksen seksileluista, sanoin että riittää. Kotiini ei tunkeuduta, mutta vitsi olikin siinä, että minä itse kannoin television kotiin ja minä itse sen sieltä minimoinkin. Ja radion.

Ilmainen estäjä AdGuard kertoo kauhistuttavat tilastot surffailun lomassa

Radio oli helppo poistaa. Teininä kuuntelin tosi usein Uutta Kissiä, ja Musta Pörssistä löytyi tähänkin sopiva Philipsin MC-70-stereosarja. Kahdeksassa vuodessa se meni rikki niin, ettei enää lähtenytkään päälle. Muutin silloin juuri Pirkkalaan, joten sehän on voinut mennä rikki hyvinkin muuttokuormassa. Päätin kuitenkin, etten uutta osta, ja vaihdoin Deezeriin. Deezerissä, kuten missä tahansa muussakin palvelussa, Free on mainoksia ja koska en pidä tunkeilijasta nimeltä mainos — ostin Premiumin.

Ilman mainoksia pystyn keskittymään hyvin oikeisiin tarpeisiin. Erotan tarpeet haluista. Jos tarvetta on uudelle pesuaineelle, osasin viimeksikin Tokmannin tarjoussanomista löytää suomalaisen bundlen tarjouksesta. Tästä haluan kiittää erästä lukijaa, joka tuosta muistutti kommentissaan. Säästin samalla rahaakin. Ennen kaikkea löysin tarvittavan tiedon itse, omasta tahdosta, ilman että mainos tunkeutui elämääni kysymättä. Tietyllä tavalla olen mainossokea, mutta rakastan AdGuardin lisäosia silti.

Enhän näe mainoksia seksileluistani, enkä toisaalta vie pieneltä näytöltä tilaa tärkeimmästä. Haluan keskittyä lukemiseen, en siihen todellakaan, että mitä ostaisin seuraavaksi. Lisäksi koen, että ilman mainoksia tietokoneeni toimii nopeammin ja sivustot aukeavat vikkelämmin vaikka käytän hitaampaa vuokraan kuuluvaa perusvauhdin nettiä. AdGuard helpottaa elämääni niin paljon, etten sen poistoa harkitse. Suosittelen sovellusta tästä syystä muillekin, tutustu ja lataa, vie samalla televisio pois!

Loppusanat

Kutsun itseäni nykyään minimalistina, mutta olen kuitenkin normaalia erilaisempi minimalisti. Olen nimittäin säästäväinen minimalisti. Säästäväinen minimalisti elikkä frugal minimalist toteuttaa omaa elämää mahdollisimman vähällä rahalla, vaikka hänellä olisi varaa leveämpään elämään. Säästyneet rahat ohjataan pahan päivän varalle, sijoitetaan tai sillä voidaan elää useita sapattivuosia. Joudun nyt ilmoittamaan, että tämä toimii. Ennen pitkään tulet rakastamaan tätä elämäntyyliä rohkeasti.

Olen kuullut tätä perheelliseltä äidiltä. Olen kuullut tätä narsistimieheltä. Olen kuullut tätä monelta, että Suomessa on niin kallista. Harrastaminen maksaa. Mihinkään ei ole varaa. Voihan se näinkin olla, mutta ei se raha luoksesi jääkään, jos tuhlaat sitä kalliisiin harrastuksiin, brändiruokaan ja oluisiin. Omat harrastukset ovat ilmaisia: pyöräilen kahdeksan vuotta sitten hankitulla Raleighilla ja kävelen tarjouskengillä pitkiä matkoja. Miksi maksaisin saleista, jos kuntosalini on kotona ja luonnossa?

Ilman televisiota on aikaa käyttää joogamattoa. Mieli pysyy korkealla ja rahaa säästyy. Edelleen nauran Prisma-reissulla miten paljon rajaton kuntosali kerää väkeä. Miten paljon se viekään aikaa, että sinne pääsee kuntoilemaan. Lähdenpä tänäänkin ulko-ovesta. Vain pikku hetkessä kuntoilen aivan täysillä. Ilmaiseksi. Kuusi vuotta ilman televisiota on elämää, jota haluan elää. Vapautuvaa aikaa voi käyttää bloggaamiseen, ruoanlaittoon, pyöräilyyn Suomessa tai vaikkapa liikunnallisiin hetkiin luonnossa.

Haluatko nauttia elämästä sen sijaan että katsoisit kuinka toiset sitä elävät televisiossa? Vie televisio varastoon vain 31 päiväksi ja katso miten tulet toimeen ilman sitä. Kokeile ilmaiseksi jo tänään.

Tarjoan televisiolle jopa 50 päivän palautusoikeuden mikäli televisioton elämä ei sovi sinulle.

Kommentit

Viikon luetuimmat blogissa

Painonhallinta alkaa nopeiten seuraavasta eurosta

Viimeinen tilaisuus nauttia paunulaisista linjalla 1

Näin tunnistat narsistin empaatikkona

Heinäkuun budjetti 225,84: "Ihmiskoe voi jatkua"

Kuinka päädymme narsistin verkkoansaan